Damrak begint handelsweek met lichte plus

De Amsterdamse beurs is maandag met een bescheiden winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX won 0,3 procent op 412,24 punten en deed het daarmee iets beter dan de omringende beurzen, die grofweg onveranderd sloten. De euro/dollar werd 0,7 procent lager verhandeld op 1,2585.

In de AEX werden achttien fondsen hoger verhandeld tegenover zeven fondsen lager. Koploper was Randstad met een dagwinst van 2,5 procent, gevolgd door SBM Offshore met 1,6 procent in het groen. De grootste daler in de hoofdindex was Boskalis met een verlies van 1,2 procent.

In de AMX (-0,1 procent) ging Aperam aan kop met een winst van 2,1 procent. ASM International en Nutreco wonnen zo'n 1,5 procent. Centenfonds Imtech daalde 2,8 procent in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van dinsdag. De technische dienstverlener hoopt dan toestemming te krijgen voor een claimemissie en omgekeerde aandelensplitsing. Analisten verwachten niet dat aandeelhouders tegen zullen stemmen.

BAM Groep was met een verlies van 3,8 procent evenwel de grootste daler in de Midkap nadat vrijdag bekend werd dat er opnieuw projectverliezen in Engeland dreigen. De potentiële claim, die kan oplopen tot veertig miljoen euro, werd door BAM als 'ongegrond en onrealistisch' bestempeld.

Een groter koersverlies kwam voor rekening van smallcap Ballast Nedam, dat 9,9 procent inleverde na een winstwaarschuwing vanwege oplopende verliezen op het A15 project. Oranjewoud, dat samen met Ballast Nedam aan het A15 project werkt, leverde 4,0 procent in. Ordina boekte een dagwinst van 5,4 procent en herstelde daarmee enigszins van het koersverlies van vorige week, na berichtgeving over fraude bij overheidsaanbestedingen.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 0,1 procent op 17.025,88 punten. De breder samengestelde S&P500 index handelde onveranderd en techbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent.