Duitse leiders roepen op tot tolerantie

Duitse politieke en religieuze leiders hebben dinsdag tijdens een mars in Berlijn opgeroepen tot tolerantie. Met die boodschap willen ze zowel religieus extremisme als groeiende anti-islamprotesten in Duitsland tegengaan.

De tocht, die door moslimgroepen was georganiseerd, voerde onder meer langs de Brandenburger Tor en de Franse ambassade. Daar werden kransen gelegd voor de zeventien slachtoffers die vorige week door extremistische moslims werden gedood.

De Duitse president Joachim Gauck hield de enkele duizenden demonstranten voor dat Duitsland heeft geprofiteerd van immigratie. Hij gaf wel aan dat er reden tot zorg was over jong-Duitse moslims die naar Syrië en Irak gaan om daar te vechten, maar wil niet dat het land daardoor verdeeld raakt. "We staan op tegen iedere vorm van demonisering en buitensluiting."

Bondskanselier Angela Merkel gaf eerder dinsdag al een toespraak waarin ze aangaf dat Duitsland verenigd moet blijven. "Bevolkingsgroepen op basis van hun religie of afkomst buitensluiten is onze liberale staat onwaardig", zei ze. "Voor haat jegens buitenlanders en voor racisme en extremisme is in dit land geen plaats."

De laatste maanden heeft de beweging Patriottische Europeanen Tegen de Islamisering van het Avondland (Pegida) anti-islamdemonstraties gehouden in Dresden. Maandag kwamen daar 25 duizend mensen op af. Pogingen om ook in andere steden te demonstreren stuitten echter op grote tegenbewegingen.