Southampton verslaat Ipswich in replay FA Cup

Boris (borisz)

Southampton is door naar de vierde ronde van de FA Cup. Na een gelijkspel begin januari (1-1) wisten The Saints de return bij Ipswich Town wél in hun voordeel te beslissen: 0-1.

"Ik weet nog dat ik als kind in Nederland op de tv keek naar FA Cup-finales. Het is een heel speciaal toernooi. Het zou een droom zijn om daarin uit te mogen komen", zei Ronald Koeman, trainer van Southampton, vlak na de jaarwisseling. Twee dagen later liep het bijna verkeerd. In eigen huis bleek Ipswich te taai en eindigde het duel in een remise. Het betekende een onwelkome replay.

Op bezoek bij Ipswich begonnen The Saints niet heel overtuigend. In de eerste twintig minuten werd de Ipswich-verdediging amper getest. Bij die ene kans was het wel meteen raak. Met een slim balletje lanceerde Tadic zijn medespeler Ward-Prowse. De jongeling werd een weg naar het doel geblokkeerd middels een tackle. Gelukkig voor Southampton viel de bal zomaar in de voeten van Shane Long, die het leder tegen de touwen werkte: 0-1.

Na het openingsdoelpunt grossierden de bezoekers in balbezit. In de laatste minuut van de eerste helft resulteerde dat bijna in een tweede goal. Tadic, die niet heel actief was gedurende de eerste helft, combineerde met Ward-Prowse en krulde daarna met zijn linker de bal richting het netje. Een Ipswich-speler voorkwam het doelpunt met een cruciale blok.

Na rust moest Southampton verder zonder Victor Wanyama. De beresterke middenvelder liep vlak voor de pauze een hamstringblessure op. Dit kunnen de gebroeders Koeman, met het oog op het drukke speelschema, er zeker niet bij hebben. Davis verving de Nigeriaanse controleur. Ipswich liet na rust zien redelijk te kunnen ballen, maar slechts tot aan de zestien. Dan hield het op: 0-1. Voor Southampton wacht in de vierde ronde een thuisduel met Crystal Palace.


Tottenham Hotspur heeft veerkracht getoond in de replay tegen Burnley. De Spurs bogen een vroege 0-2 achterstand om en gaan door naar de vierde ronde van de FA Cup: 4-2.

Met Vertonghen en Vorm in de basis begon Tottenham aan de replay tegen Burnley, dat begin dit jaar een remise (1-1) uit het vuur sleepte. Chadli en Dembele zaten op de bank, net als revelatie Kane. Eriksen zat niet eens bij de selectie. De wisselingen werkten niet voordelig voor de Spurs, die al na drie minuten tegen een achterstand aankeken. Marvin Sordell verschalkte doelman Vorm en zette Burnley op voorsprong: 0-1.

Vijf minuten later was het weer raak voor de bezoekers. Ross Wallace zag zijn vrije trap via het lichaam van Soldado in het Tottenham-doel belanden: 0-2. Een aansluitingstreffer liet niet lang op zich wachten. Paulinho volleerde het leder, twee minuten na het doelpunt van Wallace, tegen de touwen: 1-2. Heel lang bleef dit de stand, tot diep in de blessuretijd van de eerste helft.

Etienne Capoue bracht Tottenham langszij. Een voorzet van linkback Davies werd door de Franse middenvelder in één keer uit de lucht gepakt. De inzet was te hard voor keeper Heaton om redding te brengen: 2-2. Direct na rust maakte Tottenham de comeback compleet. Binnen zeven minuten sloeg de thuisploeg tweemaal toe. Heaton sloeg bij een corner langs de bal, waardoor Chiriches bij de tweede paal eenvoudig binnen kon tikken: 3-2.

Bijna direct na het pakken van de voorsprong zorgde Danny Rose voor het slotakkoord. Soldado bracht de bal laag voor en Rose was er als de kippen bij om toe te slaan: 4-2. Door de magnifieke comeback heeft Tottenham zich ten koste van Burnley geplaatst voor de vierde ronde van de FA Cup. In de vierde ronde spelen de Londenaren in eigen huis tegen Leicester City.


Overige uitslag

Bradford City (3) 4-0 Millwall (2)