'Internettrol lijkt op een sadist'

Op Fok! weten we het natuurlijk al lang, maar nu is er wetenschappelijk bewijs voor. Twee onderzoekjes van de Manitoba-universiteit te Canada lijken aan te tonen dat internettrollen veel overeenkomsten vertonen met 'real life' sadisten.

'Trolls just wanna have fun', lijkt de juiste conclusie te zijn. De universiteit liet 1215 personen een vragenlijstje invullen waarmee een profielschets gemaakt kon worden. Dit werd gedaan in combinatie met de reacties van de proefpersonen op gewelddadige games en films. Vervolgens werd gekeken naar het gedrag op internet. Toeval of niet, maar de personen die, volgens hun profiel, sadistische neigingen hadden, waren dezelfde personen die er veel genoegen in schepten om anderen op forums of in games het leven zuur te maken, zonder verder inhoudelijke bijdragen te leveren.

Dit klinkt bekend.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat bijvoorbeeld iemand als Penistrekker (willekeurig voorbeeld) in het dagelijks leven kleuters zand in de ogen strooit en jonge katjes verzuipt, maar wel dat trolling soortgelijke gevoelens opwekt en dat de intenties hetzelfde zijn: anderen pijnigen. Al dan niet mentaal. Er lijkt afdoende aangetoond dat in het dagelijks leven de trol niet opvalt. De trol lijkt een normaal mens, past zich sociaal goed aan en vertoont geen psychiatrisch gedrag. Maar 's avonds, wanneer de gordijnen (van het zolderraam) dichtgaan, dan vertoont hij/zij zijn/haar ware aard en schept de trol veel genoegen in zijn irritante gedrag op internet.

Kort gezegd gaat internettrolling samen met een drietal nare karaktertrekjes: sadisme, psychopathisch gedrag en machiavellisme. Een woord dat jullie zelf op mogen zoeken.