Koerden en IS blijven strijden om Kobani

Koerdische strijders zijn maandag bij Kobani opnieuw in gevecht geraakt met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat hebben de Koerdische strijdgroep YPK en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten maandag laten weten. Zondag wisten de Koerden een aanval van IS-strijders nog af te slaan.

Bij de gevechten op zondag sneuvelden aan beide zijden 45 personen. Kobani ligt enkele kilometers van Turkije. Aan de Turkse zijde van de grens werden maandag veertien tanks opgesteld. Een granaat raakte een huis en een kleine winkel, maar niemand raakte gewond.

Een verslaggever van AP zag maandag vanuit Turkije een zwarte vlag met Arabisch schrift wapperen boven een gebouw aan de rand van Kobani. Dit zou erop kunnen wijzen dat IS door de linies is gebroken en de stad is binnengetrokken. De beweging voert ook een zwarte vlag met Arabische letters.

Een vrouwelijke Koerdische strijder blies zichzelf zondag temidden van de IS-extremisten op. Hierbij kwamen tien jihadisten om het leven. De terroristische organisatie is al weken bezig met een opmars in het noorden van Syrië en heeft meerdere Koerdische dorpen rondom Kobani ingenomen. Meer dan 160 duizend Syriërs zijn hierdoor naar Turkije gevlucht.