'Genoeg slagkracht politie en marechaussee'

De politie en marechaussee in Nederland hebben samen genoeg slagkracht om op te treden tegen zwaarbewapende criminelen of terroristen. Ook is de geweldsinstructie voor agenten in Nederland al behoorlijk ruim en volstaat die ook in bijzondere situaties. Dat zegt veiligheidsexpert Jaap Timmer woensdag in een reactie op voorstellen van de politiebond ACP.

"Bij elkaar opgeteld zijn tussen de vijfhonderd en duizend politiemensen en marechaussees met zwaardere bewapening snel beschikbaar", aldus de universitair hoofddocent maatschappelijke veiligheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De ACP stelde dinsdag voor om het aantal mensen van de mobiele eenheid van de politie dat met een pistoolmitrailleur om kan gaan, uit te gaan breiden. Dit om beter opgewassen te zijn tegen mogelijk extreem geweld van criminelen en terroristen.

Maar volgens Timmer is het nooit voorgekomen dat er te weinig capaciteit is voor politietaken in het hogere geweldsspectrum. Behalve de paar honderd zwaarder bewapende manschappen van de ME zijn er in Nederland namelijk marechaussee-eenheden die in de bres kunnen springen.

Dat zijn de Bijstandseenheid (ongeveer tweehonderd man), de oproerpolitie van de marechaussee, en als het echt uit de hand loopt de elite-eenheid Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (ongeveer vierhonderd man). Dat is nog buiten de de specialistische arrestatieteams en de antiterreureenheden van de Dienst Speciale Inverventies (DSI) van de politie.

Vergeleken met de gewone mobiele eenheid van de politie zijn de marechaussees -feitelijk ook militairen- getraind en uitgerust voor nog zwaarder geweld. Zo kunnen ze pantservoertuigen met boordgeschut inzetten en hebben ze zwaardere kogelwerende vesten en helmen.

Timmer begrijpt ook niet dat de politiebond wil praten over verruiming van de geweldsinstructie. "Vergeleken met de buurlanden is die al ruim. Agenten mogen schieten als verdachten ernstige geweldsdelicten plegen of vuurwapengevaarlijk zijn", zegt hij.

De expert vindt wel dat er een goede analyse moet komen over problemen die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld terroristen en welke eenheden en werkwijzen daarvoor nodig zijn. "Is er dan nog iets tekort, dan moet je daar naar kijken. De oplossing zit in ieder geval niet in stoer doen met schietijzers."