Gorki-zanger Luc De Vos (52) overleden

De Belgische zanger en frontman van Gorki Luc De Vos is overleden. Hij werd zaterdagavond dood gevonden in een flat in Gent die hij als werkplaats gebruikte. De doodsoorzaak is nog onduidelijk. Een autopsie moet zondagmiddag meer duidelijkheid verschaffen. Volgens Belgische media zijn er geen sporen van geweld gevonden.

"Met grote verslagenheid melden wij u het overlijden van onze Luc De Vos", liet Gorki op Facebook weten aan fans van de band. "Vossieboy is vandaag in zijn schrijvershok overleden en laat ons verweesd en vol ongeloof achter." De Vos laat een echtgenote en een zoon van 13 jaar achter.

Gorki (dat eerst Gorky heette) bracht elf albums uit en had in België hits als Mia, Lieve Kleine Piranha en Anja. De Vos was ook actief als columnist en schreef diverse boeken.

"Vandaag telt de Belgische rockscene een gevoelige ziel minder", schrijft de Vlaamse krant De Morgen na het plotselinge overlijden van De Vos. "Gent verliest een muzikaal icoon", aldus de krant.

"Vlaanderen verliest vandaag een groot muzikant en een groot artiest", zei de Vlaamse minister-president Geert Bourgois zaterdagavond in een verklaring. Hij noemt De Vos een icoon van de popmuziek in Vlaanderen.

Studio Brussel heeft de Gorki-klassieker Mia dit jaar op de eerste plaats gezet van De Tijdloze, de Vlaamse variant van de Top 2000. De stemperiode voor de lijst van honderd beste platen aller tijden sloot vrijdag maar na de dood van De Vos gaven duizenden mensen aan hun stem te willen wijzigen.

"Veel mensen willen maar een ding: Mia van Gorky opnieuw op een in De Tijdloze", schrijft de zender in een verklaring. "Het is een signaal waar niemand doof voor kan blijven." Mia staat al sinds 1993 in de lijst, tussen 2003 en 2005 stond het drie jaar op nummer 1. Vorig jaar stond Mia op 22.