VS denken over instellen ebolacontrole

De Amerikaanse regering overweegt reizigers uit ebolalanden voortaan te controleren alvorens hen toe te laten tot de Verenigde Staten. De autoriteiten onderzoeken of de extra controle de inspanning waard is, zei directeur Anthony Fauci van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten maandag.

"Er is een duidelijke screening bij de uitgang", verwees Fauci naar de controle in door ebola getroffen landen op uitreizende vliegtuigpassagiers. De VS beraden zich volgens Fauci nu op 'welke screening je kunt uitvoeren aan de ingang'. Volgens Fauci is dat niet per se beperkt tot reizigers die uit ebolagebied komen.

De VS ontzeggen vluchten uit zwaar getroffen landen als Liberia, Sierra Leone en Guinee niet de toegang, liet het Witte Huis eerder weten. Zo'n maatregel zou de uitbraak in West-Afrika ook alleen maar verergeren, denkt Fauci. De regio raakt zo in een isolement en het wordt nog moeilijker om hulpgoederen en hulpverleners naar het rampgebied te vervoeren.

Maandag keerde een Amerikaanse cameraman terug die het ebolavirus vorige week op reportage in Liberia heeft opgelopen. De 33-jarige Ashoka Mukpo arriveerde met een speciaal geprepareerd toestel in Omaha in de staat Nebraska en is daar in een ziekenhuis opgenomen. Hij is de vijfde Amerikaan die met het uiterst dodelijke virus onder de leden is teruggekeerd in de VS.