Wielrenner Martin maakt einde aan 118-jarige reeks

Met zijn zege in de Ronde van Lombardije heeft wielrenner Dan Martin een einde gemaakt aan een bijzondere reeks, die al sinds 1896 standhield. Vanaf dat jaar werd namelijk altijd minstens één van de vijf wielermonumenten gewonnen door een Spanjaard, Italiaan, Fransman of Belg.

De eerste drie edities van een zogenaamd monument, Luik-Bastenaken-Luik, werden vanaf 1892 gewonnen door de Belg Léon Houa. De Duitser Josef Fischer won in 1896 Parijs-Roubaix, het enige monument in dat jaar. In 1905 voegde Lombardije zich bij de monumenten, drie jaar later kwam Luik-Bastenaken-Luik terug en in 1907 werd de eerste editie van Milaan-San Remo verreden. Nadat in 1913 ook de Ronde van Vlaanderen begon waren de huidige monumenten compleet.

In alle jaren sinds Parijs-Roubaix 1896 werd minstens één monument gewonnen door een rijder uit een van de vier grootmachten in het wielrennen. Vorig jaar leek daar een einde aan te komen, tot Joaquim Rodríguez namens Spanje zegevierde in Lombardije. Dit jaar begon de Noor Alexander Kristoff met de zege in Milaan-San Remo, gevolgd door Fabian Cancellara die Zwitserland een overwinning bezorgde in de Ronde van Vlaanderen. 

In Parijs-Roubaix schreef Niki Terpstra Nederlandse wielergeschiedenis door er met de winst vandoor te gaan, waarna Australiër Simon Gerrans Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam schreef. Zondag was Alejandro Valverde dicht bij het in stand houden van de reeks, maar hij moest zich gewonnen geven tegen de Ier Martin, waardoor de reeks na 118 jaar is afgelopen. Het is overigens ook voor het eerst sinds 1983/1984 dat België twee jaar op rij geen overwinning bij mag schrijven.