Protest tegen bezuinigingen gezondheidszorg Moskou

Zeker vijfduizend mensen zijn zondag in Moskou de straat opgegaan om te protesteren tegen stevige bezuinigingen op de gezondheidszorg. De banen van tienduizend artsen staan op de tocht, voor 28 ziekenhuizen en klinieken dreigt sluiting. Het is het eerste grote sociale protest in Rusland in tien jaar tijd.

De vrieskou in de Russische hoofdstad weerhield de betogers er niet van hun ongenoegen kenbaar te maken. Velen hadden witte jassen over hun winterjas aan. Sommigen droegen vaandels mee met leuzen of de naam van hun ziekenhuis. "Bezuinig op oorlog, niet op artsen", stond op een van de vaandels.

Volgens de autoriteiten zijn de hervormingen nodig om het verouderde Sovjet-systeem te moderniseren en inefficiënte ziekenhuizen op te doeken. Veel betogers zijn het er niet zo zeer mee oneens dat hervormingen nodig zijn, maar ageren tegen de wijze waarop het stadsbestuur te werk gaat. De hervormingen zijn niet van tevoren met de medische gemeenschap besproken en werden pas in oktober bekend nadat iemand details aan de pers had gelekt.

Een van de klachten van de artsen is dat mensen die ontslagen worden banen krijgen aangeboden waar ze helemaal niet geschikt voor zijn. "Je kan niet zomaar van een chirurg een patholoog maken", zei Dmitri Albertovitsj, die uit angst voor vergelding niet zijn achternaam wilde onthullen. "Ze zullen er nooit goed in zijn."