Thaise koning geopereerd aan galblaas

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej heeft een operatie ondergaan waarbij zijn galblaas is verwijderd. Dat heeft het koningshuis maandag bekendgemaakt. Volgens artsen is de ingreep goed gegaan en maakt 's werelds langst regerende vorst het goed.

De 86-jarige Bhumibol werd vrijdag in het ziekenhuis opgenomen met koortsverschijnselen en een hoge hartslag. Uit bloedtest bleek dat de vorst een infectie had opgelopen. Uit een CAT-scan bleek dat Bhumibols galblaas 'ontstoken en ernstig opgezwollen' was. Met een kijkoperatie van 75 minuten werd dit verholpen.

Inmiddels is de bloeddruk van de vorst weer normaal en is ook zijn hartslag minder hoog. Bhumibol wordt nog wel met antibiotica behandeld.

De Thaise bevolking heeft zich de afgelopen jaren veel zorgen gemaakt over de gezondheid van haar koning. De vorst bracht na 2009 bijna vier jaar door in het ziekenhuis nadat hij een longontsteking had opgelopen. De koning lijdt aan een serie kwalen die waarschijnlijk te maken hebben met zijn hoge leeftijd.

Bhumibol is zeer populair in Thailand en wordt gezien als een leidend moreel voorbeeld. De vorst heeft geen formele politieke macht, maar greep de afgelopen jaren herhaaldelijk in om ruzies te bezweren en het Thaise volk bijeen te houden. Hij volgde in 1946 zijn broer op.