Argentijnse aanklager doodgeschoten

Een speciaal aanklager in Argentinië die de Argentijnse president Cristina Fernandez ervan heeft beschuldigd Iraanse terreurverdachten in bescherming te hebben genomen, is doodgeschoten. Dat hebben de Argentijnse autoriteiten maandag gezegd. Alberto Nisman zou maandag worden gehoord over een bomaanslag in 1994 op een joods centrum, die mogelijk het werk was van Iran.

Nisman werd zondag dood aangetroffen in zijn appartement in Buenos Aires, liet het openbaar ministerie maandag weten. "We kunnen bevestigen dat het gaat om een schotwond, van een .22 kaliber", aldus het OM. Het onderzoek is echter pas net begonnen, dus wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.

Tien jaar geleden werd Nisman door wijlen de echtgenoot van Fernandez, Nestor Kirchner, aangesteld om onderzoek te doen naar de bomaanslag in 1994 op een Argentijnse-Israëlische organisatie. Bij de aanslag op het centrum kwamen 85 mensen om het leven en raakten tweehonderd gewond. Na jaren van onderzoeken en mislukte processen willigde een rechter in 2006 het verzoek van Nisman in voor een arrestatiebevel voor een oud-president, een minister en andere Iraanse regeringsfunctionarissen. Interpol plaatste de verdachten later op een opsporingslijst. In 2013 kwamen Argentinië en Iran overeen de aanslag te onderzoeken, omdat de kwestie nog altijd niet opgelost was. Nisman kwam in datzelfde jaar met een aanklacht, waarin Hezbollah en Iran verantwoordelijk werden gehouden voor het geweld. Iran ontkent dit ten stelligste.

Vorige week zei Nisman dat Fernandez en andere Argentijnse regeringsfunctionarissen hebben besloten om zeker twee verdachten niet te straffen. Hij vroeg toen de rechter om Fernandez en anderen, onder wie minister van buitenlandse zaken Hector Timerman, op te roepen voor verhoor. "De president en haar minister van buitenlandse zaken hebben het strafbare besluit genomen net te doen alsof Iran onschuldig is om zo de commerciële, politieke en geopolitieke belangen van Argentinië te beschermen", zei Nisman vorige week nog.

Fernandez heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd, maar andere regeringsfunctionarissen noemen ze belachelijk. Een federale rechter buigt zich nu over de vraag of de klacht van Nisman terecht is en of er iemand wordt opgeroepen voor een hoorzitting.

Argentinië heeft na Israël de grootste joodse gemeenschap ter wereld. Naar schatting wonen in Argentinië zo'n 200 duizend joden, van wie de meesten in Buenos Aires. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken is 'diepbedroefd'. "Nisman, een moedige en eerbiedwaardige jurist, die onversaagd vocht voor gerechtigheid, handelde met vastberadenheid om de identiteiten van de terroristen en hun opdrachtgevers te onthullen", aldus het ministerie.