FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 oktober 2014

Gťrard Depardieu heeft verleden als schandknaap

Gérard Depardieu prostitueerde zichzelf in zijn jonge jaren. De 65-jarige Franse acteur, die als tiener een zwerversbestaan leidde, bood mannen seksuele diensten aan tegen betaling. Dat heeft hij onthuld in zijn biografie, die de Britse krant Daily Mail heeft ingezien.

Later begon Depardieu zijn klanten ook te beroven. "Op 20-jarige leeftijd was de misdadiger in mij springlevend", schrijft hij. "Ik beroofde een aantal van hen. Ik sloeg een vent in elkaar en ging er met zijn geld vandoor." Hij bracht ook drie weken in de gevangenis door voor het stelen van een auto.

De acteur onthult daarnaast dat hij soms naar een kerkhof ging om net begraven lichamen op te graven om hun juwelen en schoenen te stelen. Depardieu schrijft bovendien dat als het aan zijn moeder had gelegen, hij niet eens was geboren. Ze vertelde hem op jonge leeftijd geregeld dat ze abortus had willen plegen.

Italiaans vervangt Latijn bij synode

Het Latijn moet plaats maken voor het Italiaans als officiële taal van de bisschoppensynode. Dat heeft Paus Franciscus besloten, maakte een kardinaal maandag bekend in Vaticaanstad. Daar is afgelopen weekeinde de buitengewone bisschoppensynode over het gezin begonnen.

Tot nu toe was Latijn de officiële taal voor de documenten bij de synodes. Sommige deelnemers kozen er ook voor om de klassieke taal te spreken. De paus heeft nu voor het Italiaans gekozen "om de procedures te stroomlijnen".

Ruim 250 deelnemers aan de bijeenkomst bezinnen zich de komende 2 weken op de kerkelijke leer over huwelijk en seksualiteit. Namens de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk neemt de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk, deel aan de gesprekken over onder meer abortus, contraceptie, homoseksualiteit en scheiding.

Italiaans vervangt Latijn bij synode
Italiaans vervangt Latijn bij synode (Foto: ANP)

Euro Disney vraagt aandeelhouders om hulp

Euro Disney zit in financiële nood en heeft een miljard euro nodig om het hoofd boven water te houden. De Europese tak van het Amerikaanse concern klopt daarom aan bij de aandeelhouders, zo maakte Euro Disney maandag bekend. Het attractiepark bij Parijs vraagt de investeerders onder meer om ruim vierhonderd miljoen euro over te maken.

Voor die donatie krijgen de geldschieters nieuwe aandelen in het bedrijf. Daarnaast stelt Euro Disney - dat in nood kwam door de economische malaise in Europa - voor om zeshonderd miljoen euro aan openstaande schulden om te zetten in aandelen. Die maatregelen moeten de kapitaalpositie van het bedrijf verhogen. Grootaandeelhouder The Walt Disney Company is volgens persbureau Reuters akkoord met de plannen.

De herkapitalisatie is noodzakelijk omdat 'de schuldenlast van Euro Disney door economische problemen in Europa een steeds grotere last wordt', meldt topman Mark Stead in een interview. Doel is om de kapitaalpositie met 250 miljoen euro te vergroten. De schuldenlast moet omlaag van 1,748 miljard naar 998 miljoen euro.

Aandeelhouders moeten zich nu over de plannen buigen. Volgens Stead hebben zij meerdere opties om uit te kiezen, waaronder een 'cash out', waarbij aandeelhouders hun aandelen kunnen aanbieden aan Euro Disney. De operatie staat gepland voor de eerste helft van volgend jaar.

Euro Disney, eigenaar van Disneyland Parijs, is voor bijna veertig procent in handen van The Walt Disney Company. De Saudische prins Al-Waleed bin Talal bin Abdulaziz al Saud is voor tien procent eigenaar, ruim de helft van de aandelen is van meerdere kleinere aandeelhouders.

Hoewel Stead benadrukt dat Euro Disney 'niet in de problemen is', ging Euro Disney hard onderuit op de Parijse beurs. De aandelen kelderden direct na opening en stonden rond 10.30 uur ruim twintig procent lager.

Twee Zwitsers doodgeschoten in Filipijnen

Twee Zwitsers zijn zondag in een badplaats in het zuiden van de Filipijnen doodgeschoten. Volgens de politie was het vermoedelijk geen roofoverval, noch een terreurdaad.

De 67-jarige Robert Erich Lober en de 78-jarige Balthasar Johann Erni door twee mannen in hun hoofd en lichamen werden geschoten toen ze met hun Filipijnse vriendinnen een strandclub in de stad Opol verlieten. De twee vrouwen bleven ongedeerd.

Volgens de politie was het geen roofoverval omdat de daders, die er in een taxi vandoor gingen, geen geld of sieraden hebben meegenomen. Evenmin waren er aanwijzingen dat bij de moord moslimextremisten uit nabijgelegen regio's betrokken waren.

Unesco: wrak bij HaÔti is niet schip van Columbus

Het wrak dat onlangs voor de noordkust van Haïti werd gevonden is niet de Santa Maria, het verdwenen vlaggenschip van ontdekkingsreiziger Columbus. Dat zegt Unesco, de culturele, wetenschappelijke en onderwijskundige organisatie van de Verenigde Naties.

Voorwerpen die rondom het wrak zijn gevonden zijn volgens Unesco van een jonger vaartuig. De VN-organisatie liet de vindplaats door experts onderzoeken nadat de Amerikaan Barry Clifford eerder dit jaar had gemeld dat hij mogelijk de Santa Maria had gevonden.

Vorige maand liet Clifford weten dat Unesco voor de publicatie van haar rapport niet met hem heeft gesproken. Hij zei ervan uit te gaan dat het rapport twijfels over zijn vondst zou oproepen. Toch blijft hij van mening dat het wrak best van de Santa Maria kan zijn. De bemanning verliet het schip nadat in december 1492 op een rif was gevaren.

Definitief geen ebola bij patiŽnt Erasmus MC

Bij de man die sinds zondag in het Erasmus MC in Rotterdam ligt, is definitief geen ebola vastgesteld. Dat meldt het ziekenhuis maandagavond. Hij hoeft daarom niet meer in isolatie te verblijven.

Uit eerste laboratoriumonderzoeken bleek zondag al dat de man niet besmet was met het virus. "Vandaag zijn ook de resultaten van de tweede testen bekend geworden en ook deze waren negatief", meldt het Erasmus MC.

De klachten waarvoor de man werd opgenomen, werden niet door ebola veroorzaakt, maar door malaria. De behandeling die hij daarvoor krijgt, lijkt volgens het ziekenhuis aan te slaan. De man heeft het virus in Sierra Leone opgelopen en werd zaterdag in eerste instantie opgenomen in het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht.

[upd][pic] Groep Koerden bezet Tweede Kamer

Een groep woedende Koerden heeft de Tweede Kamer bezet. Dat meldt Jos Heymans op Twitter.

De politie is massaal op de been in Den Haag. Ze hopen zo te voorkomen dat nog meer volk het parlementsgebouw betreedt.

Meer info is helaas nog niet bekend. Wel een paar vage fotootjes...

Update 22.45 uur:
De politie is met zo'n tweehonderd man op de been. De demonstranten zouden niet agressief zijn. Ze willen dat Nederland de stad Kobani in Syrië de koerden steun geeft tegen IS.

Phelps geschorst en niet naar WK zwemmen

Zwemmer Michael Phelps is door de Amerikaanse bond, USA Swimming, voor zes maanden geschorst. De aanleiding is de arrestatie van de olympische legende een week eerder. Hij werd voor de tweede keer aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol.

In de reglementen van USA Swimming staat dat zwemmers gestraft kunnen worden als ze de bond reputatie- of imagoschade toebrengen. In samenspraak met de bond heeft Phelps ook besloten om zich terug te trekken van het WK in 2015. Hij had zich daar al voor geplaatst dankzij zijn prestaties op de Pan Pacific Championships eerder dit jaar.

Zijn financiële bijdrage van de bond zal hij gedurende de zes maanden schorsing niet krijgen, maar hij mag wel meetrainen met zijn club.

James Bond-acteur Geoffrey Holder overleden

Acteur Geoffrey Holder is zondag op 84-jarige leeftijd in New York overleden. Dat meldden Amerikaanse media maandag. Hij overleed aan de gevolgen van complicaties na een longontsteking, aldus een woordvoerder van de familie.

Holder speelde de slechterik Baron Samedi in de James Bond-film Live and Let Die (1973). In de film Annie uit 1982 speelde hij Punjab.

Multitalent Holder werd in 1930 geboren in Trinidad. Hij was niet alleen acteur, maar ook danser, choreograaf, componist, ontwerper en schilder.

Geoffrey Holder als Baron Samedi
Geoffrey Holder in de rol van Baron Samedi

Annabelle en Gone Girl scoren in Amerika

Dit weekend gingen bioscoopbezoekers in Amerika vooral naar de low-budget horrorfilm Annabelle en de nieuwe David Fincher, Gone Girl. Dat heeft BoxOfficeMojo vandaag bekend gemaakt.

Gone Girl eindigde aan top met een bedrag van 37,5 miljoen dollar. Annabelle, dat deze prestatie overigens wist te leveren met een budget van een schamele 6,5 miljoen dollar, wist 35,1 miljoen dollar binnen te halen. Beide films komen nu internationaal op ongeveer 60 miljoen dollar uit na één weekend.

In Nederland behoorde de nummer 1 positie toe aan The Maze Runner. De young-adult adaptatie bracht 530.000 euro binnen, wat het totaal nu op 1,5 miljoen euro brengt na twee weken. 

Gone Girl en Annabelle zijn vanaf afgelopen donderdag ook in de Nederlandse bioscopen te zien.

'Vrouwelijke muzikanten werken harder'

Jack White zegt dat vrouwelijke rocksterren een stuk harder werken dan hun mannelijke collega's. "Het is een schande dat ze twee keer zo hard moeten werken om zich te bewijzen", zegt de zanger in een interview met Pearl Jam-gitarist Mike McCready, dat woensdag te horen is op de Amerikaanse radiozender SiriusXM.

De 39-jarige rocker vindt het jammer dat er een vooroordeel tegen vrouwelijke muzikanten bestaat. "Als je een band hebt die bestaat uit vrouwen of een frontvrouw in een band, dan wordt daar anders naar gekeken. Het is beschamend dat als een vrouw met een instrument op het podium staat, het wordt gezien als iets nieuws. Dat mensen zeggen: is dat niet schattig?"

White, die bekend werd met het duo The White Stripes, denkt dat het harde werken vrouwelijke rocksterren wel beter maakt. "Omdat ze alles inzetten om zichzelf te bewijzen en omdat ze in die positie worden gezet."

Enschede verliest burgemeester aan Groningen

Burgemeester van Enschede Peter den Oudsten (PvdA) verlaat de gemeente in Twente voor Groningen. Hij wordt burgemeester van de stad in het noorden van het land en volgt daarmee de huidige waarnemend burgemeester Ruud Vreeman op. De gemeenteraad van Groningen heeft Den Oudsten maandagavond voorgedragen in een besloten zitting, zo meldt de gemeente op Twitter.

Het kabinet moet hem nog benoemen, maar dat geldt als een formaliteit. Groningen moest op zoek naar een nieuwe burgemeester nadat Peter Rehwinkel vorig jaar bekend had gemaakt zijn ambtstermijn niet te zullen volmaken.

Groningen heeft al meer dan zestig jaar een burgemeester van PvdA-huize. Of de nieuwe burgemeester ook een sociaaldemocraat zou worden, was echter nog even spannend. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen voorjaar is de partij namelijk niet meer de grootste in de stad, dat is D66. Toch is wederom voor een PvdA'er gekozen.

De 62-jarige Den Oudsten is sinds mei 2005 burgemeester van Enschede. Eerder was hij ook al burgemeester van Meppel.

J.K. Rowling werkt aan nieuw boek

J.K. Rowling is druk bezig met een nieuwe roman. Dat heeft de Britse schrijfster laten weten via Twitter. Waar het boek over gaat is nog een mysterie. Over een onduidelijke aanwijzing van Rowling wordt volop gespeculeerd op social media.

De 49-jarige Rowling werkt ook nog aan het scenario van Fantastic Beasts and Where to Find Them, een trilogie naar aanleiding van haar boekenreeks over tovenaarsleerling Harry Potter waar regisseur David Yates mee aan de slag gaat. De eerste film moet in 2016 in de bioscopen draaien.

Eiffeltoren krijgt glazen vloeren voor jubileum

De Eiffeltoren bestaat 125 jaar en heeft een bijzondere toevoeging gekregen: de eerste verdieping is uitgerust met glazen vloeren. De doorzichtige vloeren werden maandag onthuld.

De toevoeging kostte dertig miljoen euro. Hoewel de eerste verdieping op slechts 57 meter hoogte ligt, sloeg de hoogtevrees de bezoekers maandag om het hart. Een toerist uit Jordanië zei dat hij 'doodsbang was'. "Het ziet er erg eng uit", zei hij, terwijl hij zich aan zijn vriend vastklampte. Een andere toerist uit Hawaï hoopte vooral 'dat het goed gebouwd is'.

Tjokvolle bus stort in ravijn

Een bus vol feestgangers is maandag in Nepal in een ravijn gestort. Minstens 25 mensen zijn omgekomen en tientallen anderen zijn zwaargewond geraakt.

De bus raakte volgens de politie van een bergweg en rolde ongeveer driehonderd meter naar beneden, tot hij bleef hangen in de bomen. Omdat het ongeluk gebeurde op een afgelegen plaats duurde het lang voor de hulpdiensten arriveerden. Bovendien lag de bus op een helling, waardoor hulpverleners veel moeite hadden de gewonden te bevrijden en de doden te bergen.

Bijna honderd mensen hadden zich in de bus geperst om naar hun families te reizen. Nepalezen vieren dezer dagen het Dasain-festival en doen dat liefst met hun verwanten. Tijdens de festiviteiten kruipen veel automobilisten achter het stuur met een slokje op. Vorige week botsten al twee bussen op elkaar op een snelweg. Die was toen urenlang afgesloten, wat een verkeerschaos veroorzaakte.

Zeker 25 gewonden zijn er slecht aan toe. De politie houdt er rekening mee dat het dodental nog oploopt.

Astana door dopingovertreders niet in Beijing

Astana staat vrijdag niet aan de start van de Ronde van Beijing. De Kazachse wielerploeg heeft zichzelf geschorst, omdat renner Maksim Iglinski geen contra-expertise aanvraagt voor zijn positieve dopingtest. Daarmee voldoet Astana aan de regels van de MPCC, de vereniging voor een geloofwaardige wielersport.

De equipe van manager Aleksandr Vinokourov kreeg in augustus te maken met twee dopinggevallen. Naast Maksim Iglinski testte ook diens broer Valentin positief op epo. De regels van de MPCC schrijven voor dat een ploeg zich na twee positieve dopingtests binnen een jaar tijd voor acht dagen dient te schorsen met ingang van de eerstvolgende World Tour-wedstrijd.

De twee positieve dopingtests waren weliswaar voor de Ronde van Lombardije en de Kazachse Ronde van Almaty bekend, maar aan die koersen deed Astana gewoon mee in afwachting van de B-staal van Maksim Iglinski. Daar ziet de renner nu echter van af, waardoor het team heeft besloten niet mee te doen in Beijing. Overigens wordt het World Tour-seizoen afgesloten in de Chinese hoofdstad. Astana mist verder geen wedstrijden.

Opstelten: Turkije aan zet in zaak-Saban Baran

Turkije is nu aan zet om de beruchte vrouwenhandelaar Saban Baran op te sporen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag in antwoord op vragen van het CDA. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) is niet tevreden met deze beantwoording en eist nadere opheldering.

Omtzigt had samen met zijn collega Peter Oskam gevraagd naar de stand van het onderzoek, nu bekend is geworden dat Baran een 'ogenschijnlijk zorgeloos' leven leidt in Turkije. Foto's van dat bestaan zorgden voor ophef in het parlement; de Kamer wil dat het kabinet de druk op Turkije opvoert om Baran. zijn straf van een kleine acht jaar cel te laten uitzitten.

Opstelten schrijft dat Turkije is gevraagd om ervoor te zorgen dat Baran in de cel belandt. "Aangezien Turkije geen eigen onderdanen uitlevert, is het gezien de huidige omstandigheden aan de Turkse autoriteiten om handelingen te verrichten met het oog op opsporing van betrokkene." Ook wordt regelmatig overlegd met Turkije. Die gesprekken zijn erop gericht om te zorgen dat het recht zijn loop krijgt. "Ik kan in het belang van de zaak op dit moment geen nadere mededeling doen."

Omtzigt vindt de beantwoording onvoldoende. Volgens het Kamerlid blijft onduidelijk of de Nederlandse regering wel echt een formeel verzoek aan Turkije heeft gedaan om Saban Baran zijn straf in een Turkse cel te laten uitzitten. "Als er geen formeel verzoek ligt, kan Turkije niet eens in actie komen", licht Omzigt toe. De CDA'er wil met spoed opheldering over dit punt en hoopt Opstelten of een van zijn collega's hierover dinsdag te kunnen bevragen in het vragenuur.

"Dit is een van de grootste mensenhandelzaken die we ooit gehad hebben. Deze man moet je gewoon vast hebben zitten", zegt Omtzigt in een reactie. Hij heeft er geen probleem mee dat Baran. niet kan worden uitgeleverd aan Nederland. "Een Turkse cel is een goede plek voor hem." Overigens staat Baran internationaal gesignaleerd, zodat hij kan worden opgepakt zodra hij Turkije verlaat.

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, zei zaterdag nog dat hij 'professioneel laaiend' is dat Baran nog altijd een vrij man is. Het gerechtshof in Arnhem gaf Baran in 2009 een week verlof om zijn pasgeboren baby te bezoeken. Daarop vluchtte hij onmiddellijk naar zijn geboorteland, waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft.

'Internettrol lijkt op een sadist'

Op Fok! weten we het natuurlijk al lang, maar nu is er wetenschappelijk bewijs voor. Twee onderzoekjes van de Manitoba-universiteit te Canada lijken aan te tonen dat internettrollen veel overeenkomsten vertonen met 'real life' sadisten.

'Trolls just wanna have fun', lijkt de juiste conclusie te zijn. De universiteit liet 1215 personen een vragenlijstje invullen waarmee een profielschets gemaakt kon worden. Dit werd gedaan in combinatie met de reacties van de proefpersonen op gewelddadige games en films. Vervolgens werd gekeken naar het gedrag op internet. Toeval of niet, maar de personen die, volgens hun profiel, sadistische neigingen hadden, waren dezelfde personen die er veel genoegen in schepten om anderen op forums of in games het leven zuur te maken, zonder verder inhoudelijke bijdragen te leveren.

Dit klinkt bekend.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat bijvoorbeeld iemand als Penistrekker (willekeurig voorbeeld) in het dagelijks leven kleuters zand in de ogen strooit en jonge katjes verzuipt, maar wel dat trolling soortgelijke gevoelens opwekt en dat de intenties hetzelfde zijn: anderen pijnigen. Al dan niet mentaal. Er lijkt afdoende aangetoond dat in het dagelijks leven de trol niet opvalt. De trol lijkt een normaal mens, past zich sociaal goed aan en vertoont geen psychiatrisch gedrag. Maar 's avonds, wanneer de gordijnen (van het zolderraam) dichtgaan, dan vertoont hij/zij zijn/haar ware aard en schept de trol veel genoegen in zijn irritante gedrag op internet.

Kort gezegd gaat internettrolling samen met een drietal nare karaktertrekjes: sadisme, psychopathisch gedrag en machiavellisme. Een woord dat jullie zelf op mogen zoeken.

Tienduizenden ontvluchten geweld in Kashmir

In de betwiste regio Kashmir zijn maandag tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor beschietingen tussen de legers van India en Pakistan. Militairen bestookten elkaar met geweren en mortieren over de grens. Hierbij vonden zeker negen burgers de dood, van wie vijf in India en vier in Pakistan.

Ook raakten aan Indiase zijde 35 mensen gewond en in Pakistan drie. De landen beschuldigen elkaar ervan het eerste schot te hebben gelost en zeggen beide te handelen uit zelfverdediging. Het geweld is een van de ernstigste schendingen van de wapenstilstand van 2003 tot nu toe.

India en Pakistan hebben vorige eeuw drie oorlogen met elkaar uitgevochten. Twee hiervan draaiden om de regio Kashmir, die beide naties in zijn geheel claimen.

Weduwe PVV-Statenlid veroordeeld tot 3,5 jaar cel

De weduwe van PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer is maandag veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens fraude. De rechtbank in Den Haag volgt daarmee de eis van het Openbaar Ministerie.

De 54-jarige advocaat Monique S. pleegde jarenlang stelselmatig fraude. Ze lichtte volgens het OM cliënten van haar advocatenkantoor in Den Haag voor miljoenen euro's op door brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te vervalsen. Haar slachtoffers zouden daar nog steeds de financiële gevolgen van ondervinden. Het OM verweet de vrouw vooral ook dat zij misbruik zou hebben gemaakt van haar functie.

S. bekende in eerste instantie schuldig te zijn, maar later veranderde zij die verklaring en zei ze dat haar man haar had gedwongen. Jos van Hal Scheffer pleegde in juli 2012, een maand nadat de kwestie aan het licht kwam, zelfmoord.

Geen Avengers in Avengers 3?

Met het succes van Guardians of the Galaxy fris op zak en de wetenschap dat hun huidige steracteurs nu eenmaal niet altijd maar in hun grote titels kunnen blijven spelen, moet Marvel Studios toch zeker wel een plan hebben om op de lange termijn interessant te blijven. Volgens BadAss Digest gaat de filmstudio dat doen door hun grote helden naar de achtergrond te verplaatsen.

Nadat vorige week het gerucht ontstond dat de derde Avengers-film wordt opgesplitst in twee films, een loos gerucht als je je bedenkt dat The Avengers nooit is aangekondigd als trilogie en dus gewoon handenvol films kan doorgaan, werd het de filmsite duidelijk dat de waarheid waarschijnlijk iets anders zit. Niet de bekende Grote Helden uit de eerste Avengers-films (en mogelijk nieuwe namen uit Phase Three), maar de kleinere namen uit het rooster zullen op de voorgrond treden. Dit geeft de castleden ruimte om wat anders te gaan doen, maar relevanter: het stelt ook het einde van hun contracten nog een stukje uit.

De sterren van Marvel, waaronder Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans en Scarlett Johannson, hebben allemaal aflopende contracten en de studio zou wel eens kunnen besluiten die voorlopig niet te verlengen. Guardians heeft immers bewezen dat ook onbekende personages een prima film met dito succes kunnen opleveren. Door kleinere namen in een derde Avengers-film de hoofdrollen te laten spelen, ondersteund door bijvoorbeeld alleen Downey Jr., is er ruimte om in een vierde Avengers nog éénmaal naar het team terug te keren. En die theorie ondersteunt meteen het gerucht van de splitsing van de twee films.

Wat Marvel ook doet - de theorieën van BadAss Digest zijn schaars onderbouwd, dus laten we het vooral niet te zeer als waarheid aannemen - het is duidelijk dat het opbouwen van hun Cinematic Universe niet alleen plaatsvond vóór de eerste Avengers; ze gaan door, met dit jaar Guardians, volgend jaar Ant-Man en naar alle waarschijnlijkheid Doctor Strange in 2016, na een derde Captain America in hetzelfde jaar. Nieuwe figuren zullen hun wereld verbreden en voorkomen dat het publiek de personages moe wordt.

Terwijl Sony en FOX met respectevelijk hun Spider-Man- en X-Men-filmseries het tegenovergestelde lijken te willen doen en Warner Bros met DC Comics helemaal geen plan lijkt te hebben, zou dat wel eens kunnen betekenen dat Marvel alvast een manier heeft gevonden om een relevante speler te blijven in de wereld van de comicverfilmingen.

Marvel logo

Benno L. moet enkelband blijven dragen

De veroordeelde pedoseksuele zwemleraar Benno L. moet zijn enkelband om houden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald in een door L. tegen de staat aangespannen kort geding. De enkelband is nodig omdat de rechtbank twijfels heeft bij L.'s belofte dat hij niet meer in voor hem verboden gebied komt.

Met de enkelband wordt gecontroleerd of L. zich houdt aan een gebiedsverbod voor elf gemeenten rondom Den Bosch, waar zijn slachtoffers wonen. De rechtbank perkt het gebied wel voor een deel in. Om technische redenen vallen ook gebieden buiten de gemeenten waar slachtoffers wonen, zoals Waalwijk, onder het verbod, maar de rechtbank vindt dat niet kunnen. "Technische haalbaarheid geeft geen rechtvaardiging voor een gebiedsverbod", vindt de rechtbank.

Ook snijdt de rechter in de extra voorwaarden die L. van de reclassering kreeg opgelegd toen hij in Leiden kwam wonen. Rondom die verhuizing ontstond veel ophef. Een van die extra voorwaarden is een verbod voor het park achter zijn woning en voor speelplaatsen en schoolpleinen in Leiden. Dit verbod wordt door de reclassering via de enkelband in de gaten gehouden, maar de rechter oordeelt dat dit niet mag, omdat deze voorwaarden niet door het Openbaar Ministerie zijn opgelegd.

Met de burgemeester van Leiden heeft de oud-zwemleraar afgesproken dat hij alleen onder begeleiding van vrijwilligers de stad in gaat. Ook de naleving hiervan controleert de reclassering. Wil L. dat deze afspraak wordt aangepast, dan moet hij van de rechtbank om tafel met de burgemeester.

Het OM legde L. na zijn komst naar Leiden ook nog een verbod op: hij mag in zijn woonplaats niet praten met minderjarigen. Dat verbod is volgens de rechter onzorgvuldig geformuleerd en moet zodanig worden aangepast dat L. bijvoorbeeld in een winkel gewoon inkopen kan doen.

L. eiste verder een tegemoetkoming van tienduizend euro omdat hem zijn 'leefgenot' zou zijn afgenomen, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Ook zijn eis dat de staat moet meewerken aan zijn verhuizing naar een plek in de buurt van de Duitse grens willigt de rechtbank niet in.

Benno L. werd in 2011 tot zes jaar cel veroordeeld voor 39 gevallen van ontucht met minderjarigen en het maken en bezitten van kinderporno. In juni vorig jaar kwam hij vrij na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Bij zijn vrijlating werd een aantal voorwaarden opgelegd, waaronder het locatieverbod voor de elf gemeenten waarin zijn slachtoffers wonen. Nadat de 62-jarige L. een aantal van die voorwaarden had overtreden, moest hij toch weer negentig dagen de cel in. In december kwam hij opnieuw op vrije voeten en in februari kwam hij in Leiden wonen.

Macedonische spionageverdachten veroordeeld

Zeventien verdachten van spionage zijn maandag in Macedonië schuldig bevonden. Onder hen zijn medewerkers van de Macedonische belastingdienst, de inlichtingendienst, de witwasbestrijdingsdienst en de ministeries van binnenlandse zaken en defensie, aldus een bron bij de politie.

Acht verdachten zijn veroordeeld voor spionage, de anderen voor georganiseerde misdaad, afpersing en fraude. De groep zou vertrouwelijke documenten hebben doorgespeeld aan een buitenlandse inlichtingendienst.

Een enkele van hen kwam weg met een voorwaardelijke straf; anderen kregen straffen tot vijftien jaar cel. Naar verwachting tekenen alle veroordeelden beroep aan.

De rechtszaak is voor het grootste deel achter gesloten deuren afgehandeld. Justitie gaf de identiteit van de verdachten ook niet prijs.

Twee drones voor OVSE in OekraÔne

De missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oekraïne heeft in het vervolg de beschikking over twee onbemande vliegtuigjes. Met de drones kunnen de OVSE-waarnemers in het land beter toezicht houden op de wapenstilstand in Oost-Oekraïne.

De eerste twee toestellen van het beloofde tiental zijn maandag aangekomen in Oekraïne, zei premier Arseni Jatsenjoek. Zodra de douane ze heeft gecontroleerd worden ze overgedragen aan de OVSE-missie. Die wil ze inzetten aan de grens met Rusland, schrijft Deutsche Welle, de Duitse Wereldomroep. De OVSE zou de missie bovendien met driehonderd man willen versterken.

De drones zijn geschonken door Oostenrijk. Ook Duitsland en Frankrijk overwegen volgens Deutsche Welle de OVSE-waarnemers te voorzien van onbemande vliegtuigjes. Berlijn en Parijs willen mogelijk een eigen legereenheid met drones naar Oekraïne sturen, liet het Duitse ministerie van buitenlandse zaken maandag weten.

Het staakt-het-vuren dat de pro-Russische rebellen en de regering in Kiev op 5 september overeenkwamen wordt met de regelmaat van de klok geschonden. De strijdende partijen vechten bijvoorbeeld vrijwel onafgebroken om het vliegveld van Donetsk.

Haase naar hoofdtoernooi in Rennes

Robin Haase heeft het hoofdtoernooi in het Franse Rennes bereikt. De Haagse tennisser moest zich door de kwalificatie werken, aangezien hij zich pas op het laatste moment had aangemeld. In de laatste ronde was hij te sterk voor de Zimbabwaan Takanyi Garanganga: 7-6 (9) en 7-5.

In de eerste ronde van ITF-toernooi in Rennes treft Haase de Spanjaard Pere Riba. Mocht onze landgenoot deze partij weten te winnen, dan wacht in de volgende ronde waarschijnlijk de Duitser Jan-Lennard Struff. Hij is in de Franse stad als eerste geplaatst.

Zes spelers bij eerste buitentraining Oranje

De eerste training op het veld van Quick Boys in Katwijk was summier. Slechts zes internationals lieten zich op het veld zien, waaronder drie keepers. Het Nederlands elftal bereidt zich namelijk voor op de EK-kwalificatieduels met Kazachstan en IJsland.

Ibrahim Afellay, Erik Pieters en Quincy Promes gaven vanmiddag acte de présence op de groene mat. Naast de drie voetballers waren ook Jasper Cillessen, Tim Krul en Jeroen Zoet in de wei te vinden. Het overige gedeelte van de selectie werkte een training af in de fitnesszaal.

Aanstaande vrijdag speelt het Nederlands elftal in de Amsterdam ArenA tegen Kazachstan. Drie dagen later wacht ook nog het duel met de IJslanders, dat eveneens in Amsterdam wordt gespeeld.

'Vrouw met ebola besmet in Spanje'

Een Spaanse verpleegster is vermoedelijk de eerste persoon die in Europa besmet is geraakt met het ebolavirus. Twee testen bij de vrouw waren positief, aldus bronnen bij het ministerie van Gezondheid maandag tegen het Spaanse persbureau Europa Press.

De vrouw werkt in een Madrileens ziekenhuis. Ze verzorgde daar de met ebola besmette Spaanse geestelijke Manuel García Viejo. De missionaris overleed eind september. Hij was vanuit Sierra Leone overgebracht naar een ziekenhuis in de Spaanse hoofdstad.

'Vrouw met ebola besmet in Spanje'
'Vrouw met ebola besmet in Spanje' (Foto: ANP)

PSV zonder geschorste Cocu en Bruma tegen AZ

PSV mist in de thuiswedstrijd tegen AZ over twee weken coach Phillip Cocu en verdediger Jeffrey Bruma. Beiden zijn voor een duel geschorst naar aanleiding van de gebeurtenissen bij het duel tussen PSV en Excelsior (3-0) zondag.

Bruma kreeg na een uur spelen een rode kaart voor het haken van een doorgebroken speler. Cocu ging vervolgens verhaal halen en werd naar de tribune gestuurd omdat hij te ver buiten het vak bij zijn dug-out kwam.

Bilbo toont zijn zwaard in nieuwe Hobbit-poster

Het is alweer bijna december en dit jaar betekent dat, voor wat hoogstwaarschijnlijk de laatste keer is, een nieuwe Tolkien-verfilming van de hand van Peter Jackson. Hij sluit zijn Hobbit-trilogie af, en voor de laatste film is nu de eerste personageposter vrijgegeven.

De poster toont Martin Freeman (Sherlock, Fargo) als de titulaire Hobbit, met zijn zwaard Sting naar de camera gericht. Het moge duidelijk zijn dat Bilbo Baggins klaar is voor de strijd. Mag ook wel; de film kreeg dit jaar de nieuwe ondertitel The Battle of The Five Armies, dus er valt genoeg actie te verwachten.

The Hobbit: The Battle Of The Five Armies - Bilbo poster

The Hobbit: The Battle of The Five Armies is te zien vanaf 10 december in de bioscoop, in 2D, 3D, IMAX, HFR, SVP, AUB, WTF en ROFLOL.

Bertens als lucky loser naar hoofdtoernooi Linz

Kiki Bertens mag deelnemen aan het hoofdtoernooi in het Oostenrijkse Linz. De Wateringse verloor weliswaar in de laatste kwalificatieronde met 3-6 en 3-6 van de Tunesische Ons Jabeur, maar werd door de afmelding van Carla Suarez Navarro als lucky loser alsnog aan het deelnemersveld toegevoegd.

Bertens deed één keer eerder mee aan het toernooi in Linz. In 2012 werd ze uitgeschakeld in de tweede ronde.

Damrak begint handelsweek met lichte plus

De Amsterdamse beurs is maandag met een bescheiden winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX won 0,3 procent op 412,24 punten en deed het daarmee iets beter dan de omringende beurzen, die grofweg onveranderd sloten. De euro/dollar werd 0,7 procent lager verhandeld op 1,2585.

In de AEX werden achttien fondsen hoger verhandeld tegenover zeven fondsen lager. Koploper was Randstad met een dagwinst van 2,5 procent, gevolgd door SBM Offshore met 1,6 procent in het groen. De grootste daler in de hoofdindex was Boskalis met een verlies van 1,2 procent.

In de AMX (-0,1 procent) ging Aperam aan kop met een winst van 2,1 procent. ASM International en Nutreco wonnen zo'n 1,5 procent. Centenfonds Imtech daalde 2,8 procent in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van dinsdag. De technische dienstverlener hoopt dan toestemming te krijgen voor een claimemissie en omgekeerde aandelensplitsing. Analisten verwachten niet dat aandeelhouders tegen zullen stemmen.

BAM Groep was met een verlies van 3,8 procent evenwel de grootste daler in de Midkap nadat vrijdag bekend werd dat er opnieuw projectverliezen in Engeland dreigen. De potentiële claim, die kan oplopen tot veertig miljoen euro, werd door BAM als 'ongegrond en onrealistisch' bestempeld.

Een groter koersverlies kwam voor rekening van smallcap Ballast Nedam, dat 9,9 procent inleverde na een winstwaarschuwing vanwege oplopende verliezen op het A15 project. Oranjewoud, dat samen met Ballast Nedam aan het A15 project werkt, leverde 4,0 procent in. Ordina boekte een dagwinst van 5,4 procent en herstelde daarmee enigszins van het koersverlies van vorige week, na berichtgeving over fraude bij overheidsaanbestedingen.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 0,1 procent op 17.025,88 punten. De breder samengestelde S&P500 index handelde onveranderd en techbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent.

Hezbollahstrijders komen om bij Syrische grens

Jabhat al-Nusra, de aan Al-Qaida gelieerde Syrische rebellenbeweging, heeft zondag langs de grens tussen Syrië en Libanon posities aangevallen van de sjiitische Hezbollahbeweging. Daarbij zijn waarschijnlijk acht Hezbollahstrijders omgekomen. Hoewel Hezbollah niets kwijt wil over het aantal slachtoffers, zijn maandag in moskeeën in de Libanese Bekaa-vallei de begrafenissen van acht strijders aangekondigd.

De gevechten van zondag duurden enkele uren. Volgens een woordvoerder van Hezbollah werd 'snel, hard en met veel machtsvertoon' de tegenaanval ingezet.

Hezbollah stuurde vorig jaar strijders naar Syrië om de Syrische president Bashar Assad te helpen in de strijd tegen de rebellen. Volgens Hezbollah was dit nodig om Libanon te beschermen tegen soennitische extremisten.

Kuipers en Van Boekel fluiten in EK-kwalificatie

Björn Kuipers en Pol van Boekel hebben donderdagavond beiden een groepswedstrijd in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal van 2016 onder hun hoede. Kuipers fluit het duel tussen Slowakije en Spanje in Zilina. Diezelfde avond is Van Boekel scheidsrechter in Borisov bij Wit-Rusland tegen Oekraïne.

Voor Van Boekel wordt het zijn tweede optreden in de EK-kwalificatie en zijn zesde interland in totaal. Hij wordt bijgestaan door Dave Goossens en Bas van Dongen. Vierde man is Patrick Langkamp en Kevin Blom en Dennis Higler zijn de vijfde en zesde official.

Kuipers krijgt steun van grensrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Mario Diks is de vierde official en Richard Liesveld en Peter Janssen zijn de extra assistenten naast de doelen. Kuipers leidde vier keer eerder een EK-kwalificatieduel en 23 keer eerder een interland.

Ter Mors mist eerste helft schaatsseizoen

Jorien ter Mors mist de eerste helft van het nieuwe schaatsseizoen. De olympisch kampioene op de 1500 meter langebaan en meervoudig Europees shorttrackkampioene is niet fit genoeg, meldt de KNSB maandag. Ze onderging diverse onderzoeken die uitwijzen dat ze last heeft van 'overreaching'.

Dit houdt in dat de Enschedese de balans tussen de fysieke belasting en datgene wat zij lichamelijk en psychisch aankan tijdelijk kwijt is, aldus de schaatsbond. Een zware bacteriële infectie die ze eerder dit jaar in het buitenland opliep kan de oorzaak van de overbelasting zijn.

De 24-jarige Ter Mors wilde dit schaatsseizoen opnieuw de langebaan en het shorttrack combineren. Ze volgt de komende drie maanden een aangepast trainingsschema.

Jorien ter Mors mist eerste helft schaatsseizoen (Pro Shots/Jan Kanning)
Jorien ter Mors mist eerste helft schaatsseizoen (Pro Shots/Jan Kanning)

Russische politicus wil asiel in Groot-BrittanniŽ

De Russische oppositiepoliticus Vladimir Asjoerkov wil politiek asiel aanvragen in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt op Twitter. Asjoerkov is naar eigen zeggen tot zijn besluit gekomen nadat de politie eerder dit jaar huiszoeking bij hem had verricht.

Volgens Asjoerkov is hij slachtoffer van 'politieke vervolging'. Hij wil daarom asiel aanvragen. Het is niet duidelijk of hij al een reactie heeft gehad van de Britten.

Asjoerkov is de rechterhand van oppositieleider en blogger Aleksej Navalni, die al sinds februari in huisarrest zit. De afgelopen maanden worden mensen in de kring rond Navalni steeds meer in de gaten gehouden. Geregeld hebben ze te maken met huiszoekingen.

VS denken over instellen ebolacontrole

De Amerikaanse regering overweegt reizigers uit ebolalanden voortaan te controleren alvorens hen toe te laten tot de Verenigde Staten. De autoriteiten onderzoeken of de extra controle de inspanning waard is, zei directeur Anthony Fauci van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten maandag.

"Er is een duidelijke screening bij de uitgang", verwees Fauci naar de controle in door ebola getroffen landen op uitreizende vliegtuigpassagiers. De VS beraden zich volgens Fauci nu op 'welke screening je kunt uitvoeren aan de ingang'. Volgens Fauci is dat niet per se beperkt tot reizigers die uit ebolagebied komen.

De VS ontzeggen vluchten uit zwaar getroffen landen als Liberia, Sierra Leone en Guinee niet de toegang, liet het Witte Huis eerder weten. Zo'n maatregel zou de uitbraak in West-Afrika ook alleen maar verergeren, denkt Fauci. De regio raakt zo in een isolement en het wordt nog moeilijker om hulpgoederen en hulpverleners naar het rampgebied te vervoeren.

Maandag keerde een Amerikaanse cameraman terug die het ebolavirus vorige week op reportage in Liberia heeft opgelopen. De 33-jarige Ashoka Mukpo arriveerde met een speciaal geprepareerd toestel in Omaha in de staat Nebraska en is daar in een ziekenhuis opgenomen. Hij is de vijfde Amerikaan die met het uiterst dodelijke virus onder de leden is teruggekeerd in de VS.

Twin Peaks keert terug in 2016

Twin Peaks keert begin 2016 terug met negen afleveringen. De nieuwe afleveringen zijn te zien op Showtime. Dat bevestigen regisseur David Lynch en de Amerikaanse zender Showtime. "Het is weer zover", twitterde Lynch maandag.

De nieuwe afleveringen spelen zich in het heden af. Hoewel het tweede seizoen in 1991 afliep, gaan verhaallijnen uit die reeks verder. Het is nog niet duidelijk welke acteurs terugkeren in de nieuwe serie.

Twin Peaks gaat over de verdwijning van de tiener Laura Palmer in het fictieve dorpje Twin Peaks. FBI-agent Dale Cooper, gespeeld door Kyle MacLachlan, reist naar de plaats af om het dorp om de vreemde gebeurtenissen te onderzoeken.

Na de twee seizoenen maakte Lynch nog de film Fire Walk with Me, die zich afspeelde voor de verdwijning van Palmer en ging over haar leven.

'Explosie bij fabriek Iran'

Bij een fabriek ten oosten van de Iraanse hoofdstad Teheran heeft zondagavond een brand gewoed. Dat meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA maandag. Het zou gaan om een fabriek waar explosieven worden geproduceerd. De brand heeft volgens IRNA twee levens geëist. Verdere details ontbreken nog.

Persbureau Reuters meldt op gezag van de Iraanse nieuwswebsite Saham dat er ook een zware explosie is geweest. Saham schrijft voorts dat de explosie en de brand zouden hebben plaatsgevonden bij Parchin, een militair terrein. Het Internationale Agentschap voor Atoomenergie vermoedt dat Iran op het terrein explosieventesten heeft uitgevoerd en dringt al jaren aan op een onderzoek. Tot dusver heeft Iran dat altijd geweigerd.

Deze week brengt een delegatie van het IAEA een bezoek aan Iran.

Iran heeft eerder beloofd om samen te werken met het IAEA. De belofte is onderdeel van een tijdelijk akkoord tussen Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland. Doelstelling is om snel tot een langetermijnakkoord te komen. De deadline voor die overeenkomst is november.

Giro 2015 telt lange tijdrit en vijf bergetappes

De renners in de Giro d'Italia krijgen volgend jaar vijf bergetappes voor hun kiezen. Dat bleek maandag in Milaan bij de presentatie van het parcours. De sprinters lijken op voorhand zeven kansen te krijgen en zeven etappes gaan door het middengebergte.

Verder staat een individuele tijdrit over een heuvelachtig parcours van 59,2 kilometer op het programma. De Giro begint zaterdag 9 mei met een 17,7 kilometer lange ploegentijdrit naar San Remo en na 3481 kilometer fietsen finisht het peloton op zondag 31 mei in Milaan.

De organisatie heeft onder meer de beklimmingen van de Mortirolo, de Gavia en de Colle delle Finestre opgenomen in het parcours. De befaamde Gavia en Stelvio worden gemeden.

Nairo Quintana was dit seizoen de beste in de Giro, maar de Colombiaan heeft al aangegeven zich volgend jaar op de Tour de France te richten. Vueltawinnaar Alberto Contador is wel van de partij, evenals Vincenzo Nibali, die de Tour op zijn naam schreef.

Mutserigheid houdt Anniko van Santen op de been

Een seizoen lang Opsporing Verzocht hakt er flink in bij Anniko van Santen. De presentatrice van het programma is na een reeks vol misdaden 'ernstig' aan vakantie toe. "En ik merk ook dat m'n thuisleven sinds ik dit programma doe een veel groter mutserigheidsgehalte heeft gekregen", zegt ze in Veronica Magazine

"Kippen in de tuin, kleurboeken op tafel, koekjes bakken - ik heb dat echt nodig", schetst Van Santen, die sinds 2005 boegbeeld is van het het programma. Ze is veertien jaar samen met haar man en heeft twee kinderen. "Vroeger dacht ik: zo ga ik niet worden. Nu vind ik dat getut heerlijk!"

Het is voor de 43-jarige presentatrice de perfecte manier om stoom af te blazen. "Wij zitten constant te poeren in de diepe dalen van het bestaan, thuis heb ik behoefte aan vredigheid, hoe burgerlijker hoe beter."

Opstelten ziet ouderen niet als mikpunt overvallers

De kans dat ouderen worden overvallen, is heel klein. Dat betoogde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag tijdens een bijeenkomst van ouderenbond Unie/KBO. Vorig jaar vonden 99 overvallen op ouderen plaats, op tweeënhalf miljoen 65-plussers. "Dat zijn er natuurlijk nog wel 99 te veel", zei de minister.

Senioren maken zich vaak zorgen dat ze slachtoffer worden van een overval of babbeltruc, maar Opstelten benadrukt dat de kans dat een oudere slachtoffer wordt van een overval heel klein is. Opstelten zei verder dat ouderen met vaak simpele maatregelen de kans dat ze slachtoffer worden 'nog' kleiner kunnen maken. Het aantal overvallen op senioren daalde vorig jaar met zeventien procent, aldus de bewindsman.

Militairen VS gearriveerd in ebolagebied Liberia

Een handvol militairen van een luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger is aangekomen in Liberia om daar te helpen in de strijd tegen het ebolavirus. Nog eens drie- tot vierduizend manschappen van de 101st Airborne Division volgen volgende week, heeft hun bevelhebber maandag gezegd.

De soldaten gaan klinieken bouwen voor mensen die het dodelijke virus hebben opgelopen en medisch personeel opleiden om de ziekteverwekker te kunnen bestrijden. Ze hebben een training doorlopen van het Centrum voor Ziektebeheersing (CDC) en krijgen les in methoden om zich tegen het virus te beschermen. De militairen krijgen onder meer te verstaan dat ze in Liberia geen handen mogen schudden en hun handen vaak moeten wassen.

Vooral Liberia, Sierra Leone en Guinee hebben alle mogelijke moeite de ebola-uitbraak in West-Afrika de baas te worden. Aan artsen en verpleegkundigen, die zelf ook groot gevaar lopen, is groot gebrek.

Een Noorse medewerker van Artsen zonder Grenzen is ook besmet geraakt, maakte de hulporganisatie maandag bekend. De hulpverlener kreeg zondag koorts, is daarop in quarantaine geplaatst en bleek het virus onder de leden te hebben. De AzG-medewerker wordt overgebracht naar Oslo.

Overleef in The Evil Within

Iedereen is ergens bang voor, zoals de tandarts, je schoonmoeder of dat beest wat onder je bed woont. In The Evil Within zijn niet alleen de vijanden angstaanjagend, maar ook de omgeving is niet te vertrouwen.

Gelukkig heeft Bethesda een videootje online gegooid wat je allemaal te wachten staat. Vanaf 14 oktober kan iedereen met een PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc in zijn broek schijten.

Thais leger stelt hervormingsraad aan

Het Thaise leger heeft een 250 leden tellende adviesraad benoemd die moet helpen een nieuwe grondwet voor het land op te stellen. Een eerdere versie van de grondwet werd op 22 mei buiten werking gesteld na een staatsgreep door het leger.

De Nationale Hervormingsraad heeft de steun van de Thaise koning Bhumibol Adulyadej. Maandag werd de raad officieel gepresenteerd. De nieuwe grondwet die de raad gaat helpen schrijven moet in juli klaar zijn om ingevoerd te worden.

De leden van de hervormingsraad moeten een doorsnede van de maatschappij vormen. Dat is echter niet het geval; de adviesraad wordt gedomineerd door mensen die nauwe banden hebben met de elite. Aanahngers van de voormalige premier Thaksin Shinawatra worden geweerd. Zij waren het die de afgelopen dertien jaar de Thaise politiek hebben gedomineerd.

Het hervormingsproces dat met de aanstelling van de raad in gang is gezet, moet leiden tot verkiezingen eind volgend jaar.

Burenrechter van start

In alle stilte is vorige week bij de rechtbanken in Den Bosch en Utrecht een begin gemaakt met een zogenoemde Burenrechter. In het experiment is voorlopig ruimte voor 60 burenruzies, vertelde een woordvoerster van de rechtbank in Den Bosch maandag.

De Burenrechter is vergelijkbaar met de Rijdende Rechter, staat in een uitleg. Het burenconflict kan via een bemiddelaar (bijvoorbeeld de gemeente, politie of woningcorporatie) worden voorgelegd als beide partijen instemmen. Ze betalen ieder 38,50 euro.

De Burenrechter komt kijken wat er speelt. Hij kijkt of buren er samen nog uit kunnen komen. Lukt dat niet dan neemt de rechter een definitieve beslissing. Hoger beroep is dan niet meer mogelijk. De procedure duurt ongeveer 3 maanden.

Burenrechter van start
Burenrechter van start (Foto: ANP)

President Kenia stapt tijdelijk op

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta legt deze week zijn ambt neer wanneer hij voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschijnt. Dat heeft hij maandag gezegd. Kenyatta stapt tijdelijk op als president zodat hij niet in de functie van staatshoofd terecht staat. Hij wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

Kenyatta maakt gebruik van een artikel in de Keniaanse grondwet die hem in staat stelt tijdelijk zijn ambt neer te leggen. Het artikel is nog nooit eerder gebruikt. Tijdens zijn afwezigheid zal vicepresident William Ruto Kenyatta's functie waarnemen.

Kenyatta wordt ondervraagd over zijn rol in het geweld dat van 2007 tot 2008 in het land woedde na de landelijke verkiezingen. De president zou het eerste zittende staatshoofd worden dat voor het ICC verschijnt. Als hij had geweigerd naar Den Haag te komen, liep hij het risico op een internationaal arrestatiebevel en internationale sancties.

Doden bij explosie illegale vuurwerkfabriek China

BIj een explosie in een illegale vuurwerkfabriek in China zijn maandag vijf doden gevallen. Dat heeft de Chinese politie bekendgemaakt. De oorzaak van de explosie is vooralsnog niet bekend.

De fabriek staat in de plaats Lanjiang. Naast de vijf doden viel er ook een gewonde.

De Chinese autoriteiten hebben al duizenden illegale vuurwerkfabriekjes gesloten in een poging een eind te maken aan de ongelukken die vaak plaatsvinden.

De meeste ongelukken zijn te wijten aan gevaarlijke productieprocessen en belabberde veiligheidsmaatregelen. In veel arme gebieden is de productie van vuurwerk echter van groot economisch belang en worden de regels dus bewust ontdoken.

In China wordt feesten vaak luister bijgezet met vuurwerk, maar ook bij begrafenissen wordt vaak vuurwerk afgestoken.

Man in Uganda overleden aan marburgvirus

Een medisch hulpverlener is in Uganda overleden aan het zeer besmettelijke marburgvirus. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid zondagavond bekendgemaakt. De 30-jarige röntgenoloog werkte in het ziekenhuis van de hoofdstad Kampala.

De man overleed op 28 september na last te hebben gekregen van hoofd- en buikpijn. Hij had ook diarree en hoestte bloed op. Uit test bleek dat de patiënt het marburgvirus onder de leden had, een kwaal uit dezelfde ziektefamilie als ebola.

Tachtig personen die met de man in aanraking zijn geweest zijn in quarantaine geplaatst. Het marburgvirus is erg besmettelijk en dodelijk. Afhankelijk van de beschikbare medische zorg overlijden 25 tot 92 procent van de patiënten aan het virus.

Kandidaten betaalden rijexaminator om te slagen

Mogelijk honderd mensen hebben een 62-jarige rijexaminator van het CBR geld betaald zodat hij hen liet slagen voor hun praktijkexamen. De man is vrijdag aangehouden en wordt verdacht van grootschalige fraude met rijexamens. Dat melden de politie en het Openbaar Ministerie maandag.

De politie kreeg de examinator uit Purmerend in het vizier na een aangifte van het CBR. Uit onderzoek van het bureau was namelijk naar voren gekomen dat opvallend veel kandidaten hun rijbewijs haalden als de 62-jarige man hun examinator was.

Naast de zestiger heeft de politie ook drie rijschoolhouders van 47, 45 en 66 jaar oud en een 29-jarige rijinstructeur aangehouden. De examinator nam via de verdachte rijschoolhouders geld van kandidaten aan waarna ze voor het praktijkexamen slaagden, ongeacht hoe ze tijdens het examen presteerden.

Het CBR laat weten dat de examinator meteen na zijn aanhouding op non-actief is gesteld. "Als fraude wordt vastgesteld, volgt ontslag. En wanneer uit het politieonderzoek blijkt dat mensen een gefraudeerd rijbewijs hebben, gaan we er alles aan doen om het rijbewijs ongeldig te verklaren. Ook tegen de betrokken rijscholen nemen we passende maatregelen", aldus een woordvoerder.

De rijexaminator is maandag voorgeleid. Hij blijft in ieder geval nog twee weken vastzitten. Op de woning van de man is beslag gelegd. Ook is een hoeveelheid geld in beslag genomen. De recherche sluit meer aanhoudingen niet uit.

Uitvaarten slachtoffers Haaksbergen deze week

De uitvaarten van drie mensen die vorige week zondag omkwamen bij het ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen vinden deze week plaats. De uitvaart van de 50-jarige man die omkwam is maandag, dinsdag is de crematie van het 73-jarige vrouwelijke slachtoffer en woensdag volgt de crematie van het 5-jarige kind.

De uitvaart van de 50-jarige man is besloten, meldt een woordvoerder van de gemeente maandag. Dinsdag en woensdag zijn er voorafgaand aan de crematies van de vrouw en jongen mediamomenten.

Vanwege het ongeval, waarbij een monstertruck inreed op het publiek tijdens een Haaksbergs motorevenement, moesten ook 28 gewonden naar een ziekenhuis. Maandag lagen er nog twaalf gewonden in een ziekenhuis.

Valverde wint World Tour na afmelding Contador

Alejandro Valverde heeft het eindklassement van de World Tour gewonnen. De Spaanse renner van Movistar kan niet meer worden achterhaald omdat zijn enige rivaal Alberto Contador zich maandag afmeldde voor de Ronde van Beijing, dat het sluitstuk vormt van de belangrijkste internationale wielercompetitie.

Contador raakte zondag in de Ronde van Lombardije bij een val geblesseerd aan zijn knie. Omdat Valverde achter winnaar Daniel Martin als tweede eindigde, raakte hij bovendien zijn leidende positie in de World Tour kwijt. Valverde heeft daarom in de Ronde van Peking, die vrijdag begint, niet eens een goed resultaat nodig om als eerste te eindigen.

De World Tour bestaat sinds 2011. De eerste editie werd gewonnen door Philippe Gilbert, de afgelopen twee jaar ging Joaquim Rodriguez met de eindzege aan de haal.

Valverde is winnaar van de World Tour (PRO SHOTS/Dppi)
Valverde is winnaar van de World Tour (PRO SHOTS/Dppi)

Hooggerechtshof VS wijst zaken over homohuwelijk af

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft alle beroepszaken omtrent de legalisering van het homohuwelijk afgewezen. Door de beslissing is het homohuwelijk nu legaal in alle staten waar er beroep was aangetekend tegen de legalisering. Het betekent echter ook dat het Hooggerechtshof zich niet zal buigen over de vraag of verboden op het homohuwelijk indruisen tegen de Amerikaanse grondwet.

Een aantal lagere rechtbanken oordeelde eerder dat verboden op het homohuwelijk in bepaalde staten indruisen tegen het gelijkheidsbeginsel in de Amerikaanse grondwet, maar een aantal conservatieve staatsbesturen ging daartegen in beroep. Door de beslissing van het Hooggerechtshof worden de vonnissen van de lagere rechtbanken gehandhaafd. Hierdoor is het homohuwelijk nu toegestaan in een aantal oerconservatieve staten, zoals Oklahoma en Utah.

In totaal kunnen in dertig Amerikaanse staten en in het district Washington D.C. homoseksuele stellen nu trouwen.

Shia LaBeouf sneed in gezicht voor filmrol

Shia LaBeouf had echte snijwonden op zijn gezicht in de film Fury. Dat beweert acteur Logan Lerman, die samen met hem in het oorlogsdrama speelt, volgens media in de Britse editie van GQ. "Het is allemaal echt."

De 28-jarige LaBeouf, die vaker in het nieuws komt vanwege zijn vreemde gedrag, was volgens Lerman niet tevreden over de neppe wonden die de visagist maakte. "Toen liep hij de gang op en vroeg: wil je wat grappigs zien? En hij pakte een mes en sneed in zijn gezicht en de hele film maakte hij de wonden op zijn gezicht weer open."

De wonden zijn niet de enige echte aanpassingen die de acteur wilde maken voor zijn rol als soldaat. LaBeouf wilde ook een tand laten trekken. "Hij heeft het niet zelf gedaan, maar hij vroeg aan een tandarts om zijn tand eruit te trekken. Wat een raar verzoek."

Volgens de 22-jarige Lerman nam de acteur zijn rol in Fury, die vanaf 23 oktober te zien is in de Nederlandse bioscopen, enorm serieus. "Hij was constant op de set", zegt de acteur. LaBeouf nam zelfs plaats achter de geschutskoepel in scènes waar hij niet in beeld was. "Er kan iemand anders in zitten, maar hij was er voor elke opname."

[Vid] [Upd] Eerste beelden crash Bianchi, "toestand zeer ernstig"

Er is nog altijd zo goed als geen duidelijkheid over de toestand van Formule 1-coureur Jules Bianchi. De Fransman raakte zondag tijdens de Grand Prix van Japan na een bizar ongeval zwaargewond aan zijn hoofd en wordt behandeld in het Mie Universitair Ziekenhuis in Yokkaichi.

De vader van de Marussia-coureur, Philip Bianchi, is samen met manager Nicolas Todt onderweg naar het ziekenhuis. Eerder raasde tyfoon Phanfone nog over het gebied, maar die is inmiddels langsgetrokken. Ook coureur Pastor Maldonado, Ferrari-teambaas Marco Mattiacci en het hoofd communicatie van Ferrari, Renato Bisignani, zouden in het ziekenhuis aanwezig zijn. Journalisten is gevraagd om buiten te wachten, terwijl de directeur van het ziekenhuis heeft gezegd nog geen officiële update te voorzien.

Inmiddels is Marussia maandag met een nieuw statement gekomen. Daarin staat dat de communicatie over de toestand van Bianchi zal gebeuren aan de hand van de wensen van Bianchi's familie. "Daarom zouden we graag vragen om geduld en begrip wat betreft medische updates, die in samenwerking met het ziekenhuis in Yokkaichi naar buiten gebracht zullen worden als het moment daar is", zo valt te lezen in het statement. 

Craig Slater van SkySports zegt te weten dat Bianchi 'in zeer kritieke toestand ligt en nog altijd vecht voor zijn leven'. Ook zou hij volgens de journalist niet zelf ademen, in tegenstelling tot eerdere berichten. Berichten over een tweede operatie zouden berusten op een misverstand, volgens Slater is het bij één, drie uur durende operatie gebleven. Deze berichten zijn echter niet officieel bevestigd door het team, het ziekenhuis of de FIA.

Update 16.20 uur

Een duidelijke update over de medische situatie van Bianchi laat naar alle waarschijnlijkheid nog tot dinsdag op zich wachten. Wel heeft Matteo Bonciani, woordvoerder van autosportbond FIA, tegenover aanwezige journalisten een kort statement naar buiten gebracht. "De situatie is zeer, zeer ernstig, maar stabiel. Begrijp dat niet verkeerd, het is heel ernstig, de term stabiel is puur om aan te geven dat er geen verandering is opgetreden." Professor Gérard Saillant is onderweg naar Japan. Hij was eerder al verantwoordelijk voor een deel van de zorg rondom Michael Schumacher, na diens ski-ongeval.

De ouders van Bianchi zijn gearriveerd in het ziekenhuis in Japan. Zij zullen dinsdag een uitgebreide update krijgen van de doktoren over de toestand van hun zoon. Zij waren niet in staat om de aanwezige pers toe te spreken, maar lieten een woordvoerder vertellen dat ze om respect en geduld willen vragen, maar dat ze iedereen ook willen bedanken voor de steunbetuigingen.

Inmiddels is ook een eerste video opgedoken van de crash, gemaakt door iemand uit het publiek. Op de beelden is te zien dat Bianchi met een enorme vaart tegen het bergingsvoertuig knalt, dat op dat moment bezig is met de auto van Adrian Sutil. Beelden van de crash kunnen als schokkend ervaren worden, maar zijn hier te zien.

Martin Freeman in tv-film over Eichmann-proces

Martin Freeman speelt de hoofdrol in een televisiefilm over Adolf Eichmann. The Eichmann Show richt zich op het proces tegen de voormalige SS-functionaris en holocaustorganisator in 1961, verteld vanuit het perspectief van de tv-producent van het mediaspektakel. De Britse The Hobbit-acteur neemt laatstgenoemde rol op zich.

Ook Anthony LaPaglia heeft een rol te pakken in de tv-film. De Australische acteur, die bekend is van de tv-serie Without a Trace, speelt de regisseur van het tv-verslag van het proces. Dat meldt de BBC, die The Eichmann Show op 27 januari uitzendt in het kader van het zeventigjarig jubileum van de bevrijding van Auschwitz.

Op de Britse zender zijn die dag ook diverse nieuwe en oude documentaires uit over de jodenvervolging te zien. De holocaustherdenking wordt bovendien live uitgezonden.

Kwaadaardige poppen mogelijk samen in film

De schrijver van de Child's Play-reeks hoopt zijn creatie Chucky met nieuwkomer Annabelle samen te brengen in één film. Laatstgenoemde pop jaagt momenteel Amerikaanse bioscoopbezoekers de stuipen op het lijf in de gelijknamige horrorfilm. De kwaadaardige pop Chucky doet dat al sinds eind jaren tachtig. "Wij zien het zitten", zegt schrijver Don Mancini.

"Het enige probleem is dat het om verschillende filmstudio's gaat", vervolgt de scenarist en producent echter in de Amerikaanse krant USA Today. Als het aan hem ligt maakt Annabelle al een gastoptreden in de nieuwe Chucky-film die hij nu schrijft. "Er zijn waarschijnlijk jaren van onderhandelingen nodig om daar uit te komen. Maar als dat gaat lukken: ja, dan gaan we ervoor."

Chucky was vanaf 1988 te zien in zes films over zijn moordpartijen. De vooralsnog laatste, Curse of Chucky, verscheen vorig jaar. De film over de bezeten Annabelle is een spin-off van de eveneens vorig jaar verschenen horrorfilm The Conjuring.

Poetin genomineerd voor Vredesprijs

De Nobelprijs voor de Vrede wordt op 11 oktober uitgereikt. In het verleden ontstond wel vaker controverse om de winnaars ervan, waaronder bij Obama en Arafat. Opnieuw zijn er dit jaar opmerkelijke personen genomineerd, meldt NPR.

Paus Franciscus, Edward Snowden en Chelsea Manning hebben het lijstje genomineerden weten te halen, maar de Russische president Vladimir Poetin blijkt er ook op te staan.

Poetin zou zijn genomineerd voor de moeite die hij deed om te voorkomen dat de Verenigde Staten het Assad-regime bombardeerden. Inderdaad gooide Assads bondgenoot Rusland de kont in de krib toen het erop leek dat de VS Syrië wilden aanvallen.

Wie er uiteindelijk met de Nobelprijs vandoor gaat komen we over vijf dagen vanzelf te weten.

'Witcher 3 krijgt geen downgrade'

CD Projekt RED belooft de fans dat The Witcher 3 geen downgrade zal krijgen. Sinds het Watch_Dogs-debacle is iedereen op zijn hoede voor mooie beloftes vóór de releasedatum. Op NeoGaf verschenen deze week een aantal verontrustende screenshots van beduidend lagere kwaliteit dan wat de fans verwachten.  

wolf

Het haar van de wolf is duidelijk minder mooi en Geralt zijn kleding is minder fraai dan anderhalve maand geleden.

Worlds Factory zocht daarop contact met CD Projekt RED en vroegen om een toelichting. Marcin Momot reageerde met de volgende verklaring: “Denk eraan dat de game nog in de productiefase zit. Er wordt nog hard gewerkt aan bepaalde dingen. De uiteindelijke versie van de game zal er beter uitzien dan de screenshots die we hebben getoond. Zoals jullie misschien weten, kunnen sommige screenshots er beter uitzien dan andere, dat is normaal. Het belangrijkste is dat de game er prachtig uit zal zien wanneer het klaar is. Er komt geen downgrade."

De tijd zal het leren. The Witcher 3 komt op 24 februari 2015 uit op Playstation 4, Xbox One en pc.

Dievegge 'zocht naar IS-leden'

Een dame die vrijdag in Mobile, Alabama betrapt werd op het jatten van spullen uit auto's gaf aan agenten te kennen dat ze op zoek was naar leden van terreurorganisatie IS(IS). Dat schrijft FOX.

De 41-jarige Lisa Carol Roche stal een zonnebril en andere dingen uit auto's die op de parkeerplaats van de school van haar kinderen stonden. Haar is diefstal ten laste gelegd.

De vrouw werd eerder al opgepakt voor diverse zaken en zit momenteel vast. Indien veroordeeld kan ze maximaal vijf jaar brommen en een boete tot 10.000 dollar opgelegd krijgen.

Man wil Nickelback uit Londen weren

Als het aan Craig Mandall ligt, speelt de Canadese rockband Nickelback nooit meer in Londen. Dat schrijft de London Evening Standard.

Geïnspireerd door andere crowdfundingcampagnes probeert de man middels zijn pagina 'Dontletnickelback' te voorkomen dat de band ooit nog optreedt in de Britse hoofdstad.

Mandall stelt: "Met jouw hulp kunnen we ervoor zorgen dat de band hier geen optredens meer inplant, dat ze hier niet meer komen en zelfs niet meer hierheen bellen."

"Stel je eens voor: duizenden, wellicht tienduizenden liefhebbers van muziek die allemaal níet naar een exclusief Nickelbackconcert in Londen komen. Het zal glorieus zijn."  

Naar eigen zeggen heeft Mandall duizend dollar nodig om de band uit Londen weg te houden. Daar is inmiddels 21 dollar van gedoneerd. Namens iedereen die bijdraagt wordt een e-mail gestuurd aan het management van Nickelback. Hoe vurig het taalgebruik is hangt af van de hoogte van de donatie.

Het is onbekend of wanneer de band tóch weet op te treden in Londen, de donateurs hun nickel back krijgen.


"This is how you remind me of what I really am:" Volgens Mandall een overgewaardeerde, zeer matige band.

Koerden en IS blijven strijden om Kobani

Koerdische strijders zijn maandag bij Kobani opnieuw in gevecht geraakt met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat hebben de Koerdische strijdgroep YPK en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten maandag laten weten. Zondag wisten de Koerden een aanval van IS-strijders nog af te slaan.

Bij de gevechten op zondag sneuvelden aan beide zijden 45 personen. Kobani ligt enkele kilometers van Turkije. Aan de Turkse zijde van de grens werden maandag veertien tanks opgesteld. Een granaat raakte een huis en een kleine winkel, maar niemand raakte gewond.

Een verslaggever van AP zag maandag vanuit Turkije een zwarte vlag met Arabisch schrift wapperen boven een gebouw aan de rand van Kobani. Dit zou erop kunnen wijzen dat IS door de linies is gebroken en de stad is binnengetrokken. De beweging voert ook een zwarte vlag met Arabische letters.

Een vrouwelijke Koerdische strijder blies zichzelf zondag temidden van de IS-extremisten op. Hierbij kwamen tien jihadisten om het leven. De terroristische organisatie is al weken bezig met een opmars in het noorden van Syrië en heeft meerdere Koerdische dorpen rondom Kobani ingenomen. Meer dan 160 duizend Syriërs zijn hierdoor naar Turkije gevlucht.

IMF: 'Nederland moet blijven hervormen'

De Nederlandse economie herstelt zich, maar het land moet blijven hervormen om te zorgen voor een stevig herstel. Vooral de schuldenlast van huishoudens vormt een risico, blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Nederlandse economie. Het IMF bezocht het land de afgelopen tijd.

De economie blijft zich verbeteren, daarbij ondersteund door de export, stijgende huizenprijzen en een groeiend vertrouwen. Op basis hiervan verwacht het IMF dat de groei volgend jaar lichtjes zal aantrekken. De risico's komen vooral van buitenaf: lage inflatie en groei in de eurozone en geopolitieke onrust. Al kan de beperkte toegang tot krediet voor kleine ondernemingen het investeringsklimaat in het binnenland schaden.

Het IMF prijst de hervormingen die het afgelopen jaar zijn doorgevoerd, maar het is zaak om hierop door te borduren om echt een 'robuust herstel' te garanderen. Daarbij hebben de onderzoekers het vooral gemunt op de hoge schulden van huishoudens. Die behoren nog steeds tot de hoogste in de eurozone. "Het risico blijft dat de schulden van huishoudens blijven drukken op groei, waarbij de economie kwetsbaar blijft voor schokken en de groei op lange termijn in gevaar kunnen brengen."

De onderzoekers doen een reeks voorstellen om dit probleem aan te pakken. Zo wordt aangeraden om de belastingvrije voet voor schenkingen te verhogen, zodat kinderen hun hypotheekschuld sneller kunnen aflossen. Een recente, tijdelijke, maatregel waarbij ouders hun kinderen honderdduizend euro belastingvrij konden schenken was een groot succes. Volgens het IMF heeft deze maatregel bijgedragen aan het herstel van de woningmarkt.

Voor wat betreft de huizenmarkt moet de corporatiesector op de schop. Die is nu te groot en drukt de vrije huursector weg. Ook zou de hypotheekrenteaftrek verder moeten worden beperkt. Het IMF verwelkomt verder de plannen om het belastingstelsel te hervormen. Ook moeten de lasten op arbeid omlaag.

Chinese verzekeraar koopt Waldorf Astoria New York

Hotelketen Hilton heeft het Waldorf Astoria in New York verkocht aan een Chinese verzekeraar. Verzekeringsgroep Anbang legt bijna twee miljard dollar (1,55 miljard euro) neer voor het beroemde hotel in Manhattan. Hilton meldde dat maandag.

Hilton blijft de komende honderd jaar de uitbater van het hotel, dat onder de nieuwe eigenaar een grondige renovatie krijgt. Hilton noemt het hotel zijn in New York zijn 'vlaggenschip voor het luxesegment'. Wereldwijd zijn er 27 Waldorf Astoria-hotels, waarvan een in Amsterdam.

Het geld dat Hilton met de deal krijgt bijgestort, wordt aangewend om nieuwe hotels in de Verenigde Staten te kopen. Daarover maakt Hilton later details bekend.

Anny Schilder heeft borstkanker

Anny Schilder moet deze week een chemokuur ondergaan omdat ze borstkanker heeft. Dat heeft een woordvoerder van de Volendamse zangeres maandag bevestigd aan Novum Nieuws. De 55-jarige Schilder weet het al een tijdje.

De zangeres, die samen met Jan Keizer optreedt, moest een paar optredens afblazen. "Die stonden al gepland, maar ze kan tussendoor wel gewoon werken", licht de zegsman toe. Hoewel Schilder 'moeilijk kan praten' over haar ziekte, is ze volgens haar woordvoerder optimistisch.

Schilder vormt sinds 2010 een duo met Keizer. De twee, die eerder al samen in BZN zaten, brengen vrijdag de plaat Unforgettable Duets uit.

'NAVO-troepen waar we maar willen'

De NAVO kan waar ook ter wereld troepen inzetten. Dat vindt de nieuwe secretaris-generaal Jens Stoltenberg, meldt persbureau Reuters. 

De voormalige Noorse premier was zondag op bezoek in Noorwegen toen hij zijn uitspraken deed. "De NAVO heeft een sterk leger", stelde Stoltenberg. "We kunnen het inzetten waar we dat ook maar willen."

Hiermee ging hij impliciet tegen afspraken in die na de Koude Oorlog gemaakt zijn met Rusland. Mogelijk komt de verharding vanwege de Rusissche troepeninzet in Oost-Oekraïne.

De 28 lidstaten van de NAVO hebben samen een beroepsleger van 3,6 miljoen militairen en nog eens 4,3 miljoen reservisten. Rusland heeft 766.000 troepen en nog eens 2 miljoen reservisten.

'Seksrabbijn' blijft op vrije voeten

De Israëlische rabbijn Eliezer Berland, die in eigen land wordt verdacht van ontucht, hoeft niet de cel in. Wel moet hij zich dagelijks melden bij de politie. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland maandag bepaald.

Berland werd vorige maand op Schiphol opgepakt. Hij kwam op vrije voeten, maar moest wel zijn paspoort inleveren. Dit weekeinde zorgde de 76-jarige rabbijn voor opschudding op Texel, waar hij met honderden ultraorthodoxe volgelingen bijeen was voor de joodse feestdag Jom Kippoer.

De rechtbank sprak zich maandag uit over het beroep dat het Openbaar Ministerie had ingesteld tegen de vrijlating van Berland. Hij wordt verdacht van ontucht met vrouwelijke volgelingen, onder wie een 15-jarig meisje. Hij nam de benen nadat de Israëlische politie een onderzoek instelde. Eerder verbleef hij in de Verenigde Staten, Marokko, Zuid-Afrika en Zimbabwe.

Man loopt 17 uur rond met kloppende roede

Jason Garnett uit North Yorkshire heeft dit weekend een hachelijk avontuur beleefd. De 23-jarige Engelsman heeft maar liefst zeventien uur rondgelopen met een kloppende roede. Uiteindelijk moest een dokter eraan te pas komen hem van zijn erectie af te helpen.

De beste man werd vrijdagochtend rond 9 uur wakker met zijn spermaspeer in opperste staat van paraatheid. Omdat hij wel vaker last heeft van een langdurige stijve, schonk hij er verder geen aandacht aan. Toen zijn lid tijdens het verorberen van de middagbammetjes nog steeds fier overeind stond, maakte hij zich toch wat zorgen.

Garnett besloot een joggingbroek aan te trekken en een ommetje te maken. Maar ook dit mocht niet baten. Na een stijfje van maar liefst acht uur, schakelde hij zijn flatgenoot in.

Toen de kamergenoot eenmaal de ernst van de situatie doorhad, besloot de jongeman naar het ziekenhuis te gaan. Hier werd priapisme geconstateerd, een urenlange, pijnlijke erectie. De dokter haalde een spuit tevoorschijn en haalde maar liefst 1,1 liter bloed uit Jasons paarsgepunte lans.

De arts had er maar liefst 24 steken voor nodig om raak te prikken. "De dokter in mijn jongeheer te zien steken was een verschrikkelijke ervaring", aldus Jason. "De pijn was 10 uit 10." Na zeventien lange uren verkeert de sabbelsabel inmiddels weer in slappe toestand.

Rocker Paul Revere (76) overleden

Paul Revere, de voormalige frontman van de Amerikaanse rockband Paul Revere & the Raiders, is afgelopen zaterdag op 76-jarige leeftijd overleden. De muzikant leed al tijden aan kanker en overleed in zijn huis in Idaho. Het treurige nieuws werd door zijn manager Roger Hart bekendgemaakt.

Paul Revere, die als Paul Revere Dick in 1938 werd geboren, stond bekend als 'The Madman of Rock-'n-Roll'. Deze bijnaam kreeg hij vanwege de podiumact van de band en de daarbijbehorende verkleedpartijen. Paul Revere & the Raiders braken in 1963 door met hun bewerking van Richard Berry's 'Louie Louie'. De groep zou vanaf 1966 hits scoren met eigen composities zoals 'Kicks', 'Hungry' en 'Him Or Me - What's It Gonna Be?'. De grootste hit van de groep zou verschijnen in juli 1971 toen er met 'Indian Reservation (The Lament of the Cherokee Reservation Indian)' de hoogste positie in de Billboard Top 200 werd gehaald.

Paul Revere and the Raiders was de vaste huisband in de door Dick Clark gepresenteerde tv-show Where the Action Is. Ook had de groep een gastoptreden als zichzelf in de populaire tv-serie Batman. Paul Revere and the Raiders kende in de afgelopen vijftig jaar vele bezettingswisselingen waarbij alleen toetsenist en zanger Paul Revere constant aanwezig was. Revere had afgelopen augustus de groep na 52 jaar verlaten.


Kicks (1966)


Hun grootste hit 'Indian Reservation (The Lament of the Cherokee Reservation Indian)'

Nederlandse turnsters niet naar landenfinale WK

De Nederlandse turnsters hebben zich tijdens het wereldkampioenschap in Nanning niet weten te plaatsen voor de finale van het landenevenement. Oranje stond na de eerste dag derde, maar vandaag zorgden de landen die in actie kwamen ervoor dat de ploeg buiten de top acht viel.

Ook zal Nederland geen individuele inbreng in de meerkampfinale hebben, want Céline van Gerner behaalde een score 53,466 punten en staat hiermee op de geschoonde lijst buiten de beste 24 turnsters. Wel is Van Gerner met de Nederlandse ploeg geplaatst voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Glasgow. Een plaats bij de beste 24 landen was hiervoor vereist. Dit werd bij zowel de mannen als vrouwen behaald.

Turnsters niet naar finale landenwedstrijd (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Turnsters niet naar finale landenwedstrijd (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Spelers Oranje aangekomen in Noordwijk

De spelers van het Nederlands elftal hebben zich maandag gemeld in Noordwijk. Ze starten daar met de voorbereiding op de komende EK-kwalificatieduels tegen Kazachstan en IJsland. De selectie van bondscoach Guus Hiddink bestaat uit 25 man.

Bruno Martins Indi arriveert later op de dag. De verdediger kwam zondagavond nog in actie met FC Porto tegen Sporting Braga en maakte in die wedstrijd zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club.

Het Nederlands elftal speelt vrijdag in Amsterdam tegen Kazachstan. Drie dagen later is in Reykjavik IJsland de tegenstander. Oranje maakte vorige maand een valse start in de kwalificatie door met 2-1 van Tsjechië te verliezen.

Spoorchaos in februari was onnodig

Het stilleggen van het treinverkeer rond Den Haag en Rotterdam, waardoor in februari een grote verkeerschaos ontstond, was niet nodig. "Er was op geen enkel moment sprake van een acuut gevaarlijke situatie die om direct ingrijpen vroeg", schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer.

Mansveld baseert zich op rapporten van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) en onderzoeksbureau TNO. Daarin staat verder dat spoorbeheerder Prorail de procedures voor het buiten gebruik stellen van sporen niet goed heeft gevolgd. "Dat heeft geleid tot onduidelijkheid bij het uitvoerend personeel met een slechte beheersing van het buiten gebruik nemen van de sporen en onnodig veel hinder voor de reiziger tot gevolg."

Prorail onderschrijft de conclusies. De spoorbeheerder 'betreurt het zeer' dat reizigers onnodig veel overlast hebben ervaren.

Oude vliegtuigbommen geruimd bij Hattem

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft bij Hattem twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het ging om een vijfhonderd- en een duizendponder.

De bommen werden even na 14.00 uur onschadelijk gemaakt in een uiterwaard aan de IJssel tussen Zwolle en Hattem. De eventuele overlast voor verkeer en omwonenden bleef zo beperkt. Wel moest het treinverkeer korte tijd stilgelegd worden. Binnen de afzetting staan geen woningen of andere gebouwen.

In het gebied werden al eerder bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en onschadelijk gemaakt. Bruggen waren gedurende de oorlog herhaaldelijk doelwit van bombardementen.

Naast de twee bommen die maandag onschadelijk zijn gemaakt zijn de afgelopen tijd vijf andere oude explosieven ontdekt. Die worden naar verwachting over een aantal weken geruimd.

'Boete voor lekken naaktscŤne Game of Thrones'

Fans die niet kunnen wachten Lena Headey voor het eerst naakt te zien in Game of Thrones moeten waarschijnlijk nog even geduld hebben. Crewleden moesten tijdens de opnames van de blote Headey hun telefoons inleveren en krijgen een claim van 250.000 euro aan hun broek als kiekjes of filmpjes uitlekken. Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 41-jarige actrice, die in de serie te zien is als Cersei Lannister, loopt in de scène naakt uit een kerk. De opnames duurden vier dagen en vonden plaats in Kroatië. Om te zorgen dat de set werd beschermd, waren meer dan tweehonderd beveiligers ingehuurd. Ook moesten lokale winkeleigenaars worden betaald om panden te verlaten.

De bewuste scène komt voor in de vijfde reeks, die vanaf april wordt uitgezonden. Michiel Huisman maakte in het vorige seizoen zijn debuut in de serie en keert in de vijfde reeks terug. Carice van Houten is sinds de tweede reeks te zien in Game of Thrones.

'Turkije ruilde gijzelaars voor IS-strijders'

Turkije heeft 180 strijders van de terreurgroep Islamitische Staat vrijgelaten in ruil voor 46 gegijzelde Turken. Dat meldt de Londense krant The Times. Britse regeringsmedewerkers verklaarden tegen de BBC dat de berichten 'geloofwaardig' zijn.

De Turken werden in juni bij de verovering van Mosul in Irak gevangengenomen. Vorige maand werden ze vrijgelaten. Onder de IS-strijders die Turkije volgens The Times in ruil daarvoor liet gaan waren twee Britse jihadisten, drie Fransen, twee Zweden, twee Macedoniërs, een Zwitser en een Belg. De ruilovereenkomst had ook betrekking op IS-strijders die in Turkse ziekenhuizen of gevangenissen verbleven, alsmede een aantal in handen van gematigde Syrische rebellen, aldus The Times.

De vrijlating van de Turkse gijzelaars werd eind september bekend. Onder hen waren de Turkse consul in Mosul, verscheidene diplomaten, leden van speciale eenheden, politieagenten en kinderen. Ook werden drie Irakezen vrijgelaten.

Turkije bleef vaag over de achtergrond van hun vrijlating. Premier Ahmet Davutoglu zei dat de Turkse geheime dienst er een belangrijke rol in had vervuld. President Recep Tayyip Erdogan sprak berichten over een mogelijke ruil toentertijd niet tegen en benadrukte dat er geen losgeld was betaald.

AMC-baas wil actie tegen te dure medicijnen

De overheid moet ingrijpen om ervoor te zorgen dat de prijs van geneesmiddelen binnen de perken blijft. Dat betoogt bestuursvoorzitter Marcel Levi van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam maandag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

Volgens Levi worden voor geneesmiddelen vaak 'extreme prijzen' gevraagd die 'geen enkele relatie' hebben met de werkelijke kosten. "In feite is daarbij sprake van een vorm van chantage van wanhopige patiënten en hun artsen, waarbij onnodige woekerprijzen worden berekend die met de rug tegen de muur dan uiteindelijk maar worden betaald."

Levi vindt dat de overheid paal en perk moet stellen aan de prijzen door middel van regulering. Verder moet de overheid zorgen voor gezamenlijke onderhandelingen met farmaceuten om lagere prijzen te bedingen. Ook wil Levi dat de ontwikkeling van 'biosimilars', geneesmiddelen die lijken op de dure medicijnen, wordt gestimuleerd.

HP splitst computer- en printertak

Hewlett-Packard koppelt zijn printer- en pc-divisies los van de afdeling voor technologische diensten en zakelijke hardware. Door de scheiding ontstaan twee op zichzelf staande bedrijven. Het Amerikaanse techbedrijf meldde dat maandag.

HP hoopt met de maatregel de winstgevendheid van beide nieuwe bedrijven te vergroten doordat de bedrijven flexibeler worden. Het concern heeft zijn verkoopcijfers in de pc- en printermarkt de afgelopen jaren flink zien afnemen, waardoor die afdelingen een flinke stempel drukken op de cijfers. De nieuwe bedrijven heten HP Inc. en Hewlett-Packard Enterprise.

In het afgelopen kwartaal groeide de omzet van HP met een procent naar 27,6 miljard dollar (22 miljard euro). Het was de eerste keer sinds het derde kwartaal van 2011 dat HP meer omzet noteerde. Het bedrijf schrapte de afgelopen jaren wereldwijd duizenden banen.

Dion Weisler, nu al baas van de print- en pc-afdelingen, gaat het printer- en pc-bedrijf HP Inc. leiden. De huidige bestuursvoorzitter bij HP Meg Whitman neemt de leiding bij Hewlett-Packard Enterprise. In het najaar van 2015 moet de splitsing zijn afgerond.

De afgelopen weken besloten Ebay en Philips ook al tot een splitsing. Ebay verzelfstandigt Paypal, terwijl Philips zijn lampendivisie losweekt van de gezondheids- en consumententak. De bedrijven denken dat de onderdelen los van elkaar meer winst kunnen maken.

Waarschuwing voor stormachtig weer

Nederland krijgt dinsdag te maken met stormachtig weer. De wind trekt aan tot een stormachtige windkracht 8 en lokaal zou het zelfs kunnen komen tot een tijdelijke windkracht 9. Windstoten in het noordwestelijk kustgebied kunnen snelheden tot 85 kilometer per uur bereiken. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, waarschuwt weeronline.nl maandag.

Bomen staan door het rustige weer van de afgelopen tijd nog goed in hun blad. Bij windstoten tot 85 kilometer per uur kunnen takken daardoor gemakkelijk knappen en er is zelfs kans dat bomen omwaaien. In de overige kustprovincies kunnen windstoten voor gaan komen van 75 kilometer per uur.

De kans op de eerste officiële herfststorm is klein. Als de windkracht een uur lang gemiddeld 9 is, is officieel sprake van de eerste herfststorm, maar weeronline.nl verwacht dat daar dinsdag geen sprake van zal zijn. Vorig jaar vond op 10 september de eerste herfststorm plaats. Toen werd windkracht 9 gemeten op IJmuiden.

Paus wil open debat over kerkleer

Paus Franciscus heeft bisschoppen opgeroepen zich uit te spreken over omstreden kwesties als anticonceptie, homoseksualiteit en echtscheiding. De bijna tweehonderd geestelijken die naar het Vaticaan zijn afgereisd gaan de komende twee weken in beraad om de kerkelijke leer over familiezaken onder de loep te nemen.

Franciscus zei maandag dat bisschoppen niet bang moeten zijn om tegen zijn mening in te gaan. De kerkvorst zei een vrij en open debat te willen dat moet worden ingeperkt door de vrees dat sommige onderwerpen misschien wel taboe zijn. "U moet zeggen wat volgens u de Heer u vertelt te zeggen, zonder u zorgen te maken over menselijk respect en zonder angst." Hij drong er tegelijkertijd bij de kardinalen, bisschoppen en priesters op aan naar elkaar te luisteren met nederigheid 'en een open hart voor wat onze broeders te zeggen hebben'.

In de aanloop naar de bijeenkomst in Rome werd door het conservatieve en progressieve kamp binnen de kerk stevig met modder gegooid. Of katholieken die scheiden en hertrouwen deel mogen nemen aan de eredienst was bijvoorbeeld aanleiding voor een verhit debat. Veel conservatieven hopen dat de synode de bestaande kerkleer herbevestigt en extra onder de aandacht brengt bij de achterban, terwijl progressieven juist hopen dat het open debat de aanzet is tot hervormingen.

In een poging een open sfeer te bevorderen mag er weinig naar buiten worden gebracht over de beraadslagingen, die achter gesloten deuren plaatshebben.

Vorig jaar begon Franciscus al met de voorbereidingen voor het debat. Hij stuurde een vragenlijst naar bisschoppenconferenties over de hele wereld om zo duidelijk te krijgen hoe gelovigen aankijken tegen de leerstellingen van de kerk.

Nobelprijs voor hersenonderzoekers

De Nobelprijs voor geneeskunde is toegekend aan de Amerikaan John O'Keefe en het Noorse echtpaar May-Britt Moser en Edvard Mosel. Dat heeft de voorzitter van het Nobelprijscomité, Göran Hansson, maandag bekendgemaakt.

Ze worden onderscheiden voor hun 'ontdekkingen van cellen die een positioneringssysteem vormen in het brein'. Hun ontdekkingen helpen verklaren hoe het brein 'een kaart van de ruimte om ons heen maakt en hoe wij door een complexe omgeving onze weg weten te vinden'.

O'Keefe krijgt de helft van de prijs, Moser en Mosel de andere helft. De prijs is achthonderdduizend euro groot en wordt 10 december in Stockholm uitgereikt.

Aanklager wil Perica drie duels schorsen

Stipe Perica staat mogelijk een tijdje gedwongen aan de kant. De aanvaller van NAC Breda heeft naar aanleiding van zijn rode kaart van zaterdag tegen Heracles Almelo een schikkingsvoorstel gekregen van vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Perica werd door scheidsrechter Ed Janssen van het veld gestuurd nadat hij op de knie van Simon Cziommer was gaan staan.

NAC en Perica hebben tot 16.00 uur de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren. Het wegvallen van de Kroaat zou een aderlating zijn voor de huidige nummer vijftien van de Eredivisie. Perica is met drie doelpunten gedeeld clubtopscorer.

Perica loopt van het veld na zijn rode kaart (PRO SHOTS/Peter Lous)
Perica loopt van het veld na zijn rode kaart (PRO SHOTS/Peter Lous)

Wielrenner Martin maakt einde aan 118-jarige reeks

Met zijn zege in de Ronde van Lombardije heeft wielrenner Dan Martin een einde gemaakt aan een bijzondere reeks, die al sinds 1896 standhield. Vanaf dat jaar werd namelijk altijd minstens één van de vijf wielermonumenten gewonnen door een Spanjaard, Italiaan, Fransman of Belg.

De eerste drie edities van een zogenaamd monument, Luik-Bastenaken-Luik, werden vanaf 1892 gewonnen door de Belg Léon Houa. De Duitser Josef Fischer won in 1896 Parijs-Roubaix, het enige monument in dat jaar. In 1905 voegde Lombardije zich bij de monumenten, drie jaar later kwam Luik-Bastenaken-Luik terug en in 1907 werd de eerste editie van Milaan-San Remo verreden. Nadat in 1913 ook de Ronde van Vlaanderen begon waren de huidige monumenten compleet.

In alle jaren sinds Parijs-Roubaix 1896 werd minstens één monument gewonnen door een rijder uit een van de vier grootmachten in het wielrennen. Vorig jaar leek daar een einde aan te komen, tot Joaquim Rodríguez namens Spanje zegevierde in Lombardije. Dit jaar begon de Noor Alexander Kristoff met de zege in Milaan-San Remo, gevolgd door Fabian Cancellara die Zwitserland een overwinning bezorgde in de Ronde van Vlaanderen. 

In Parijs-Roubaix schreef Niki Terpstra Nederlandse wielergeschiedenis door er met de winst vandoor te gaan, waarna Australiër Simon Gerrans Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam schreef. Zondag was Alejandro Valverde dicht bij het in stand houden van de reeks, maar hij moest zich gewonnen geven tegen de Ier Martin, waardoor de reeks na 118 jaar is afgelopen. Het is overigens ook voor het eerst sinds 1983/1984 dat België twee jaar op rij geen overwinning bij mag schrijven.

Opgeruimd staat netjes

Pa 7sloten was een handige man. Zo repareerde hij fietsen. Midden in de woonkamer. Ook draaide hij zijn hand niet om voor het bouwen van een aanhangwagen. Dát deed mijn vader dan weer in de achtertuin. Toen deze klaar was, begon hij pas na te denken over hoe hij dat ding de weg op kreeg. Door de schuurdeuren paste hij niet. En door het huis al helemaal niet. Dus stond er een complete aanhangwagen. In onze achtertuin. Uiteindelijk heeft hij met behulp van wat buren het gevaarte over de schuur weten te tillen.

Oud-voetballer Romario in senaat BraziliŽ

Oud-voetballer Romario heeft bij de verkiezingen in Brazilië van afgelopen weekeinde een senaatszetel gescoord. Hij neemt namens Rio de Janeiro zitting in de senaat. De 48-jarige oud-spits kreeg 63,4 procent van de stemmen en versloeg daarmee moeiteloos zijn rivaal Cesar Maia, die bleef steken op 20,5 procent.

Romario werd in 2010, na het beëindigen van zijn voetballoopbaan, lid van de Socialistische Partij. Hij was fel tegen de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in zijn thuisland, omdat dat gepaard zou gaan met corruptie en een verspilling van belastinggeld. Ondanks zijn verzet werden de wereldkampioenschappen toch in Brazilië gehouden.

Romario begon zijn voetbalcarrière in 1983 bij Olaria Atlético Clube om twee jaar later over te stappen naar topclub CR Vasco da Gama. In 1988 kwam Romario over naar PSV waarmee hij driemaal de landstitel veroverde. In 1993 vertrok O Baixinho, zoals zijn bijnaam luidde, naar Barcelona. Hij hielp in zijn eerste seizoen de Catalanen meteen aan de titel in de Spaanse eredivisie.

'Merkel kan niet netjes met mes en vork eten'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kan niet behoorlijk met mes en vork eten. Dat heeft oud-bondskanselier Helmut Kohl gezegd in zijn biografie, meldt Der Spiegel zondag. Kohl is woedend over de inhoud van het boek over zijn leven en sleept de auteur voor het gerecht.

Biograaf en WDR-journalist Heribert Schwan sprak tussen 2001 en 2002 met de voormalige regeringsleider. Kohl liet zich ook laatdunkend uit over andere CDU-leden. Zo noemde hij oud-bondspresident Christian Wulff een 'grote verrader' en 'een nul' en maakte hij ook zijn voormalige minister voor arbeid en sociale zaken Norbert Blüm voor verrader uit.

Dat Kohls scheldkanonnade nu in boekvorm wordt gepubliceerd valt niet in goede aarde bij de oud-politicus. In 2009 kwam het na geruzie tot een breuk tussen Schwan en Kohl. De journalist wil de conversaties nu alsnog op eigen houtje uitbrengen. De oud-politicus onderneemt juridische stappen om dit tegen te houden.


Merkel heeft wellicht geen tafelmanieren, maar volgens rockband Die Ärzte slaat Helmut Kohl zijn vrouw.

Nobelprijs voor Literatuur donderdag bekendgemaakt

Het comité van de Nobelprijs maakt donderdag bekend wie de prijs voor literatuur wint. De Zweedse Academie maakt de datum voor de bekendmaking van de literaire winnaar traditiegetrouw op het laatste moment bekend.

Volgens bookmakers heeft de Japanse schrijver Haruki Murakami de beste kaarten. De Amerikaanse schrijvers Philip Roth, Don DeLillo en Cormac McCarthy worden ook genoemd, net als Bob Dylan. De Nobelprijs voor Literatuur ging vorig jaar naar de Canadese schrijfster Alice Munro.

De Nobelprijs voor Literatuur werd nog nooit door een Nederlander gewonnen. Wel staat Cees Nooteboom al jaren op diverse lijstjes. Ook dit jaar zou de 81-jarige schrijver van romans, reisboeken en poëzie weer kans maken. De winnaar van de prijs krijgt ruim achthonderdduizend euro.

De Nobelprijzen worden vanaf maandag uitgereikt. De eerste winnaar is in de categorie geneeskunde. De categorie economie is volgende week maandag de afsluiter.

Iran laat vrouw Washington Post-correspondent vrij

De krant The National in Abu Dhabi meldt dat Iran zijn correspondent in Teheran, Yeganeh Salehi, op borgtocht heeft vrijgelaten. Haar echtgenoot, Washington Post-correspondent Jason Rezaian, blijft echter vast zitten.

The National heeft het nieuws van Ali Rezaian, de broer van Jason. Volgens hem zijn zijn broer en schoonzus 'lichamelijk gezond' en heeft Salehi haar man onlangs mogen bezoeken. Jason Rezaian (38) heeft zowel de Amerikaanse als Iraanse nationaliteit.

De twee werden op 22 juli samen met twee andere journalisten opgepakt. Deze twee zijn later vrijgelaten. De Iraanse autoriteiten hebben nooit gezegd waarom de vier werden opgepakt.

Jim Bakkum heeft interesse in coachrol The Voice

Het lijkt Jim Bakkum erg leuk om aan de slag te gaan als coach in The Voice of Holland. "Dat je echt kunt coachen en werken met de kandidaten", zei de zanger, die zelf bekend werd door talentenjacht Idols, maandagochtend in Koffietijd.

"Bij Idols was het een stuk afstandelijker", blikt de 27-jarige Bakkum terug op de jury. "We leerden ze wel goed kennen, maar het coachaspect lijkt me hartstikke leuk. Ik zou niet zo'n streng jurylid worden." Hoewel de zanger met plezier terugdenkt aan zijn deelname aan Idols, kijkt hij niet graag naar oude optredens. "Op je vijftiende is je stem niet waar hij moet zijn en dat hoor je. Je hoort dat ik net de baard in mijn keel had gehad. Ik zou op een geitenboerderij niet misstaan."

Bakkum, die in 2003 tweede werd in de eerste editie van de talentenjacht, denkt dat hij beter op latere leeftijd mee had kunnen doen. "Had effe drie jaar gewacht. Ik heb er geen spijt van, maar qua zang en focus had ik beter kunnen wachten."

Over zijn Idols-avontuur zingt de zanger ook op zijn nieuwe plaat Schouder, die volgende week maandag verschijnt. "Je springt in het diepe en je weet niet waar het eindigt", omschrijft Bakkum het liedje In het Diepe. Op het schijfje is de zanger erg persoonlijk. "Het zijn geen nummers waar je op iedere braderie opkomt met handjes in de lucht."

Die rustige en persoonlijke nummers zingt Bakkum het liefst. "Ik zit het liefst op een kruk met mijn ogen dicht te zingen. Dat vind ik het mooiste om te doen."

Oost-AziŽ groeit dit jaar minder hard

De Wereldbank heeft de economische vooruitzichten voor Oost-Azië maandag naar beneden bijgesteld. Overheden in de regio moeten meer doen om investeringen en export een impuls te geven, vindt het financiële instituut.

De regio, waar onder meer China en Indonesië toe behoren, groeit dit jaar met 6,9 procent, verwacht de Wereldbank. Eerder was nog uitgegaan van 7,1 procent groei.

Ondanks de neerwaartse bijstelling is Oost-Azië nog steeds de snelst groeiende regio ter wereld. "De regio heeft de potentie sneller te groeien, maar dan moeten beleidsmakers een ambitieuze hervormingsagenda implementeren", aldus de Wereldbank.

China, veruit de grootste economie in de regio, groeit dit jaar met 7,4 procent, maar volgend jaar neemt het groeipercentage af naar 7,2 procent. Hoewel China daarmee boven het gemiddelde zit, neemt het groeitempo in alle andere landen in Oost-Azië toe. De regio kan echter flink lijden onder tegenvallende groei in China.

In Indonesië groeit de economie dit jaar met 5,2 procent, fors minder dan de 5,8 procent van vorig jaar. De groei van Maleisië valt met 5,7 procent juist fors hoger uit dan de 4,9 procent die eerder was geraamd.

'George Clooney koopt huis voor vrouw'

George Clooney heeft zijn kersverse echtgenote getrakteerd op een nieuwe woning. De acteur en regisseur heeft volgens Britse media vijf miljoen pond, ruim zes miljoen euro, neergeteld voor Amal Alamuddins stulpje in het Engelse Oxfordshire.

De Hollywood-acteur en de in Londen werkzame advocate genieten momenteel in de villa na van hun vorig weekeinde gehouden bruiloft. Ze blijven daar minstens tot komend weekend. De woning bevat onder meer een mini-kuuroord en -bioscoop.

"Het was Amal die als eerst haar oog liet vallen op het optrekje", meent een bron. "Het is haar droomlocatie."

Massagraf in Mexico bevat 28 lijken

Een massagraf aan de rand van een Mexicaanse stad waar de politie een week geleden slaags raakte met studentenactivisten bevatte de lijken van 28 mensen. De resten zijn echter dermate gehavend dat ze niet eenvoudig te identificeren zijn. Dat hebben functionarissen van de zuidelijke deelstaat Guerrero zondag meegedeeld.

Hoewel de lichamen nog niet geïdentificeerd zijn, gaan velen ervan uit dat ze toebehoren aan een deel van de 43 studenten die sinds het treffen met de politie in Iguala vermist worden. Zo'n tweeduizend mensen blokkeerden zondag een snelweg bij de stad Chilpancingo. Ze eisten gerechtigheid in de zaak van de verdwenen studenten en vroegen automobilisten om donaties voor de families van de studenten.

De politie van Iguala raakte vrijdagavond 26 september slaags met studenten van een lerarenopleiding die drie bussen hadden gekaapt. Drie studenten lieten daarbij het leven. Later die nacht werden op de snelweg zeker twee taxi's en een bus beschoten. De chauffeur van de bus, die een voetbalploeg uit de buurt vervoerde, een vrouw en een voetballer kwamen daarbij om.

Na die reeks gewelddadige voorvallen arresteerde de plaatselijke politie tientallen studenten en voerde hen weg, zo blijkt volgens justitie uit video-opnamen. Eerder werden er al 22 ingerekend. Volgens officier van justitie Iñaky Blanco waren sommige agenten lid van een misdaadbende. Het massagraf zou op hun aanwijzingen zijn gevonden.

Los van het openbaar ministerie is de Mexicaanse Nationale Mensenrechtencommissie een onderzoek begonnen. De commissie liet zondag weten te hebben gewaarschuwd voor de 'delicate' toestand in Guerrero, waar door armoede veel maatschappelijke onrust bestaat en drugsbendes elkaar naar het leven staan.

Grieken stevenen af op groei

De Griekse economie klimt nog dit jaar uit het diepe dal na een zes jaar durende recessie en groeit volgend jaar zelfs in rap tempo. Die verwachting uitte de plaatsvervangend minister van financiën Christos Staikouras maandag bij het presenteren van de begroting. Voor 2014 wordt de groei op 0,6 procent geraamd.

Volgend jaar krijgt de Griekse economie zelfs een flinke opsteker, wanneer het bruto binnenlands product met 2,9 procent toeneemt. Ondanks die goede vooruitzichten blijft de regering in Athene echter een slag om de arm houden. De werkloosheid blijft voorlopig namelijk hoog, zo staat in de voorlopige begroting te lezen.

Een bescheiden groei in 2014 zou een einde maken aan een recessie die al in 2008 begon. Sindsdien is het bbp met bijna een kwart gedaald.

Lucille Werner presenteert Sta op tegen Kanker

Lucille Werner gaat de vijfde editie van de benefietshow Sta op tegen Kanker presenteren. De presentatrice doet dit samen met Frits Sissing, die sinds 2012 de presentatie op zich neemt. De show, waarin verschillende bekende Nederlanders in actie komen voor KWF Kankerbestrijding, vindt plaats op 19 november in het Nieuwe Luxor in Rotterdam en is live te zien op NPO 1.

"Ik heb zelf in de familie meegemaakt hoe schrijnend deze ziekte kan zijn. Dat is een drijfveer voor mij om met dit het programma zo veel mogelijk donateurs te werven zodat er een einde kan komen aan het verdriet en leed rondom kanker", zegt Werner in een verklaring. Sissing is er trots op dat de actie jaarlijks voor veel extra donateurs zorgt. "Het is een bijzondere avond om bij betrokken te mogen zijn."

Werner heeft in de speciale 'newsroom' aandacht voor gesprekken van het belpanel. In de uitzending komen portretten van patiënten en familieleden voorbij en komen artsen en deskundigen aan het woord. Dit jaar zijn onder anderen Ilse DeLange, Marco Borsato, Jim Bakkum en Dennis Weening te zien.

'Brussel keurt Franse begroting af'

De Europese Commissie staat op het punt om de Franse begroting voor volgend jaar af te keuren, omdat de plannen het begrotingstekort onvoldoende terug weten te dringen. Dat meldden Europese ambtenaren maandag aan de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Mogelijk moet ook Italië zijn begrotingsplannen voor volgend jaar herzien.

In de nieuwe begroting, die vorige maand werd gepresenteerd, komt het tekort van de Franse regering volgend jaar uit op 4,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat is aanmerkelijk hoger dan de drie procent die Frankrijk eerder had beloofd en die ook is vastgelegd in de Brusselse begrotingseisen.

Ondanks eerdere waarschuwingen weigeren de Fransen vooralsnog iets aan hun overheidsfinanciën te doen. Volgens Parijs heeft het namelijk geen enkele zin verder te bezuinigen en zo de economische vooruitzichten verder te laten verslechteren. Voor de nieuwe commissie staat echter de geloofwaardigheid op het spel, aldus de zakenkrant.

Naast Frankrijk dreigt ook Italië niet aan de Brusselse begrotingseis te voldoen. De Italianen krijgen volgens de Wall Street Journal daarentegen mogelijk wat clementie, omdat ze de afgelopen jaren harder hebben gewerkt aan het terugdringen van het begrotingstekort.

Thaise koning geopereerd aan galblaas

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej heeft een operatie ondergaan waarbij zijn galblaas is verwijderd. Dat heeft het koningshuis maandag bekendgemaakt. Volgens artsen is de ingreep goed gegaan en maakt 's werelds langst regerende vorst het goed.

De 86-jarige Bhumibol werd vrijdag in het ziekenhuis opgenomen met koortsverschijnselen en een hoge hartslag. Uit bloedtest bleek dat de vorst een infectie had opgelopen. Uit een CAT-scan bleek dat Bhumibols galblaas 'ontstoken en ernstig opgezwollen' was. Met een kijkoperatie van 75 minuten werd dit verholpen.

Inmiddels is de bloeddruk van de vorst weer normaal en is ook zijn hartslag minder hoog. Bhumibol wordt nog wel met antibiotica behandeld.

De Thaise bevolking heeft zich de afgelopen jaren veel zorgen gemaakt over de gezondheid van haar koning. De vorst bracht na 2009 bijna vier jaar door in het ziekenhuis nadat hij een longontsteking had opgelopen. De koning lijdt aan een serie kwalen die waarschijnlijk te maken hebben met zijn hoge leeftijd.

Bhumibol is zeer populair in Thailand en wordt gezien als een leidend moreel voorbeeld. De vorst heeft geen formele politieke macht, maar greep de afgelopen jaren herhaaldelijk in om ruzies te bezweren en het Thaise volk bijeen te houden. Hij volgde in 1946 zijn broer op.

Glee-bedenker heeft tweede zoon

Ryan Murphy is voor de tweede keer vader geworden van een zoon. "Zijn naam is Ford en we hebben vandaag meegenomen uit het ziekenhuis", zei de bedenker van de tv-serie Glee tegen entertainmentzender E! Het jongetje werd vrijdag geboren.

De 48-jarige Murphy en zijn man David Miller kregen eind 2012 al zoon Logan. "Logan is al 21 maanden het licht in mijn leven en nu heb ik twee lichtjes", zei de tv-maker. Beide zoons werden door een draagmoeder op de wereld gezet. "Ik geniet ervan ons verhaal te delen met jonge homogezinnen."

Hupperts vervangt Saymak bij Jong Oranje

Mustafa Saymak doet niet mee met Jong Oranje in de play-offs tegen Portugal voor een plaats op het EK voor spelers onder 21 jaar. De aanvallende middenvelder van PEC Zwolle liep zondag in de competitiewedstrijd tegen Ajax een hamstringblessure op en heeft zich bij coach Adrie Koster afgemeld. Guus Hupperts van AZ is zijn vervanger.

Jong Oranje en Jong Portugal staan donderdag in Alkmaar voor het eerst tegenover elkaar. Vijf dagen later is de return in Paços de Ferreira. De winnaar plaatst zich voor het EK van 2015 in Tsjechië.

Demonstraties Hong Kong kalven af

Een week van verhitte en energieke pro-democratieprotesten in Hong Kong is maandag goeddeels ten einde gekomen. De meeste burgers die de afgelopen week nog vol passie de straat opgingen zijn inmiddels weer aan het werk gegaan. Een paar honderd betogers gingen maandag door met demonstreren.

Scholen en bedrijven gingen weer open nadat demonstranten het gebied rondom het hoofdkwartier van de overheid van Hong Kong hadden ontruimd. Enkele leiders van het door de studenten geleide protest zeggen te gaan onderhandelen met regeringsvertegenwoordigers. Tot nu toe hebben nog geen besprekingen plaatsgevonden en is de onenigheid tussen demonstranten en politici er niet minder op geworden.

Zo'n 25 betogers weigerden het gebied rondom het regeringsgebouw te verlaten. Zij beloofden zo lang als ze kunnen stand te houden. In een andere wijk houden zich nog honderden demonstranten op. Afgelopen week gingen tienduizenden mensen de straat op.

In 2017 moet voor het eerst een hoogste bestuurder voor Hong Kong worden gekozen. De demonstranten willen dat China terugkomt op het besluit om de kandidaten voor deze post te laten selecteren en goedkeuren door een commissie onder leiding van de Communistische Partij. De betogers vinden dat zij het recht hebben om zelf een nieuwe leider te kiezen.

Zoekactie naar MH370 hervat

In een afgelegen deel van de Indische Oceaan is de speurtocht naar vlucht 370 van Malaysia Airlines maandag hervat, ruim zes maanden nadat het toestel met 239 inzittenden verdween.

De zoekactie lag de afgelopen vier maanden stil. Die tijd is gebruikt om het zoekgebied, een zone van zestigduizend vierkante kilometer op zo'n 1800 kilometer ten westen van Australië, in kaart te brengen. De zeebodem zal nu door drie schepen met sonar, videocamera's en sensoren die vliegtuigbrandstof kunnen detecteren systematisch worden afgezocht. Twee van die schepen behoren toe aan het Nederlandse bedrijf Fugro.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart. Het toestel was bij Kuala Lumpur opgestegen voor een vlucht naar Beijing, maar maakte om onverklaarbare reden een bocht en stortte waarschijnlijk in zee toen de brandstof op raakte. Het gebied waarin dit zou zijn gebeurd is aan de hand van dataverkeer tussen het vliegtuig en een satelliet bepaald. Voor de speurtocht is een jaar uitgetrokken. Op sommige plekken in het zoekgebied is de zee 6,5 kilometer diep.

De Kromme tipt Hiddink: "Andere bril"

Willem van Hanegem vindt dat Guus Hiddink ten onrechte wordt onderworpen aan veel kritiek. De oud-international heeft ook een stijltip voor de keuzeheer in huis. Hiddink begon zijn tweede termijn als bondscoach van Oranje met nederlagen tegen Italië (2-0, oefenduel) en Tsjechië (2-1, EK-kwalificatie). Het kwam de Varssevelder op veel kritiek te staan, vooral omdat hij tijdens die duels veelvuldig van systeem wisselde.

Volgens Willem van Hanegem is die kritiek niet volledig terecht. "Al die journalisten die zich een WK lang hebben laten imponeren door Louis van Gaal, die zelfs niet meer zagen dat Louis ondanks zijn tot op de millimeter uitgevoerde voorbereidingen ook flinke mazzel nodig had op het WK", schrijft hij in zijn column voor Algemeen Dagblad.

"Die mannen nemen nu een houding aan of Hiddink iets uit te leggen heeft", vervolgt De Kromme zijn verhaal. De komende anderhalve week speelt Oranje tegen Kazachstan en IJsland, duels waarin de punten gepakt moeten worden.

Gelukkig voor Hiddink is Arjen Robben, in tegenstelling tot de laatste duels, er gewoon weer bij. Dit kan voor een belangrijke ommekeer zorgen. "Guus weet dat ook en die zegt dat ook gewoon. Die maakt er geen Chinese wiskunde van, die zegt gewoon hoe het is."

De voormalig international besluit zijn verhaal met een stijltip. "Ik zou alleen wel een andere bril nemen als ik de bondscoach was. Hij lijkt met dit montuur wel 77 terwijl hij toch echt nog maar 67 is. Een ander brilletje doet misschien wonderen op de persconferenties waar ze hem de maat nemen."

De bril van Hiddink (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
De bril van Hiddink (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Sijsling zakt verder op ranglijst

Tennisser Igor Sijsling zakt steeds verder op de wereldranglijst. De Amsterdammer daalde op de ranking van maandag zeven posities en staat nu 86e. Sijsling behoorde enkele maanden geleden nog bij de beste 60 spelers van de wereld. Robin Haase is de hoogst geklasseerde Nederlander; hij handhaafde zich op de 73e plaats.

Bovenin veranderde weinig. De Serviër Novak Djokovic, zondag winnaar van het toernooi in Beijing, blijft de fiere aanvoerder. De Spanjaard Rafael Nadal is tweede. De Japanner Kei Nishikori steeg door zijn zege in het Japans Open naar de zesde plaats.

Kiki Bertens klom op de wereldranglijst van de vrouwen naar de 74e plaats. De Wateringse won drie posities. Ze is ook de enige Nederlandse in de top 100. De Amerikaanse Serena Williams is de onbedreigde nummer 1. De Russin Maria Sjarapova is door haar zege in Peking de nieuwe nummer 2. De Roemeense Simona Halep zakte naar de derde plaats.

Sijsling zakt verder op ranglijst
Sijsling zakt verder op ranglijst (Foto: ANP)

MS maakt holodek na met RoomAlive

Vorig jaar presenteerde Microsoft IllumiRoom als een experiment, waarmee een Xbox de hele muur kon betrekken bij een spel. Nu komt Microsoft met RoomAlive, waarbij de hele kamer meedoet.

Je hebt zes Kinects en zes beamers nodig om het trucje uit te voeren. Het is op het moment een kostbare grap, dus Microsoft zoekt naar mogelijkheden om de kosten te drukken. Het systeem kan zichzelf kalibreren in elke kamer en is in dat opzicht al behoorlijk gebruikersvriendelijk. De hele kamer wordt gescand met behulp van de Unity-engine en oppervlakken worden herkend als horizontaal of verticaal. Hoe het systeem omgaat met veranderingen, zoals iemand die een tafel verplaatst, is nog onduidelijk.

Microsoft ziet leuke gaming-toepassingen voor RoomAlive, zoals het jagen op een virtuele mol in de kamer.

Ancelotti: "Ronaldo is zeker van de Gouden Bal"

Het staat volgens Carlo Ancelotti vast wie dit jaar de Gouden Bal wint. Volgens de trainer van Real Madrid hoort de individuele prijs te gaan naar Cristiano Ronaldo. De Portugese sterspeler van de Spaanse ploeg scoorde zondagavond voor de derde keer in vier wedstrijden een hattrick. Dit keer maakte Ronaldo er drie in de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen Athletic Bilbao.

Wat Ancelotti betreft kan het niet anders dan dat Ronaldo aan de haal gaat met de Gouden Bal. Door de drie doelpunten van zondagavond staat Ronaldo nu al op dertien doelpunten dit seizoen. Tel daarbij zijn inbreng van vorig seizoen in de Champions League bij op en het is volgens Ancelotti duidelijk waarom de 29-jarige Ronaldo de prestigieuze prijs verdient.

"Ik denk dat er geen twijfel over bestaat dat Ronaldo de Gouden Bal wint dit jaar", zei Ancelotti zondag na de wedstrijd tegen Athletic Bilbao in gesprek met AS. "Daar bestaat geen twijfel over."

Ancelotti was tevreden over het spel van zijn ploeg tegen de Baskische club. "Alle drie onze aanvallers waren vandaag fantastisch. Cristiano Ronaldo en Karim Benzema scoorden, maar Gareth Bale gaf assists en werkte hard. Het is van groot belang om samen te werken. Het middenveld was ook weer erg sterk."

De trainer van Real Madrid is blij met de ontwikkeling van zijn team. "Dit was onze beste wedstrijd van het seizoen. We zijn veel verder dan vorig jaar rond deze periode. We moeten nu op deze manier verder gaan."

Ronaldo in actie tegen Athletic Bilbao (PRO SHOTS/Gelu Perez)
Ronaldo in actie tegen Athletic Bilbao (PRO SHOTS/Gelu Perez)

Kishna: "Simpel, die moet erin"

Ricardo Kishna kreeg zondagavond de grootste kans om Ajax voorbij PEC Zwolle te schieten. De zelfbewuste aanvaller trok direct het boetekleed aan. Voor de vierde maal op rij slaagde Ajax er niet in om van PEC Zwolle te winnen. Na rust was de regerend landskampioen zeker de betere ploeg, maar het creëren van kansen ging vrij moeizaam.

Na de pauze gooide Frank de Boer namelijk het roer om en besloot hij om Ricardo Kishna in de ploeg te brengen. Lucas Andersen zakte een linie terug en later kwam ook Anwar El Ghazi binnen de lijnen. Ajax in een klassieke 4-3-3 met echte buitenspelers, die op de flank staan van hun goede voet.

Toch was het lastig voor de Ajacieden om het doel van Zwolle te vinden. "Ze spelen zo ontzettend compact. Dan komt er normaal wel ruimte op de flank, maar ook daar stonden wij vaak tegenover twee verdedigers", zegt Kishna na afloop tegen Goal. "Elke keer als Anwar of ik een actie wilde maken, hadden we daar mee te maken. Dat is niet lekker voetballen."

De 19-jarige Kishna kreeg zelf in de slotfase de grootste mogelijkheid om een doelpunt te maken. Davy Klaassen speelde hem in de zestien aan, maar zijn schot ging over het doel van Warner Hahn. "Heel simpel: die bal moet er gewoon in", zegt de jongeling schuldbewust. "Ik gleed niet eens echt uit, maar na mijn aanname verloor ik mijn balans. Daardoor raakte ik de bal niet lekker. Maar laat het duidelijk zijn dat die bal sowieso moet zitten."

Kishna over zijn gemiste kans: "Die moet er in" (PRO SHOTS)
Kishna over zijn gemiste kans: "Die moet er in" (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

De rappe vleugelspeler maakt een zelfbewuste indruk tijdens het interview. "De afgelopen twee wedstrijden tegen NAC en APOEL viel ik prima in, maar vandaag gewoon niet. Je kan kijken naar de dingen die goed gingen, maar dat schiet niet op. Mijn voorzetten en acties waren niet top, dan moet je eerlijk naar jezelf zijn."

Kishna zit in elk geval wel weer dicht tegen de basis aan, nadat hij de voorbije weken vaak niet verder kwam dan warmlopen. "Dat klopt, het gaat nu weer een stuk beter. Een tijdje terug moest ik met de beloften meedoen tegen Sparta en in die wedstrijd begon het weer te lopen. Daarna heb ik twee goede invalbeurten gehad en nu deze wedstrijd, die ik dus niet goed vond gaan."

De aanvaller laat weten dat hij veel met zijn eigen spel bezig is. "Met mijn vader en mijn zaakwaarnemer (Mino Raiola, red.) bespreek ik alles. We kijken dan heel kritisch naar mijn spel. Mijn vader heeft veel verstand van voetbal en ook Mino heeft wel kijk op het spelletje", zegt Kishna lachend. "We zijn dan bezig met hoe het beter kan, ook als ik wel een goede wedstrijd heb gespeeld. Ik denk dat ik wel een berichtje krijg van Mino, dat die laatste kans er gewoon in moet. Maar gelukkig weer ik dat zelf ook wel."

De kritische blik van zijn naasten is erg nuttig, vervolgt Kishna zijn uitleg. "Van andere mensen krijg ik straks misschien een berichtje dat het jammer is dat ik die kans heb gemist, maar daar heb je niet zoveel aan. Het is veel beter als je omgeving direct en eerlijk tegen je is. Natuurlijk is dat soms hard, maar uiteindelijk is dat het enige waar je beter van wordt."

Kamer: OM moet illegaal draagmoederschap aanpakken

Justitie moet meer doen om illegaal draagmoederschap aan te pakken. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek maandagavond.

Wensouders en draagmoeders komen via het internet nog altijd op illegale wijze en buiten het zicht van de Raad voor de Kinderbescherming met elkaar in contact. In een aantal gevallen wordt daarbij geld gevraagd of aangeboden. Het OM stelt in het programma dat het opsporen van illegaal draagmoederschap geen prioriteit heeft. In de afgelopen vijf jaar is er dan ook niemand voor vervolgd.

De Tweede Kamer heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om opheldering gevraagd. Volgens CDA-Kamerlid Peter Oskam zitten dergelijke zaken 'tegen mensenhandel aan'. "Het kan niet zo zijn dat het Openbaar Ministerie dan zegt dat het voor hen geen prioriteit heeft. Ze moeten gewoon gaan handhaven."

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) wil dat er een verplichte screening komt van wensouders en draagmoeders. Een dergelijke screening moet voorkomen dat kinderen in handen komen van ouders die bijvoorbeeld zijn veroordeeld voor kindermisbruik of kindermishandeling.

Tv en muziek steeds meer ťťn voor Van der Boom

De scheidslijn tussen de televisie- en muziekcarrière van Jeroen van der Boom wordt steeds vager. De 42-jarige zanger en presentator heeft serieuze plannen voor een duettenalbum dat voortkomt uit zijn programma De Beste Liedjes van... Tijdens zijn concerten geeft Van der Boom steeds vaker zijn publiek de touwtjes in handen. "Op televisie mogen de artiesten bepalen wat we spelen, tijdens mijn concerten is het de beurt aan het publiek."

"Het ligt steeds meer in elkaars verlengde in plaats van ver uit elkaar", vertelt Van der Boom aan Novum Nieuws. De overlap in zijn tv- en muziekcarrière kreeg Van der Boom niet zonder slag of stoot voor elkaar. "Iedereen dacht: hij gaat straks alleen maar spelletjes presenteren en dat heb ik ook een tijdje gedaan. Maar anderhalf, twee jaar geleden heb ik het roer helemaal omgegooid."

In aanloop naar zijn veertigste verjaardag begon Van der Boom over zijn carrière na te denken. "Op een gegeven moment word je 40 jaar en dan wil je allemaal dingen wel en andere dingen juist niet meer. Voor mij was duidelijk dat ik graag mijn oude vak weer wilde uitoefenen, ook op televisie. Ik zit al meer dan honderd jaar achter m'n pianootje, dus ik ben gaan strijden voor een muziekprogramma op de late zaterdagavond."

Inspiratie deed Van der Boom op in het Amerikaanse muziekmekka Nashville, waar hij vorig jaar zijn meest recente album Deze Man opnam. "Langs de weg van Nashville naar Graceland zag ik heel veel borden staan met reclame voor latenightmuziekprogramma's. Eigenlijk waren die heel ouderwets, programma's rond de piano. Toen dacht ik: dat latenight, dat heeft iets magisch. Als ik uit Nashville terugkom, ga ik muziek combineren met latenight."

SBS6 zag brood in Van der Booms plannen en startte vorig jaar met De Beste Liedjes van... Zaterdag en volgende week zaterdag is Van der Boom weer te zien in Muziekherinneringen, waarin Nederlandse artiesten nummers ten gehore brengen die een speciale betekenis hebben voor alzheimerpatiënten. Eind oktober gaat Holland Zingt... van start, waarin artiesten aan de hand van een wisselend thema grote hits en bekende klassiekers brengen.

"Die zaterdagavond muziekavond staat er nu", concludeert Van der Boom. "Maar hij moet wel door. Ik hoop dat Holland Zingt... straks gewoon twintig, 25 weken per jaar op televisie is en dat elke artiest weet dat ze met hun nieuwe plaat in Holland Zingt... moeten zitten."

De duetten die Van der Boom in het kader van zijn programma's zong, verschijnen op cd. "Die ligt nu al helemaal klaar en wordt afgemixt. Ik heb unieke opnamen liggen. Zo zing ik met Gerard Joling een soort latin-achtige versie van Laat Me van Ramses Shaffy en is Vleugels van Mijn Vlucht met Anita Meyer ontzettend goed geworden omdat zij nog steeds een heldere stem heeft. Maar dat is meer een sideline, ik wil eerst de programma's op de rails hebben." Wanneer het duettenalbum in de winkels ligt, is echter nog de vraag. "Ik heb geen haast of druk. Dus het kan november worden, maar ook februari."

Van der Boom heeft na zo'n twee jaar het juiste pad gevonden. "Ik had nooit gedacht dat ik zou doen wat ik nu doe. Ik hoef niet meer te bewijzen dat ik door kan breken, want dat heb ik in 2007 met Jij Bent Zo gedaan. Dat kun je maar een keer meemaken. Ik hoop voor mezelf gewoon dat ik dit over vijf jaar nog steeds kan doen en succes heb op televisie en het podium."

'Roemeense gelukszoekers vertrekken alweer'

Een deel van de arbeidsmigranten uit Roemenië die dit jaar naar Nederland kwamen, is alweer vertrokken. Dat schrijft het AD maandag op basis van een rondgang. De vooraf gevreesde gelukszoekers hebben onder meer moeite met de hoge kosten van levensonderhoud.

"Nederland is niet het luilekkerland dat ze zich hadden voorgesteld", zegt directeur John van der List van uitzendbureau Goodmorning. Hij haalde in totaal zeshonderd Roemenen naar Nederland. Tweehonderd zijn er inmiddels weer terug.

De Roemenen krijgen in Nederland maar net boven het minimumloon betaald terwijl de huren en zorgpremies wel fors zijn. Ook is de taal voor veel arbeidsmigranten een probleem. Van der List gaat Roemenen nu veel beter voorlichten over wat hen in Nederland te wachten staat.

Bulgaren en Roemenen hebben sinds 1 januari geen vergunning meer nodig om in Nederland te werken. Ze moeten zich wel inschrijven bij het zogeheten register niet-ingezetenen en krijgen dan een burgerservicenummer.

Veel mensen vreesden een 'stortvloed' aan gelukszoekers, maar uit eerdere cijfers bleek het aantal mensen dat daadwerkelijk de stap nam om naar Nederland te komen meeviel. In de eerste negen maanden lieten zich 3860 Roemenen en 1964 Bulgaren inschrijven.

Cristiano Ronaldo rolt Bilbao op

Real Madrid heeft zondag een overtuigende thuiszege geboekt in de Primera Division. Athletic Bilbao werd in het Estadio Santiago Bernabeu met 5-0 verslagen. Cristiano Ronaldo maakte drie van de vijf goals en heeft nu in acht opeenvolgende wedstrijden gescoord.

Ronaldo opende de score al in de tweede minuut en was ook na rust nog twee keer trefzeker. De andere twee goals kwamen op naam van Karim Benzema. Real Madrid staat met vijftien punten uit zeven wedstrijden op de vierde plaats in de Spaanse hoogste divisie. Koploper FC Barcelona heeft vier punten meer.

Trailer: Katherine Heigl is gevaarlijk in Home Sweet Hell

Wanneer je als man buiten de deur snoept, en het snoepje maakt daar richting de wederhelft een probleem van, zit je met de gebakken peren. Maar Don Champagne (Patrick Wilson) heeft meer te vrezen van die andere vrouw: Mona, zijn echtgenote.

Want zij (Katherine Heigl) reageert met een eenvoudige oplossing: kill that bitch. Het trekt hen beiden echter in een stroom van gebeurtenissen waar Don zich duidelijk een stuk minder comfortabel bij voelt dan Mona.

Wanneer Home Sweet Hell verschijnt is niet bekend, noch is duidelijk of de film ook naar Nederland komt.

Journalist New York Times mag Afghanistan weer in

Een correspondent van The New York Times die eerder dit jaar door Afghanistan het land werd uitgezet mag terugkeren. De Afghaanse justitie is opgedragen het inreisverbod voor Matthew Rosenberg op te heffen, aldus een adviseur van de nieuwe president Ashraf Ghani Ahmadzai.

Rosenberg werd in augustus uitgewezen naar aanleiding van een artikel over de toen nog onbesliste verkiezingsstrijd om het presidentschap. Rosenberg schreef dat een groep hooggeplaatste functionarissen overwoog de macht te grijpen als Ahmadzai en zijn tegenstander Abdullah Abdullah er niet uit zouden komen. Volgens de Afghaanse autoriteiten was Rosenbergs artikel een bedreiging voor de stabiliteit van het land.

Rosenberg heeft het nieuws bevestigd. The New York Times heeft nog niet gereageerd.

Vrachtschip Schelde-Rijnkanaal deze week geborgen

De voorbereidingen voor het bergen van het vrachtschip dat donderdagavond zonk in het Schelde-Rijnkanaal zijn afgerond. De aannemer bergt het schip komende week, laat Rijkswaterstaat zondag weten. Tot die tijd moeten schepen rekening houden met vertraging.

Het Poolse vrachtschip Isala kwam door stuurproblemen in aanvaring met het Zwitserse passagiersschip Amelia. Het vrachtschip geladen met keukenzout zonk en ligt midden in het Schelde-Rijnkanaal, een belangrijke verbinding tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Normaal gesproken geeft de eigenaar van het schip of de verzekeraar opdracht tot berging, maar om te zorgen dat de scheepvaart zo snel mogelijk weer volledig gebruik kan maken van het kanaal, heeft Rijkswaterstaat zelf opdracht gegeven het schip te bergen. Tijdens de berging wordt de vaarweg nog een aantal keer korte tijd gestremd.

Vrijdag kwam het scheepverkeer al weer deels op gang nadat een strook van 35 meter breed was vrijgemaakt.

Hugh Laurie en Tom Hiddleston in tv-spionagedrama

Hugh Laurie en Tom Hiddleston vertolken de hoofdrollen in een tv-serie gebaseerd op het boek The Night Manager. Diverse Amerikaanse zenders hebben interesse in het spionagedrama in ontwikkeling, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Het staat al vast dat de BBC de serie gaat uitzenden in Groot-Brittannië. De omroep is ook betrokken bij de totstandkoming.

Het in 1993 verschenen The Night Manager van John le Carré gaat over Britse ex-soldaat Jonathan Pine die van een vrouw belastende documenten over een wapenhandelaar in handen krijgt. Nadat hij die heeft doorgespeeld aan de Britse inlichtingendienst wordt de vrouw dood gevonden. Om haar te wreken slaat Pine de handen ineen met de inlichtingendienst en gaat hij undercover in een poging de wapenhandelaar erin te luizen.

De serie betekent Lauries terugkeer op het kleine scherm, nadat twee jaar geleden zijn serie House na acht seizoenen ten einde kwam. Hiddleston is onder meer bekend van zijn rol als Loki in de films Thor, The Avengers en Thor: The Dark World.

Rechter oordeelt over enkelband Benno L.

De rechter in Den Haag besluit maandagmiddag of de veroordeelde pedoseksueel Benno L. zijn enkelband moet blijven dragen. De zwemleraar kreeg 6 jaar gevangenisstraf voor het misbruiken van tientallen meisjes tijdens de zwemles die hij gaf. Veel slachtoffertjes waren zwakbegaafd.

L. is nu voorwaardelijk vrijgelaten. Hij eist in een kort geding onder meer dat hij zijn enkelband niet meer hoeft te dragen, zolang er geen aanwijzingen zijn dat hij zijn gebiedsverbod overtreedt. L. vroeg verder aan de rechter in Den Haag dat hij toestemming krijgt om werk en een woning in Duitsland te zoeken.

Ook wil hij een voorschot van 10.000 euro voor de extra kosten die hij door zijn beperkingen na zijn vrijlating heeft moeten maken. Tevens wil hij dat geld als tegemoetkoming voor "leefgenot" dat volgens hem door buitenproportionele beperkingen van hem is ontnomen.

Justitie wil niet op zijn eisen ingaan. Benno L. zou onder meer niet goed meewerken aan zijn verplichte behandeling.

Sterke tyfoon raast over Japan

De sterke tyfoon Phanfone trekt over Japan heen, richting de hoofdstad Tokyo. De tyfoon heeft windstoten tot 180 kilometer per uur en brengt hevige regen met zich mee. Een Amerikaanse militair is om het leven gekomen, nadat hij door de wind de zee is was gevlogen, meldde de BBC maandag. Drie mensen worden vermist.

Honderdduizenden mensen hebben hun woning ontvlucht om zich ergens anders te verschuilen voor de storm. Duizenden woningen zijn verstookt van elektriciteit. Phanfone kwam maandagochtend aan land in Japan. Luchtvaartmaatschappijen hebben ruim 175 binnenlandse vluchten geannuleerd. Veel scholen zijn gesloten en twee autobedrijven hebben de productie in Japan voorlopig stilgelegd.

Sterke tyfoon raast over Japan
Sterke tyfoon raast over Japan (Foto: ANP)

Veel animo voor wetenschapsweekend

Ruim 130 duizend mensen hebben dit weekend een van de 185 locaties van het Weekend van de Wetenschap bezocht. Bedrijven, instituten, universiteiten, onderzoeksinstellingen en musea openden hun deuren voor een kijkje achter de schermen op het gebied van wetenschap en technologie. Er waren ruim 1500 activiteiten georganiseerd.

In aanloop naar het weekend ging op 1 oktober het publieksonderzoek naar links- en rechtshandigheid van start. Heel Nederland werd opgeroepen mee te doen met een online vaardigheidstest. Tienduizend linkshandigen en vijftienduizend rechtshandigen hebben tot nu toe gehoor gegeven aan die oproep. Meedoen kan nog. De belangrijkste conclusies worden tijdens de volgende editie van het Weekend van de Wetenschap gepresenteerd.

Alpe d'Huzes ziet opbrengst ruim halveren

De negende editie van Alpe d'Huzes heeft ruim 13,5 miljoen euro opgebracht. Hoewel dat in 2013 nog ruim 29 miljoen euro was spreekt de organisatie zondag van een 'prachtig' bedrag.

De sponsorfietstocht raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat oprichter Coen van Veenendaal in 2011 ruim 160.000 euro had gedeclareerd via een bv terwijl het evenement draait op vrijwilligers. Ook werden onregelmatigheden ontdekt bij vijf projecten. Stichting Alpe d'Huzes stelde een nieuw bestuur aan en kwam met talrijke 'verbetermaatregelen' om een nieuwe start te maken.

Voorzitter Johan van der Waal overhandigde de cheque zondag in Aalsmeer aan Jan-Willem Förch van KWF Kankerbestrijding. "Alpe d'Huzes heeft een roerig jaar achter de rug, maar met een opbrengst van meer dan dertien miljoen zijn we nog steeds de grootste particuliere fondsenwervingsactie in Nederland", zegt hij in een verklaring.

"Alpe d'Huzes zijn wij samen: deelnemers, vrijwilligers, donateurs en supporters", ging Förch verder. "Samen hebben we hetzelfde doel: we willen dat er niemand meer dood gaat aan kanker en daar zetten we ons altijd maximaal en volkomen belangeloos voor in. Iedere euro voor onderzoek telt, dus 13,5 miljoen euro is een waanzinnig mooi bedrag."

Ook KWF Kankerbestrijding is positief gestemd. "Het draait niet alleen om het geld dat is opgehaald, maar ook om bewustwording en verwerking", zei wervingsmanager Jan-Willem Förch. "De saamhorigheid was afgelopen juni groter dan ooit en dit prachtige eindbedrag is een mooie afsluiting van wederom een succesvolle editie."

Alpe d'Huzes is een actie waarbij deelnemers geld bijeenbrengen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker. Dat doen ze door de Alpe d'Huez in Frankrijk tot maximaal zes keer op één dag te beklimmen. Alpe d'Huzes bevordert en ondersteunt (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker.

Senator De Lange breekt met OSF-bestuur om censuur

Eerste Kamerlid Kees de Lange verbreekt de banden met het bestuur van de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF). De 71-jarige De Lange zit sinds 2011 in de Eerste Kamer voor de OSF, een verzameling van onafhankelijke provinciale partijen. Hij ziet dit zelf niet als een obstakel voor zijn functioneren.

"Doordat het OSF-bestuur meent het recht te hebben om bijdragen die ik noodzakelijk acht te censureren, was dit voor mij niet langer aanvaardbaar", schrijft De Lange in een e-mail. "Als senator moet ik ongehinderd mijn standpunten kunnen ventileren, ook als een partijbestuur daarover meent ongelukkig te moeten zijn. Ik wens dan ook niet langer met het huidige OSF-bestuur geassocieerd te worden."

OSF en de Lange verkeren al langer in onmin. "In feite wordt hiermee een situatie die reeds is ontstaan in februari 2014 nu definitief", schrijft hij.

De Lange vormde al een eenmansfractie en zegt zonder probleem verder te kunnen gaan zonder steun van de OSF. "Een partijbestuur komt in de Kieswet niet voor en is politiek in feite niet relevant. Uiteraard zal ik de contacten met mijn achterban en met hen die mij in de senaat verkozen hebben als vanouds voortzetten."

De Lange is een van de oprichters van 50PLUS, maar verliet die partij in 2012. De hoogleraar kon zich niet vinden in het beleid van medeoprichter Jan Nagel en partijboegbeeld Henk Krol, die hij beschuldigde van machtswellust.

'Familie nieuwe kroongetuige bedreigd'

Justitie heeft voor de nieuwe kroongetuige in het beruchte Passage-proces veiligheidsmaatregelen getroffen. Onder anderen de moeder van Fred R. wordt beveiligd omdat ze op een dodenlijst zou staan. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van informanten.

Bronnen binnen de politie bevestigen tegenover de krant dat de veiligheid van deze mensen 'een punt van zorg' is. Of er familieleden in speciale beschermingsprogramma's zijn opgenomen, wil de politie echter niet zeggen.

Willem Jan Ausma, advocaat van R., stelt in de krant dat er achter de schermen 'het nodige speelt'. "Het team getuigenbescherming heeft ons echter uitdrukkelijk verzocht daarover geen mededelingen te doen."

R. sloot vorig jaar een deal met justitie in ruil voor een forse strafvermindering. Hij was eerder door de rechtbank veroordeeld voor dertig jaar cel. Daar zou nu de helft vanaf gaan.

Vorige week bepaalde de rechter dat het OM de verklaringen van R. mag toevoegen aan het dossier. De advocaten van enkele kopstukken in het grote liquidatieproces wilden voorkomen dat de nieuwe informatie zou worden toegevoegd.

Belgische F-16 gooit bom op IS in Irak

Een Belgische F-16 heeft een bom gegooid op strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak. Het is voor het eerst dat de Belgen een luchtaanval in Irak uitvoeren, meldden Belgische media op gezag van het ministerie van Defensie.

Twee F-16's van het Belgische leger waren bezig met een gewapende verkenningsvlucht boven een gebied ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Een van de vliegtuigen heeft een GPS-geleide bom ingezet tegen IS-strijders die in dat gebied het Iraakse leger aanvielen. Volgens het ministerie van Defensie was de vijandelijke dreiging "onmiddellijk geneutraliseerd".

Niet zo kinderachtig

Buffalo Bill, een zeer interessant boek over de opkomst van massacultuur en de Amerikanisering die tegelijkertijd de wereld opslokte, gaat over velerlei onderwerpen in de periode 1860-1920. Een daarvan is de opkomst van radio. Radio werd deels enorm populair omdat burgers die zich zorgen maakten over de ‘macht van corporaties’ eindelijk de mogelijkheid hadden om over lange afstanden volledig gratis met elkaar te communiceren.

Sylvie Meis viert Oktoberfest met nieuwe vlam

Sylvie Meis en haar nieuwe liefje Samuel Deutsch hebben samen het Oktoberfest gevierd in München. De Nederlandse presentatrice en de Amerikaanse zakenman staken zich voor de gelegenheid zaterdag geheel in Duitse klederdracht, is te zien op foto's in Duitse media.

De 36-jarige Meis en de zes jaar jongere Deutsch konden niet van elkaar afblijven en poseerden zonder tegenzin voor de camera, blijkt uit de kiekjes. Het is niet de eerste keer dat de twee samen in het openbaar verschijnen. Eerder deze week gingen ze samen naar het Pink Ribbon-gala in Zürich.

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.