Tv en muziek steeds meer één voor Van der Boom

De scheidslijn tussen de televisie- en muziekcarrière van Jeroen van der Boom wordt steeds vager. De 42-jarige zanger en presentator heeft serieuze plannen voor een duettenalbum dat voortkomt uit zijn programma De Beste Liedjes van... Tijdens zijn concerten geeft Van der Boom steeds vaker zijn publiek de touwtjes in handen. "Op televisie mogen de artiesten bepalen wat we spelen, tijdens mijn concerten is het de beurt aan het publiek."

"Het ligt steeds meer in elkaars verlengde in plaats van ver uit elkaar", vertelt Van der Boom aan Novum Nieuws. De overlap in zijn tv- en muziekcarrière kreeg Van der Boom niet zonder slag of stoot voor elkaar. "Iedereen dacht: hij gaat straks alleen maar spelletjes presenteren en dat heb ik ook een tijdje gedaan. Maar anderhalf, twee jaar geleden heb ik het roer helemaal omgegooid."

In aanloop naar zijn veertigste verjaardag begon Van der Boom over zijn carrière na te denken. "Op een gegeven moment word je 40 jaar en dan wil je allemaal dingen wel en andere dingen juist niet meer. Voor mij was duidelijk dat ik graag mijn oude vak weer wilde uitoefenen, ook op televisie. Ik zit al meer dan honderd jaar achter m'n pianootje, dus ik ben gaan strijden voor een muziekprogramma op de late zaterdagavond."

Inspiratie deed Van der Boom op in het Amerikaanse muziekmekka Nashville, waar hij vorig jaar zijn meest recente album Deze Man opnam. "Langs de weg van Nashville naar Graceland zag ik heel veel borden staan met reclame voor latenightmuziekprogramma's. Eigenlijk waren die heel ouderwets, programma's rond de piano. Toen dacht ik: dat latenight, dat heeft iets magisch. Als ik uit Nashville terugkom, ga ik muziek combineren met latenight."

SBS6 zag brood in Van der Booms plannen en startte vorig jaar met De Beste Liedjes van... Zaterdag en volgende week zaterdag is Van der Boom weer te zien in Muziekherinneringen, waarin Nederlandse artiesten nummers ten gehore brengen die een speciale betekenis hebben voor alzheimerpatiënten. Eind oktober gaat Holland Zingt... van start, waarin artiesten aan de hand van een wisselend thema grote hits en bekende klassiekers brengen.

"Die zaterdagavond muziekavond staat er nu", concludeert Van der Boom. "Maar hij moet wel door. Ik hoop dat Holland Zingt... straks gewoon twintig, 25 weken per jaar op televisie is en dat elke artiest weet dat ze met hun nieuwe plaat in Holland Zingt... moeten zitten."

De duetten die Van der Boom in het kader van zijn programma's zong, verschijnen op cd. "Die ligt nu al helemaal klaar en wordt afgemixt. Ik heb unieke opnamen liggen. Zo zing ik met Gerard Joling een soort latin-achtige versie van Laat Me van Ramses Shaffy en is Vleugels van Mijn Vlucht met Anita Meyer ontzettend goed geworden omdat zij nog steeds een heldere stem heeft. Maar dat is meer een sideline, ik wil eerst de programma's op de rails hebben." Wanneer het duettenalbum in de winkels ligt, is echter nog de vraag. "Ik heb geen haast of druk. Dus het kan november worden, maar ook februari."

Van der Boom heeft na zo'n twee jaar het juiste pad gevonden. "Ik had nooit gedacht dat ik zou doen wat ik nu doe. Ik hoef niet meer te bewijzen dat ik door kan breken, want dat heb ik in 2007 met Jij Bent Zo gedaan. Dat kun je maar een keer meemaken. Ik hoop voor mezelf gewoon dat ik dit over vijf jaar nog steeds kan doen en succes heb op televisie en het podium."