Darters De Zwaan en Zuydwijk pakken tourkaart op Q-School

Darters Jeffrey de Zwaan en Mike Zuydwijk hebben op de eerste dag van de Qualifying School een tourkaart weten te bemachtigen. Beide darters kunnen de komende twee jaar meedoen aan de Pro Tour van de PDC.

De Zwaan won van Nolan Arendse (5-1), Simon McCall (5-0), Michael Burgoine (5-1), Jeff Batham (5-1), Michael Rosenauer (5-4), Jerry Hendriks (5-3), Lee Palfreyman (5-3) en Paul Milford (5-0). In de finale versloeg hij Prakash Jiwa met 5-1 en was daarmee de eerste darter die een tourkaart won.

Zuydwijk rekende af met Chris Mathews (5-0), Magnus Caris (5-4), Jamie Landon (5-2), Shaun Narain (5-3), Curtis Hammond (5-3) en Eddie Dootson (5-2). In de zevende ronde won hij met 5-3 van Matthew Edgar en dus kan ook hij de komende twee jaar alle toernooien op het PDC-circuit afwerken.

De achttienjarige De Zwaan en twintigjarige Zuydwijk staan sinds dit jaar onder contract bij Dutch Darts Management, opgericht door Raymond van Barneveld en zijn manager Ben de Kok. "Na de successen van Barney in de afgelopen 25 jaar is het tijd om ook naar de toekomst te kijken. Om de sport op een hoog niveau te houden is ook nieuwe aanwas nodig. Met dit nieuwe dartteam willen we jong talent een kans geven om zich te ontwikkelen", aldus De Kok vorige week tegen Omroep West.

Naast De Zwaan en Zuydwijk wist ook Alan Norris vandaag een tourkaart te bemachtigen. De finalist van het BDO WK in 2014 moest hiervoor afrekenen met Philip Johnson-Hale, William O’Connor, Gino Vos, Erik Hol, Jason Lovett, Andrew Johnson en Carl Abbiss. Norris wist in zijn partij tegen Lovett een negendarter gooien.

De laatste tourkaart was voor Nigel Heydon. Hij won in de dagfinale van Jim Walker (5-3). 423 darters hebben zich ingeschreven voor de Q-School. Er liggen in totaal 34 tourkaarten klaar. Per dag zijn er vier dagwinnaars. De Q-School duurt vier dagen. Naast tourkaarten voor dagzeges zijn er ook tourkaarten beschikbaar voor de achttien beste darters over alle vier de dagen. 

De Nederlandse darters Jan Dekker, Mareno Michels, Dirk van Duijvenbode en Jermaine Wattimena kwamen tot de vijfde ronde en pakten daarmee de eerste drie punten voor het klassement. Donderdag is de tweede dag van de Qualifying School.

Alle uitslagen van de eerste dag zijn hier te vinden.