1-2-3-4 voor Noorse langlaufers bij seizoensopening

heywoodu

De Noorse langlaufmannen zijn het nieuwe World Cup-seizoen uitstekend begonnen. Bij de sprint in klassieke stijl in het Finse Kuusamo wisten ze de eerste vier plekken te veroveren. Ook de vrouwen bleken dominant, met drie dames bij de beste vier.

De zege bij de mannen ging naar Eirik Brandsdal, die in de laatste meters van de finale zijn in opspraak geraakte landgenoot Petter Northug voorbij snelde. De 21-jarige Sondre Turvoll Fossli werd derde en pakte daarmee het eerste World Cup-podium uit zijn jonge carrière, nadat hij al voor het eerst in de finale stond. Finn Hågen Krogh viel als enige Noor in de finale buiten de boot met de vierde plek, voor de Russen Alexey Pethukov en Sergey Ustiuguv, die er beiden totaal niet aan te pas kwamen.

Bij de vrouwen moest een van de favorieten, Justyna Kowalczyk, zich in de halve finale gewonnen geven. De Poolse ging onderuit, maar kwam nog dichtbij een finaleplaats. Marit Bjørgen bleek uiteindelijk de beste en pakte zo haar 83e World Cup-zege. Ze wist Katja Visnar nog net achter zich te houden, maar de Sloveense was dolgelukkig met haar vierde podiumplaats ooit, en haar eerste in de klassieke stijl. Olympisch kampioene Maiken Caspersen Falla, eveneens uit Noorwegen, werd derde.