Mardeev loopt uit in Dakar, De Rooy derde

Airat Mardeev is in de Dakar Rally bij de vrachtwagens de negende etappe de beste geweest. De Rus was met zijn Kamaz uiteindelijk anderhalve minuut sneller dan teamgenoot Eduard Nikolaev. Gerard de Rooy was op ruim zeven minuten achterstand en plaats drie de beste Nederlander.

Ook Hans Stacey eindigde met een zesde plaats en 25 minuten achterstand in de top tien. Dat gold ook voor Wuf van Ginkel die vandaag bijna een uur meer nodig had dan Mardeev. Van Ginkel was gisteren op de rustdag pas laat uit de woestijn gekomen voor het einde van zijn achtste etappe nadat de wielophanging rechtsvoor het had begeven. Na lang sleutelen kon de equipe pas verder.

In het klassement leidt Mardeev nu met een voorsprong van veertien minuten op Nikolaev. Derde is Andrey Karginov op ruim twintig minuten achter zijn teamgenoot. De eerste niet-Kamaz is Ales Loprais op de vierde stek. Hij ligt inmiddels al 1.18 uur achter. Beste Nederlander is Stacey op plaats zes met 2.30 uur achterstand. Marcel van Vliet (achtste op ruim vier uur) en Gerard de Rooy (tiende op ruim zeven uur) geven iets meer tijd toe.

Morgen begint voor de motoren en quads hun tweede marathonetappe. De coureurs rijden tussen Calama en Cachi een proef van 371 kilometer, waarna ze zelf weer moeten sleutelen aan hun machines. De auto's en vrachtwagens hebben hun bivak in Salta en leggen een proef van 358 kilometer af.