FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 oktober 2014

Nederlander komt om bij triatlon in Barcelona

Een 41-jarige Nederlander is zondag om het leven gekomen toen hij tijdens een triatlon in Barcelona een hartaanval kreeg. Dat meldt de organisatie van het sportevenement.

De man raakte bij het zwemonderdeel van de triatlon voor de kust van Barcelona rond 10.00 uur in de problemen. Hij werd door een waterscooter naar de kust gebracht waar hij tevergeefs medische bijstand kreeg.

Onderweg naar het ziekenhuis overleed de man.

Protest na vondst massagraf Mexico

In het zuiden van Mexico hebben enkele duizenden mensen zondag geprotesteerd na de vondst van een massagraf. Gevreesd wordt dat in het graf de 43 studenten begraven liggen die onlangs spoorloos verdwenen na gevechten met de plaatselijke politie.

Zo'n tweeduizend mensen legden een snelweg bij de stad Chilpancingo plat. Ze eisten gerechtigheid in de zaak van de verdwenen studenten en vroegen automobolisten om donaties voor de families van de studenten.

De politie van Iguala raakte vorige week vrijdagavond slaags met studenten van een lerarenopleiding die drie bussen hadden gekaapt. Drie studenten lieten daarbij het leven. Later die nacht werden op de snelweg zeker twee taxi's en een bus beschoten. De chauffeur van de bus, die een voetbalploeg uit de buurt vervoerde, een vrouw en een voetballer kwamen daarbij om.

Na die reeks gewelddadige voorvallen arresteerde de plaatselijke politie tientallen studenten en voerde hen weg, zo blijkt volgens justitie uit video-opnamen. Eerder werden er al 22 ingerekend. Volgens Blanco waren sommige agenten lid van een misdaadbende. Het massagraf zou op hun aanwijzingen zijn gevonden.

Officier van justitie Iñaky Blanco weigerde zondag in te gaan op de speculaties dat het om de vermiste studenten zou gaan. "Het zou onverantwoordelijk zijn" om overhaaste conclusies te trekken, zei Blanco. Het federale openbaar ministerie en de Nationale Mensenrechtencommissie hebben onderzoekers naar Iguala gestuurd om de lijken te identificeren.

Opnieuw Franse protesten tegen 'familiefobie'

Zeker 70.000 Fransen zijn zondag in Parijs de straat op gegaan om te protesteren tegen het 'anti-familiebeleid' van de socialistische regering. De demonstranten, onder wie veel conservatieve katholieken, verzetten zich onder meer tegen draagmoederschap en kunstmatige inseminatie voor niet-getrouwde stellen.

De protestmars liep dwars door de rijkere buurten in het westen van Parijs. Sommige bewoners hingen spandoeken uit het raam om hun steun aan de betogers te betuigen. In februari van dit jaar gingen ook al tienduizenden demonstranten, verenigd in de beweging 'Manif pour tous' (demo voor iedereen), de straat op. Ze verwijten de regering 'familiefobie'.

Opnieuw Franse protesten tegen'familiefobie'
Opnieuw Franse protesten tegen'familiefobie' (Foto: ANP)

Volleybalsters sluiten slechtste WK in 32 jaar winnend af

De Nederlandse volleybalsters hebben het WK in Italië afgesloten met een overwinning. In Modena ging tegen Bulgarije de eerste set nog verloren, maar daarna kwam de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen sterk terug: 3-1 (24-26, 25-21, 25-23, 25-16). Oranje was al lang en breed uitgeschakeld voor een plaats in de volgende ronde.

Nederland eindigt in de groep met zes punten uit zeven wedstrijden en houdt daarmee alleen Bulgarije en Kazachstan achter zich. Brazilië, de Verenigde Staten, Rusland, China, Italië en de Dominicaanse Republiek plaatsen zich voor de Final Six.

De Nederlandse ploeg eindigt het WK op de gedeeld dertiende plaats. Dat is het slechtste resultaat sinds Nederland op het WK van 1982 in Peru zestiende werd. In 1986 was Oranje er niet bij, in de zes toernooien vanaf 1990 deed Nederland het altijd beter dan dit jaar in Italië.

Verhaegh vervangt geblesseerde Janmaat

Daryl Janmaat heeft zich afgemeld voor de EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Kazachstan en IJsland. De verdediger van Newcastle United kampt met een hamstringblessure. Bondscoach Guus Hiddink heeft Paul Verhaegh van FC Augsburg opgeroepen als vervanger.

De spelers van Oranje melden zich maandag in Noordwijk. Vrijdag staat er een thuiswedstrijd tegen Kazachstan op het programma. Drie dagen later is in Reykjavik IJsland de tegenstander. Oranje maakte vorige maand een valse start in de kwalificatie door met 2-1 van Tsjechië te verliezen.

Juventus alleen aan kop na zege op Roma

Juventus heeft zich alleen aan kop van de Serie A genesteld. De regerend kampioen won thuis met 3-2 van AS Roma en heeft na zes wedstrijden de maximale score van achttien punten. AS Roma, dat eveneens de eerste vijf duels had gewonnen, volgt met vijftien punten op de tweede plaats.

Leonardo Bonucci maakte vijf minuten voor tijd het winnende doelpunt, hoewel zijn ploeggenoot Arturo Vidal duidelijk in buitenspelpositie stond. Carlos Tevez had in de eerste helft twee penalty's benut. Namens AS Roma scoorde Francesco Totti eveneens vanaf elf meter, Juan Iturbe was de andere doelpuntenmaker.

Beide ploegen beëindigden de wedstrijd met tien man. Alvaro Morata (Juventus) en Konstantinos Manolas (Roma) kregen bijna direct na de 3-2 rood na een opstootje.

In Duitsland liet Borussia Mönchengladbach de kans liggen om naar de tweede plaats in de Bundesliga te klimmen. Thuis tegen FSV Mainz werd het 1-1. Gladbach staat nu derde, achter koploper Bayern München en TSG Hoffenheim. De wedstrijd tussen Wolfsburg en Augsburg eindigde zondag in 1-0.

Phelps doet stap terug na arrestatie onder invloed alcohol

Zwemlegende Michael Phelps last een voorlopige pauze in zijn zwemloopbaan in. Dat heeft de Amerikaan zondag via Twitter bekendgemaakt. De achttienvoudig olympisch kampioen werd eerder deze week voor de tweede keer gearresteerd voor het rijden onder invloed van alcohol.

"De afgelopen dagen zijn erg moeilijk geweest", zo steekt Phelps van wal. "Dit is niet de eerste keer dat ik zo'n fout gemaakt heb en ik ben dan ook ernstig teleurgesteld in mijzelf. Ik stop tijdelijk met zwemmen zodat ik mij kan richten op een programma waar ik hulp krijg om mijzelf beter te leren kennen. Zwemmen is een heel groot onderdeel van mijn leven, maar ik moet me op dit moment richten op mij als individu en om te leren wat ik nodig heb om deze fouten niet nog eens te maken."

Phelps maakte eerder dit jaar zijn rentree in de zwemsport, nadat hij na de Olympische Spelen van Londen in 2012 zijn loopbaan afsloot. Zijn comeback verliep vooralsnog uitstekend. Ondanks dat hij nog naar zijn topvorm toe aan het werken was won hij op de prestigieuze Pan Pacific Championships individueel al een gouden en zilveren medaille. Daarnaast maakte hij deel uit van twee gouden en één zilveren estafette.

Tekken 7 komt met Rage Art en Power Crush

Op dit moment test Bandai Namco Tekken 7 op locatie in Tokyo en Osaka. Producer Katsuhiro Harada verzekert de fans dat het spel grafisch op 60% van het uiteindelijke beoogde resultaat zit. Er komen ten minste twee nieuwe vechters, maar het meest interessant zijn de nieuwe aanvalstechnieken.

Op YouTube kun je heel veel filmpjes vinden van de testlocaties in belabberde kwaliteit. Bandai Namco zond beelden uit via NicoNico, een soort Japanse YouTube. Zodra er betere beelden zijn, dan zullen wij die tonen. Op het moment kan er gevochten worden met Alisa, Asuka, Bryan, Dragunov, Feng, Heihachi, Hwoarang, Kazuya, King, Lars, Law, Leo, Lili, Paul, Steve en Xiaoyu. Twee nieuwe speelbare personages zijn Katarina en Claudio. De veelbesproken Eliza, een halfnaakte vrouwelijke vampier, is dus niet van de partij bij deze testronde.

Eliza

Bandai Namco heeft twee innovaties bedacht: Rage Art en Power Crush. Als je personage bijna dood is, wordt Rage Art actief. Je kunt dan een vette comeback-move maken, waarmee je alsnog kunt winnen mits je niet wordt onderbroken. Een Power Crush is een special soort aanval die je niet kunt onderbreken. Je kunt wel schade oplopen als je de Power Crush uitvoert, maar je maakt de move altijd af.

Je kunt het uiterlijk van je personage voor een gevecht een beetje aanpassen. Asuka heeft een optionele hamer en  Dragunov heeft grote klauwen om aan zijn handen te zetten. Het is niet bekend of dit enig effect heeft op je vechtstijl of de hoeveelheid schade die je kan doen.

Hieronder zijn filmpjes die de aanvallen het duidelijkst tonen, zonder al te veel hysterisch Japans gekrijs.

Gevechten bij grens tussen Libanon en Syrië

Strijders van de Libanese Hezbollah-beweging zijn zondag bij de grens met Syrië slaags geraakt met Syrische opstandelingen. Onder de Syrische strijders waren ook leden van het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra, meldden bronnen bij de Libanese autoriteiten.

De Syrische militanten vielen stellingen van Hezbollah aan bij de dorpen Brital en Nahle, in het bergachtige grensgebied. Hezbollah reageerde door versterkingen te sturen en zette onder meer jeeps met machinegeweren in. Aan beide zijden vielen slachtoffers, maar hoeveel was onduidelijk.

De sjiitische Hezbollah-beweging heeft de afgelopen jaren strijders naar Syrië gestuurd om de regering van president Bashar Assad bij te staan. Hiermee heeft ze de woede van de rebellen in Syrië op de hals gehaald, die overwegend soennitisch zijn.

Net als in Turkije heeft de Syrische burgeroorlog in Libanon een verwoestende impact. Meer dan een miljoen Syriërs hebben hun toevlucht gezocht in het land en door de inmenging van Hezbollah breken aan de Libanese kant van de grens geregeld gevechten uit.

IS-ronselaars opgepakt in Egypte

De Egyptische veiligheidsdiensten hebben vier mensen gearresteerd die vermoedelijk mensen ronselden voor terreurbeweging Islamitische Staat. Staatspersbureau MENA meldde zondag dat de vier Egyptenaren werden aangehouden in de stad Port Said.

Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten hebben de verdachten toegegeven mensen te hebben gerekruteerd voor IS in Syrië. Vier andere Egyptenaren, die deel uitmaken van dezelfde groep als de opgepakte verdachten, zouden al in Syrië zijn.

Sterke daling straatroven

Het aantal straatroven in Nederland ligt in de eerste 8 maanden van dit jaar 20 procent lager dan in dezelfde periode in 2013. Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag bekend, in aanloop naar de Week van de Veiligheid.

Dit jaar vonden er tot het einde van augustus 3612 straatroven plaats. Vorig jaar waren dat er 4525. Over heel 2013 lag het aantal roven ook al lager dan in 2012. Volgens minister Ivo Opstelten "lukt het juist door de gezamenlijke inzet van politie, gemeenten, OM, bedrijven en burgers om het aantal straatroven te laten dalen".

Sterke daling straatroven
Sterke daling straatroven (Foto: ANP)

Aan ebola verwant virus doodt Ugandees

In de Ugandese hoofdstad Kampala is een 30-jarige man overleden aan het zeer besmettelijk marburgvirus, dat lijkt op ebola. Dat hebben de autoriteiten zondag bekendgemaakt. Tachtig mensen die met het slachtoffer in contact zijn geweest, zijn in quarantaine geplaatst.

De man werkte als radiobioloog in een ziekenhuis in Kampala. Hij overleed vorig week. De man had toen al tien dagen last van hoofdpijn, buikpijn, diarree en braakte bloed op. Het dodelijke virus begint met zware hoofdpijn en koorts gevolgd door bloedingen. In ruim 80 procent van de gevallen sterft de patiënt binnen negen dagen na besmetting. Marburg is van dezelfde virusfamilie als ebola, dat de afgelopen maanden in West-Afrika al aan duizenden mensen het leven heeft gekost.

Nederlandse F-16's maken eerste vlucht boven Irak

Nederlandse F-16's hebben zondag voor het eerst gevlogen boven het conflictgebied in Irak. Vier jachtvliegtuigen maakten in koppels van twee een vlucht. Er zijn nog geen wapens ingezet, meldt het ministerie van Defensie.

De F-16's testten of ze adequaat 'close air support' konden geven, waarbij troepen op de grond worden ondersteund. De vliegtuigen zijn volledig gereed om te worden ingezet, aldus het departement. De toestellen kunnen ook worden ingezet voor aanvallen op munitieopslagplaatsen, mortieropstellingen of tanks en andere voertuigen.

Nederland zet acht F-16's in voor de strijd tegen terreurorganisatie IS, waarvan twee reservetoestellen. Het detachement van ongeveer 250 militairen is maandag op volle sterkte. Zij zijn gestationeerd in Jordanië. Daarnaast zendt Nederland tot 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen.

De eerste drie toestellen vertrokken eerder deze week. De overige vijf vliegtuigen arriveerden aan het eind van vrijdagmiddag. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) liet toen weten dat de F-16's dit weekend mogelijk al in actie zouden komen.

De jachtvliegtuigen mogen voorlopig alleen in Irak IS-doelen bombarderen, omdat er volgens het kabinet geen volkenrechtelijk mandaat is voor bombardementen op Syrië. Irak heeft expliciet om buitenlandse hulp gevraagd, Syrië niet.

Voormalig F1-coureur De Cesaris (55) overleden

Voormalig Formule 1-coureur Andrea de Cesaris is zaterdagnacht overleden aan de gevolgen van een motorongeluk in Rome. De Italiaan is 55 jaar oud geworden. De Cesaris stond tussen 1980 en 1994 aan de start van 208 races.

Het ging vaak fout met de Italiaan, die al snel de bijnaam Andrea de Crasheris kreeg. In 1980 debuteerde hij door de laatste twee races van het seizoen te rijden voor Alfa Romeo, daarna was hij jarenlang een vaste waarde in het deelnemersveld. 

De Cesaris haalde in zijn loopbaan vijf keer het podium. In 1982 werd hij voor Alfa Romeo derde in Monaco, vijf jaar later pakte hij in België weer een derde plek, dit keer in een Brabham. Zijn meest succesvolle jaar was 1983, want zowel in Duitsland als Zuid-Afrika pakte hij de tweede plek. In 1989 kwam hij namens Scuderia Italia als derde over de streep in Canada, zijn laatste podiumplek.

In 1991 leek De Cesaris in België wellicht op weg naar de overwinning, maar na als elfde gestart te zijn blies hij drie ronden voor het einde zijn motor op terwijl hij op de tweede plek lag. Er stond druk op de Italiaan, want in de kwalificatie verloor hij nog van zijn teamgenoot, nota bene een debutant: Ene Michael Schumacher kwalificeerde zich als zevende, vier plekken voor De Cesaris.

In 1982 haalde hij naast zijn eerste podium ook zijn eerste - en enige - poleposition. Dat deed hij in Long Beach, maar door een crash leverde de race geen succes op. Opvallend is het aantal keer dat hij de finish niet haalde. Liefst 135 races wist hij niet op de normale manier te beëindigen, nooit haalde hij meer dan vijf keer achter elkaar de finish.

De Cesaris kwam in zijn lange loopbaan uit voor veel teams. Naast Alfa Romeo, Scuderia Italia en Brabham reed de Italiaan ook voor McLaren, Ligier, Minardi, Rial, Jordan en Tyrrell. In 1994 sloot hij zijn carrière af met negen races voor Sauber. Hij haalde daarin één keer de finish.

De Brabham van De Cesaris vliegt in brand tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië 1987 in Silverstone (Foto: Getty)

Eeuwige combo in Shadow of Mordor

YouTuber Rabbit legt uit hoe je een combo in theorie eeuwig kan laten duren in Middle-earth: Shadow of Mordor. Je hebt de Tower of Defense-rune nodig, de Shadow Strike-ability en de Elven Swiftness-ability. Rabbits record is een combo van 413 waar hij een kwartier mee bezig was.

De Tower of Defense-rune geeft je tien seconden tijd om je volgende slachtoffer te maken. De Elven Swiftness-ability telt een hit bij je combo elke keer als je ergens vanaf of overheen springt. Shadow Strike, ten slotte, teleporteert je naar de vijand die je doodt met pijl en boog. Met deze ability's en de juiste tactieken kun je dus makkelijk binnen tien seconden een vrijwilliger vinden die je wapens wil testen.

Volgens Rabbit moet het in theorie mogelijk zijn de gehele kaart door te vechten met een lange combo, maar dat kost training en veel tijd.

Dit Was Het Nieuws trapt af met 858.000 kijkers

De eerste aflevering van een nieuw seizoen Dit Was Het Nieuws heeft zaterdag 858.000 kijkers getrokken. Het humoristische actualiteitenprogramma, met vaste gezichten Harm Edens, Raoul Heertje en Thomas Acda, staat daarmee op de zevende plaats in de lijst van best bekeken uitzendingen van de dag.

Zaterdag was ook de eerste aflevering van Welkom bij de Romeinen te zien. De historische komedieserie, met onder anderen Carice van Houten, Pierre Bokma en Paul de Leeuw, trok 391.000 belangstellenden naar NPO 3, blijkt zondag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Later op de avond werd op de zender de Idols-documentaire 3Doc: U Kunt Nog Stemmen uitgezonden. Daarvoor kwamen de finalisten van de eerste reeks van de talentenjacht weer bij elkaar om terug te blikken op de roerige periode. 294.000 mensen keken met hen mee.

De best bekeken uitzending van de zaterdag was het achtuurjournaal. 1,8 miljoen mensen stemden daarvoor af op NPO 1.

Al-Shabab verjaagd uit bolwerk Somalië

Een gezamenlijke troepenmacht van het Somalische leger en de Afrikaanse Unie heeft zondag een strategisch gelegen havenstad in Somalië veroverd op de extremistische groepering Al-Shabab. Barawe was het laatste belangrijke bolwerk van Al-Shabab.

Strijders van Al-Shabab boden zondag geen serieus verzet en kozen al voordat de troepenmacht arriveerde het hazenpad. Ze probeerden de militairen nog wel in een hinderlaag te laten lopen aan de rand van de stad, maar dat mislukte, aldus het Somalische leger. "Onze troepen zijn na een weken durend beleg de stad binnengetrokken", zei een legerwoordvoerder. "Inwoners zijn opgelucht dat we er zijn."

De Somalische regering had het sinds 1993 niet meer voor het zeggen in Barawe. Al-Shabab gebruikte de haven in de stad voor de aanvoer van strijders en wapens, maar ook om miljoenen euro's aan houtskool te exporteren. De opbrengst werd gebruikt om de strijd tegen de Somalische regering te financieren.

Turnsters derde na eerste dag WK

De Nederlandse turnsters staan op het WK in het Chinese Nanning na de eerste dag op de derde plaats. Met een score van 214.662 punten staan na vijf van de twaalf subdivisies alleen de Verenigde Staten (235.038) en Rusland (228.135) er beter voor. Maandag wordt de kwalificatie afgerond.

Het Nederlandse team bestaat uit Céline van Gerner, Maartje Ruikes, Lieke Wevers, Sanne Wevers, Lisa Top en Vera van Pol. Alleen de beste acht landen plaatsen zich voor de finale van woensdag. De beste 24 landen krijgen een ticket voor het WK van 2015, het eerste kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro een jaar later.

Bertens nadert hoofdtoernooi Linz

Kiki Bertens is nog een overwinning verwijderd van het hoofdtoernooi in Linz. De Wateringse klopte zondag in de tweede kwalificatieronde de Poolse Katarzyna Piter met 6-1 en 6-3. Bertens strijdt nu met de Tunesische Ons Jabeur om een plek in het hoofdtoernooi.

Bertens had in de eerste ronde in drie sets gewonnen van Tamira Paszek uit Oostenrijk. Ze kan de enige Nederlandse in het hoofdtoernooi worden.

Eriksen brengt Spurs langs Koemans Southampton

Christian Eriksen heeft in de Premer League een einde gemaakt aan Southamptons ongeslagen reeks van vijf duels. De middenvelder van Tottenham Hotspur maakte in het thuisduel tegen de ploeg van trainer Ronald Koeman de enige goal: 1-0. De Spurs wonnen zodoende voor het eerst in anderhalve maand weer eens een competitiewedstrijd.

In de wedstrijd deden veel oud-spelers uit de Eredivisie mee. Koeman had een basisplaats ingeruimd voor Toby Alderweireld, Dusan Tadic en Graziano Pellè. Bij de thuisploeg waren naast Eriksen ook Nacer Chadli en Jan Vertonghen van de partij. Moussa Dembélé viel in bij de Spurs. Het duel was pikant, omdat trainer Mauricio Pochettino afgelopen zomer Southampton voor Tottenham verruilde.

Koploper Chelsea blijft aan de winnende hand. De topper tegen Arsenal werd met 2-0 gewonnen door een benutte strafschop van Eden Hazard in de eerste helft en een goal van Diego Costa in de tweede.

Chelsea gaat met negentien punten uit zeven duels riant aan de leiding. Southampton staat met dertien punten nog altijd verdienstelijk derde. Tottenham en Arsenal nemen respectievelijk de zesde en zevende plaats in.

PvdA wil onderzoek naar kosten comazuipen

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) moet de maatschappelijke kosten van overmatig alcoholgebruik in Nederland onderzoeken. Die oproep doet PvdA-Kamerlid en huisarts Marith Rebel zondagavond in KRO Brandpunt.

"Ik wil de staatssecretaris oproepen om te kijken of we verschuivingen zien, wat de kosten en de gevolgen zijn", aldus Rebel. "Ook welke ziektes, welke aandoeningen, welke maatschappelijke problemen er in relatie tot alcohol nu aan de orde zijn."

Nederlanders zouden tot de zwaarste drinkers van Europa behoren. In een onderzoek uit 2001 werd de maatschappelijke schade van alcohol geschat op meer dan tweeënhalf miljard euro.

Het Kamerlid Rebel wil nieuw onderzoek naar aanleiding van de cijfers die VeiligheidNL vrijdag presenteerde. Daaruit blijkt dat vorig jaar 5200 mensen met een alcoholvergiftiging werden opgenomen op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Dit is ongeveer gelijk aan de aantallen uit 2011 en 2012.

Vorig jaar kwamen 3200 jongeren onder de 25 jaar op de spoedeisende hulp terecht met een alcoholvergiftiging. In 1400 gevallen ging het om een minderjarige. In de leeftijdsgroep 10 tot 17 jaar is het aantal behandelingen sinds 2003 3,5 keer hoger geworden. In de leeftijdsgroep 18 tot 24 is het zelfs vervijfvoudigd.

Van der Poel wint Superprestige in Gieten

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft in Gieten de eerste Superprestigewedstrijd van het seizoen gewonnen. De 19-jarige bleef in Drenthe zijn landgenoot Lars van der Haar voor.

Van der Haar had lange tijd een voorsprong, die maximaal een halve minuut bedroeg. In de laatste ronde sloot Van der Poel, zoon van voormalig wereldkampioen Adri van der Poel, aan. Op een zandpassage plaatste hij vervolgens een versnelling waar de Nederlands kampioen geen antwoord op had.

Van der Poel reed vervolgens solo naar de finish, Van der Haar eindigde als tweede. De Belg Sven Nys finishte als derde. Het was de eerste Nederlandse zege in Gieten sinds 2005. Toen won Richard Groenendaal daar de wedstrijd.

Doden bij zelfmoordaanslag in Tsjetsjenië

Een zelfmoordaanslag in Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië, heeft zondag aan vier agenten het leven gekost. Vier agenten raakten gewond. In Grozny werden zondag Stadsdag en de verjaardag van leider Ramzan Kadirov gevierd.

De aanslag vond plaats bij een concertgebouw in de stad. Agenten op straat controleerden de bezoekers met metaaldetectors. Toen ze een man die zich verdacht gedroeg probeerden te controleren blies die zichzelf op.

Exitpoll: centrumrechts op winst in Bulgarije

De centrumrechtse GERB-partij in Bulgarije gaat zondag aan kop bij de tussentijdse parlementsverkiezingen. Daar wijzen twee exitpolls op. De definitieve uitslag wordt maandag verwacht.

In de ene exitpoll gaat de partij van ex-premier Boyko Borisov aan de leiding met 33,2 procent van de stemmen, in de andere met 33,9 procent. De Socialistische Partij staat op ruime afstand tweede, met zo'n zestien procent van de stemmen.

Aangezien een absolute meerderheid buiten bereik is moet Borisov volgende week vermoedelijk op zoek naar een of meerdere coalitiepartners. Regeringscoalities waren in Bulgarije de afgelopen jaren steevast wankel en werden verlamd door onenigheid. Regeringscoalities waren in Bulgarije de afgelopen jaren steevast wankel en werden verlamd door onenigheid.

Dat maakt het de volgende regering nog moeilijker de reusachtige problemen op te lossen waarmee Bulgarije kampt. De economie van het Balkanland ligt op apegapen en heeft veel last van een ernstige bankencrisis.

Tot overmaat van ramp moet een nieuwe regering ook nog koorddansen op het toneel van de buitenlandse betrekkingen. Bulgarije is lid van de EU, die in een conflict met Rusland is verwikkeld, maar staat door zijn afhankelijkheid van Russisch gas voortdurend onder zware druk om Moskou niet voor het hoofd te stoten.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 8

Dit weekend is de achtste speelronde in de Nederlandse Eredivisie gespeeld. PSV won opnieuw en blijft zo leider van de vaderlandse competitie. Heracles Almelo staat nog steeds laatste maar wist wel haar eerste drie punten te pakken. Ajax en FC Twente speelden allebei gelijk.

Op vrijdag begon de speelronde met spektakel in Arnhem. Liever een Rus met poen dan een Chinees met mihoen was er op de tribune zichtbaar, en in de wedstrijd bleek dit ook wel. ADO Den Haag had een complete offday en het middenveld van Vitesse scoorde in totaal vijf keer: Kelvin Leerdam twee keer en Marko Vejinovic drie keer (waarvan twee penalties). Michiel Kramer scoorde nog voor ADO Den Haag, zijn zesde goal van het seizoen waardoor hij de aanvoerder is van de topscorerslijst. Het eindoordeel: 6-1.

Dat was een dag later opnieuw de uitslag in de wedstrijd tussen Heracles en NAC Breda. De thuisploeg zat nog zonder punt, maar zes verschillende spelers zorgden ervoor dat Heracles toch nog iets te vieren had. Gezien de achterstand van vijf punten op de nummer 17 FC Dordrecht wist de ploeg al dat ze nog altijd laatste zouden blijven. Stipe Perica kreeg nog een rode kaart voor natrappen en zal wellicht enkele wedstrijden vanaf de tribune mogen volgen.

FC Dordrecht wist wat het te doen stond door de hete adem van Heracles Almelo. De ploeg beleefde goede dagen in Friesland eerder dit seizoen toen ze daar SC Heerenveen met een 2-1 overwinning verrasten. SC Cambuur liet echter zien dat het in Leeuwarden anders is: al na 6 minuten stonden ze met 2-0 voor en het werd uiteindelijk 4-1. En passant verloor die andere Friese club opnieuw met 2-1, ditmaal door een late goal van Terell Ondaan bij Willem II. SC Cambuur staat door deze overwinning weer op een knappe vierde plaats.

Go Ahead Eagles is ook een club die nog niet al teveel punten pakte. Vijf punten, net als Dordrecht, waren er in Deventer binnen gehaald. Tegen FC Utrecht leek het er 50 minuten geen moment op dat ze een kans maakten, en stond het 'maar' 2-0 voor de thuisploeg. Maar via een tegengoal vroeg in de helft van Deniz Turuc, een kopgoal van Bart Vriends en een goal in de laatste seconden van Jeffrey Rijsdijk namen de Eagles de punten mee naar huis.

Op zondag begon het met een spektakelstuk tussen PSV en Excelsior. Drie maal scoorde PSV, drie maal was het enigszins fortuinlijk. Jeffrey Bruma pakte met een 3-0 stand nog een rode kaart, maar daarmee werd het niet echt spannend. Het bleef bij die stand in de resterende vijf minuten.

Feyenoord lijkt dan wel weer eindelijk de vorm te hebben gevonden die FC Groningen mist op dit moment. Vier goals, en zowel Kazim als Te Vrede pikten hun momenten mee. Groningen had daar niets tegenin te brengen. Op hetzelfde moment miste AZ niet de vorm, maar wel de kansen. Twente kon hierdoor een punt meenemen, na ook een prachtige goal van Hakim Ziyech. 2-2 was het eindoordeel.

Op papier de topper van het weekend, Ajax - PEC Zwolle, was in de realiteit een wat povere wedstrijd. Ajax en PEC kregen wel enkele kansen in de eerste helft, maar hoe langer de wedstrijd duurde, hoe matiger het werd. Er werd dan ook niet gescoord door beide ploegen. 0-0 was zodoende de eindstand.

Uitslagen

Thuis Uit Datum Tijd
Vitesse ADO Den Haag 03 okt 2014 6-1
Heracles Almelo NAC Breda 04 okt 2014 6-1
SC Cambuur FC Dordrecht 04 okt 2014 4-1
Willem II SC Heerenveen 04 okt 2014 2-1
FC Utrecht Go Ahead Eagles 04 okt 2014 2-3
PSV Excelsior 05 okt 2014 3-0
AZ Alkmaar FC Twente 05 okt 2014 2-2
Feyenoord FC Groningen 05 okt 2014 4-0
Ajax PEC Zwolle 05 okt 2014 0-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 8 6 0 2 18 22 - 7
2 Ajax 8 5 1 2 16 16 - 10
3 PEC Zwolle 8 5 1 2 16 14 - 9
4 SC Cambuur 8 4 3 1 15 15 - 11
5 FC Twente 8 3 5 0 14 15 - 9
6 sc Heerenveen 8 4 2 2 14 11 - 7
7 AZ 8 4 1 3 13 13 - 12
8 Willem II 8 4 0 4 12 11 - 10
9 FC Groningen 8 4 0 4 12 9 - 14
10 Feyenoord 8 3 2 3 11 12 - 6
11 Vitesse 8 3 2 3 11 20 - 15
12 FC Utrecht 8 3 1 4 10 9 - 13
13 Excelsior 8 2 3 3 9 10 - 14
14 Go Ahead Eagles 8 2 2 4 8 10 - 15
15 NAC Breda 8 2 2 4 8 11 - 22
16 ADO Den Haag 8 1 3 4 6 11 - 16
17 FC Dordrecht 8 1 2 5 5 8 - 18
18 Heracles Almelo 8 1 0 7 3 12 - 21

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Michiel Kramer ADO Den Haag 6 8
Memphis Depay PSV 5 5
Luc Castaignos FC Twente 5 8
Mitchell te Vrede Feyenoord 5 8
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 5 8
Mark Uth sc Heerenveen 5 8
Abiola Dauda Vitesse 4 6
Michael de Leeuw FC Groningen 4 7
Jeff Stans Excelsior 4 8
Hakim Ziyech sc Heerenveen / FC Twente 4 8

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
PSV AZ 18 okt 2014 18.30
Willem II Vitesse 18 okt 2014 18.30
Feyenoord Heracles Almelo 18 okt 2014 19.45
FC Twente Ajax 18 okt 2014 20.45
NAC Breda ADO Den Haag 18 okt 2014 20.45
sc Heerenveen SC Cambuur 19 okt 2014 12.30
FC Dordrecht FC Utrecht 19 okt 2014 14.30
Go Ahead Eagles PEC Zwolle 19 okt 2014 14.30
FC Groningen Excelsior 19 okt 2014 16.45

Uitslag Ajax - PEC Zwolle

Om 16.45 uur begon het duel tussen Ajax en PEC Zwolle. Beide ploegen wisten niet tot scoren te komen, waardoor de wedstrijd eindigde zoals hij begon, 0-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Ajax-speler Thulani Serero in duel met PEC Zwolle-speler Thomas Lam. (PRO SHOTS / Peter Lous)

AFC Ajax

0 - 0

PEC Zwolle

 
 Gele kaart: Zimling, Klaassen (AFC Ajax), Thomas, Rienstra (PEC Zwolle)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.892
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen (Viergever/46)
Klaassen
Zimling (Kishna/46)
Serero
Schöne (El Ghazi/69)
Sigthórsson
Andersen
  Hahn
v. Polen
v.d. Werff
Broerse (Sainsbury/46)
v. Hintum
Lam (Dekker/88)
Drost
Rienstra
Saymak (Lukoki/24)
Necid
Thomas

[upd] Dordrecht: 'Geen ebola maar malaria'

Het zal nog zeker tot maandag duren voordat bekend is of de man die is opgenomen in het ziekenhuis in Rotterdam daadwerkelijk ebola heeft. Dat heeft de GGD in Dordrecht zondag gezegd.

De man uit Sierra Leone werd zaterdagavond opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Daar was hij eerder op de avond in elkaar gezakt op de huisartsenpost. Omdat hij ebolaverschijnselen heeft, werd hij meteen geïsoleerd en is daarna naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. Ook daar ligt hij afgeschermd van andere patiënten en mogen artsen hem alleen met beschermende kleding behandelen. De GGD en het RIVM houden mensen die met hem op de huisartsenpost zijn geweest, in de gaten of zij ook ziek worden.

De ruimte waar de man niet lekker werd, wordt schoongemaakt. Patiënten op de spoedeisende hulp in Dordrecht hebben geen enkel risico gelopen, benadrukt het ziekenhuis. Ook mensen die in het Erasmus MC liggen hoeven zich volgens dat ziekenhuis geen zorgen te maken.

Update 18:35
Novum meldt: de man die zaterdag met ebolaverschijnselen werd opgenomen in het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht heeft naar alle waarschijnlijkheid geen ebola. Dat blijkt uit eerste bloedtesten in het Erasmus MC, bevestigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag. De man heeft malaria.

Voor de definitieve uitslag is nog een tweede test nodig, die wordt uitgevoerd in Hamburg. De uitslag wordt over enkele dagen verwacht. Als die hetzelfde is, kan met zekerheid worden gesteld dat de patiënt tijdens zijn reis vanuit Sierra Leone naar Nederland geen besmettingsgevaar vormde voor de mensen in zijn omgeving.

De patiënt uit Dordrecht werd zondagochtend overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. De uitgevoerde testen wijzen op dit moment niet op een besmetting met het ebolavirus, benadrukken het ziekenhuis en het RIVM. Wel is de aanwezigheid van malaria vastgesteld, waarvoor hij wordt behandeld.

De patiënt wordt tot het einde van de incubatietijd gevolgd door de GGD, zodat eventuele nieuwe ziekteverschijnselen snel gesignaleerd kunnen worden. Het ebolaprotocol in het Erasmus MC blijft van kracht tot de resultaten van de tweede test bekend zijn.

De afgelopen weken werden vaker mensen opgenomen met symptomen van ebola. In alle gevallen bleek het loos alarm.

Uitbreiding Crusader Kings 2 komt 14 oktober

Charlemagne is de nieuwe uitbreiding voor Crusader Kings 2. De uitbreiding brengt nieuwe personages, events, en een extra eeuw met zich mee. Je kunt daarnaast je eigen koninkrijk of imperium stichten en al jouw prestaties bekijken in de Chronicle. Charlemagne komt op 14 oktober uit voor pc, Mac en Linux.

Tegelijkertijd komen ook wat DLC-packs uit die vooral cosmetische dingen bevatten zoals portretten.

'IS wil terroristen als vluchtelingen sturen'

De extremisten van Islamitische Staat (IS) smeden in hun bolwerken in het noorden van Syrië en Irak plannen om groepjes terroristen als vluchtelingen naar West-Europa te loodsen. Dit meldde zondag de Duitse krant Bild am Sonntag die zich op kringen in de veiligheidsdiensten beroept.

Amerikaanse geheim agenten zouden gesprekken hebben afgeluisterd waar IS-leiders plannen ontvouwen om groepjes van vier terroristen als vluchtelingen naar Europa te sturen. Het plan zou mede zijn ontstaan omdat vliegvelden en vliegtuigen steeds beter worden beveiligd.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tegenover Bild am Sonntag bevestigd dat ze van dit scenario op de hoogte is. Maar er zijn geen aanwijzingen dat er concreet aanslagen in Duitsland worden voorbereid.

Spekman: tijd rijp voor eigen geluid PvdA

De PvdA moet zich activistischer opstellen. Partijvoorzitter Hans Spekman vindt dat de partij meer met een eigen geluid moet komen nu veel plannen van het kabinet zijn aangenomen. "Ik vind het belangrijk dat we politiek bedrijven vanuit onze eigen waarden en dat we onszelf nooit verloochenen", reageert hij zondagavond in Nieuwsuur op de onvrede in de partij.

De 'gierende onzekerheid' bij onder meer ouderen en gehandicapten over de decentralisatie in de zorg moet reden zijn voor PvdA'ers om de vinger heel nauw aan de pols van de samenleving te houden. De partij zou nu veel wetgeving is aangenomen meer op moeten komen voor zekerheden van mensen. "En die ruimte gaan we gebruiken."

De voorzitter heeft alle geledingen van de partij gevraagd samen te werken. De bedoeling is dat zij waarschuwen als er problemen zijn bij de zorg in gemeenten. Spekman begrijpt dat de veranderingen op dat gebied mensen onzeker maakt 'en soms ook boos, juist ook op de PvdA'. "Als er fouten optreden, vind ik dat we meteen moeten optreden als politieke partij", zegt hij. "Dat is de dure plicht van de Partij van de Arbeid, die staat voor een verzorgingsstaat die mensen zekerheid biedt."

De PvdA kreeg afgelopen week kritiek vanuit de afdeling Friesland, de senaat en de Tweede Kamerfractie. Eerder dit jaar leed de regeringspartij twee verkiezingsnederlagen en in de peilingen is nog geen herstel zichtbaar.

Duitse kritiek op plannen ECB zwelt aan

De kritiek in Duitsland op de plannen van de Europese Centrale Bank (ECB) om schuldpapieren bij de banken te gaan opkopen, zwelt steeds verder aan. Critici zijn bang dat de ECB door het opkoopprogramma veel risico's neemt en eventuele verliezen op het bordje van de belastingbetaler legt.

De president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, liet aan het blad Focus weten dat de ECB het risico loopt schuldpapieren met zwakke kwaliteit te kopen. "Daardoor worden de kredietrisico's die banken aangaan zonder een goede overeenkomst bij de ECB gelegd en daarmee de belastingbetaler", aldus de Bundesbank-president. Het is niet de eerste keer dat Weidmann kritiek uit op de plannen van de ECB.

De minister van Financiën van de Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder, zei tegen de krant Münchner Merkur te vrezen dat de ECB een zogenoemde 'bad bank' kan worden door het opkoopprogramma, een bank met slechte bezittingen. "Het wordt een hete herfst waarin op verschillende niveaus tegen de plannen van de ECB zal worden gevochten", stelde de minister. Söder verlangt van de Duitse regering dat zij zich tegen de plannen keert.

Gewonde bij schiet- en steekincident Hellevoetsluis

Een 29-jarige man uit Hellevoetsluis is zondagochtend gewond geraakt bij een steekincident. Hij werd meerdere malen in zijn bovenlichaam gestoken en is naar een ziekenhuis gebracht. Hij verkeert niet in levensgevaar. Op de plaats waar het slachtoffer lag zijn kogelhulzen gevonden.

Het incident gebeurde rond 04.45 uur op de Parnassialaan in Hellevoetsluis, waarna een omstander het bebloede slachtoffer zag en de politie belde. Een zoektocht naar de dader leverde verder niets op. De toedracht van het incident is nog onduidelijk. De politie zoekt getuigen.

Ier Martin wint Ronde van Lombardije

Daniel Martin heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De Ierse renner reed in de laatste grote klassieker van het seizoen in de slotkilometer weg uit een groep met favorieten. De Spanjaard Alejandro Valverde en de Portugees Rui Costa kwamen in Bergamo als tweede en derde over de streep.

Pieter Weening speelde ook een rol in de finale, maar de Fries werd met zijn Belgische medevluchter Ben Hermans vijf kilometer voor de finish ingerekend. Op het laatste klimmetje bleef een select groepje favorieten over, zonder Nederlanders. Op een aanval van Martin vlak voor de finish moest iedereen het antwoord schuldig blijven.

Met zijn zege treedt Martin in de voetsporen van zijn landgenoot Sean Kelly, die de 'ronde van de vallende bladeren' maar liefst drie keer wist te winnen. Voor de 28-jarige Martin is het de tweede grote klassieker op zijn erelijst. Vorig jaar won hij Luik-Bastenaken-Luik.

Valverde pakt dankzij zijn tweede plaats de leiding in de stand om de World Tour. Hij neemt de eerste plaats over van Alberto Contador. De World Tour wordt deze maand afgesloten met de Ronde van Peking.

De Vrij en Braafheid winnen opnieuw met Lazio

Stefan de Vrij en Edson Braafheid hebben met Lazio Roma de tweede zege op rij geboekt. De twee Nederlandse verdedigers speelden in de 3-2 thuiszege op Sassuolo de gehele wedstrijd mee. Beide teams eindigden het duel met tien man. Na vijftig minuten kreeg Lazio-verdediger Lorik Cana zijn tweede gele kaart. Tien minuten volgde hetzelfde lot voor Federico Peluso.

Lazio leidde bij rust met 3-1 door treffers van Stefano Mauri, Filip Djordjevic en Antonio Candreva. Sassuolo scoorde bij 2-0 tegen via Domenico Berardi. Het talent vond in de tweede helft nogmaals het net, maar verder kwamen de bezoekers niet.

Udinese verzuimde om koplopers Juventus en AS Roma op de ranglijst te achterhalen. Het kwam thuis niet verder dan 1-1 tegen Cesena, dat in de 92e minuut langszij kwam via een benutte strafschop van Emmanuel Cascione. Udinese volgt op twee punten van de twee koplopers.

Overige uitslagen Serie A zondag:

Empoli - Palermo 3-0

Parma - Genoa 1-2

Sampdoria - Atalanta 1-0

Djokovic maakt gehakt van Berdych in finale

Novak Djokovic heeft op overtuigende wijze voor de vijfde keer het tennistoernooi van Beijing gewonnen. De Serviër maakte zondag in de finale gehakt van Tomas Berdych uit Tsjechië: 6-0 en 6-2. Djokovic boekte zodoende in Beijing zijn 24e zege en verloor er nog nooit.

Djokovic leek op weg naar een 'double bagel'. Bij 6-0 en 5-0 kreeg hij op eigen service een matchpoint. Berdych werkte die weg, wist nog twee games af te snoepen, maar ging uiteindelijk toch ruim onderuit.

Israël verjaagt indringers uit Libanon

Israëlische troepen hebben zondag het vuur geopend op indringers uit Libanon. Het salvo joeg de verdachten op de vlucht de Libanese grens weer over, meldt het leger.

Het leger onderzoekt het voorval nog en liet in het midden of het strijders of burgers betrof. Ook is nog onduidelijk waar het incident zich precies voltrok.

Israël vocht in 2006 een korte oorlog uit met de radicale Libanese Hezbollah-beweging. Sindsdien bewaren de beide kampen een gewapende vrede, hoewel kleinere strijdgroepen zo nu en dan een enkele raket op Israël afvuren.

Glastonbury 2015 binnen halfuur uitverkocht

Alle kaarten voor de aanstaande editie van Glastonbury Festival waren zondag in 25 minuten uitverkocht. In de reguliere verkoop die zondag om 09.00 uur begon vlogen 120 duizend kaarten de deur uit, nadat er in de voorverkoop al vijftienduizend waren verkocht, laat de organisatie weten.

Nooit eerder vlogen tickets voor het grootste openluchtmuziekfestival ter wereld zo snel over de toonbank, schrijven Britse media. Het oude record werd vorig jaar gevestigd en stond op 87 minuten.

Mensen telden 225 pond, zo'n 287 euro, neer voor een kaart, zonder dat het programma bekend is. Namen die in verband worden gebracht met Glastonbury 2015 zijn Fleetwood Mac en Queen. Het festival vindt volgend jaar plaats van 24 tot en met 28 juni in Pilton.

Paus roept op tot 'nederig' oordeel over seks

Paus Franciscus heeft de bisschoppen die hij in Rome heeft samengeroepen op het hart gedrukt bescheidenheid aan de dag te leggen als ze zich uitspreken over huwelijks- en gezinskwesties. De paus opende zondag een tweeweekse bisschoppensynode met een mis in de Sint-Pieterskerk.

De verwachtingen voor de vergadering van tweehonderd kardinalen en bisschoppen uit de hele wereld zijn hoog. Veel gelovigen hopen dat de synode, in de geest van de nederigheid en het mededogen die Franciscus sinds het begin van zijn pontificaat predikt, de strikte voorschriften versoepelt en zo de leer dichter bij het dagelijkse leven van de kerkganger brengt. Het conservatieve smaldeel van de kerk hoopt de bestaande regels juist te bekrachtigen.

De paus liet vorig jaar onderzoeken hoe de gewone gelovige denkt over de regels van de kerk voor huwelijk, gezin en seksualiteit. Toen daaruit een enorme kloof tussen geestelijken en leken bleek, schreef hij zijn eerste bisschoppensynode uit.

Twee van de heetste hangijzers zijn het gebruik van voorbehoedsmiddelen en de deelname van gescheiden en hertrouwde kerkleden aan de communie. De kerk beschouwt hertrouwde gelovigen tot op heden als overspeligen en weert hen van het sacrament, tenzij ze afzien van seks met hun nieuwe partner. Behalve die twee hoofdpijndossiers komen ook heikele thema's als samenwonen en homohuwelijk aan bod.

''Herders laden ondraaglijke lasten op de schouders van anderen'', zei Franciscus zondagochtend in zijn preek. ''Synodes zijn niet bedoeld om schitterende en spitsvondige denkbeelden te bespreken, of om na te gaan wie het intelligentst is.'' De vergadering is veeleer een kans 'om ruimhartig aan de slag te gaan met oprechte vrijheid en nederige vindingrijkheid', aldus de paus.

De kerkvergadering in het Vaticaan eindigt op 19 oktober.

Samsom accepteert missen energiedoelen niet

Het is onacceptabel en onverteerbaar als de afspraken over duurzame energie niet worden nagekomen. PvdA-leider Diederik Samsom zegt zondag op de partijsite dat de doelen in het energieakkoord 'het absolute minimum' zijn.

Hij verwacht aanvullende voorstellen van het kabinet, bijvoorbeeld voor meer energiebesparing in huizen en kantoren of meer investeringen in aardwarmte of windenergie. De PvdA-politicus wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) komende week aantoont op welke manier hij van plan is de doelen alsnog te halen.

Samsom reageert op een rapport van vier instanties, waaronder het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving, waarin de verwachting wordt uitgesproken dat in 2020 waarschijnlijk maar 10,6 procent van de energie in Nederland duurzaam wordt opgewekt. Het rapport verschijnt dinsdag, maar RTL Z, berichtte er vrijdag al over.

In het energieakkoord is vastgelegd dat het percentage in 2020 veertien procent moet zijn, en in 2023 zestien procent. In het gunstigste geval wordt in Nederland over zes jaar 12,4 procent van de energie duurzaam opgewekt, zo zou uit het rapport blijken. Van het totale energieverbruik in Nederland kwam in 2012 4,5 procent uit duurzame bronnen als zon, wind of biomassa. In de Europese Unie wordt gemiddeld veertien procent energie duurzaam opgewekt.

De PvdA-leider spreekt van 'zeer zorgelijk nieuws'. Hij vreest dat duurzame-energiedoelen uit beeld verdwijnen. "Dat is nu precies hoe het dus niet moet. Mooie afspraken maken, maar ze dan niet waarmaken. Niet zozeer omdat de getallen heilig zijn, maar omdat we de toekomst van onze kinderen veilig willen stellen."

Samsom noemt het 'van levensbelang' dat Nederland snelheid maakt met duurzame energie en stelt dat er 'enorme kansen' liggen. Hij denkt voor Nederland een koplopersrol is weggelegd op het gebied van duurzame technologie. "Van wind op zee, tot aardwarmte, tot revolutionaire zonnecellen, tot elektrisch vervoer."

Uitslagen Eredivisie 05/10/2014

Om 14.30 uur werden twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. FC Groningen trok naar De Kuip voor een wedstrijd tegen Feyenoord. AZ ontving FC Twente. Feyenoord won met 4-0. AZ en FC Twente kwamen beiden twee keer tot scoren. 

Feyenoord

4 - 0

FC Groningen

 24' Kazim-Richards
 58' Immers
 84' Boëtius
 89' Te Vreede
   
 
 Gele kaart: Kieftenbeld, Botteghin, (FC Groningen)
 Rode kaart: Kappelhof (56/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 44.000
Arbiter: v. Siechem
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Wilkshire
v.Beek
Kongolo
Nelom
El Ahmadi (Vilhena/83)
Immers
Clasie
Toornstra
Kazim-Richards (Te Vrede/71)
Manu (Boëtius/77)
  Padt
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
v.Nieff
Lindgren
Chery
Kieftenbeld
Antonia (Bos/46)
Hoesen
v.d.Velden (Baas/60)

AZ

2 - 2

FC Twente

 28' Mühren
 85' Tankovic
   55' Ebecilio 
 59' Ziyech 
 
 Gele kaart: Rochet (AZ), Marsman, Bengtsson (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15333
Arbiter: Wiedemijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Luckassen
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen
Gudelj
Ortíz (Tankovic/68)
Elm
Hupperts (Rosheuvel/68)
Mühren
Haye
  Marsman
Martina
Bengtsson
Bjelland
Schilder
Ebecilio
Ziyech
Mokotjo
Corona
Castaignos
Mokhtar (Miyaichi/59)

Paarden mishandelen mag, het is cultuur!

Deze oma pikt het niet dat dierenleed tijdens rodeo's naar buiten wordt gebracht door een paar activisten. Het is immers cultuur en daar zijn wij niet goed op aangepast. Het is allemaal niet erg en zo, want het zijn maar een paar paarden die flink misbruikt worden.

We leven dus in 2014 en dit is nog steeds gaande; horse tripping. De lasso snijdt in de benen van het paard als deze getackeld wordt. Bij de derde of vierde keer breekt het paard zijn benen en wordt het gedood. Wal-ge-lijk. 

Meer info over Horse Tripping hier

[Upd] 'Operatie F1-coureur Bianchi afgelopen'

Formule 1-coureur Jules Bianchi is na de Grand Prix van Japan bewusteloos afgevoerd naar het ziekenhuis. De Fransman raakte in de 44e ronde van de baan, waarbij hij tegen een takelwagen aankwam. Die stond klaar om de auto van de één ronde eerder gecrashte Adrian Sutil weg te halen.

Volgens officiële berichten zou de 25-jarige Marussia-coureur met de traumahelikopter afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Het slechte weer stond dat echter niet toe, waardoor de Fransman met een ambulance werd vervoerd.

Sutil zelf zag het ongeluk gebeuren en bevestigde dat Bianchi zijdelings tegen de takelwagen aanreed. Na de versoberde podiumceremonie, er werd geen champagne gespoten, werd door de zeer zorgelijk kijkende coureurs vooral gezegd dat de gedachten naar Bianchi gingen.

Sutil tegenover SkySports: "Nadat ik gecrasht was werd er met gele vlaggen gezwaaid, terwijl het steeds harder begon te regenen. Een ronde later kwam Jules eraan en hij ging er op vrijwel dezelfde manier af als ik. Het was min of meer dezelfde crash, alleen was de uitkomst voor hem een stuk ernstiger." Volgens Sutil had in die situatie de safety car de baan op moeten komen. "Dit is een van de moeilijkste bochten op het circuit, zeker aan het eind van de race en met deze weersomstandigheden."

Nico Rosberg liet tegenover het Duitse RTL weten dat hij informatie heeft gekregen, maar niet in detail wil treden. "Het is zeer, zeer ernstig", aldus de Duitser.

Lewis Hamilton heeft eveneens gereageerd, nadat hij tegenover SkySports in het kort zijn verhaal over de race deed. "Het is duidelijk een enorme anti-climax om te horen dat een van de rijders ernstig gewond is geraakt. Ik reed door die bocht en zag dat er een takelwagen stond om een gecrashte auto weg te halen. Pas toen ik er weer langs reed en de rode vlaggen gezwaaid werden zag ik dat er nog een auto bij betrokken was. Mijn gedachten zijn bij Jules en ik hoop dat hij in orde is."

Het medische team is bezig met het behandelen van Bianchi na diens crash (Foto: Getty)


Update 11.20 uur

Inmiddels is bekend dat Graeme Lowdown, de manager van Bianchi, net als enkele vertegenwoordigers van Ferrari - waaronder teambaas Marco Mattiacci - is afgereisd naar het ziekenhuis waar de coureur naar is vervoerd. Bianchi is een lid van het opleidingsprogramma van Ferrari. Over de conditie van de Fransman is verder nog niks bekend.

Veel coureurs hebben inmiddels via Twitter hun hoop uitgesproken dat hun collega in orde is, terwijl Felipe Massa samen met Mattiacci mee naar het ziekenhuis is gegaan.

Update 12.05 uur

Volgens F1Today heeft race steward Mika Salo gezegd dat Bianchi een harde klap op zijn hoofd heeft gekregen bij het ongeval. "Terwijl er met dubbele gele vlaggen werden gezwaaid crashte Bianchi en kwam hij recht onder de takelwagen terecht", aldus de Fin. "Daarbij kreeg hij een harde klap op zijn hoofd te verduren." Het doet enigszins denken aan de crash van Maria de Villota, die in 2012 tijdens een rechtelijntest voor - eveneens - Marussia tegen de laadklep van een vrachtwagen aanreed. Zij verloor daarbij een oog.

Felipe Massa zegt volgens ESPN dat hij al voor het ongeluk riep dat de race gestopt moest worden vanwege de weersomstandigheden. "Wat mij betreft is de race te vroeg gestart, want het was nog niet te doen om normaal te rijden. Ook hebben ze het te laat stilgelegd. Vijf ronden voor het ongeval met Jules schreeuwde ik via de boordradio al dat de race gestopt moest worden omdat er teveel water op de baan stond. Op het moment wil ik alleen maar weten hoe het met Jules is", aldus de Braziliaanse Williams-coureur.

Bianchi wordt behandeld in het Mie Universitair Ziekenhuis in de stad Tsu. Volgens Craig Slater van SkySports is hij niet, zoals eerder vermeld, vanwege de weersomstandigheden met een ambulance in plaats van een helikopter vervoerd, maar om medische redenen.

Update 13.11 uur

Philip Bianchi, de vader van Marussia-coureur Jules, zou tegenover het Franse tv-station France 3 gezegd hebben dat zijn zoon op het moment geopereerd wordt. Hij zou een bloeding in zijn hoofd hebben en volgens vader Philip is zijn toestand 'kritiek'. Ook meldde hij dat er over de toestand van zijn zoon voorlopig niet veel gezegd kan worden.

Na de operatie moet men zo'n 24 uur wachten om te kijken hoe de situatie rond de gezondheid van Bianchi zich gaat ontwikkelen. De Fransman zou in coma vervoerd zijn naar het ziekenhuis in Tsu - zo'n vijftien kilometer van Suzuka - maar hij ademde wel zelfstandig.

Autosportbond FIA heeft inmiddels ook bevestigd dat Bianchi geopereerd wordt en dat hij 'ernstig hoofdletsel' heeft opgelopen.

De Japanse politie is niet lang na het ongeval op het circuit van Suzuka gearriveerd om de restanten van Bianchi's wagen in beslag te nemen voor onderzoek.

Update 15.53 uur

Volgens het Franse L'Équipe is de operatie inmiddels achter de rug. Dat meldt een woordvoerder van Ferrari, waarvan teambaas Marco Mattiacci samen met Felipe Massa achter Bianchi aan is gereisd naar het ziekenhuis. Bianchi zou zelfstandig ademen, maar meer is er niet bekend. 

De verwachting was dat het Mie Universitair Ziekenhuis in Tsu, waar Bianchi behandeld wordt, later met een verklaring zou komen over de toestand van de Fransman. Dit zou gebeuren nadat de operatie is voltooid en de coureur naar de intensive care is verplaatst, maar men heeft bekendgemaakt dat dat zondag niet meer zal gebeuren.

Via Twitter duiken meerdere foto's op van de situatie na het ongeval, die eventueel als schokkend ervaren kunnen worden. Zo is hier de arts te zien die Bianchi onderzoekt terwijl de Fransman nog in de zwaar beschadigde auto zit. Ook is te zien dat er een flinke deuk in de helm van de Marussia-coureur zit.

Ook is er een filmpje in omloop van vlak na het ongeval:

Situatie na de crash van Bianchi (Bron: YouTube)

Van Gaal wint met United moeizaam van Everton

Louis van Gaal lijkt Manchester United langzamerhand op de rit te krijgen. De Nederlandse coach boekte zondag zijn tweede overwinning op rij. Everton werd op Old Trafford moeizaam met 2-1 verslagen. Ángel Di María en Radamel Falcao scoorden voor United. Steven Naismith kopte de 1-1 binnen. Ploeggenoot Leighton Baines miste daarvoor een strafschop.

Dailey Blind en Robin van Persie speelden de gehele wedstrijd mee bij United, dat vorige week West Ham United al versloeg. De thuisploeg ontsnapte in de slotfase tot driemaal toe aan de gelijkmaker. Doelman David de Gea hield zijn ploeg op de been. De Spanjaard stopte in de eerste helft ook al een penalty.

Door de zege stegen de Red Devils van de tiende naar de vierde plaats, met elf punten uit zeven duels. Koploper Chelsea heeft vijf punten meer en speelt later op de dag nog tegen Arsenal. Everton, de laatste jaren een vaste waarde in de subtop, staat zeventiende.

In de Primera División blijft Sevilla uitstekend presteren. De Zuid-Spanjaarden klopten Deportivo La Coruña met 4-1. Oud-AZ'er Haris Medunjanin scoorde voor Deportivo de 1-1. Stéphane M'Bia (2), Vitolo en Carlos Bacca waren doeltreffend voor de nummer drie van de Primera División.

Britten slopen hutten en brandmelders op veerboot

De marechaussee heeft zondagochtend vijf Britten aangehouden die twee hutten en brandmelders hadden vernield aan boord van een ferry. Nadat ze waren verhoord en ze de schade van in totaal ongeveer zeshonderd euro hadden vergoed werden ze in vrijheid gesteld.

De vijf van 24 tot 27 jaar werden aangehouden toen ze vanuit Groot-Brittannië in Europoort bij Hoek van Holland waren aangekomen. Vermoedelijk in de gebruikelijke ladderzatte toestand, maar dat zei de marechaussee er niet bij. Dat ligt immers toch voor de hand. Proost!

De Vroome onderuit in kwalificaties Osaka

Indy de Vroome kan deelname aan het tennistoernooi van Osaka vergeten. De 18-jarige Brabantse ging zondag in de tweede kwalificatieronde onderuit tegen Tori Kinard: 4-6, 6-1 en 5-7. De Vroome, de mondiale nummer 204, staat op de wereldranglijst 172 plekken hoger dan de Amerikaanse.

De Vroome had in de eerste ronde gewonnen van de thuisspelende Kotomi Takahata. Door haar uitschakeling is er geen Nederlandse inbreng in het hoofdschema.

Israël geeft bejaarden Gaza toegang tot moskee Al-Aqsa

Het Israëlische leger laat 1500 bejaarde Palestijnen uit de Gazastrook naar Jeruzalem gaan om in de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg te kunnen bidden. Israël versoepelt de uitreisbeperkingen die het in 2007 oplegde aan Gaza toen Hamas er de macht overnam.

Moslims vieren dezer dagen Eid-al-Adha, het driedaagse Offerfeest. Gelovigen vieren dat graag in de Al-Aqsa-moskee, de op twee na heiligste plaats in de islam. Dit weekeinde vierden joden ook Jom Kippoer of Grote Verzoendag. De veiligheidsmaatregelen waren daarvoor verscherpt.

Het leger laat zondag vijfhonderd Gazanen toe in het heiligdom in Jeruzalem. De komende twee dagen volgen er nog eens duizend. Alleen Palestijnen van boven de zestig komen in aanmerking voor een reisvergunning.

Afgelopen zomer vochten Israël en Hamas een wekenlange oorlog uit die meer dan duizend mensen het leven kostte. Het overgrote deel van hen was Palestijn.

Kind dood door vallende geit

In het Oost-Turkse Diyarbakir is een 13-jarig kind omgekomen toen een geit uit de lucht kwam vallen. Het dier was door de vader van de jongen op het dak van een flatgebouw van zes verdiepingen gestald in afwachting van de slacht voor het offerfeest. Maar de geit sprong over de afrastering op de rand van het dak heen en stortte zo aan de voorkant van het pand neer op het spelende kind, meldde zondag het Turkse persbureau Dogan.

De jongen werd zwaar gewond naar een ziekenhuis gebracht, maar overleed aan zijn verwondingen. De plaatselijke justitie onderzoekt het incident.

Uitslag PSV - Excelsior

PSV heeft het Eredivisieduel tegen Excelsior met 3-0 gewonnen. De Eindhovenaren behouden zo de leiding in het kampioenschap, al zullen ze het in de komende wedstrijd wel moeten stellen zonder Jeffrey Bruma, want hij kreeg, evenals trainer Philip Cocu rood. Excelsior blijft twaalfde staan.

Narsingh op weg naar de 2-0, terwijl Excelsior-doelman Coutinho valt (Pro Shots/Kay Int Veen)
Narsingh op weg naar de 2-0, terwijl Excelsior-doelman Coutinho valt (Pro Shots/Kay Int Veen)

PSV

3 - 0

Excelsior

 35' Maher
 45' Narsingh
 51' Locadia
   
 
 Rode kaart: Bruma (60) (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: -
Arbiter: Gözübüyük
Bijzonderheden: PSV-trainer Cocu werd in de 62e minuut naar de tribune gestuurd
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Hendrix
Maher
Narsingh
Locadia (Vloet/82)
Jozefzoon (Guardado/74)
  Coutinho
Karami
Fischer
Van Diermen
Kuipers
Kruys (Bruins/71)
Stans (Maletic/84)
Auassar
Botaka
Van Weert
Van Mieghem (De Reuver/84)

'Verbod op sterke wiet en hasj kan niet'

Plannen van het kabinet om sterke cannabis tot harddrug te bestempelen moeten terug naar de tekentafel, of beter nog, de prullenmand in. Volgens experts van de douane is een verbod niet te handhaven.

En dat komt niet eens doordat men meent dat straatdealers hun kont zouden afvegen met een dergelijk verbod. De hoofdscheikundige van de dienst Douane/Belastingen betoogt namelijk dat het onmogelijk is om het thc-gehalte betrouwbaar vast te stellen.

Onder meer door veredeling van wietplanten ('doorfokken') is het gehalte van deze werkzame stof fors gestegen. Dat zou leiden tot toenemende schade bij gebruikers, schrijft De Telegraaf. Met name de VVD wil daarom een verbod op cannabis met meer dan 15 procent thc. Dat is ook in het regeerakkoord vastgelegd.

Volgens de scheikundige kan er bij het ene laboratorium met een thc-gehalte van 17 procent uit de bus komen, terwijl een ander met 13 procent op de proppen komt. Dat is onwerkbaar en dus moet het plan van tafel, aldus de experts.

IS bestookt belegerd Kobani

Het belegerde Noord-Syrische grensstadje Kobani is zondag opnieuw onder vuur komen te liggen. Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) schoten minstens tien raketten op de stad af, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

IS zou ook tankgranaten en mortieren inzetten om de verdedigers van het Koerdische Kobani op de knieën te dwingen. Volgens het Observatorium, dat zijn informatie betrekt van activisten ter plaatse, zijn zaterdagnacht in de strijd om Kobani en door luchtaanvallen van de Amerikanen en hun bondgenoten zeker zestien IS-strijders gedood. Ook zouden elf Koerden zijn gesneuveld.

Aan de Turkse zijde van de grens waren de dreunen van de bombardementen op Kobani zondag duidelijk te horen. Vanuit de stad kringelden rookpluimen omhoog.

Opstelten: minder regeldruk voor middelgrote bedrijven

De administratieve lasten voor middelgrote bedrijven gaan omlaag. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft de Tweede Kamer laten weten dat deze bedrijven minder zullen worden lastiggevallen met boekhoudkundige regels. Ook hoeven ze geen jaarrekening door een accountant te laten opstellen.

VVD en CDA hadden hierop aangedrongen in een motie. Opstelten staat daar positief tegenover, zo meldt hij. Voor kleinere bedrijven gelden al vrijstellingen. De minister komt met wetswijziging om die te verruimen.

Minder regeldruk voor middelgrote bedrijven
Opstelten: minder regeldruk voor middelgrote bedrijven (Foto: ANP)

Sharapova verslaat Kvitova in finale Beijing

Het tennistoernooi van Beijing is een prooi geworden voor Maria Sharapova. De als vierde geplaatste Russin klopte in de finale de Tsjechische Petra Kvitova (3) in drie sets: 6-4, 2-6 en 6-3. Sharapova boekte haar vierde toernooizege van het jaar en de 33e uit haar loopbaan.

Sharapova begon met vertrouwen aan de wedstrijd. Ze won immers de voorgaande vier ontmoetingen met Kvitova, de winnares van Wimbledon. Dat werden er vijf op een rij, ondanks een inzinking in de tweede set. Sharapova stijgt door de zege ten koste van Simona Halep naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Kvitova liet een kans onbenut om voor de tweede week op rij een toernooi te winnen. Ze zegevierde vorige week in Wuhan.

'Kim Jong-un niet ziek'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft geen problemen met zijn gezondheid. Dat heeft de secretaris van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij, Kim Yang-gon, gezegd, zo meldt de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Ryoo Kihl-jae zondag op tv.

Kim Yang-gon was samen met twee andere hooggeplaatste Noord-Koreaanse functionarissen in Zuid-Korea voor een verrassingsbezoek aan de sluitingsceremonie van de Aziatische Spelen. Tijdens het bezoek is afgesproken dat Noord- en Zuid-Korea weer gaan praten.

De mededeling van Kim Yang-gon heeft de onduidelijkheid rondom Kim niet uit de wereld geholpen. De leider is sinds 3 september niet meer in het openbaar gezien. De Noord-Koreaanse staatstelevisie berichtte eerder dat Kim onwel was, maar dat hij nog steeds het land leidt. Zijn afwezigheid heeft tot veel speculatie geleid over zijn gezondheid en over de machtsverhoudingen in het stalinistische land. Eerder dit jaar verschenen beelden van Kim Jong-un waar hij met moeite loopt tijdens een plechtigheid.

'Kim Jong-un niet ziek'
'Kim Jong-un niet ziek' (Foto: ANP)

'KLM blijft Nederlands'

Volgens KLM-topman Camiel Eurlings zal de KLM niet door het Franse zusterbedrijf Air France worden opgeslokt. Dat zei hij bij de opening van een KLM-personeelsfeest ter gelegenheid van het 95-jarige bestaan van de luchtvaartmaatschappij.

Er is onder het personeel kritiek op Eurlings ontstaan omdat hij te onzichtbaar zou zijn geweest tijdens de staking van Air France-piloten. De onderhavige bezuiniging bij de zustermaatschappij zou het Nederlandse luchtvaartbedrijf volgens bezorgde KLM'ers de das om kunnen doen.

Eurlings spreekt dit tegen. "KLM wordt de komende jaren juist blauwer en we blijven Nederlands", zo citeert Het Parool hem. Het voormalige CDA-Kamerlid had eerder aangegeven zich afzijdig te hebben gehouden omdat hij zich als KLM-topman niet wilde bemoeien met een conflict bij het zusterbedrijf.

In 2004 fuseerde de KLM met het grotere Air France. Bij een fusie met een grotere partij wordt vanuit het perspectief van de laatste doorgaans van een overname gesproken. Maar in dit geval is er sprake van een overkoepelend bedrijf Air France-KLM waarbinnen beide maatschappijen als dochter fungeren. Die constructie heeft het KLM-personeel echter nooit geheel gerustgesteld.

Zieke B.B. King (89) schrapt shows

B.B. King heeft het restant van zijn tournee afgeblazen. De 89-jarige blueslegende werd tijdens zijn concert vrijdagavond in Chicago niet goed, omdat hij kampt met uitdroging en extreme vermoeidheid.

"Hij is onmiddellijk onderzocht door een dokter, die uitdroging en uitputtingsverschijnselen constateerde", staat in een verklaring op Kings website. "Daarom zijn de acht resterende shows van zijn huidige tournee geannuleerd."

King won meer dan vijftien Grammy Awards en werd in 2006 geëerd met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die de Amerikaanse regering kan toekennen aan een burger.

Betogers Hong Kong beloven wegen vrij te maken

De demonstranten die al een week lang het bestuurlijke hart van Hong Kong bezet houden halen enkele van hun barricades weg. Dat zijn ze zondag met het stadsbestuur overeengekomen.

Een vertegenwoordiger van de betogers bekrachtigde de afspraak met een handdruk, zo was te zien op de lokale televisie. Ze verwijderen versperringen die de ingang van het regeringsgebouw blokkeerden. Het lijkt erop dat de demonstranten zich terugtrekken naar andere delen van de stad.

De betogingen in de autonome Chinese miljoenenstad duren voort, in weerwil van het herhaalde oproep van het stadsbestuur aan de demonstranten om op te breken. De betogers denken er niet over gehoor te geven aan de oproep zo lang de autoriteiten niet hun eisen niet inwilligen.

Op de bezette wegen en pleinen liep de spanning op de achtste achtereenvolgende protestdag hoog op. Veel demonstranten vrezen dat de politie hen met traangas en wapenstok wil verdrijven als zij niet zelf het veld ruimen.

Arctic Sunrise weer op weg naar Amsterdam

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise is zondag vertrokken uit Rotterdam, waar de milieuorganisatie met het vaartuig had willen demonstreren tegen de aankomst van een olietanker van Gazprom. De rechter stak zaterdagavond een stokje voor de actie.

De activisten waren van plan om met de Arctic Sunrise te verhinderen dat de olietanker Michail Oeljanov zou aanmeren in de haven van Rotterdam, maar dat mocht niet van de rechter. Het schip is nu weer op weg naar zijn thuishaven in Amsterdam, laat een woordvoerder weten. Greenpeace gaat mogelijk nog in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

Greenpeace gebruikte de Arctic Sunrise vorig jaar ook bij een protest bij een boorplatform van Gazprom in de Barentszzee. De Russen enterden het schip toen en legden het aan de ketting in Moermansk. Pas in augustus keerde het schip met forse schade terug in Nederland.

Thorium: het nieuwe energiewonder?

Het lijkt erop dat een deel van het milieuvraagstuk alsmede de energievoorziening kinderlijk eenvoudig is op te lossen. We hoeven alleen maar kernreactoren te gaan voeden met thorium in plaats van uranium.

Volgens experts kunnen complete beschavingen honderdduizenden jaren van energie worden voorzien met dit schone en veelvoorkomende alternatief. Thorium komt nogal veel voor op aarde, bovendien is een handjevol van dit spul in staat een stad als Londen een week lang van verlichting te voorzien. Ook het afval is een giller: het materiaal 'eet' zichzelf als het ware op en is in staat om een moeilijk materiaal zoals plutonium te reinigen.

In dat laatste zit 'm trouwens de moeilijkheid: waarom gebruiken we dit wondermiddel niet allang? Dat hebben we mede te danken aan de wapenindustrie. Met uranium, wat we tegenwoordig gebruiken, kan plutonium gemaakt worden. Een materiaal dat de Amerikanen nodig hadden om kernwapens in elkaar te schroeven. Daarna is men nooit meer van uranium afgestapt. Er zijn behoorlijke investeringen gedaan en dat moet natuurlijk in klinkende munt worden omgezet. Economie zal altijd voor duurzaamheid gaan immers.

Een Noorse aanvraag in 1999 bij de Europese Commissie om geld te kunnen losweken voor de ontwikkeling en onderzoek naar thorium-reactoren liep om die reden dan ook spaak. De Brusselse bureaucratie ging namelijk ten rade bij Franse experts die een duidelijk 'non' lieten horen. Diezelfde Franse experts beheren overigens het hele Europese nucleaire industrie, maar dat heeft natuurlijk niets met deze zaak te maken en staat hier helemaal los van.

Net als aan de andere kant van de plas gaan economische belangen boven het gezonde verstand.

De Noren gaan het nu opnieuw proberen. "We hebben geen tijd te verliezen, want de fossiele brandstoffen raken op", aldus onderzoeker Lillestol. "Wie denkt dat we het met onze duurzame energiebronnen wel gaan redden, heeft het mis. “Hernieuwbare bronnen kunnen de fossiele brandstoffen niet vervangen."

Of het de Noren gaat lukken is twijfelachtig. Nogal wat landen hebben ingezet op de gangbare reactoren en die gaan nog heel wat jaartjes mee. Gelukkig doen ook de economische reuzen India, Japan en China onderzoek op dit gebied. Laatstgenoemde steekt bijvoorbeeld zo'n 258 miljoen euro in een onderzoek waar zo'n 140 wetenschappers aan deelnemen.

In theorie zou thorium dé grote energieleverancier van de toekomst kunnen worden. Ter illustratie: een kilogram aardkorst bevat 10 milligram thorium, wat ongeveer gelijk staat aan 25 liter benzine. Tatjana zou zeggen: "kom op nou!"

Vrees voor lot studenten Mexico na vondst massagraf

Ordetroepen hebben aan de rand van de het Mexicaanse Iguala een massagraf gevonden. De autoriteiten vrezen dat daar de 43 studenten begraven liggen die onlangs spoorloos verdwenen na gevechten met de plaatselijke politie.

Het openbaar ministerie van de zuidelijke deelstaat Guerrero zweeg over het aantal lichamen dat het massagraf bevat. Officier van justitie Iñaky Blanco weigerde ook in te gaan op de speculaties dat het om de vermiste studenten zou gaan. ''Het zou onverantwoordelijk zijn om overhaaste conclusies te trekken", zei Blanco. Het federale openbaar ministerie en de Nationale Mensenrechtencommissie hebben onderzoekers naar Iguala gestuurd om de lijken te identificeren.

Volgens de gouverneur van Guerrero zijn de slachtoffers die in het massagraf zijn beland 'bruut afgeslacht'.

De politie van Iguala raakte vorige week vrijdagavond slaags met studenten van een lerarenopleiding die drie bussen hadden gekaapt. Drie studenten lieten daarbij het leven. Later die nacht werden op de snelweg zeker twee taxi's en een bus beschoten. De chauffeur van de bus, die een voetbalploeg uit de buurt vervoerde, een vrouw en een voetballer kwamen daarbij om.

Na die reeks gewelddadige voorvallen arresteerde de plaatselijke politie tientallen studenten en voerde hen weg, zo blijkt volgens justitie uit video-opnamen. De autoriteiten hebben nog eens acht agenten opgepakt. Eerder werden er al 22 ingerekend. Volgens Blanco waren sommige agenten lid van een misdaadbende. Het massagraf zou op hun aanwijzingen zijn gevonden.

Justitie is nog op zoek naar de burgemeester van Iguala, die sinds het uitbreken van het geweld zoek is. Het college van burgemeester José Luis Abarca zou nauw zijn verstrengeld met de onderwereld.

Winst voor westersgezinde regeringscoalitie Letland

De Letlandse regeringscoalitie heeft de parlementsverkiezingen van zaterdag gewonnen. Met meer dan negentig procent van de stemmen geteld staat de centrumrechtse driepartijenalliantie op 56 procent van de stemmen.

De pro-Russische oppositiepartij Harmonie komt met op dit moment ruim 23 procent waarschijnlijk als grootste partij uit de stembus. Dat baat Harmonie echter weinig, omdat de regeringscoalitie haar meerderheid behoudt en dus kan doorregeren. De vorige kabinetsformatie voltrok zich precies zo.

De regerende centrumrechtse alliantie kijkt met argusogen naar de rol die Rusland speelt in de crisis in Oekraïne en staat een verdere troepenopbouw door de NAVO in de regio voor. Oppositiepartijen Harmonie en Letland aan het Hart zeggen een balans te willen zoeken tussen de Letlandse blik naar het Westen en het aanhalen van de betrekkingen met Moskou.

IS executeert Iraakse militairen in veroverde stad

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zondag in West-Irak zes Iraakse militairen in het openbaar geëxecuteerd. De soldaten werden tegen de muur gezet en door het hoofd geschoten, zeggen ooggetuigen.

De publieke terechtstelling vond plaats in Hit, in de provincie Anbar. Die stad ligt ongeveer 140 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Volgens de ooggetuigen bestookte IS zondag ook een politiebureau in Hit.

IS overrompelde Hit afgelopen donderdag. De val van de stad was de jongste triomf voor de soennitische extremisten. Het Iraakse leger heeft nog altijd veel moeite de terreurbeweging het hoofd te bieden, ook al krijgt het ondersteuning van gevechtsvliegtuigen van de Amerikanen en hun bondgenoten.

Israël wil uitleg Zweden over 'erkenning Palestina'

Israël ontbiedt de Zweedse ambassadeur uit onvrede over het voornemen van Zweden een Palestijnse staat te erkennen. De ambassadeur moet maandag op het matje komen, liet het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken weten.

Minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman noemde het 'spijtig' dat Stockholm 'overhaast' een besluit heeft genomen zonder het conflict tussen Israël en de Palestijnen voldoende te hebben begrepen. Israël vreest dat andere EU-landen zullen volgen zodra Zweden over de dam is.

De nieuwe Zweedse premier Stefan Löfven betoogde vrijdag in zijn regeringsverklaring dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen alleen kan worden beëindigd via een tweestatenoplossing. Daarvoor is 'wederzijdse erkenning' noodzakelijk. Hij kondigde aan dat Zweden een Palestijnse staat zal erkennen, maar zei niet hoe en wanneer dat zal gebeuren.

Raonic verliest tegen Nishikori weer finale Tokyo

Kei Nishikori heeft het tennistoernooi van Tokyo gewonnen. De Japanse publiekslieveling (4) klopte zondag in de finale Milos Raonic (3) in drie sets: 7-6 (5), 4-6 en 6-4. Nishikori boekte zijn vierde toernooizege van het jaar en de zevende uit zijn loopbaan. Vorige week zegevierde hij ook al in Kuala Lumpur.

Voor Raonic waren de druiven zuur. De Canadees verloor al voor het derde jaar op rij de finale in Tokyo. In 2012 gebeurde dat ook al tegen Nishikori en vorig jaar tegen Juan Martin Del Potro.

Nishikori, verliezend finalist op de US Open, maakt een goede kans om zich als eerste Aziatische man ooit voor de ATP World Tour Finals te plaatsen. Daarvoor komen de beste acht spelers van het afgelopen seizoen in aanmerking.

Rojer wint ook dubbelspel in Beijing

Jean-Julien Rojer blijft aan de winnende hand in China. De in Curaçao geboren Nederlandse tennisser won samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau het dubbelspel in Beijing. In de finale werd het Frans/Canadese duo Julien Benneteau en Vasek Pospisil in de beslissende supertiebreak verslagen: 6-7 (6), 7-5 en 10-5.

Vorige week waren Rojer en Tecau ook al succesvol in China, toen in Shenzhen. De twee wonnen dit seizoen samen al zeven toernooien.

Arrow: video-recap van seizoen 2

Komende week begint het derde seizoen van Arrow, de inmiddels behoorlijk succesvolle DC Comics-verfilming op The CW. Om kijkers voor te bereiden heeft DC Comics een recap van het tweede seizoen gemaakt.

Op het videokanaal DC All Access, waar doorgaans aandacht is voor comics en verfilmingen ervan, loopt DC in zes minuten door het seizoen heen om de belangrijkste punten nog even te noemen.

Arrow 3 begint op 8 oktober; in Nederland zal het seizoen vanaf een nog onbekende datum te zien zijn op Veronica.

Nieuwe trailer voor Constantine

Over een aantal weken begint de tv-versie van Constantine op het Amerikaanse NBC. Om de promotie wat op te voeren heeft de zender een nieuwe trailer vrijgegeven.

De trailer is meer een teaser, maar wordt vergezeld van een nieuwe poster voor de serie, die is getekend door comic book artiest Gene Ha. NBC wil de link met de comics dus expliciet houden, wat voor veel fans waarschijnlijk een positief teken is.

Constantine 'comic' poster
Constantine 'comic' poster door Gene Ha

Constantine begint op 24 oktober. Het is nog niet bekend of de serie al is opgepikt door een Nederlandse tv-zender.

'Losgeld betaald voor Britse leraar in Libië'

In Libië is losgeld betaald voor de vrijlating van de Britse leraar David Bolam. Volgens een BBC-correspondent is er geld geëist bij de internationale school waar Bolam les gaf, in de Libische stad Benghazi. Hoeveel geld er is gevraagd, en wat er is betaald, is onduidelijk.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zou niet betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen. De vrijlating zou tot stand zijn gekomen via lokale politie groepen. Over de groep die Bolam vasthield, is weinig bekend.

De Britse autoriteiten maakten zaterdag bekend dat de leraar donderdag was vrijgelaten. De man is herenigd met zijn familie en maakt het goed.

De ontvoering in mei was op verzoek van het ministerie en de familie van Bolam stilgehouden. Volgens schoolpersoneel was hun collega gekidnapt door een lokale militie toen hij boodschappen ging doen.

Sinds de dood van dictator Muammar Kaddafi in het najaar van 2011 heerst er in Libië anarchie. De autoriteiten hebben geen invloed op de milities die meehielpen om Kaddafi ten val te brengen, maar nu onderling om de macht en de inkomsten uit de oliewinning vechten.

Klant gooit bier door de winkel naar de kop van medewerker

De politie in Groningen heeft vrijdag een man aangehouden die in een supermarkt al fietsend een bierflesje naar een medewerker smeet. Het beoogde slachtoffer werd niet geraakt, meldt de politie zaterdag.

De 38-jarige man uit Groningen stond al enige tijd voor de deur bier te drinken en werd daar ook op aangesproken. Even later kwam hij op de fiets de zaak aan de Beren binnengereden en mikte hij zijn leeggedronken flesje naar de dichtstbijzijnde medewerker.

De aanwezige supermarktmedewerkers werkten de lastige klant vervolgens de winkel uit en hielden hem vast totdat de gealarmeerde politie arriveerde. De politie verdenkt hem van poging tot zware mishandeling. De biergooier krijgt een toegangsverbod voor de winkel.

Fifty Shades-acteur zondert zich af bij succes

Jamie Dornan bereidt zich voor op een leven als kluizenaar. Als de verfilming van Fifty Shades of Grey, waarin Dornan de hoofdrol vertolkt, de verwachtingen waarmaakt en een groot succes wordt, zondert de 32-jarige acteur zich af. "Als het echt zo'n nachtmerrie wordt, verkassen we naar Mongolië of zo en gaan we in een yurt wonen", vertelt Dornan in de Britse editie van Vogue.

Fifty Shades of Grey, gebaseerd op de wereldwijde bestseller van E.L. James, verschijnt rond valentijnsdag in de bioscopen. Hoewel hij in de film een meesterverleider speelt, wond Dornan in zijn jongere jaren de vrouwen helemaal niet makkelijk om zijn vingers. "Ik was heel verlegen. Ik zeg niet dat dat de enige reden was dat ik geen succes had, maar goed ging het niet."

Dornan, die in het verleden jarenlang een relatie had met Keira Knightley, trouwde vorig jaar april met de Engelse actrice en singer-songwriter Amelia Warner. Zeven maanden na de bruiloft kwam Dornans eerste kind, een dochter, ter wereld. "Op mijn 32e heb ik eindelijk m'n zooi een beetje op orde. Ik ben blij dat ik dat geregeld heb en zie nu wel wat gebeurt."

D66 wil kandidaten kabinet laten horen door Kamer

Kandidaat-bewindslieden moeten voortaan door de Tweede Kamer worden gehoord voor ze toetreden tot het kabinet. D66-leider Alexander Pechtold pleit daar zondag voor in een interview op nu.nl. Hij gaat zijn idee volgende week ook voorstellen tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Algemene Zaken.

Nu komen de kandidaten voor ze toetreden tot het kabinet alleen bij de formateur langs voor een besloten gesprek. Pechtold wil dat Kamerleden kandidaten ook aan de tand kunnen voelen. "Nu krijgen we zo'n bewindspersoon vaak pas maanden later te spreken als zijn portefeuille op de Kameragenda staat."

Pechtold wil niet zo ver gaan dat de Kamer een kandidaat kan afwijzen. Het verhoor is bedoeld om een 'indruk te krijgen hoe iemand zijn werk wil gaan doen', aldus de D66-leider. Hij wijst erop dat het Europees Parlement ook alle kandidaten voor de Europese Commissie te spreken krijgt.

President Brazilië op koers voor herverkiezing

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een riant uitzicht op herverkiezing, al slaagt ze er waarschijnlijk niet in die al in de eerste ronde van zondag veilig te stellen. Het zag er lang somber voor Rousseff uit, maar met een agressieve verkiezingscampagne heeft ze de kansen weten te keren.

Miljoenen kiesgerechtigde Brazilianen sturen zondag vermoedelijk de huidige president, die er vier jaar op heeft zitten, en een van haar twee belangrijkste uitdagers op herkansing. Rousseff heeft volgens opiniepeilers de steun van ongeveer 46 procent van de kiezers; minder dan de helft die nodig is om de strijd in een keer te beslissen. In een tweede stemronde, die over drie weken zou moeten plaatsvinden, neemt de socialiste het hoogstwaarschijnlijk op tegen een van de twee centrumkandidaten Aecio Neves of Marina Silva.

Van die tweede ronde ligt Rousseff inmiddels minder wakker dan enkele weken geleden. Sindsdien heeft ze de verrassende opkomst van Silva gestuit en gekeerd met een buitengewoon felle en niet zelden persoonlijke campagne. Silva, voormalig minister van milieu, is inmiddels zo weggezakt dat ze zelfs moet vrezen dat ze het tweegevecht met Rousseff straks aan ex-gouverneur Neves moet laten.

''De angstcampagne die Dilma en haar marketingmensen op touw hebben gezet tegen Marina Silva heeft een krachtig effect'', zei hoogleraar politicologie David Fleischer van de Universiteit van Brasilia. ''Dilma's mensen zeggen dat Marina de dingen die ze hebben verworven door de overheidsprogramma's voor sociale zekerheid (...) zal afschaffen.'' Dat zou veel arme Brazilianen de stuipen op het lijf en terug in de armen van Rousseff jagen.

Rune Factory 4 komt toch naar Europa

De soap rondom Rune Factory 4 lijkt bijna ten einde te komen met een grote verrassing. De game die in 2012 in Japan uitkwam en vorig jaar in Amerika lijkt binnenkort ook naar Europa te gaan. Dit, terwijl de game eerder dit jaar nog was geannuleerd.

Begin dit jaar werd Rune Factory 4 geannuleerd voor Europa doordat ontwikkelaar Neverland failliet ging. Een aantal medewerkers van Neverland werd opgenomen in moederbedrijf Marvelous, maar aan Rune Factory 4 werd niet meer gewerkt. Deze week is Rune Factory 4 echter beoordeeld door het Duitse bedrijf USK met Xseed en Marvelous als publishers. Xseed is eerder verantwoordelijk geweest voor het uitbrengen van Rune Factory in Amerika.

De plannen zijn nu om Rune Factory 4 uit te brengen als eShop-titel in Europa. De game is uitbesteed aan een onbekend bedrijf en is alweer een paar maanden in ontwikkeling. Binnen een paar weken hoopt Xseed de game door het testproces van Nintendo of Europe te krijgen, zodat de game beschikbaar komt.

Goed nieuws dus voor fans van de serie!

Bijna twee records voor golfer Derksen

Robert-Jan Derksen evenaarde zaterdag in Schotland zijn laagste score ooit op een ronde in een toernooi van de Europese Tour. De 40-jarige Nederlander, bezig aan zijn laatste jaar als prof, noteerde 63 slagen op de baan van Carnoustie in het Alfred Dunhill Links Championship, negen onder het baangemiddelde.

"Ik zat zelfs een slag onder het baanrecord op een van de moeilijkste golfbanen die er bestaan, maar helaas is mijn score niet als record erkend", schreef hij op zijn website. Door de slechte weersomstandigheden waren de holes wat aangepast. "Maar dan nog moet je die birdies wel maken."

Derksen steeg door zijn score bijna 100 plaatsen in het klassement naar de gedeelde negende plek. Hij wil zondag in de vierde ronde nogmaals goed spelen en hoog in het klassement eindigen. "Een vette cheque lonkt en daarmee komt ook het eindejaarstoernooi in Dubai in zicht. Daar wil ik graag mijn carrière beëindigen."

Aanslagen op leger Irak

Bij twee aanslagen op het Iraakse leger zijn zaterdag negen doden gevallen. De bloedigste aanslag vond plaats in het stadje Tarmiyah, ten noorden van Bagdad. Een militair konvooi werd getroffen door een bermbom, waarbij zeker vijf doden vielen, zei de Iraakse politie.

Een tweede aanslag vond plaats in de provincie Diyala, ten westen van Bagdad. De terreurgroep Islamitische Staat had het daar voorzien op een controlepost van het leger. Vier mensen vonden de dood.

Man aangehouden in vermissingszaak

De politie heeft een man uit Beets aangehouden voor betrokkenheid bij de verdwijning van een plaatsgenoot. Ook heeft de politie zaterdag onderzoek gedaan in de woning en op het erf van de vermiste 69-jarige Rolf Langenberg. Het onderzoek gaat zondag weer verder, zegt een woordvoerder.

Waar naar wordt gezocht, kon de woordvoerder niet zeggen. Ook wilde hij niet ingaan op de vraag of naar een eventueel lichaam wordt gezocht en of de verdachte een bekende is van Langenberg.

Dode bij caravanbrand in Hoogwoud

Bij een brand in een caravan in het Noord-Hollandse Hoogwoud is zaterdagnacht een dode gevallen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

De brand aan de Groene Wuiver brak even na 04.00 uur uit. Volgens het Noordhollands Dagblad hebben getuigen een explosie gehoord. Een uur later werd het sein brand meester gegeven.

SP krabbelt weer wat op in zetelpeiling

De SP is aan het herstellen van de terugval door de algemene beschouwingen. De partij van Emile Roemer wint deze week in de zetelpeiling van Maurice de Hond twee zetels. Twee weken geleden leverde de partij er nog drie in doordat Roemer op de dagen na Prinsjesdag geen goede beurt maakte in de Tweede Kamer.

De SP staat in de peiling nu op negentien zetels, vier meer dan de partij er daadwerkelijk in de Tweede Kamer heeft. De zetelwinst van de SP gaat ten koste van de VVD en 50Plus. Beide partijen leveren een zetel in. Verder zijn er deze week geen verschuivingen in de peiling. De VVD blijft met 28 zetels de grootste partij, gevolgd door de PVV en het CDA met beide 23 zetels.

De Hond vroeg kiezers ook wie bij de volgende verkiezingen de lijsttrekker voor de VVD zou moeten worden. De positie van Mark Rutte is zowel onder de VVD-kiezers als onder kiezers van andere partijen sterk. Van de VVD-kiezers ziet 57 procent Rutte het liefst de lijst trekken. Van alle kiezers bij elkaar is dat percentage 41.

Negen procent ziet VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra het liefst als lijsttrekker. De naam van Zijlstra staat al een tijdje op het lijstje van mogelijke opvolgers. Ook minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers staat erop.

Zijlstra zei twee weken geleden dat hij beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap mocht Rutte zich niet meer beschikbaar stellen. Als Rutte dat inderdaad niet doet, is Zijlstra met 24 procent populairder dan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (18 procent).

Bij de PvdA vinden de meeste kiezers minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher de meest geschikte lijsttrekker. 33 procent ziet hem het liefst de lijst trekken. PvdA-leider Diederik Samsom doet met met elf procent een stuk slechter. Ook onder PvdA-kiezers is Asscher veel populairder.

Opstootjes tussen agenten en betogers Hong Kong

Grote groepen betogers zijn in Hong Kong op de vuist gegaan met politieagenten. De politie verwijt de menigten dat zij agenten hebben uitgedaagd. Demonstrerende studenten houden de agenten zelf verantwoordelijk voor het geweld, omdat de politie onder een hoedje zou spelen met geboefte dat de demonstraties uiteen zou willen jagen.

De betogingen in de autonome Chinese miljoenenstad houden aan, in weerwil van het herhaalde bevel van het stadsbestuur aan de demonstranten om op te breken. Die zeggen daar niet over te peinzen zo lang de autoriteiten niet aan hun eisen tegemoetkomen.

Op de bezette wegen en pleinen stijgt op de achtste achtereenvolgende dag van protesten de spanning. Veel demonstranten vrezen dat de politie hen met traangas en wapenstok wil verdrijven.

De hoogste bestuurder van Hong Kong, Leung Chun-ying, waarschuwde zaterdagavond op televisie dat het gewone leven maandag zijn loop weer moet hebben hernomen. ''De regering en de politie hebben de plicht en vastberadenheid om alles te doen wat nodig is om de maatschappelijke orde te herstellen, zodat de overheid en de zeven miljoen inwoners van Hong Kong naar hun normale werk en leven kunnen terugkeren'', zei Leung.

Uitslag F1 Grand Prix van Japan

Lewis Hamilton heeft de Formule 1 Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur sloeg halverwege de ingekorte race toe bij zijn teamgenoot Nico Rosberg die tweede werd. Red Bull-rijder Sebastian Vettel eindigde als derde. Door dit resultaat verstevigt Hamilton de leiding in het klassement.

De race op Suzuka ging vanwege de vele regenval van start achter de safety car. Na twee ronden werd de strijd door het vele water op de baan een kwartier stilgelegd. Marcus Ericsson had ondertussen kans gezien te spinnen en zo enkele posities te verliezen. Na de hervatting bleek Fernando Alonso de eerste uitvaller te zijn nadat zijn Ferrari op de baan stopte.

Pas na negen ronden kon er geracet worden, waarna de Mercedessen van Rosberg en Hamilton meteen een groot gat trokken. Daarachter worstelde het hele veld, met uitzondering van Jenson Button die als eerste binnengekomen was voor intermediates en optimaal profiteerde van de omstandigheden. De McLaren-coureur reed bijna het hele veld voorbij toen de andere coureurs naar binnen kwamen voor nieuwe banden. De Brit schoof door naar de derde positie en had een ruime voorsprong op de rest van het veld.

Daarachter lagen de Williamsen op vier en vijf, maar zij worstelden met het tempo, waardoor Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo hen makkelijk in konden halen. Valtteri Bottas lag hierdoor na twintig ronden zesde, voor Felipe Massa, Nico Hülkenberg, Kimi Räikkönen en Daniil Kvyat.

De baan werd droger en droger, waarna Hamilton de druk bij Rosberg opvoerde en zijn Mercedes regelmatig bijna naast die van zijn teamgenoot prikte. Rosberg worstelde enorm met zijn auto, zo erg zelfs dat Hamilton op het rechte stuk bij start/finish kans zag om zijn teamgenoot te passeren en de leiding te grijpen.

Op het circuit bleken de Red Bulls met nog twintig ronden te gaan de snelste auto's van het veld te zijn. Vettel wist Button te verschalken die een langzame stop kende, waardoor de Duitser op een derde plaats reed, voor Button en Ricciardo. Daarachter waren het Bottas, Massa, Hülkenberg, Kvyat en Perez die de overige posities in de punten bezetten.

Van de top vijf was Ricciardo die de laatste was die een tweede stop maakte. De Australiër dichtte hierna snel het gat met Button, waarna het een fraai gevecht in de regen opleverde. Ricciardo won dit uiteindelijk met een fraaie inhaalactie. De regen werd erger, waardoor diverse rijders tien ronden voor het einde besloten om regenbanden te halen. Sutil was het eerste slachtoffer van de regen. De Duitser crashte hard, kon uitstappen, maar had wel medische assistentie nodig. Ook Jules Bianchi crashte. Het raakte de vorkheftruck die de bolide van Sutil weg wilde halen en het is nog onduidelijk hoe de Fransman er aan toe is.

Dit zorgde met nog negen ronden te rijden voor een safety car op de baan. Vettel wisselde van banden en verloor zo de derde positie aan teamgenoot Ricciardo. Ook enkele anderen kwamen binnen, waardoor er kleine verschuivingen waren. Er werd besloten om de race te staken en af te vlaggen.

Hamilton won voor Rosberg, waardoor hij de leiding in het kampioenschap verstevigde. Derde werd Vettel, dankzij het nemen van de stand van enkele ronden eerder. De Duitser was net binnen geweest voor nieuwe banden, waardoor Ricciardo op de baan voor hem lag, maar toch mocht hij naar het podium. Button werd vijfde, voor Bottas, Massa, Hülkenberg, Vergne en Perez. Voor Hülkenberg is dit goed nieuws, want hij had zijn auto met problemen langs de baan geparkeerd, maar krijgt toch punten toegekend.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:51:43.021
2 Nico Rosberg Mercedes +9.180
3 Sebastian Vettel Red Bull +29.122
4 Daniel Ricciardo Red Bull +38.818
5 Jenson Button McLaren +1:07.550
6 Valtteri Bottas Williams +1:53.773
7 Felipe Massa Williams +1:55.126
8 Nico Hulkenberg Force India +1:55.948
9 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +2:07.638
10 Sergio Perez Force India +1 ronde
11 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
12 Kimi Räikkönen Ferrari +1 ronde
13 Esteban Gutierrez Sauber +1 ronde
14 Kevin Magnussen McLaren +1 ronde
15 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
16 Pastor Maldonado Lotus +1 ronde
17 Marcus Ericsson Caterham +1 ronde
18 Max Chilton Marussia +1 ronde
19 Kamui Kobayashi Caterham +1 ronde
DNF Jules Bianchi Marussia +3 ronden
DNF Adrian Sutil Sauber +4 ronden
DNF Fernando Alonso Ferrari +42 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 266
2 Nico Rosberg Mercedes 256
3 Daniel Ricciardo Red Bull 193
4 Sebastian Vettel Red Bull 139
5 Fernando Alonso Ferrari 133
6 Valtteri Bottas Williams 130
7 Jenson Button McLaren 82
8 Nico Hulkenberg Force India 76
9 Felipe Massa Williams 71
10 Sergio Perez Force India 46
11 Kimi Räikkönen Ferrari 45
12 Kevin Magnussen McLaren 39
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 21
14 Romain Grosjean Lotus 8
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 8
16 Jules Bianchi Marussia 2
17 Adrian Sutil Sauber 0
18 Marcus Ericsson Caterham 0
19 Pastor Maldonado Lotus 0
20 Esteban Gutierrez Sauber 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Kamui Kobayashi Caterham 0
23 Andre Lotterer Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 522
2 Red Bull 332
3 Williams 201
4 Ferrari 178
5 Force India 122
6 McLaren 121
7 Toro Rosso 29
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

Pakistaanse Taliban steunt IS

De Pakistaanse Taliban hebben hun steun uitgesproken voor strijders van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. "We staan aan jullie zijde in goede en slechte tijden", stond in een verklaring van leider Maulana Fazlullah van Tehrik-e-Taliban (TTP) die ter gelegenheid van het islamitische Offerfeest naar buiten is gebracht.

Fazlullah laat weten dat hij trots is op de veroveringen van IS in Syrië en Irak, schrijft de BBC. Hij roept de extremisten op geduldig te zijn en de eenheid te bewaren. ,,Vergeet rivaliteiten", aldus de Pakistaanse leider. IS strijdt niet alleen tegen regeringstroepen, maar ook tegen andere soennitische milities, zoals al-Nusra.

Pakistaanse Taliban steunt IS
Pakistaanse Taliban steunt IS (Foto: ANP)

Tost: "Tweede stoeltje voor 99 procent zeker naar Sainz"

Het is vrijwel zeker dat Carlos Sainz jr. volgend jaar de teamgenoot wordt van Max Verstappen bij Toro Rosso. Het stoeltje bij het Formule 1-team kwam gisteren vrij toen bekend werd dat Sebastian Vettel zou vertrekken bij Red Bull en Daniil Kvyat hem bij de hoofdmacht op zou volgen.

Sainz jr. rijdt dit jaar een prima seizoen in de World Series by Renault. De Spanjaard leek al eerder naar Toro Rosso te gaan, maar werd gepasseerd door Max Verstappen. Nu Vettel vertrekt en Kvyat doorgeschoven wordt naar de hoofdmacht is er een nieuwe vacature ontstaan bij Toro Rosso.

Sainz is nu plots weer in de running. Toro Rosso-teambaas Franz Tost heeft dit aan El Mundo Deportivo laten weten. "99 procent zeker dat Sainz volgend jaar in de Formule 1 zal rijden."

Amrabat met Malaga moeizaam langs Granada

Malaga heeft zaterdag zijn tweede overwinning van het voetbalseizoen geboekt in de Primera División. Nordin Amrabat en consorten waren thuis moeizaam met 2-1 te sterk voor Granada. De oud-speler van PSV werd in de 58e minuut gewisseld.

Via Youssef El Arabi stonden de bezoekers al na een minuut op voorsprong in Estadio La Rosaleda. In de zestigste minuut maakte Roque Santa Cruz gelijk, maar na een rode kaart voor Marcos Angeleri leek Malaga een lastige slotfase tegemoet te gaan. Vitorino Antunes bezorgde zijn ploeg echter drie punten door een penalty te verzilveren.

Malaga, dat zijn laatste vijf wedstrijden niet wist te winnen, heeft nu negen punten uit zeven duels en staat negende. Granada bezet de twaalfde plaats met acht punten.

Elche verliet de laatste plaats door een remise bij Almeria: 2-2. Voor de bezoekers leek meer in het vat te zitten, maar na een rode kaart voor Jonathas wegens hands kwam Almeria in de 84e minuut langszij. Jonathas had zijn ploeg eerder nog op 2-1 gezet.

Elche heeft nu een punt meer dan de nieuwe hekkensluiter Deportivo la Coruna en klimt naar plek zestien. Almeria is de nummer acht.

Kim Feenstra scoort gastrol in Flikken Maastricht

Kim Feenstra is volgende week te zien in de populaire politieserie Flikken Maastricht. Dat verklapte het 28-jarige model zaterdagmiddag op Twitter. Volgens hoofdrolspeler Victor Reinier is het 'een mooie aflevering geworden'.

"Je bent echt een geweldige Femke Suikerbuick", twitterde Reinier, die al sinds september 2007 in Flikken Maastricht speelt. "Dank lieve Kim." Feenstra, die acteerervaring opdeed in de serie Van God Los en de films Verliefd op Ibiza en Mannenharten, reageert dat ze het 'een eer' vond om in Flikken Maastricht te mogen spelen.

Feenstra is lang niet de eerste bekende Nederlander die opduikt in de politieserie van de TROS. Eerder kwamen onder anderen Ellen Ten Damme, Theo Maassen en Yolanthe Sneijder-Cabau voorbij. Frans Bauer en André Rieu speelden zichzelf in Flikken Maastricht.

Williams brengt weer single met Daft Punk uit

Pharrell Williams brengt binnenkort weer een single uit met Daft Punk. Het gaat om het nummer Gust of Wind, dat op Williams' meest recente plaat Girl staat. Williams plaatste een preview van de videoclip bij Gust of Wind op Youtube.

In het filmpje van nog geen dertig seconden is te zien hoe Williams in een park richting twee keien loopt. De monolieten hebben de vorm van de bekende helmen van Daft Punk. Uit de teaser blijkt dat Edgar Wright de videoclip heeft geregisseerd. Wright maakte eerder films als Shaun of the Dead, Hot Fuzz en The World's End. Wanneer de clip verschijnt, is nog niet bekend. Williams houdt het op 'coming soon'.

Gust of Wind is de derde samenwerking van Williams en Daft Punk. De twee acts scoorden vorig jaar een monsterhit met Get Lucky, waarop ook Nile Rodgers van Chic te horen is. Get Lucky bereikte in 55 landen de hoogste regionen van de hitlijsten en sleepte de Grammy voor nummer van het jaar in de wacht. Eerder sloegen Williams, Daft Punk en Rodgers de handen ineen voor Lose Yourself to Dance.

Meer bezoekers voor Openhuizendag

De Openhuizendag heeft zaterdag meer kijkers naar koopwoningen getrokken dan bij vorige edities. Bij de circa 47 duizend deelnemende huizen werden zo'n 150 duizend bezoeken afgelegd, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars op basis van een bliksemenquête.

Een op de vijf deelnemende huizen kreeg geen bezoek. In april trok de Openhuizendag van de NVM nog 140 duizend bezoeken. Vorig najaar waren het er nog maar 125 duizend.

Het aantal deelnemende woningen lag ook hoger dan een jaar geleden, maar iets lager dan in april. Dat is volgens NVM-voorzitter Ger Ukker logisch. "Er staan op dit moment minder huizen te koop dan een halfjaar geleden." Donderdag presenteert de NVM de woningmarktcijfers over het derde kwartaal van dit jaar.

Spreeuw meest geteld bij Europese vogeltelling

Bij een vogeltelling die op Europese schaal is gehouden was de spreeuw zaterdag in Nederland de meest getelde vogel. Vorig jaar stond de spreeuw nog op de tweede plaats, blijkt uit cijfers van de Euro Birdwatch. De telling werd in Nederland voor de negentiende keer gehouden, meldt de Vogelbescherming.

De aantallen getelde vogels lopen jaarlijks zo sterk uiteen dat er moeilijk een lijn in is te ontdekken. Dit jaar zijn er bijna 391 duizend geteld, terwijl dat er vorig jaar bijna 56 duizend waren. De kolgans stond toen nog met 102 duizend getelde exemplaren op de eerste plek, terwijl die nu naar de vijfde plek is gedaald met ruim veertigduizend stuks.

Bij de Nederlandse tuinvogeltelling, jaarlijks in januari, scoort de spreeuw doorgaans een stuk lager. Maar dat komt doordat de spreeuw een trekvogel is en er in de winter dus een stuk minder in Nederland zijn. Dat er nu zo veel geteld zijn, komt mede doordat de spreeuwentrek uitgerekend deze zaterdag goed op gang kwam. Ondanks het grote aantal getelde exemplaren gaat het volgens de Vogelbescherming niet goed met de spreeuw. Daarom wordt dit jaar extra onderzoek gedaan naar de achteruitgang van de spreeuw.

Na de spreeuw werd de vink het meest gezien, namelijk ruim 278 duizend keer. Vorig jaar stond de vink nog derde. De zanglijster, vorig jaar nog op de twintigste plaats, staat nu met honderdduizend waarnemingen op de derde plaats. Ook de veldleeuwerik werd opvallend vaak gezien. Vorig jaar stond die nog op de 36e plaats, maar nu is die met ruim 31 duizend waarnemingen naar de zesde plaats gestegen.

Door het goede weer gingen veel vogels op pad en waren ze ook goed te zien. Dat leverde een record van ruim een miljoen getelde vogels in 37 landen in Europa op. Het vorige record, van ruim 664 duizend, stamt uit 2008. Ook werd een recordaantal van 218 verschillende soorten gezien. Het vorige record, 215, komt ook uit 2008. In Nederland werd op honderdvijftig plekken geteld.

Dode en gewonden bij ongeluk met taxibusje

Bij een ongeluk met een taxibusje in Deurne zijn zaterdagnacht een dode gevallen en meerdere mensen gewond geraakt. Op de Langstraat in de Brabantse plaats botste het busje rond 04.00 uur frontaal op een auto, meldt Omroep Brabant zondagochtend.

Het taxibusje belandde op de kop in de berm. Wat er precies is gebeurd is nog niet duidelijk. Ook is nog niet duidelijk hoeveel mensen er gewond zijn geraakt en hoe ernstig hun verwondingen zijn.

Mogelijke ebolapatiënt is in Rotterdam

De man die zaterdagavond werd opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, omdat er een 'mogelijke verdenking' bestaat dat hij ebolaverschijnselen heeft, is zaterdagnacht overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. Dat liet een woordvoerder van het Rotterdamse ziekenhuis weten.

Rond 2.20 uur vertrok een ambulance met daarin de patiënt vanuit Dordrecht, meldt het Albert Schweitzer ziekenhuis. De man, die volgens een woordvoerder van het Erasmus MC uit Sierra Leone komt, wordt in dat ziekenhuis onderzocht. Het kan dagen duren voor duidelijk wordt of de man inderdaad met ebola is besmet.

Hij raakte zaterdagavond onwel op de huisartsenpost bij het ziekenhuis in Dordrecht en werd geïsoleerd. "Ook personen die bij hem zijn geweest in de huisartsenpost zijn apart genomen", meldde een woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Zij mochten later op de avond weer naar huis. Hun gezondheid wordt door de GGD in de gaten gehouden.

De ruimte waar de man onwel werd, wordt schoongemaakt. Patiënten op de spoedeisende hulp in Dordrecht hebben geen enkel risico gelopen, benadrukt het ziekenhuis in een verklaring.

Ook mensen die in het Erasmus MC in Rotterdam liggen hoeven zich volgens dat ziekenhuis geen zorgen te maken. De mogelijke ebolapatiënt is overbracht naar een isolatiekamer. "Mensen die aan het bed komen moeten volledig huidsbedekkende kleding aan", zegt de woordvoerder.

Sinds er in Afrikaanse landen veel mensen besmet raken met de ziekte, zijn er ook in Nederland met enige regelmaat verdenkingen. Eind september waren er volgens het RIVM zeker 15 verdenkingen. Mogelijk zijn dat er nu meer. Bovendien worden niet alle verdenkingen gemeld, omdat al snel blijkt dat er niets aan de hand is. Tot nu toe was het elke keer loos alarm in Nederland.

'30 strijders IS dood door bombardementen'

Zeker 30 strijders van Islamitische Staat (IS) zijn zaterdag gedood tijdens bombardementen door de internationale coaltie op doelen van IS in Noord-Irak. Dat meldden lokale autoriteiten in de stad Sinjar. De aanvallen waren niet ver van die stad.

Volgens een functionaris werden onder andere wapens en munitie van IS uitgeschakeld. Strijders van IS namen begin augustus de stad Sinjar, niet ver van de grens met Syrië, in.

Milan thuis te sterk voor Chievo Verona

AC Milan heeft weer eens gewonnen in de Serie A. De voetbalploeg van coach Filippo Inzaghi pakte in de laatste drie duels slechts twee punten, maar was zaterdagavond met 2-0 te sterk voor Chievo Verona. Sulley Muntari en Keisuke Honda scoorden. Nigel de Jong speelde de hele wedstrijd mee bij Milan, dat naar de vijfde plaats klimt.

Hellas Verona pakte in tegenstelling tot de stadgenoot wel drie punten. Door een treffer van Panagiotis Tachtsidis in de 89e minuut werd Cagliari met 1-0 verslagen. Hellas Verona heeft net als Milan elf punten en staat zesde. Cagliari en Chievo hebben beide vier punten en moeten genoegen nemen met de plaatsen vijftien en zestien.

Kernenergie, maar dan anders?

Ik ben techneut, dus ook nog vrij eigenzinnig, zodat ik bepaald niet mee huil met de wolven in het bos als het gaat over kernenergie. Je kunt met wat feitenkennis heel wat mensen in het nauw brengen als het over dit onderwerp gaat. De makkelijkste slachtoffers zijn natuurlijk de jongelui die bij je aan de deur komen om je een andere energie-leverancier aan te smeren. Als je dan pesterig zegt dat je alleen maar atoomstroom wilt heb je ze zo binnen voor een bakkie en een gesprek/discussie. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.