West Ham United verslaat Everton in FA Cup na strafschoppen

Redactie

De wedstrijd tussen West Ham United en Everton in de derde ronde van de FA Cup bleek een regelrechte bekerkraker. Strafschoppen moesten uitwijzen wie de vierde ronde van zou bereiken. West Ham United bleek de betere vanaf elf meter.

West Ham United was er vorige week dichtbij, maar uiteindelijk dwong Everton een replay af op het eigen Goodison Park. Vlak voor tijd was het de Belg Romelu Lukaku die de 1-1 binnenschoot, waardoor er nog een wedstrijd nodig was om een beslissing te brengen. Dat was voor de thuisploeg dinsdagavond de aanleiding om een flinke revanche te nemen. De ploeg was er immers zo dichtbij.

Nu was het spelbeeld weer hetzelfde als in het heenduel. West Ham kwam eigenlijk niet in de problemen en speelde stukken feller van de bezoekers uit Liverpool. Toch duurde het lang voordat er gescoord werd. Pas na rust was het raak. vleugelspeler Enner Valencia, tijdens het WK nog een van de smaakmakers van Ecuador, was de man die West Ham op 1-0 zette.

Daarna kreeg West Ham United de nodige hulp van Everton. Aiden McGeady, de enige speler op het veld die al een gele kaart had gekregen, ging dom in de fout waardoor hij zijn tweede gele kaart kreeg. Nadat hij moest inrukken was er lange tijd geen vuiltje aan de lucht. Daarna leek het weer mis te gaan voor de Londenaren. Romelu Lukaku brak uit, bleef lang rustig en gaf voor op ploeggenoot Kevin Mirallas.

De invaller had de 1-1 (en daarmee een verlenging) op zijn schoen. Het was echter West Ham-verdediger James Tomkins die een heldendaad verrichtte. De mandekker gooide zijn ziel en zaligheid in een sliding en blokkeerde de inzet van Mirallas op fenomenale wijze. The Hammers hielden de 1-0 voorsprong nu wederom niet vast. Niet veel later was het wel raak voor de Belgische aanvaller. Hij schoot een vrije trap fraai raak: 1-1.

Een verlenging was het gevolg van deze stand. Na zeven minuten in de eerste helft van de extra tijd was het Lukaku die Upton Park stil kreeg. De Belg scoorde net als in het heenduel en tekende op aangeven van Mirallas voor de 1-2, terwijl Everton nog altijd met een man minder speelde.

Daar was het niet meegedaan. Met nog acht minuten op de klok was het invaller Carlton Cole die de 2-2 binnenschoot. Vlak voor tijd had Lukaku de vierde ronde op zijn schoen. Na een fraaie solo schoot hij de bal voorlangs. Ook Cole had het duel nog kunnen beslissen.

Na het nemen van strafschoppen bleek Everton de betere. Everton-aanvaller Naismith was de speler die niet wist te scoren namens Everton. Stewart Downing miste namens West Ham. In de shootout die volgde miste Everton-doelman Joel Robles en West Ham-doelman Adrian scoorde. West Ham neemt het in de vierde ronde op tegen Bristol City.


Overige uitslagen replays derde ronde

Bristol City (3) - Doncaster Rovers (3) 2-0 
Chesterfield (3) - Scunthorpe United (3) 2-0 (na verlenging)
Wolverhampton Wanderers (2) - Fulham FC (2) 3-3 (na strafschoppen)