Johaug houdt huis, Niskanen grijpt eerste zege

Langlaufster Therese Johaug heeft een eerste grote klap uitgedeeld in het nieuwe World Cup-seizoen. In het Finse Kuusamo haalde de 26-jarige Noorse hard uit op de 10 kilometer klassiek, waar slechts twee concurrentes binnen een minuut konden blijven.

Al vanaf het eerste meetpunt was duidelijk dat Johaug over superbenen beschikte. Vooraf werden vooral de Poolse Justyna Kowalczyk, olympisch kampioene, en de Noorse Marit Bjørgen gezien als favorieten, met Johaug als belangrijkste outsider. Kowalczyk kon het echter niet bolwerken en gaf iets meer dan een minuut toe op Johaug. Charlotte Kalla uit Zweden werd op 44 seconden derde, terwijl Bjørgen weliswaar tweede werd, maar met 42 seconden achterstand op de superieure Johaug toch kansloos was.

Tot grote vreugde van het publiek wist de Fin Iivo Niskanen de 15 kilometer klassiek bij de mannen op zijn naam te schrijven. Voor de olympisch kampioen op de teamsprint was het zijn eerste podiumklassering in de World Cup. Wel werd hij begin dit jaar wereldkampioen junioren op deze afstand en greep hij op de Spelen van Sochi 0,2 seconden naast het brons. In Kuusamo hield hij iedereen van zich af, aangevoerd door de Noor Martin Johnsrud Sundby. De winnaar van de World Cup van vorig jaar eindigde op 10 seconden als tweede. De derde plek was op 12 seconden voor Sami Jauhojärvi, landgenoot van Niskanen en diens teamgenoot in de gouden olympische teamsprint van Sochi.