Dagzege Barreda, Vogels weer snel

Peterselieman

Joan Barreda Bort is winnaar geworden van de tiende etappe in de Dakar Rally. De 371 kilometer lange proef tussen Calama en Cachi vormt het eerste deel van de tweede marathonetappe. Vandaag moeten de coureurs wederom zelf sleutelen aan hun machines.

Barreda greep al snel de leiding in de proef en had op de streep een voorsprong van een kleine twee minuten op klassementsleider Marc Coma. Ruben Faria werd kort hierachter derde, voor Toby Price en Paulo Gonçalves. Beste Nederlander was Hans Vogels die er na de mindere dag van gisteren weer goed bij zat en nu een knappe tiende tijd wist te noteren op tien minuten van Barreda. Ook Frans Verhoeven zat met een negentiende plaats op zeventien minuten nog bij de beste twintig.

In het klassement heeft Coma nu zeven minuten voorsprong op Gonçalves. Derde op ruim een half uur is Pablo Quintanilla. De Chileen heeft nu slechts 24 tellen voorsprong op Price. Vogels staat op 3.21 uur elfde, terwijl Verhoeven met ruim vijf uur achterstand achttiende is.

Quads
Rafal Sonik lijkt de overwinning bij de quads niet meer te kunnen ontgaan. Zijn enig overgebleven concurrent Ignacio Casale moest vandaag met technische problemen opgeven. Nelson Augusto Sanabria Galeano won vandaag de etappe met 3.40 minuten voorsprong op Jeremias Gonzalez Ferioli. Derde werd Walter Nosiglia.

In het klassement heeft Sonik nu bijna drie uur voorsprong op zijn naaste achtervolger Gonzales Ferioli. Nosiglia staat met 3.44 uur achterstand derde.

Morgen rijden de motoren en quads het tweede deel van hun marathonetappe van Cachi naar Termas de Rio Hondo. Ze leggen een proef van 357 kilometer af.