FOK!games Wishlist 2015

Wouter (2dope)

Zoals ieder jaar heeft de voltalllige redactie van FOK!games ook dit jaar weer gewerkt aan een wishlist van games die in 2015 uitkomen. In tegenstelling tot voorgaande jaren, gooien we het in deze special over een andere boeg. In plaats van een strakke top 5 aan te houden is besloten om gewoonweg een lijst te maken van games waar wij als redactie naar uitkijken.

Mortal Kombat X (Pheno)
Wat hebben fighters en sushi met elkaar gemeen? Je mag me voor beide wakker maken. Dit jaar is er weer genoeg om naar uit te kijken. Dead or Alive 5 doet een laatste poging, een nieuwe Tekken, Street Fighter krijgt twee verschillende nieuwe versies en Killer Instinct gaat stug door met het uitbrengen van nieuwe personages. De fighter waar ik het meest naar uitkijk is Mortal Kombat X. In plaats van snel een vervolg te breien met weinig tot geen verbeteringen heeft Netherrealms Studios de tijd genomen om de gameplay en de graphics flink aan te pakken.

De gameplay blijft natuurlijk bloederig: zonder fatalities is het geen Mortal Kombat. De grootste verandering? Alle personages hebben drie specialiteiten met daarbij behorende vaardigheden. Zo is Kano een volleerd commando die up, close and personal je naar de tering vecht. Met een ander specialisme speelt vooral zijn cybernetische achtergrond de hoofdrol en schiet hij laserstralen met zijn oog. Dat betekent dat je een personage op meerdere manieren moet leren, en weten wanneer je welk specialisatie je moet inzetten. Speel je tegen iemand die veel springt dan wil je meer anti-air gebruiken. Waar je voorheen meerdere personages moest leren om allerlei strategieen te counteren kun je nu met de specialismen bij hetzelfde personage blijven.

Grafisch is er heel wat veranderd ten opzichte van het vorige deel. Veel meer details zijn er te zien, maar ook te gebruiken. Zo kun je objecten of zelfs personen op de achtergrond gebruiken om naar je tegenstander te werpen. In een van de arena’s staat een oud vrouwtje toe te kijken. Ja, deze is op te pakken en weg te smijten, Mortal Kombat is nooit subtiel geweest als het om geweld gaat. En de fatalities? Mensen die eens meekijken terwijl je er een uitvoert zullen je voortaan met afgrijzen aankijken. Ik kan in ieder geval niet wachten om die blikken te zien als Kano iemand zijn hoofd doorbrandt met zijn laseroog...

Assassin's Creed Victory (StefanW)
Kun je uitkijken naar een game waarvan zo weinig, eigenlijk niets, over bekend is dat zelfs de naam niet eens officieel is bekendgemaakt? Ja, dat kan. Bij Assassin's Creed Victory in ieder geval wel. Een game waarvan een paar screenshots 'gelekt' zijn.

De belangrijkste reden voor het enthousiasme ligt in de stappen vooruit die Ubisoft heeft gemaakt met Assassin's Creed Unity. Verbeterde gevechten, meer stealth, rpg-elementen en coöperatieve multiplayer. Tel daarbij de geweldig mooie setting van Parijs bij op en je hebt een prima game.

Wat er vanuit die paar schaarse screenshots af te leiden valt, biedt in ieder geval een hoop perspectief voor Assassin's Creed Victory. De setting lijkt Victoriaans Londen te worden. Niet alleen een plaats die zonder meer kan tippen aan het Parijs van Unity, maar ook een tijd die perfect is voor de geheime strijd tussen Assassijnen en Tempeliers. Het kolonialisme, de industriële revolutie, de sociale ongelijkheid, allemaal dingen uit dat tijdperk die, naast een goede game, kunnen zorgen voor een geweldige verhaallijn. Het enige waar we als gamer op kunnen hopen is een iets betere launch dan de voorganger.

Batman: Arkham Knight (StefanW)
Eigenlijk is de titel al genoeg om gehypet te raken van deze game. Kom op, het is een Batman-game. De drie voorgaande games waren bijna meesterwerken, dus de titel zou al voldoende moeten zijn.

Maar ook wie verder kijkt dan de titel kan niet anders dan enthousiast worden. Alle goede dingen van de Batman-serie zitten ook weer in Batman: Arkham Knight. De donkere sfeer, het mooie Gotcham City, het prima gevechtsmechanisme. Tel daarbij op dat we dit keer getrakteerd worden op een nieuwe vijand die wel eens lastiger dan alle anderen wordt en ik krijg persoonlijk al vlinders in mijn buik.

Batman: Arkham Knight krijgt naast al dit moois ook nog eens een nieuwe feature. Je kunt namelijk dit keer ook rondrijden in de Batmobile. In Arkham Knight wordt je trouwe vierwieler een bijna volwaardige gevechtspartner. Je hebt namelijk de mogelijkheid om via een afstandsbediening in je pak de wagen op afstand in te zetten en het wapenarsenaal te gebruiken. Fans van de tang-aanval kunnen hun lol op.