Marcellis aanvoerder van het nieuwe NAC

heywoodu

Hij begon het seizoen met maanden van revalideren, speelde vervolgens met AZ op een amateurcontract de topper tegen Feyenoord in De Kuip en begint de tweede seizoenshelft als aanvoerder van degradatiekandidaat NAC. Een doorsnee seizoen is het niet voor Dirk Marcellis, de 26-jarige verdediger die anderhalf jaar niet kon spelen vanwege een zware knieblessure. "Het is een moeilijk jaar geweest, maar toen ik geopereerd was en de arts voorspelde dat ik weer zou kunnen spelen heb ik daar nooit aan getwijfeld."

In Alkmaar liep zijn contract afgelopen zomer af, maar hij mocht blijven revalideren en sloot toen hij weer fit was in oktober als amateur aan bij Jong AZ en later AZ1. Een contract zat er echter niet meer in voor de drievoudig international. Toen NAC interesse toonde was de keuze snel gemaakt. Een gesprek met technisch directeur Graeme Rutjes gaf Marcellis direct een goed gevoel over een transfer naar Breda. "Ik wilde graag in de eredivisie blijven spelen, het liefst als centrale verdediger. Dat kan hier. Ook is het een club die leeft, het stadion zit altijd vol."

Net twee weken gearriveerd in Breda werd Marcellis door de nieuwe trainer Robert Maaskant prompt tot aanvoerder benoemd. De coach wilde voor die rol liever een veldspeler dan doelman Jelle ten Rouwelaar. Onwennig voelt het voor Marcellis niet om als nieuweling direct de aanvoerdersband te dragen. "Inmiddels ken ik iedereen hier wel. We hebben net een week trainingskamp in Valencia gehad, dus dan leer je elkaar snel kennen."

NAC, voorlaatste in de eredivisie met zes punten voorsprong op hekkensluiter FC Dordrecht en drie punten achterstand op de veilige vijftiende plaats, deed in Spanje vertrouwen op voor de tweede seizoenshelft door alle twee de oefenwedstrijden te winnen, ook al betroffen de tegenstanders slechts OH Leuven (2-1) uit de Belgische eerste divisie en de Algerijnse bekerwinnaar Mouloudia Alger (4-1).

"Mede door de nieuwe trainer zijn we nu een nieuwe weg ingeslagen. Daar moeten we aan vasthouden. Maaskant is overtuigend en focust op positiviteit. We moeten meer kansen creëren, daar ontbrak het aan. Het zal niet makkelijk worden, maar als we onze kwaliteiten benutten en met strijdlust spelen moeten we erin kunnen blijven."