FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 januari 2015

'Bill Cosby roept hulp in van Hugh Hefner'

Bill Cosby lijkt vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen. Daarom roept de komiek nu de hulp in van Playboy-baas Hugh Hefner, weet entertainmentwebsite TMZ. Een van de slachtoffers van Cosby zegt namelijk in 2008 te zijn misbruikt in de Playboy Mansion.

Volgens de website heeft Cosby aan Hefner gevraagd of hij kan helpen aantonen dat er destijds niks is gebeurd in de villa. Zo zou hij de Playboy-baas hebben gevraagd naar beveiligingsbeelden van de bewuste avond in 2008. Advocaten van Cosby hebben Hefner ook gevraagd naar de namen van zijn medewerkers en andere gasten die toen aanwezig waren.

Volgens TMZ hebben de advocaten Hugh ook gevraagd of hij op de hoogte is van andere aanklachten die Cosby nog staan te wachten. Chloe Goins, die zegt in 2008 te zijn gebruikt in de Playboy-villa, stapte donderdagochtend naar de politie van Los Angeles om Cosby officieel aan te klagen. Goins zegt dat ze werd gedrogeerd door Bill, vervolgens zou hij haar hebben misbruikt.

In de afgelopen maanden hebben meer vrouwen Cosby beschuldigd van misbruik. Wegens verjaring kunnen de vrouwen hun zaak tegen de komiek niet naar de rechter brengen. Cosby ontkent vooralsnog alle aantijgingen en maakte onlangs zelfs een grap over de zaak in een van zijn shows.

Skeletonster Bos weer bij beste tien Europa Cup

De Nederlandse skeletonster Kimberley Bos heeft de tiende plaats veroverd tijdens de Europa Cup in het Zwitserse St Moritz, de bakermat van de skeletonsport. Voor de 21-jarige Bos, bezig aan haar tweede skeletonseizoen, was het al de zesde toptienklassering in zes wedstrijden dit seizoen.

Op de baan van St Moritz - de enige ter wereld die elk jaar opnieuw opgebouwd wordt - viel de eerste run van Bos nog wat tegen. Ze liet daarin de dertiende tijd noteren in het veld van twintig deelneemsters, op 2,70 seconden van de Duitse wereldkampioene junioren Jacqueline Lölling.

De tweede run leek een stuk beter te gaan voor Bos. Dankzij onder meer een razendsnelle starttijd van 5,38 seconden - de op een na snelste van alle deelneemsters - wist Bos de Tsjechische Michaela Gläßer, de Oostenrijkse Johanna Balassa en Sara Lavrencic uit Slovenië te passeren. Hierdoor kwam de Nederlandse toch nog de toptien binnen. Op 4,21 seconden van de ongenaakbare Lölling werd Bos tiende.

In het klassement van de Europa Cup moest Bos één positie inleveren. De Amerikaanse Gracie Clapp-Taylor sprong dankzij haar zevende plek over Bos heen, die nu achter Clapp-Taylor op de vijfde plek staat. De Europa Cup wordt komende week afgesloten met twee wedstrijden in het Oostenrijkse Innsbruck-Igls. Bos heeft daar goede herinneringen aan, nadat ze aan het begin van het seizoen de zogenaamde skeletonschool won op de baan van Igls.

De tweede run van Bos in St Moritz. De beeldkwaliteit is met name vanwege de kwaliteit van de livestream niet optimaal (Bron: YouTube)

Historische Dakar-prestatie lonkt voor Van Loon

Erik van Loon kan de beste Nederlandse rallyrijder ooit in de Dakar Rally worden. De Brabander bezet twee dagen voor de finish in Buenos Aires de vierde plaats in het algemeen klassement bij de autos. Nier eerder in de geschiedenis van de roemruchte woestijnrally stond een Nederlander zo hoog. "De vierde plaats is onwerkelijk en ver boven de verwachting, maar we hebben de laatste jaren ook met minder materiaal al laten zien dat we in de top tien thuis horen", zei de 46-jarige Van Loon donderdag na de elfde etappe.

De vleesondernemer is bezig aan zijn zevende rally. Hij kocht speciaal voor deze editie een Mini. "Niet de snelste auto, maar voor de lange afstanden en het vele zand in Dakar de betrouwbaarste auto."

Van Loon is geleidelijk aan omhoog gekropen in de tussenstand. De vierde plaats dankt hij ook aan het uitvallen van een aantal gerenommeerde fabrieksrijders. "In de Dakar Rally krijg je niks cadeau. Wij, dat zijn mijn navigator Wouter Rosegaar en ik, hebben deze vierde plaats te danken aan twee weken goed en gecontroleerd rijden. Wij hebben nagenoeg foutloos gereden, verstandige keuzes gemaakt, geen onnodige risico's genomen. Dat anderen dat wel doen, is hun probleem."

Van Kerkhof individueel in actie op EK in Dordrecht

Yara van Kerkhof komt individueel in actie bij de Europese kampioenschappen shorttrack, volgend weekeinde in Dordrecht. De deelneemster aan de Olympische Spelen van Sochi schaatste anderhalve week geleden bij de NK in Amsterdam pas haar eerste wedstrijd nadat ze in september een scheurtje in een tussenwervelschijf had opgelopen. Van Kerkhof overtuigde toen nog niet echt, maar hoopte dat ze enig krediet zou hebben bij de selectiecommissie.

Donderdag werd bekend dat naast Nederlands kampioene Lara van Ruijven en opkomend talend Suzanne Schulting het derde individuele ticket voor Van Kerkhof is. Rianne de Vries is reserve individueel en normaal gesproken de vierde vrouw voor de aflossing. Bij de mannen zijn Sjinkie Knegt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma individueel de verwachte namen. Adwin Snellink is reserve. Itzhak de Laat komt alleen in aanmerking voor de aflossing, net als Roza Kooystra bij de vrouwen.

Twee doden bij Belgische anti-terreuractie

In het Belgische Verviers zijn bij een politieactie zeker twee mensen omgekomen en is tenminste een persoon gewond geraakt. Andere bronnen melden zelfs drie doden. Ook is er een verdachte opgepakt.

Het zou gaan om een anti-terreuractie van de federale politie, VRT meldt dat het om moslimterroristen zou gaan. Inmiddels is de situatie onder controle, maar precieze details zijn nog niet duidelijk. Vanavond 20.00 uur volgt een persconferentie waarin waarschijnlijk een en ander duidelijker zal worden.

Meerdere getuigen doen hun verslag. De een meldt één explosie en daarna een paar schoten, de ander beweerde zelfs dat er tien minuten aan een stuk door geschoten werd met automatische geweren. De deskundigheid van de laatste getuige op het gebied van automatische vuurwapens wagen we echter te betwijfelen. Dus ook dat is niet geheel zeker. Op twitter melden mensen drie a vier grote explosies.

Update 20:40 uur
Op een persconferentie in Verviers, werd het volgende over de anti-terreuractie bekend gemaakt: 

Tegelijkertijd met de actie in Verviers, werden er in Brussel en Halle-Vilvoorde in totaal een tiental huiszoekingen verricht. Bij de huiszoeking in Verviers, werd er onmiddellijk door de daar aanwezige jongeren geschoten met 'oorlogs- en automatische wapens'. aldus de poltie. De politie schoot terug en doodde twee van de schutters. Een derde raakte zwaargewond. Bij de actie zijn geen slachtoffers bij de politie of bij passanten gevallen.

De Franse zender TF1 meldt een waarschijnlijk verband tussen de terroristen in Verviers en Amedy Coulibaly, die verleden week in Frankrijk betrokken was bij de aanslag op Charlie Hebdo, en later een politieagent en vier gijzelaars doodschoot. Zijn wapens zou hij gekocht hebben in België, meer bepaald in Verviers. Dit wordt niet door autoriteiten bevestigd, noch in Frankrijk, noch in België. Volgens diverse media in België, zou de anti-terreuractie momenteel in zeven Europese landen plaats vinden. Hierover wordt echter ook niets gezegd in de persconferentie.

Ook onbevestigd, zou het doel van de terreuractie in Verviers het politiebureau zijn. De jongeren die bij de anti-terreuractie gedood werden, zouden er bommen willen plaatsen. Wel meldt de politie dat de terroristen in Verviers 'op het punt stonden' om een terreuractie uit te voeren.

Update 20:47 uur
Een Youtubefilmpje, gemaakt door een amateur, waarop de felle schotenwisseling in Verviers te horen en te zien is:

 

Update 21:25 uur
Volgens een tweet van de Belgische krant Het Laatste Nieuws is er op dit moment een nieuwe actie van de politie gaande in Verviers.

De feiten hebben volgens politie en justitie in België niets te maken met de terreuraanslagen in Parijs. De actie van vanavond was al weken in voorbereiding en er werden in die tijd geen banden met 'Parijs' geconstateerd.

Volgens diverse media in België zijn er op dit moment nog acties bezig in Brussel, Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek (allen voorsteden van Brussel). In Anderlecht zouden daarbij explosieven zijn gevonden. 

Update 23:16 uur
Er zijn - live op tv - nieuwe schoten en explosies gehoord in Verviers. Dit was rond 23:10 uur het geval. 

Obama en Merkel bespreken situatie OekraÔne

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag het toenemende geweld in het oosten van Oekraïne besproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat deelde het Witte Huis mee.

Separatisten in Oost-Oekraïne verkondigden donderdag de luchthaven van Donetsk in handen te hebben. Daarmee lijkt de hoop of een duurzaam vredesakkoord tussen Oekraïne en de rebellen vervlogen. Obama en Merkel benadrukten desondanks het belang van zo'n duurzame vrede.

Oekraïne en Rusland voeren vrijdag naar verwachting overleg in Wit-Rusland. De Oekraïense separatisten hebben inmiddels aangegeven daarbij niet aanwezig te zijn.

Forse winstgroei bij Intel

De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft in het vierde kwartaal van 2014 aanzienlijk meer winst behaald dan een jaar eerder. Uit de cijfers die het bedrijf donderdag naar buiten bracht, bleek dat Intel vooral profiteerde van een grote vraag naar servers en tablets en van een bescheiden herstel van de pc-markt.

De nettowinst kwam uit op 3,7 miljard dollar (3,2 miljard euro), tegen 2,6 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2013. De omzet steeg met zes procent tot 14,7 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal mikt het concern op een omzet van 13,7 miljard dollar. Daarbij tekende Intel wel aan dat het resultaat vijfhonderd miljoen dollar hoger of lager kan uitvallen dan de prognose.

Intel herhaalde zijn verwachting uit november dat de omzet dit jaar met circa vijf procent zal groeien.

Torres krijgt Bernabťu eindelijk stil

Mede dankzij twee doelpunten van Fernando Torres heeft Atlético Madrid donderdag de kwartfinales bereikt van de strijd om de Copa del Rey. Tegen aartsrivaal Real Madrid scoorde de op het oude nest teruggekeerde El Niño zowel in de eerste minuut als meteen na de hervatting. Na de 2-0-thuiszege van vorige week was het 2-2-gelijkspel ruim voldoende. Normaal gesproken is FC Barcelona, dat een 5-0-voorsprong tegen Elche verdedigt, de volgende tegenstander.

De treffers van Torres waren zijn eerste ooit in Bernabéu, de thuishaven van Real Madrid. De 30-jarige spits verruilde in 2007 Atlético voor Liverpool en voetbalde vanaf 2011 voor Chelsea. Deze winter nam AC Milan Torres over, maar de Italiaanse club verhuurde hem meteen aan Atlético.

Na het eerste doelpunt van Torres maakte Sergio Ramos in de 20e minuut gelijk. Cristiano Ronaldo zorgde in de 54e minuut voor de 2-2.

Geschil over premie bij Willem II opgelost

Het financiële geschil tussen de directie en de spelersgroep van Willem II is uit de wereld. De Tilburgse club meldde donderdag dat er een oplossing is over de uitbetaling van de premie die de spelers krijgen als ze de club dit seizoen weten te behouden in de eredivisie.

Uit onvrede meed de selectie woensdag de nieuwjaarsreceptie van de club. De mannen van trainer Jurgen Streppel wilden de zogeheten handhavingspremies ontvangen, ongeacht de positie op de ranglijst. De directie stelde echter een voorwaarde voor de uitbetaling; Willem II moet veertiende of hoger eindigen.

"De kwestie is donderdag opnieuw besproken en er is een oplossing gevonden naar tevredenheid van beide partijen", zei een woordvoerster van de club.

Genk-aanvaller Cissť geveld door malaria

Aanvaller Sekou Cissé van Racing Genk heeft malaria opgelopen. Dat meldt de Belgische voetbalclub donderdag op de website. De oud-speler van Roda JC en Feyenoord mist zeker de competitiewedstrijd van zondag tegen Lokeren.

"Na uitgebreid onderzoek is aan het licht gekomen dat Sekou Cissé de parasiet malaria falciparum heeft opgelopen", schrijft de club. "Cissé was woensdag, na assistent-trainer Alex Rae en doelman Marco Bizot, de derde die deze week griepsymptomen vertoonde. In tegenstelling tot de griep van Rae en de buikgriep van Bizot bleek echter snel dat het bij Cissé niet over een gewone griep ging."

De Ivoriaan was tijdens de winterstop even naar zijn vaderland gereisd om te trouwen. Volgens de club is de parasiet niet overdraagbaar door menselijk contact en slaat de medicatie bij Cissé aan.

Lazio weken zonder Anderson

Voetbalclub Lazio mist de komende weken aanvaller Felipe Anderson. De 21-jarige Braziliaan heeft donderdag tijdens de training een knieblessure opgelopen, meldde de club waar de Nederlanders Stefan de Vrij en Edson Braafheid onder contract staan.

Anderson heeft een gekneusde knie en zal volgens de club vanwege complicaties zo'n drie weken niet inzetbaar zijn. Er zou geen sprake zijn van beschadigde banden. Anderson was net goed op dreef met vijf doelpunten in de laatste vijf wedstrijden die de club mede naar de derde plaats deden stijgen. Zondag komt Napoli, de nummer vier in de Serie A, op bezoek in Rome.

Jihadi's trainden bij Verviers

De Nederlandse radicale moslim Abou Moussa wilde kandidaat-jihadi’s warm maken om in Syrië te gaan vechten vanuit Jalhay, vlak bij Verviers in de Belgische Ardennen. Dat zegt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Abou Moussa kondigde op zijn beveiligde Facebookpagina aan, dat kandidaten voor de strijd in de Syrische woestijn stevig in de watten zouden worden gelegd. Het vakantieverblijf ‘Les Prunelles’ is nogal luxueus, en beschikt over onder meer over een jacuzzi en een sauna in de tuin.

‘De omwonenden brachten ons vrij snel op de hoogte van de komst van een twaalftal jongeren’, zegt Michel Parotte, schepen (wethouder) in Jalhay. ‘Niet omdat ze voor moeilijkheden zorgden, maar omdat ze met hun niet alledaagse kleding opvielen in een gemeente zoals Jalhay.’

De politie van Spa trok vervolgens de identiteit van de jongeren na. ‘Verschillende jongeren kwamen uit het Antwerpse. Maar er werd geen proces-verbaal opgesteld omdat er niets strafbaars gebeurde. Op 1 november is de groep vertrokken zoals gepland’, aldus Parotte.

Een politiebron bevestigde aan de redactie van de Waalse krantenconcern Sudpresse dat de bijeenkomst was opgezet door Abou Moussa, een radicale moslim die banden heeft met de leider van Sharia4Bel­gium, Fouad Belkacem.


Tweede dagzege Stacey in Dakar

De elfde etappe in de Dakar Rally was op het lijf geschreven van Hans Stacey. Een relatief korte, snelle en technische proef over stoffige wegen. De Brabantse trucker legde de 194 kilometer tussen Salta en Termas de Rio Hondo in Argentinië als snelste af in zijn Iveco. Hij boekte eindelijk ook zijn tweede dagsucces na zijn zege in de eerste etappe.

"Met veertien jaar ervaring in het WK rally zijn dit mijn proeven. Lekker gereden en toch hadden we nog beter gekund. Halverwege de proef had ik mijn remmen zo heet gekookt dat ik het even wat rustiger aan moest doen", vertelde de oliehandelaar uit Best na afloop.

Gerard de Rooy, ook achter het stuur van een Iveco, finishte als tweede op 1.10 minuut achterstand. Hij bleef Eduard Nikolaev net voor. Die Russische trucker van Kamaz liep enkele minuten in op zijn landgenoot en klassementsleider Airat Mardeev. Marcel van Vliet (vijfde), Martin van den Brink (achtste) en Wuf van Ginkel (tiende) eindigden nog bij de beste tien.

Mardeev heeft in het klassement met nog twee dagen te gaan nog altijd elf minuten voorsprong op Nikolaev. Andrey Karginov staat op ruim 47 minuten derde. Beste Nederlander is Stacey die zesde staat op 2.33 uur, maar nog wel uitzicht heeft op plaats vijf. Hij staat nog negen minuten achter Dmitry Sotnikov. Van Vliet bezet positie acht, terwijl De Rooy tiende is.

Morgen rijden de coureurs van Termas de Rio Hondo naar Rosario. Het gaat voor alle rijders om een proef van 298 kilometer op snelheid.

'Kostenverschillen in luchtvaart vlakken af'

De kostenverschillen tussen traditionele luchtvaartmaatschappijen en prijsvechters wordt de komende jaren steeds kleiner. Dat zei topman Richard Anderson van Delta Air Lines, de Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM, donderdag tijdens een bijeenkomst op de TU Delft.

Netwerkmaatschappijen als Air France-KLM en Lufthansa zullen het kostenniveau van prijsvechters, die alleen korte tot middellange vluchten aanbieden, volgens Anderson nooit helemaal bereiken. "Maar de kostenvoordelen zullen steeds verder eroderen", voorspelde hij.

Anderson was te gast in Delft voor een lezing ter nagedachtenis aan KLM-oprichter Albert Plesman (1889-1953). Hij benadrukte daarin de voordelen van onderlinge samenwerking in de luchtvaartsector, ook voor de economie. Het aantal verbindingen is er enorm door toegenomen en dat stimuleert ook de handel, zei hij.

Trustfull assistent bij Oranje onder 17

Orlando Trustfull is als assistent-trainer toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar. Dat meldde de KNVB donderdag. De 44-jarige oud-speler van onder meer Feyenoord en Vitesse neemt de taken over van Michael Reiziger, die bij Sparta is doorgeschoven naar assistent-coach van Alex Pastoor en die functie niet kan combineren met het werk bij de bond.

Trustfull is al bij de KNVB in dienst als assistent-trainer van Oranje onder 19. Hij richt zich de komende periode met Onder 17 op kwalificatie voor het EK in mei in Bulgarije. In zijn actieve loopbaan speelde hij twee interlands voor het Nederlands elftal.

Van Velde: "NK sprint wellicht iets te vroeg voor R.Mulder"

Volgens hoofdcoach Gerard van Velde heeft zijn schaatsteam beslist.nl de eerste overwinning bij de NK sprint komend weekeinde in Groningen al binnen. "Het is heel mooi dat Ronald Mulder na zijn liesblessure kan meedoen. Er was toch sprake van een redelijke spierscheuring. In relatief korte tijd kan hij echter weer schaatsen op topniveau. Ik ben heel blij dat onze medische staf dat voor elkaar heeft gekregen", vertelt de oud-olympisch kampioen donderdag in Zuidbroek.

Van Velde verwacht geen wonderen van Ronald Mulder, die na een absentie van drie jaar na Sochi 2014 terugkeerde in zijn sprintselectie. "Het is natuurlijk bij hem nog wel heel pril allemaal. Hij heeft feitelijk nog te weinig wedstrijden in de benen. Ronald mist daardoor nog onder meer ritme en hardheid. Maar goed, hij staat er en hij doet mee. We zien wel waar hij op uitkomt. Voor iedereen geldt bij de NK in elk geval hetzelfde: wie niet goed rijdt, is klaar met zijn seizoen."

Van Velde kent Ronald Mulder goed genoeg om een succesvolle rentree in Groningen niet helemaal uit te sluiten. "Hij is nu eenmaal een natuurtalent. Hij heeft me wel vaker verrast. Met een Mulder aan de start, krijg je niets cadeau. Maar dit toernooi komt voor hem misschien nog net iets te vroeg."

Arsenal strikt talent Legia Warschau

Krystian Bielik maakt de overstap van Legia Warschau naar Arsenal. De verdedigende middenvelder moet alleen nog medisch worden gekeurd. "Ik ga naar Londen om een droom uit te laten komen", laat het 17-jarige talent op de website van de Poolse tegenstander van Ajax in de Europa League weten. "Ik hoop dat ik snel een speler van Arsenal ben."

Bielik speelde dit seizoen zes officiële duels voor Legia Warschau, dat hem afgelopen zomer overnam van Lech Poznan.

Total War: Warhammer in de maak

Nog meer Total War-nieuws. Op Total War Center, een discussieplaats over de Total War-serie, heeft de user StormOfRazors een foto gemaakt van het boek The Art of Total War. In het boek staat geschreven dat de toekomst van Total War erg interessant is voor de developers, want zo zal Total War: Warhammer de eerste Total War in fantasie-setting zijn.

Total War: Warhammer wie vraag je? Het spel is nog niet officieel aangekondigd, maar het boek hoort pas de 23 januari uit te komen, vandaar dat dit nieuws zo onverwacht komt. Dus mogelijk dat we binnenkort een filmpje krijgen te zien van het spel. Total War: Warhammer is waarschijnlijk al een tijdje in de maak, Sega had in 2012 de rechten reedsverworven. 

Total War: Warhammer

1300 huishoudens Velsen dagen zonder gas

1300 huishoudens in Velsen-Noord zitten de komende dagen zonder gas. Dat verwacht netbeheerder Liander.

Donderdag werd tijdens een boring een waterleiding en een gasleiding geraakt. Het water liep daarna gasleidingen in en verspreidde zich in die leidingen. "Het water heeft enkele uren door de leidingen gestroomd. Dat is een van de redenen waarom het herstel zo lang gaat duren", aldus een woordvoerster.

Monteurs van Liander gaan bij de getroffen klanten langs om de gaskraan dicht te draaien. Zij doen dat tot 21.00 uur donderdag en gaan vrijdag om 06.30 uur weer verder. Bewoners ontvangen donderdagavond een informatiebrief.

De gemeente Velsen heeft een informatiepunt ingericht op de Bleyenhoevelaan. Bewoners wordt gevraagd in eerste instantie zelf een oplossing te zoeken voor de komende dagen. De meeste mensen kunnen terecht bij familie of vrienden of blijven thuis en regelen elektrische verwarming.

KNVB: ADO en Heerenveen namen onnodig risico

De KNVB concludeert na onderzoek dat ADO Den Haag en sc Heerenveen betrokken zijn geweest bij oefenwedstrijden waarin kans bestond op matchfixing. De voetbalbond stelt donderdag in een verklaring dat beide clubs oprechte intenties hadden maar een onnodig risico hebben genomen.

ADO oefende vorige week donderdag tegen het Albanese Skenderbeu Korce. Het duel werd door het ICSS, een internationale organisatie die de integriteit van de sport bewaakt, als verdacht bestempeld.

Twee dagen later stapten spelers van Heerenveen van het veld in een oefenwedstrijd tegen Standard Luik nadat de arbiter een vierde strafschop had toegekend aan de Belgen en die ook nog liet overnemen. De KNVB stelt nu dat clubs zich beter moeten informeren over zaken als wie de wedstrijd organiseert, of de scheidsrechters door de lokale bond zijn aangesteld en of de tegenstander betrouwbaar is.

Giri boekt eerste zege in Tata Steel schaaktoernooi

Anish Giri heeft voor de eerste keer in vijf ronden een partij op het Tata Steel schaaktoernooi weten te winnen. De Nederlandse grootmeester won in in 36 zetten van Georgiër Baadur Jebova. De 20-jarige Giri heeft nu met vier remises en één overwinning drie punten binnen.

De schakers speelden voor één keer in Rotterdam in plaats van Wijk aan Zee. Net zoals vorig jaar weken ze uit naar speciale locaties om te schaken. In het nieuwe gebouw De Rotterdam op de Kop van Zuid werden de schaakworden klaargezet.

Wereldkampioen Magnus Carlsen won voor de tweede keer op rij. Hij won vandaag van Levon Aronian. Na 47 zetten moest de Armeen zijn koning neerleggen. De Noor heeft nu evenals Giri drie punten. De Oekraïense grootmeester Vasil Ivanchuk is nog altijd de leider in het klassement met vier punten. Hij kwam vandaag remise overeen met de Chinees Liren Ding.

Uitslagen speelronde 5
Maxime Vachier-Lagrave - Loek van Wely, L. ½-½
Liren Ding - Vasil Ivanchuk ½-½
Ivan Saric - Teimour Radjabov 0-1
Anish Giri - Baadur Jobava 1-0
Wesley So - Yifan Hou ½-½
Radoslaw Wojtaszek - Fabiano Caruana 1-0
Magnus Carlsen, - Levon Aronian 1-0


Stand na vijf speelronden
1. Vasil Ivanchuk 4
2. Radoslaw Wojtaszek 3,5
2. Liren Ding 3,5
4. Fabiano Caruana, 3
4. Wesley So 3
4. Magnus Carlsen 3
4. Anish Giri 3
8. Teimour Radjabov, 2,5
8. Maxime Vachier-Lagrave, 2,5
10. Ivan Saric, 2
11. Loek Van Wely 1,5
11. Levon Aronian, 1,5
11. Yifan Hou, 1,5
14 Baadur Jobava 0,5

Tijdstraf Barreda, dagzege Jakes in Dakar

Joan Barreda Bort heeft net als gisteren een dagzege geboekt in de Dakar Rally. De Spanjaard was in de 351 kilometer lange etappe tussen Cachi en Termas de Rio Hondo met zijn Honda-motorfiets zeventien tellen sneller dan teamgenoot Paulo Gonçalves.

Klassementsleider Marc Coma gaf 2.40 minuten toe, waardoor hij Gonçalves weer zag naderen. Toch houdt de Spanjaard nog een ruime voorsprong over. Coma werd vandaag zesde. Achter de Slowaak Ivan Jakes, de Portugees Ruben Faria en de Australiër Toby Price.

De Nederlanderse toppers deden het ook vandaag weer uitstekend. Hans Vogels werd op 5.52 minuten van Barreda elfde, terwijl Frans Verhoeven met 7.09 minuten achterstand twaalfde werd. Ook kistrijder Jurgen van den Goorbergh deed het met een 26e positie uitstekend.

Coma heeft met nog twee dagen te gaan ruim vijf minuten voorsprong op Gonçalves. Toby Price is ten koste van Pablo Quintanilla naar de derde positie geklommen. Hij heeft ruim een half uur achterstand. Vogels is de beste Nederlander op plaats elf met 3.24 uur achterstand. Verhoeven is naar positie zeventien geklommen. Hij staat ruim vijf uur achter op de leider.

Quads
Christophe de Clerq heeft de etappe bij de quads op zijn naam geschreven. De Fransman was zes minuten sneller dan de winnaar van gisteren Nelson Augusto Sanbria Galeano en de gedeelde nummers drie Walter Nosiglia en Willem Saaijmani. Klassementsleider Rafal Sonik deed het rustig aan en werd zesde.

In het klassement heeft Sonik nog altijd bijna drie uur voorsprong op Jeremias Gonzalez Ferioli. De Pool zag gisteren zijn twee grootste concurrenten Sergio Lafuente en Ignacio Casale met technische problemen uitvallen. Nosiglia is nu derde op 3.42 uur achterstand.

Update 21.15 uur
Joan Barreda Bort is de dagzege in de Dakar Rally kwijtgeraakt. De Spanjaard had voor aanvang van deze marathonetappe een blokwissel uitgevoerd met Jeremias Israel is vandaag niet meer van start ging. Omdat het al het derde blok voor Barreda is kreeg hij 45 minuten straftijd. Ook Gonçalves heeft een motorblok gewisseld, waardoor hij zestien minuten straftijd heeft gekregen. Ook Alain Duclos kreeg 45 minuten aan zijn broek, waardoor Ivan Jakes de etappe gewonnen heeft. Hans Vogels schoof door naar plaats acht, voor Frans Verhoeven.

De straffen betekenen dat Coma in het klassement een ruimere voorsprong op Gonçalves heeft. Deze bedraagt na vandaag niet vijf maar 21 minuten.

Opnieuw dagzege Al-Attiyah, Ten Brinke zesde

Nasser Al-Attiyah heeft opnieuw een dagzege in de Dakar Rally weten te boeken. De Qatarees heeft in de 194 kilometer lange proef tussen Salta Termas de Rio Hondo slechts 27 seconden sneller afgelegd dan Mini-teamgenoot Orlando Terranova.

Achter de twee Mini's werd Toyota-coureur Giniel de Villiers met de Toyota op 39 seconden derde. De Zuid-Afrikaan zag vandaag teamgenoot Yazeed Alrahji uitvallen met motorproblemen. De debuterende Saudiër stond derde in het klassement.

Bernhard ten Brinke eiste vandaag net als gisteren de zesde positie voor zich op. De Nederlander had met de Toyota 2.12 minuten meer nodig dat Al-Attiyah. Erik van Loon eindigde met de Mini op positie twaalf. Hij had bijna drie minuten meer nodig dan de dagwinnaar.

In het klassement liep Al-Attiyah iets uit op De Villiers. Het verschil met de Zuid-Afrikaan bedraagt nu 29 minuten. Door het wegvallen van Alrahji staat Krzysztof Holowczyc nu derde. De Pool geeft anderhalf uur toe op zijn Mini-kopman. Van Loon vindt zich terug op plaats vier met bijna drie uur achterstand. Ten Brinke schoof door naar plek zeven op 3.40 uur van Al-Attiyah.

Total War: Attila trailer en gameplay

Sega is in een gulle bui en geeft twee Total War: Attila-filmpjes vrij. De uitbreiding van Total War: Rome II is behoorlijk groot en verdient ook wat extra aandacht.

Er is een trailer genaamd Black Horse, die een mooie sfeertekening geeft. Het filmpje Barbarian Hordes geeft de gameplay in detail weer van de dlc. Voor een goeie preview klik je hier.

Total War: Attila komt 17 februari uit voor pc en Mac. Als je een pre-order plaatst dan kun je spelen als de voorlopers van de Vikingen.

Staking Brink's vrijdag in regio Arnhem

De actievoerders bij geldtransporteur Brink's verleggen hun staking vrijdag naar de regio Arnhem. Dat heeft Peter de Jong, actiecoördinator bij vakbond CNV, laten weten.

Donderdag vulden werknemers van de Rotterdamse vestiging van Brink's een dag lang geen geldautomaten bij. De bonden houden een estafettestaking, waarbij het stokje na een dag staken wordt doorgegeven aan een andere vestiging van Brink's in Nederland. Vrijdag zullen de werkzaamheden in Rotterdam weer worden opgestart.

De staking trof vooral Rabobank, Brink's grootste klant, en in beperktere mate ook andere banken. Rabobank zei begin van de avond dat bij in totaal dertien geldautomaten in de regio Rotterdam geen geld meer kon worden opgenomen.

Met de staking willen vakbonden en werknemers een beter sociaal plan afdwingen voor de collegas die door een grote reorganisatie hun baan verliezen.

Terreurnetwerk Verviers bestond al 20 jaar

De actie van de Belgische anti-terreureenheid vanavond in Verviers, was al langer in voorbereiding. Dat melden diverse media in België.

Zo bracht de Franstalige Belgische krant Vers L'avenir, gisteren een artikel over een groep geradicaliseerde jongeren in Verviers. Veel jongeren zouden de stad in het oosten van België hebben verlaten om te gaan strijden in Syrië. Enkelen van hen zouden zijn teruggekeerd. Waarschijnlijk hierdoor waren de lokale politiediensten waakzamer voor terreur. Dat de slachtoffers van de antiterreuracties teruggekeerde jongeren zijn, is inmiddels duidelijk.

Verviers zou al meer dan 20 jaar opduiken in onderzoeken naar internationale terroristische netwerken. Gisteren sprak Vers L'Avenir van 6 à 10 jihadisten uit Verviers die naar Syrië vertrokken zouden zijn. Alle jongeren van Marokkaanse en Algerijnse afkomst die verdwenen zijn, waren met elkaar verbonden. "Je kan het een sneeuwbaleffect noemen. Als er één vertrekt, volgt de rest", aldus islamgeleerde Michael Privot in de krant. "We weten ook dat er twee Tsjetsjenen vertrokken en teruggekeerd zijn, maar die personen zijn van minder belang in dit dossier." 

Mogelijk zijn de mannen aangemoedigd door de voormalige imam van Verviers, die bekend stond om zijn extremistische uitspraken. Afgelopen juli werd hij verbannen uit de moskee. "We hebben de indruk dat die jongeren in die moskee zijn geweest. De autoriteiten stelden zich al langer vragen bij de activiteiten van deze imam . De burgemeester gaf gisteren te kennen op zijn hoede te zijn. "Iedereen staat paraat: de federale en lokale politie, de staatsveiligheid, de officieren van justitie en OCAD."

'Goedkope olie helpt wereldeconomie niet'

De sterk gedaalde olieprijzen en het economische herstel in de VS zijn onvoldoende om zwakte elders in de wereld te compenseren. Dat zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag, vooruitlopend op de World Economic Outlook die het IMF volgende week presenteert.

"De voor de hand liggende vraag is: moeten de lagere olieprijzen en de groei in de Verenigde Staten ons optimistischer maken over de vooruitzichten voor de wereldeconomie? Het antwoord is waarschijnlijk nee omdat er nog tal van bedreigingen zijn", aldus Lagarde.

Lagarde pleit al geruime tijd voor moediger stappen om de wereldeconomie te laten groeien. Ze bestempelde het zwakke herstel in de afgelopen zes jaar eerder als 'de nieuwe middelmaat'. Tot de grootste economische bedreigingen behoren volgens haar nog altijd de hoge staatsschulden en de hoge werkloosheid.

Darters Petersen en A. Jenkins pakken tourkaart

Darters Devon Petersen, Jason Lovett, Andy Jenkins en Matthew Edgar hebben op de tweede dag van de Qualifing School een tourkaart gewonnen voor Pro Tour van de PDC. Voor de Nederlanders was het een wat mindere dag in Wigan.

Devon Petersen moest het darten de afgelopen twee jaar op een lager pitje zetten vanwege schouderklachten, maar heeft vandaag laten zien weer helemaal de oude te zijn door een tourkaart te winnen. De Zuid-Afrikaan kwam al drie keer uit op het WK en in 2014 haalde hij de derde ronde. Petersen was vandaag te sterk voor Darren Whittingham, Nathan Richards, Scott Campbell, Roxy-James Rodriguez, Kirk Shepherd en Chris Hartrey.

Ook Jenkins kan komende twee jaar deelnemen aan alle darttoernooien van de PDC. Ouwe rot in het vak, die in 2007 de halve finale nog de halve finale van het WK haalde, versloeg Mike Veitch, Carl Moorhouse, Erik Hol, Ken MacNeil, Kevin Thomas en Chris Dobey.

Edgar moest gisteren in de beslissende wedstrijd zijn meerdere erkennen in Mike Zuydwijk. Op dag twee was er wel succes. Hij won vandaag van Steve Hartley, George McKie, Trevor Williams, Darrell Claydon, Luke Woodhouse, William O’Connor en Andy Boulton. De 28-jarige Engelsman won vorig jaar één toernooi op de Challenge Tour.

Jason Lovett behaalde zijn tourkaart te winnen van Darren Mawer, Robert Marijanovic, Darron Brown, Tony Bradley, Ben Davies en Tony Richardson. Van de Nederlandse delegatie deed Jermaine Wattimena de beste zaken. Hij reikte tot de laatste 16 waar hij verloor van Tony Richardson na het missen van een handvol matchdarts. Jan Dekker deed het zeker ook niet slecht met een plek bij de beste 32. De man uit Emmen verloor daar van Eddie Dootson.

Alle uitslagen van dag 2 van de Q-School zijn hier te vinden. Vrijdag is de derde dag van de Qualifing School. 

Eindelijk showtime voor Ronald Mulder

Hij heeft er lang op moeten wachten, maar voor Ronald Mulder begint het schaatsseizoen komend weekeinde met de NK sprint in Groningen dan toch echt. "En het kan daarna ook meteen weer zo goed als voorbij zijn", beseft de 28-jarige Zwollenaar de belangen maar al te goed. Niet alleen de Nederlandse titel staat op het spel, ook zijn er startbewijzen voor de komende wereldbekers, de WK sprint en de WK afstanden te verdienen. "Ik denk niet dat er ook maar iemand van de kanshebbers helemaal onbevangen aan de start zal verschijnen", glimlacht Ronald Mulder, wiens tweelingbroer Michel titelverdediger is.

Ronald Mulder, goed voor olympisch brons op de 500 meter bij Sotsji 2014, leek half oktober al zeer goed in vorm. De blikvanger van team beslist.nl reed in Deventer bij de Holland Cup vanuit het niets met 35,06 pardoes een baanrecord. Op de 1000 meter ging het een dag later echter helemaal mis. Hij liep bij de start een liesblessure op, die hem ver terugwierp in zijn trainingsopbouw naar de grote toernooien.

"Ik moest opnieuw beginnen", blikt hij donderdag terug in een hotel in Zuidbroek. "Ik beleefde als het ware een tweede zomerperiode, met veel fietsen. Gelukkig was het in november aardig weer. Dankzij onze medische en technische staf ben ik inmiddels weer helemaal fit. Ik kijk heel positief terug op de manier waarop mijn herstel is verlopen."

Ronald Mulder, die ruim vier jaar geleden ook al last had van een liesblessure, heeft het tijdens zijn revalidatieproces bewust rustig aangedaan. "Ik heb alle tijd genomen en steeds een week extra voor bepaalde fysieke doelen aangehouden om niets te forceren. Alles om mijn lies heen is nu sterker gemaakt. Dat geeft me het vertrouwen, dat ik snel weer op mijn oude niveau kom en hopelijk ook nog wat hoger kan aantikken."

Ronald Mulder traint inmiddels drie weken weer voluit mee in de ploeg van hoofdcoach Gerard van Velde. "Twee weken geleden reed ik met 35,8 een goede 500 meter in Collalbo, mijn eerste echte race na mijn liesblessure. Vorig week in Heerenveen leek mijn tijd echter nergens op. Het ging mis bij de start en mijn rondje was ook niet alles. Ik heb dus werkelijk geen idee waar ik nu sta, ook omdat ik nog geen 1000 meters heb gereden. Maar ik ben er fysiek helemaal klaar voor en heb er veel zin. Ik heb lang genoeg alleen moeten toekijken. Ik wil mezelf er weer tussen rijden. Ik weet dat ik terugkom van een blessure, maar voor mezelf heb ik dat afgesloten. Het is de hoogste tijd om er weer in te vliegen."

Ajax start inhaalrace tegen FC Groningen

Vol goede moed opent Ajax vrijdagavond voor eigen publiek in een duel met FC Groningen de tweede seizoenshelft, die de Amsterdamse club een vijfde landstitel op rij kan opleveren. "Ik heb het gevoel dat we groeiende zijn", blikte trainer Frank de Boer donderdag na de training van zijn selectie vooruit. "Het goede gevoel is er. Dat zie ik in de ogen van mijn spelers."

Ajax overwinterde naar tevredenheid van De Boer in Qatar, waar de ploeg zaterdag tijdens een vriendschappelijke ontmoeting afrekende met Schalke 04 (2-0). De regerend kampioen stak de afgelopen seizoenen in goede vorm na de winterstop, maar profiteerde ook van wisselvallig presteren van PSV. De formatie uit Eindhoven maakt dit seizoen echter een stabielere indruk en verdedigt de komende zeventien wedstrijden een voorsprong van vier punten op de naaste achtervolger uit de hoofdstad.

Met optredens tegen FC Groningen, Feyenoord, Vitesse en AZ staat Ajax voor een lastige start van de tweede helft van het seizoen. "We zullen er meteen moeten staan, anders kunnen we het wel vergeten", beseft De Boer, die tegen FC Groningen nog geen beroep kan doen op de geblesseerde Nicolai Boilesen, Joël Veltman en Viktor Fischer. Kolbeinn Sigthorsson staat ondanks belangstelling van het Franse Lille ook nog altijd onder contract in Amsterdam. De centrumspits uit IJsland blijft voorlopig tweede keus achter Arkadiusz Milik, waardoor Richairo Zivkovic zich weer bij Jong Ajax moet melden.

Trainer Erwin van de Looi van FC Groningen verwelkomde in de winterstop de aangetrokken Albert Rusnak (Cambuur) en Simon Tibbling (Djurgardens IF). De oefenmeester verkeert in de luxe positie dat hij fitte spelers moet teleurstellen voor de ontmoeting met Ajax. Aanvaller Michael de Leeuw staat ook nog altijd onder contract bij FC Groningen. Hij zag de afgelopen weken een overgang naar het Chinese Jiangsu Sainty afketsen en kijkt uit naar het duel met Ajax. "Ik richt me volledig op de wedstrijd tegen Ajax. Ik wil net als de rest van het team vlammen in de Arena."

ManUnited ontslaat 'racistische' scout

Trainer Louis van Gaal moet het bij Manchester United zonder de tips van scout Torben Aakjaer doen. De Engelse club heeft de Deen donderdag ontslagen omdat hij zich racistisch zou hebben uitgelaten op Facebook.

De krant The Guardian wees Manchester United op het taalgebruik van de scout op Facebook. "We kunnen dit gedrag niet tolereren", verklaarde de club het ontslag van Aakjaer. De teksten van de scout zijn inmiddels verwijderd van het sociale medium. Aakjaer zou zich laatdunkend over moslims en Oost-Europeanen hebben uitgelaten.

Aakjaer, sinds 2011 werkzaam voor United, ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan racistisch gedrag. "Ik ben gehackt door iemand die een hekel aan mij of United heeft", zo beweert hij.

Messi krijgt rust bij Barcelona

Lionel Messi hoeft donderdagavond niet in actie te komen tijdens het bekerduel van Barcelona tegen Elche. Hij krijgt net als veel vertrouwde basisspelers rust van trainer Luis Enrique.

Barcelona won het eerste duel met Elche al met 5-0. Daarom heeft Luis Enrique besloten zes jeugdspelers in zijn selectie op te nemen. Van Messi is bekend dat hij zoveel mogelijk wedstrijden wil spelen. Hij begon onlangs tot zijn eigen onvrede op de bank tijdens de uitwedstrijd tegen Real Sociedad, die Barcelona met 1-0 verloor. Na die wedstrijd verschenen er verhalen over de moeizame relatie tussen Messi en zijn trainer.

Voorzitter Josep Bartomeu benadrukte nogmaals dat de Argentijn nog steeds gelukkig is. "Ik heb hem gesproken. Hij wil zijn loopbaan bij ons beëindigen. Er is geen discussie over zijn toekomst. Ik wil niets zeggen over zijn relatie met de trainer. Dat zijn geheimen uit de kleedkamer. Ik ben een discreet persoon."

Koeman vreest lange afwezigheid Wanyama

Ronald Koeman vreest dat hij het bij Southampton de komende weken moet stellen zonder Victor Wanyama. De Keniaanse middenvelder, een vaste kracht in het elftal, liep woensdag in de gewonnen FA Cupwedstrijd tegen Ipswich Town (0-1) een hamstringblessure op. Wanyama raakte op slag van rust geblesseerd, terwijl hij juist met Koeman had afgesproken alleen de eerste helft te spelen.

"Ik had Wanyama en Steven Davis voor de wedstrijd verteld dat ze allebei 45 minuten zouden spelen", zei de trainer. "En dan raakt Victor 12 seconden voor het einde van de eerste helft geblesseerd. Een grote tegenvaller."

Een MRI-scan moet uitwijzen hoe groot de schade precies is, maar Koeman vreest Wanyama zeker een maand kwijt te zijn. Toby Alderweireld is vanwege een soortgelijke blessure eveneens lang uitgeschakeld.

Anderhalf miljoen bezoekers voor Gooische Vrouwen 2

Gooische Vrouwen 2 heeft woensdagavond weer een bezoekersrecord gebroken. De film heeft anderhalf miljoen bezoekers naar de bioscoop getrokken, zo maakte filmdistributeur Independent Films donderdag bekend.

De komedie behaalde in december al de diamanten status, toen een miljoen mensen de film in de bioscoop hadden gezien. Eerder verbrak Gooische Vrouwen 2 de Nederlandse records voor beste openingsdag en openingsweekend.

Niet veel Nederlandse films werden in de bioscoop door meer dan anderhalf miljoen mensen bekeken. Het hoogste aantal staat nog altijd op naam van Turks Fruit van Paul Verhoeven. De film uit 1973 lokte meer dan drie miljoen bezoekers naar de cinema.

Gooische Vrouwen 2 ging in december in première. De hoofdrollen worden vertolkt door Linda de Mol, Susan Visser, Lies Visschedijk en Tjitske Reidinga.

Turks onderzoek naar Charlie-publicaties

Turkse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar de krant Cumhuriyet vanwege publicaties woensdag van delen uit het Franse satirische blad Charlie Hebdo. Dat meldden Turkse media donderdag.

De krant had speciale pagina's met stukken uit het Franse blad in de krant. Daar zat de voorpagina, met daarop een huilende Mohammed, niet bij. Elders in de krant stond die echter wel in het klein afgebeeld.

Een rechter in het Oost-Turkse Diyarbakir verbood woensdag publicatie van de omstreden voorpagina op internet. Comhuriyet, een felle oppositiekrant, had die pagina niet afgebeeld in de interneteditie.

IndonesiŽ gaat Nederlander executeren

De Nederlander Ang Kiem Soei wordt zondag in Indonesië geëxecuteerd. Dat hebben de Indonesische autoriteiten bekendgemaakt, laat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Ang Kiem Soei is in 2003 tot de doodstraf veroordeeld voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Zondag worden hij en nog vijf anderen die voor drugsdelicten zijn veroordeeld voor het vuurpeloton gezet. De zes hebben nog om gratie gevraagd, maar die verzoeken zijn afgewezen.

In Indonesië dreigt ook voor Dick Nicolaas de doodstraf, voor een ander vermeend drugsdelict.

Rebellen claimen verovering vliegveld Donetsk

Pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben naar eigen zeggen de luchthaven van Donetsk veroverd. Het Oekraïense leger spreekt de berichten tegen.

Om het vliegveld wordt al sinds mei gevochten. De separatisten hadden de stad stevig in handen, maar het leger wist tot dusver stand te houden op de luchthaven. Een verslaggever van persbureau AP zag donderdag de vlag van de rebellen gehesen worden boven een van de terminals. Er werd echter wel nog steeds gevochten.

De Oekraïense regering zegt dat de militairen op de luchthaven nog altijd standhouden.

Moeder geeft baby drugs in fopspeen

De Belgische justitie heeft donderdag drie jaar cel geëist tegen een jonge moeder die haar baby van twee maanden drugs gaf. De vrouw doopte de fopspenen van het kindje in cocaïne en methadon.

De baby kreeg op 24 september 2010 een hartaanval. Analyses toonden aan dat het te vroeg geboren baby'tje doses methadon en cocaïne had binnengekregen. Uit nader onderzoek bleek dat de spenen van de zuigflessen en de fopspenen van de baby de drugs bevatten. Bovendien werden op de pyjama van het kindje sporen van cannabis aangetroffen.

De vrouw was tijdens de zwangerschap verslaafd aan drugs. Na de geboorte toonde de baby tekenen van ontwenning. De vrouw zou het kind de drugs hebben gegeven om het te kalmeren.

Sinterklaasfeest beschermde traditie

Het sinterklaasfeest is donderdag toegevoegd aan de nationale lijst met tradities die moeten worden beschermd. Dat maakte het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) bekend. Het feest is op de lijst gezet op voordracht van het Sint & Pietengilde, dat zich inzet voor het behoud van de viering van 5 december.

Om een beschermde nationale traditie te worden moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet er een gemeenschap achter staan die werkt aan de toekomst van de traditie.

De landelijke inventarisatie is het gevolg van de Nederlandse ondertekening van het Unesco-verdrag vorig jaar. Een plekje op de nationale lijst is de eerste stap naar een eventueel plekje op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco.

Het jaarlijkse vreugdevuur op het Scheveningse strand, carbidschieten en het bloemencorso Zundert staan ook op de inventarisatie.

Geen groot feest voor Ellen Hoog: "Een borreltje op de kamer"

Nadat ze vorig jaar al was genomineerd, is Ellen Hoog nu uitgeroepen tot de beste speelster van de wereld. Hoog kreeg donderdagochtend het nieuws in het Spaanse Valencia te horen, waar ze met de Oranjevrouwen op trainingsstage is.

Hoog stond donderdag nietsvermoedend klaar om naar het veld te gaan, totdat bondscoach Sjoerd Marijne in de lobby van het hotel nog wat wilde zeggen. "Hij feliciteerde eerst Joyce (keepster van het jaar Sombroek, red.) en toen mij", vertelt Hoog aan de telefoon. "Ik ben hartstikke blij."

De international noemt de uitverkiezing 'een mooie beloning na een goed jaar'. En dat was het zeker voor Hoog. De vedette speelde een meer dan sterk seizoen bij Amsterdam, blonk uit tijdens het WK – waar ze niet voor niets tot beste speelster werd gekroond – en pakte uiteindelijk in Den Haag met de Oranjevrouwen een gouden medaille.

"Ik denk inderdaad dat 2014 een van mijn beste jaren is geweest. Het WK was een hoogtepunt, waar we als team ook supergoed hebben gespeeld. Daar heb ik – gelukkig – een grote bijdrage aan kunnen leveren. Het klopte dit jaar, zowel op mentaal als fysiek vlak."

"Ik word ouder – ben 28, haha – en vind het belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen", antwoordt Hoog op de vraag of ze in 2014 iets anders dan andere jaren heeft gedaan. "Daarnaast ken ik mijn lichaam heel goed, ga ik regelmatig naar de fysio en volg ik een krachtprogramma naast het hockey. Bovendien ben ik eerlijk naar mezelf. Als iets even te veel is, durf ik dat nu ook eerder aan te geven en doe ik het rustiger aan."

Voor Hoog staat geen groot feestje op het programma, maar even stilstaan bij haar award doet ze wel. Ze heeft immers een fles champagne gekregen (zie tweet hieronder). "Ha, het wordt een borreltje op de kamer. We gaan straks nog wel met het team Valencia in en vanavond uit eten. Maar geen groot feest voor mij. We moeten morgen gewoon weer trainen, hè."

'FIA overweegt tegemoetkoming Honda'

Autosportfederatie FIA overweegt sterk om ook Honda in 2015 toestemming te geven haar Formule 1-motor door te mogen ontwikkelen, zo melden de BBC en Autosport. Door een maas in de regels mogen Mercedes, Renault en Ferrari dat al en de Japanners komen daar nu mogelijk bij.

Vorig jaar werd in de Formule 1 de 1,6 liter V6-turbomotor ingevoerd. Mercedes, Renault en Ferrari moesten hun krachtbronnen voor 28 februari dat jaar homologeren, iets wat het terugkerende Honda dit jaar voor die datum ook moet. De drie eerder genoemde fabrikanten mogen daarnaast hun krachtbron voor dit jaar voor 48 procent vernieuwen. De FIA had hiervoor de datum van 28 februari beoogd, maar dit niet in de regels vastgelegd, waardoor de bedrijven meer tijd hebben voor de doorontwikkeling.

Honda vindt dit geen eerlijk speelveld en heeft bij de FIA gelijke behandeling gevraagd. Honda loopt volgens de regels van de FIA een jaar achter op Mercedes, Renault en Ferrari, maar moet zich wel aan de restricties houden die voor 2015 gelden, terwijl de maas in de regels niet voor de Japanners geldt.

Volgens de BBC zijn de FIA en Honda nader tot elkaar gekomen waarbij de oplossing zou zijn dat de Formule 1-motor voor 28 februari gehomologeerd moet worden, waarna Honda ook de ruimte krijgt voor doorontwikkeling. Hierdoor loopt de fabrikant eind dit jaar gelijk met de andere renstallen. De FIA wilde nog niet bevestigen of dit daadwerkelijk de uitkomst van de gesprekken met Honda is.

Is Nosgoth wat de multiplayer gaming community nodig heeft

Nosgoth is een third-person multiplayer-game en misschien wel wat de gaming community nodig heeft wat betreft multiplayers. De game wordt ontwikkeld door Psyonic en uitgegeven door Square Enix.

De game is een free-to-play spin-off van Legacy of Kain en speelt zich af in Nosgoth. De class-based game zet mensen recht tegenover vampieren gebaseerd op de multiplayer-mode van de in 2003 gecancelde opvolger van Legacy of Kain. Wat Nosgoth vooral anders maakt dan andere multiplayer-games is het hoge level van onverbiddelijke wreedheid. Er worden geen handjes vastgehouden in deze game, waar je keer op keer afgeslacht wordt. De learning curve is hoog, maar dat geeft des te meer voldoening wanneer je elk aspect van een class onder de knie hebt. Vampieren en mensen zitten in twee verschillende teams die tegen elkaar strijden voor een hogere kill-count. De actie is een beetje asymmetrisch verdeeld, zo zijn de vampieren bijna onstopbaar sterk van dichtbij en hebben de mensen toegang tot ranged wapens en alchemy. Beide teams hebben toegang tot bepaalde abilities, sommige daarvan vergen een cooldown tijd na gebruik terwijl anderen constant actief zijn. Zo hebben de vampieren bijvoorbeeld de mogelijkheid om te vliegen terwijl de mensen bepaalde projectile-based aanvallen hebben met wapens die ze moeten herladen bij ammunitie stations. Er zijn natuurlijk meerdere multiplayer-games waar verschillende classes beschikbaar zijn, maar wat Nosgoth net even anders maakt dan anderen is de snelheid van de gevechten en balans.

Elk team bestaat dus uit meerdere classes waar je uit kunt kiezen. Zo heb je bij de vampieren keuze uit Tyran, Reaver, Sentinel, Deceiver en Summoner. En bij de mensen heb je keuze uit Hunter, Alchemist, Scout en Prophet. Meer informatie over de classes kan je hier vinden. Het spelen en uiteindelijk volledig leren van een class vergt tijd, aanpassingsvermogen en kennis van de game. Als je niet het geluk had om de open bèta te kunnen spelen, wees niet getreurd, vanaf 21 januari is het een open bèta, je hebt een Steam account nodig om te kunnen spelen.

Vermiste zwemmer dood aangetroffen

De 53-jarige man uit Ede die sinds zaterdag werd vermist na een zwempartij, is overleden. Duikers van de Koninklijke Marine vonden donderdag het stoffelijk overschot van de zwemmer in het Bronsbergenmeer bij Zutphen. Volgens de politie is zijn dood het gevolg van een noodlottig ongeval.

De politie werd zaterdag op de hoogte gesteld van de vermissing van de man die regelmatig ging zwemmen in het Bronsbergermeer, ook in de winterperiode.

Agenten troffen langs de kant van de diepe plas de kleding van de man aan, waarna een zoektocht begon die enkele dagen duurde. Omdat de politie snel zekerheid wilde hebben en het lichaam wilde bergen, is een duikteam van Defensie ingeschakeld. Dat wist met speciale sonarapparatuur de vermiste te lokaliseren.

Arsenal maanden zonder Arteta en Debuchy

Arsenal moet het zeker drie maanden stellen zonder aanvoerder Mikel Arteta en verdediger Mathieu Debuchy. De Spaanse middenvelder heeft een operatie ondergaan aan zijn linkerenkel, waarvan hij al geruime tijd last had. Een stukje bot dat uitstak, bleek de boosdoener. "Daardoor kon hij zijn enkel moeilijk bewegen", vertelde manager Arsène Wenger donderdag.

Debuchy moest deze week ook onder het mes vanwege de schouderblessure die hij zondag opliep in de wedstrijd tegen Stoke City (3-0). "Ongelooflijk, zijn tweede operatie al dit seizoen", mopperde Wenger. De Franse verdediger stond al drie maanden aan de kant door een enkelblessure. "Hij was net terug, speelde een paar wedstrijden en ligt er nu weer uit", aldus Wenger, die al het hele seizoen wordt geplaagd door blessures in zijn selectie.

Siem de Jong hervat training bij Newcastle United

Siem de Jong heeft donderdag de training bij Newcastle United hervat. De aanvallende middenvelder stond sinds half september aan de kant met een dijbeenblessure.

De Jong maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar de Engelse club, waarvoor ook Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita uitkomen. De medische staf van Newcastle United durfde donderdag niet te zeggen wanneer hij zijn rentree in het eerste elftal kan maken.

Snowboardster Berghuis klaar na kwalificaties

Snowboardster Bell Berghuis is er donderdag bij de WK in het Oostenrijkse Kreischberg niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken op het onderdeel snowboardcross. Berghuis noteerde in de eerste run, waarin de beste acht zich meteen plaatsten voor de volgende ronde, de veertiende tijd.

Ook in de tweede run kwam ze niet verder dan de veertiende plaats. De acht snelsten over beide runs wisten zich ook verzekerd van een plaats in het hoofdtoernooi. Berghuis werd als negentiende geklasseerd. Bij de Spelen in Sochi eindigde ze vorig jaar als twintigste.

AZ houdt Van Overeem binnenboord

Joris van Overeem staat ook de komende twee jaar onder contract bij AZ alkmaar. De Alkmaarse club heeft de optie in de verbintenis met de 20-jarige middenvelder gelicht, waardoor Van Overeem tot de zomer van 2017 vastligt bij de club waarbij hij is opgeleid. De jeugdinternational van Jong Oranje speelt dit seizoen op huurbasis voor FC Dordrecht.

Van Overeem keert komende zomer terug in Alkmaar, waar hij een kans krijgt in de selectie van trainer John van den Brom. "We zijn erg tevreden met zijn ontwikkeling", zei technisch directeur Earnest Stewart donderdag. "Komende zomer keert hij met de nodige bagage terug bij AZ, waar hij de concurrentie aangaat op het middenveld."

10 duurste auto's van 2014 #4

In deze 10-delige blog neem ik je mee naar de duurste auto's van afgelopen jaar. Kijkend naar voornamelijk tweezitters (enkele brute uitzonderingen nagelaten), daarnaast is gekozen om van elk merk maar één model mee te nemen in de lijst. Een stukje autoporno dat de komende 10 dagen rond de klok van 17.00 uur op je beeldscherm zal verschijnen. Veel plezier en schroom niet om een reactie achter te laten!

Vandaag behandelen we de nummer 4 van de lijst:

Vorige blogs; #10, #9, #8, #7, #6, #5

Lahm wil over drie jaar bij Bayern afzwaaien

Philipp Lahm wil over ruim drie jaar bij Bayern München afscheid nemen als profvoetballer. "Ik ben dan 34 jaar", zegt de Duitser in een interview met het Franse L'Équipe. "Ik wil op een mooi moment stoppen en niet in de Verenigde Staten of Qatar afbouwen."

De verdediger nam afgelopen zomer met de wereldtitel afscheid van de nationale ploeg. Lahm wil nog minimaal een keer de Champions League met Bayern München winnen. "Het gevoel dat toernooi te winnen, is echt prachtig."

Lahm won de Champions League in 2013 al dankzij een doelpunt van Arjen Robben in de finale. De Nederlander schoot Bayern München in de slotfase voorbij Borussia Dortmund (2-1).

Paula van der Oest voelt zich geen verliezer

Regisseur Paula van der Oest voelt zich geen verliezer nu haar film Lucia de B. geen Oscarnominatie heeft ontvangen. Dat stelde zij donderdag, nadat de nominaties bekend waren gemaakt.

"Ik haal graag de speech aan die George Clooney zondag bij de Golden Globes hield", aldus Van der Oest. "Hij zei dat het natuurlijk waanzin is dat vier van de vijf genomineerden bij zo'n uitreiking zich aan het einde van de avond een verliezer voelen, terwijl ze allemaal als winnaars naar binnen gingen. Ook als je zoals wij de shortlist haalt, ben je natuurlijk al een winnaar."

De film Lucia de B. had goede buzz en kreeg positieve recensies in Hollywood. "Dat vind ik ook heel eervol. Ik vind het vooral jammer voor mijn moeder: ik had beloofd haar een keer mee te nemen naar Hollywood als ik weer genomineerd zou worden."

Van der Oest werd eerder genomineerd voor de tragikomedie Zus & Zo. Ook Lucia de B.-hoofdrolspeelster Ariane Schluter baalt niet te veel. "Het is jammer, maar het was al een ontzettende eer om bij de laatste negen te horen. Er waren 83 inzendingen. En de competitie dit jaar was ontzettend sterk, met titels als Ida, Leviathan en Turist."

ADO Den Haag nu in Chinese handen

ADO den Haag is donderdag eindelijk in Chinese handen gevallen. Sportmarketingbedrijf United Vansen heeft donderdag tegenover de Telegraaf bevestigd dat het gewenste bedrag is overgemaakt.

ADO Den Haag is al een klein jaar in gesprek met het bedrijf. Eigenaar Wang Hui slaagde er echter steeds niet in het geld, naar verluidt ruim acht miljoen euro, over te maken. Volgens een woordvoerder van United Vansen is dat nu wel gelukt.

Een woordvoerster van ADO Den Haag kon donderdag nog niet bevestigen dat het geld op de rekening van grootaandeelhouder Mark van der Kallen staat. Wel is bekend dat directeur Maarten Fontein van ADO Den Haag zondag naar China reist. "Maar die trip stond al langer gepland", zei ze.

Snookeraar O'Sullivan pakt record Hendry

Snookeraar Ronnie O’Sullivan heeft het record van Stephen Hendry gebroken, door vandaag tijdens de kwartfinale van The Masters zijn 776e centurybreak te maken. Een paar dagen geleden evenaarde hij het record al. 

O’Sullivan deed dit door een 101 te maken in het eerste frame van de kwartfinale, die momenteel gespeeld wordt door The Rocket tegen Marco Fu. Bij de pauze stond het 3-1 voor O'Sullivan. De speler die als eerste zes frames wint staat in de halve finale.  

O'Sullivan kan vanmiddag nog een record van Hendry afpakken. Als hij deze wedstrijd wint, dan heeft O'Sullivan de meeste partijen ooit op The Masters gewonnen. 

O'Sullivan maakt zijn 776e centurybreak en heeft weer een record in handen. (Bron: YouTube)

Update 16.25 uur

O'Sullivan kwam na de pauze niet meer in de problemen. O'Sullivan won met 6-1. Hij speelt in de halve finale tegen Ali Carter of Neil Robertson. The Rocket won ook zijn 43e partij op The Masters en is daarmee recordhouder. Vijf keer heeft hij dit toernooi op zijn naam weten te schrijven. 


Ronnie O'Sullivan kijkt hoe hij de bal moet potten. (PRO SHOTS/Actionimages)

Redder supermarktklanten Parijs genaturaliseerd

De Malinese medewerker van de joodse supermarkt die vorige week zes klanten in een koelruimte verborg, krijgt dinsdag de Franse nationaliteit. Dat meldt de zender France Info donderdag.

Lassana Bathily opende vorige week de koelcel voor de klanten, onder wie een baby van een maand, om hen in veiligheid te brengen voor de gijzelnemer. Hij doofde het licht, deed de koelinstallatie uit en deed de deur dicht.

Na de bevrijding van de gegijzelden en de dood van de gijzelnemer deed Bathily bescheiden zijn verhaal tegen een tv-zender. Daarop ontstond een handtekeningenactie in Frankrijk om hem te naturaliseren, die werd gesteund door zeker 300.000 mensen.

Redder supermarktklanten genaturaliseerd
Redder supermarktklanten genaturaliseerd (Foto: ANP)

Mobieltje in plafond verstoort Kamerdebat

Tweede Kamerleden en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken keken donderdag raar op toen hun overleg enkele keren werd verstoord door een vrolijk deuntje uit een mobieltje. Tot hilariteit van de politici en hun medewerkers kwam het geluid van boven. Na wat speurwerk bleek de telefoon in een lichtbak aan het plafond te liggen.

Daardoor kon niemand het toestel op stil zetten of opnemen. "Dit heb ik niet eerder meegemaakt", zei commissievoorzitter Angelien Eijsink nadat het mobieltje een paar keer was afgegaan. De telefoon was er vermoedelijk achtergelaten door een medewerker die er wat technisch werk had gedaan.

Tijdens de schorsing van het debat kwam er een medewerker van de technische dienst met een trap naar de vergaderzaal om de achtergelaten telefoon te verwijderen. "De muziekstoring is verholpen. De eigenaar heeft de telefoon opgehaald", constateerde Eijsink bij de hervatting van het overleg.

Oscarnominaties bekend

Vandaag werden voor de 87e keer de genomineerden voor de Academy Awards bekendgemaakt. Acteur Chris Pine en de regisseurs J.J. Abrams en Alfonso Cuaron onthulden wie er op 22 februari meedingen in de 24 categorieën. Vooral Boyhood, Birdman, The Grand Budapest Hotel en The Imitation Game lijken favoriet te zijn.

De Nederlandse inzending Lucia de B. heeft helaas de eindronde niet mogen halen, maar er zit wel een klein Nederlands tintje aan deze Academy Awards met de nominatie van de korte animatiefilm A Single Life.

Kijk hieronder voor het complete overzicht van alle genomineerden.

Beste Speelfilm
American Sniper
Birdman
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Selma
The Theory Of Everything
Whiplash

Beste Acteur in een Hoofdrol
Steve Carell
Bradley Cooper
Benedict Cumberbatch
Michael Keaton
Eddie Redmayne

Beste Actrice in een Hoofdrol
Marion Cotillard
Felicity Jones
Julianne Moore
Rosamund Pike
Reese Witherspoon

Beste Regisseur
Alejandro G. Iñárritu
Richard Linklater
Bennett Miller
Wes Anderson
Morten Tyldum

Beste Camerawerk
Birdman
The Grand Budapest Hotel
Ida
Mr. Turner
Unbroken

Beste Acteur in een Bijrol
Robert Duvall
Ethan Hawke
Edward Norton
Mark Ruffalo
J.K. Simmons

Beste Actrice in een Bijrol
Patricia Arquette
Laura Dern
Keira Knightley
Emma Stone
Meryl Streep

Beste Originele Scenario
Birdman
Boyhood
Foxcatcher
The Grand Budapest Hotel
Nightcrawler

Beste Scenario Bewerking
American Sniper
The Imitation Game
Inherent Voice
The Theory Of Everything
Whiplash

Beste Animatiefilm
Big Hero 6
The Boxtrolls
How To Train Your Dragon 2
Song Of The Sea
The Tale Of The Princess Kaguya

Beste Buitenlandse Film
Ida (Polen)
Leviathan (Rusland)
Tangerine (Estland)
Timbuktu (Mauritanië)
Wild Tales (Argentinië)

Beste Documentaire
Citizenfour
Finding Vivian Maier
Last Days Of Vietnam
Virunga

Beste Filmmuziek
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Interstellar
Mr. Turner
The Theory Of Everything

Beste Originele Liedje in een film
'Everything Is Awesome' (The Lego Movie)
'Glory' (Selma)
'Grateful' (Beyond The Lights)
'I'm Not Gonna Miss You' (Glenn Campbell I'll Be Me)
'Lost Stars' (Begin Again)

Beste Visuele Effecten
Captain America: Winter Soldier
Dawn Of The Planet Of The Apes
Guardians Of The Galaxy
Interstellar
X-Men: Days Of Future Past

Beste Korte Documentaire
Crisis Hotline: Veterans Press 1
Joanna
Our Curse
La Parka (The Reaper)
White Earth

Beste Filmmontage
American Sniper
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Whiplash

Beste Geluidsmontage
American Sniper
Birdman
The Hobbit: The Battles Of The Five Armies
Interstellar
Unbroken

Beste Geluidsmix
American Sniper
Birdman
Interstellar
Unbroken
Whiplash

Beste Korte Film (Live Action)
Aya
Boogaloo And Graham
La Lampe Au Beurre De Yak (Butter Lamp)
Parvaneh
The Phone Call

Beste Korte Film (Animatie)
The Bigger Picture
The Dam Keeper
Feast
Me And My Moulton
A Single Life

Beste Kostuumontwerp
The Grand Budapest Hotel
Inherent Vice
Into the Woods
Maleficent
Mr. Turner

Beste Makeup & Haarverzorging
Foxcatcher
The Grand Budapest Hotel
Guardians Of The Galaxy

Brussel looft Nederlandse aanpak werkloosheid

De Europese Commissie in Brussel heeft de Nederlandse strijd tegen de werkloosheid geprezen. Europees Commissaris Marianne Thyssen van werkgelegenheid had donderdag ook lovende woorden voor de aanpak van Denemarken, Zweden en Oostenrijk.

Deze vier landen toonden meer veerkracht en doorstonden de crisis beter dan andere landen, aldus Thyssen. In de vier landen zijn de werkloosheidsuitkeringen bijvoorbeeld gekoppeld aan maatregelen om een nieuwe baan te vinden.

De commissaris noemde de werkloosheid in de Europese Unie in 2014 met 10 procent nog steeds te hoog, ondanks een lichte daling. "Het scheppen van banen is onze dringendste taak", aldus Thyssen. Zij riep alle EU-landen op meer te investeren en de arbeidsmarkt te hervormen door bijvoorbeeld betere opleidingen en vervolgopleidingen en een sterkere positie voor vrouwen.

Politietop: wij zijn berekend op dreiging

De politie is berekend en voorbereid op de heersende dreiging in Nederland. Zowel die vanuit terroristische als criminele hoek, zegt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik donderdag.

Hij reageert onder meer op de terreur in Frankrijk, terreurdreiging in Nederland en het toenemende geweld van zware criminelen. Hij wijst er op dat honderd procent veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet zich woensdagavond in soortgelijke bewoordingen uit in de Tweede Kamer. Hij zag geen reden voor bijvoorbeeld extra bewapening van agenten.

"Wij zijn maximaal voorbereid", zegt Bik op zijn beurt. "Het voorkomen van geweld speelt daarin juist een hele belangrijke rol. We houden zeven dagen per week, 24 uur per dag onze informatiepositie op peil. Dat doen we onder meer door social media te scannen en mogelijke signalen van radicalen op te vangen. Om geweld te voorkomen is heel belangrijk om onze informatiepositie goed op orde te hebben."

'Migranten Spanje kieperden lotgenoten overboord'

De politie in Spanje heeft twee migranten uit Kameroen opgepakt op verdenking van de moord op mogelijk tien andere migranten. De twee zouden hun slachtoffers op een stormachtige zee over de reling van hun migrantenboot hebben geduwd na ruzie over een gebedsdienst, zei de politie donderdag.

Begin december arriveerden 29 opvarenden van de boot in Spanje. Enkelen van hen traden naar voren over de gebeurtenissen aan boord. Zij vertelden dat er tijdens de oversteek vanuit Marokko ruzie was uitgebroken toen een Nigeriaanse predikant voorging in gebed, in de hoop dat het weer niet zou verslechteren. Toen de zee onstuimiger werd, verweet het verdachte tweetal het slechte weer aan de gebeden van de predikant. Hij en andere Nigeriaanse bidders werden daarop overboord gegooid.

Hoeveel slachtoffers er vielen, is onduidelijk, omdat de gebeurtenissen in de nacht plaatsvonden.

Ancient items in Diablo 3

Diablo 3 heeft patch 2.1.2 ontvangen en lost een aantal bugs op, healing is vervangen voor recovery, grote balans fixes en Ancient items zijn toegevoegd aan de game.

Door de komst van Ancient items is de droprate van Legendary items verhoogt. Ancient items zijn betere versies van de Legendary items. Ancient items droppen alleen bij Torment I of hoger. De patch bevat veel veranderingen dus kijk voor de volledige lijst hier. Diablo III is een role-playing hack and slash-computerspel uit 2012, ontwikkeld door Blizzard Entertainment. 

diablo

Ajax nog zonder Boilesen tegen FC Groningen

Nicolai Boilesen ontbreekt vrijdag nog bij Ajax tijdens de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft tegen FC Groningen. De linksback is bijna hersteld van een knieblessure. "Hij zou er al bijna bij kunnen zijn", blikte trainer Frank de Boer donderdag vooruit. "Maar hij moet zich richten op het duel van volgende week tegen Feyenoord."

Voor de geblesseerde Joël Veltman en Viktor Fischer komt de klassieker zeker nog te vroeg. Veltman wordt vrijdag tegen FC Groningen vervangen door Mike van der Hoorn. Jaïro Riedewald of Nick Viergever zal in de ArenA als linksback starten. Ajax begint de tweede helft van het seizoen met een achterstand van vier punten op koploper PSV. "We moeten met het gevoel beginnen dat we nog zeventien finales spelen", zei De Boer over de titelrace.

Kolbeinn Sigthorsson en Niki Zimling zijn weer fit. Zij beginnen naar verwachting op de bank. Richairo Zivkovic moet weer voor Jong Ajax uitkomen.

Zorgen om Pieters bij Stoke City

Erik Pieters moet de competitiewedstrijd van Stoke City zaterdag tegen Leicester City waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan. De Nederlandse verdediger heeft al een tijdje last van zijn lies, waardoor hij vorige week op bezoek bij Arsenal al halverwege werd gewisseld.

"We maken ons een beetje zorgen om Erik", zei manager Mark Hughes donderdag. "Hij heeft al wekenlang last, maar het viel niemand op omdat hij steeds zijn normale niveau haalde. Maar tegen Arsenal kon hij echt niet verder."

Stoke City staat elfde in de Premier League, Leicester City bungelt onderaan. Pieters, die onder bondscoach Guus Hiddink weer in beeld is gekomen bij het Nederlands elftal, wordt in de aanloop naar de wedstrijd nog een keer stevig getest door de medische staf.

BP schrapt banen in Noordzee

Olieconcern BP maakt op korte termijn plannen bekend over banenverlies bij zijn activiteiten in de Noordzee. Dat meldde de Financial Times donderdag.

Naar verluidt schrapt BP in de loop van dit jaar enkele honderden banen op een totaal personeelsbestand van 3500 bij de Noordzee-tak, die is gevestigd in Schotland. De stap maakt deel uit van een breed kostenbesparingsprogramma dat in december werd aangekondigd. BP moet naar eigen zeggen reageren op verslechterende marktomstandigheden en de lage olieprijs.

Volgens de BBC worden er driehonderd banen geschrapt.

Eerder al schrapte het Amerikaanse ConocoPhillips zo'n 230 banen bij zijn onderdeel dat in de Noordzee actief is.

DNB bepleit meer maatwerk in pensioenstelsel

De Nederlandsche Bank pleit voor meer maatwerk in het pensioenstelsel. DNB denkt dat dit onder meer kan worden bereikt door onderscheid te maken naar inkomen.

De toezichthouder stelt voor de pensioenpremie en de opbouw geleidelijk te laten afnemen met het stijgen van het inkomen. Daarmee krijgen mensen met een hoog inkomen zelf een grotere verantwoordelijkheid voor hun eigen (aanvullend) pensioen.

Die kunnen zij ook aan, stelt DNB. Want in tegenstelling tot mensen met een lager inkomen heeft deze groep vaak een eigen huis, aanzienlijk meer financieel vermogen, een hoger opleidingsniveau en meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt op latere leeftijd.

Eerder deze week pleitte Autoriteit Financiële Markten (AFM) er al voor om meer rekening te houden met individuele verschillen.

De toezichthouders geven met hun voorstellen gehoor aan de oproep van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om mee te doen aan een maatschappelijke discussie over een toekomstig pensioenstelsel.

Washington en Londen overwegen aanpakken Boko Haram

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië overwegen een speciaal initiatief om de terreurbeweging Boko Haram in Nigeria en omliggende landen aan te pakken. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei donderdag dat hij hierover in gesprek is met zijn Britse ambtgenoot Philip Hammond.

Kerry weidde op een persconferentie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia niet uit over het plan. Wel noemde hij Boko Haram 'zonder twijfel een van de kwalijkste en bedreigendste terroristische organisaties op aarde'. Hij noemde de recente slachting van honderden dorpelingen in het noorden van Nigeria een 'misdaad tegen de menselijkheid' waar iets aan gedaan moet worden.

Paus: vrijheid van meningsuiting kent grenzen

De vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen. Die liggen op het terrein van het beledigen en ridiculiseren van iemands geloof. Dat heeft paus Franciscus donderdag gezegd.

De kerkvorst sprak tijdens zijn reis naar de Filipijnen over de terreuraanslagen in Parijs. Hij sprak over de vrijheid van meningsuiting als een fundamenteel mensenrecht, maar voegde toe dat er ook een plicht is dit recht te gebruiken in het algemeen belang.

Er zijn grenzen, aldus Franciscus.

"Als mijn goede vriend dr. Gasparri mijn moeder beledigt, kan hij een klap verwachten", aldus de paus. "Dat is normaal. Je kunt niet provoceren. Je kunt het geloof van anderen niet beledigen. Je kunt niet de draak steken met het geloof van anderen."

Na de aanslagen in Parijs lieten het Vaticaan en vier vooraanstaande imams een gezamenlijke verklaring rondgaan waarin zij de aanslagen veroordelen, maar er ook bij media op aandringen religies te respecteren.

Volgens Franciscus is het een 'dwaling' in naam van God te doden en kan religie nooit als rechtvaardiging voor geweld dienen. Maar als het op het beledigen van iemands religieuze opvattingen aankomt, zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, aldus de paus.

"Er zijn zoveel mensen die slecht spreken over religies en andere religies, die deze bespotten, die van de religie van anderen een spelletje maken", zei de paus. "Dit zijn provocateurs. En wat er met hen gebeurt, is wat er met dr. Gasparri gebeurt als hij mijn moeder beledigt. Er is een grens."

'Uncharted 4: A Thief's End eindigt niet op 60 fps'

Bruce Straley - game director  bij Naughty Dog - heeft aangegeven dat Uncharted 4: A Thief's End niet op 60 fps zal draaien als dit te koste gaat van de game-ervaring. De demo die we onlangs te zien kregen was daarom ook vastgezet op 30 fps.

Alle drie de Uncharted-titels op PlayStation 3 draaiden ook 30 fps. Echter, de verwachting was dat het vierde deel - door de hoeveelheid rekenkracht van PlayStation 4 - zou draaien op een resolutie van 1080p en 60fps. Dit blijft achteraf toch moeilijker te zijn dan gedacht.

De reden hiervoor is dat Naughty Dog koste wat het kost, de speler de beste ervaring wil bieden. Dit heeft als resultaat dat wanneer Naughty Dog merkt dat 60 fps echt impact heeft op die ervaring de fps naar een vaste 30 fps zal worden bijgesteld.

"We're actually above 30, but we locked it [for the demo], Straley explained. "We're going to do whatever it takes to make the game we want to make. If it means we could go for 60 but lose something that would really impact the player's experience, then it's our choice as developers to say, 'Well, we're going to go for the experience over the 60 frames," aldus Straley.

Hockenheim weer op kalender Formule 1

Het circuit van Hockenheim staat ook komend seizoen op de kalender van de Formule 1. Dat heeft Formule 1-baas Bernie Ecclestone donderdag aan Reuters verklapt.

In het verleden wisselden Hockenheim en de Nürburgring elkaar elk jaar af als Duitse gastheer van de belangrijkste competitie voor autocoureurs. "Maar het wordt weer Hockenheim", vertelde Ecclestone. "De Nürburgring kan het niet worden, want daar is niemand." De Nürburgring werd onlangs overgenomen en heeft een nieuwe eigenaar.

Het Formule 1-seizoen begint op 15 maart met de Grote Prijs van Australië. In Melbourne staat de 17-jarige Nederlander Max Verstappen voor het eerst aan de start in de koningsklasse van de autosport.

Oddworld: New ‘n’ Tasty releasedatum pc bekend

PlayStation 4-bezitters kunnen al sinds 23 juli 2014 genieten van de hd-remake van klassieker Abe’s Oddysee, genaamd Oddworld: New ‘n’ Tasty. Vanaf 25 februari kunnen Windows-, Linux- en Mac-gebruikers ook genieten van de scherpere beelden.

Eind maart is de game verkrijgbaar voor PlayStation 3 en Xbox One. Oddworld: New ‘n’ Tasty wordt ook uitgebracht voor Wii U en PlayStation Vita, maar deze releasedata zijn nog niet bekend.

Oddworld: New ‘n’ Tasty krijgt van Metacritic gemiddeld een 84.

Tour volgend jaar terug naar Andorra

De Ronde van Frankrijk doet volgend jaar Andorra weer eens aan. Tourorganisator ASO ondertekende donderdag een contract met de autoriteiten van Andorra, waar de bekendste wielerronde ter wereld in 2009 voor het laatst doorheen ging. De Tour komt in 2016 voor drie dagen naar het dwergstaatje in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. Andorra krijgt de finish van een etappe, de rustdag en de start van de daaropvolgende rit.

De 103e editie van La Grande Boucle start op het kloostereiland Mont Saint-Michel, met een rit in lijn langs de kust van Normandië. De Tourorganisatie maakte vorige maand ook al de details van de tweede etappe bekend. Op 20 oktober wordt het volledige routeschema gepresenteerd, waarvan Andorra in ieder geval onderdeel is. Brice Feillu won het laatste tourbezoek aan het ministaatje.

Twee mensen omgebracht in Rotterdam-Zuid

In een woning in Rotterdam-Zuid zijn donderdagmiddag twee mensen dood gevonden. De politie gaat ervan uit dat ze om het leven zijn gebracht. De slachtoffers werden aangetroffen aan de Bovenstraat in de wijk IJsselmonde.

Verderop aan de Kasteelweg was rond dezelfde tijd een schietpartij. De politie trof daar een gewonde aan.

Een woordvoerder van de politie kon niet direct met zekerheid zeggen of ook de twee anderen zijn neergeschoten.

Ajax wil Kishna langer binden

Ajax wil snel het contract van Ricardo Kishna verlengen. "Marc Overmars heeft het nu nog even druk", zei trainer Frank de Boer donderdag over de directeur voetbalzaken van de club uit Amsterdam. "Maar zodra het rustig is, dan zal Kishna wel een belletje krijgen over zijn contract."

De linksbuiten liet onlangs weten dat hij zijn contract bij Ajax graag wil openbreken en verlengen. De huidige verbintenis van de aanvaller loopt in de zomer van 2016 af. Ajax slaagde er eerder al in Davy Klaassen, Anwar El Ghazi, Joël Veltman, Ricardo van Rhijn en Jasper Cillessen voor lange tijd aan zich te binden.

Advocaat wil vrijspraak Holleeder

Willem Holleeder (56) moet worden vrijgesproken van zowel de afpersing van een vroegere Hells Angels-voorman als de bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit betoogde zijn raadsman Stijn Franken donderdagmorgen voor de rechtbank in Haarlem. Volgens Franken heeft het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs geleverd.

Holleeder is een van de verdachten in het omvangrijke Andes-proces, dat draait om een criminele bende die zich bezighield met witwassen, afpersing, geweld en drugshandel. Holleeder vervult in het proces een bijrol. Hoofdverdachten zijn Danny K. en oud-vechtsporter Dick Vrij. Tegen hen is in het proces respectievelijk 6,5 en 4,5 jaar cel geëist.

Holleeder hoorde anderhalf jaar cel tegen zich eisen vanwege betrokkenheid in de afpersingszaak. Daarnaast wil het OM dat hij nog 1095 dagen van een voorwaardelijke veroordeling uitzit vanwege de bedreiging van Peter R. de Vries. Holleeder eiste op de stoep bij de misdaadverslaggever onder het uiten van bedreigingen dat zijn naam niet zou worden genoemd in de Amerikaanse verfilming van De Vries' boek over de Heineken-ontvoering.

OPEC verwacht zwakkere olievraag

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verwacht dat de vraag naar zijn olie dit jaar minder sterk zal zijn dan eerder gedacht. Dat blijkt uit het maandelijkse rapport van het oliekartel dat donderdag werd gepubliceerd.

De dagelijkse vraag naar OPEC-olie zal dit jaar gemiddeld 28,8 miljoen vaten (van 159 liter) bedragen, een vermindering van honderdduizend vaten per dag in vergelijking met de voorspelling van vorige maand. Het uit twaalf landen bestaande oliekartel voorziet in zo'n veertig procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

De OPEC zei verder dat de groei van het Amerikaanse olieaanbod dit jaar onder druk zal komen staan door de sterk gedaalde olieprijzen. De tragere groei komt onder meer door de afnemende investeringen door oliebedrijven en het dalende aantal actieve boorplatformen in Noord-Amerika.

Nationaal tenniscentrum in Buren afgeblazen

De Nederlandse tennisbond KNLTB moet op zoek naar een andere locatie voor het nieuw te bouwen Nationaal Tennis Centrum. Na twee jaar onderhandelen met de gemeente Buren is de beoogde nieuwbouw in deze Gelderse plaats afgeblazen. "We hebben veel tijd en energie in dit project gestoken en betreuren dan ook enorm dat we het project nu moeten afblazen", zei algemeen directeur Erik Poel van de KNLTB donderdag.

De bond wil het bondsbureau in Amersfoort en het trainingscentrum in Almere al jarenlang graag samenvoegen op één locatie. In 2012 viel de keuze op Buren als kandidaat-gemeente. Na jaren van praten en een uitvoerige evaluatie bleek het project, mede vanwege financiële redenen, echter niet te realiseren in de Gelderse gemeente. De KNLTB gaat nu op zoek naar een andere locatie.

Resident Evil: Revelations 2 uitgesteld

Resident Evil: Revelations 2 is een week uitgesteld en komt nu op 25 februari uit. De opvolgende episodes schuiven ook allemaal een week op. De episodes komen op PlayStation Store, Xbox Live en Steam tegelijk uit en gaan 5,99 euro per stuk kosten. De seizoenpas kost 24,99 en zal naast de vier episodes ook twee spin-off episodes bevatten. 

Resident Evil: Revelations 2 is een survival horror game die in meerdere episodes uit gaat komen. In de onderstaande video's kun je twee  onthulde vijanden te zien zijn.

Liam Neeson: geen vierde Taken-film

Liam Neeson speelt wederom de actieheld in Taken 3, maar waarschijnlijk voor het laatst. Hij verwacht dat deel drie ook meteen het slot is van de filmreeks, vertelt hij in De Telegraaf. Al houdt hij een slag om de arm. "Zeg nooit nooit."

Hollywood is volgens Neeson een industrie. Als de film veel dollars opbrengt, kan producent Luc Besson volgens de Ierse acteur zomaar zeggen: we doen er nog eentje.

Maar als het aan Neeson zelf ligt, is het wel klaar met al die ontvoeringen. In het eerste deel was de dochter van voormalig CIA-agent Bryan Mills (Neeson) het slachtoffer, in het tweede deel werden hij en zijn vrouw (Famke Janssen) gekidnapt en in deel drie wordt zijn vrouw vermoord en krijgt Mills de schuld. Volgens hem is het Taken-trucje nou wel opgebruikt. "Wie kunnen we nu nog laten ontvoeren?"

Neeson is in Taken 3 wederom te zien met Famke Janssen, van wie hij dit keer afscheid moet nemen. Hij is enthousiast over de Nederlandse actrice. "Famke is een ontzettend leuke vrouw en een fantastische actrice bovendien."

Thekla Reuten speelt rol in Italiaanse serie

De Nederlandse actrice Thekla Reuten speelt de vrouwelijke hoofdrol in de nieuwe Italiaanse miniserie L'Angelo di Sarajevo. De afleveringen zijn binnenkort te zien op de zender Rai 1. Het is haar eerste grote rol in het Italiaans. Dat heeft haar agent donderdag gemeld.

De reeks is gebaseerd op de roman Non chiedere perché van journalist Franco Di Mare. Het waargebeurde verhaal speelt zich af in de zomer van 1992 tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. De Italiaanse journalist Marco (gespeeld door Beppe Fiorello) wordt voor RAI televisie naar Sarajevo gezonden. Reuten speelt Karen, een internationale journaliste die Marco in het oorlogsgebied ontmoet.

Het is een druk jaar voor Reuten. Binnenkort komen drie films van haar uit: de roadmovie Atlantic, de thrillers De Reünie en Schone handen. En in het najaar speelt de actrice een grote rol in het derde seizoen van de hitserie Overspel. Atlantic beleeft zijn Europese première eind januari op het Filmfestival Rotterdam.

Het is nog niet duidelijk of L'Angelo di Sarajevo ook in Nederland te zien zal zijn.

Kijkcijfers Girls storten in

De start van het vierde seizoen van Girls heeft in de VS zo'n veertig procent minder kijkers getrokken dan een jaar eerder.

Ondanks dat de maker van de serie Lena Dunham afgelopen tijd geen tekort kreeg aan media-aandacht, trok de eerste aflevering van het nieuwe seizoen slechts 680 duizend kijkers. Vorig jaar keken er 1,1 miljoen mensen naar de seizoensopening. Dunham was recent uitgebreid in het nieuws met haar derde bezoek aan de Golden Globe Awards, het promoten van het nieuwe seizoen van haar serie en de uitgave van haar boek.

Dunham kreeg echter ook te maken met negatieve media-aandacht. Er ontstond een hetze rond valse aantijgingen over dat ze seksueel geobsedeerd zou zijn met haar zus. Ook werd een man aangezien voor de verkrachter van Dunham toen die dezelfde naam bleek te hebben als de verzonnen man in haar boek.

Zwitsers trekken euro verder omlaag

Het besluit van de Zwitserse centrale bank (SNB) om de koers van de Zwitserse frank los te laten heeft donderdag voor onrust gezorgd op de financiële markten. De euro ging hard onderuit ten opzichte van zowel de frank als de dollar, terwijl de aandelenbeurs in Zürich diep in het rood dook.

De euro zakte in de ochtendhandel tot een dieptepunt van 1,1575 dollar en bereikte daarmee het laagste niveau sinds eind 2003. Rond het middaguur herstelde de koers enigszins, tot 1,1675 dollar. Daarmee is de Europese munt voor het eerst sinds eind 2005 minder dan 1,17 dollar waard.

De waarde van de frank werd door Zwitserland de afgelopen drie jaar op minimaal 1,20 frank per euro gehouden. Na het besluit die koppeling te laten varen liep de koers fors op, waardoor de Zwitserse munt rond 12.00 uur bijna 17 procent meer waard was dan voor het besluit van de centrale bank .

Beleggers schrokken van de aankondiging van de SNB, die ervoor zorgt dat Zwitserse goederen duurder worden op de internationale markten. De aandelenbeurs in Zürich stond aan het begin van de middag bijna 9 procent in de min.

Dekker: radicalisering op scholen aanpakken

Radicalisering op scholen moet worden aangepakt. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) zegt dat naar aanleiding van de tweejaarlijkse veiligheidsmonitor, die hij donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit blijkt dat vier procent van de schoolleiders zegt dat religieus extremisme voorkomt. Gemiddeld gaat het om 0,1 procent per locatie.

"Dit thema is natuurlijk heel actueel geworden na de aanslagen in Parijs", zegt Dekker. "Geradicaliseerde jongeren vormen een bedreiging voor de veiligheid op en buiten de school."

In het kabinetsplan om jihadisme aan te pakken worden scholen ondersteund in het omgaan met radicaliserende jongeren. Ook moeten scholen meer aandacht besteden aan burgerschap om duidelijk te maken wat vrije waarden betekenen.

Uit de veiligheidsmonitor blijkt dat het grootste deel van leerlingen en docenten zich veilig voelt op en rond de school.

'Van Rey liet zich voor een ton omkopen'

Voormalig VVD-wethouder Jos van Rey van Roermond heeft zich voor ruim 97.000 euro laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Onder andere bezoekjes aan vastgoedbeurzen in München en Cannes, aan voetbalwedstrijden in Zwitserland en Duitsland en het vakantiehuis van Van Pol in Frankrijk werden voor hem betaald, staat in de aanklacht van het Openbaar Ministerie.

Volgens de beschuldigingen kreeg Van Pol in ruil voor de reisjes een voorkeursbehandeling. Hij kreeg vertrouwelijke informatie en hem werd werk gegund voor (aanzienlijk) hogere bedragen dan normaal.

Het OM heeft in totaal zeven beschuldigingen opgesomd tegen Jos van Rey. Het gaat behalve om corruptie ook om verkiezingsfraude en witwassen.

De strafzaak tegen Jos van Rey, Piet van Pol en de medeverdachte Roermondse ex-wethouder Tilman Schreurs begint volgende week bij de rechtbank in Rotterdam.

Vietnam: verbieden Facebook onmogelijk

Het verbieden van sociale media zoals Facebook in Vietnam is een onmogelijke opgave en de regering kan zich beter toeleggen op het verspreiden van correcte informatie naar de bevolking. Dat heeft premier Nguyen Tan Dung gezegd, meldt een Vietnamese staatskrant donderdag.

Facebook-gebruikers in Vietnam hebben in het verleden vaker geklaagd over de bereikbaarheid van de website. De regering ontkent echter ooit te hebben geprobeerd de website te blokkeren. Volgens Nguyen Tan Dung zullen mensen informatie van de overheid geloven als deze juist en tijdig wordt gedeeld.

Overijssel moet ganzen ongemoeid laten

In Overijssel mag voorlopig niet worden geschoten op grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen. Dat heeft de rechtbank in Zwolle donderdag bepaald.

De provincie had voor de komende vijf jaar een ontheffing verleend die erin voorziet dat deze ganzensoorten in alle seizoenen mogen worden afgeschoten. De Vogelbescherming vroeg met succes om een schorsing van dat besluit. De organisatie is dan ook blij met de uitspraak: "Hierdoor zijn de overwinterende ganzen in Overijssel op korte termijn gevrijwaard van grootschalig afschot."

"In de winter wordt ons land bevolkt door ganzen uit Noord-Europa en Rusland die hier de koude maanden doorbrengen", aldus de Vogelbescherming donderdag. "Overijssel was de enige provincie die het toestaat om grootschalig afschot op trekganzen toe te passen."

Asfalt A73 niet aangetast door zoutzuur

Het asfalt van de A73 bij Linne is niet aangetast door het zoutzuur dat woensdagmiddag na een aanrijding uit een tankwagen is gestroomd. Rijkswaterstaat heeft dat donderdag laten weten na beoordeling door een deskundige.

Het zoutzuur was waarschijnlijk te verdund om het wegdek te vernielen. "En dat is echt geluk bij een ongeluk."

Rijkswaterstaat is donderdag nog wel bezig met de sanering van de berm die door het zoutzuur is vervuild. Er is daarom in zuidelijke richting nog een rijstrook dicht. Tijdens de avondspits is de snelweg weer volledig beschikbaar.

Door de aanrijding woensdagmiddag ontsnapte 25 ton zoutzuur. Vanwege de zoutzuurwolk werden ruim tachtig automobilisten in de file achter het ongeval geëvacueerd.

Aangifte van diefstal medische dossiers UMCG

Het werkvoorzieningsbedrijf Synergon heeft aangifte van diefstal gedaan bij de politie. Medische dossiers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) die vernietigd moesten worden, kwamen bij regionale omroep RTV Noord terecht.

"Iemand heeft die dossiers meegenomen en dat is pure diefstal", aldus een woordvoerder van het bedrijf donderdag. Synergon heeft ook een extern bedrijf ingehuurd om te onderzoeken wat er precies is gebeurd. "We nemen dit heel hoog op", aldus de woordvoerder. Hij hoopt zo snel mogelijk meer te weten over de aangifte en het onderzoek.

Woensdag werd duidelijk dat het UMCG de vernietiging van oude medische dossiers had stopgezet omdat medewerkers die de dossiers hadden moeten vernietigen 'niet zorgvuldig met oude röntgenfoto's zijn omgegaan. RTV Noord meldde dat medewerkers van Synergon grappen maakten bij het scheiden van röntgenfoto's en papier uit patiëntendossiers. Ook zouden röntgenfoto's met grappig bedoeld commentaar de werkvloer zijn rondgegaan.

Het werkvoorzieningsbedrijf heeft ongeveer 1200 medewerkers. Een aantal van hen zijn gedetacheerd bij het verwerkingsbedrijf Virol, dat onder meer dossiers vernietigt.

Politie vindt wapens na melding overlast

In een opbergruimte en woning in Amsterdam-Zuidoost heeft de politie woensdagavond drie wapens aangetroffen. Agenten gingen naar het huis in de Alfred Döblinstraat nadat er een melding was binnengekomen over overlast.

De politie ging in eerste instantie naar de boxruimte, waarin vijf mannen bleken te zitten. Eén van hen, een 19-jarige Amsterdammer, had een vuurwapen op zak. Vervolgens vond een huiszoeking plaats in de woning, waarbij nog twee wapens en gestolen goederen werden aangetroffen.

De vijf verdachten - allen Amsterdammers in de leeftijd van 19 tot 23 jaar - moesten mee naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Paus Franciscus in Filipijnen aangekomen

Paus Franciscus is donderdag in de Filipijnen aangekomen. Het is het eerste bezoek van een paus aan het volkrijkste rooms-katholieke land in Azië sinds twintig jaar.

De regering heeft voor de duur van het bezoek, tot en met maandag, nationale feestdagen afgekondigd. De paus verblijft in de hoofdstad Manilla en brengt in het weekeinde een bezoek aan de oostelijke provincie Leyte, die in 2013 werd getroffen door een verwoestende orkaan.

Voor de beveiliging van de paus zijn vijftigduizend militairen en politieagenten gemobiliseerd. Ruim tachtig procent van de bevolking van honderd miljoen is katholiek, maar in het zuiden van de Filipijnen zijn relatief kleine aantallen door Al-Qaida geïnspireerde islamitische extremisten actief.

De paus kwam uit Sri Lanka, waar hij verzoening bepleitte tussen Tamils en Singalezen.

Anouk wordt coach The Voice

Anouk is een van de nieuwe coaches in The Voice of Holland. Ook Miss Montreal neemt plaats in een van de vier draaiende stoelen in het zesde seizoen van de tv-talentenjacht van RTL4. Trijntje Oosterhuis en Ilse DeLange keren niet meer terug in de show.

Komend najaar is het nieuwe seizoen van de populaire talentenjacht op de buis. Marco Borsato en Ali B. blijven aan als coaches.

Oosterhuis vervulde in seizoenen 3, 4 en 5 de rol van jury en coach. DeLange was in de laatste twee edities haar collega. Beiden hebben RTL laten weten komend jaar te druk te zijn met andere activiteiten. Trijntje bereidt zich voor op haar deelname aan het Eurovisiesongfestival en Ilse werkt aan haar internationale carrière met The Common Linnets.

Het zesde seizoen van The Voice wordt wederom gepresenteerd door Wendy van Dijk en Martijn Krabbé.

Anouk wordt coach The Voice
Anouk wordt coach The Voice (Foto: ANP)

Omzet HEMA verder teruggelopen

De HEMA blijft de inkomsten zien teruglopen. De omzet in de laatste twee maanden van vorig jaar daalde met 3,6 procent, maakte de warenhuisketen donderdag bekend.

In de eigen winkels in Nederland ging de omzet in november en december met 3,4 procent omlaag en in België en Luxemburg met 4,5 procent. Bij de franchisenemers van HEMA liepen de inkomsten met 4,7 procent terug.

De HEMA kampt al langer met lage consumentenbestedingen en moeilijke marktomstandigheden. De keten maakte begin vorige maand bekend dat het nettoverlies in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar was verdrievoudigd tot 14,8 miljoen euro. Dat kwam volgens het bedrijf onder meer door de vernieuwingsoperatie van de 529 winkels in Nederland. Verder moesten er eenmalig kosten worden ingeboekt voor de reorganisatie van het hoofdkantoor. Daarbij verloren eerder dit jaar 65 mensen hun baan.

Iran en VAE naar kwartfinales AziŽ Cup

Groep C van de Azië Cup is na twee speelronden al beslist. Iran en de Verenigde Arabische Emiraten wonnen hun tweede groepswedstrijd en kwamen beiden op zes punten. Bahain en Qatar zijn nog puntloos en daarmee kansloos voor de volgende ronde.

De Iraanse voetballers wonnen in Sydney van Qatar, door een doelpunt van Sardar Azmoun (1-0). Alireza Jahanbakhsh van N.E.C. bleef de hele wedstrijd op de bank zitten.

De Verenigde Arabische Emiraten won met 2-1 van Bahrein. Na veertien seconden scoorde Ali Ahmed Mabkhout al de 1-0. Jaycee John scoorde halverwege de eerste helft nog de gelijkmaker. De beslissing in Canberra viel een kwartier voor tijd, toen aanvoerder Mohammed Hussain van Bahrein de bal ongelukkig in eigen doel werkte.

Over vier dagen spelen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten voor de groepswinst. Bahrain en Qatar strijden om plek drie in de groep. Vrijdag is het de beurt aan groep D. Titelverdediger Japan speelt tegen Irak en Jordanië zal aantreden tegen Palestina.

Samenvattingen van beide wedstrijden. (Bron: YouTube)

Drie jaar cel en tbs geŽist in webcamzaak

Tegen de 41-jarige Michel S. is donderdag voor de rechtbank in Amsterdam drie jaar cel en tbs geëist. Het Openbaar Ministerie beschuldigt S. van het verleiden of dwingen tot webcamseks van een groot aantal kinderen.

In het onderzoek vond de politie bij S. beeldmateriaal van meer dan driehonderd kinderen. Het ging om 292 jongens en negen meisjes, van negen tot veertien jaar.

S. deed zich in chatrooms vaak voor als tienermeisje om de betrokken jongens tot ontuchtig gedrag voor de webcam te verleiden. In een aantal gevallen was er sprake van dwang en dreigde hij pornobeelden te verspreiden als hij zijn zin niet kreeg. De politie arresteerde S. in de zomer van 2013.

Bellende man mishandelt fietser in Arnhem

Een twintigjarige man uit Arnhem is aangehouden toen hij in die stad een fietser mishandelde. Hij werd in de nacht van woensdag op donderdag op heterdaad betrapt toen hij het 52-jarige slachtoffer schopte, terwijl hij met zijn mobieltje aan het bellen was.

Getuigen verklaarden dat de man kennelijk boos was en luid telefonerend over de Klarendalseweg liep. Toen er een nietsvermoedende fietser voorbijkwam, sloeg hij de man neer en schopte hem. Op dat moment kwam er toevallig een agent aanrijden die de Arnhemmer direct aanhield. De man zit vast. Waarom hij tot zijn daad kwam, is nog onduidelijk.

Het slachtoffer is ter plaatse behandeld aan verwondingen aan hoofd en buik. Zijn fiets raakte beschadigd.

Ronaldo 'voetballer van de eeuw' in Portugal

Cristiano Ronaldo heeft zijn palmares uitgebreid met weer een fraaie individuele prijs. De aanvaller van Real Madrid is verkozen tot 'voetballer van de eeuw' in Portugal.

Ronaldo kreeg tijdens een gala voor het eeuwfeest van de Portugese voetbalbond de voorkeur boven de vorig jaar overleden Eusebio en Luis Figo, oud-voetballer van Barcelona en Real Madrid. Hij ontving maandag al voor de derde keer in zijn loopbaan de Gouden Bal, de prestigieuze prijs voor de wereldvoetballer van het jaar.

José Mourinho werd gekozen als trainer van de eeuw in Portugal.

Pechstein naar burgerrechter in dopingzaak

Claudia Pechstein heeft donderdag succes geboekt in haar juridische strijd tegen de internationale schaatsbond ISU. De rechtbank van München heeft bepaald dat de burgerrechter zich moet uitspreken of een biologisch paspoort als bewijs mag gelden in dopingzaken.

De Duitse schaatsster vindt dat ze recht heeft op een schadevergoeding van 4,4 miljoen euro van de ISU. De vijfvoudig olympisch kampioene werd nooit betrapt op gebruik van ongeoorloofde middelen, maar toch voor twee jaar geschorst omdat in haar biologische paspoort schommelende bloedwaarden werden aangetroffen.

Pechstein stapte in 2009 zonder succes naar het internationaal sporttribunaal CAS. Dat de Duitse rechter haar zaak nu behandelt is bijzonder, want uitspraken van het CAS kunnen volgens de regels alleen worden aangevochten in Zwitserland.

Haase kan stunt geen vervolg geven, Bertens dubbelt wel door

Tennisser Robin Haase en zijn Duitse dubbelpartner André Begemann hebben hun stunt op het ATP-toernooi in Auckland tegen het Amerikaanse topduo Bob en Mike Bryan geen vervolg kunnen geven. In de kwartfinale van het dubbelspel moesten Haase en Begemann donderdag buigen voor de Braziliaan Marcelo Melo en zijn Wit-Russische maat Max Mirnii: 6-7 (9), 5-7. De Hagenaar reist nu van Nieuw-Zeeland naar Australië, waar volgende week in Melbourne het eerste grandslamtoernooi van het jaar begint.

In Hobart bereikte Kiki Bertens wel de halve finales van het dubbel. Samen met de Zweedse tennisster Johanna Larsson was Bertens met 6-4, 6-4 te sterk voor het Australische duo Alexandra Nancarrow/Storm Sanders. In de halve finale zijn Lara Arruabarrena uit Spanje en de Roemeense Raluca Olaru de tegenstanders.

Mode is belangrijk in Splatoon

Splatoon, de kleurrijke Nintendo-shooter, is gisteren tijdens de Nintendo Direct ook aan de beurt geweest. Dit keer werd er vooral over de verschillende winkels binnen de game gesproken. In die winkels kun je niet alleen wapens kopen, maar ook shirts, hoedjes en broeken.

Wat niet werd uitgelegd is hoe de personages vervolgens elke keer alle verf uit de nieuwe kleren krijgen. Splatoon komt in mei uit.

Braziliaan Ronaldo flirt met rentree bij 'eigen' club

De Braziliaanse voetballer Ronaldo denkt voorzichtig aan een rentree op de voetbalvelden. De voormalige topvoetballer, die vier jaar geleden een punt zette achter zijn carrière, zei dat tijdens zijn presentatie als mede-eigenaar van de Amerikaanse club Fort Lauderdale Strikers.

"Ik zal wel eerst wat gewicht moeten verliezen", bekende Ronaldo, die in de nadagen van zijn loopbaan al met zichtbaar overgewicht kampte. "Als ik weer een beetje in vorm kom en we de finale halen, vragen ze me misschien wel mee te doen."

De 38-jarige Braziliaan is samen met een aantal landgenoten eigenaar geworden van Fort Lauderdale Strikers, de club waarvoor in het verleden al sterren als Gerd Müller en George Best speelden. De Amerikaanse ploeg komt uit op het niveau onder de Major League Soccer.

Ronaldo heeft grote ambities met zijn nieuwe club. Hij wil een nieuw stadion laten bouwen en een jeugdopleiding opzetten.

Monster Hunter 4 Ultimate-demo uitgebracht

Monster Hunter 4 Ultimate komt gelijktijdig met de nieuwe 3DS uit: 13 februari. In de tussentijd kun je alvast aan de slag gaan met een uitgebreide demo. Codes voor de demo zijn naar Nintendo-leden uitgestuurd, maar het is makkelijk voor iedereen om een code via een forum (FOK! bijvoorbeeld) te regelen.

De demo bevat drie verschillende jaag-missies. Je kunt daarin de twaalf verschillende wapens uitproberen, inclusief de twee nieuwe: de Insect Glaive en de Charge Blade. Op monsters jagen is niet leuk in je eentje, daarom kun je in deze demo ook gewoon online gaan om beesten te slopen.

Hotline Miami 2 verboden in AustraliŽ

Hotline Miami 2 komt waarschijnlijk niet uit in Australië. De Australische keuringsdienst voor games weigert het spel van een leeftijdsclassificatie te voorzien. Dit keer komt een door een scène waarin een vrouw bruut wordt verkracht.

De Australische keuringsdienst geeft geen classificatie aan spellen die aan de volgende criteria voldoen: "Games that depict, express or otherwise deal with matters of sex, drug misuse or addiction, crime, cruelty, violence or revolting or abhorrent phenomena in such a way that they offend against the standards of morality, decency and propriety generally accepted by reasonable adults to the extent that they should not be classified."

Hier is een beschrijving van de bewuste scène:
In the sequence of game play footage titled Midnight Animal, the protagonist character bursts into what appears to be a movie set and explicitly kills 4 people, who collapse to the floor in a pool of copious blood, often accompanied by blood splatter. After stomping on the head of a fifth male character, he strikes a female character wearing red underwear. She is knocked to the floor and is viewed lying face down in a pool of copious blood. The male character is viewed with his pants halfway down, partially exposing his buttocks. He is viewed pinning the female down by the arms and lying on top of her thrusting, implicitly raping her (either rear entry or anally) while her legs are viewed kicking as she struggles beneath him. This visual depiction of implied sexual violence is emphasised by it being mid-screen, with a red backdrop pulsating and the remainder of the screen being surrounded by black.

Het klinkt in ieder geval vrij bruut.

HD-screenshots Dark Souls II: Scholar of the First Sin

In april komt Dark Souls II (opnieuw) uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One onder de naam Dark Souls II: Scholar of the First Sin. Deze versie bevat alle dlc, verbeterde graphics, geluid en performance, en een toename van het maximum aantal spelers binnen een multiplayersessie. Bandai Namco heeft alvast een rits screenshots van de vervolmaakte uitgave vrijgegeven, bekijk ze hieronder.

Ellen Hoog uitgeroepen tot beste hockeyster van de wereld

Ellen Hoog is verkozen tot Wereldspeelster van het Jaar, zo maakte de wereldhockeybond FIH donderdag bekend. Ook Jaap Stockmann en Joyce Sombroek zijn in de prijzen gevallen. Mark Knowles is verkozen tot Wereldspeler van het Jaar.

Hoog won in juni van vorig jaar de wereldtitel in Den Haag. Na afloop werd ze ook uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Ze liet in de verkiezing Maartje Paumen (Ned), Lidewij Welten (Ned), Luciana Aymar (Arg) en Lauren Crandall (VS) achter zich. De behendige aanvaller is na Mijntje Donners (2003), Minke Booij (2006), Naomi van As (2009) en Maartje Paumen (2011 en 2012) de vierde Nederlandse die de award ontvangt.

Ellen Hoog zeg maar hoog.
Ellen Hoog met de wereldbeker in haar handen nu ook de beste speelster van 2014. (PRO SHOTS/Willem Vernes)

Ook Sombroek heeft een persoonlijke prijs gewonnen, voor Doelvrouw van het Jaar. De sluitpost won de strijd van Belén Succi (Arg), Maddie Hinch (Eng), Jackie Kintzer (VS) en Rachael Lynch (Aus). Stockmann ging er bij de mannelijke goalies met de titel vandoor. De lange sluitpost, die met de Oranjemannen zilver pakte op het WK, had concurrentie van Juan Vivaldi (Arg), Andrew Charter (Aus), George Pinner (Eng) en Parattu Raveendran Sreejesh (Ind).

Australiër Mark Knowles is gekroond tot Wereldspeler van het Jaar. De aanvoerder van de regerend wereldkampioen werd verkozen boven Robert Van der Horst (Ned), Robbert Kemperman (Ned),Eddie Ockenden (Aus) en Ashley Jackson (Eng).

De mannelijke talentenprijs gaat naar de Argentijn Gonzalo Peillat. De Argentijnse Florencia Habif heeft de prijs bij de vrouwen gewonnen, ten koste van onder meer Xan de Waard (Ned) en Anna Flanagan (Aus).

Zwitserse centrale bank laat koers frank los

De Zwitserse centrale bank (SNB) laat zijn doelstelling voor de waarde van de Zwitserse frank los. Dat maakte de bank donderdag bekend.

De SNB streefde er sinds de Europese schuldencrisis van 2012 naar de waarde van de frank op minstens 1,20 frank per euro te houden. Daarmee wilde de bank voorkomen dat de Zwitserse concurrentiepositie zou worden ondermijnd door een al te sterke stijging van de munt.

Na de bekendmaking van het besluit schoot de waarde van de frank omhoog. Rond 10.45 uur ging er nog maar 0,95 frank in een euro.

Majora's Mask 3D uitgelegd door Anouma

Zelda-regisseur Eiji Anouma heeft een video gemaakt waarin hij uitgebreid Majora's Mask uitlegt. Klein probleemtje: hij doet dit in het Japans. Er is gelukkig nog wel een reden om alsnog te kijken. Je krijgt namelijk ruim vijftien minuten aan nieuw beeldmateriaal te zien.

Op de Engelse-versie van de game hoeven we niet lang meer te wachten. Op 13 februari ligt deze remake in de winkels.

Dave Roelvink: soap gaat niet in op zaak-Pach

In de realitysoap over de familie Roelvink wordt de kwestie rond de diefstal bij de familie Pach niet aangekaart. Dat vertelde Dave Roelvink woensdag bij RTL Late Night. Dries en zijn familieleden zaten daar om te vertellen over hun nieuwe realityserie.

Het idee voor een serie speelt al een tijdje, vertelt Dries: "Twee jaar geleden al benaderd door een andere producent. Deze zomer kwam de nieuwe aanvraag na de situatie met Dave. Ik zag nu een aanleiding om hem een spiegel voor te houden om zijn leven op te pikken. We zaten na die bewuste nacht met een probleem, maar er zijn ook andere mensen die soortgelijke problemen hebben met hun kinderen."

Dave kwam vorig jaar in opspraak toen er na een avondje stappen spullen werden gestolen uit de villa van een Amsterdamse familie, waarvan de dochter Dave en zijn vrienden had uitgenodigd. Later lekte er een seksfilmpje uit van de dochter en Dave. Dat deed Dave's imago geen goed: "Ik ben een jonge jongen van 20 en ik hou van een feestje en een drankje. Maar ik ben niet zoals in de media gezegd wordt. Dat er gestolen is en filmpjes zijn uitgelekt is verschrikkelijk. Ik ben vaak zenuwachtig als ik erover moet praten en misschien kom ik verkeerd over."

In verband met het nog lopende onderzoek naar de kwestie zijn er afspraken gemaakt tussen de familie en de producent. Inhoudelijk wordt er in de reeks niet ingegaan op de verwikkelingen. De Roelvinkjes hebben nu overigens geen contact met de familie Pach, de familie van het meisje. Dit op verzoek van hun advocaat.

De realityserie wordt vanaf 17 februari uitgezonden op RTL 5.

Weer Moszkowicz uit advocatuur gezet

Na Bram en Robert is met David Moszkowicz opnieuw een telg uit de bekende advocatenfamilie uit het ambt gezet. De Raad van Discipline in Den Bosch heeft hem van het tableau laten schrappen, wat betekent dat hij niet meer mag werken als advocaat.

Dat heeft advocaat Yasar Özdemir donderdag bevestigd na berichtgeving door de NOS. Het kantoor van Özdemir heeft oud-cliënten van Moszkowicz begeleid die een klacht tegen David Moszkowicz hadden ingediend.

De strafpleiter zou tegengestelde belangen hebben gediend. In een zaak waarin hij nabestaanden bijstond van iemand die door een misdrijf om het leven was gekomen, bleek dat hij ook advocaat was van een verdachte in dezelfde zaak.

De beslissing viel maandag, maar is nu pas naar buiten gekomen. Moszkowicz kan nog in beroep tegen de uitspraak. De Raad van Discipline is niet bereikbaar voor commentaar.

Down The Rabbit Hole beste nieuwe festival

Het Nederlandse festival Down The Rabbit Hole is uitgeroepen tot beste nieuwe festival. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de European Festival Awards op de openingsavond van Eurosonic Noorderslag in De Oosterpoort in Groningen.

Op de eerste editie van Down The Rabbit Hole kwamen afgelopen jaar zo'n tienduizend bezoekers af. Het festival vindt dit jaar plaats van 26 tot en met 28 juni in Beuningen.

Het was woensdag de zesde keer dat de jaarlijkse European Festival Awards werden uitgereikt. Nederland sleepte nog een award binnen: de prijs voor innovatie op het gebied van gezondheid en veiligheid is toegekend aan Mojo/Loc.

België viel drie keer in de prijzen: I Love Techno is verkozen tot beste indoorfestival, Live Nation België tot promotor van het jaar en artiest Stromae tot beste nieuwkomer.

De Britse band Arctic Monkeys mag zich beste hoofdact noemen en heeft de prijs voor beste festivalnummer binnengesleept met R U Mine. Het Hongaarse Sziget is volgens de stemmers het beste grote festival en het Britse Glastonbury heeft het beste programma. Het favoriete festival van artiesten is het Spaanse Primavera Sound.

Charlie Hebdo vrijdagochtend in NL-winkels

De vijfhonderd bestelde exemplaren van het nieuwste nummer van het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo komen donderdagmiddag naar Nederland. De bladen worden in de nacht van donderdag op vrijdag naar verschillende verkooppunten gedistribueerd en zijn dan op vrijdagochtend voor het publiek te koop.

Dat bevestigde de directeur van distributeur Audax donderdag.

Eerder zou het blad donderdag al in Nederland in de winkels liggen, maar dat ging niet door. In thuisland Frankrijk is de eerste uitgave van het tijdschrift sinds de aanslag van vorige week al twee dagen uitverkocht. In totaal worden er vijf miljoen exemplaren gedrukt.

Politieagente aangereden in Parijs

Een politieagente die het paleis van de Franse president in Parijs bewaakte is woensdagnacht licht gewond geraakt toen ze werd aangereden door een auto. Volgens het openbaar ministerie is er geen verband met de terreuraanslagen van vorige week in de Franse hoofdstad.

De bestuurder van de auto was een eenrichtingsstraat van de verkeerde kant ingereden. Hij gaf gas toen de agente hem probeerde tegen te houden. Zij raakte licht gewond aan haar benen, zei een politiewoordvoerder.

In de auto zaten vier personen, van wie er later twee konden worden aangehouden.

GTA V-fan heeft wilde plannen met andermans geld

Dat er soms ietwat overdreven projecten op crowdfundingwebsite Kickstarter verschijnen is geen vreemd iets meer. Toch is er nu een project verschenen van een fan van de game Grand Theft Auto V, waarbij er wel heel wilde plannen zijn om andermans geld uit te geven.

Paul Boyle heeft het plan opgevat om een levensechte kopie te maken van het huis van Michael, een van de drie hoofdpersonen uit de game. Hij wil zowel de binnenkant als de buitenkant van de villa exact namaken, compleet met buitenzwembad, grote fontein en tennisbaan. De plek waar het huis moet komen is vooralsnog Carlingford, County Louth in Ierland, maar Boyle geeft zelf al aan dat dat ook zomaar ergens anders kan gaan worden.

Overigens kan het bijna niet anders dan dat het huis er ook echt gaat komen. Van de benodigde 1.670.000 euro zijn er al zes mensen die bij elkaar 25 euro hebben bijgedragen en er zijn nog een volle 49 dagen te gaan. Alles lijkt dus volledig op schema te liggen. Dat dit project zo gewild is kan ook bijna niet anders. Voor een inbreng van 400 euro krijg je namelijk een speciaal tegeltje op de bodem van het zwembad, voor 900 euro mag je een keertje op visite komen en voor slechts 5.000 euro mag je zelfs drie nachtjes blijven logeren.

Werknemers Brink's Rotterdam staken

Vrijwel alle werknemers bij de Rotterdamse vestiging van geldtransporteur Brink's zijn donderdagochtend in staking gegaan. "57 van de 58 mensen die vandaag moesten werken, doen mee", zei een FNV-woordvoerder.

De staking houdt in dat geldautomaten in de regio die vanuit de vestiging Rotterdam worden bediend, niet worden bijgevuld en dat geld bij banken niet wordt opgehaald. De dienstverlening voor winkeliers gaat om veiligheidsredenen gewoon door.

Rotterdam is de startplaats voor een estafettestaking, waarbij het stokje na een dag staken wordt doorgegeven aan de werknemers van een andere vestiging van Brink's in Nederland.

Met de staking willen vakbonden en werknemers een beter sociaal plan afdwingen voor de collega's die door een grote reorganisatie hun baan verliezen.

De Bakker uitgeschakeld in kwalificatie Australian Open

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd om de derde en laatste kwalificatieronde te bereiken van de Australian Open. De tennisser kreeg genoeg kansen in zijn partij tegen de geroutineerde Amerikaan Michael Russell, maar verloor alsnog na drie sets; 6-4, 3-6 en 5-7. 

De Bakker plaatste een vroege break in de eerste set en wist deze vast te houden. In de tweede set zag hij Russell langszij komen en moest een derde set beslissing brengen. In de beslissende set kreeg De Bakker genoeg kansen om als eerste te breaken, maar hij wist pas bij zijn zevende kans toe te slaan, toen Russell hem bij zijn eerste kans al gebroken had. 

In de tiende game sloeg Russell weer toe en in de game erop serveerde hij de partij zonder problemen uit. Door deze nederlaag zullen Robin Haase en Igor Sijsling de enige Nederlandse mannen in het enkelspel bij de eerste Grand Slam van het jaar. 

Ahold ziet omzet stevig groeien

Ahold heeft zijn omzet in het vierde kwartaal met bijna acht procent zien groeien ten opzichte van een jaar eerder. Het supermarktconcern trok meer klanten en profiteerde van gunstige wisselkoerseffecten, zo bleek donderdag uit de omzetcijfers van 2014.

Ahold boekte vorig kwartaal een omzet van 8,1 miljard euro, tegen 7,5 miljard euro een jaar eerder. De stevige groei kwam vooral door de aantrekkende dollar. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten resteerde een groei van 2,6 procent.

In Nederland stegen de verkopen vorig kwartaal met 4,5 procent. Winkels die langer dan een jaar open zijn brachten ruim twee procent meer op, de rest van de groei was te danken aan de uitbreiding van het winkelbestand. Het marktaandeel van Albert Heijn in Nederland nam in 2014 toe van 34 naar 34,1 procent.

Justin Bieber bewijst echtheid spiermassa

Justin Bieber heeft zichzelf weer met ontbloot bovenlijf op de foto gezet om te bewijzen dat hij daadwerkelijk een strakke sixpack heeft.

"Photoshop mijn reet", schreef hij aanvankelijk bij de foto, maar dat veranderde hij al snel in "Photoshop lol". De onlangs geblondeerde zanger reageerde afgelopen weekend verontwaardigd nadat werd beweerd dat zijn foto's voor de campagne van Calvin Klein zodanig bewerkt zijn dat hij gespierder lijkt dan hij echt is.

"Hij heeft negen kilo spieren gekweekt en is er nog steeds mee bezig", bevestigt Justins trainer Patrick Nilsson aan HollywoodLife. "Het is werk in uitvoering. We willen er zeker nog zeven kilo bij. Hij gaat nog breder worden."

Steeds meer boodschappen over de grens

Nederlanders die in het grensgebied wonen doen hun boodschappen steeds vaker in België en Duitsland. Vorig jaar gaven zij vijftien procent meer uit in supermarkten over de grens dan in 2013. Dat maakte marktonderzoeker GfK donderdag bekend.

Huishoudens gaven afgelopen jaar tweeënhalf procent van de totale bestedingen aan levensmiddelen over de grens uit. In 2013 was dit nog 2,2 procent. Volgens de onderzoekers lekt er vooral veel omzet weg naar supermarkten in Duitsland.

Vorig jaar deed 37,8 procent van de huishoudens in het Duitse grensgebied gemiddeld 10,7 keer per jaar boodschappen bij onze oosterburen. De gemiddelde besteding per bezoek bedroeg 34,28 euro. Dat is een stijging ten opzichte van 2013, toen 35 procent van de huishoudens gemiddeld 10,5 keer naar een Duitse supermarkt ging. De gemiddelde besteding bedroeg toen 33,51 euro.

Gerucht: Yvonne stopt met FOK!

BREKEND: Volgens Nielsch gaat Yvonne stoppen met FOK! Bron: KLIK HIER OP.

Dit mag uiteraard niet gebeuren. Yvonne ook wel de moeder van FOK! geheten.. Zij mag toch nooit stoppen met FOK?! Er is geen FOK! mogelijk zonder Yvonne, wie heeft er nou niet ooit eens een ban van haar mogen ontvangen. Of anders wel een toespraak op het forum?

Laat in een reactie weten, waarom Yvonne ons aller FOK! nooit en te nimmer mag verlaten!

Moeder van FOK! Ook wel mams genoemd.

Kapotte vrachtwagens zorgen voor files

Kapotte vrachtwagens hebben donderdagmorgen voor files gezorgd, meldden de verkeersdiensten ANWB en VID. Onder meer op de A2 bij knooppunt Everdingen, op de A12 bij Nieuwerbrug, op de A8 bij knooppunt Zaandam en op de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel ontstonden files omdat vrachtwagens pech hadden.

In totaal stond er om 08.30 uur ongeveer 250 kilometer file. Woensdag was er gewaarschuwd voor onstuimig weer. Automobilisten met aanhangers en chauffeurs met lege vrachtwagens kregen de waarschuwing extra op hun hoede zijn voor rukwinden.

'Herstel woningmarkt beter dan verwacht'

De woningmarkt herstelt zich nog beter dan verwacht. NVM-makelaars verkochten in het laatste kwartaal van 2014 in totaal 34.622 woningen. Dat is ruim dertig procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder en bijna een verdubbeling van het aantal verkochte woningen op het dieptepunt van de crisis. In de totale markt werden naar schatting 46.500 huizen verkocht. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte de kwartaalcijfers donderdag bekend.

De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nu op 215.000 euro. Dat is 3,5 procent hoger dan vorig jaar en vijf procent hoger dan op het dieptepunt van de crisis. "De crisiskwartalen van lage verkoopaantallen en dalende woningprijzen liggen daarmee definitief achter ons", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Voor alle woningtypen was een stijging te zien in verkoopaantallen, maar bij de appartementen is de toename het sterkst. op jaarbasis zijn 38,1 procent meer appartementen verkocht. In heel 2014 verkochten NVM-makelaars 116.623 woningen (totale markt: 156.500).

Vergeleken met het derde kwartaal stegen de transactieprijzen met 1,3 procent. "Vorig kwartaal leek de positieve prijsontwikkeling met 0,1 procent vrijwel tot stilstand te komen, maar dit kwartaal is er dus weer sprake van een plus", aldus Hukker. In totaal zijn de woningprijzen in 2014 met 3,5 procent toegenomen.

Vooral de prijsstijging van appartementen was afgelopen jaar opvallend. De prijs van appartementen nam met 4,8 procent toe. De prijs van een tussenwoning steeg beperkt met 2,3 procent.

Marathonschaatsster Huisman stopt

Marathonschaatsster Mariska Huisman is bezig aan haar laatste seizoen op het hoogste niveau. De 31-jarige stayer vindt het mooi geweest. Ze veroverde eerder deze maand nog de nationale titel op kunstijs. Dat was haar derde Nederlandse titel op kunstijs. Huisman won een keer de nationale titel op natuurijs, alsmede de Alternatieve Elfstedentocht en het Open NK.

Huisman zei tegen de NOS dat ze vorig jaar al aan stoppen had gedacht. Dat was kort na het plotseling overlijden van haar broer Sjoerd Huisman. "Toen heb ik mijn schaatsen in de hoek gegooid en ik dacht: ik ga niet meer schaatsen. Maar na drie dagen op de bank zitten, wilde ik weer doen wat ik leuk vind. Toen voelde stoppen als opgeven. Ik wilde zo niet terugkijken op mijn laatste schaatsjaar. Daarom ben ik doorgegaan en is dit mijn laatste seizoen."

Eerder deze maand kondigde ook meervoudig Nederlands marathonkampioene Foske Tamar van der Wal haar afscheid aan na dit seizoen.

Del Potro struikelt in kwartfinale Sydney

Voor de Argentijnse tennisser Juan Martin Del Potro zit het ATP-toernooi van Sydney er op. Del Potro, die in de Australische stad zijn rentree maakte na elf maanden blessureleed, moest in de kwartfinale buigen voor Michail Kukushkin uit Kazachstan: 6-7 (5) en 6-7 (3). Beide tennissers serveerden ijzersterk, waardoor er in de partij van bijna twee uur geen enkel breakpoint viel te noteren.

Del Potro schreef vorig jaar het voorbereidingstoernooi op de Australian Open op zijn naam, maar werd de rest van het seizoen geplaagd door een blessure aan zijn linkerpols. De lange Argentijn maakte deze week in Sydney zijn langverwachte rentree en won meteen twee partijen, onder meer van de als eerste geplaatste Italiaan Fabio Fognini. In de kwartfinale bleek Kukushkin in de tiebreaks net iets te sterk.

Bij de vrouwen wist Karolina Pliskova de finale te bereiken. De 22-jarige, die 22e staat op de wereldranglijst, was in de halve finale veel te sterk voor de als vijfde geplaatste Angelique Kerber uit Duitsland: 6-3 en 6-2.

In de eindstrijd staat Pliskova tegenover de winnares van de partij tussen haar landgenote Petra Kvitova en titelverdedigster Tsvetana Pironkova. Die Bulgaarse was vorig jaar in de finale te sterk voor Kerber.

Pliskova heeft drie WTA-titels op zak, waarvan ze er twee vorig jaar veroverde, in Seoul en Linz. In 2013 schreef de Tsjechische al het toernooi van Kuala Lumpur op haar naam.

Golden State Warriors dendert door in NBA

Golden State Warriors is momenteel niet te stoppen in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De koploper van de Western Conference rekende woensdagavond voor eigen publiek af met Miami Heat: 104-89. Het betekende de achtste overwinning op rij en de 31e dit seizoen voor de Warriors, die in Stephen Curry hun topschutter hadden met 32 punten. Bij Miami Heat droeg Chris Bosh 26 punten bij.

Titelverdediger San Antonio Spurs versloeg Charlotte Hornets met 98-93, vooral dankzij Manu Ginobili die op de bank begon, maar vervolgens toch 27 punten maakte. De Spurs herstelden zich met die zege van de nederlaag een dag eerder tegen Washington Wizards.

Atlanta Hawks, de koploper van de Eastern Conference, klopte Boston Celtics met 105-91. Los Angeles Clippers versloeg het hoger gerangschikte Portland Trail Blazers met 100-94.

Overige uitslagen NBA woensdag
Orlando Magic - Houston Rockets 120-113
Brooklyn Nets - Memphis Grizzlies 92-103
Detroit Pistons - New Orleans Pelicans 94-105
Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 100-84
Chicago Bulls - Washington Wizards 99-105
Denver Nuggets - Dallas Mavericks 114-107

Amerikaan verdacht van beramen aanslag

De Amerikaanse autoriteiten hebben een man uit Ohio aangehouden die plannen smeedde voor een terreuraanval op het Capitool in Washington.

De FBI legde undercover contact met de 20-jarige verdachte nadat hij in Twitter-berichten zijn sympathie met islamitische terroristen had betuigd. Toen Christopher Lee Cornell overging tot de aanschaf van twee halfautomatische vuurwapens en zeshonderd kogels werd hij opgepakt, liet de FBI in Cincinnati woensdag weten.

A73 weer helemaal open

De A73 is donderdagmorgen weer helemaal open na twee zware ongevallen op woensdag. Wel geldt bij bij Roermond in zuidelijke richting een snelheidsbeperking van 70 kilometer. Dat meldde Rijkswaterstaat. De snelweg werd woensdag in Limburg in beide richtingen op twee plekken afgesloten, onder meer na een ongeluk met een tankwagen met zoutzuur.

In de nacht van woensdag op donderdag werd de weg al gedeeltelijk vrijgegeven. Op delen van de A73 moet de komende tijd het asfalt worden vernieuwd.

Nieuwe directeur voor Albert Heijn

Albert Heijn krijgt op 1 februari in Wouter Kolk een nieuwe directeur. Dat maakte moederbedrijf Ahold donderdag bekend.

Kolk neemt de plaats in van Sander van der Laan, die Ahold na zestien jaar verlaat. Volgens het concern is dat besluit 'in gezamenlijk overleg' met de 46-jarige Van der Laan genomen.

Kolk is momenteel bij Ahold verantwoordelijk voor specialistische winkels en nieuwe markten.

Hogenkamp ronde verder in kwalificatie

Tennisster Richel Hogenkamp heeft donderdag de eerste stap gezet richting een plek in het hoofdtoernooi van de Australian Open. De 22-jarige speelster uit Doetinchem rekende in de eerste ronde van de kwalificaties af met Shuko Aoyama uit Japan: 7-5, 5-7 en 6-3. Na bijna tweeënhalf uur tennissen stapte Hogenkamp als winnares van de baan in Melbourne.

Hogenkamp moet drie partijen winnen om zich te kwalificeren voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar. In de tweede ronde neemt ze het op tegen de Amerikaanse Louisa Chirico, de nummer 184 van de wereld die landgenote Maddison Inglis versloeg (7-5 en 7-5). Hogenkamp staat 137e op de wereldranglijst.

Kiki Bertens is als enige Nederlandse tennisster al zeker van deelname aan de Australian Open.

Universum van The Witcher uitgelegd in lore-trailer

Op 19 mei is het zover, dan komt The Witcher 3: Wild Hunt uit. Tot nu toe worden gamers goed bediend met indrukwekkende gameplaybeelden, maar qua achtergrondverhaal tasten veel mensen nog in het duister. Onderstaande trailer praat je bij.

De game The Witcher is gebaseerd op de kortverhalen- en boekenserie Saga o wiedźminie van Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. In Oost-Europese landen zijn de boeken erg populair, vooral in Polen en Rusland. Bekijk de beelden hieronder om wat meer over de lore te weten te komen.

Opstelten: nu geen zwaardere wapens politie

Politiemensen krijgen nu geen zwaardere wapens om te kunnen optreden tegen mogelijke terroristen. De VVD wil dat wel maar partijgenoot minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat dit nu niet aan de orde is. Dat zei hij woensdag tijdens het debat over de aanslagen in Parijs vorige week.

Wel is de minister bereid om met de politiebonden en met de korpsleiding te gaan praten over hun wensen en zorgen over de slagkracht van de politiemensen. De politiebond ACP stuurde eerder deze week een brief naar Opstelten en de politietop. De ACP wil dat er tweeduizend extra en ook zwaarder bewapende agenten bijkomen om te kunnen optreden tegen terroristen en andere zwaar bewapende criminelen.

Slachtoffer Bill Cosby stapt naar de politie

Chloe Goins en haar advocaat zijn naar de politie van Los Angeles gestapt om Bill Cosby aan te klagen voor seksueel misbruik. Dat melden diverse media.

"Mevrouw Goins en ik zijn hier voor twee redenen: gerechtigheid en aansprakelijkheid", meldde advocaat Spencer Kuvin op een persconferentie. De 24-jarige Goins deed in december haar verhaal dat ze in de Playboy Mansion gedrogeerd werd door Bill Cosby en vervolgens seksueel werd misbruikt.

Het voorval met Goins vond plaats in 2008 en is daarmee een van de recentste vermeende acties van Cosby. Wegens verjaring kunnen de vele andere vrouwen met soortgelijke aanklachten tegen de komiek hun zaak niet naar de rechter brengen. Veel van hun verhalen vonden tientallen jaren geleden plaats. "Mevrouw Goins is potentieel het eerste slachtoffer die binnen de regels van verjaring in Californië een aanklacht kan indienen tegen Cosby", meldde Kuvin.

Cosby ontkent vooralsnog alle aantijgingen en maakte onlangs zelfs een grap over de zaak in een van zijn shows. Kuvin bekritiseerde de komiek hem daarvoor. "Het gaat hier om serieuze aanklachten van meer dan vijfentwintig vrouwen. Hopelijk begrijpen de bezoekers van zijn show dat deze vrouwen niet stil blijven zitten. Hun moed om naar buiten te treden is niet iets om grappen over te maken."

Schietpartij in Amsterdam

In Amsterdam heeft woensdagavond een schietpartij plaats gevonden aan de Pieter van der Werfstraat in de wijk Geuzenveld. Daarbij is volgens meldingen 'behoorlijk in het rond geschoten', liet een woordvoerster van de politie. Er is één persoon om het leven gekomen die vermoedelijk op het balkon stond.

Na de schietpartij is in Osdorp een brandende auto gevonden. De politie onderzoekt of die vondst iets met het gebeuren in Geuzenveld te maken had en is op zoek naar getuigen.

Blad Charlie Hebdo donderdag niet geleverd

Het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is donderdagochtend nog niet te koop in ons land. Zeker vijfhonderd exemplaren zouden donderdag verspreid worden via kiosken en boekhandels, maar ze zijn niet geleverd. "Een rampscenario voor de distributeur", aldus mediaconcern Audax.

"We hebben er vannacht over gebeld met Parijs, maar het blijft onduidelijk waar de levering is gebleven", aldus directeur Eric Willems. "Andere bladen zijn wel gewoon binnengekomen." Hij vindt het erg vervelend dat het satirische blad nu dus nog niet verkrijgbaar is. "We hebben een vlekkeloze, altijd werkende distributie die het nu helaas laat afweten." Of het tijdschrift in de loop van donderdag alsnog wordt geleverd, kon Willems niet zeggen.

Bij een tijdschriftenkiosk van AKO op Schiphol stond donderdag in alle vroegte al een handjevol mensen in de rij voor een exemplaar van Charlie Hebdo. Toen de winkel open ging om 06.00 uur was dat een tiental geïnteresseerden en dat aantal nam snel nog toe. Twee marechaussees houden de boel in de gaten in de AKO-vestiging bij de aankomsthal op Schiphol. Toen duidelijk werd dat het Franse tijdschrift niet was aangekomen, dropen de meeste mensen af.

Blad Charlie Hebdo donderdag niet geleverd
Blad Charlie Hebdo donderdag niet geleverd (Foto: ANP)

Tientallen boten in brand in jachthaven

In een jachthaven in het Limburgse Wessem staan tientallen boten in brand. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer donderdagochtend gemeld. Het lijkt erop dat de brand is overgeslagen naar een groot restaurant in de jachthaven.

Er komt veel rook vrij, maar de woordvoerder kon nog niet zeggen welke kant de rook opgaat en of er gevaar is voor de omgeving.

Wessem is onderdeel van de gemeente Maasgouw, in de buurt van Roermond.

Concert: Sabaton - 013

Eén van ’s werelds populairste power metalbands Sabaton gaf zondagavond 11 januari een uitverkocht concert in poppodium 013, Tilburg. Met het nieuwe album ‘Heroes’ op zak, tourt de band sinds december door Europa. Afgelopen jaar gaf Sabaton nog een optreden op het metalfestival Fortarock in Nijmegen. Op Fortarock ging Sabaton er met de hoofdprijs vandoor voor wat betreft publieksparticipatie. Ook de rijen bij de signeersessie onderstrepen de populariteit van deze band. Hoog tijd voor een headline show. De support wordt deze tour verzorgd door niemand minder dan de Zwolse symfonische metalformatie Delain en het Finse Battle Beast.

Leider Boko Haram prijst aanslagen Parijs

De leider van de terreurbeweging Boko Haram heeft de aanslagen in Parijs geprezen. Dat deed hij in een videoboodschap die op YouTube is geplaatst, zegt de monitorgroep SITE woensdag.

Abubakar Shekau toonde zich verheugd over het bloedvergieten in Parijs vorige week. "We zijn verheugd over wat de bevolking van Frankrijk wat betreft kwellingen is overkomen, toen hun bloed in hun eigen land werd verspild."

De toespraak van Shekau duurt in totaal een minuut of acht, aldus SITE. De terreurleider schreeuwt volgens de monitorgroep vooral veel.

Voorlopige aanslag primeur voor half miljoen mensen

Deze weken krijgen ongeveer vijfhonderdduizend mensen méér dan vorig jaar een te betalen voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Ze krijgen de brief voor het eerst omdat de fiscus dit jaar gebruikmaakt van recentere gegevens, zegt een woordvoerder woensdag.

Kamerleden van de PVV en de PvdA stelden de brieven woensdag in de Tweede Kamer aan de orde nadat ze mails hadden gekregen van verraste burgers. Ze willen opheldering van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD).

CDA en VVD wezen hun collega's er echter op dat de brieven het gevolg zijn van het jongste belastingplan van Wiebes, waar de Kamer vorig najaar zelf mee instemde. Wel gaven ze toe dat veel mensen de brief 'rauw op het dak' is gevallen. Ze vinden dat de Belastingdienst er actiever voorlichting over moet geven.

'Kylie Jenner liet lippen doen'

Actrice Lisa Rinna staat bekend als een ervaringsdeskundige op het gebied van opgespoten lippen. Sinds jaar en dag heeft ze dankzij injecties een goed gevuld stel lippen. Ze had haar antwoord dan ook al klaar toen een talkshowpresentator vroeg wat ze vond van de mond van Kylie Jenner.

Het halfzusje van Kim Kardashian gaat sinds kort door het leven met wat vollere lippen dan eerst. Er gaan in de media verhalen dat ze die aan een chirurg te danken heeft. Zelf zegt het model gewoon goede make-up te gebruiken.

Lisa, bekend van Real Housewives of Beverly Hills, was te gast bij Andy Cohen van het programma Watch What Happened Live. Hij vroeg haar: "Als Hollywoods expert op het gebied van lipingrepen: denk je dat ze wat heeft laten doen?".

De actrice knikte bevestigend en was erg stellig: "Zo denk ik erover. Ik kan het mis hebben, maar ik denk dus van wel. Maar daar is niks mis mee."

Je suis Ahmed

Nee. Toch niet. Ik ben geen Ahmed. Ook geen Franck of Clarissa: de twee andere vermoorde agenten. En ik ben ook geen Charlie. Ik vind dat ik niet eens in hun schaduw mag staan. Of in de schaduw van de vele agenten die ofwel het risico van een directe confrontatie met drie zwaar gestoorde terroristen aangingen of die daadwerkelijk voorop stonden bij de beëindiging van dit drama.

Spelers blijven weg op nieuwjaarsrecepties

Op twee nieuwjaarsrecepties van Nederlandse clubs in het betaalde voetbal schitterden de spelers woensdagavond door afwezigheid. Bij Willem II lieten de mannen van trainer Jurgen Streppel de feestelijke avond aan zich voorbij gaan wegens het uitblijven van een akkoord over premies, meldde Voetbal International.

Bij FC Emmen lieten de voetballers verstek gaan omdat de uitnodiging nogal laat werd verstuurd. Volgens regionale media zijn de spelers het ook niet eens met het bestuursbesluit om het contract van coach Joop Gall niet te verlengen.

Villarreal voorbij Real Sociedad in Copa

Villarreal heeft zich woensdag ten koste van Real Sociedad geplaatst voor de kwartfinale van de Copa del Rey. Villarreal speelde na de 1-0 zege in eigen huis van vorige week met 2-2 gelijk in Baskenland.

Gerard zette de bezoekers na een half uur op voorsprong, waarna Carlos Vela vlak voor rust gelijk maakte. Via Giovani Dos Santos kwam Villarreal twintig minuten voor tijd weer voor, maar twee minuten later was het door Esteban Granero weer gelijk. Verder kwam de thuisploeg echter niet, ondanks een tweede gele kaart voor Villarreal-speler Mateo Musacchio tien minuten voor tijd.

Opruimen asbest Wateringen gaat nog door

Het opruimen van asbest in Wateringen na de brand van dinsdag gaat nog steeds door. Dit heeft de gemeente Westland, waar Wateringen onder valt, woensdagavond laten weten.

Een gespecialiseerd bedrijf is onverminderd bezig met het inspecteren en reinigen van het getroffen gebied. Ook worden voortdurend metingen verricht om te bepalen of asbestdelen in de lucht aanwezig zijn.

Voor het getroffen gebied geldt nog steeds dat tuinen niet betreden mogen worden. Ook bermen en plantsoenen zijn nog niet schoongemaakt en daar mag men evenmin op. Huisdieren moeten binnen blijven. "Zijn ze toch buiten geweest dan pootjes afspoelen", aldus de gemeente.

Wanneer het werk klaar is, valt nog niet te zeggen.

Zorgen over lawaai JSF blijven in Volkel

Nader onderzoek naar het lawaai van de JSF heeft zorgen rondom vliegbasis Volkel niet weggenomen. Omwonenden en gemeenten kunnen zich nog steeds geen enkele voorstelling maken van het geluid van de nieuwe straaljager. Ze willen meer concreet inzicht in het verschil tussen de F-16 en de JSF.

In een extra vergadering met de vliegbasis woensdagavond werd het verzoek herhaald om een JSF naar Volkel te laten komen om de omgeving het geluid te laten horen en ervaren.

Volgens tests in de Verenigde Staten maakt de JSF bij overvliegen 110 tot 115 decibel geluid. "Maar het antwoord op de vraag wat dat concreet betekent, is niet gegeven. Wilt u draagvlak krijgen dan moeten er extra stappen gezet worden", zei burgemeester Henk Hellegers (PvdA) van de gemeente Uden.

CataloniŽ eind september naar de stembus

Catalonië houdt eind september regionale verkiezingen. Als voorvechters van onafhankelijkheid een meerderheid weten te behalen, kunnen zij unilateraal de onafhankelijkheid van de rest van Spanje afkondigen.

De verkiezingen worden 27 september gehouden, zei Artus Mas, regionaal leider van Catalonië, woensdag. Mas probeerde vorig jaar een referendum te organiseren waarin Catalanen zich konden uitspreken over onafhankelijkheid, maar de regering in Madrid stak daar een stokje voor.

Separatisten hopen daarom nu op deze nieuwe, electorale stap richting een eigen staat. De Spaanse premier, Mariano Rajoy, wil Catalonië niet kwijt en benadrukt dat het onder de grondwet onmogelijk is voor een regio zich op eigen houtje af te scheiden.

Ban op investeringsfondsen bij transfers

Investeringsfondsen en andere derde partijen die belangen hebben in voetballers en hun transfers zijn per 1 mei verboden. Wereldvoetbalbond FIFA wil dat alleen clubs een speler tot hun eigendom kunnen maken. Lopende contracten zijn geldig tot deze zijn verlopen en contracten die nu nog voor 1 mei worden gesloten mogen maximaal een jaar geldig zijn.

Sommige clubs maken gebruik van investeringsfondsen die geheel of gedeeltelijk eigenaar zijn van een speler om spelers aan te trekken die de club anders niet zou kunnen betalen. Zo haalde FC Twente via het fonds Doyen Kyle Ebecilio en Bilal Ould-Chikh en de inmiddels vertrokken Dusan Tadic en Quincy Promes.

Parma verslaat Cagliari in Coppa Italia

Parma staat in de kwartfinale van de Coppa Italia na een thuiszege op Cagliari. In Stadio Ennio Tardini werd het woensdag 2-1. Parma kwam door een fraaie omhaal van Gabriel Paletta vlak voor rust op voorsprong. Halverwege de tweede helft kwamen de bezoekers uit Sardinië gelijk via Marco Sau, maar Andrea Rispoli schoot de thuisploeg in de slotfase alsnog naar de zege.

Parma speelt in de kwartfinale uit tegen de winnaar van het duel Juventus-Hellas Verona, dat donderdag gespeeld wordt. Dinsdag was AC Milan de eerste ploeg die zich bij de laatste acht schaarde. De ploeg van Nigel de Jong versloeg thuis Sassuolo met 2-1. Later woensdag staat ook nog Torino-Lazio op het programma, de andere kwartfinales zijn volgende week.

FIFA-regel hindert Nice bij transfer Ben Arfa

De overgang van de Franse vleugelspeler Hatem Ben Arfa naar OGC Nice deze winter staat op losse schroeven. Wereldvoetbalbond FIFA stuurde de Franse bond FFF woensdag een brief waarin wordt gewezen op de regel dat spelers in een seizoen niet voor meer dan twee clubs mogen spelen. Ben Arfa speelde in augustus één wedstrijd voor het tweede elftal van Newcastle United, dat hem daarna aan Hull City verhuurde.

De FIFA ziet het duel in de Engelse beloftencompetitie als officiële wedstrijd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Engelse voetbalbond FA. Volgens de FIFA is de brief aan de FFF puur informatief en moet de Franse bond, die de FIFA om advies had gevraagd, zelf een beslissing nemen over Ben Arfa.

Nadat Ben Arfa weg moest bij Hull en zijn contract in Newcastle begin deze maand werd ontbonden, wilde de 27-jarige Fransman naar Nice, waar hij ook al op het trainingsveld verscheen.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.