Topscorer Kramer blijft nuchter na 1-1 tegen Ajax

Met zijn late treffer tegen Ajax verstevigde Michiel Kramer zijn positie als topscorer van de Eredivisie. Maar waar het seizoen voor de spits van ADO Den Haag gaat eindigen, weet hij nog niet. "Ik mikte vooraf op de dubbele cijfers en die heb ik nu gehaald", is de spits na afloop voorzichtig. "Tien tot vijftien doelpunten in een seizoen is een mooi aantal."

Doordat Ajax na de vroege treffer van Davy Klaassen het initiatief aan ADO liet, waren de Hagenaars veelvuldig in balbezit. Toch wist de ploeg weinig kansen te creëren, waardoor trainer Henk Fräser het na rust over een andere boeg besloot te gooien. Meer strijd en meer opportunisme, was nu het devies. "Ajax liet het initiatief in de eerste helft aan ons, maar na rust pakten we dat initiatief zelf", liet hij optekenen. Volgens Fräser was Ajax 'zeker voor Ajax-begrippen slordig'.

Kramer werd zondagmiddag in Den Haag maar weinig in scoringspositie gebracht. Zeker in de tweede helft was hij het die de constante stroom aan hoge ballen net over de middellijn verlengde. Hoewel hij bijna elk kopduel na een lange bal van achteruit wist te winnen, kwamen zijn kopballen zelden aan bij zijn medeaanvaller, Mike van Duinen. Daardoor bleef het aantal doelpogingen van ADO zeer beperkt en leek het er lang op dat Ajax met minimale krachtsinspanning drie punten naar Amsterdam mee zou nemen.

De goal van Kramer en de gelijke stand na afloop waren gezien het spelbeeld in het Kyocera-stadion echter verdiend. Maar aanspraak op de overwinning maakte ADO niet. Drie punten pakken tegen Ajax was ook volgens Kramer te veel van het goede geweest. "Ik denk dat een gelijkspel een terechte uitslag was, die zelfs een beetje als overwinning voelt. Het is wel een topclub waar je tegen speelt."

Doordat Ajax zondag punten verspeelde, verzuimden de Amsterdammers zich aan de top van de ranglijst te nestelen. "Het is zwaar balen, dit was een uitgelezen mogelijkheid om nummer één te worden", aldus de ingevallen verdediger Mike van der Hoorn na afloop. "We hadden eerder moeten zoeken naar de 0-2", constateerde Van der Hoorn, die koud in het veld stond toen Kramer zijn tiende van het seizoen maakte.

Ook Frank de Boer baalde van de eindstand, die de Amsterdammers volgens hem vooral aan zichzelf te wijten hadden. "Dood- en doodzonde", noemde hij het puntenverlies.