FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 november 2014

Pak van Mijn Hart passeert 300.000 bezoekers

De film Pak van Mijn Hart heeft zaterdag de grens van driehonderdduizend bezoekers gepasseerd. De romantische komedie, over de liefdesperikelen van twee broers die een kledingverhuurbedrijf runnen, draait inmiddels vier weken in de bioscopen.

De hoofdrollen worden gespeeld door Benja Bruijning, Fedja van Huêt, Chantal Janzen en Halina Reijn. Bijrollen zijn er voor onder anderen Loes Haverkort en Beppie Melissen. De film kreeg van de critici matige recensies.

De bioscopen puilen deze periode uit van de Nederlandse titels. Wiplala, de verfilming van het boek van Annie M.G. Schmidt, ging vorige week in première, al valt het aantal bezoekers nog tegen. De komende week komen Gooische Vrouwen 2 en Mees Kees Op De Planken uit, vervolgen op twee van de best bezochte Nederlandse titels van de afgelopen jaren. De verwachting is dat beide films in de weken voor en rond kerst bezoekersrecords gaan breken.

[Upd] Van der Voort strandt in halve finale PC Finals, Anderson wint

Vincent van der Voort heeft niet de finale weten te bereiken van de Player Championship Finals. De darter uit Purmerend verloor in het Englse Minehead met 11-7 van Gary Anderson. In de finale treft Anderson Adrian Lewis. 

Na vijf legs stond Anderson 3-2 en een break voor. In gemiddelden was het verschil groter. Anderson stond op 104 en Van der Voort noteerde 84. In het tweede deel van de partij kon Anderson uitlopen naar 8-2. Van der Voort was nergens te bekennen. 

Van der Voort gooide in het slot van de wedstrijd de schroom van zich af en pakte nog vijf legs mee, waarvan drie met een 100+-finish. Hij verloor uiteindelijk wel met 11-7. 

Vincent van der Voort in actie. (PRO SHOTS/Actionimages)

De andere halve finale ging tussen Wes Newton en Adrian Lewis. Het werd eveneens een eenzijdige wedstrijd. Na tien legs stond het 8-2 voor Lewis. Het werd uiteindelijk 11-6 voor de wereldkampioen van 2011 en 2012. 

De finale tussen Anderson en Lewis zal over een half uur beginnen. 

Update 23:05 uur

De finale is gewonnen door Gary Anderson. Hij was in de finale met 11-6 te sterk voor Lewis. Het is de tweede toernooizege voor Anderson. Hij was al de beste speler van 2014 op de Pro Tour en zet dat nu om in een tv-titel en 65.000 Britse pond, zo'n 81.700 euro. Lewis moet het doen met 35.000 pond, zo'n 44.000 euro. 

Philips neemt belang in zorgbedrijf VS

Philips slaat de handen ineen met Image Stream Medical (ISM), een Amerikaans bedrijf op het gebied van beeldtechnologie voor de medische sector. Het elektronicaconcern neemt voor een niet nader genoemd bedrag een minderheidsbelang in ISM, meldde het zondag.

De beeldtechnologie van ISM maakt het artsen mogelijk operaties uit te voeren aan de hand van beelden die in het lichaam worden gemaakt. Daarbij hoeft minder te worden gesneden, zodat ingrepen minder belastend zijn voor de patiënt. Dat leidt volgens Philips tot kortere ziekenhuisopnames en lagere zorgkosten.

Philips biedt zelf ook al producten en diensten aan op het gebied van wat ook wel minimaal-invasieve chirurgie wordt genoemd. Het ziet de activiteiten van ISM als een welkome aanvulling daarop. Het gecombineerde aanbod van de twee ondernemingen is vanaf januari 2015 beschikbaar in de Verenigde Staten.

De samenwerking is aangekondigd aan het begin van een Amerikaans congres voor radiologen, dat komende week wordt gehouden in Chicago. Philips presenteert daar een reeks nieuwe producten en diensten op het gebied van bijvoorbeeld diagnostiek en minimaal-invasieve chirurgie.

Data en communicatie spelen een steeds belangrijkere rol in de zorg, zei topman Frans van Houten van Philips afgelopen week. Ziekenhuizen vragen om kant-en-klare oplossingen in plaats van losse apparaten. Door systemen en datastromen aan elkaar te koppelen speelt Philips naar eigen zeggen in op die veranderende marktvraag.

MoldaviŽ lijkt voor Rusland te kiezen

De Socialistische Partij en de Communistische Partij in Moldavië lijken op een verkiezingsoverwinning af te stevenen. Na het tellen van een derde van de stemmen, gaan de twee pro-Russische partijen gaan aan kop.

De socialisten staan op ruim 23 procent van de stemmen en de communisten op ruim 20 procent. Dat maakte de centrale kiescommissie van het Oost-Europese land zondagavond tussentijds bekend. Twee pro-Europese partijen staan ieder op ongeveer 16 procent.

De stembusgang in het kleine en arme buurland van Oekraïne wordt gezien als een strijd tussen een pro-Europese en pro-Russische koers.

Het voormalige lid van de Sovjet-Unie sloot dit jaar een overeenkomst met de Europese Unie over verregaande samenwerking. Rusland stopte daarop met de import van onder meer wijn, groente en fruit, waardoor de economie van Moldavië hard werd getroffen.

Moldavië lijkt voor Rusland te kiezen
Moldavië lijkt voor Rusland te kiezen (Foto: ANP)

Avifauna blijft ondanks vogelgriep open

Avifauna hoeft niet opnieuw de deuren te sluiten voor publiek vanwege de nieuwe uitbraak van vogelgriep in Zoeterwoude. Het vogelpark ligt net buiten de tienkilometerzone rond het getroffen pluimveebedrijf in Zuid-Holland. In dat gebied gelden sinds zondagochtend strenge maatregelen om verspreiding van het H5-virus te voorkomen.

Avifauna is zaterdag na een sluiting van twee dagen weer open gegaan. Het park ging dicht vanwege de eerdere uitbraak van vogelgriep op een bedrijf in Ter Aar. Dat is minder dan tien kilometer van Avifauna.

Het vogelpark zegt doorlopend voorzorgmaatregelen te nemen om de gezondheid van de vogels en bezoekers te waarborgen. Zo blijven enkele vogelverblijven en zogenoemde doorloopgebieden preventief gesloten.

Johaug houdt huis, Niskanen grijpt eerste zege

Langlaufster Therese Johaug heeft een eerste grote klap uitgedeeld in het nieuwe World Cup-seizoen. In het Finse Kuusamo haalde de 26-jarige Noorse hard uit op de 10 kilometer klassiek, waar slechts twee concurrentes binnen een minuut konden blijven.

Al vanaf het eerste meetpunt was duidelijk dat Johaug over superbenen beschikte. Vooraf werden vooral de Poolse Justyna Kowalczyk, olympisch kampioene, en de Noorse Marit Bjørgen gezien als favorieten, met Johaug als belangrijkste outsider. Kowalczyk kon het echter niet bolwerken en gaf iets meer dan een minuut toe op Johaug. Charlotte Kalla uit Zweden werd op 44 seconden derde, terwijl Bjørgen weliswaar tweede werd, maar met 42 seconden achterstand op de superieure Johaug toch kansloos was.

Tot grote vreugde van het publiek wist de Fin Iivo Niskanen de 15 kilometer klassiek bij de mannen op zijn naam te schrijven. Voor de olympisch kampioen op de teamsprint was het zijn eerste podiumklassering in de World Cup. Wel werd hij begin dit jaar wereldkampioen junioren op deze afstand en greep hij op de Spelen van Sochi 0,2 seconden naast het brons. In Kuusamo hield hij iedereen van zich af, aangevoerd door de Noor Martin Johnsrud Sundby. De winnaar van de World Cup van vorig jaar eindigde op 10 seconden als tweede. De derde plek was op 12 seconden voor Sami Jauhojärvi, landgenoot van Niskanen en diens teamgenoot in de gouden olympische teamsprint van Sochi.

[Vid] Harde crash Mark Webber op Interlagos

Coureur Mark Webber is tijdens de 6 uur van Interlagos hard gecrashed. De Australiër reed namens Porsche in de slotrace van het seizoen in het World Endurance Championship, waar onder meer ook de 24 uur van Le Mans deel van uitmaakt.

Met nog een klein half uur te rijden kwam Webber in zijn Porsche uit de LMP1-klasse in aanvaring met Matteo Cressoni, die een Ferrari uit de GTE-klasse bestuurde. De voormalig formule 1-coureur kwam vervolgens hard en zijwaarts tegen de vangrails van het circuit nabij São Paulo. Volgens de laatste berichten is Webber 'bij bewustzijn en alert' afgevoerd naar het medisch centrum op het circuit. Cressoni kwam met de schrik vrij.

De crash van Webber en Cressoni (Bron: YouTube)

50.000 'spooksoldaten' in leger Irak

Het leger van Irak heeft 50.000 valse namen op de loonlijst staan. Deze 'spooksoldaten' bestaan niet, maar hun salaris wordt wel uitgekeerd. Dat is gebleken uit een corruptieonderzoek.

Het kantoor van premier Haider al-Abadi heeft laten weten dat de betalingen inmiddels zijn stopgezet, aldus de BBC zondag.

Het onderzoek is een paar weken geleden begonnen, na de vorige storting van salarissen. Afgelopen week vertelden Iraakse legerleiders en parlementariërs tegen de Amerikaanse krant The New York Times dat corruptie welig tiert in het Iraakse leger. Dat heeft er ook aan bijgedragen dat het land niet goed was voorbereid op de snelle opkomst van Islamitische Staat.

Vermoedelijk zijn de salarissen in de zakken van corrupte ambtenaren terechtgekomen. Onder de tienduizenden valse namen zaten ook namen van omgekomen of gedeserteerde soldaten.

50.000'spooksoldaten' in leger Irak
50.000'spooksoldaten' in leger Irak (Foto: ANP)

'Oorlogsvluchteling niet definitief in NL'

Mensen die voor een oorlog op de vlucht zijn geslagen, moeten voortaan alleen een tijdelijke verblijfsstatus krijgen. Nu mogen ze als erkende vluchteling na vijf jaar een definitieve verblijfsvergunning voor Nederland aanvragen. De ChristenUnie wil af van dat automatisme als het gaat om vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van deze partij wil daarover een initiatiefwetsvoorstel indienen. Hij bevestigde een bericht daarover van het Nederlands Dagblad zondag. Gedachte erachter is dat mensen terugkeren naar hun eigen land als de oorlog er voorbij is.

Voordewind hoopt dat zijn plan ertoe zal leiden dat Nederland minder huiverig wordt om bijvoorbeeld Syrische asielzoekers op te nemen uit angst dat ze allemaal willen blijven.

Weer lijken gevonden in Mexico

Een paar dagen na de ontdekking van elf verminkte lichamen in Mexico, zijn dit weekend opnieuw vijf lijken gevonden. Na een tip dat in de stad Chilapa een bestelwagen in brand stond, vonden agenten daarin de verminkte en verbrande lichamen. Dat maakten de autoriteiten van de staat Guerrero zondag bekend.

Mogelijk gaat het om zakenmensen die sinds een paar dagen vermist worden. Donderdag werden in Chilapa elf onthoofde lichamen aan de kant van de weg gevonden. Twee maanden geleden werden in de staat Guerrero 43 studenten ontvoerd en vermoedelijk vermoord. Waarschijnlijk zijn zij ontvoerd door politieagenten die samenwerkten met een drugsbende.

President Enrique Pena Nieto wil de politie in zijn land hervormen om corruptie tegen te gaan. Pena Nieto werd twee jaar geleden gekozen omdat hij bezwoer de rust in het land te zullen herstellen. Sinds 2007 zijn al 100.000 mensen om het leven gekomen in de oorlog tussen allerlei drugsbendes. Sinds de verdwijning van de studenten eist de bevolking dat hij zijn belofte nakomt.

Weer lijken gevonden in Mexico
Weer lijken gevonden in Mexico (Foto: ANP)

Turkije: Nederland is geen racistisch land

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, vindt Nederland geen racistisch land. Wel maakt hij zich zorgen over de racistische stromingen. Dat zei hij zondagavond in het NOS Journaal. De minister vindt dat zijn land een rol moet spelen bij de integratie van Turken in Europa. Die integratie is in zijn ogen mislukt.

Cavusoglu zegt dat zijn land zich niet wil opdringen, maar dat de zaken van Turkse Nederlanders ook Turkije aan het hart gaan. "Als de Turken die in Nederland wonen zoveel aanvallen over zich heen krijgen dan is het heel logisch dat wij daar gevoelig voor zijn en daar een mening over geven."

Vorige week zette het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring op zijn website waarin de Nederlandse overheid van racisme wordt beschuldigd. Daarop liet minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zijn Turkse collega weten dat Nederland geen bemoeienis wil met het integratiedebat.

Overstromingen door zware regens in Jamaica

Zware regenval heeft in het oosten van Jamaica tot overstromingen geleid. Een brug werd door het kolkende water weggevaagd en diverse laaggelegen gebieden zijn ondergelopen. Het eiland wordt al sinds vrijdag geplaagd door zware regen.

De regering heeft het leger ingezet om gestrande automobilisten in veiligheid te brengen. Voor zover bekend is er niemand omgekomen of gewond geraakt. Ook is er inmiddels een begin gemaakt met het vrijmaken van wegen die door een aardverschuiving zijn geblokkeerd.

Franse biatleten winnen enerverende estafette

Frankrijk heeft de eerste wedstrijd, een gemengde estafette, in de World Cup biatlon gewonnen. In het Zweedse Östersund schoten en langlaufden Anais Bescond en Anais Chevalier en de broers Simon en Martin Fourcade zich nipt naar de zege.

De wedstrijd kende erg veel wisselingen van de koppositie. Zo ging Finland na de eerste loopster, Kaisa Mäkäräinen, aan de leiding, met Tsjechië, Italië, de VS en Canada daar vlak achter. In de tweede leg maakte vooral de Wit-Russische Darya Domracheva grote indruk. Zij schoot twee keer foutloos en bracht haar team van de negentiende naar de eerste positie. De Canadese Zina Kocher bewandelde de omgekeerde weg: Zij begon haar wedstrijd in de kopgroep, maar na vele missers vond ze haar team terug op de zestiende positie.

Bij de eerste mannen veranderde het beeld van de wedstrijd nog maar een keer. Michal Slesingr bracht Tsjechië naar de leiding, samen met Klemen Bauer namens de Slovenen. Arnd Peiffer hield Duitsland goed voorin en achtervolgde het duo. De wedstrijd werd echter volledig omgegooid in de laatste schietbeurt. Jakov Fak kwam namens Slovenië als leider aan op de schietbaan, maar na vier gemiste schoten moest hij een strafronde lopen en waren de Sloveense kansen verkeken. 

Twee mannen vertrokken als eersten van de schietbaan op weg naar de finish: Lars Helge Birkeland uit Noorwegen kreeg de Duitser Simon Schempp met zich mee, terwijl Martin Fourcade zich al snel bij het duo voegde. Zij bleken aan elkaar gewaagd, want het kwam uiteindelijk op de eindsprint aan. Daarin leek Schempp sterk, maar na een duw van Fourcade moest hij zich gewonnen geven. De Fransman drukte zijn ski tenslotte als eerste over de lijn, 0,2 seconden voor zowel Birkeland als Schempp.

Topscorer Kramer blijft nuchter na 1-1 tegen Ajax

Met zijn late treffer tegen Ajax verstevigde Michiel Kramer zijn positie als topscorer van de Eredivisie. Maar waar het seizoen voor de spits van ADO Den Haag gaat eindigen, weet hij nog niet. "Ik mikte vooraf op de dubbele cijfers en die heb ik nu gehaald", is de spits na afloop voorzichtig. "Tien tot vijftien doelpunten in een seizoen is een mooi aantal."

Doordat Ajax na de vroege treffer van Davy Klaassen het initiatief aan ADO liet, waren de Hagenaars veelvuldig in balbezit. Toch wist de ploeg weinig kansen te creëren, waardoor trainer Henk Fräser het na rust over een andere boeg besloot te gooien. Meer strijd en meer opportunisme, was nu het devies. "Ajax liet het initiatief in de eerste helft aan ons, maar na rust pakten we dat initiatief zelf", liet hij optekenen. Volgens Fräser was Ajax 'zeker voor Ajax-begrippen slordig'.

Kramer werd zondagmiddag in Den Haag maar weinig in scoringspositie gebracht. Zeker in de tweede helft was hij het die de constante stroom aan hoge ballen net over de middellijn verlengde. Hoewel hij bijna elk kopduel na een lange bal van achteruit wist te winnen, kwamen zijn kopballen zelden aan bij zijn medeaanvaller, Mike van Duinen. Daardoor bleef het aantal doelpogingen van ADO zeer beperkt en leek het er lang op dat Ajax met minimale krachtsinspanning drie punten naar Amsterdam mee zou nemen.

De goal van Kramer en de gelijke stand na afloop waren gezien het spelbeeld in het Kyocera-stadion echter verdiend. Maar aanspraak op de overwinning maakte ADO niet. Drie punten pakken tegen Ajax was ook volgens Kramer te veel van het goede geweest. "Ik denk dat een gelijkspel een terechte uitslag was, die zelfs een beetje als overwinning voelt. Het is wel een topclub waar je tegen speelt."

Doordat Ajax zondag punten verspeelde, verzuimden de Amsterdammers zich aan de top van de ranglijst te nestelen. "Het is zwaar balen, dit was een uitgelezen mogelijkheid om nummer één te worden", aldus de ingevallen verdediger Mike van der Hoorn na afloop. "We hadden eerder moeten zoeken naar de 0-2", constateerde Van der Hoorn, die koud in het veld stond toen Kramer zijn tiende van het seizoen maakte.

Ook Frank de Boer baalde van de eindstand, die de Amsterdammers volgens hem vooral aan zichzelf te wijten hadden. "Dood- en doodzonde", noemde hij het puntenverlies.

Skiester Hosp pakt na bijna zeven jaar weer zege

Skiester Nicole Hosp heeft bij de World Cup in het Amerikaanse Aspen na bijna zeven jaar weer eens een overwinning geboekt. De Oostenrijkse veterane was al haar concurrenten de baas op de slalom, dankzij een zeer sterke tweede run.

Na de eerste afdaling ging de thuisfavoriete en olympisch kampioene Mikaela Shiffrin nog aan de leiding. Alleen Tina Maze uit Slovenië (+0,11 seconden) en de Oostenrijkse Kathrin Zettel (+0,21) konden in de buurt blijven.

Hosp sloeg echter toe in de tweede run, waarin ze de snelste tijd van iedereen liet noteren. De Zweedse Frida Hansdotter kwam met 0,19 seconden erg dichtbij, maar daar bleef het bij. Zettel moest 0,95 seconden toegeven en hield daarmee haar derde plek vast. Maze viel terug naar de negende plek, terwijl een teleurgestelde Shiffrin 'slechts' tot plaats vijf kwam.

Voor Hansdotter was de tweede plek opmerkelijk: Ze heeft in bijna zes jaar twaalf keer het podium gehaald van een World Cup-slalom, maar daarin werd ze liefst elf keer tweede en één keer eerste.

SkiŽr Jansrud pakt dubbel in Lake Louise

Skiër Kjetil Jansrud heeft tijdens de World Cup in het Canadese Lake Louise ook de super-G gewonnen. Een dag eerder was de Noor al de beste op de afdaling.

Lange tijd ging de Italiaan Dominik Paris aan de leiding, nadat hij als vierde was gestart. Vooral de Oostenrijkers kwamen wel erg dicht in de buurt: Otmar Striedinger gaf 0,01 seconde toe op Paris, Max Franz was 0,04 seconden langzamer en Hannes Reichelt strandde op 0,11 seconden.

Olympisch kampioen Jansrud liet echter zien dat hij zijn favorietenrol waar kon maken. Bovenin verloor hij nog tijd op Paris, maar door vooral zijn sprongen erg kort te houden wist hij genoeg tijd te winnen om de Italiaan van de troon te stoten. Direct daarna volgde Matthias Mayer, die zich met 0,29 seconden achterstand op Jansrud nog precies voor Paris (+0,31) wist te nestelen.

De Nederlander Marvin van Heek startte snel en opende zelfs 0,02 seconden sneller dan Jansrud. Op het tweede tussenpunt moest hij iets meer dan een halve seconde toegeven, goed voor de 35e tussentijd, maar daarna ging hij onderuit en haalde hij de finish niet.

Makers originele C&C komen in januari met nieuwe RTS-game

Ontwikkelaar en uitgever Petroglyph Games, bestaande uit een handvol ex-medewerkers van het oude Westwood Studios, brengt in januari hun nieuwe titel Grey Goo op de markt. Het team dat aan deze game werkt heeft aan de wieg gestaan van klassiekers als Command & Conquer, Earth & Beyond en Dune II.

Grey Goo zal uitsluitend via Steam beschikbaar zijn en heeft onlangs een gesloten bètatestfase doorstaan. Aanvankelijk was het de bedoeling om nog een extra (gesloten) bètafase op te starten, maar de studio geeft aan dat er in de eerste fase al genoeg data is verzameld om zaken als balans en stabiliteit goed uit te kunnen werken.

Petroglyph wil met Grey Goo proberen om de succesformule van voorgenoemde RTS-klassiekers nieuw leven in te blazen. De game draait om een wereld van chaos waarin drie facties strijden om een rotsachtige oase, genaamd Ecosystem Nine. Centraal staat het uit de moleculaire nanotechnologie bekende doemscenario Grey Goo.

Bekijk de officiële launchtrailer en een dev diary onderaan dit bericht. De game komt op 23 januari uit voor pc.


Doelman Krul voorlopig uit de roulatie

Doelman Tim Krul is bij Newcastle United voorlopig uit de roulatie. De international mist volgens coach Alan Pardew minimaal de komende vier wedstrijden door een enkelkwetsuur. Krul raakte in de aanloop naar de met 1-0 verloren uitwedstrijd zaterdag tegen West Ham United geblesseerd op de training.

Volgens Pardew is de situatie van Daryl Janmaat zorgelijk. De verdediger moest tegen West Ham United met een dijbeenblessure van het veld.

Pirlo redt Juventus in derby van Turijn

Andrea Pirlo heeft zijn status bij Juventus zondag nog maar eens vergroot. De architect van de Italiaanse landskampioen maakte diep in blessuretijd het winnende doelpunt in de stadsderby tegen Torino. Juve won het pikante duel op eigen veld daardoor met 2-1.

Juventus was in de eerste helft na een kwartier op voorsprong gekomen via een door Arturo Vidal benutte strafschop. Zeven minuten later bracht Bruno Peres Torino langszij. Dat leek lang de eindstand te worden. Toen Stephan Lichtsteiner namens Juventus ook nog met rood van het veld moest, leek een punt het hoogst haalbare voor de koploper in de Serie A. Daar dacht Pirlo anders over. Hij maakte in de 93e minuut de 2-1, op aangeven van Vidal.

Dankzij de zege kan Juventus rustig kijken wat concurrent AS Roma later op zondag doet tegen Internazionale.

Van Ginkel wint met Milan van Udinese

AC Milan heeft zondag een belangrijke overwinning geboekt. De Milanezen waren in het eigen San Siro met 2-0 de baas over Udinese en houden daardoor zicht op de derde plek in de Serie A. Marco van Ginkel stond in de basis bij Milan en zag de Fransman Jérémy Menez beide doelpunten maken.

Bij rust was het nog 0-0 in het duel tussen beide subtoppers. Na de pauze ontbrandde de wedstrijd pas echt. Maurizio Domizzi werd bij Udinese na ruim een uur van het veld gestuurd toen hij een doorgebroken speler onderuit trok. Meneze benutte de daaruit volgende strafschop. Michael Essien maakte het Milan daarna moeilijk door zijn tweede gele kaart te pakken in de 71 minuut, maar vier minuten later besliste Menez de wedstrijd.

Van Ginkel werd vlak voor tijd naar de kant gehaald. Nigel de Jong ontbrak.

Maatregelen tegen vogelgriep overtreden

De maatregelen die de overheid heeft getroffen in verband met de vogelgriep, zijn de afgelopen twee weken enkele keren overtreden. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zondag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het ging om overtreding van de ophokplicht, het bezoekersverbod, doorvoer via Nederland naar andere landen en het niet voldoen aan de voorschriften van de bestickering. Er zijn waarschuwingen uitgedeeld en enkele processen-verbaal opgemaakt, aldus een woordvoerder van het ministerie in een toelichting.

Protest voor onafhankelijkheid in Zuid-Jemen

Duizenden mensen zijn zondag in de stad Aden in Zuid-Jemen de straat opgegaan om afscheiding van het noordelijke deel van het land te eisen. De politie greep al snel in om de betoging op te breken.

Agenten zetten traangas in en schoten in de lucht om de demonstranten te verjagen, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. Volgens de autoriteiten probeerden de betogers een overheidsgebouw te bestormen en raakten daarbij drie mensen gewond.

De timing van het protest was geen toeval. Het was zondag precies 47 jaar geleden dat Jemen onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, een datum die vaker door inwoners van het zuiden wordt gebruikt om op te roepen tot afscheiding. Zuid-Jemen was ooit onafhankelijk, maar werd in 1990 samengevoegd met het noorden. Een poging om weer tot twee aparte landen te komen werd in 1994 keihard neergeslagen door de toenmalige president Ali Abdullah Saleh.

Mel B had vierjarige relatie met een vrouw

Mel B heeft vier jaar achter elkaar een relatie gehad met een vrouw. De zangeres vertelt aan The Guardian dat ze iets had met een vrouw genaamd Crista. Ze had haar leren kennen op de school van haar kinderen.

De zangeres maakte er eerder al geen geheim van dat ze zich ook aangetrokken voelt tot vrouwen. "Maar ik ben nu al zeven jaar gelukkig getrouwd met een penis", aldus een lachende Mel B. "Hij is een geweldige kerel", zegt ze over haar man Stephen Belafonte.

De Spice Girl legt de relatie met een vrouw uit. "Ik ben niet verlegen of terughoudend. Als ik iets nieuws wil proberen, doe ik dat gewoon. Ik heb een vriendin gehad, wat dan nog?" Toch lijkt het erop alsof Mel dit intussen achter zich heeft gelaten. Op de vraag of ze een open relatie heeft, zegt ze gelijk nee. "We zijn juist heel close en stabiel. Maar ik ben nog steeds de eerste die een compliment uitdeelt als ik een mooie vrouw zie."

Uitslagen Eredivisie speelronde 14

Speelronde 14 van deze editie van de Eredivisie zal vooral bekend worden als de onthoofde speelronde. PSV - Feyenoord werd niet verplaatst naar de dinsdagavond maar werd nog langer uitgesteld, waardoor onduidelijk is wanneer deze wedstrijd wel wordt gespeeld. Daardoor had Ajax kans op de koppositie, maar die lieten ze liggen. NAC en Vitesse komen dieper in de zorgen en Twente kan haar goede reeks niet vervolgen.

Op vrijdagavond begon Dordrecht tegen Willem II. Al vier wedstrijden bleef Dordrecht zonder doelpunten en punten, en tegen Willem II was er ook niets aan te doen. Het werd 0-4, en steeds duidelijker wordt dat Dordrecht de zwakste ploeg van de eredivisie is. Mitchell Dijks rende en passant nog een camera omver, wiens lot niet veel beter af was dan dat van Dordrecht.

Op zaterdag begon Heerenveen tegen Heracles Almelo. In een eerste helft waarin het een wonder was dat er niet gescoord was lieten de bezoekers zien aardig mee te kunnen. Aan het begin van de tweede helft werd het zelfs 0-1, de eindstand. Heerenveen mist scorend vermogen en liet dat opnieuw zien.

Een uur later trad NAC aan tegen FC Utrecht. De cijfers zeggen alles: 1-5. Een mooi schot van Sarpong kon het 'avondje NAC' niet redden. De 1-3 zei alles over het spel van NAC, een doelpunt waarbij verdediger en keeper in volledige miscommunicatie zaten. Aan het einde waren er de tranen, maar daarmee ontloop je degradatie niet. Tegelijkertijd speelde Vitesse tegen Go Ahead Eagles. Vitesse kwam simpel op 2-0 na een rare vrije trap, maar blunders achtering gaven de bezoekers hoop. Het eindoordeel was 2-2, en weer geen overwinning in het GelreDome. Vitesse moet toch langzaam naar beneden kijken.

Het einde van de avond was in Leeuwarden. Rond de veertigste minuut was het ook het einde van iemands stadionbezoek. Een streaker rende het veld op, net na de 0-1 van de bezoekers, maar hij werd al snel ingerekend. Nemanja Gudelj schoot een penalty raak, en scoorde later nog eens. Het eindoordeel was 0-2.

Op zondag dus maar drie wedstrijden. Ajax kon de koppositie overnemen, maar dat ging even mis. Het missen van enkele kansen zorgde ervoor dat ADO Den Haag hoop hield. Het werd zo uiteindelijk een 1-1 gelijkspel met een goal van topscorer Michiel Kramer.

Twee uur later begon Twente tegen Groningen. Twente was al 27 wedstrijden ongeslagen in eigen huis, maar vandaag was alles anders. De door sommigen bejubelde Nick Marsman had een mindere dag en moest zo vissen na een vrije trap van Tjaronn Chery. Tien minuten eerder scoorde Michael de Leeuw al. De Tukers kwamen deze klap niet te boven. Aan de andere kant van het land hield PEC Zwolle huis tegen Excelsior. Het werd 0-5, maar de score had nog veel hoger kunnen uitvallen.

PSV leidt dus nog altijd, een punt meer dan Ajax en ze spelen nog een extra wedstrijd tegen Feyenoord. Onderaan is de strijd tussen Heracles en ADO Den Haag om plaats 16 steeds groter, en voor Excelsior, Heerenveen en Vitesse worden de zorgen ook steeds groter.

Uitslagen

Thuis Uit Datum Uitslag
FC Dordrecht Willem II 28 nov 2014 0-4
sc Heerenveen Heracles Almelo 29 nov 2014 0-1
NAC Breda FC Utrecht 29 nov 2014 1-5
Vitesse Go Ahead Eagles 29 nov 2014 2-2
SC Cambuur AZ 29 nov 2014 0-2
ADO Den Haag Ajax 30 nov 2014 1-1
Excelsior PEC Zwolle 30 nov 2014 0-5
FC Twente FC Groningen 30 nov 2014 1-2
PSV Feyenoord 30 nov 2014 Afgelast

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
PSV Feyenoord 02 dec 2014 Afgelast 20.45
AZ Go Ahead Eagles 06 dec 2014 18.30
Excelsior Feyenoord 06 dec 2014 18.30
SC Cambuur NAC Breda 06 dec 2014 19.45
Ajax Willem II 06 dec 2014 20.45
FC Dordrecht PSV 06 dec 2014 20.45
PEC Zwolle ADO Den Haag 07 dec 2014 12.30
FC Groningen sc Heerenveen 07 dec 2014 14.30
FC Utrecht Heracles Almelo 07 dec 2014 14.30
Vitesse FC Twente 07 dec 2014 16.45

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 13 10 1 2 31 34 - 10
2 Ajax 14 9 3 2 30 33 - 16
3 Feyenoord 13 7 3 3 24 19 - 7
4 FC Twente 14 6 6 2 24 26 - 15
5 AZ 14 7 3 4 24 22 - 20
6 PEC Zwolle 14 7 2 5 23 26 - 18
7 FC Groningen 14 6 3 5 21 16 - 21
8 Willem II 14 6 2 6 20 23 - 20
9 SC Cambuur 14 5 5 4 20 23 - 22
10 FC Utrecht 14 6 2 6 20 24 - 26
11 Vitesse 14 4 5 5 17 29 - 24
12 sc Heerenveen 14 4 5 5 17 18 - 20
13 Go Ahead Eagles 14 4 4 6 16 21 - 27
14 Excelsior 14 3 7 4 16 19 - 27
15 ADO Den Haag 14 3 5 6 14 19 - 24
16 Heracles Almelo 14 4 0 10 12 22 - 30
17 NAC Breda 14 2 4 8 10 15 - 34
18 FC Dordrecht 14 1 2 11 5 9 - 37

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Michiel Kramer ADO Den Haag 10 14
Ruud Boymans FC Utrecht 9 8
Luc Castaignos FC Twente 9 14
Samuel Armenteros Willem II 8 10
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 8 13
Mark Uth sc Heerenveen 8 14
Memphis Depay PSV 7 9
Michael de Leeuw FC Groningen 7 13
Marko Vejinovic Vitesse 7 14
Arkadiusz Milik Ajax 6 8

De Boer baalt van remise tegen ADO Den Haag

Ajax slaagde er vanmiddag niet om de koppositie tijdelijk van PSV over te nemen. De Amsterdammers speelden namelijk gelijk tegen ADO Den Haag, waardoor de ploeg van trainer Frank de Boer achter de Eindhovenaren blijft staan.

Na afloop van de wedstrijd tegen ADO Den Haag had De Boer er stevig de balen in. "Je weet dat het hier een hete middag kan worden", aldus de trainer aan AD Sportwereld. "Daarom is het jammer dat we voor rust niet op 2-0 komen. Die mogelijkheden lagen er wel."

"Na rust moet Ricardo van Rhijn die bal gewoon in het doel schieten. Hij is geen spits, maar juist daarom moet je het simpel houden. Bij 4-0 vloek ik misschien binnensmonds als een stiftbal mislukt. Maar nu neem ik hem dat kwalijk. Tegen Paris-Saint Germain verzuimden we ons dinsdag ook al te belonen."

Ajax kwam aanvankelijk aan de leiding door een doelpunt van Davy Klaassen. In de slotfase van de wedstrijd pikte Michel Kramer, topscorer van de Eredivisie, zijn treffer echter ook nog mee. Daardoor moesten de punten gedeeld worden.

Gorki-zanger Luc De Vos (52) overleden

De Belgische zanger en frontman van Gorki Luc De Vos is overleden. Hij werd zaterdagavond dood gevonden in een flat in Gent die hij als werkplaats gebruikte. De doodsoorzaak is nog onduidelijk. Een autopsie moet zondagmiddag meer duidelijkheid verschaffen. Volgens Belgische media zijn er geen sporen van geweld gevonden.

"Met grote verslagenheid melden wij u het overlijden van onze Luc De Vos", liet Gorki op Facebook weten aan fans van de band. "Vossieboy is vandaag in zijn schrijvershok overleden en laat ons verweesd en vol ongeloof achter." De Vos laat een echtgenote en een zoon van 13 jaar achter.

Gorki (dat eerst Gorky heette) bracht elf albums uit en had in België hits als Mia, Lieve Kleine Piranha en Anja. De Vos was ook actief als columnist en schreef diverse boeken.

"Vandaag telt de Belgische rockscene een gevoelige ziel minder", schrijft de Vlaamse krant De Morgen na het plotselinge overlijden van De Vos. "Gent verliest een muzikaal icoon", aldus de krant.

"Vlaanderen verliest vandaag een groot muzikant en een groot artiest", zei de Vlaamse minister-president Geert Bourgois zaterdagavond in een verklaring. Hij noemt De Vos een icoon van de popmuziek in Vlaanderen.

Studio Brussel heeft de Gorki-klassieker Mia dit jaar op de eerste plaats gezet van De Tijdloze, de Vlaamse variant van de Top 2000. De stemperiode voor de lijst van honderd beste platen aller tijden sloot vrijdag maar na de dood van De Vos gaven duizenden mensen aan hun stem te willen wijzigen.

"Veel mensen willen maar een ding: Mia van Gorky opnieuw op een in De Tijdloze", schrijft de zender in een verklaring. "Het is een signaal waar niemand doof voor kan blijven." Mia staat al sinds 1993 in de lijst, tussen 2003 en 2005 stond het drie jaar op nummer 1. Vorig jaar stond Mia op 22.

Borussia Dortmund laatste na nieuwe nederlaag

Van volksheld tot schlemiel. Jurgen Klopp krijgt het zwaar te verduren nu hij opnieuw punten heeft laten liggen met Borussia Dortmund. Eintracht Frankfurt won het op wilskracht van Dortmund, dat aan het einde van de wedstrijd met lege handen stond: 2-0.

Slecht was het niet. Zeker in de eerste helft niet. Maar zoals vaker dit seizoen zit het Borussia Dortmundtegen. En nu een aardige structuur in de verliespunten zichtbaar wordt, is de kans steeds aannemelijker dat Klopp spoedig het veld moet ruimen.

De coach heeft krediet, na het bereiken van de Champions League-finale in 2013. Maar hij speelt overduidelijk met vuur. Het bestuur kan bijna niet anders dan conclusies trekken uit de laatste plek die Dortmund bezit, na slechts drie winstpartijen in dertien competitiewedstrijden.

Het klopt, als Dortmund volgende week wint kan de club zomaar weer een grote sprong op de ranglijst maken. Maar de vraag is of het bestuur dat geduld nog heeft. Alexander Meier prikte na vijf minuten al de openingstreffer binnen voor Eintracht Frankfurt. Tien minuten voor tijd profiteerde Haris Seferovic van geklungel in de Dortmund-verdediging. Daarna was zeker dat de ploeg van Klopp opnieuw punten zou laten liggen.


VfL Wolfsburg heeft zondag met succes de tweede plaats in de Bundesliga verdedigd. De formatie van trainer Dieter Hecking won op eigen veld met 1-0 van Borussia Mönchengladbach. Als Gladbach had gewonnen waren beide ploegen in punten gelijk gekomen.

Robin Knoche zorgde al na twaalf minuten voor het enige doelpunt in de Volkswagen Arena. De thuisploeg hield vervolgens lang genoeg stand. Bij Gladbach stond Roel Brouwers de hele wedstrijd in het veld. Bas Dost mocht in blessuretijd nog een minuutje meedoen bij Wolfsburg.

Wolfsburg heeft dankzij de zege 26 punten na dertien duels, zeven minder dan koploper Bayern München. Gladbach moet genoegen nemen met de vijfde plek op de ranglijst en heeft zes punten minder dan Wolfsburg.

Stand

# Cluub Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1. Bay.München 13 10 3 0 33 32- 3
2. Wolfsburg 13 8 2 3 26 25-12
3. Leverkusen 13 6 5 2 23 25-17
4. FC Augsburg 13 7 0 6 21 18-13
5. Mön'gladbach 13 5 5 3 20 16-10
6. Schalke 04 13 6 2 5 20 21-18
7. Hoffenheim 13 5 5 3 20 21-21
8. Hannover 96 13 6 1 6 19 13-18
9. Frankfurt 13 5 3 5 18 22-24
10. FSV Mainz 05 13 3 7 3 16 16-18
11. SC Paderborn 13 4 4 5 16 18-22
12. 1.FC Köln 13 4 3 6 15 13-18
13. Hertha BSC 13 4 2 7 14 17-23
14. Werd.Bremen 13 3 4 6 13 18-26
15. SC Freiburg 13 2 6 5 12 14-20
16. Stuttgart 13 3 3 7 12 18-27
17. Hamburger SV 13 3 3 7 12 7-17
18. Bor.Dortmund 13 3 2 8 11 14-21

Vele gewonden door kettingbotsing Duitsland

Plotselinge gladheid door ijzel heeft zondagmorgen op de snelweg A2 in het noorden van Duitsland tot een kettingbotsing geleid. Zeker 26 mensen raakten gewond, van wie er twee in levensgevaar verkeren. Dat meldt de regionale omroep NDR op gezag van de politie.

Het ongeluk gebeurde even na 9 uur bij Helmstedt in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen. Bij het ongeluk waren ongeveer dertig voertuigen betrokken, waaronder twee bussen.

Na de kettingbotsing deden zich op de snelweg in de buurt van Helmstedt nog twee ongelukken voor.

Vader Amy Winehouse heeft spijt van ruzies

De vader van de overleden zangeres Amy Winehouse heeft nog steeds spijt van de roerige tijd die hij met zijn dochter heeft meegemaakt. Aan Daily Star vertelt Mitch dat hij niet om kon gaan met haar verslavingen. "Ik werd boos en schreeuwde tegen haar. Zo ging ik om met haar problemen en dat was natuurlijk helemaal niet goed."

Amy was verslaafd aan alcohol en drugs. "Ze kon niet met mij praten over haar problemen", zegt vader Mitch Winehouse nu. Mitch vertelt de Britse krant ook dat hij en de moeder van Amy een lastige periode hebben meegemaakt na haar dood. Toch probeerden ze positief te blijven. "Ik vond eigenlijk dat ik geen keus had. Het was dat of de hele dag in bed blijven liggen met een deken over mijn hoofd."

Mitch denkt nog iedere dag aan zijn dochter. "Ze is nog altijd bij me." De populaire zangeres stierf in juli 2011 op 27-jarige leeftijd door een alcoholvergiftiging.

LTO: zware tegenslag voor pluimveesector

De nieuwe uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude betekent een zware tegenslag voor alle bedrijven met pluimvee in Nederland. Dat zegt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO Pluimveehouderij in een reactie.

"De klap komt des te harder aan omdat we dachten aan het voortraject te staan van versoepeling van maatregelen."

De maatregelen die de afgelopen weken zijn getroffen, waren erop gericht om verdere verspreiding van vogelgriep in Nederland tegen te gaan. De afgelopen week zijn geen nieuwe gevallen van vogelgriep geconstateerd.

Ook staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) spreekt van 'een fikse tegenvaller'. Ondanks de volgens haar strenge voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen, is dit het vijfde bedrijf waar de ziekte de afgelopen twee weken is ontdekt.

Dijksma kondigde zondag in het televisieprogramma Buitenhof aan dat er een nieuwe corridor komt van het zuiden naar het westen om de overvolle stallen in het zuiden te ontlasten. De corridor maakt het mogelijk om de kuikens of kippen uit deze stallen te vervoeren naar het westen, waar ze kunnen worden geslacht.

Het besmette bedrijf met rond 28.000 legkippen in Zoeterwoude is zondag geruimd. Sinds 16 november zijn er zes bedrijven geruimd in verband met de uitbraak van vogelgriep, waarvan twee preventief.

FARC laat ontvoerde generaal vrij

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft een generaal en twee anderen die twee weken geleden werden ontvoerd vrijgelaten. De ontvoering was voor president Juan Manuel Santos aanleiding de vredesonderhandelingen met de FARC af te breken.

De drie ontvoerden zijn door de FARC overgedragen aan een team van hulpverleners dat wordt geleid door het Internationale Rode Kruis. De drie maken het goed en worden binnenkort herenigd met hun families, liet Santos op Twitter weten."Ik ben ongelooflijk blij", zei Claudia Farfan, de echtgenote van de generaal. "Ik kan weer lachen."

Santos zei eerder dat de onderhandelingen met de FARC, die op Cuba worden gevoerd, pas worden hervat als de generaal en de twee anderen weer veilig thuis zijn.

De FARC wil dat het vredesproces, dat twee jaar geleden werd ingezet, volledig wordt omgegooid. Volgens de rebellen dreigen de onderhandelingen te klappen omdat de regering weigert een wederzijdse wapenstilstand af te kondigen.

'Dustin Hoffman in Snowden-film'

Dustin Hoffman gaat waarschijnlijk een rol spelen in de film over de Amerikaanse voortvluchtige klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft NY Post van een insider gehoord.

Welke rol Hoffman gaat spelen in de film van Oliver Stone is nog niet bekend. Volgens de krant zou het kunnen hij een mentor van Snowden gaat spelen, maar de rol van politicus behoort ook tot de mogelijkheden. Acteur Joseph Gordon-Levitt neemt de hoofdrol op zich, aldus NY Post.

De opnames van de film beginnen waarschijnlijk in het begin van 2015 in Duitsland, Hong Kong, Washington D.C. en Hawaï.

Eerder werd al bekend dat Oliver Stone een film wilde maken over Snowden. Stone zal zich voor zijn film baseren op een boek van journalist Luke Harding van The Guardian. De Engelse krant was een van de media die de praktijken onthulden van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op basis van informatie van Snowden.

Nominaties Sportgala 2014 bekend

Zojuist zijn de genomineerden bekend gemaakt voor het Sportgala 2014. Op 16 december worden hierbij de sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar gekozen.

Bij het nomineren was besloten dat olympisch goud automatisch goed was voor een nominatie. Hierdoor waren bij de mannen Michel Mulder, Stefan Groothuis, Sven Kramer en Jorrit Bergsma al zeker van een nominatie. Hier kwamen Arjen Robben, Jeroen Dubbeldam en Epke Zonderland nog bij. Hierdoor zijn er maar liefst zeven genomineerden.

Hieronder vind je alle Genomineerden.

Sportman van het jaar

Naam Sport Prestaties
Michel Mulder Schaatsen Olympisch goud 500m, olympisch brons 1.000m, wereldkampioen sprint
Stefan Groothuis Schaatsen Olympisch goud 1.000m
Sven Kramer Schaatsen Olympisch goud 5.000m, ploegenachtervolging, olympisch zilver 10.000m
Jorrit Bergsma Schaatsen Olympisch goud 10.000m olympisch brons 5.000m
Jeroen Dubbeldam Paardensport wereldkampioen springen
Epke Zonderland Turnen Europees- en wereldkampioen rekstok
Arjen Robben Voetbal Brons op WK

Sportvrouw van het jaar

Naam Sport Prestaties
Ireen Wüst Schaatsen Olympisch goud 3.000m, ploegenachtervolging, olympisch zilver 1.000m, 1.500m, 5.000, Europees- en wereldkampioen allround
Jorien ter Mors Schaatsen/shorttrack Olympisch goud 1.500, ploegenachtervolging, Europees kampioen shorttrack
Dafne Schippers Atletiek Europees kampioen 100m en 200m
Sifan Hassan Atletiek Europees kampioen 1.5000m, EK zilver 5.000m

Sportploeg van het jaar

Naam Sport Prestaties
Achtervolgingsploeg mannen Schaatsen Olympisch goud ploegenachtervolging
Achtervolgingsploeg vrouwen Schaatsen Olympisch goud ploegenachtervolging
Springruiters Paardensport Wereldkampioen landenwedstrijd
Hockeyploeg vrouwen Hockey Wereldkampioen
Nederlands Elftal Voetbal Derde op WK

Talent van het jaar

Naam Sport Prestaties
Max Verstappen Autosport 3e EK Formule 3, zeker van F1 volgend jaar
Ilse Paulis Roeien Wereldkampioen
Michiel van der Heijden MTB Wereldkampioen

Gehandicapte sporter van het jaar

Naam Sport Prestaties
Bibian Mentel snowboarden Paralympisch goud snowboardcross
Rixt van der Horst Paardensport 2x Goud Wereldruiterspelen
Alijda Norbruis Wielrennen 2x goud, 1x brons op WK
Inge Huitzing Basketbal 3e met Nederland, beste speler van toernooi

Coach van het jaar

Naam Sport Prestaties
Bart Bennema Atletiek Coach van Dafne Schippers
Max Caldas Hockey Bondscoach hockeyvrouwen
Rob Ehrens Paardensport Bondscoach van de springruiters
Jac Orie Schaatsen Coach van Michel Mulder en Stefan Groothuis
Gerard Kemkers Schaatsen Coach van Sven Kramer en Ireen Wust
Louis van Gaal Voetbal Bondscoach van Nederlands Elftal

Darter Van der Voort naar halve finale PC Finals

Vincent van der Voort staat in de halve finale van de Players Championship Finals. Zondamiddag won de Purmerende met 10-8 Dean Winstanley. Van der Voort boog diverse keren keren terug van een achterstand om uiteindelijk te winnen. 

Het stond al snel 0-3 voor Winstanley, maar de 38-jarige Nederlander pakte daarna drie legs op rij en was daarmee terug in de wedstrijd. Winstanley liep uit naar 3-5 en 4-6. Daarna was het woord aan Van der Voort. Met sterk spel kwam Fast Vinnie bij 8-7 op voorsprong, om vervolgens de klus met 10-8 te klaren.

In de halve finale vanavond treft Van der Voort Gary Anderson, de beste speler van de Pro Tour in 2014. Anderson versloeg in de kwartfinale Phil Taylor met 10-6. De andere halve eindstrijd gaat tussen Adrian Lewis en Wes Newton.

Uitslagen overige kwartfinales

'Zayn Malik stelt huwelijk uit'

Zayn Malik en zijn vriendin Perrie Edwards stellen hun huwelijk voorlopig uit. De One Direction-zanger en de Little Mix-ster zouden door hun drukke werkschema's geen tijd hebben om volgend jaar te trouwen, zo weet de Britse boulevardkrant Mirror.

Zayn en Perrie zouden elkaar eigenlijk in 2015 het jawoord geven. "Ze hebben het helaas moeten verplaatsen, er is geen tijd om hun grote dag te organiseren", vertelt een vriend van de twee tegen de krant. "Ze hebben het allebei gewoon heel erg druk, daarom hebben ze besloten nog maar wat langer verloofd te blijven."

Wanneer het huwelijk nu zal plaatsvinden, is niet bekend. Eerder dit jaar gingen er geruchten dat Zayn en Perrie in het diepste geheim waren getrouwd, maar dat bleek later niet het geval. De 21-jarige Perrie en de eveneens 21-jarige Zayn zijn al bijna drie jaar samen en verloofden zich vorig jaar augustus.

Kernreactor BelgiŽ stilgelegd na brand

In België is kernreactor Tihange 3 zondagochtend automatisch uitgeschakeld door een brand in een hoogspanningspost. De reactor in de provincie Luik werd stilgelegd rond 10.30 uur. Enige tijd later werd het vuur gedoofd, meldden Belgische media. De veiligheidsprocedures hebben gewerkt.

Hoe lang de reactor ten zuiden van de provincie Limburg buiten werking blijft, is onduidelijk. Het lijkt er vooralsnog op dat Tihange 3 stil ligt tot dinsdagochtend. Energieleverancier Electrabel onderzoekt wat er is gebeurd en hoe lang het herstel zal duren.

Het uitvallen van de kernreactor levert in elk geval voor zondag geen problemen op, omdat de vraag naar elektriciteit op een vrije dag lager ligt. Als de problemen langer aanhouden, moeten er mogelijk maatregelen worden getroffen.

Reddersgala levert KNRM recordbedrag op

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft op het jaarlijkse benefietgala zaterdagavond een recordbedrag van ruim een half miljoen euro binnengehaald. De vijfhonderd gasten op de lustrumeditie van het 'reddersgala' in Noordwijk legden in totaal 544.025 euro bij elkaar, meldt de organisatie zondag.

De KNRM besteedt het geld aan investeringen die de veiligheid van de 1300 vrijwilligers ten goede komen. De KNRM komt jaarlijks ruim tweeduizend keer in actie, waarbij ruim drieduizend mensen worden geholpen of gered.

Thieme geeft af op kabinet en Dijksma

Het kabinet schiet ernstig tekort bij de overgang naar een duurzame samenleving en het welzijn voor dieren. Ook is er niets geleerd van de vogelpestcrisis van 2003, toen dertig miljoen kippen werden gedood. Dat zei partijleider Marianne Thieme zondag in Doorn op het twintigste partijcongres van de Partij voor de Dieren.

Thieme wees erop dat de bio-industrie kennelijk 'een gespreid bedje is voor een virus dat daar zeer op gedijt'. Nu gaat het om vogelgriep, maar als die zelfs in gesloten stallen uitbreekt, ligt het volgens haar niet voor de hand om trekvogels de schuld te geven. "Hoe kan het dan dat massale aandoeningen en sterftes in de natuur onder vogels uitblijven en de kippen in de bio-industrie massaal het loodje leggen?"

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) doet volgens Thieme precies hetzelfde als haar voorgangers: afschuiven en doorschuiven.

Dode bij schietpartij in Terneuzen

Bij een schietpartij in het centrum van Terneuzen is zondagochtend een dode gevallen. Een 27-jarige inwoner van Terneuzen raakte lichtgewond. Hij is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, meldt de politie.

Rond 04.20 uur kreeg de politie meerdere meldingen dat er was geschoten in de omgeving van de Markt in de Zeeuwse plaats. In de Brouwerijstaat trof de politie een zwaargewonde man aan. Ambulancepersoneel kon hem niet meer redden. .

De politie kon zondagochtend nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer en onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Bill Cosby geeft geld terug aan bezoekers

De twee shows die Bill Cosby op 6 december geeft in de New Yorkse Tarrytown Music Hall gaan vooralsnog gewoon door. Maar volgens de website The Journal News kunnen mensen die liever niet meer naar de show gaan hun geld terugkrijgen.

Mensen die een kaartje hebben voor de shows van de komiek hebben hier afgelopen vrijdag een e-mail over gekregen. Hierin staat dat het management de kaartjes zal vergoeden. In de afgelopen weken zijn een aantal andere optredens van Cosby geannuleerd. De baas van het Tarrytown Music Hall liet vorige week via Facebook weten dat dit voor hem geen optie is. Ik begrijp de frustratie die veel van jullie voelen, valt er te lezen. Maar de optredens afzeggen of ticketopbrengsten terugstorten zullen Bill Cosby geen pijn doen, maar het theater wel.

Bill Cosby (77), onder meer bekend van The Cosby Show, wordt momenteel bedolven onder beschuldigingen van seksueel misbruik. Verschillende vrouwen claimen gedrogeerd en seksueel misbruikt te zijn door de komiek. Cosby zelf heeft de aantijgingen ontkend.

Agenten belaagd bij uit de hand gelopen feest

Zo'n vijftig feestgangers hebben in de nacht van zaterdag op zondag een gevecht geleverd met politieagenten in Putten. Daarbij raakten twee agenten licht gewond. De politie heeft vijf mensen opgepakt, maar verwacht nog meer aanhoudingen.

Vier politieagenten kwamen in het nauw toen ze rond half drie 's nachts naar een besloten tentfeest in een weiland gingen na diverse meldingen van geluidsoverlast. De feestgangers wilden de politiemensen niet meer uit de tent laten. De agenten vroegen assistentie en vormden - eenmaal buiten - met hun collegas een linie om de amokmakers van zich af te houden. In totaal stonden zo'n 25 agenten tegenover ongeveer 50 feestgangers. Die gooiden met stenen en flessen.

Uiteindelijk wist de politie met 'het nodige geweld' de vechtenden te verdrijven. Enkele mensen werden door diensthonden gebeten. Het is niet bekend hoe ze eraan toe zijn.

Jersey Shore-ster Snooki getrouwd

Snooki is zaterdag in het huwelijksbootje gestapt. De Jersey-Shore-ster trouwde met de vader van haar twee kinderen, Jionni LaValle, in New Jersey.

Het thema van de bruiloft was Great Gatsby, naar het bekende boek van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald dat verhaalt over een extravagante miljonair van Long Island. Op de bruiloft waren dan ook sigaren te krijgen en stond er een whiskybar.

De 26-jarige Nicole Polizzi, zoals de realityster in werkelijkheid heet, droeg een traditionele kanten jurk tijdens de huwelijksceremonie. Voor de receptie koos ze voor een jurk die meer bij het thema van haar bruiloft paste, weet Us Weekly. Bruidsmeisje en collega Jenni JWoww Farley droeg een zwarte jurk.

Polizzi en LaValle (27) verloofden zich in maart 2012. Samen zijn ze ouders van de 2-jarige Lorenzo en Giovanna Marie van drie maanden.

Betogers Hong Kong botsen met politie

Betogers in Hong Kong hebben zondag geprobeerd het kantoor van de leider van de stad te omsingelen. Honderden wisten zich langs politiebarrières te worstelen, maar agenten voorkwamen uiteindelijk dat de demonstranten het kantoor van Leung Chun-Ying bereikten. Zeker vijf betogers werden gearresteerd.

Leiders van de studentenprotesten riepen hun aanhangers op naar Leungs kantoor te trekken. Veel betogers droegen maskers, helmen en beschermende brillen en scandeerden 'ik wil echte democratie'. De protestbeweging eist dat de Chinese regering zich niet bemoeit met de verkiezingen die gepland staan voor 2017. De bevolking mag dan Leungs opvolger kiezen, maar Beijng staat erop de kandidaten van tevoren goed te keuren.

De politie liet eerder op de dag al weten dat omsingeling van overheidsgebouwen niet zou worden getolereerd. In een verklaring zei de politie 'resoluut op te treden' om illegale daden te voorkomen en de wet te handhaven.

Babylijkje gevonden op strand Sydney

Twee kinderen hebben zondag een babylijkje gevonden op een strand in het Australische Sydney. Het lichaam lag begraven in het zand, aldus de politie.

Het lichaampje was al dusdanig ver ontbonden dat de leeftijd en het geslacht van de baby nog niet is vastgesteld. Ook over de doodsoorzaak tasten de autoriteiten nog in het duister. De politie liet weten dat er een lijkschouwing zal worden uitgevoerd.

De politie probeert aan de hand van ziekenhuisgegevens de ouders van de baby te achterhalen. De kinderen van 6 en 7 jaar die het lijkje vonden krijgen psychologische bijstand.

Vorige week werd in Sydney een pasgeboren baby gevonden in een afvoerpijp. De toestand van het jongetje, dat waarschijnlijk vijf dagen in de bermgoot heeft doorgebracht, is zorgelijk maar stabiel.

Hockeydames spelen gelijk tegen Nieuw-Zeeland op CT

Het is de Oranjevrouwen niet gelukt het tweede pouleduel van de Champions Trophy te winnen. Na de 2-0 zege op China, speelde Nederland zondag met 1-1 gelijk tegen Nieuw-Zeeland.

Oranje is nog zichtbaar bezig met het perfectioneren van haar spel. Net als zaterdag tegen China was Nederland zondag opnieuw slordig en ging het stroefjes. Ballen werden niet goed gepasst of aangenomen, waardoor er maar weinig kansen werden gecreëerd. Alleen Roos Drost en Ellen Hoog kregen in het eerste kwart mogelijkheden.

In de 28ste minuut kwam Oranje, dat het hele duel wel de overhand had, toch tot scoren. Caia van Maasakker pushte de bal via de eerste strafcorner feilloos raak. Nederland moest het vervolgens even stellen zonder Margot van Geffen, die met een kapotte wenkbrauw het veld moest verlaten.

Na rust ging Nederland, waar Van Geffen was teruggekeerd, op zoek naar meer. Valerie Magis had een dot van een kans, maar verzaakte de mooie voorzet van Willemijn Bos af te ronden. Aan de andere kant lukte het Nieuw-Zeeland gelijk te komen. Het vierde kwart was amper begonnen of Olivia Merry tipte de bal op prachtige wijze binnen: 1-1.

Oranje drong vervolgens nog aan en versierde verschillende corners, maar de scherpte ontbrak, waardoor de stand bleef steken op 1-1. Over twee dagen wacht het gastland Argentinië in de laatste groepswedstrijd. 

Uitslagen Eredivisie 30/11/2014

FC Twente heeft in de strijd om de bovenste posities in de Eredivisie flinke averij opgelopen. De Tukkers verloren in eigen huis met 1-2 van FC Groningen. PEC Zwolle haalde hard uit in Rotterdam tegen Excelsior. Het werd op Woudestein maar liefst 0-5 voor de bezoekers.

Ziyech (midden) en Hiariej (rechts) vechten verbeten een duel uit (Pro Shots/Peter Lous)
Ziyech (midden) en Hiariej (rechts) vechten verbeten een duel uit (Pro Shots/Peter Lous)

FC Twente

1 - 2

FC Groningen

 88' Castaignos    19' De Leeuw
 27' Chery
 
 Gele kaart: Schilder, Martina, Castaignos (FC Twente), De Leeuw (FC Groningen)
 Rode kaart: Hoesen (81) (FC Groningen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.600
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Martina
Bengtsson (Ould-Chikh/70)
Bjelland
Schilder
Ebecilio (Tapia/84)
Ziyech
Mokotjo
Corona
Castaignos
Mokhtar (Börven/46)
  Padt
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Van Nieff
Antonia (Mahi/57)
Hiariej
Kieftenbeld
Chery (Van der Laan/87)
De Leeuw
Hoesen

Stef Nijland opende de score voor PEC Zwolle (Pro Shots/Menno Ringnalda)
Stef Nijland opende de score voor PEC Zwolle (Pro Shots/Menno Ringnalda)

Excelsior

0 - 5

PEC Zwolle

     17' Nijland
 26' Saymak
 28' Drost
 52' Nijland
 66' Saymak
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.600
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Bovenberg
Fischer
Van Diermen
Kuipers
Bruins (Varela/70)
Kruys
Stans (Gouriye/61)
Auassar (Vermeulen/79)
Botaka
Van Weert
  Hahn
Van Polen
Sainsbury
Van der Werff (Dekker/78)
Van Hintum
Saymak
Drost
Rienstra
Lukoki
Nijland (Lam/70)
Thomas (Moro/70)

Zwitsers wijzen immigratiebeperking af

Een referendum over het drastisch beperken van immigratie in Zwitserland heeft zondag geen meerderheid gehaald. Dat blijkt uit exitpolls. Slechts 26 procent van de bevolking stemde voor het plan om de jaarlijkse immigratie naar de Alpenstaat te beperken tot maximaal 0,2 procent van de bevolking, wat zou neerkomen op zo'n zestienduizend immigranten per jaar.

De Zwitsers spraken zich ook uit over een voorstel om de centrale bank te verplichten een vijfde van zijn totale reserves in goud aan te houden. Hiervoor zouden massale investeringen in goud nodig zijn geweest, maar de bevolking wees ook dit plan af met een ruime meerderheid. Slechts 22 procent stemde voor.

De officiële uitslag wordt later zondag verwacht.

Dode door ongeval op N224 bij Ede

Bij een ongeluk op de N224 in Ede is zondagmiddag een persoon om het leven gekomen. Volgens de politie zijn er twee auto's met elkaar in botsing gekomen ter hoogte van de wijk Kernhem. Één van de auto's knalde vervolgens tegen een boom.

Het is nog niet bekend of het slachtoffer achter het stuur van één van de auto's zat, of dat de persoon een inzittende was. Ook over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. De Rijksweg is afgesloten voor onderzoek.

Dode bij voetbalrellen in Madrid

Bij voetbalrellen in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn een dode en elf gewonden gevallen. De rellen braken uit voorafgaand aan het duel tussen Atlético Madrid en Deportivo la Coruña. De overleden fan, een 43-jarige man, zou in het water zijn gegooid. Er zijn tientallen arrestaties verricht.

?Ruim tweehonderd fans van beide poegen troffen elkaar in de ochtend nabij stadion Vicente Calderon en gingen met elkaar op de vuist. De overleden fan zou bij een temperatuur van onder de tien graden in de rivier Manzanares zijn gegooid. Hij werd met behulp van duikers uit het water gehaald, maar overleed later in het ziekenhuis.

Ondanks de zware rellen ging de wedstrijd gewoon door. "De Spaanse voetbalbond heeft er alles aan gedaan om de wedstrijd uit te stellen, maar dat bleek helaas niet meer mogelijk", staat in een korte verklaring. Er wordt niet uitgelegd waarom er toch werd afgetrapt. Regerend landskampioen Atlético won de wedstrijd met 2-0.

Tientallen luchtaanvallen op Islamitische Staat

De internationale coalitie die tegen terreurbeweging Islamitische Staat strijdt heeft zaterdagnacht weer tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in het noordoosten van Syrië. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De stad Raqqa in dat gebied is de officieuze hoofdstad van het gebied van IS in handen heeft.

De door de Amerikanen geleide coalitie bombardeerde niet alleen stellingen in en rondom Raqqa, maar ook bij een luchtmachtbasis die IS eerder dit jaar veroverde op het Syrische leger. Volgens het Observatorium werden er zeker dertig luchtaanvallen uitgevoerd. Ook de Lokale Coördinatiecomités, een collectief van activisten in Syrië, maakte melding van de aanvallen. Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen is onbekend.

Bij de stad Kobani, in de buurt van Turkije, werd zaterdag en zondag ook weer zwaar gevochten. Koerdische strijders en IS strijden al weken om de controle over Kobani. Gevechten en luchtaanvallen kostten dit weekeinde aan zeker vijftig IS-strijders het leven. Ook kwamen elf Koerden om.

Ook het Syrische leger voerde dit weekeinde luchtaanvallen uit. Het stadje Jassim, in de zuidelijke provincie Daraa, werd met zogenoemde vatbommen - oliedrums gevuld met explosieven - bestookt. Zeker twaalf mensen kwamen om, onder wie vrouwen en kinderen.

'PSV - Feyenoord naar 17 december'

De topper tussen PSV en Feyenoord wordt mogelijk op woensdag 17 december gespeeld. Dit meldt Mikos Gouka, verslaggever van het Algemeen Dagblad, vanmiddag op Twitter. Volgens Gouka onderzoekt de KNVB op dit moment of de datum haalbaar is.

De fans van PSV herinneren zich deze datum ongetwijfeld, omdat daar nu het bekerduel tussen PSV en Roda JC Kerkrade gepland staat. Deze confrontatie zou dan verplaatst moeten worden.

Aanvankelijk stond de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord voor vanmiddag op het programma. Dit werd echter een onhaalbare kaart, omdat de Eindhovense ploeg afgelopen vrijdag nog de tweede helft van het Europa League-duel tegen GD Estoril Praia moest spelen.

Die wedstrijd stond eigenlijk voor donderdagavond op het programma, maar door zware regenval was het niet mogelijk om de wedstrijd te voltooien. Ook de vervangende datum, aanstaande dinsdag, was niet haalbaar, vanwege vervoersproblemen.

De verwachting is dat morgen in de loop van de dag duidelijkheid wordt verschaft over de nieuwe datum voor het duel tussen PSV en Feyenoord.

Mockingjay verplettert concurrentie

Mockingjay - Part 1 heeft dit weekend goede zaken gedaan in de Verenigde Staten. Naar verluidt haalde de derde film van de Hunger Games vrijdag enkel in de VS al meer dan 24 miljoen dollar op.

De nieuwkomers in de VS dit weekend zijn The Penguins of Madagascar en Horrible Bosses 2. De pingïns moesten het doen met ongeveer tien miljoen dollar en de verschrikkelijke bazen wisten zes miljoen op te halen.

De weekendprognose is voor de VS als volgt:

The Hunger Games Mockingjay Part 1 $57 miljoen
The Penguins of Madagascar $27 miljoen
Big Hero 6 $19 miljoen
Interstellar $16 miljoen
Horrible Bosses 2 $15 miljoen

Van Gaal tevreden met scorende Van Persie

Dit weekend kwam Robin van Persie weer eens tot scoren voor Manchester United, tot opluchting van trainer Louis van Gaal. Toch plaatste de oefenmeester na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen West Bromwich Albion (0-3) een kanttekening.

"Elke spits heeft een goal nodig als hij 2 of 3 wedstrijden niet heeft gescoord", liet Van Gaal in eerste instantie weten. "Dus ik ben heel blij en gelukkig met zijn doelpunt. Maar hij kan nog steeds beter."

Van Gaal vervolgde: "In het begin van de wedstrijd speelde hij als nummer 10 en niet als nummer 9. Toen ik hem in de spits moest zetten, omdat Angel di Maria geblesseerd uitviel, ging hij beter spelen."

Groninger vast na inbreker ziekenhuis in rossen

Een 61-jarige inwoner van Groningen is aangehouden omdat hij een inbreker zodanig heeft toegetakeld, dat deze in kritieke toestand in het ziekenhuis belandde. Dat meldt de politie.

De inbreker, een 31-jarige man uit Groningen, drong zaterdagnacht de woning aan het Kraaienest binnen. Daar ontstond een worsteling waarbij de bewoner de overvaller wist uit te schakelen.

De bewoner belde vervolgens zelf de politie. Hij zit nog vast voor nader onderzoek. De politie kon nog niet zeggen wat er precies is gebeurd en of er sprake was van noodweer.

Protest tegen bezuinigingen gezondheidszorg Moskou

Zeker vijfduizend mensen zijn zondag in Moskou de straat opgegaan om te protesteren tegen stevige bezuinigingen op de gezondheidszorg. De banen van tienduizend artsen staan op de tocht, voor 28 ziekenhuizen en klinieken dreigt sluiting. Het is het eerste grote sociale protest in Rusland in tien jaar tijd.

De vrieskou in de Russische hoofdstad weerhield de betogers er niet van hun ongenoegen kenbaar te maken. Velen hadden witte jassen over hun winterjas aan. Sommigen droegen vaandels mee met leuzen of de naam van hun ziekenhuis. "Bezuinig op oorlog, niet op artsen", stond op een van de vaandels.

Volgens de autoriteiten zijn de hervormingen nodig om het verouderde Sovjet-systeem te moderniseren en inefficiënte ziekenhuizen op te doeken. Veel betogers zijn het er niet zo zeer mee oneens dat hervormingen nodig zijn, maar ageren tegen de wijze waarop het stadsbestuur te werk gaat. De hervormingen zijn niet van tevoren met de medische gemeenschap besproken en werden pas in oktober bekend nadat iemand details aan de pers had gelekt.

Een van de klachten van de artsen is dat mensen die ontslagen worden banen krijgen aangeboden waar ze helemaal niet geschikt voor zijn. "Je kan niet zomaar van een chirurg een patholoog maken", zei Dmitri Albertovitsj, die uit angst voor vergelding niet zijn achternaam wilde onthullen. "Ze zullen er nooit goed in zijn."

[Vid] Spugende voetballer Aziatisch Speler van het Jaar

Voetballer Nasser al-Shamrani is door de Aziatische voetbalbond voor acht duels geschorst. Dat heeft de Saudische spits te danken aan zijn gedrag na de verloren finale van de AFC Champions League: Hij spuugde richting een tegenstander.

Het team van Al-Shamrani, Al-Hilal, moest na twee wedstrijden het onderspit delven tegen de Western Sydney Wanderers. In Australië werd het 1-0, terwijl de Saudi's niet verder kwamen dan 0-0 in eigen huis. Dat zat Al-Shamrani niet lekker en na afloop liet hij zijn emoties, en zijn speeksel, de vrije loop richting tegenstander Matthew Spiranovic. De aanvaller vertelde dat hij ernstig was beledigd door de Australiër en dat zijn reactie dus gerechtvaardigd was.

Opvallend is dat Al-Shamrani een van de drie spelers is die genomineerd zijn voor de titel van Aziatisch voetballer van het jaar. Of zijn schorsing invloed gaat hebben op de uitverkiezing is niet bekend, maar later op zondag wordt de winnaar bekend gemaakt.

Al-Shamrani, een 'angry ant' aldus de commentator, kan zijn emoties tegenover Spiranovic niet in bedwang houden (Bron: YouTube)


Update 15.05 uur

Tijdens het gala van de Aziatische voetbalbond AFC is Al-Shamrani verkozen tot Aziatisch Speler van het Jaar. Ravshan Irmatov uit Oezbekistan werd verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar. Hij floot dit jaar op het WK onder meer de kwartfinale tussen Nederland en Costa Rica.

Uitslag ADO Den Haag - Ajax

ADO Den Haag heeft Ajax een punt afhandig weten te maken. Hierdoor blijft PSV koploper na dit voetbalweekend. De Hagenezen scoorden een late gelijkmaker na de vroege openingsgoal van Ajax. De bezoekers misten veel kansen op de 0-2. Hieronder de statistieken:

ADO Den Haag

1 - 1

AFC Ajax

 85' Kramer    8' Klaassen 
 
 Gele kaart: Kramer, Wormgoor, Jansen, (ADO Den Haag), Klaassen, Viergever, (AFC Ajax)
 Rode kaart: Zuiverloon (90/2xg) (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 14.657
Arbiter: Gozubuyuk
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Kanon
Meijers
Jansen
Malone
Gehrt (Houtkoop/77)
Alberg
Van Duinen
Kramer (Kristensen/90 1)
  Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander (Van der Hoorn/83)
Viergever
Klaassen
Serero
Andersen (Riedewald/82)
Schone
Milik
Kishna (Sigthorsson/72)

'Beckham en zoon in auto-ongeluk'

Voormalig topvoetballer David Beckham en zijn zoon Brooklyn zijn betrokken geweest bij een auto-ongeval in de buurt van de trainingsaccommodatie van Arsenal in Hertfordshire. Het tweetal kwam er vanaf zonder verwondingen, meldden bronnen rond de oud-speler van onder meer Manchester United en Real Madrid.

"David en Brooklyn zijn geschrokken maar hebben dankzij de airbags in hun auto geen verwondingen opgelopen. Ook de passagiers van de andere auto zouden er zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen", zei een anonieme bron in The Telegraph. Beckham had zijn 15-jarige zoon opgehaald bij Arsenal, waar hij in de jeugd voetbalt.

Piloten Lufthansa kondigen nieuwe staking aan

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaan mogelijk opnieuw staken. Pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) riep de leden zondag op om aankomende week het werk neer te leggen.

De werkonderbreking zou maandagmiddag moeten beginnen op de korte- en middellangeafstandsvluchten. Dinsdag zouden ook de piloten van de langeafstandsvluchten het werk neerleggen.

De piloten zijn in conflict met het bestuur van Lufthansa over bezuinigingsplannen, waarbij onder meer de pensioenleeftijd wordt verhoogd. De op handen zijnde staking volgt op eerdere acties, waardoor het luchtvaartconcern al duizenden vluchten moest schrappen.

Grote drugsvondst in haven Rotterdam

De douane heeft in de Rotterdamse haven zeker drieduizend kilo cocaïne gevonden. Het is de op een na grootste vangst ooit in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie zondag.

De smokkelwaar werd vrijdag ontdekt bij een Rotterdams havenbedrijf in een container met cassaves, eetbare wortelknollen, die uit Costa Rica kwam. De drugs zaten in 3003 pakketten met een brutogewicht van in totaal 3500 kilo. De cocaïne heeft volgens justitie een straatwaarde van ruim 120 miljoen euro en is inmiddels vernietigd.

In de haven van Rotterdam is tot nu toe één keer een grotere drugsvangst gedaan. In 2005 werd ruim 4200 kilo cocaïne verstopt in enorme haspels gevonden.

Cheat brengt Origins-beeld in Dragon Age: Inquisition

Zoals beschreven in de review is het nog niet mogelijk om Dragon Age: Inquisition te modden. Maar je kunt er met behulp van Cheat Engine wel een cheat voor bouwen.

Redditter olegbl heeft zes uur lang assembler code herschreven om het tactische overzichtsbeeld van Dragon Age: Origins terug te brengen in Inquisition. Het is hem gelukt, op wat schoonheidsfoutjes na. Als je in een gebouw staat, dan werkt de cheat niet optimaal.

Voor de cheaters onder ons: olegbl heeft het zoom-script herschreven. Daarnaast is hij ook bezig geweest om ouderwetse cheats te schrijven, zoals het verdubbelen van alles in je inventaris, het verhogen van je gezondheid enzovoorts. De instructies en cheats staan hier.

Het is nog onduidelijk of je met deze cheats geen problemen krijgt met BioWare. Elke keer als je het spel opstart wordt er namelijk contact gemaakt met de BioWare-servers. Vooralsnog is daar geen bericht over verschenen, maar wat niet is kan nog komen.

De afbeeldingen hieronder zijn van olegbl en Flickr-gebruiker Berduu.

Heuvel

Close up

Groot plein

Woestijn

Pastorale

Dramatisch toernooi waterpoloteams Guatemala

De nationale waterpoloteams van Guatemala hebben tijdens de Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen opvallend gepresteerd, zij het niet op de door hun gewenste manier. De mannen, maar vooral de vrouwen werden in het Mexicaanse Veracruz keer op keer afgedroogd.

De mannen begonnen hun toernooi met twee moeizame wedstrijden. Thuisland Mexico was met 29-3 te sterk, waarna het tegen Cuba nog minder ging: 29-0 en alle Cubaanse spelers, op de keeper na, kwamen tot scoren, het merendeel zelfs meer dan eens. Vervolgens ging het iets beter, maar de nederlagen tegen Venezuela (18-3), Colombia (18-1), Puerto Rico (14-2) en Trinidad & Tobago (19-3) brachten het uiteindelijke resultaat op 12 treffers en 127 tegengoals.

Opvallend is dat de 36-jarige Carlos Garcia wel een positieve prestatie liet zien: Hij won 6 van de 8 sprints om de bal, slechts vier spelers deden het in Veracruz beter.

Het jonge damesteam, gemiddeld net 21 jaar, voelde zich nog veel minder thuis in het Mexicaanse water. Ze begonnen met een 25-0 nederlaag tegen Venezuela, wat in verdedigend opzicht de beste wedstrijd zou blijken. Met name Cuba kende vervolgens geen enkele genade: Pas bij 28-0 mocht Hermila Aquino de eerste Guetemalteekse treffer van het toernooi laten noteren, maar Cuba ging nog door tot het 39-1 stond.

Tegen Mexico kwamen de dames wederom niet tot scoren (28-0), maar in de slotwedstrijd tegen Puerto Rico lieten ze dan eindelijk een beetje kwaliteit zien. De jeugdige keepsters van Puerto Rico, zestien en achttien lentes jong, moesten liefst drie keer vissen. Een veelbelovend eerste kwart (3-1) bleek echter geen voorbode van een mogelijke stunt, want keepster Karla Ramirez van Guatemala werd uiteindelijk toch weer 26 keer gepasseerd: 26-3.

De resultaten kunnen ook positief bekeken worden. Op de Universiade van 1985, de Olympische Spelen voor studenten, vestigde de mannen van Guatemala nog een wereldrecord door met 62-0 van Joegoslavië te verliezen en totaal 188 treffers om de oren te krijgen in vier wedstrijden.

Kreuziger zet biologisch paspoort online

De van doping verdachte Tsjechische wielrenner Roman Kreuziger heeft een website opgericht waarmee hij zijn onschuld wil aantonen. De oud-winnaar van de Amstel Gold Race liet twee keer, in 2011 en 2012, abnormale bloedwaarden optekenen. Daarop volgde een schorsing door de internationale wielrenunie UCI.

Kreuziger heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en zet nu zijn biologisch paspoort als bewijs daarvan op zijn nieuwe website.

"Ik heb nooit positief getest op doping. Desondanks leef ik nu al anderhalf jaar in onzekerheid of ik mijn loopbaan kan voortzetten. Ik vraag geen sympathie of een voorkeursbehandeling. Ik wil alleen eerlijk worden behandeld", zegt de 28-jarige renner van Tinkoff-Saxo.

Kreuziger werd nadat de UCI hem op non-actief stelde vrijgesproken door het olympisch comité van zijn land. Daarop stapten de UCI en wereldantidopingbureau WADA naar het internationaal sporttribunaal CAS. Die moet zich nog over de zaak uitspreken.

EK-brons en WK-ticket dove zaalvoetballers Nederland

De Nederlandse zaalvoetballers hebben op het EK voor dove spelers in Bulgarije de derde plek veroverd. Het team van bondscoach Dick-Peter Vis won in Sofia de wedstrijd om de derde plek van Turkije. Na verlenging stond de eindstand van 6-4 op het scorebord.

Het toernooi begon ruim een week eerder al met drie overwinningen in de groepsfase. Polen (4-2), Kroatië (9-3) en titelkandidaat Rusland (4-3) werden opzij geschoven. Daardoor bereikte Nederland de kwartfinale, wat goed genoeg was om zich te verzekeren van een ticket voor het WK van volgend jaar, dat gespeeld zal worden in Thailand.

In de kwartfinale werd een zwaarbevochten zege geboekt op de Belgen: 6-5. Vervolgens bleek Oekraïne in de halve finale dan toch een maatje te groot. Oranje moest er met 4-6 aan geloven, maar kon vervolgens wel de Turken verslaan in de strijd om het brons.

Vogelgriep ontdekt in Zoeterwoude

In Zoeterwoude is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met in totaal rond 28 duizend dieren. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag gemeld.

Het besmette bedrijf wordt zondag meteen geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Rond het bedrijf wordt een tienkilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven. Die worden onderzocht op vogelgriep.

Sinds 16 november is op vier andere bedrijven in Nederland de vogelgriep vastgesteld. Het getroffen bedrijf in Zoeterwoude ligt ruim twintig kilometer van Ter Aar, waar vorige week de ziekte is vastgesteld. Mensen die in direct en intensief contact komen met besmet pluimvee kunnen besmet raken. Zij ervaren dan meestal lichte griepverschijnselen.

[upd] 'Ruim helft kiezers vindt integratie mislukt'

Meer dan de helft van de kiezers (56 procent) vindt de integratie in Nederland 'in grote mate of volledig mislukt'. Vooral de mensen die op de PVV of de VVD hebben gestemd vinden dat, respectievelijk 95 en 71 procent. Kiezers van D66 en PvdA hadden dit oordeel het minst: 27 en 35 procent. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Verreweg de meeste kiezers (82 procent) vinden dat de PvdA verantwoordelijk is voor de in hun ogen mislukte integratie van immigranten de afgelopen tientallen jaren. Vooral degenen die op de PVV, VVD en CDA stemmen geven dat aan.

In de gewone peiling verandert deze week weinig. De PVV was virtueel al de grootste en krijgt er nog een zetel bij (28) ten koste van de VVD (21).

integratiepoll
Zelfs de PvdA geeft de PvdA de schuld

Gevallen schansspringers komen goed weg

Schansspringers Andreas Wellinger en Anze Lanisek lijken goed weg te komen met hun stevige valpartijen bij de World Cup in Kuusamo op zaterdag. Volgens de eerste medische berichten hebben beide tieners geen ernstige blessures opgelopen.

Wellinger ging in de eerste ronde onderuit en werd vervolgens voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De Duitse coach Werner Schuster sprak op de Duitse tv aanvankelijk over pijn aan het sleutelbeen, maar na onderzoek is gebleken dat de jonge springer er op een aantal flinke blauwe plekken na goed vanaf komt. De 19-jarige Wellinger reist zondag met de rest van het team terug naar Duitsland, waar hij nog wat beter onderzocht zal worden.

Sloveense media melden zondag dat de pas 18-jarige Lanisek ook geen breuken of vergelijkbare verwondingen heeft opgelopen. Net als Wellinger kan ook de Sloveen gewoon met het team naar huis reizen. Opvallend is overigens dat Lanisek zonder de val van Wellinger niet gevallen zou zijn. Wellinger zou met zijn sprong zeker de beste 30 gehaald hebben, wat Lanisek naar de 31e plek zou verwijzen en hem dus buiten de finaleronde zou houden, waarin hij onderuit ging.

De valpartijen van Wellinger en Lanisek zijn hier te zien.

Philadelphia weer dichter bij slechtste start ooit

De basketballers van de Philadelphia 76ers naderen een record dat geen team graag zal verbeteren. Met de zestiende nederlaag komen de 'Sixers' dichtbij de slechtste seizoensstart ooit, in het seizoen 2009-2010 gerealiseerd door de New Jersey Nets. De Nets verloren destijds de eerste achttien competitieduels in de Amerikaanse NBA.

Ditmaal was Dallas Mavericks te sterk (110-103) voor Philadelphia, dat hoofdzakelijk bestaat uit jonge, nog onervaren spelers. Center Tyson Chandler was de topscorer bij Dallas met twintig punten en dertien rebounds. K.J. McDaniels kwam namens de thuisploeg, die lang zicht had op de eerste overwinning, tot 21 punten. "Ik ben trots op hoe onze ploeg geknokt heeft", aldus de topschutter.

Overige uitslagen
Washington Wizards - New Orleans Pelicans 83-80
Atlanta Hawks - Charlotte Hornets 105-75
Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 109-97
Milwaukee Bucks - Houston Rockets 103-117
Utah Jazz - Los Angeles Clippers 96-112 

Van der Voort stunt, Van Gerwen eruit in Minehead

Darter Michael van Gerwen is er zaterdag niet ingeslaagd om de kwartfinale te bereiken van de Players Championship Finals in het Engelse Minehead. De wereldkampioen ging met 10-7 onderuit tegen de Engelsman Terry Jenkins.

Voor Van Gerwen, herstellende van een flinke griep, was het de derde keer op rij dat hij een groot toernooi vroegtijdig moest verlaten. Tijdens The Masters en de Grand Slam of Darters strandde hij respectievelijk in de halve en kwartfinale. "Ik ben wel een beetje teleurgesteld over mijn optreden", zo twitterde de nummer één van de wereld. "Ik miste een aantal belangrijke dubbels, maar Terry heeft het goed gedaan. Ik kom er wel. Een beetje meer oefenen en dan zal ik klaar zijn voor het WK. Iedereen bedankt voor de berichtjes. Het is nu tijd om te herstellen."

Vincent van der Voort is wel door naar de kwartfinale. De Purmerender versloeg verrassend de Schot Peter Wright met 10-5. Van der Voort speelt zondagmiddag in de kwartfinale tegen Dean Winstanley, die de Nederlander Jelle Klaasen met 10-6 uitschakelde. Klaasen versloeg in de eerste ronde nog James Wade. 

Uitslagen Player Championship Finals - Ronde II

Darter Darter Uitslag
Jamie Caven Robert Thornton 10-9
Wes Newton Brendan Dolan 10-5
Adrian Lewis Andy Smith 10-3
Dean Winstanley Jelle Klaasen 10-5
Vincent van der Voort Peter Wright 10-5
Terry Jenkins  Michael van Gerwen 10-7
Phil Taylor Mervyn King 10-7
Gary Anderson Stephen Bunting 10-5

Kwartfinales - zondagmiddag

Jamie Caven v Adrian Lewis
Terry Jenkins v Wes Newton
Dean Winstanley v Vincent van der Voort
Gary Anderson v Phil Taylor

Duizenden staan stil bij politiegeweld Kiev

Duizenden Oekraïeners hebben in de nacht van zaterdag op zondag stilgestaan bij het politiegeweld tegen pro-westerse demonstranten op het centrale plein in Kiev van een jaar geleden. Op grote schermen waren beelden te zien van pro-Europese protesten van het afgelopen jaar, die uiteindelijk tot de val leidden van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj.

Op een podium op het Onafhankelijkheidsplein traden voormalige activisten en politici op. Enkele deelnemers stookten een vuurtje in metalen vaten, net als de demonstranten maandenlang hadden gedaan op het centrale plein, het Euromaidan, in de koude winter.

Een speciale eenheid van de politie maakte op 30 november 2013 een einde aan een pro-westerse demonstratie. Tientallen mensen raakten toen gewond. De protesten tegen Janoekovitsj waren kort daarvoor begonnen, toen hij voor een sterkere koers richting Moskou koos.

Duizenden staan stil bij politiegeweld Kiev
Duizenden staan stil bij politiegeweld Kiev (Foto: ANP)

Duitser (27) dood na vuurwerk afsteken

Een 27-jarige man is in het Duitse Bad Langensalza overleden nadat hij illegaal vuurwerk had afgestoken.

De man was naar een park gegaan om een nieuw soort vuurwerk uit te proberen. Maar dat ging helemaal mis. Hij raakte door een explosie zo zwaargewond dat hij aan zijn verwondingen overleed.

Het slachtoffer had de vuurwerkbommen op internet gekocht. Volgens de politie was het vuurwerk illegaal, omdat er veel meer explosieve stof inzat dan is toegestaan in Duitsland.

Duitser (27) dood na vuurwerk afsteken
Duitser (27) dood na vuurwerk afsteken (Foto: ANP)

Zeker negentien gemeenten met vuurwerkverbod

Ten minste negentien gemeenten stellen rondom de jaarwisseling een vuurwerkverbod in. Naast Amsterdam, Rotterdam en Hilversum, die recentelijk al te kennen hebben gegeven vuurwerkvrije zones in te stellen, doen ook onder meer Den Helder, Vlaardingen, Vianen, Barendrecht, Geldermalsen en Terschelling dat. Dat meldt nu.nl zondag op basis van eigen onderzoek.

Het afsteken van vuurwerk wordt op bepaalde plekken in de gemeenten strafbaar. Het gaat bijvoorbeeld om gebieden rondom winkelcentra, verzorgingshuizen, schoolpleinen, monumentale panden en locaties waar veel dieren verblijven. Zes gemeenten hebben een verbod nog in overweging.

In Den Helder, Brielle, Oud-Beijerland, Geldermalsen en Terschelling wordt het vuurwerkverbod ingesteld zonder extra handhaving. De overige dertien gemeenten waar vuurwerk gedeeltelijk wordt geweerd, zetten extra inspecteurs, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) of agenten in.

Geldermalsen kent al sinds 1997 een vuurwerkverbod rondom verzorgingshuizen, dierenopvangcentra en huizen met rieten daken. Op Terschelling wordt rond een monumentale molen een verbod ingesteld. Heumen weert vuurwerk op schoolpleinen en rondom het overdekte winkelcentrum.

De gemeenten die geen gedeeltelijk vuurwerkverbod instellen, houden zich aan de landelijke richtlijnen die in juli dit jaar zijn aangescherpt. Toen werd besloten dat vuurwerk voortaan alleen mag worden afgestoken op oudejaarsavond tussen 18.00 uur en 2.00 uur.

Omstreden agent Ferguson stapt op

De blanke agent die in augustus een zwarte tiener doodschoot in het Amerikaanse Ferguson verlaat de politie. Dat heeft zijn advocaat zaterdag bekendgemaakt. Zijn vertrek gaat met onmiddellijke ingang in.

De 28-jarige Darren Wilson zat sinds het schietincident op 9 augustus al thuis. Eerder deze week werd bekend dat hij niet wordt aangeklaagd. Wel loopt er nog een onderzoek naar schending van burgerrechten.

Na de dood van de 18-jarige Michael Brown was het lange tijd onrustig in Ferguson. De jongen bleek na de confrontatie met Wilson onbewapend te zijn geweest. De agent zegt achter zijn optreden te staan en een schoon geweten te hebben.

Veel demonstranten vinden dat de overwegend blanke politie te hard optreedt en te snel naar het dienstwapen grijpt. Er braken onder meer rellen en plunderingen uit, die de politie met pantserwagens en traangas probeerde te bedwingen, wat bij de bevolking nog meer kwaad bloed zette.

1-2-3-4 voor Noorse langlaufers bij seizoensopening

De Noorse langlaufmannen zijn het nieuwe World Cup-seizoen uitstekend begonnen. Bij de sprint in klassieke stijl in het Finse Kuusamo wisten ze de eerste vier plekken te veroveren. Ook de vrouwen bleken dominant, met drie dames bij de beste vier.

De zege bij de mannen ging naar Eirik Brandsdal, die in de laatste meters van de finale zijn in opspraak geraakte landgenoot Petter Northug voorbij snelde. De 21-jarige Sondre Turvoll Fossli werd derde en pakte daarmee het eerste World Cup-podium uit zijn jonge carrière, nadat hij al voor het eerst in de finale stond. Finn Hågen Krogh viel als enige Noor in de finale buiten de boot met de vierde plek, voor de Russen Alexey Pethukov en Sergey Ustiuguv, die er beiden totaal niet aan te pas kwamen.

Bij de vrouwen moest een van de favorieten, Justyna Kowalczyk, zich in de halve finale gewonnen geven. De Poolse ging onderuit, maar kwam nog dichtbij een finaleplaats. Marit Bjørgen bleek uiteindelijk de beste en pakte zo haar 83e World Cup-zege. Ze wist Katja Visnar nog net achter zich te houden, maar de Sloveense was dolgelukkig met haar vierde podiumplaats ooit, en haar eerste in de klassieke stijl. Olympisch kampioene Maiken Caspersen Falla, eveneens uit Noorwegen, werd derde.

OekraÔne aangeklaagd door MH17-nabestaande

De moeder van een van de slachtoffers van vlucht MH17 heeft een rechtszaak tegen Oekraïne aangespannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zij vindt dat Kiev het luchtruim boven het oosten van het land had moeten dichtgooien vanwege de oorlog, schrijft de Duitse krant Bild zondag.

De moeder van een van de Duitse slachtoffers is afgelopen week naar het EHRM in Straatsburg gestapt. Ze wil achthonderdduizend euro schadevergoeding van Oekraïne vanwege doodslag door nalatigheid. Volgens haar heeft Oekraïne het luchtruim niet gesloten voor passagiersvluchten, omdat Kiev geen vergoedingen wilde mislopen. Destijds vlogen per dag ongeveer zevenhonderd vliegtuigen over het Oost-Europese land wat volgens Bild miljoenen euro's in het laatje bracht.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergehaald boven Oost-Oekraïne. Waarschijnlijk zitten pro-Russische separatisten achter de aanval. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Aan boord van de Boeing 777 zaten ook vier Duitsers.

Zeges voor Oceanische hockeysters

Een flinke domper voor Engeland. De ploeg zag haar captain Alex Danson in het eerste kwart het veld op een brandcard verlaten. Danson kwam tijdens een duel in botsing met de Australische Anna Flanagan, waarna ze niet meer verder kon spelen. Na een medische check, keerde Danson later op de avond terug bij haar ploeg. Het is nog niet duidelijk of ze zondag in actie komt tegen Duitsland.

In het eerste kwart kwam Australië op voorsprong via een strafcornertreffer van Jodie Kenny. In de veertigste minuut scoorde Ellie Watton voor Engeland, maar een kwartier later was Kenny wederom vanuit een corner trefzeker, waarmee de eindstand op 2-1 kwam.

Bij Nieuw-Zeeland - Japan duurde het lang voordat de score werd geopend. Pas in de 46ste minuut viel de eerste treffer te noteren. Olivia Merry trof namens het favoriete Nieuw-Zeeland het doel. Nog geen drie minuten later was de stand alweer gelijk, nadat Akiko Kato had gescoord. Uiteindelijk besliste Ella Gunson het duel, door in de 51ste minuut vanuit een strafcorner de 2-1 te maken.

[Vid] Talent Rubin Kazan bewusteloos afgevoerd na botsing

De Russische voetballer Denis Kibardin is tijdens een wedstrijd van de reserves van Rubin Kazan afgevoerd naar het ziekenhuis. Na een harde botsing in de 89e minuut met Dynamo-aanvaller Maxim Kuzmin bleef Kibardin bewusteloos liggen, terwijl spelers en medische staf zich over hem ontfermde. Kuzmin leek eveneens gehavend, maar kon even later lopend het veld verlaten.

Middenvelder Nikita Bocharov van Rubin maakte zich uiteraard zorgen. "We hebben met 1-2 verloren, maar dat is niet waar we op dit moment mee bezig zijn. Er heerst een gedrukte sfeer in het team en we hopen allemaal dat het snel beter gaat met Denis."

Na behandeling op het veld werd de 20-jarige Kibardin nog altijd bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de club kwam hij daar weer bij bewustzijn en is er geen sprake van levensgevaar. Wel zal hij nauwlettend in de gaten gehouden worden en spreekt men van 'hersenschade', wat overigens ook 'gewoon' een flinke hersenschudding kan betekenen.

De botsing vindt plaats na iets meer dan 1:46 uur in de video (Bron: YouTube)

Zwitsers stemmen over terughalen goud

In Zwitserland worden zondag drie referenda gehouden. De inwoners van het alpenland kunnen zich er onder meer over uitspreken of het land een deel van zijn goudvoorraad uit het buitenland moet terughalen. Ook zijn er voorstellen de immigratie verder te beperken en buitenlandse miljonairs die in Zwitserland wonen en er niet werken, meer belasting te laten betalen.

Conservatieve en nationalistische politici willen van de bevolking weten of het een goed idee is dat de nationale bank op zijn minst 20 procent van haar reserves in goud heeft en het goud dat in het buitenland is opgeslagen, terughaalt. Op dit moment omvat de goudvoorraad 7 procent van zijn bezittingen van de bank.

Achter het voorstel voor verdere beperking van de immigratie staat de rechtse milieubeweging Ecopop. Die vindt dat het grote aantal migranten het milieu schaadt en stelt voor dat jaarlijks minder dan 17.000 mensen worden toegelaten.

Buitenlandse miljonairs, die wel in Zwitserland wonen maar er niet werken, betalen aanzienlijk minder belasting dan even vermogende Zwitsers. Aan die "onrechtvaardige belastingvoordelen" moet volgens de initiatiefnemers voor het referendum een einde komen.

Kanye West mist familiediner Kardashians

De Kardashians hebben de Amerikaanse feestdag Thanksgiving gevierd zonder Kanye West. De rapper was volgens The New York Post in Frankrijk en miste daardoor een familiediner.

Wests vrouw Kim bracht de feestdag met haar hele familie in Los Angeles door. Haar zus Khloé had thuis een groots diner georganiseerd. De realitysterren postten allebei foto's op Instagram van de gedekte tafel en het eten. West werd ondertussen in Parijs gespot. Hij prikte samen met twee vrienden een vorkje in het restaurant van Ralph Lauren.

Vreemd genoeg twitterde Kim vrijdag: "Ik ben zo dankbaar dat ik deze dag met mijn hele familie heb doorgebracht bij Khloé thuis." Dat de brunette haar man niet onder familie schaart, wakkert geruchten aan dat het niet zo goed gaat met het huwelijk van Kim en Kanye.

Begin deze week doken er geruchten op dat de relatie tussen de realityster en de rapper meer op een zakelijke relatie is gaan lijken dan op een huwelijk. De romantiek tussen de twee zou verdwenen zijn omdat West zich vooral druk zou maken over het managen van zijn vrouws imago.

Handen, zeggen ze iets?

Een mens moet af en toe eens in zijn boekenkast grasduinen, zeker als grote delen ervan al meer dan dertig jaar in je bezit zijn. Dan blijkt dat je geheugen niet echt onfeilbaar is, in tegendeel. Nou ja, dat ervaart iedereen als iemand zijn troep weer eens uitzoekt, het is meestal een gebed zonder end. Hee dat is leuk! Ik was helemaal vergeten dat ik dat boek had, even kijken. Een paar uur later blijk je alleen maar meer rotzooi te hebben gemaakt, maar je had wel een geweldige middag. Echt een prachtige manier om een verloren middag zin te geven.

Brit onwel door drugs in Amsterdam

In Amsterdam is zaterdagavond een Brit onwel geworden nadat hij drugs had gebruikt. Hij voelde zich niet lekker worden op het Museumplein en ging met zijn vrienden terug naar hun hotel. Zij belden het alarmnummer, waarna de man naar het ziekenhuis is gebracht.

Gebleken is dat de Brit zuivere cocaïne heeft gebruikt en geen witte heroïne. Daar zijn de hulpdiensten in Amsterdam op dit moment extra alert op. De afgelopen weken overleden drie Britten door het snuiven van witte heroïne, die hen was verkocht als cocaïne.

Toeristen worden in de stad op diverse manieren gewaarschuwd voor de levensgevaarlijke drug. Ook is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor tips over de dealer van het spul.

Brit onwel door drugs in Amsterdam
Brit onwel door drugs in Amsterdam (Foto: ANP)

Cricketscheidsrechter overleden na bal tegen lichaam

In Israël is een cricketscheidsrechter overleden tijdens een competitiewedstrijd in Ashdod, ten zuiden van Tel Aviv. Het gaat om de 55-jarige Hillel Awasker, voormalig aanvoerder van het nationale team van Israël. De dood van de oud-speler komt in een week waarin de cricketwereld in rouw gedompeld is door het overlijden van de Australische international Phillip Hughes.

Volgens een van de spelers van Ashdod kwam een zogenaamde fast ball van de bat van de slagman af, waarna de bal via de wicket op de borst van de scheidsrechter knalde, die zoals gebruikelijk vlak achter de wicket stond. Awasker kreeg vervolgens een hartaanval, waarna een aantal spelers hem probeerden te reanimeren, telefonisch geholpen door de alarmcentrale.

Na tien minuten arriveerde de ambulance en nadat er weer een hartslag was en Awasker stabiel leek, werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij echter alsnog. Vanwege zijn overlijden doet de politie onderzoek naar de zaak, hoewel men uitgaat van een tragisch ongeval.

Awasker speelde vele jaren voor het nationale team van Israël. Zo kwam hij vanaf 1982 uit in vijf ICC Trophies, een vierjaarlijks kwalificatietoernooi voor het WK. In 1982 en 1997 was hij de captain van het team, hoewel de meeste wedstrijden verloren gingen. Zijn laatste wedstrijden voor Israël speelde Awasker in de tweede divisie van het EK in 2006.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.