Euro Disney vraagt aandeelhouders om hulp

Euro Disney zit in financiële nood en heeft een miljard euro nodig om het hoofd boven water te houden. De Europese tak van het Amerikaanse concern klopt daarom aan bij de aandeelhouders, zo maakte Euro Disney maandag bekend. Het attractiepark bij Parijs vraagt de investeerders onder meer om ruim vierhonderd miljoen euro over te maken.

Voor die donatie krijgen de geldschieters nieuwe aandelen in het bedrijf. Daarnaast stelt Euro Disney - dat in nood kwam door de economische malaise in Europa - voor om zeshonderd miljoen euro aan openstaande schulden om te zetten in aandelen. Die maatregelen moeten de kapitaalpositie van het bedrijf verhogen. Grootaandeelhouder The Walt Disney Company is volgens persbureau Reuters akkoord met de plannen.

De herkapitalisatie is noodzakelijk omdat 'de schuldenlast van Euro Disney door economische problemen in Europa een steeds grotere last wordt', meldt topman Mark Stead in een interview. Doel is om de kapitaalpositie met 250 miljoen euro te vergroten. De schuldenlast moet omlaag van 1,748 miljard naar 998 miljoen euro.

Aandeelhouders moeten zich nu over de plannen buigen. Volgens Stead hebben zij meerdere opties om uit te kiezen, waaronder een 'cash out', waarbij aandeelhouders hun aandelen kunnen aanbieden aan Euro Disney. De operatie staat gepland voor de eerste helft van volgend jaar.

Euro Disney, eigenaar van Disneyland Parijs, is voor bijna veertig procent in handen van The Walt Disney Company. De Saudische prins Al-Waleed bin Talal bin Abdulaziz al Saud is voor tien procent eigenaar, ruim de helft van de aandelen is van meerdere kleinere aandeelhouders.

Hoewel Stead benadrukt dat Euro Disney 'niet in de problemen is', ging Euro Disney hard onderuit op de Parijse beurs. De aandelen kelderden direct na opening en stonden rond 10.30 uur ruim twintig procent lager.