Paus wil open debat over kerkleer

Paus Franciscus heeft bisschoppen opgeroepen zich uit te spreken over omstreden kwesties als anticonceptie, homoseksualiteit en echtscheiding. De bijna tweehonderd geestelijken die naar het Vaticaan zijn afgereisd gaan de komende twee weken in beraad om de kerkelijke leer over familiezaken onder de loep te nemen.

Franciscus zei maandag dat bisschoppen niet bang moeten zijn om tegen zijn mening in te gaan. De kerkvorst zei een vrij en open debat te willen dat moet worden ingeperkt door de vrees dat sommige onderwerpen misschien wel taboe zijn. "U moet zeggen wat volgens u de Heer u vertelt te zeggen, zonder u zorgen te maken over menselijk respect en zonder angst." Hij drong er tegelijkertijd bij de kardinalen, bisschoppen en priesters op aan naar elkaar te luisteren met nederigheid 'en een open hart voor wat onze broeders te zeggen hebben'.

In de aanloop naar de bijeenkomst in Rome werd door het conservatieve en progressieve kamp binnen de kerk stevig met modder gegooid. Of katholieken die scheiden en hertrouwen deel mogen nemen aan de eredienst was bijvoorbeeld aanleiding voor een verhit debat. Veel conservatieven hopen dat de synode de bestaande kerkleer herbevestigt en extra onder de aandacht brengt bij de achterban, terwijl progressieven juist hopen dat het open debat de aanzet is tot hervormingen.

In een poging een open sfeer te bevorderen mag er weinig naar buiten worden gebracht over de beraadslagingen, die achter gesloten deuren plaatshebben.

Vorig jaar begon Franciscus al met de voorbereidingen voor het debat. Hij stuurde een vragenlijst naar bisschoppenconferenties over de hele wereld om zo duidelijk te krijgen hoe gelovigen aankijken tegen de leerstellingen van de kerk.