Kamer: OM moet illegaal draagmoederschap aanpakken

Justitie moet meer doen om illegaal draagmoederschap aan te pakken. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek maandagavond.

Wensouders en draagmoeders komen via het internet nog altijd op illegale wijze en buiten het zicht van de Raad voor de Kinderbescherming met elkaar in contact. In een aantal gevallen wordt daarbij geld gevraagd of aangeboden. Het OM stelt in het programma dat het opsporen van illegaal draagmoederschap geen prioriteit heeft. In de afgelopen vijf jaar is er dan ook niemand voor vervolgd.

De Tweede Kamer heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om opheldering gevraagd. Volgens CDA-Kamerlid Peter Oskam zitten dergelijke zaken 'tegen mensenhandel aan'. "Het kan niet zo zijn dat het Openbaar Ministerie dan zegt dat het voor hen geen prioriteit heeft. Ze moeten gewoon gaan handhaven."

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) wil dat er een verplichte screening komt van wensouders en draagmoeders. Een dergelijke screening moet voorkomen dat kinderen in handen komen van ouders die bijvoorbeeld zijn veroordeeld voor kindermisbruik of kindermishandeling.