Tientallen luchtaanvallen op Islamitische Staat

Thom Puiman (Juicyhil)

De internationale coalitie die tegen terreurbeweging Islamitische Staat strijdt heeft zaterdagnacht weer tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in het noordoosten van Syrië. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De stad Raqqa in dat gebied is de officieuze hoofdstad van het gebied van IS in handen heeft.

De door de Amerikanen geleide coalitie bombardeerde niet alleen stellingen in en rondom Raqqa, maar ook bij een luchtmachtbasis die IS eerder dit jaar veroverde op het Syrische leger. Volgens het Observatorium werden er zeker dertig luchtaanvallen uitgevoerd. Ook de Lokale Coördinatiecomités, een collectief van activisten in Syrië, maakte melding van de aanvallen. Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen is onbekend.

Bij de stad Kobani, in de buurt van Turkije, werd zaterdag en zondag ook weer zwaar gevochten. Koerdische strijders en IS strijden al weken om de controle over Kobani. Gevechten en luchtaanvallen kostten dit weekeinde aan zeker vijftig IS-strijders het leven. Ook kwamen elf Koerden om.

Ook het Syrische leger voerde dit weekeinde luchtaanvallen uit. Het stadje Jassim, in de zuidelijke provincie Daraa, werd met zogenoemde vatbommen - oliedrums gevuld met explosieven - bestookt. Zeker twaalf mensen kwamen om, onder wie vrouwen en kinderen.