FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 november 2014

Skiester Brem verrast met zege in Aspen

Skiester Eva-Maria Brem heeft in het Amerikaanse Aspen voor een verrassing gezorgd door de reuzenslalom in de World Cup te winnen. Voor de 26-jarige Brem was het de eerste zege in bijna honderd deelnames in de World Cup.

De Oostenrijkse Brem legde de basis voor haar zege in de eerste run, waarin ze als enige feilloos naar beneden ging. Ze sloeg al een gat van meer dan een seconde naar de Italiaanse Federica Brignone, terwijl verder alleen Kathrin Zettel uit Oostenrijk binnen anderhalve seconde bleef. Mikaela Shiffrin, in Sölden nog goed voor reuzenslalomwinst, maakte voor eigen publiek een grote fout en kwam tot de tiende tijd.

Shiffrin deed het in de tweede manche een stuk beter en wist zich nog te verbeteren naar de zesde plek. Michaela Kirchgasser en Tina Maze stonden nog tussen haar en het podium in. Voorin veranderde uiteindelijk niet veel: Brignone en Zettel wisselden van plek, maar Brem kon ondanks wat moeilijke momenten haar leiding vasthouden en zo de eerste zege uit haar loopbaan veroveren. Het zat er al wel aan te komen, want ze pakte in haar carrière eerder drie podiumplaatsen, allemaal in 2014.

Brem beseft dat de eerste zege uit haar loopbaan dan eindelijk binnen is (Foto: Getty)

Jansrud wint eerste afdaling van het seizoen

De Noorse alpineskiër Kjetil Jansrud heeft de eerste afdaling van het nieuwe World Cup-seizoen gewonnen. In het Canadese Lake Louise was de olympisch kampioen op de super-G net te snel voor Manuel Osborne-Paradis en Guillermo Fayed.

Het als eerste gestarte duo Beat Feuz en Marco Sullivan wist in de ijzige kou - het vroor ruim 20 graden - tijden neer te zetten die uiteindelijk goed bleken voor de zesde en vijfde posities. Pas de vijftiende skiër, Dominik Paris, kon de koppositie overnemen. De Italiaan werd vervolgens gepasseerd door Jansrud, maar leek het podium nog wel te gaan halen. Dat was toch nog niet zo zeker toen de Fransman Fayed ineens voor een stunt zorgde en tot op 0,14 seconden van Jansrud kwam. Direct daarna zette Osborne-Paradis dezelfde tijd neer, waardoor het duo de tweede plaats mocht delen en Paris met legen handen bleef staan.

Jansrud raast richting de zege in de eerste afdaling van het seizoen (Foto: Getty)

Voor Jansrud is het de vierde overwinning in de World Cup, maar de eerste buiten Noorwegen: Zijn andere zeges vonden allemaal plaats in Kvitfjell. Voor Osborne-Paradis was het al bijna vier jaar geleden dat hij het podium haalde: Tussen 2006 en 2010 pakte hij acht podiumplaatsen. De verrassing voor Fayed was echter nog veel groter. Hij maakte al in 2005 zijn World Cup-debuut, maar haalde slechts vijf keer eerder de toptien, met twee zesde plaatsen als beste resultaat.

Battlefield Hardline is een stealth-game pur sang

De campaign van de opkomende shooter Battlefield Hardline lijkt een typische stealth-game te worden. De schaal waarop gebeurtenissen plaatsvinden is kleiner, het hoofdpersonage speelt een grotere rol en de game is 'zelfbewust'.

Dat concludeerde Daniel Hindes van Gamespot, na het uitspelen van twee campaign-hoofdstukken van de game. "Waar voorgaande Battlefield-games nog concentreerden op enorme gevechten op grote schaal met een enorm arsenaal aan wapens en voertuigen, draait het bij Hardline voornamelijk om kleinschalige, rustige momenten. Omdat je een politieagent speelt die slechts bewapens is met een pistool, een penning en een stroomstootwapen, heb je weinig andere keuze dan een langzame, methodische benadering."

In een eerdere trailer zagen we al erg veel stealth-gebaseerde gameplay met ontzettend veel elementen die ook in games als Far Cry terugkomen, zoals het op afstand markeren van doelwitten, het afleiden van vijanden en de bekende alertheidsmeters. In Hardline heb je als smeris vanzelfsprekend ook de mogelijkheid om tegenstanders onder schot te houden en vervolgens in de handboeien te slaan.

Ontwikkelaar Visceral Games probeert met Hardline ook het bewustzijn van de game en zijn NPC's/vijanden een nieuwe draai te geven. Zo is er het 'last known location'-systeem, wat er voor zorgt dat als vijanden je eenmaal gezien hebben, ze rond die plek blijven zoeken en niet na enkele seconden weer teruggaan naar hun potje klaverjassen. Mocht het dus tot een vuurgevecht komen en je krijgt de mogelijkheid te ontsnappen, dan zullen vijanden niet terugkeren naar hun oude locatie. Je kunt na enige tijd wel weer met behulp van stealth je vijanden overmeesteren. 

Battlefield Hardline komt in maart 2015 uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.


De Vrij en Braafheid verliezen punten met Lazio

Lazio heeft zaterdag voor de derde keer op rij niet weten te winnen in de Serie A. De Romeinen kwamen bij Chievo Verona niet verder dan 0-0. Lazio blijft door de remise zesde op de ranglijst, maar de ploeg moet vrezen dat AC Milan of Udinese, die zondag tegen elkaar spelen, nog voorbij komt.

Stefan de Vrij en Edson Braafheid stonden het hele duel in het veld bij Lazio. Ook zij konden geen doorbraak forceren in Verona tegen het laaggeklasseerde Chievo. Voor de thuisploeg leverde het gelijkspel een welkom puntje op in de strijd tegen degradatie. Desondanks staat Chievo achttiende, nog steeds onder de degradatiestreep.

Sassuolo boekte zijn vierde zege van het seizoen. De thuisploeg boog tegen Hellas Verona een vroege achterstand om in een overwinning (2-1). Dankzij de zege komt Sassuolo op achttien punten uit dertien duels. Daarmee staat de formatie uit Reggio Emilia voorlopig negende, met slechts drie punten achterstand op nummer vier Sampdoria. Hellas staat na dertien duels dertiende met veertien punten.

Real Madrid wint nipt op bezoek bij Malaga

Real Madrid heeft de koppositie in de Spaanse Primera División succesvol verdedigd. De Koninklijke won zaterdagavond met 2-1 bij subtopper Malaga en komt daardoor op 33 punten uit dertien duels.

Cristiano Ronaldo, dit seizoen al goed voor twintig goals, kwam eens niet tot scoren, maar was bij beide treffers wel de aangever. In de achttiende minuut sloeg Karim Benzema toe op aangeven van de Portugees, in de tweede helft deed Gareth Bale dat.

Madrid-middenvelder Isco kreeg vlak voor tijd zijn tweede gele kaart, waarna Roque Santa Cruz nog de 2-1 maakte. Een gelijkspel zat er echter niet meer in.

FC Barcelona kan het gat met de eeuwige rivaal zondag terugbrengen naar twee punten. De ploeg gaat dan op bezoek bij Valencia, de nummer vier van de competitie.

Athletic Bilbao pakte drie punten op bezoek bij Getafe: 2-1. Espanyol won in Barcelona met 2-1 van Levante. De zegevierende ploegen staan respectievelijk negende en tiende.

Chelsea verspeelt punten in Sunderland

Koploper Chelsea heeft zaterdagavond in de Premier League twee punten verspeeld. De ploeg van coach José Mourinho moest in en tegen Sunderland genoegen nemen met 0-0. Voor de nog ongeslagen topclub uit Londen was het de derde remise in dertien competitieduels. Voor de eerste keer kwam Chelsea, dat in de slotfase nog ontsnapte aan de eerste nederlaag, dit seizoen in de Premier League niet tot scoren.

Met 33 punten gaat Chelsea nog royaal aan kop. Nummer twee Southampton speelt zondag thuis tegen nummer drie Manchester City. Chelsea heeft nu een voorsprong van zeven punten op Southampton, de ploeg van trainer Ronald Koeman.

Chelsea scoorde afgelopen dinsdag nog vijf keer bij Schalke 04 in de Champions League (0-5).

Verbraak strandt met zeilteam in oceanrace

Het Deense zeilteam van Vestas Wind, met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak aan boord, is tijdens de tweede etappe in de Volvo Ocean Race (VOR) op een rif gevaren. De teamleiding en de racedirectie lieten zaterdag in een korte verklaring weten dat niemand gewond is geraakt.

Het jacht is gestrand in de Indische Oceaan op de Cargados Carajos-eilanden ten noordoosten van Mauritius. De bemanning zal bij het ochtendgloren zo snel mogelijk van boord worden gehaald. De omvang van de schade aan de boot is nog niet bekend. Drie andere deelnemers aan de zeilrace om de wereld staan in contact met Team Vestas Wind en kunnen eventueel assistentie verlenen.

De zeven boten vertrokken anderhalve week geleden vanuit Kaapstad in Zuid-Afrika richting Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten.

Uitslagen Eredivisie 29/11/2014

Naast de wedstrijd tussen Heracles Almelo en sc Heerenveen werden er vanavond nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Vitesse verspeelde een 2-0 voorsprong tegen Go Ahead Eagles, het werd daar 2-2. NAC Breda leed een pijnlijke 1-5 nederlaag en AZ won op bezoek bij Cambuur met 0-2.

Vitesse

2 - 2

Go Ahead Eagles

 41' Vejinovic
 50' Dauda
   75' Schalk 
 83' Amevor 
 
 Gele kaart: v.d. Heijden, (Vitesse), Duits, De Sa, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.342
Arbiter: v.Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Wallace
Kruiswijk
v.d.Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Kazaisjvili
Ibarra
Dauda (Traoré/74)
Olijnyk (Labyad/68)
  v.d.Hart
S.Nieuwpoort
Vriends
v.d.Linden
Wijnaldum
Rijsdijk
Overgoor (Amevor/82)
Duits (Turuc/60)
Reimerink
Schalk
Lewis (De Sa/68)

NAC Breda

1 - 5

FC Utrecht

 37' Sarpong    11' Boymans 
 45+1' Duplan 
 54' Boymans 
 83' Rubin 
 89' Barazite 
 
 Gele kaart: Perica, Boateng, (NAC Breda), Janssen, Ayoub, Heerings, (FC Utrecht)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.300
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
v.Bezooijen (Damcevski/23)
v.d.Weg
Amieux (El Allouchi/75)
Falkenburg
De Kamps
Matic
Sarpong
Perica
Hooi (Boateng/70)
  Ruiter
Kum
Markiet
Heerings
v.d.Maarel
Janssen (Diemers/61)
Rubin
Ayoub
Duplan (Barazite/82)
Boymans
Oar (Peterson/46)

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 2

AZ

     39' Gudelj (pen) 
 55' Gudelj 
 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.843
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Mac Intosh (Steblecki/75)
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius (Dijkstra/46)
v.d.Streek
El Makrini
Rusnák
Meleg (Schepers/61)
Hemmen
Barto
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen (Haps/46)
Gudelj
Ortíz
Dos Santos (Elm/87)
Haye
A.Jóhannsson (Hupperts/66)
Tankovic

Susan Boyle eindelijk aan de man

Zangeres Susan Boyle heeft eindelijk een relatie. De 53-jarige Schotse, die wereldwijd bekend werd dankzij haar deelname aan Britain's Got Talent, is verliefd op een Amerikaanse arts. Dat schrijft de Britse boulevardkrant The Sun.

Boyle heeft de dokter ontmoet tijdens haar tournee in de Verenigde Staten, eerder dit jaar. De man stapte op haar af in een hotellobby. Volgens de zangeres was hij geen fan, maar kende hij haar wel. Meer wil de Schotse nog niet kwijt over haar prille liefde.

Het zangtalent onthulde vorig jaar dat ze een vorm van autisme heeft, namelijk het syndroom van Asperger. Ze heeft meermaals in interviews geuit dat ze graag een relatie zou hebben en sprak eerder ook over het adopteren van een kind.

Vogelpark Avifauna weer open voor publiek

Avifauna is zaterdag na een sluiting van twee dagen weer geopend voor publiek. Het vogelpark sloot donderdag uit voorzorg de deuren na overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De vogels in het park zijn niet ziek geweest.

Het park in Alphen aan den Rijn ligt binnen de tien kilometerzone van een bedrijf in Ter Aar waar vogelgriep is geconstateerd. Binnen deze zone gelden strenge maatregelen.

Inspecteurs van de overheid zijn tot de conclusie gekomen dat 'het park doorlopend voorzorgmaatregelen neemt om de gezondheid van de vogels en bezoekers te waarborgen', zo staat op de website van het Avifauna.

Niet alle delen van het park zijn geopend voor publiek, een aantal vertrekken en enkele zogenoemde doorloopgebieden blijven preventief gesloten.

Poetin maakt zich niet druk om olieprijs

De Russische president Vladimir Poetin maakt zich geen zorgen over de gevolgen van de alsmaar dalende olieprijzen voor zijn land. Rusland, voor de helft van zijn inkomsten afhankelijk van ruwe olie, kan daar goed mee omgaan. Dat heeft hij zaterdag gezegd.

"Over het algemeen zijn wij tevreden met de situatie en zien we weinig bijzonderheden. De winter komt eraan en ik weet zeker dat de markt weer in evenwicht komt in het eerste kwartaal of halverwege 2015", aldus Poetin.

De prijs van ruwe olie daalde vrijdag tot rond de zeventig dollar per vat, het laagste niveau in vier jaar. De Russische minister van Financiën Anton Siluanov waarschuwde eerder deze maand dat de economie van het land volgend jaar mogelijk in een recessie terechtkomt, mocht de olieprijs onder de zestig dollar per vat zakken.

FARC wil gevangenen vrijlaten

De Colombiaanse rebellengroep FARC is van plan zondag een generaal en twee andere personen vrij te laten die twee weken gelegen werden ontvoerd. Daarmee moet het vredesproces met de regering weer op gang komen.

President Juan Manuel Santos schortte de vredesgesprekken, die in Cuba worden gehouden, op na de ontvoering van de generaal, een kapitein en een advocaat eerder deze maand in het westen van Colombia.

Fan wil Dwarf Fortress naar iOS brengen

Vitaly Pronkin ontwikkelt apps voor iOS en is groot fan van Dwarf Fortress. Hij werkt hard aan een native app voor Dwarf Fortress die soepel draait op iOS.  In de game speel je met een groep dwergen die een ondergronds fort willen maken. Het is aan jou om dit fort te bouwen, managen en verdedigen. Daarnaast is er een hele wereld om te verkennen. 

De app is geen port van de game zelf, maar een app die via Wi-Fi of 3G communiceert met DFHack, een memory access library voor Dwarf Fortress. Deze library bevat allerlei data die de app nodig heeft om goed te kunnen draaien. Dit zijn bijvoorbeeld alle acties die je kunt uitvoeren in het spel, alle gebouwen die je kunt plaatsen en meer. DFHack is een soort programma waarmee spelers het oorspronkelijke spel kunnen aanpassen naar smaak, met of zonder toevoeging van zelfgeschreven scripts. 

Pronkins app komt niet naar Android omdat hij alleen voor iOS apps maakt. Ook verwacht hij dat het project hem wel even zoet houdt, hij heeft namelijk veel ideeën die hij wil verwerken in de game. Verder werkt hij aan een interface die goed werkt op mobiele platformen. 

Hij is pas begonnen met het maken van de app, maar er zijn nu al beelden te zien van hoe de game draait. Het idee is om de app gratis uit te brengen wanneer deze klaar is, maar alleen als de maker van Dwarf Fortress, Bay 12 Games, hier geen problemen mee heeft.

Toernooizege voor tennisser Van der Duim

Tennisser Antal van der Duim heeft het futuretoernooi op de Dominicaanse Republiek op zijn naam geschreven. De mondiale nummer 306 was op het toernooi als eerste geplaatst en rekende in de finale af met de Amerikaan Connor Smith, 358e van de wereld.

Van der Duim verloor de eerste set na een tiebreak en leek het ook in de tweede set niet te kunnen bolwerken. Hij slaagde er echter in om twee matchpoints van Smith weg te werken, waarna de Nederlandse de tweede tiebreak wel kon winnen. Het verzet van de 23-jarige Amerikaan was daarmee gebroken, waarna Van der Duim de derde set met 6-1 naar zich toe kon trekken.

Het is de vierde futurezege van het jaar voor Van der Duim, die eerder ook al won in India, Groot-Brittannië en Qatar. Door zijn eindzege komt hij in de buurt van zijn beste ranking ooit: 276e in juni van dit jaar.

Uitslag sc Heerenveen - Heracles Almelo

sc Heerenveen heeft opnieuw geen wedstrijd kunnen winnen in de eredivisie. Tegen Heracles Almelo kreeg de ploeg van Dwight Lodeweges opnieuw klappen te verwerken. Wout Weghorst scoorde het enige doelpunt in de wedstrijd. Hieronder de statistieken:

sc Heerenveen

0 - 1

Heracles Almelo

     47' Weghorst 
 
 Gele kaart: Marzo, (sc Heerenveen), Linssen, Te Wierik, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23.900
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo (van Amersfoort/80)
Otigba
Van Aken (Dalgaard/62)
Van Anholt
De Roon
Sinkgraven
Raitala
Thorsby (Schmidt/69)
Uth
Larsson
  Telgenkamp
Koenders
Te Wierik
Jeroen Veldmate
Aktaou
Bel Hassani
Cziommer (Fledderus/46)
Bruns (Pelupessy/84)
Tannane
Weghorst (Avdic/79)
Linssen

Van Persie draagt bij aan zege Manchester United

Manchester United heeft zaterdag op eenvoudige wijze de zesde competitiezege van het seizoen geboekt. De formatie van trainer Louis van Gaal won thuis met 3-0 van Hull City. De laatste treffer werd gemaakt door Robin van Persie, op wie de laatste tijd behoorlijk wat kritiek was.

Hoewel de aanvoerder van Oranje pas drie keer had gescoord in de competitie, hield Van Gaal vast aan zijn aanvalsleider. De linkspoot betaalde dat vertrouwen in de tweede helft terug met een fraai doelpunt. Van Persie ramde de bal uit stand met links hard in de kruising. Voor United, dat Ángel Di María al voor rust met een hamstringblessure zag wegvallen, zorgden Chris Smalling en Wayne Rooney voor de andere doelpunten.

Liverpool won weer eens. De ploeg van trainer Brendan Rodgers versloeg Stoke City op Anfield met 1-0 door een doelpunt van Glen Johnson. Liverpool, dat sinds eind oktober op een overwinning wachtte, klimt door de zege naar de elfde plek.

Leroy Fer was trefzeker voor Queens Park Rangers. De middenvelder scoorde tegen Leicester City de tweede treffer namens de thuisploeg. QPR won met 3-2 en verliet de laatste plek. Die is nu voor Leicester.

Overige uitslagen
West Ham United - Newcastle United 1-0
Swansea City - Crystal Palace 1-1
Burnley - Aston Villa 1-1

Handbalsters gelijk tegen Rusland

De Nederlandse handbalsters hebben grootmacht Rusland zaterdag op een gelijkspel gehouden in de eerste van twee oefenwedstrijden. Het duel in de Topsporthal in Rotterdam eindigde in 29-29. Oranje oefent zondag nog een keer tegen de Russinnen, dan in Doetinchem.

De Nederlandse vrouwen begonnen matig aan het duel. Binnen korte tijd kwam de ploeg van bondscoach Henk Groener op een 0-6-achterstand. Oranje herstelde zich en wist de achterstand terug te brengen tot drie punten bij rust (13-16). Na de pauze kwam Nederland zelfs op 19-16, maar die voorsprong kon de thuisploeg niet vasthouden.

De formatie van Groener gebruikt de duels met Rusland ter voorbereiding op het EK. Dat begint op 7 december en wordt gehouden in Hongarije en Kroatië. Oranje is in de poulefase ingedeeld met Duitsland, Zweden en Kroatië. De eerste wedstrijd is op 8 december tegen de Duitse vrouwen.

Nederlanders trefzeker in Bundesliga

Diverse Nederlandse spelers kwamen zaterdag in de Bundesliga tot scoren. Klaas-Jan Huntelaar was het meest trefzeker. De aanvaller van Schalke 04 bracht drie goals op zijn naam in de thuiswedstrijd tegen FSV Mainz (4-1). Arjen Robben bezorgde koploper Bayern München de winst in de uitwedstrijd tegen Hertha BSC (0-1). In de wedstrijd tussen FC Augsburg en Hamburger SV (3-1) behoorden Paul Verhaegh namens de thuisploeg en Rafael van der Vaart bij HSV tot de doelpuntenmakers.

Dankzij de benauwde zege in Berlijn bleef het nog ongeslagen Bayern München ruimschoots aan kop. Nummer twee VfL Wolfsburg speelt zondag thuis tegen Borussia Mönchengladbach. Wolfsburg staat nu tien punten achter Bayern. Schalke 04 klom naar de zesde plaats.

Taffarel zet Sneijder wel in de basis

Wesley Sneijder mag zich zaterdag bij Galatasaray weer eens opmaken voor een basisplaats in de Turkse competitie. De Braziliaan Claudio Taffarel, voorlopig de opvolger van de ontslagen Italiaan Cesare Prandelli, heeft de Nederlandse spelmaker achter spits Burak Yilmaz opgesteld in het uitduel met Gaziantepspor.

Prandelli werd deze week bij Galatasaray op straat gezet. De Italiaan presteerde met name in Europa matig met de Turkse topclub. Ook werd hem verweten dat hij Sneijder, zeer geliefd in Istanbul, vaak op de bank zette.

Pauwels wint veldrit in Milton Keynes

De Belgische veldrijder Kevin Pauwels heeft zaterdag de derde World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen. Hij klopte in het Engelse Milton Keynes zijn ploeggenoot Klaas Vantornout in de sprint. De Fransman Francis Mourey kwam net voor Lars van der Haar als derde over de meet. Corné van Kessel was op de zesde plaats de tweede Nederlander.

Pauwels verstevigde door de zege zijn leidende positie in de stand. De volgende cross in de World Cup is op 21 december, als de veldrijders in Namen aantreden.

Van Gaal ziet ook Di Marí­a wegvallen

Trainer Louis van Gaal van Manchester United heeft zaterdag opnieuw een van zijn belangrijke spelers zien wegvallen. Ángel Di María moest zich al in de openingsfase van het thuisduel met Hull City laten vervangen. De Argentijnse aanvaller lijkt op het eerste gezicht een hamstringblessure te hebben opgelopen.

Van Gaal kan al enige tijd geen beroep doen op onder anderen Daley Blind, Luke Shaw, Phil Jones en Jonny Evans. De Argentijnse verdediger Marcos Rojo keerde tegen Hull weer terug na een blessure. De eveneens weer fitte Colombiaanse spits Radamel Falcao zat naast Van Gaal op de bank.

[Vid] Kasai oudste winnaar ooit, valpartijen Wellinger en Lanisek

Schansspringer Noriaki Kasai heeft samen met Simon Ammann de tweede World Cup-wedstrijd in het Finse Kuusamo op zijn naam geschreven. Met zijn zege verbreekt de 42-jarige Japanner zijn eigen record van oudste winnaar ooit in de World Cup. Dat had hij sinds januari van dit jaar al op zijn naam, door het skivliegen in Tauplitz/Bad Mitterndorf te winnen.

Kasai ging al na de eerste ronde aan de leiding door een sprong waar alleen de Oostenrijker Michael Hayböck bij in de buurt kon blijven. Anders Fannemel uit Noorwegen en de Sloveen Peter Prevc volgden het duo, met Anders Bardal (Noorwegen) en Simon Ammann (Zwitserland) in hun kielzog. De eerste ronde werd ontsierd door een valpartij van de Duitser Andreas Wellinger, die wel in orde leek te zijn.

De val van de Duitser Andreas Wellinger (Bron: YouTube)

De eerste springer in de tweede ronde, Anze Lanisek, ging ook hard onderuit. Bij de Sloveen schoot plotseling een binding van zijn ski los, waarna hij voorover in de sneeuw smakte. Hij lijkt het naar omstandigheden ook redelijk te maken. 

Het was vooral de Duitser Severin Freund die een goede sprong liet zien, hij schoof uiteindelijk op van de zevende naar de derde plek. Ook Ammann liet een sterke sprong zien, waarna tot Kasai niemand bij de Zwitser in de buurt kwam. De Japanner leek aanvankelijk iets tekort te komen, maar kwam tot zijn vreugde op exact hetzelfde puntentotaal uit als Ammann, waardoor beiden gehuldigd werden als winnaar.

De val van de Sloveen Anze Lanisek (Bron: YouTube)

Zeiler Postma zakt weg in Abu Dhabi

Zeiler Pieter-Jan Postma heeft zich zaterdag niet kunnen handhaven op de vierde plaats van het klassement bij de wereldbekerfinale in Abu Dhabi. De Fries, die uitkomt in de Finn-klasse, eindigde in de vijfde race als zesde en finishte in de zesde race als veertiende. Daardoor zakte hij twee plekken in het klassement, naar de zesde plaats met 35 punten.

Om alsnog op het podium te komen moet Postma zondag tijdens de medalrace minimaal zes punten goedmaken op de Australiër Jake Lilley, die derde staat met 29 punten. De Amerikaanse nummer twee Caleb Paine is met 24 punten ook nog enigszins in zicht. Vasilij Zbogar uit Slovenië gaat nog steeds aan de leiding en is met negen punten niet meer te achterhalen.

Nina Keijzer en Claire Blom zetten hun opmars in de 49er FX zaterdag voort. Met een tiende en een vijfde plek klom het Nederlandse duo van de zesde naar de vierde positie in de rangschikking. Het gaatje met de derde plek is slechts drie punten.

Wiebes zwijgt over aangifte tegen Financiën

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) wil niet ingaan op de aangifte die het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft gedaan tegen het ministerie van Financiën. Dat wordt ervan verdacht getuigen te hebben aangezet om te zwijgen in een rechtszaak over zwart geld. "De zaak is onder de rechter, dus het lijkt me verstandig er helemaal niets over te zeggen", zei Wiebes zaterdag in de marge van een VVD-congres.

Turkse politie breekt protest bij paleis op

De oproerpolitie in Ankara heeft een betoging van enkele tientallen studenten bij het nieuwe, omstreden paleis van president Recep Tayyip Erdogan opgebroken. Met schild en pepperspray voorkwamen de agenten dat de studenten bij het paleis konden komen. Er werden 22 arrestaties verricht.

Het paleis is symbool geworden van de toenemende autoritaire regeerstijl van Erdogan. Het gebouw kostte een half miljard euro en beschikt over duizend kamers. Oppositiepartijen, milieuactivisten en mensenrechtenactivisten spreken van een exorbitante uitgave waar duizenden bomen voor moesten wijken.

Paus Franciscus is de eerste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder die op het paleis verwelkomd werd. De kerkvorst arriveerde vrijdag in Turkije voor een driedaags bezoek.

Zeven pubers opgepakt na mishandeling in bus

Zeven jongens van 14 en 15 jaar zijn vrijdagmiddag in Utrecht aangehouden nadat ze stennis hadden gemaakt in een bus richting het centraal station. Ze stapten eerst al met veel geschreeuw de bus in. Tijdens de rit bleven ze luidruchtig en begonnen ze twee meisjes lastig te vallen.

Twee meisjes van 18 jaar uit Bunnik die de jongens daarop aanspraken, werden mishandeld. Een van hen kon de politie waarschuwen, die de bus bij het station opwachtte.

De jongens, afkomstig uit Utrecht en De Meern, zijn meegenomen naar het bureau en hun ouders zijn gewaarschuwd. De politie onderzoekt nog wie van het groepje verantwoordelijk was voor de mishandeling.

Man slaat 15-jarige scheidsrechter

Een 40-jarige Rotterdammer is aangehouden omdat hij een 15-jarige scheidsrechter in zijn gezicht had geslagen. Dat gebeurde na een jeugdvoetbalwedstrijd.

Na afloop van de wedstrijd, in de buurt van het Feyenoordstadion, kreeg de jonge scheidsrechter het met iemand aan de stok. De 40-jarige man begon zich ermee te bemoeien en sloeg de knul in zijn gezicht. Of het een vader van een van de spelertjes was, kon een politiewoordvoerder niet zeggen.

De jongen heeft aan het incident geen ernstige verwondingen overgehouden, alleen een blauwe plek in zijn gezicht.

Moeizame winst Arsenal bij West Bromwich

Arsenal heeft na twee nederlagen op rij weer gewonnen in de Engelse Premier League. West Bromwich Albion gaf de ploeg van manager Arsène Wenger in eigen stadion veel weerstand, maar droop uiteindelijk met een nipte nederlaag af: 0-1.

Danny Welbeck werd de gevierde man bij Arsenal. De spits kopte na een uur spelen een voorzet van Santi Cazorla achter doelman Ben Foster. WBA was in de slotfase twee keer dicht bij de gelijkmaker. Eerst kopte clubtopscorer Saido Berahino op de lat, waarna Craig Gardner de bal van afstand maar net naast schoot.

Door de zege komt Arsenal voorlopig op de vierde plaats, West Bromwich blijft onderin de middenmoot.

Amateurvoetbal akkoord met tweede divisie

De terugkeer van de tweede divisie in het Nederlandse voetbal lijkt nog een formaliteit. De verenigingsraad van het amateurvoetbal heeft zaterdag met ruime meerderheid ingestemd met een nieuwe competitiestructuur.

Die voorziet in een verplichte promotie en degradatie tussen betaald en amateurvoetbal vanaf seizoen 2016/2017 en het invoeren van een extra landelijke competitie tussen de huidige twee Topklassen en de Jupiler League. Die tweede divisie moet voor een geleidelijke doorstroming zorgen tussen het amateurvoetbal en het profvoetbal.

De plannen voor de nieuwe competitiestructuur zijn afkomstig van een stuurgroep met daarin alle geledingen van het voetbal. In de voorgestelde opzet treden de beloftenteams van de betaaldvoetbalclubs ook toe in dezelfde competitiestructuur. Op dit moment spelen de beloften in een aparte, gesloten competitie. De bondsvergadering neemt dinsdag 2 december een definitief besluit over de plannen.

Paumen leidt hockeydames naar zege op CT

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zaterdagmorgen het eerste duel van de Champions Trophy gewonnen. Na twee moeizame kwarten, was het Maartje Paumen die haar ploeg in het derde bedrijf bij de hand nam. De vedette verzorgde in Mendoza de complete Nederlandse productie: 2-0.

Of het nu de eerste wedstrijd was van het toernooi of dat Oranje tegen het stug verdedigende China speelde, feit was dat de Oranjevrouwen maar moeizaam op stoom kwamen tegen de Aziaten. Nederland speelde slordig en kreeg voor rust slechts een handvol kansen, via onder meer Ellen Hoog, Maartje Paumen en Xan de Waard.

In het derde kwart ging het al beter. Nadat Carlien Dirkse van den Heuvel een dot van een kans had gemist en ook Caia van Maasakker de eerste corner niet wist te benutten, bracht Paumen haar ploeg op voorsprong. De goalgetter verzilverde de tweede corner door de bal strak in de linkerkruising te pushen. Nog geen twee minuten later krikte ze de marge verder op. Opnieuw trof Paumen het doel uit een corner: 2-0.

Zondag wacht het tweede pouleduel voor Nederland. De vrouwen van Sjoerd Marijne spelen om 15.30 uur (Nederlandse tijd) tegen Japan.

Sterk resultaat biatlete Sloof

Biatlete Chardine Sloof heeft tijdens de IBU Cup in het Noorse Beitostølen voor een zeer knappe prestatie gezorgd. De Nederlandse werd in de sprint gedeeld zesde, haar beste resultaat ooit in het niveau direct onder de World Cup. 

Van de 92 deelneemsters, waaronder biatletes die regelmatig in de World Cup starten, zette de 22-jarige Sloof de 25e langlauftijd neer. Ze boekte haar winst echter bij het schieten, wat ze redelijk snel, maar vooral foutloos deed. Zowel bij de eerste als de tweede schietbeurt gingen alle vijf schijven neer.

Sloof heeft bij de junioren al wel eens sterk gepresteerd: In 2012 pakte ze op het WK junioren de wereldtitels op de individuele wedstrijd en de achtervolging. In Beitostølen deed haar 26-jarige broer Joël Sloof ook mee. Hij begon foutloos, maar vier missers in de tweede schietbeurt brachten hem uiteindelijk de 76e plaats in het veld van 122 deelnemers.

The Witcher geeft liedje weg

CD Projekt RED laat zich weer van zijn beste kant zien. Een van de soundtracks uit The Witcher 3: Wild Hunt geven ze weg.

Als je door de Skellige eilanden zwerft, dan hoor je dit nummer van Mikolai Stroinski. Het is gebaseerd op een oud Engels liedje genaamd “Bonnie At Morn”.

Fan Aes Sidhe noteerde deze lyrics:
The sheep are in the meadow
And the kye are in the corn
Thou lies o'er long in thy bed
Bonny at morn.

(repeat)

Canny at e'en, bonnie at morn
Canny at e'en, bonnie at morn
And thou lies o'er long in thy bed
Bonnie at morn

The Witcher 3: Wild Hunt komt uit op 24 februari 2015 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Duitsland begint rodelseizoen met zeges

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is het nieuwe World Cup-seizoen in het rodelen van start gegaan. Dat leverde zaterdag direct twee Duitse zeges op: Bij de vrouwen won Natalie Geisenberger, terwijl de zege bij de dubbels naar Toni Eggert en Sascha Benecken ging.

De wedstrijd bij de vrouwen was een volledig Duitse aangelegenheid. Olympisch kampioene Geisenberger ging na de eerste run aan de leiding, maar had slechts 0,05 seconden voorsprong op haar jonge landgenote Dajana Eitberger. Tatjana Hüfner en Anke Wischnewski completeerden de topvier. In de tweede run veranderden de posities niet meer. Eitberger maakte een fout en verloor daardoor haar kans om Geisenberger te verslaan, maar bleef wel op de tweede plek staan.

Bij de dubbels was de grootste verrassing het feit dat olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt het podium niet haalden: Zij werden vierde. Het was voor het eerst sinds januari 2013 dat ze buiten het podium vielen. De zege ging naar landgenoten Eggert/Benecken, die veel te sterk waren voor de rest van het veld. Dat werd aangevoerd door het verrassende Russische duo Vladislav Yuzhakov en zijn nieuwe partner Vladimir Prokhorov. Peter Penz en Georg Fischler raasden voor eigen publiek naar de derde plek.

PSV - Feyenoord opnieuw uitgesteld

De wedstrijd tussen PSV en Feyenoord, die aanvankelijk voor dinsdagavond op het programma stond, gaat niet door. De topper zou in eerste instantie morgenmiddag worden gespeeld, maar ook dit was niet mogelijk.

PSV speelde gistermiddag namelijk de tweede helft van de Europa League-wedstrijd tegen GD Estoril Praia. Dit duel begon donderdagavond, maar door overvloedige regenval was het niet mogelijk om de tweede helft te starten. Normaal gesproken moeten tussen twee duels 48 uur rust zitten, maar dat was door de uitgestelde Europese wedstrijd niet meer het geval.

Na overleg tussen PSV, Feyenoord en de Nederlandse voetbalbond (KNVB) werd als alternatief dinsdagavond 20.45 uur aangedragen. Nu blijkt echter dat de NS te weinig materieel kan leveren. Bovendien gaat de burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, niet akkoord met busvervoer van de Feyenoord-fans.

"Wij vinden dit zeer spijtig en betreuren dat deze topper niet kan doorgaan op de geplande datum. Ons programma zal hierdoor behoorlijk in elkaar worden geschoven en dat is jammer", liet de algemeen directeur van PSV, Toon Gerbrands, op de officiële website van PSV weten.

Eric Gudde, preses van Feyenoord, was op het digitale thuis van de Rotterdammers minder mild. "Het is in mijn ogen buitengewoon triest dat we er in dit land niet in slagen om zo'n wedstrijd op maandag of dinsdag te organiseren. Iets wat in andere voetballanden gewoon een abc’tje is omdat instanties daar blijkbaar wel flexibiliteit tonen als de omstandigheden daar om vragen. Dit is echt weer Holland op z’n smalst."

Ook de KNVB baalt van de nieuwe tegenvaller. "We hebben ons er met alle betrokkenen maximaal voor ingespannen om het op deze korte termijn te realiseren. Toen we het duel gisteren naar dinsdag verplaatsten, leken alle seinen op groen te staan. Met de kennis van nu blijkt dat tot onze grote teleurstelling anders te liggen."

Het is nog onduidelijk wanneer de wedstrijd gespeeld zal worden. Alle partijen gaan aan het begin van de week met elkaar om de tafel zitten.

Gewichthefster betrapt op clenbuterol

Gewichthefster Makhliyo Togoeva uit Oezbekistan heeft positief getest op het verboden middel clenbuterol, zo meldt de overkoepelende bond IWF. Ze is voorlopig geschorst in afwachting van het testen van de B-staal.

Zolang de zaak loopt zal de IWF verder niks meer naar buiten brengen. Togoeva was eerder deze maand nog actief op het WK gewichtheffen in Astana, waar ze vijfde werd in de lichtste klasse, tot 48 kilogram. De 22-jarige pakte in september brons op de Asian Games, met ruime persoonlijke records bij zowel het trekken als het stoten.

'IS-strijders verslaafd aan Red Bull'

De buitenlandse jihadisten die in Syrië en Irak strijden voor een staat waarin de stompzinnige regeltjes van Mohammed wet zijn, blijken verslaafd te zijn aan producten die uit het satanische westen afkomstig zijn. De blikjes Red Bull en Pringles zijn niet aan te slepen voor de lokale middenstand.

Tussen het onthoofden en schieten door nemen vooral de buitenlandse relikneuzen graag een westerse snack voor de snelle trek of verliezen ze zichzelf helemaal in hun –eveneens westerse- smartphone. Voor lokale winkeliers zijn dit relatief nieuwe producten en het kost dan ook enige moeite om de schappen te vullen met lekkernijen uit Europa of Amerika.

"De buitenlandse strijders vormen nu de motor van de economie in IS-gebied", zo verklaart een kledingverkoper in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. Bounty's en snickers waar tot voor kort onbekend in het gebied, maar dankzij de import van westerse relikneusjes vormen ze nu een middel van inkomen.

Een Red Bull kost in Raqqa 1,50 dollar. In Deir Ezzor wordt 5,50 dollar neergeteld voor Pringles. Exuberante prijzen wanneer je bedenkt dat het dagloon in Syrië neerkomt op zo'n 3 dollar per dag. Winkeliers doen dan ook rustig 10% bovenop de prijs om de kosten te dekken. Er moeten immers grenswachten worden omgekocht om de producten het gebied in te krijgen.

De lokale bevolking is niet onverdeeld blij met de pracht en praal die meekomt met de strijders. Ze lijden enorm onder de oorlog en de wetten van Allah. "De IS-militanten regeren ons in naam van hun religie en leiden een luxeleven terwijl de rest van de bevolking lijdt", aldus een winkelier.

Gemengd synchroonzwemmen en schoonspringen op WK

Wereldzwembond FINA heeft tijdens haar congres in Doha besloten dat er op het WK van 2015 gemengd synchroonzwemmen en schoonspringen op het programma staat. In beide sporten zal het gaan om duetten met één man en één vrouw.

Het is opvallend dat het uitgerekend zo gepland is dat gemengd synchroonzwemmen haar debuut zal maken op het WK van 2015, dat in Kazan gehouden wordt. Juist in Rusland is er veel kritiek op het plan, omdat de sport volgens hen niet voor mannen bedoeld is. Zo liet zwemmer Evgeniy Korotyshkin al weten dat hij er weinig zin in had om behaarde benen uit het water te zien steken.

Er zullen voor het gemengd schoonspringen waarschijnlijk twee wedstrijden op het programma komen: Van de 3-meterplank en de 10-metertoren. Ook voor het synchroonzwemmen lijken er twee sets medailles te komen voor de gemengde duetten.

Sparta Rotterdam ontslaat trainer Kruys

Gert Kruys kan op zoek naar een nieuwe baan. De trainer van Sparta is vanochtend, na het wekelijkse technisch overleg, de laan uit gestuurd. De club uit Rotterdam Spangen staat op dit moment zevende in de Jupiler League.

Aanstaande maandag zullen Peter van den Berg en John de Wolf de honneurs tegen Fortuna Sittard waarnemen. Intussen buigt de directie van Sparta Rotterdam zich over de vraag wie Kruys moet opvolgen.

Kruys zwaaide sinds begin dit jaar de scepter over de hoofdmacht van Sparta Rotterdam. Hij was de opvolger van Adrie Bogers, die eveneens zijn congé kreeg. Hij kreeg als doelstelling mee om in het seizoen 2013/2014 promotie naar de Eredivisie te bewerkstelligen, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. In het beslissende tweeluik voor promotie was FC Dordrecht de betere.


Sparta Rotterdam ontslaat trainer Kruys (PRO SHOTS / Kay in 't Veen)

Judobond kan door met centralisatie

Judobond Nederland (JBN) kan door met plannen om de judosport te centraliseren. De bondsraad, het hoogste besluitsorgaan van de JBN, heeft daar mee ingestemd. De bedoeling is dat de huidige vier trainingslocaties zullen worden teruggebracht naar één of twee trainingscentra. 

Het bondsbestuur heeft het besluit om vanaf het najaar 2016 te gaan werken op maximaal twee locaties genomen mede op aandringen van sportkoepel NOC*NSF. 

Hoe judo 2.0 er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Het algemeen bestuur zal dit voorjaar met een concrete invulling van de plannen moeten komen en ze zullen op zoek moeten naar draagvlak. Voor deze plannen bestaat veel weerstand uit de judowereld. De judoka's zie niets in de plannen om het aantal steunpunten te verminderen. 

Judo-icoon Cor van der Geest liet zich eerder al weten dat centralisatie funest is het judo. "Judo is groot geworden door onderlinge strijd. Haal de top weg bij de clubs en zijn geen voorbeelden en sparringpartners meer voor de laag eronder", aldus de voormalig bondscoach.

Mei 2015 zal het definitieve besluit genomen moeten worden over judo 2.0. Tot die tijd is het praten, praten en nog eens praten. 

Azië steunt Blatter in strijd om presidentschap FIFA

De Aziatische voetbalfederatie AFC heeft zaterdag nogmaals steun betuigd aan Sepp Blatter. De 78-jarige Zwitser kan rekenen op de stem van de Aziatische bonden bij de volgende verkiezing van het voorzitterschap van de wereldbond FIFA. Blatter heeft zich kandidaat gesteld voor een vijfde termijn als hoogste voetbalbaas.

"We hebben al tijdens het congres in juni duidelijk gemaakt dat de AFC voor Blatter kiest", zei AFC-voorzitter sjeik Salman bin Al Khalifa. "Als wij eenmaal onze stem aan iemand geven, zal dat niet snel veranderen", aldus Salman. De AFC vertegenwoordigt 46 stemmen.

Vooralsnog zijn Blatter en de Fransman Jérôme Champagne de enige kandidaten voor de verkiezing volgend jaar. Britse media meldden deze week dat de Jordaanse prins Ali bin Al Hussein ook oren heeft naar de machtigste voetbalfunctie. "Voorzover ik weet, was prins Ali bij ons congres waar we unaniem de steun voor Blatter uitspraken", aldus sjeik Salman.

Peking verbiedt roken in het openbaar

Peking heeft een verbod ingevoerd op het roken in openbare ruimtes, waaronder werkplekken en het openbaar vervoer. Dat meldt persbureau Xinhua. De maatregel werd vrijdag aangenomen. De nieuwe regels verbieden ook tabaksreclames in het openbaar, op tv, in films en in kranten.

Het verbod wordt op 1 juni van kracht. Op roken in het openbaar komt een boete te staan van omgerekend zo'n 25 euro.

China telt naar schatting zo'n driehonderd miljoen rokers, het hoogste aantal ter wereld.

Manager opleidingsploeg Astana ontslagen

De Kazachstaanse wielerbond heeft algemeen directeur Dmitri Sedoun van de opleidingsploeg van Astana ontslagen. De federatie kondigde tevens een diepgaand onderzoek aan naar de reeks dopinggevallen binnen de ploeg. "Wij staan voor schoon wielrennen in Kazachstan en ik verzeker u dat het onderzoek volledig volgens de regels van de internationale wielrenunie zal plaatsvinden", zei voorzitter Kairat Kelimbetov op de website van de ploeg.

Drie renners uit de opleidingsploeg zijn kort achter elkaar betrapt op het gebruik van anabole steroïden: Ilya Davidenok, Viktor Okishev and Artur Fedosseyev. Het opleidingsteam is als gevolg van de dopinggevallen voor onbepaalde tijd geschorst. Opvallend genoeg staat Sedoun op de site van het World Tour-team ook vermeld als sportief directeur, maar wat daarmee gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

IS valt Kobani vanuit Turkije aan

Extremisten van de terreurgroep Islamitische Staat hebben de Syrische grensstad Kobani vanuit Turkije aangevallen. Dat is voor het eerst. Volgens een woordvoerder van de Koerdische Democratische Unie Partij vielen IS-strijders de grenspost aan die Turkije met Kobani verbindt.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat het offensief begon met een zelfmoordaanslag op de grensovergang.

Het offensief van IS tegen Kobani begon medio september.

Belastingdienst int 58 duizend euro euro langs A28

De Belastingdienst heeft vrijdagavond beslag gelegd op twintig voertuigen en heeft ruim 58 duizend euro geïnd. Dat gebeurde tijdens een verkeerscontrole samen met de politie, Veilig Verkeer Nederland en de ANWB langs de A28 bij De Wijk.

Ongeveer zevenhonderd autos zijn gecontroleerd, negentien bestuurders hebben een bekeuring gekregen voor onder meer gladde banden, rijden zonder rijbewijs en rijden zonder verzekering. Een bestuurder had nog een boete openstaan van 997 euro. Twee automobilisten hadden te veel gedronken.

De ANWB heeft zeventien bestuurders geholpen in verband met kleine gebreken.

Slavernij groeit in Groot-Brittannië

Mogelijk zijn zo'n dertienduizend mensen in Groot-Brittannië slachtoffer van moderne slavernij - vier keer meer dan eerdere schattingen. Dat blijkt uit cijfers van het Britse ministerie van binnenlandse zaken die zaterdag zijn vrijgegeven. Het rapport is onderdeel van plannen van de regering mensenhandel en slavernij te bestrijden.

Bij slachtoffers van moderne slavernij moet gedacht worden aan vrouwen die gedwongen worden in de seksindustrie te werken, huishoudelijke hulpen en arbeiders in landbouw, industrie of visserij.

Veel slachtoffers worden door mensenhandelaren vanuit landen als Roemenië, Polen, Albanië en Nigeria naar Groot-Brittannië gebracht.

'Joden willen weg uit Nederland'

Tijdens een bezoek van een Britse parlementaire delegatie in Nederland kwam aan het licht dat jonge joden zich massaal opmaken voor een moderne exodus.

De jongeren zitten niet meer helemaal lekker in hun vel sinds het sociale klimaat in Nederland nogal verhardde en bedreigingen via de sociale media de normaalste zaak van de wereld lijken te zijn geworden. Vooral na de zomerse Gazaoorlog piekte het online antisemitisme als nooit tevoren.

"We waren op een Joodse school", vertelt de leider van de delegatie. "We waren verbaasd over het aantal leerlingen dat zei weg te willen uit dit land en naar Israël te willen verhuizen." Het parlementslid van Labour is tevens verbaasd dat de Nederlandse regering zich over deze kwestie angstvallig stil lijkt te houden.

Het is al langer een gegeven dat bestuursleden van joodse organisaties niet langer herkenbaar of met volledige naam op een willekeurige website durven te verschijnen. Ook ondernemers zoals CoolCat ontkomen niet aan het onverbloemd racisme uit veelal islamitische hoek.

'Klagers, kom een dagje helpen'

Als al de mensen die zich druk maken over onderbezetting in verpleeghuizen nou eens een dagje komen helpen, dan is het probleem al deels opgelost''. Die oproep doet Aad Koster, directeur van brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz naar aanleiding van een enquête van zorgvakbond Abvakabo FNV.

70 procent van de 3800 ondervraagde zorgverleners geeft daarin aan dat onderbezetting op de werkvloer of te hoge werkdruk dit jaar heeft geleid tot incidenten, zoals valincidenten of conflictsituaties tussen cliënten. Ook worden er volgens ruim de helft van de ondervraagden vergissingen gemaakt met het toedienen van medicatie.

Ruim een kwart van de ondervraagden zegt dat ouderen in verpleeghuizen ondervoedings- of uitdrogingsverschijnselen vertonen, als gevolg van onderbezetting of een te hoge werkdruk.

Een grote meerderheid klaagt over te weinig personeel. Ruim driekwart van de zorgverleners vindt dat ze regelmatig onvoldoende tijd hebben om cliënten de zorg te bieden die ze nodig hebben. Ruim de helft meldt dat door onderbezetting cliënten regelmatig langer dan een uur zonder professioneel toezicht zitten.

"Om de dag wordt er wel een meldpunt gestart of een enquête uitgevoerd over wat er mis is", verzucht Actiz-baas Koster. "Wij willen liever onze energie stoppen in het werken aan oplossingen, bijvoorbeeld de inzet van vrienden en familie in verpleeghuizen."

'Klagers, kom een dagje helpen'
'Klagers, kom een dagje helpen' (Foto: ANP)

Cabaretier ontslagen na kritiek op Spoorzone

De gemeente Delft heeft cabaretier Pieter Jouke ontslagen als columnist na een kritisch stuk over het peperdure Spoorzone-project. Dat meldt Jouke zaterdag op Twitter.

Jouke schreef maandelijks een column voor de website van de gemeente, waarin hij geluiden uit de samenleving aansneed. Maar een hatelijke column over de uit de hand gelopen nieuwbouw rond het station van Delft ging net één brug te ver voor de gemeente. De column werd niet geplaatst en Jouke kreeg te horen dat hij per direct was ontslagen.

Het hele gebied rond het station van Delft is de afgelopen jaren op de schop gegaan: er komt een nieuwe spoortunnel, een nieuw station, stadhuis en woningen. Maar het project bleek veel duurder dan gepland, tot nu toe zo'n tachtig miljoen euro. De gemeente Delft heeft enorme bezuinigingen moeten doorvoeren en zijn burgers extra moeten belasten. Hierover ging de column van Jouke.

De website ThePostOnline heeft de column alsnog geplaatst. "Hierbij benoem ik Delft officieel tot Mitterand-gemeente", schrijft Jouke. "Een gemeente waar megalomane projecten belangrijker zijn dan ontwikkelde burgers. De rijken in Delft lachen om de 43 euro meer per huishouden per jaar. De rijken kunnen toch wel sporten, of dit nou nog wordt gesubsidieerd of niet. De rijken huren wel een privéleraar in om te leren dansen, zingen, kleien of pianospelen."

De gemeente Delft laat in een reactie op ThePostOnline weten te hebben besloten tot het censureren van de column omdat hij niet passend was in deze uitgave van de gemeente. "Maar de mening van Pieter Jouke respecteren wij. Zijn kijk op Delft kan zeker bijdragen aan de verschillende gesprekken in de stad die het college organiseert."

'Megasucces Gooische Vrouwen overkwam ons'

Na lang twijfelen besloot regisseur Will Koopman toch een tweede Gooische Vrouwen-film te maken. In de sequel leren de fans hoe het verder gaat met de vier vriendinnen. Negen vragen aan Koopman:

Jullie hebben heel lang nee geroepen. Zijn jullie overstag gegaan voor jezelf of voor de fans?

"We hebben heel bewust altijd geroepen dat we geen sequel wilden, tot Linda met een gouden idee kwam. Een soort ingang waarmee we toch nog een nieuw verhaal over de vrouwen konden vertellen. Om te zien wat dat is, moeten de mensen maar gaan kijken."

Maar is deel 2 voor de fans of voor jullie zelf?

"Nee, deze film hebben we echt voor de fans gemaakt. Elke week werd de vraag mij wel een paar keer gesteld: in interviews, per mail, soms op straat. En dat gold ook voor Linda en de andere actrices. Het was overigens ook voor ons persoonlijk geweldig om weer met z'n allen bij elkaar te komen."

Sequels zijn vaak minder.

"Ja, dat klopt: ik vond Sex and the City 2 en The Hangover 2 ook niet over het origineel heen gaan. Maar onze film hoort niet in dat rijtje. Integendeel: hij is veel gelaagder geworden dan het eerste deel, er zit meer diepgang in. Het gaat over vriendschap, over dat je in je leven niet zonder vriendinnen kan. En dan maakt het niet uit of je tijdelijk uit elkaar gaat of niet: je vindt elkaar uiteindelijk toch wel weer."

Dat is toch ook de boodschap van de serie?

"Jawel. Maar we zijn nu ook als makers een flink aantal jaar verder. We zijn ouder geworden, en merken ook in het echte leven dat het écht zo is. We hebben als vriendengroep de afgelopen jaren heel erg veel meegemaakt natuurlijk; dat zie je terug in de film."

Deel 1 trok bijna twee miljoen bezoekers. Hoe voelt het om de best bezochte Nederlandse film in dertig jaar gemaakt te hebben?

"Dat heb ik mij eigenlijk nooit gerealiseerd tot mensen het tegen mij zeiden. Het is natuurlijk geweldig, maar dit is echt iets dat je overkomt, waar je zelf weinig aan kan veranderen. Het is zo'n abstract getal: twee miljoen mensen. Toen deel 1 uitkwam, hebben we met cast, crew en personeel van Talpa een poll opgezet. Eén iemand vulde 1,9 miljoen in - we hebben hem uitgelachen. Uiteindelijk heeft hij dus wel een weekendje Parijs gewonnen."

In hoeverre voelde jij zelf de druk om over dat succes heen te gaan? Mensen gaan toch vergelijken.

"De eerste week dat we op de set stonden, zat ik echt in de stress: Wat sta ik hier te doen? Hoe kan ik nou die hoge verwachtingen van alle fans waarmaken?! Dit gaat nooit lukken! Maar na een paar dagen was dat voorbij en zat ik weer in mijn gewone setritme. Als er al druk is, dan ligt die echt niet alleen op mijn schouders: je maakt zon film met zijn allen. Maar ik merkte wel dat meer mensen tijd nodig hadden om daar overheen te komen."

Je hebt heel veel met Linda de Mol gemaakt. Wat verklaart jullie chemie?

"Zowel Linda als John de Mol, met wie ik samen Talpa Fictie vorm, zijn enorm perfectionistisch. En halen dus echt het beste uit mensen naar boven. Dat zorgt voor een enorme drive, dat je altijd méér wilt en kan. Dat heb ik nodig, want ik word eigenlijk alleen maar onzekerder naarmate ik ouder word. Je moet blijven appelleren aan je eigen successen. En je moet altijd mee blijven gaan met de tijdgeest."

Ben je teleurgesteld als de film minder dan 1,9 miljoen mensen trekt?

"Ben je gek, nee joh! Daar rekenen we echt niet op. Zoiets gebeurt eens in de dertig jaar. We hopen dat we heel veel fans blij maken, omdat ze nog één keer hun vriendinnen terug kunnen zien. Want zo zien veel vrouwen Cheryl en de anderen toch."

Wat dacht je van een deel 3, over een jaar of vijf?

"Ik weet eerlijk waar niet of we nog een sequel kunnen maken. Het einde van dit deel schreeuwt er niet meteen om, om een understatement te gebruiken. Maar ik zeg nooit meer nooit. Al moet het wel een héél briljant idee zijn willen we allemaal overstag gaan."

Mubarak niet veroordeeld voor dood betogers

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak is niet veroordeeld voor betrokkenheid bij de dood van betogers tijdens de opstand tegen zijn bewind in 2011. Dat heeft de rechter zaterdag besloten. Mubarak werd ook vrijgesproken van corruptie. De vrijspraken gelden ook voor zijn twee zoons Alaa en Gamal, zijn vroegere chef veiligheid en zes andere commandanten. Een zakenman en vriend van Mubarak, die bij verstek werd berecht, is eveneens vrijgesproken.

De voormalige president werd in 2012 nog veroordeeld tot levenslang, maar een gerechtshof verwierp dat vonnis een jaar later en besloot dat het proces over moest.

In de opstand van 2011 vonden bijna negenhonderd demonstranten de dood. Mubarak werd vervolgd in verband met de dood van 239 van hen, waarin hij als bevelhebber een aandeel zou hebben gehad.

Rolstoeltennissers naar halve finales Masters

Drie van de vijf Nederlandse rolstoeltennissers hebben zich in Londen geplaatst voor de halve finales van de Wheelchair Tennis Masters, het eindejaarstoernooi voor de beste acht spelers en speelsters van de wereld.

Bij de mannen deed alleen Maikel Scheffers mee namens Nederland. Hij moest in de groepsfase het onderspit delven tegen de nummer één van de wereld, de Japanner Shingo Kunieda. Scheffers, de mondiale nummer vijf, kon vervolgens echter wel overwinningen laten noteren tegen de Argentijnse nummer vier van de wereld, Gustavo Fernandez, en de Japanner Takashi Sanada. In de halve finale neemt Scheffers het zaterdag op tegen de Fransman Nicolas Peifer, de nummer zeven van de wereldranglijst.

Het toernooi bij de vrouwen kende een half Nederlands deelnemersveld. In groep 1 slaagde Sharon Walraven (7) er niet in om een wedstrijd te winnen. De tweede groep bestond uit drie Nederlandse dames en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane. Jiske Griffioen, nummer twee van de wereld, won drie keer en staat in de halve finale tegenover Yui Kamiji uit Japan, aanvoerdster van de mondiale ranglijst. Aniek van Koot werd tweede in de groep en speelt om een finaleplaats tegen de Britse Jordanne Whiley. Marjolein Buis werd uitgeschakeld en moet net als Walraven voor de lagere posities spelen.

Thunder overdondert Knicks

De basketballers van Oklahoma City Thunder zijn vrijdag in de Amerikaanse NBA over New York Knicks gedenderd. De thuisploeg won met 105-78. Uitblinker bij Thunder was Russell Westbrook. De point guard maakte zijn rentree nadat hij dertien wedstrijden met een gebroken hand had moeten toekijken, maar van gebrek aan wedstrijdritme was niets te merken. Westbrook legde 32 punten in de basket.

De Knicks speelden opnieuw zonder hun sterspeler Carmelo Anthony, die rugklachten heeft. Amar'e Stoudemire ving het ontbreken van Anthony maar ten dele op met 20 punten. Beide ploegen draaien overigens tot dusver een matig seizoen. Ze bivakkeren in de onderste regionen van de stand.

Opvallend is dat er elf wedstrijden gespeeld werden, maar alleen bij de wedstrijd tussen de Indiana Pacers en Orlando Magic (98-83) wist geen van beiden ploegen de honderd punten te halen. In vier wedstrijden slaagden beide teams erin om de grens van honderd punten te bereiken.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Golden State Warriors 101-106
Atlanta Hawks - New Orleans Pelicans 100-91
Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 88-104
Toronto Raptors - Dallas Mavericks 102-106
Houston Rockets - Los Angeles Clippers 85-102
San Antonio Spurs - Sacramento Kings 112-104
Denver Nuggets - Phoenix Suns 122-97
Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 99-112 
Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves 119-120 

De Bruijn verslaat Jaspers op WK driebanden

Biljarter Jean-Paul de Bruijn heeft als enige Nederlander de kwartfinales bereikt van het wereldkampioenschap driebanden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De Zeeuw versloeg zaterdag in de achtste finales landgenoot en drievoudig wereldkampioen Dick Jaspers met 40-30.

De Bruijn had zestien beurten nodig om de titelfavoriet uit te schakelen. Hij nam al vanaf het begin van de partij het initiatief en bouwde gestaag aan een voorsprong. Jaspers kwam in de twaalfde beurt terug tot 30-27, maar De Bruijn had de beste finish. Hij treedt later zaterdag aan tegen de Turk Tayfun Tasdemir.

Benzine op laagste peil in drie jaar

De benzineprijs is de afgelopen drie jaar niet zo laag geweest als nu. Dat komt door de fors goedkopere olie, schrijft De Telegraaf zaterdag. De adviesprijs voor een liter Euro 95 zakt zaterdag tot onder de 1,70 euro.

Lokaal kan er zelfs worden getankt voor een literprijs van ongeveer anderhalve euro. Voor de autorijder betekent dat een meevaller van vijf tot tien euro per tankbeurt.

Volgens de krant zakt ook de dieselprijs met ruim een cent. Die gaat ongeveer 1,40 euro kosten. LPG blijft onveranderd op 83 eurocent.

'Ouderen in verpleeghuis ondervoed'

Door onderbezetting of een te hoge werkdruk in verpleeghuizen vertonen de ouderen die er verblijven ondervoedings- of uitdrogingsverschijnselen. Dat zegt ruim een kwart van de ondervraagden in een enquête van vakbond Abvakabo FNV onder bijna 3800 zorgverleners.

Zeventig procent van de ondervraagden geeft aan dat onderbezetting op de werkvloer of te hoge werkdruk dit jaar heeft geleid tot incidenten, zoals valincidenten of conflictsituaties tussen cliënten. Volgens ruim de helft van de ondervraagden worden vergissingen gemaakt met het toedienen van medicatie.

Een grote meerderheid klaagt over een gebrek aan personeel. Ruim driekwart van de zorgverleners zegt regelmatig onvoldoende tijd te hebben om cliënten de zorg te bieden die ze nodig hebben.

'Grote zorgverzekeraars berispen kleine dissident'

Grote zorgverzekeraars zetten kleine verzekeraars onder druk als die openlijk ingaan tegen afspraken die door de branche zijn gemaakt. Dat blijkt zaterdag uit een brief van branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland, die in handen is van de Volkskrant.

In die brief wordt kleintje DSW op de vingers getikt, omdat het zich 'distantieert van belangrijke branchestandpunten en beschadigend uitlaat over andere zorgverzekeraars'. DSW had kritiek op het beperken van de vrije artsenkeuze, zoals veel andere verzekeraars willen.

Volgens Chris Oomen van DSW gedragen de grote verzekeraars (CZ, Achmea, VGZ, Menzis) zich als een kartel. "Het is te gek voor woorden dat ze vinden dat ik geen vrijheid van woordkeuze heb", zegt hij tegen de krant. Die vier verzekeringsmaatschappijen hebben negentig procent van de markt in handen.

Zorgverzekeraars Nederland reageert dat iedere maatschappij mag afwijken van standpunten, maar dat ze 'slechts in gesprek wilden over de manier waarop we met elkaar omgaan binnen de vereniging'.

VVD-kiezer krijgt meer uitleg over regeerakkoord

De VVD-achterban moet voortaan meer worden betrokken bij een regeerakkoord waar de partij aan meedoet. Er moeten bijeenkomsten in het land komen waar uitleg wordt gegeven aan leden en kiezers.

Het VVD-bestuur stelt dat zaterdag voor tijdens een partijcongres in Amsterdam. Volgens partijvoorzitter Henry Keizer heeft de achterban recht op uitleg over de keuzes die in de kabinetsformatie worden gemaakt.

Tijdens het partijcongres wordt ook de kandidatenlijst voor de verkiezing van de Eerste Kamer vastgesteld. Op de advieslijst van het bestuur staat oud-minister Loek Hermans op nummer 1. Hij leidt nu ook al de VVD-fractie in de Senaat. Op twee staat Ankie Broekers-Knol, de huidige voorzitter van de Eerste Kamer. De derde plek is voor Annemarie Jorritsma, voormalig vicepremier en nu nog burgemeester van Almere.

Partijleider Mark Rutte zal in zijn congresspeech naar verwachting ingaan op de verkiezingen van de Provinciale Staten in maart volgend jaar. De nieuwe Statenleden bepalen de samenstelling van de Senaat.

Groter verlies voor Malaysia Airlines

Malaysia Airlines, dat dit jaar twee vliegtuigcrashes te verwerken kreeg, is in het derde kwartaal dieper in de rode cijfers beland, vooral doordat reizigers de aangeslagen luchtvaartmaatschappij mijden. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers.

Het verlies bedroeg 576 miljoen ringgit, omgerekend 136 miljoen euro, tegen een min van ruim 375 miljoen ringgit een jaar eerder. Daarmee werd het grootste verlies geleden sinds het vierde kwartaal van 2011.

Door de rampen met toestellen van Malaysia Airlines in maart en juli waarbij in totaal 537 doden vielen, zijn reizigers huiverig geworden om met de maatschappij te vliegen. Maar ook voor die rampen ging het al slecht met de nationale maatschappij van Maleisië, vooral door de felle concurrentie.

Het is de laatste keer dat Malaysia Airlines cijfers als beursgenoteerd bedrijf publiceert. De Maleisische overheid haalt de maatschappij van de beurs. Bij de herstructurering van het bedrijf gaan duizenden banen verloren.

VN-commissie hekelt politie en leger VS

De Verenigde Staten moeten grondig onderzoeken of de politie zich tegen ongewapende zwarte jongeren niet van buitensporig geweld bedient. Dat vindt de Commissie tegen Marteling van de Verenigde Naties. De commissie bracht vrijdag een rapport uit waarin zij een scherp oordeel velde over het Amerikaanse leger en de politie.

Volgens de VN-commissie maakt Washington te weinig werk van het internationale verdrag dat martelen verbiedt. Vooral over het optreden van de politie van Chicago tegen zwarte en latino inwoners sprak de commissie haar zorg uit. Aan de politie van Ferguson, dat in rep en roer is sinds een agent daar onlangs een ongewapende zwarte jongeman doodschoot, wijdde de commissie geen woord.

De VN-commissie riep de Amerikaanse politie op in het vervolg minder snel naar een stroomstootwapen te grijpen. Het leger kreeg een reprimande voor de hardhandige ondervragingsmethoden die het zou toepassen. Ook hekelde de commissie de extra beveiligde inrichtingen, eenzame opsluiting en behandeling van immigranten zonder papieren.

Minder drukte bij winkels VS op Black Friday

De winkels in de Verenigde Staten waren minder druk dan voorheen op Black Friday omdat veel winkels al op de avond van Thanksgiving Day waren geopend en consumenten vaker via internet aankopen doen. Vrijdagochtend stonden nog wel lange rijen voor winkels in de VS.

Black Friday, de dag na Thanksgiving, wordt gezien als het begin van het inkoopseizoen voor de feestdagen. Veel winkeliers bieden dan flinke kortingen en normaal gesproken is het de drukste winkeldag van het jaar in de VS. Naar verwachting bezoeken 140 miljoen Amerikanen in deze periode de winkels.

Veel detailhandelaren hebben echter hun kortingsacties en openingstijden verlengd, waardoor de drukte op Black Friday zelf minder is. Naar verwachting geven Amerikanen dit jaar een recordbedrag uit aan de feestdagen.

Politie Libanon jaagt betoging uiteen

De Libanese politie heeft vrijdag een demonstratie uiteengejaagd van familieleden van ontvoerde militairen in Beiroet. De betogers hadden het verkeer stilgelegd op een van de belangrijkste hoofdwegen in de Libanese hoofdstad.

De oproerpolitie deelde rake klappen uit en zette waterkanonnen in tegen de demonstranten. Ook enkele journalisten kregen het zwaar te verduren. De Libanese minister van binnenlandse zaken verklaarde na afloop dat het versperren van wegen 'geen oplossing is'.

De extremistische organisaties Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra in Syrië hebben in augustus een twintigtal militairen en agenten uit Libanon ontvoerd. Ze hebben al drie van de gijzelaars gedood. De familie van de gijzelaars eist dat de Libanese regering onderhandelingen aanknoopt met de gijzelnemers.

Setje zilveren munten levert recordbedrag op

Een setje van vier Nederlandse munten uit 1948 heeft vrijdag op een veiling in IJsselstein 29.500 euro opgebracht. Volgens veilinghuis MPO is dit bedrag een recordprijs voor Nederlandse munten van na de Tweede Wereldoorlog.

Het setje werd in 1948 geslagen bij 's Rijksmunt in Utrecht. Het bevat bevat een cent, een stuiver, een dubbeltje en een kwartje in zilver, met de beeltenis van koningin Wilhelmina. In totaal werden er destijds twaalf setjes gemaakt met deze munten die ter beoordeling werden voorgelegd aan leden van de Muntcommissie.

Na goedkeuring van de commissie, werden er 300 miljoen stuks van de munten geslagen en in omloop gebracht, zij het niet in zilver maar in brons en nikkel.

De munten waren de laatste met de beeltenis van Wilhelmina, die in 1948 troonsafstand deed. Met deze muntserie werd gebroken met de traditie dat het staatshoofd alleen afgebeeld mocht worden op munten van goud of zilver.

'IS is niet verzwakt door luchtaanvallen'

De door de VS geleide luchtaanvallen in Syrië hebben de strijders van Islamitische Staat (IS) niet verzakt. Dat zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al Moualam vrijdag tegen een Libanees tv-station. De aanvallen begonnen in september, onder andere op IS-stellingen in en rond de plaats Kobani bij de grens met Turkije.

"Alle aanwijzingen laten zien dat IS vandaag, na twee maanden van luchtaanvallen door de coalitie, niet zwakker is", aldus al-Moualam. Volgens hem zou het helpen als Turkije strengere grenscontroles invoert.

'IS is niet verzwakt door luchtaanvallen'
'IS is niet verzwakt door luchtaanvallen' (Foto: ANP)

Ruim 6,6 miljoen voor strijd tegen ebola

Er is tot nu toe 6.636.371 euro gestort op Giro 555 voor de strijd tegen ebola. Dat is vrijdag rond 21.37 uur bekendgemaakt. Om 23.45 uur volgt de voorlopige eindstand van de inzamelingsactie Stop Ebola van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

Het startsein voor de laatste dag van de actieweek, die vrijdag zowel op de publieke als commerciële zenders is te volgen, werd vrijdag om 06.00 uur gegeven. In het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zit een panel met bekende Nederlanders, die giften van bellers noteren. Tot nu toe zijn ruim twaalfduizend telefoontjes met giften binnengekomen.

Oeganda onderzoekt matchfixing Africa Cup

De Oegandese voetbalbond FUFA heeft een onderzoek geopend naar de laatste, en uiteindelijk beslissende, kwalificatiewedstrijd van het land richting de Africa Cup van volgend jaar. Daarin werd met 2-0 verloren van Guinee, waardoor dat land en niet Oeganda zich voor de eindstrijd plaatste.

"Mensen geloven dat er invloed van buitenaf is uitgeoefend op de wedstrijden tussen Oeganda en Guinee. We willen niks aan het lot overlaten en hebben de politie hiervoor ingeschakeld", aldus FUFA-baas Moses Magogo. Er gaan geruchten in de wandelgangen dat rijkelui in de omgeving mogelijk gesjoemeld hebben met weddenschappen op de wedstrijd. "We laten de politie hun werk doen en roepen een ieder met nuttige tips op om zich te melden", zegt Magogo.

De voorzitter maakte van de gelegenheid gebruik om de aanval op het huis van verdediger Andrew Mwesigwa te veroordelen. Dat gebeurde nadat de in Kazakhstan spelende Mwesigwa een penalty veroorzaakte, waaruit Guinee de 2-0 maakte. "Het is niet nodig om spelers aan te vallen, iedereen weet heel goed dat voetbal een spel van fouten is. Geweld moet daar absoluut buiten gelaten worden", sprak Magogo. Er heerst bij fans ook al onvrede over de wijze waarop de 1-0 tot stand kwam, een vrije trap. Zo zou de muur veel te makkelijk uit elkaar zijn gegaan.

De goals van de wedstrijd Guinee - Oeganda (Bron: YouTube)

Eerste podium voor skeletonster Bos

Skeletonster Kimberley Bos heeft in het Duitse Königssee voor het eerst in haar nog jonge loopbaan het podium gehaald tijdens een Europa Cup-wedstrijd. Dat deed ze door op vrijdag een knappe derde positie te veroveren in de sport waar men op sleetjes head first over een bobsleebaan raast.

De 21-jarige Bos kende in de eerste run een sterke start, slechts twee vrouwen waren sneller weg. Ze wist het niet helemaal om te zetten in een toprun, maar kwam wel tot de zesde tijd. In de tweede run ging het nog een stuk beter. Met een veel hogere eindsnelheid kwam Bos zelfs uit op een tweede tijd.

Door het wegvallen van de Canadese Elisabeth Vathje, na de eerste run nog ruim op kop, en de Russische Renata Khuzina kon de Nederlandse zelfs stijgen naar de derde plek. Vorige week evenaarde Bos, pas bezig aan haar tweede seizoen skeleton, in Lillehammer met de zesde plek tijdens het openingsweekend van het seizoen al haar beste prestatie ooit. Zaterdag staat de volgende wedstrijd op het programma in Königssee.

In Königssee werd ook een wedstrijd in de Intercontinental Cup gehouden, met onder meer atleten uit de World Cup. Namens Nederland deed Joska le Conté daarin mee. Zij kwam daarin tot de elfde plek, voor onder meer de Oostenrijkse topper Janine Flock.

Als je vragen hebt over alles rondom het skeleton of de loopbaan van Bos kunnen die hier gesteld worden. We zullen de vragen komende week voorleggen aan onze Nederlandse skeletonhoop, waarna zij ze zal beantwoorden als ze daar tijd voor heeft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.