Handen, zeggen ze iets?

Een mens moet af en toe eens in zijn boekenkast grasduinen, zeker als grote delen ervan al meer dan dertig jaar in je bezit zijn. Dan blijkt dat je geheugen niet echt onfeilbaar is, in tegendeel. Nou ja, dat ervaart iedereen als iemand zijn troep weer eens uitzoekt, het is meestal een gebed zonder end. Hee dat is leuk! Ik was helemaal vergeten dat ik dat boek had, even kijken. Een paar uur later blijk je alleen maar meer rotzooi te hebben gemaakt, maar je had wel een geweldige middag. Echt een prachtige manier om een verloren middag zin te geven.

Ik vond een boekje genaamd ''Hand- und Nageldiagnostiek'', ja met een e te veel. Ik heb het nog gauw even nagetrokken in het woordenboek Duits-Nederlands, en het moet echt zonder die e. Ze waren vroeger dus ook niet altijd precies. Het is een herdruk van een werkje uit 1925, geschreven door Dr h.c. Ernst Issberner-Haldane. Het gaat over alle medische zaken die je kunt opmaken uit de handen van iemand. In het boek zijn van alle dingen die de schrijver wil verduidelijken, kleine pentekeningetjes gemaakt, foto's zijn er nauwelijks. Heel aandoenlijk vind ik het eigenlijk. Een index zit er ook niet in, dus als je iets wilt weten moet je echt zoeken. Reden te meer om maar eens wat tijd te besteden aan een specifiek boek. Ik weet allang niet meer waarom en wanneer ik het boek ooit heb aangeschaft, ook dat ben ik blijkbaar vergeten. Het is ook niet bepaald een boek dat je in de gewone boekhandel zult aantreffen. Ik heb er destijds dus blijkbaar wat moeite voor gedaan.

Handleeskunde of chiromantie kent men al duizenden jaren, eigenlijk over de hele wereld. We kennen allemaal de zigeunerin van de jaarmarkt die je tegen een vergoeding de hand leest. Dat bevindt zich qua wetenschappelijk gehalte op het niveau van de astrologie. Wat u en mij betreft natuurlijk pure klatsch. Er is echter al heel lang een stroming in de alternatieve sector die de vormen, verdikkingen, lijnen, afmetingen en verhoudingen van de hand, de nagels en de vingers op een heel andere manier duidt, namelijk in medische zin. We hebben de iriscopie die naar de iris kijkt en daaruit vele conclusies meent te kunnen trekken. Ook zijn er mensen die via de voeten allerhande zaken over het lichaam duiden en zelfs genezen. En hier hebben we de chirologie, al heeft dit woord nog een andere betekenis, nl gebarentaal voor doofstommen.

Dit soort handlezen is dus bepaald geen leutige bezigheid, nee het is juist bloedserieus. Issberner heeft eigenlijk vaak teruggegrepen op kennis van veel oudere datum en alles gerubriceerd in een boek weergegeven. Eigenlijk constateert hij dat veel kennis over handen in de voorgaande eeuwen is verdwenen en doet hij moeite om alles weer overeind te zetten en uit te breiden. En hij gebruikt in zijn voorwoord ook meteen de beste uitweg wanneer een diagnose niet is gesteld maar er wel een aandoening is: een teken in of aan de hand betekent een fysiek probleem, maar dat probleem of die ziekte kan er ook zijn als er geen teken te vinden is. Het werkt dus wel de ene kant op, maar niet de andere. Overigens moet men, aldus Issberner, nooit op een enkel teken afgaan maar zoeken naar meer tekens voor hetzelfde probleem.

En het is echt een boek uit 1925, de tijd van Freud en later Jung. Issberner spreekt nogal eens over Sexualleiden, wat hij daarmee bedoelt heb ik niet nagezocht. Eigenlijk heb ik geen idee. Maar het is echt fascinerend hoeveel dingen Issberner opmaakt uit de handen van een mens. Het is natuurlijk heel makkelijk om alles wat hij beweert af te doen als bullshit, maar dat gaat mij toch iets te ver. Het is denkbaar dat er connecties zijn tussen uiterlijke kentekenen van allerlei aard en aandoeningen, met name erfelijke. Ik probeer hier toch een beetje een open mind te houden, maar ja, hoe verifieer je dat?

Nou, dat moet wel te doen zijn, want ook nu zijn er nog mensen die het paadje van Issberner c.s. aflopen. Ik ben door mijn seniore leeftijd redelijk bekend met mijn eigen constitutie. En met mijn handen, die heel goed passen bij mijn lijf: groot en sterk. Handen zijn veelal min of meer rechthoekig, de mijne zijn sterk conisch van vorm. Als ik mijn hand met de palm omlaag op tafel leg, dan is hij net onder de duimaanzet bijna 12 cm breed, maar over de vingertoppen slechts 7,5 cm. De hele hand is 23 cm lang. Ik heb redelijk lange rechte vingers, maar mijn handpalm is langer dan de vingers. Ik kan mijn duim niet achterover buigen, die is kaarsrecht. Een chirologe (heel vaak zijn het vrouwen) zou daar heel wat uit kunnen opmaken, en als het kletspraat is dan hoor ik dat gauw genoeg.

Weet u wat? Ik ga het doen, het lijkt me een leuke ervaring. En er achteraan komt weer een column. Ik houd u op de hoogte.