'Turkije ruilde gijzelaars voor IS-strijders'

Turkije heeft 180 strijders van de terreurgroep Islamitische Staat vrijgelaten in ruil voor 46 gegijzelde Turken. Dat meldt de Londense krant The Times. Britse regeringsmedewerkers verklaarden tegen de BBC dat de berichten 'geloofwaardig' zijn.

De Turken werden in juni bij de verovering van Mosul in Irak gevangengenomen. Vorige maand werden ze vrijgelaten. Onder de IS-strijders die Turkije volgens The Times in ruil daarvoor liet gaan waren twee Britse jihadisten, drie Fransen, twee Zweden, twee Macedoniërs, een Zwitser en een Belg. De ruilovereenkomst had ook betrekking op IS-strijders die in Turkse ziekenhuizen of gevangenissen verbleven, alsmede een aantal in handen van gematigde Syrische rebellen, aldus The Times.

De vrijlating van de Turkse gijzelaars werd eind september bekend. Onder hen waren de Turkse consul in Mosul, verscheidene diplomaten, leden van speciale eenheden, politieagenten en kinderen. Ook werden drie Irakezen vrijgelaten.

Turkije bleef vaag over de achtergrond van hun vrijlating. Premier Ahmet Davutoglu zei dat de Turkse geheime dienst er een belangrijke rol in had vervuld. President Recep Tayyip Erdogan sprak berichten over een mogelijke ruil toentertijd niet tegen en benadrukte dat er geen losgeld was betaald.