Dramatisch toernooi waterpoloteams Guatemala

heywoodu

De nationale waterpoloteams van Guatemala hebben tijdens de Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen opvallend gepresteerd, zij het niet op de door hun gewenste manier. De mannen, maar vooral de vrouwen werden in het Mexicaanse Veracruz keer op keer afgedroogd.

De mannen begonnen hun toernooi met twee moeizame wedstrijden. Thuisland Mexico was met 29-3 te sterk, waarna het tegen Cuba nog minder ging: 29-0 en alle Cubaanse spelers, op de keeper na, kwamen tot scoren, het merendeel zelfs meer dan eens. Vervolgens ging het iets beter, maar de nederlagen tegen Venezuela (18-3), Colombia (18-1), Puerto Rico (14-2) en Trinidad & Tobago (19-3) brachten het uiteindelijke resultaat op 12 treffers en 127 tegengoals.

Opvallend is dat de 36-jarige Carlos Garcia wel een positieve prestatie liet zien: Hij won 6 van de 8 sprints om de bal, slechts vier spelers deden het in Veracruz beter.

Het jonge damesteam, gemiddeld net 21 jaar, voelde zich nog veel minder thuis in het Mexicaanse water. Ze begonnen met een 25-0 nederlaag tegen Venezuela, wat in verdedigend opzicht de beste wedstrijd zou blijken. Met name Cuba kende vervolgens geen enkele genade: Pas bij 28-0 mocht Hermila Aquino de eerste Guetemalteekse treffer van het toernooi laten noteren, maar Cuba ging nog door tot het 39-1 stond.

Tegen Mexico kwamen de dames wederom niet tot scoren (28-0), maar in de slotwedstrijd tegen Puerto Rico lieten ze dan eindelijk een beetje kwaliteit zien. De jeugdige keepsters van Puerto Rico, zestien en achttien lentes jong, moesten liefst drie keer vissen. Een veelbelovend eerste kwart (3-1) bleek echter geen voorbode van een mogelijke stunt, want keepster Karla Ramirez van Guatemala werd uiteindelijk toch weer 26 keer gepasseerd: 26-3.

De resultaten kunnen ook positief bekeken worden. Op de Universiade van 1985, de Olympische Spelen voor studenten, vestigde de mannen van Guatemala nog een wereldrecord door met 62-0 van Joegoslavië te verliezen en totaal 188 treffers om de oren te krijgen in vier wedstrijden.