FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 oktober 2014

Twitter daagt justitie VS om aftappen gegevens

Twitter daagt het Amerikaanse ministerie van justitie en de FBI voor de rechter. Het internetbedrijf wil van een federale rechtbank in Californië toestemming om openheid van zaken te geven over de afluister- en gluurpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Twitter wil zijn volledige 'transparantieverslag' publiceren. In dat rapport zijn alle verzoeken van de overheid om gebruikersgegevens geboekstaafd. Het internetbedrijf wil dit omdat berichten over grootschalige aftapoperaties baren veel gebruikers zorgen, meent Twitter. Twitteraars hebben het recht om te weten hoeveel gebruikersgegevens de overheid opvraagt, aldus het bedrijf.

VN-gezant wil dat wereld Kobani te hulp schiet

De belegering van de Noord-Syrische stad Kobani door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) vergt een snel antwoord van de internationale gemeenschap. Dat vindt de nieuwe gezant van de Verenigde Naties voor Syrië.

De wereld mag niet laten gebeuren dat er opnieuw een stad in handen van de moslimextremisten van IS valt, verklaarde Staffan de Mistura dinsdag. Hij riep op tot 'concreet handelen'. "Het zal de wereld, ons allemaal, ernstig berouwen als ISIS (zoals IS zich voorheen noemde, red.) kans ziet een stad over te nemen die zich dapper heeft verweerd, maar dat bijna niet meer kan opbrengen. We moeten nu ingrijpen."

Belegering luchthaven Donetsk houdt aan

De pro-Russische rebellen die de luchthaven van het Oekraïense Donetsk belegeren blijven het internationale vliegveld onvermoeibaar bestoken. Ze zetten tanks, geschut en raketlanceerinstallaties in, aldus het regeringsleger. De aankomst- en vertrekhal ligt volgens het leger onder hevig vuur.

Het staakt-het-vuren dat de pro-Russische rebellen en de regering in Kiev een maand geleden overeenkwamen wordt met de regelmaat van de klok geschonden. De strijdende partijen vechten al weken vrijwel onafgebroken om het vliegveld van Donetsk. Ook op andere plaatsen rond de stad is het geweld maar heel kortstondig geluwd.

Bij de beschietingen over en weer worden geregeld woningen geraakt. Volgens het stadsbestuur hebben bombardementen dinsdag vier burgers het leven gekost. De strijdende partijen geven steevast elkaar de schuld van de burgerslachtoffers.

'Begroting koning is transparant'

Premier Mark Rutte (VVD) spreekt tegen dat het kabinet niet transparant is over de kosten die zijn gemoeid met het koninklijk huis. Hij is juist 'maximaal transparant' geweest, zei Rutte dinsdagavond tijdens het debat over de begroting van de koning.

Rutte zei dat op Prinsjesdag alle relevantie informatie over de kosten van het koninklijk huis is gepresenteerd, waaronder de verbouwing van paleis Huis en Bosch, paleis Noordeinde en de nieuwe werkruimte van koning Willem-Alexander bij zijn villa Eikenhorst in Wassenaar. Ook over de gemaakte kosten van het afgelopen jaar zijn alle feiten te vinden in het jaarverslag, zei de premier.

"Ik snap best dat mensen zeggen dat 35 miljoen een groot bedrag is", zei Rutte over de verbouwing van Huis ten Bosch. Volgens hem is dat soort bedragen normaal bij gebouwen uit de zeventiende eeuw. "Maar het bedrag moest een keer worden genoemd. En dat hebben we gedaan toen we het wisten", zei Rutte.

Dat geldt ook voor de 'containertjes' op de Eikenhorst, zoals Rutte de tijdelijke werkruimte van Willem-Alexander noemde die ruim vier ton gaat kosten, of het 'steigertje' bij de Griekse vakantievilla. "Transparanter kan ik het niet maken."

De premier kan geen inzage geven in de kosten van de beveiliging. "Daarbinnen probeer ik maximaal transparant te zijn." Daarnaast is alles rond de Oranjes vaak snel 'groot nieuws', zei Rutte. "Dat is onvermijdelijk. Iedereen is zeer geïnteresseerd in de koning, maar daardoor spelen al gauw dingen op."

In de Tweede Kamer klonk veel kritiek op de manier waarop de kosten die zijn gemoeid met de verschillende verbouwingen naar buiten zijn gekomen. "De informatie is in brokjes gekomen", zei Jeroen Recourt (PvdA). "Overal stond niets maar nergens bij elkaar", klaagde Madeleine van Toorenburg (CDA), die sprak van een 'zoekspelletje'.

Rutte erkende uiteindelijk dat de grote verbouwingen 'niet scherp op de plaat' stonden toen in 2009 de begroting van de koning werd gemoderniseerd. Het is daarom goed om bij de evaluatie van de nieuwe begrotingsopzet te kijken of bij dit soort heel grote uitgaven op voorhand 'transparantie' kan worden ingebouwd, aldus de premier.

'Begroting koning is transparant' (Foto: Kevin Lieberwirth)
'Begroting koning is transparant' (Foto: Kevin Lieberwirth)

Marokko laat Britse homo vrij

Een Brit die vastzat in Marokko op verdenking van 'homoseksuele handelingen' is dinsdag vrijgelaten. Dat meldt de BBC. De 69-jarige Ray Cole en zijn Marokkaanse vriend zaten vier maanden in de gevangenis.

Homoseksualiteit is strafbaar in Marokko. De politie pakte Cole bij een busstation op toen agenten 'homoseksuele afbeeldingen' op zijn telefoon aantroffen. De Brit mag zijn proces nu waarschijnlijk in vrijheid afwachten.

Coles familie bedankte de Marokkaanse autoriteiten dinsdagavond voor hun 'mededogen'. Het is nog onduidelijk of ook de Marokkaanse vriend van Cole is vrijgelaten.

De Bakker hard onderuit in VS

Tennisser Thiemo de Bakker is bij het challengertoernooi in het Amerikaanse Tiburon in de eerste ronde gesneuveld. De Westlander, als zesde geplaatst bij het toernooi in Californië, kreeg een flink pak slag van Nils Langer uit Duitsland: 1-6, 3-6. De partij was binnen 55 minuten beslist.

De Bakker is de nummer 147 van de wereld. Langer, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikte, staat op de 314e positie. De Bakker was de enige Nederlandse deelnemer in Tiburon.

Iron Man 4 bevestigd

Robert Downey Jr. heeft onlangs bevestigd dat er een vierde Iron Man film aan zit te komen. Dit meldt CosmicBookNews.

De best betaalde acteur van Hollywood deed deze aankondiging bij de Ellen Show, toen Ellen nog eens doorvroeg over eventuele onderhandelingen.

Downey Jr. zegt: ''Je weet vast wel dat we in diepe onderhandelingen zitten'', waarop Ellen simpelweg vroeg: ''Dus hij komt er?''

Downey Jr. kon het niet meer voor zich houden en stemde uiteindelijk toe: ''Oke, ja, hij komt er."

Iron Man 4  heeft nog geen officiële releasedatum, maar zal hoogstwaarschijnlijk in 2018 of 2019 in de bioscopen komen. Iron Man 3 is tot op de dag vandaag één van de meest succesvolle Hollywoodfilms.

Canadese trein met gevaarlijke stof ontspoord

Een goederentrein met onder meer gevaarlijke stoffen is dinsdag in de Canadese provincie Saskatchewan ontspoord en voor een deel in brand gevlogen. Ongeveer een kwart van de 100 wagons ontspoorde en de autoriteiten vrezen dat er mogelijk giftige gassen of rookwolken vrijkomen, meldden Canadese media.

Mensen worden rond een straal van 8 kilometer rond de plek geweerd. De ontsporing was bij het dorp Clair, 190 kilometer ten oosten van Saskatoon, de hoofdstad van het in Midden-Canada gelegen Saskatchewan.

Canadese trein met gevaarlijke stof ontspoord
Canadese trein met gevaarlijke stof ontspoord (Foto: ANP)

Turkse Koerden woedend op Turkije

Duizenden Koerden zijn dinsdag in tal van Turkse steden de straat opgegaan. Ze eisen dat de regering in Ankara de Koerden in het benarde Kobani te hulp schiet. Op meerdere plaatsen kwam het tot rellen. De demonstranten zijn boos over het uitblijven van Turkse hulp voor de door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) belegerde Koerden.

De betogers zouden vooral eisen dat Turkije toestaat dat Koerden de grens over gaan om in Kobani mee te vechten tegen IS. Ankara houdt ze echter tegen vanwege banden tussen Koerdische milities in Syrië en de verboden PKK, aldus de BBC.

Bij een van de betogingen kwam een 25-jarige demonstrant om het leven. De man werd dodelijk getroffen door een projectiel van de politie, melden Turkse media. Staatspersbureau Anadolu bericht dat het een traangasgranaat was die de man fataal werd tijdens een demonstratie in het stadje Varto. Het commerciële persbureau Dogan houdt het op een kogel.

Ook elders in Europa betoogden Koerden voor ingrijpen van het Westen in Syrië.

Wüst krijgt prijs voor olympische prestatie

Schaatsster Ireen Wüst krijgt in november in de Thaise hoofdstad Bangkok een bijzondere prijs uitgereikt. De Associatie van Nationale Olympische Comités (ANOC) heeft de Nederlandse uitgeroepen tot meest succesvolle sportster in Sochi.

Op 7 november vindt het ANOC Gala Awards Dinner plaats waar de beste sporter en sportster van de Olympische Zomerspelen van Londen 2012 en de Winterspelen van Sochi 2014 een prijs krijgen. Een jury, die bestaat uit één persoon per continent, heeft onder meer Wüst aangewezen voor de prijs.

Wüst is viervoudig olympisch kampioene. Voor Sochi won de schaatsster in 2006 in Turijn goud op de 3.000 meter en vier jaar later in Vancouver zegevierde ze op de 1.500 meter. In Rusland was de Nederlandse succesvol op de 3.000 meter en de ploegenachtervolging. Op de 1.000 meter, 1.500 meter en de 5.000 meter won ze zilver.

Ireen Wüst krijgt bijzondere prijs (Pro Shots/ANP)
Ireen Wüst krijgt bijzondere prijs (Pro Shots/ANP)

Militairen VS in Europa: 'Geen uniform dragen'

Amerikaanse militairen in Europa hebben het advies gekregen buiten diensttijd geen uniform te dragen. Reden voor het advies, afkomstig van het commandocentrum voor Europa EUCOM, is de toegenomen dreiging voor terreuraanslagen door Islamitische Staat in Europa.

Met de gastlanden waar militairen zijn gelegerd wordt continu samengewerkt om alle mogelijke dreigingen in kaart te brengen en eventuele maatregelen te nemen. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

Eind september kregen Nederlandse militairen opdracht hun uniform niet in het openbaar te dragen.

Amerikaanse militairen in Europa uit uniform
Militairen VS in Europa: 'geen uniform dragen' (Foto: ANP)

Frans kampement aangevallen in Mali

Een Frans militair kamp in het noordoosten van Mali is dinsdag aangevallen. Zeker zes raketten sloegen er in. Dat meldde de missie van de Verenigde Naties in het Sahelland, waar Nederland ook met militairen aan meedoet.

De aanval was in Kidal, in een streek waar soennitische extremisten vaak actief zijn. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen. Kidal is circa 300 kilometer ten noordoosten van Gao, waar ongeveer 400 Nederlandse militairen zijn gelegerd.

Frans kampement aangevallen in Mali
Frans kampement aangevallen in Mali (Foto: ANP)

Madrid wil hond van ebolapatiënte doden

De hond van de Spaanse verpleegkundige die het ebolavirus heeft opgelopen moet de ziekte van zijn baas waarschijnlijk met de dood bekopen. Het regiobestuur van Madrid wil het huisdier doden om te voorkomen dat het de ziekte verder verspreidt.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een kans is dat de hond het virus doorgeeft aan mensen, lieten de Madrileense autoriteiten dinsdag weten. Daarom willen zij Excalibur, zoals het vuilnisbakje heet, laten inslapen.

De regionale autoriteiten hebben de rechter om toestemming gevraagd voor de euthanasie, omdat zijn baasjes het dier niet wilden overdragen. Madrid belooft een veilige en pijnloze executie. Het kadaver wordt gecremeerd.

Excalibur is alleen thuis sinds zijn beide baasjes in het ziekenhuis zijn opgenomen. De verpleegkundige, die de verschijnselen van ebola vertoonde, wordt behandeld. Haar man is in quarantaine geplaatst. Die laatste is inmiddels een online handtekeningenactie begonnen om het leven van zijn hond te redden.

Het regiobestuur gaat intussen na met wie de zieke verpleegkundige de afgelopen tijd in aanraking is gekomen. Meer dan vijftig mensen, onder wie veel van haar familieleden en collega's, staan onder observatie.

'Mercedes-motoren voor F1-team Lotus'

Het Formule 1-team Lotus zal volgend jaar waarschijnlijk met Mercedes-motoren gaan rijden. De renstal uit Enstone rijdt nu nog met krachtbronnen van Renault, maar deze graag inruilen. Alleen het papierwerk zou het team nog scheiden van de overgang.

Eerder dit jaar werd bekend dat Lotus graag met Mercedes in zee wil, maar het heeft lang geduurd voordat het bijna rond was. Financiële problemen zouden hier mede aan debet zijn, maar teambaas Federico Gastaldi heeft vanuit Japan aan Autosport laten weten dat het nu de goede kant op gaat.

"Er is nog niets definitief, maar die kant gaat het wel op. Het is vooral het nodige papierwerk met Renault dat de zaak ophoudt. We moeten ons contract met hen respecteren, maar zodra zij het hebben afgehandeld zijn wij er ook klaar voor."

Dat Lotus naar Mercedes over kan stappen komt doordat McLaren in 2015 met Honda-krachtbronnen zal gaan rijden. Force India, Williams en het fabrieksteam Mercedes zijn de andere renstallen die met motoren uit Brixworth rijden. Bij Renault blijven volgend jaar in ieder geval Red Bull Racing en Toro Rosso over. De vraag is of Caterham nog op de grid zal staan, anders rijden ook zij met Franse aandrijving.

'N-Korea bereidt zich op oorlog voor'

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie bereidt Noord-Korea zich voor op een 'totale oorlog'. Dat meldt het Koreaanse Yonhap News.

De Noord-Koreanen zouden toewerken naar een samenvoegen van beide landen in 2015. Daarom is het land volgens hun zuiderburen zich aan het voorbereiden op een grote oorlog.

Het Zuid-Koreaanse ministerie stelt in een verklaring: "Na 2015 te hebben uitgeroepen als het jaar waarin hereniging zou worden vervolmaakt, is Noord-Korea voorbereid voor op oorlog op grote schaal."

Volgens de Zuid-Koreanen hebben de noorderburen 'het aantal troepen dat zich met zomeroefeningen bezighoudt verdubbeld.' "Ook heeft [Noord-Korea] haar aanvalsmogelijkheden consistent opgekrikt."

Zuid-Korea geeft aan dat het klaar 'is en blijft voor eventuele provocaties en oorlogen'. In het geval dat Noord-Korea aanvalt, heeft de Zuid-Koreaanse regering naar eigen zeggen een 'tijdschema' opgesteld om vanaf de grond, vanuit de lucht en van zee raketinstallaties, troepen en legerleiding uit te kunnen schakelen.

Curlingdames verliezen nipt op EK Zoetermeer

De Nederlandse curlingdames hebben de derde wedstrijd op het EK in Zoetermeer verloren. Nederland speelt daar in de C-divisie en ging met 7-6 onderuit tegen Slowakije. Het doel van Nederland is om zich voor de B-divisie te kwalificeren en daarin het EK te spelen. Dat zal eind november plaatsvinden in Champéry in Zwitserland.

Tegen de Slowaakse dames was het spannend tot in het laatste 'end', waar de wedstrijd pas met de allerlaatste stenen werd beslist. Het team van skip Marianne Neeleman moest zich daarin nipt gewonnen geven. Neeleman speelt samen met Kimberly Honders, Shirley Miog, Bonnie Nilhamn en Ester Romijn. 

Zondag verloor Nederland de eerste wedstrijd tegen Slovenië al met 10-7. Maandag ging het beter, want Roemenië werd met 12-0 opgerold. Door de Nederland tegen Slowakije staat Nederland gedeeld vierde in het toernooi van zeven landen. De nummers één en twee mogen naar de finale, drie en vier spelen een halve finale. De winnaar daarvan speelt vervolgens om de tweede plek tegen de verliezer van de finale. Deze tweede plaats is belangrijk, want de nummers één en twee van het toernooi mogen naar de B-divisie.

Spaanse koning volgende week naar Nederland

De Spaanse koning Felipe VI en zijn vrouw koningin Letizia brengen volgende week woensdag een kennismakingsbezoek aan Nederland. Ze brengen een eendaags staatsbezoek aan ons land, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag.

De 46-jarige Felipe en zijn vrouw worden op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Na een lunch bezoekt het paar de Staten-Generaal en ontmoeten ze de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer Ankie Broekers-Knol (VVD) en Anouchka van Miltenburg (VVD). Tot slot staat nog een ontmoeting met minister-president Mark Rutte (VVD) op het programma.

Felipe volgde in juni zijn vader Juan Carlos op als koning van Spanje. Sindsdien is het koningspaar al op bezoek geweest in Frankrijk, Portugal en Marokko. Het paar gaat nog naar Duitsland, België, Luxemburg en Italië.

De Spaanse koning en zijn vrouw worden vergezeld door minister van industrie, energie en toerisme José Manuel Soria. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten vorig jaar een staatsbezoek aan Spanje. Toen werden ze verwelkomd door Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sofia.

Timmermans niet in problemen tijdens hoorzitting

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft dinsdagmiddag een hoorzitting in het Europees Parlement zonder problemen doorstaan. Timmermans werd bijna drie uur lang ondervraagd over zijn nieuwe functie als vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Timmermans kreeg veel vragen over zijn rol als eurocommissaris die moet voorkomen dat de EU met overbodige regels komt. Hij omzeilde een antwoord op de vraag of hij vetorecht krijgt, en zei resultaten te willen boeken door middel van overleg. "Ik ga niet als een sheriff door de commissie om collega's te dwingen tot dingen die ze niet willen."

Timmermans kondigde in zijn inleiding aan dat hij begin volgend jaar komt met een lijst Europese voorstellen die moeten worden ingetrokken, omdat ze om zaken gaan die de lidstaten zelf moeten regelen. Later wil hij een akkoord tussen de Europese instellingen over het tegengaan van overbodige regels. "De Europese Unie moet niet meer doen wat leuk is om te doen, maar alleen nog wat echt noodzakelijk is", zei Timmermans.

Naast 'betere regelgeving' wordt Timmermans verantwoordelijk voor het bewaken van de grondrechten. Daarover zei Timmermans dat hij 'alle beschikbare middelen' zal inzetten, indien nodig ook tegen EU-lidstaat Hongarije. In eerste instantie wil hij echter een dialoog met de Hongaarse regering, die veelvuldig wordt beschuldigd van het inperken van de democratie.

Timmermans gaf antwoorden in vijf talen en maakte daarmee duidelijk indruk. Hij kreeg herhaaldelijk applaus, vooral nadat hij eurosceptische parlementariërs van repliek had gediend.

Belgische partijen sluiten regeerakkoord

België heeft dinsdag na ruim vier maanden onderhandelen een nieuw regeerakkoord gesloten. De Vlaamse N-VA, CD&V en Open VLD gaan in zee met de Waalse MR. De leider van die Waals-liberale partij, Charles Michel, wordt premier. Dat melden Belgische media.

De vier partijen verwijzen de grootste fractie, die van de Waalse socialisten, naar de oppositiebanken. Het is voor het eerst dat een kabinet steunt op een ongelijk aantal Vlaamse en Waalse partijen. Dat zijn twee belangrijke overwinningen voor de nationalistische N-VA van Bart De Wever. Die viel steeds buiten de regering omdat het de partij aan een Waalse evenknie ontbreekt.

De coalitiepartners willen maandag hun opwachting maken bij koning Filip om de eed af te leggen, schrijft de Vlaamse krant De Standaard. Dinsdag zou premier Michel, met zijn 39 jaar de jongste eerste minister van België ooit, zijn regeringsverklaring dan al kunnen afleggen.

Politie Londen rekent vier terreurverdachten in

De Londense politie heeft vier islamitische mannen opgepakt op verdenking van het beramen van terreurdaden. Agenten vielen op zoek naar de verdachten verscheidene huizen binnen en schakelden een van de verdachten uit met een schokgeweer. De huiszoeking in woningen en auto's in het westen en het centrum van de Britse hoofdstad is volgens de politie nog niet voltooid.

De vier verdachten zijn allen 20 of 21 jaar. Bij de aanhoudingen kreeg de politie versterking van een speciale, zwaarbewapende politie-eenheid. Dat duidt erop dat zij rekende op gewelddadige tegenstand. Bij de arrestaties is echter geen schot gelost De arrestant die een schok kreeg uitgedeeld had geen medische behandeling nodig. Het viertal blijft voorlopig achter slot en grendel.

De regering in Londen verscherpte onlangs het terreuralarm. Britse strijders van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) die in Syrië en Irak vechten, zouden broeden op een aanslag in eigen land.

Nieuwe premier gaat verzoening Jemen leiden

De president van Jemen heeft dinsdag een nieuwe premier aangesteld. Ahmed Awad bin Mubarak, die al een verleden heeft als vredesonderhandelaar tussen de regering en de rebellen, moet de verzoening tussen de regering en de sjiitische Hawthi-rebellen gaan leiden.

De 46-jarige Bin Mubarak diende tot dinsdag als stafchef van president Abed Rabbo Mansour Hadi. Na overleg met alle politieke partijen benoemde de president hem tot premier.

Hadi had de Hawthi-rebellen beloofd een onafhankelijke technocraat aan te stellen als regeringsleider. De Hawthi's tekenden vorige maand een vredesovereenkomst met de regering. De opstandelingen beloofden de wapens neer te leggen in ruil voor meer inspraak in het landsbestuur. Het akkoord maakte een einde aan weken van strijd waarin de rebellen veel terreinwinst hadden geboekt.

Bin Mubarak had in 2011 de leiding over het verzoeningsproces dat destijds een eind moest maken aan de voortdurende machtsstrijd en de wanorde in het land.

Daniel Radcliffe radeloos bij grienende meisjes

Daniel Radcliffe heeft geen idee wat hij met huilende meisjes aan moet. "Ik vind het verschrikkelijk als 13- of 14-jarige meisjes in huilen uitbarsten als ze me ontmoeten", doet de 25-jarige acteur uit de doeken in As If Magazine. "Ik vind het heel erg als mensen huilen."

Radcliffe verzekert dat een ontmoeting met hem geen reden is voor waterlanders. "Ze huilen vooral vanwege alle opwinding, maar ik heb nog steeds geen idee hoe ik ermee om moet gaan." Radcliffe heeft dankzij zijn jarenlange bijdrage aan de Harry Potter-films een behoorlijke schare jonge fans. "Na een vreemde ontmoeting zegt iemand vaak: die was gewoon heel nerveus. Ik had nooit verwacht dat mensen nerveus zouden zijn om mij tegen te komen."

Radcliffe hoopt dat hij vooral een heel doorsnee indruk maakt op vreemden. "Ik vind tenminste dat ik heel normaal ben. We hebben allemaal onze gekkigheden, maar ik heb niet het idee dat ik een onaangename lul ben. Sommige mensen verwachten dat misschien wel van iemand die in de schijnwerpers is opgegroeid."

De acteur wil dat beeld graag ontkrachten. "Ik weet dat ik geen doorsnee jeugd heb gehad, maar als ik met mensen praat, voel ik geen afstand. Alles wat rond roem hangt is onzin. Mensen die het heerlijk vinden om anders dan anderen behandeld te worden en genieten van alle aandacht, zijn over het algemeen figuren waar ik liever niet mee omga."

Tienduizend euro voor gouden tip in zaak-Els Borst

De politie heeft tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de moordenaar van oud-minister Els Borst. Mogelijk heeft de dader een 'psychische stoornis', zegt de politie dinsdag in het programma Opsporing Verzocht.

Het is nog steeds niet duidelijk wat het motief was om Borst in februari om het leven te brengen, aldus de politie. Een inbraak of een politieke moord is echter uitgesloten. De politie is nu op zoek naar mensen met een psychische stoornis die rond de dood van de politica 'afwijkend gedrag vertoonden of over de dood van Borst hebben gesproken'.

Borst werd op 10 februari dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Ze lag er toen waarschijnlijk al twee dagen. Een maand na het misdrijf vroeg Opsporing Verzocht ook al aandacht voor de zaak. Hierna kwamen zo'n vijfhonderd tips binnen. Een team van twintig rechercheurs werkt onafgebroken aan de zaak.

De politie zoekt nog naar twee personen: een in het rood geklede vrouw die die zaterdagavond in de buurt van de woning werd gezien een een verwarde man die 29 januari voor de deur van de woning van Borst stond.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries vertelt in RTL Late Night in welke hoek de moordenaar van Borst moet worden gezocht. Een eerdere aankondiging van RTL dat De Vries zou weten wie de dader is, wordt door de misdaadverslaggever ten stelligste ontkend. Op Twitter laat hij weten dat de aankondiging 'te scherp' was.

Leven na de dood wetenschappelijk bewezen

Het leven heeft een nadeel waar iedereen mee vroeger of later mee te maken krijgt: je gaat er dood van. Hele volksstammen zijn het daar niet mee eens. Slimmeriken hebben daar gebruik van gemaakt en hebben daarom religie bedacht. Het idee was dat de dood niet het eindpunt zou zijn. Een grootschalig onderzoek van de universiteit van Southampton lijkt aan te tonen dat die mensen misschien niet zo gek zijn als we dachten.

Volgens de onderzoekers blijf je namelijk na je dood nog even leven. Hoewel dat misschien maar enkele minuten zijn. Men onderzocht voor dit doel sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Oostenrijk. Elk van de 2060 proefpersonen stierf na een hartstilstand en bleef permanent of kortere tijd dood. Van de onderzochte objecten waarvan het hart nog gereboot kon worden, 330 in getal, waren er 140 die aangaven dat, nadat ze klinisch dood waren verklaard, toch nog iets van een bewustzijn hadden. Ruim veertig procent dus.

Dit bewustzijn liep nogal uiteen. Sommige mensen zagen licht, kwamen dode kennissen van vroeger tegen, hadden het gevoel dat ze verdronken, maar anderen hadden het gevoel dat ze –daar komt ie- uit het lichaam waren getreden. Dertien procent had het idee dat ze begonnen te zweven, precies hetzelfde percentage als mensen die het idee hadden dat ze hun lichaam hadden gelaten voor wat het was. Een aantal kregen een film te zien over hun eigen leven, samengevat en versneld.

Een aantal van deze ervaringen duurden meerdere minuten, iets wat vrij opmerkelijk is wanneer je in ogenschouw neemt dat je hersens er gegarandeerd mee kappen wanneer ze 20 seconden geen bloedtoevoer van het hart krijgen.

Er is zelfs sprake van een geval van een kerel die beweerde boven zijn lichaam te zweven, terwijl een er een medisch team bezig was zijn aardse en materiële leven opnieuw op te starten. Naderhand kon deze man details beschrijven waar hij niet 'levend' bij was. Denk hierbij aan het geluid van de hartbewakingsapparatuur en specifieke handelingen van het medisch personeel. De man was drie minuten klinisch dood.

Een van de onderzoekers verklaart: "er is altijd aangenomen dat deze ervaringen hallucinaties of illusies waren, maar dat kunnen we na dit onderzoek niet langer volhouden." Dokter Parnia (wat zo heet de onderzoeker in kwestie namelijk) vervolgt: "het is heel goed mogelijk dat een groter aantal mensen dan de 140 die het zich herinneren kon, ook een bijna-doodervaring gehad hebben. Het zou kunnen zijn dat door een hersenbeschadiging of de medicatie deze herinneringen niet meer beschikbaar zijn."

De heren en dames wetenschappers zijn van mening dat deze resultaten bemoedigend zijn en meer onderzoek gewenst is.

Postzegelprijs in januari weer verhoogd

De prijs van een postzegel wordt op 1 januari verhoogd van 64 naar 69 cent. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft toestemming gegeven voor de prijsverhoging, melden PostNL en de ACM dinsdag.

PostNL diende in september een voorstel in om de prijs voor een standaard brief te verhogen. De ACM concludeert als toezichthouder dat die stijging wettelijk is toegestaan. Omdat de ACM een definitieve bandbreedte waarin de prijs van een postzegel mag vallen nog niet heeft bepaald, is allereerst sprake van een overgangsregeling. De ACM verwacht in november die tariefruimte wel te hebben vastgesteld.

Volgens PostNL is de stijging nodig om ondanks een dalend aantal verstuurde brieven toch een 'betrouwbare postdienst' te blijven verzorgen. Het volume van de bezorgde post krimpt jaarlijks namelijk met tien tot twaalf procent.

De prijzen van postzegels stijgen de laatste jaren snel. Begin dit jaar verhoogde het bedrijf de prijs al van 60 naar 64 eurocent, na eerdere verhogingen in de jaren ervoor. Eind 2010 koste een postzegel nog 0,44 euro.

Het tarief voor een brief met een buitenlandse bestemming wordt vanaf januari ook hoger. Daarvoor moet straks 1,15 euro worden neergeteld.

Tegenstander islamisten doodgeschoten in Libië

Een Libische politicus die in de oostelijke stad Derna de strijd had aangebonden met moslimextremisten die er de dienst uitmaken is dinsdag vermoord. Onbekende gewapende lieden schoten Osama al-Mansouri in zijn auto dood, zegt een bron bij de veiligheidsdiensten.

Al-Mansouri leidde een politieke beweging die autonomie voor Oost-Libië voorstaat en het opneemt tegen de islamistische groepen die in Derna de toon aangeven. Rivaliserende radicale bewegingen betwisten elkaar al geruime tijd de macht in Derna en de olierijke regio waarin de stad ligt. Een aantal militante groepen patrouilleert met veel machtsvertoon door de straten, aldus bronnen bij de autoriteiten. Sommige van die strijders zijn veteranen van de oorlog in Irak en Syrië.

Sinds de val van dictator Moammar Gadhafi is Libië weggezonken in anarchie. Politieke rivalen besluiten hun conflicten niet zelden te beslechten door hun tegenstander simpelweg om te brengen.

Rutte bekijkt belastingvrijstelling Oranjes

Het kabinet gaat de voor- en nadelen van de belastingvrijstelling van het koninklijk huis nog eens op een rij zetten. Dat zegde premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond toe tijdens het debat over de kosten van het koninklijk huis.

Onder meer de PvdA en de SP pleitten er tijdens het debat opnieuw voor om de belastingvoordelen die koning Willem-Alexander geniet af te schaffen. Zo betaalt de koning bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting. Rutte herhaalde dat hij een tegenstander is om deze voordeeltjes te schrappen, omdat het in de praktijk weinig uithaalt.

Als de koning inkomstenbelasting gaat betalen, zal hij een hogere bruto-uitkering krijgen. "Wat win je daar mee?", hield Rutte de Kamer voor. Niettemin zal Rutte de belastingvrijstellingen betrekken bij de evaluatie van de begroting van de koning, zo zegde hij toe. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt toonde zich blij met deze toezegging.

UEFA schorst Italiaanse voorzitter wegens racisme

De voorzitter van de Italiaanse voetbalbond Carlo Tavecchio is voor zes maanden geschorst door de UEFA. De 71-jarige bestuurder heeft zich schuldig gemaakt aan racisme, stelde de Europese voetbalbond vast na onderzoek. Tavecchio werd pas vorige maand gekozen tot voorzitter.

"In Engeland selecteren ze spelers op basis van professionaliteit. Maar hier zeggen we, hij at eerst bananen en nu start hij voor Lazio en dat is oké", liet Tavecchio zicht tijdens zijn verkiezingscampagne ontvallen. De aanklager van de Italiaanse bond maakte er geen strafzaak van, waarna de Europese voetbalbond besloot alsnog een onderzoek in te stellen.

Stybar wint Memorial Vandenbroucke

Zdenek Stybar heeft dinsdag de Memorial Frank Vandenbroucke gewonnen. De Tsjechische renner van Omega Pharma-Quick-Step verraste de Duitser John Degenkolb in de sprint. De Belgen Jens Debusschere, Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke eindigden op de plaatsen drie, vier en vijf.

De eendaagse wielerkoers van Binche naar Chimay en weer terug is vernoemd naar de in 2009 op 34-jarige leeftijd overleden Belgische wielrenner. Vandenbroucke was in 1996 de laatste winnaar van de wedstrijd die toen nog Binche-Doornik-Binche heette en vervolgens dertien jaar lang van de wielerkalender verdween.

Amsterdammer vast voor liquideren verkeerde

Voor de moord op de 30-jarige Stefan Regalo Eggermont is een 26-jarige Amsterdammer aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het slachtoffer werd in juli doodgeschoten in de Conradstraat in Amsterdam en is waarschijnlijk het slachtoffer van persoonsverwisseling.

Politie en justitie denken dat de moord in verband staat met de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld van het afgelopen halfjaar. Regalo Eggermont is waarschijnlijk voor iemand anders aangezien. Hij had geen crimineel verleden.

Het Parool schrijft dat de verdachte in het kamp zat van Gwenette Martha, die zelf in mei werd geliquideerd. Bij hem thuis zou het moordwapen zijn gevonden. De verdachte is een bekende van de politie. Zo wordt hij ook verdacht van betrokkenheid bij de fatale schietpartij in het Scheepvaartmuseum vorig jaar.

Het eigenlijke doelwit van de liquidatie in de Conradstraat was volgens de krant de broer van een van de mannen die in december 2012 werd geliquideerd in de Staatsliedenbuurt. Die woonde bij Eggermont in de buurt en had ook een blauwe Fiat Punto.

Chinese turners opnieuw succesvol op WK

De Chinese turners hebben voor de zesde keer op rij de landenwedstrijd op het WK gewonnen. Voor eigen publiek in Nanning was een puntentotaal van 273,369 net genoeg om Japan af te troeven. Het team van de Verenigde Staten (270,369) legde op gepaste afstand beslag op het brons.

De Nederlandse turners kwamen vrijdag al in actie, maar haalden de finale niet. De achttiende plaats was wel genoeg om kwalificatie af te dwingen voor het WK van volgend jaar in Glasgow, waar tickets voor de Olympische Spelen van een jaar later in Rio de Janeiro kunnen worden verdiend.

Aardgas leverde staat 265 miljard euro op

Aardgas heeft de staat sinds 1960 265 miljard euro opgeleverd. Het grootste gedeelte daarvan, 239 miljard, is via de algemene middelen uitgegeven, waardoor niet precies herleid kan worden hoe het is besteed. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer.

Van de resterende 26 miljard is de bestemming wel bekend. Tussen 1996 en 2010 werd dat namelijk via het Fonds Economische Structuurversterking (FES) uitgegeven aan infrastructuurprojecten. Het FES is inmiddels opgeheven.

Het kabinet werkt nu ook weer aan een fonds dat gevuld moet worden met aardgasbaten, het zogenoemde Toekomstfonds. Volgens de Rekenkamer kan de overheid bij de vorming van dat fonds veel leren van de ervaringen met het FES en van fondsen in andere landen.

Zo beveelt de Rekenkamer aan een duidelijk doel te formuleren en een weloverwogen keuze voor een specifiek type fonds te maken. Ook moet de overheid zorgen dat het management van het fonds onafhankelijk is en dat er duidelijke afspraken komen over de verantwoording van het fondsbeheer.

Sinds het aardgasveld bij Slochteren in 1959 werd ontdekt, zijn de aardgasbaten nog altijd een 'substantiële bron van inkomsten'. Tegenwoordig vormen ze nog zo'n tien procent van de inkomsten van de rijksoverheid. In het begin van de jaren tachtig was dat nog twintig procent. Het percentage is nu niet lager doordat de aardgasbaten zijn gedaald, maar doordat de overige inkomsten zijn gegroeid.

De Rekenkamer beschrijft in het rapport drie manieren waarop Nederland in de toekomst met aardgasbaten zou kunnen omgaan. Zo zou de opbrengst kunnen worden besteed via de algemene middelen, zoals ook nu gebeurt. Ook zou het in een verdeelfonds kunnen worden gestort, vergelijkbaar met het FES. Tot slot kan de overheid de baten beleggen in een staatsvermogensfonds.

Noorwegen heeft al zo'n staatsvermogensfonds. Als Nederland daar in 1960 ook voor had gekozen, dan zou er nu bijna 350 miljard euro in zitten. Het nadeel van zo'n fonds is dat er minder geld beschikbaar is voor de rijksbegroting.

De Rekenkamer benadrukt dat de manier waarop de aardgasbaten worden gebruikt een politieke keuze is. Het rapport is slechts een hulpmiddel bij de besluitvorming over de toekomstige besteding van de aardgasbaten.

Ben Affleck: 'Batman wordt geen Daredevil'

Toen bekend werd dat Ben Affleck de rol van Bruce Wayne / Batman zou gaan spelen in Batman v Superman: Dawn of Justice, waren de negatieve geluiden niet van de lucht. Niet gek natuurlijk; de acteur speelde in 2003 al een Marvel-held in Daredevil, maar die film is niet bepaald geliefd. En het leek er al snel op dat veel filmliefhebbers vreesden voor een herhaling van zetten.

Affleck, die bezig is met een promotietour voor Gone Girl, is zich hier erg van bewust en gaf in een interview met NPR aan dat men zich geen zorgen zou hoeven maken. "Natuurlijk betreur ik Daredevil. Dat heb ik bij elke film waar ik aan heb gewerkt, die niet goed is uitgevoerd. Kijk, als ik dacht dat we Daredevil gingen herhalen, zou ik zelf meeprotesteren. Dat geldt ook voor de andere films waar ik niet tevreden mee ben," lichtte hij toe na gevraagd te worden of hij geen twijfels had over de keuze voor de rol. "Weet je, ik ben hard voor mezelf, vraag veel van mezelf en ik wil uitmuntend werk doen en dat lukt me niet altijd, maar ik vind dat je wel met die inzet moet beginnen."

In Batman v Superman heeft Affleck veel vertrouwen: "De film is geschreven door Chris Terrio, die ook Argo schreef, en hij is geen comics-persoon. En het is geregisseerd door Zack Snyder, die een ongelooflijk magische soort van visuele stilist is die diep in de comics-wereld zit. En je hebt dus deze sandwich van talenten. Ik voelde me heel zeker [in de keuze]. Het leek me leuk om een film als deze gewoon heel, heel goed te maken."

Affleck wordt verwacht na de perstour voor Gone Girl weer terug te keren naar Zack Snyders filmset, waar hij deze zomer begonnen is de nieuwe Bruce Wayne gestalte te geven. De film verschijnt in maart 2016.

Batman (Ben Affleck) met Batmobile
Ben Affleck als Batman naast zijn Batmobile

Naaktfoto's Kelly Brook uitgelekt

Opnieuw zijn er naaktfoto's van celebs op het internet geslingerd. Ditmaal is niemand minder dan Kelly Brook het slachtoffer.

De foto's van wellicht het lekkerste wijf van Engeland zijn echter nog behoorlijk kuis. Geen gapende gleuven dit keer helaas.

Wel zien wij vele malen de tieten van de 34-jarige Britse. En die zijn groot. Errug groot.

Kelly heeft namelijk cup 65G. En dat is meer dan een hand vol.

Tieten en billen van mevrouw Brook zien? De hele fotoreportage is hier te zien! NSFW, uiteraard...

Zelfdoding op vliegbasis Woensdrecht

Een burgermedewerker van defensie heeft dit weekeinde zelfmoord gepleegd op vliegbasis Woensdrecht. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee dinsdag. Hij heeft zichzelf zondag van het leven beroofd met zijn dienstwapen, meldde een bron aan de NOS.

Het betrof een bewakingsmedewerker, aldus de omroep. De marechaussee wil verder niets over de dood van de medewerker kwijt zolang het onderzoek naar wat er precies is gebeurd nog loopt.

Zoutschip Schelde-Rijnkanaal woensdag geborgen

Het vrachtschip dat vorige week na een aanvaring in het Schelde-Rijnkanaal bij Nieuw-Vossemeer zonk, wordt woensdag geborgen. Dat laat Rijkswaterstaat dinsdag weten. Tijdens de berging is de vaarweg gestremd.

Het schip is de afgelopen paar dagen met grijpers ontdaan van de duizend ton keukenzout die het vervoerde. Omdat het om grote hoeveelheden zout gaat, is het leeuwendeel niet opgelost in het water. Verder zijn oliekerende schermen geplaatst om te voorkomen dat olie uit het wrak in het water terechtkomt.

De bergingsoperatie begint woensdag om 06.00 uur. Drie drijvende kranen hijsen het schip dan met kettingen omhoog, waarna het wordt afgevoerd. Mocht het schip te zwak zijn om in een keer naar boven te worden gehaald, dan wordt het in tweeën gezaagd en worden de delen op pontons afgevoerd.

Schepen kunnen tijdens een deel van de bergingsoperatie een voor een onder begeleiding van een schip langs het wrak varen, licht een woordvoerder van Rijkswaterstaat toe. Het Schelde-Rijnkanaal wordt tijdens het hijsen van het schip echter helemaal afgesloten. De zuigende kracht van langsvarende schepen zou de operatie dan kunnen tegenwerken. Rijkswaterstaat verwacht dat de volledige vaarweg uiterlijk woensdagnacht weer vrij is.

Het Poolse vrachtschip Isala kwam vorige week door stuurproblemen in aanvaring met het Zwitserse passagiersschip Amelia, waarna het vrachtschip zonk. Er vielen geen gewonden. Doordat het schip midden in het Schelde-Rijnkanaal lag, was de vaarroute langere tijd gestremd.

Halfords failliet

Winkelketen Halfords is failliet. De rechtbank Midden-Nederland heeft het faillissement dinsdagmiddag uitgesproken. De keten die onderdelen en accessoires voor fiets en auto verkoopt heeft door heel Nederland ongeveer 130 winkels en heeft zo'n zevenhonderd medewerkers in dienst.

Het bedrijf werd vorig jaar overgenomen door het eigen management. De keten stond toen al twee jaar te koop, nadat de Macintosh Retail Group van het bedrijf af wilde.

Na de verkoop richtte Halfords zich voornamelijk op de webshop, maar die strategie heeft niet genoeg opgeleverd om faillissement af te wenden. RTL meldt dinsdag dat een doorstart volgens de directie tot de mogelijkheden behoort.

Zware aardbeving in zuidwesten China

De Chinese provincie Yunnan is dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van zeker 6,0. Inwoners van de zuidwestelijke provincie vluchtten de straat op en gebouwen raakten beschadigd, meldde staatspersbureau Xinhua. Over doden of gewonden is nog niets bekend.

Het centrum van de beving lag relatief dicht aan het aardoppervlak, op zo'n tien kilometer diepte. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving een kracht van 6,0. De Chinese dienst sprak van een momentmagnitude van 6,6 en zei dat dat zij op slechts vijf kilometer diepte toesloeg.

Hoewel er nog geen details over slachtoffers zijn lijkt het onwaarschijnlijk dat alle inwoners van Yunnan het er heelhuids vanaf hebben gebracht. Een beving met een kracht van 6,1 in dezelfde provincie kostte in augustus aan zeker 615 mensen het leven. In 1970 kwamen er meer dan vijftienduizend mensen om bij een beving met een kracht van 7,7.

Karadzic verwacht vrijspraak in proces

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic verwacht vrijgesproken te worden van genocide en alle andere aanklachten die tegen hem zijn ingediend. Dat heeft hij dinsdag gezegd in zijn slotpleidooi. Karadzic staat terecht voor het Joegoslaviëtribunaal en zijn reeds vijf jaar slepende proces nadert zijn einde.

Karadzic wordt onder andere verdacht van genocide in verband met de moord op zo'n achtduizend moslimmannen en -jongens in 1995 bij Srebrenica. Ook wordt hij ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het inzetten van sluipschutters in Sarajevo en bombardementen op de stad.

In zijn slotpleidooi zei Karadzic tegen de drie rechters van het tribunaal dat 'de oorlog niet zo is gelopen als ik had gewild'. "Het was verschrikkelijk en laten we in godsnaam hopen dat het de laatste keer was. Maar dat ligt niet in mijn macht."

De aanklagers van het tribunaal beschuldigen Karadzic er ook van dat hij een van de drijvende krachten was achter de campagne om moslims en Kroaten te verdrijven uit Servisch gebied middels moord, verkrachting en vervolging. "Niets van wat er gebeurd is, was een product van het gedrag van de staat", bracht Karadzic daartegen in.

In totaal kwamen in de Bosnische Oorlog, die duurde van 1992 tot 1995, zo'n honderdduizend mensen om het leven. Nog eens vele duizenden raakten ontheemd.

De verwachting is dat de rechters van het tribunaal de komende maanden nodig hebben om tot een uitspraak te komen. Ze moeten zich buigen over tienduizenden pagina's aan geschreven verklaringen en ruim elfduizend bewijsstukken.

Overlevenden van het beleg van Sarajevo hopen dat Karadzic levenslang opgelegd krijgt. "Ik denk dat er geen gepaste straf is voor de misdaden die hij heeft begaan", zei Rabija Idrizbegovic, een 60-jarige inwoner van Sarajevo. "Ik weet, en ik ben er zeker van, dat het hof in Den Haag voldoende bewijs heeft om hem te straffen. Ze hebben om levenslang gevraagd en ik sta daar achter."

Celstraffen geëist voor kinderopvangtoeslagfraude

Zes mensen die worden verdacht van grootschalige fraude met kinderopvangtoeslag moeten als het aan het OM ligt celstraffen krijgen tot drie jaar en vier maanden. Tussen 2008 en 2011 vormden zij volgens justitie een criminele organisatie die de fiscus ruim zeven miljoen euro afhandig maakte.

Het zestal bestaat uit twee mannen van 38 en 36 jaar, twee vrouwen van 33 en twee van 35 jaar. "De verdachten hebben gezorgd voor een enorme inktvlekwerking van fraude met toeslagen en maakten op grove wijze misbruik van het toeslagensysteem", aldus het functioneel parket van het OM.

De verdachten uit Amsterdam Zuidoost ronselden mensen in hun directe omgeving en vroegen met hun gegevens kinderopvangtoeslag aan. Terwijl de kinderen niet naar een geregistreerde opvang gingen, vroeg de bende toch met terugwerkende kracht toeslag aan. Het geld dat ze hiermee verdienden werd verdeeld tussen de families en de bende.

De 38-jarige man en een 33-jarige vrouw waren leidende figuren in de organisatie, aldus het OM. Tegen de man werd drie jaar en vier maanden cel geëist en tegen de vrouw drie jaar.

Het OM vindt dat een 35-jarige verdachte ook drie jaar de cel in moet. Zij verzorgde veel aanvragen vanaf de computer in haar woning. De andere 35-jarige vrouw hoorde zestien maanden gevangenisstraf tegen zich eisen, de 36-jarige man twee jaar gevangenisstraf. De andere 33-jarige vrouw had een kleinere rol in het geheel. Zij moet twaalf maanden de cel in, waarvan de helft voorwaardelijk, aldus justitie.

Veel aanvragers van toeslag hebben het geld dat ze hebben verkregen terug moeten betalen. Ongeveer 150 aanvragers zijn strafrechtelijk vervolgd. Een aantal van hen is veroordeeld tot vijf maanden cel.

De rechtbank in Amsterdam doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

President Cyprus schort vredesoverleg op

De Cypriotische president Nicos Anastasiades heeft dinsdag de gesprekken over hereniging van het verdeelde Cyprus opgeschort. Zijn besluit is een reactie op plannen van Turkije om in de wateren rond Cyprus naar olie en gas te gaan zoeken. Cyprus heeft bedrijven al vergunningen verstrekt om in hetzelfde gebied boringen uit te voeren.

Volgens een regeringswoordvoerder is het besluit de gesprekken stil te leggen een gevolg van de 'provocerende en agressieve' acties van Turkije, die een schending zijn van de soevereine rechten van Cyprus. Bovendien zouden die neerkomen op een overtreding van het internationaal recht.

Wanneer de gesprekken hervat zouden kunnen worden is niet bekendgemaakt. Een beslissing daarover wordt volgens de woordvoerder genomen op basis van de actuele ontwikkelingen.

De Roy van Zuydewijn bij debat koningshuis

Edwin de Roy van Zuydewijn woont dinsdagmiddag het debat in de Tweede Kamer over de begroting van het Koninklijk Huis bij. De ex-man van prinses Margarita hoopt meer duidelijkheid te krijgen over het onderzoek dat wijlen prins Bernhard naar hem gelastte, zei hij desgevraagd bij aanvang van het debat.

Bernhard vroeg de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) in november 2000 onderzoek te doen naar De Roy van Zuydewijn, destijds de aanstaande verloofde van prinses Margarita, erkende premier Mark Rutte (VVD) eind vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer. De Roy van Zuydewijn zet vraagtekens bij het optreden van Rutte rondom deze kwestie. De premier weigerde vorig jaar excuses aan te bieden voor de gang van zaken.

Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak is nog veel onduidelijk over de zaak. Hij sprak tijdens het debat van een 'doofpot'. De socialist wil dat de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten onderzoek doet naar de contacten tussen Bernhard en de geheime dienst.

Britten mogen liedjes insturen voor Songfestival

De BBC gaat het publiek inschakelen voor de Britse inzending van het Eurovisie Songfestival van volgend jaar. De Britten mogen zelf liedjes insturen, maakte de omroep dinsdag bekend. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2008. De BBC hoopt zo een 'briljante artiest' te kunnen opsporen.

De Britten haalden dit jaar de zeventiende plaats met het liedje Children of the Universe van Molly. De zangeres kwam als beste uit de bus bij een selectie door de BBC voor beginnende artiesten. Ook voor volgend jaar wordt die route voor het beste liedje bewandeld.

Het lukt de Britten de laatste jaren maar niet om hoog te eindigen op het Europese liedjesfestijn. Bonnie Tyler werd vorig jaar negentiende en Engelbert Humperdinck schopte het in 2012 maar tot de 25e plek. Een team van experts bepaalt wie in 2015 uiteindelijk naar Wenen afreist, het thuisland van Conchita Wurst die het festival dit jaar wist te winnen.

'Weinig hoop terughalen geld Bulgarenfraude'

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft weinig hoop dat Nederland nog veel terugziet van het geld dat het nog niet heeft kunnen terugvorderen van de fraude met huur- en zorgtoeslagen door Bulgaarse bendes. Wiebes zei dat dinsdag bij RTLZ.

De fiscus heeft nog ruim 3 miljoen tegoed van het geld dat door de Bulgarenfraude verdween. Wiebes spreekt binnenkort zijn Bulgaarse collega, maar is dus "niet heel optimistisch". Wel onderhandelt Nederland met Bulgarije over een nieuw belastingverdrag, waarmee een situatie als de huidige in de toekomst kan worden voorkomen. Bij de Bulgarenfraude ging ruim 4 miljoen euro verloren. In maart meldde Wiebes dat een kwart terug was.

'Weinig hoop terughalen geld Bulgarenfraude'
'Weinig hoop terughalen geld Bulgarenfraude' (Foto: ANP)

Lawrence noemt naaktfotoschandaal zedenmisdrijf

Jennifer Lawrence vindt dat iedereen die haar naaktfoto's heeft gezien zich diep moet schamen. "Je neemt deel aan een zedenmisdrijf", stelt de 24-jarige actrice in een interview met Vanity Fair. "Ik heb jullie geen toestemming gegeven naar mijn naakte lijf te kijken."

Lawrence stelt dat zij niets heeft om zich voor te schamen. "Ik had vier jaar een goede, gezonde en liefdevolle relatie. Alleen was dat een langeafstandsrelatie. Dus je vriend gaat naar porno kijken of hij kijkt naar jou." Lawrence had lang een relatie met de Britse acteur Nicolas Hoult. Die strandde deze zomer, volgens ingewijden vanwege overvolle agenda's van beide acteurs. Lawrence wordt sindsdien geregeld gespot in het bijzijn van Coldplay-frontman Chris Martin.

De actrice is een van de vele sterren die slachtoffer is geworden van wat Amerikaanse media 'The Fappening' noemen. In augustus doken op verschillende sites naaktfoto's van onder anderen Lawrence, Kate Upton en Kaley Cuoco op. De kiekjes zouden door hackers uit de iCloud van de actrices zijn geplukt. Apple en de FBI onderzoeken de zaak nog.

Volgens Lawrence zijn uiteindelijk de websites die de naaktfoto's verspreidden schuldig. "Dit is geen schandaal, maar een zedenmisdrijf. Het is misselijkmakend. De wet moet worden veranderd en wij moeten veranderen. Het feit dat iemand eerst denkt hoe geld verdiend kan worden aan de seksuele uitbuiting van een ander gaat mijn pet te boven."

Lawrence gruwt nog steeds van het voorval. "Dit is mijn lijf en het zou mijn keuze moeten zijn om dat te delen. Dat het niet mijn keuze is geweest, is verschrikkelijk. Ik kan niet geloven dat wij in zo'n wereld leven." Toch wordt het volgens de actrice makkelijker om ermee om te gaan. "Tijd heelt alle wonden. Ik huil niet meer en ben niet meer boos. Ik kan mijn geluk niet af laten hangen van de vraag of deze mensen ooit gepakt worden. Ik moet er zelf vrede mee leren hebben."

Twee sneak peeks voor de Arrow-première

The Flash mag dan wel vandaag op de Amerikaanse televisie zijn première beleven, oudere broer Arrow is er morgen ook weer bij. Om de fans op te warmen is een aantal sneak peek video's vrijgegeven.

De eerste video toont een blik op de nieuwe Count Vertigo, gespeeld door Peter Stormare, die de rol van Seth Gabels Count gaat overnemen in de levering van de Vertigo-drug. In de confrontatie krijgt de Arrow een wel heel bekend gezicht als tegenstander.

In de tweede clip is iets meer te zien van team Arrow in actie, met Felicity als IT-backup, ongeacht waar ze is. En zo te zien wordt er vrolijk gedate tussen de twee.

Arrow 3 begint morgenavond op The CW.

Duits hulpkonvooi arriveert in Oekraïne

Een Duits konvooi van 112 trucks vol hulpgoederen is dinsdag de Oekraïense grens overgestoken. De goederen zijn bedoeld voor de inwoners van het oosten van het land en zullen door de lokale autoriteiten en het Rode Kruis worden verdeeld, aldus het Duitse ministerie van ontwikkelingssamenwerking.

De trucks hebben in totaal 746 ton goederen aan boord, ter waarde van 7,3 miljoen euro. In Oekraïne wordt voor nog eens 2,7 miljoen hulpgoederen ingekocht van lokale handelaren. De trucks rijden in kleinere groepjes door naar een distributiecentrum in Kiev, waarna ze onder meer naar Charkov, Marioepol en Slovjansk gaan.

De inwoners van Oost-Oekraïne kunnen onder meer mobiele keukens, verwarmingen, winterkleding en dekens tegemoetzien.

Nederlandse F-16's gooien eerste bommen op IS

Twee Nederlandse F-16's hebben dinsdagochtend voor het eerst doelen gebombardeerd van de terroristische organisatie Islamitische Staat. De jachtvliegers gooiden in in het noorden van Irak drie bommen op voertuigen van IS die peshmergastrijders onder vuur namen. Bij de aanval zijn voertuigen vernietigd en mogelijk ook IS-strijders omgekomen, meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

De F-16's zijn sinds vrijdag in het operatiegebied en voerden zondag hun eerste vluchten uit. Toen werden nog geen wapens gebruikt. Nederland zet in totaal acht F-16's in voor de strijd tegen IS, waarvan twee reservetoestellen. Het detachement van ongeveer 250 militairen is gestationeerd in Jordanië. Daarnaast zendt Nederland tot 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen.

De jachtvliegtuigen worden niet alleen gebruikt voor het bombarderen van strategische doelen zoals IS-kampen en militair materieel maar kunnen ook worden ingezet om vanuit de lucht Iraakse en Koerdische troepen te ondersteunen die tegen IS strijden.

Poetin viert 62e verjaardag in Siberische wildernis

De Russische president Vladimir Poetin viert dinsdag zijn verjaardag in de woeste natuur van Siberië. Dat heeft zijn perswoordvoerder gezegd. Ondertussen vinden op verschillende plekken in Rusland vieringen ter ere van Poetins 62e verjaardag plaats.

Het staatshoofd reisde voor zijn fuif naar een locatie zo'n 'drie- tot vierhonderd kilometer van het dichtstbijzijnde bewoonde gebied'. Poetin zou in een niet nader genoemd bos in Siberië verkeren.

De president wordt vaker door Russische media neergezet als een stoere, onverschrokken kerel. Regelmatig verschijnen beelden waarop Poetin zonder shirt paardrijdt, jaagt op wild of duikt naar antieke voorwerpen.

Veel Russen grepen de gelegenheid aan om hun bewondering voor Poetin te tonen. In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny kwamen duizenden mensen bijeen om een Russische vlag van maar liefst 600 meter lang door de straten te dragen. Anderen vormen - gekleed in rood, wit en blauw - een menselijke Russische driekleur. Veel mensen hielden een portret van Poetin boven hun hoofd. Volgens de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov deden honderdduizend mensen in de regio mee aan de festiviteiten.

Russische nieuwswebsites lieten beelden zien van een eendaagse tentoonstelling in Moskou, getiteld 'De 12 werken van Vladimir Poetin', waarbij de president wordt afgebeeld als Hercules. Te zien was hoe het staatshoofd het opneemt tegen westerse mogendheden, die waren weergegeven als slangen of mythologische monsters. Ook temde Poetin een os die het symbool droeg van de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in maart annexeerde. De Verenigde Staten werden afgebeeld als Cerberus, de driekoppige hond die de toegang tot de onderwereld bewaakt.

Ook in de eenzijdig door rebellen uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk werd aandacht besteed aan de verjaardag. Premier Aleksandr Zachartsjenko prees Poetin voor het beschermen van de 'Russische wereld' en het steunen van separatisten in Oekraïne.

Patriarch Kirill, bondgenoot van Poetin en geestelijk leider van de Russisch-orthodoxe Kerk, feliciteerde Poetin met zijn verjaardag. De regeerperiode van Poetin zou volgens hem inmiddels een 'integraal onderdeel van de nationale geschiedenis' zijn geworden. De president zou zich met 'jarenlange zelfopoffering' hebben ingezet om de moraal van de Russische samenleving te verbeteren.

Souvenirs met Poetins afbeelding erop zijn al langere tijd bestsellers bij kraampjes op het Rode Plein. Enkele Russische ontwerpers hebben portretten van de leider gedrukt op prijzige merkshirts en -sweaters.

Poetin is al jaren populair onder de Russen, maar de inlijving van de Krim en zijn weigering om te zwichten voor westerse sancties hebben hem nog geliefder onder het volk gemaakt. Maar liefst 86 procent van de Russen zegt het beleid van Poetin goed te keuren, bleek uit een onderzoek van het onafhankelijke Levadacentrum.

Er waren echter ook enkele kritische noten te horen. Op Twitter verzochten tegenstanders Poetin om voorgoed in de wouden van Siberië te blijven. Enkele Oekraïense en Russische zenders staken de draak met de persoonlijkheidscultus rond Poetin. "Volgens statistieken is de gemiddelde levensverwachting voor Russische mannen 62 jaar", schreef een grapjas op Twitter.

Nadal ondanks blindedarmontsteking in actie

Rafael Nadal doet deze week gewoon mee aan het masterstoernooi van Shanghai. De nummer twee van de wereld kampt met een beginnende blindedarmontsteking, maar antibiotica stellen hem toch in staat om te kunnen spelen. Nadal reist na het toernooi direct naar Spanje waar zal worden gekeken of de blindedarm verwijderd moet worden.

Nadal kreeg zaterdagavond pijn in zijn buik en werd een dag later onderzocht in een ziekenhuis, waar een blindedarmontsteking werd vastgesteld. Een directe ingreep blijkt echter niet nodig. "Dat is geweldig nieuws", vindt de Spaanse tennisser. "Ik heb vandaag 45 minuten kunnen trainen en probeer morgen te spelen. Maar het is duidelijk dat ik niet in topconditie ben."

Door een bye in de eerste ronde hoeft Nadal woensdag pas voor het eerst in actie te komen. Hij speelt tegen zijn landgenoot Feliciano Lopez.

Strengere regels voor au pairs van tafel

Een belangrijk deel van de strengere regels voor au pairs is van de baan. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) hebben dat besloten naar aanleiding van de kritiek op hun plannen.

De bewindslieden wilden het maximaal aantal uur dat een au pair per week mag werken terugbrengen van dertig naar twintig uur. Ook wilden ze een taalcursus verplicht stellen. Die twee maatregelen worden nu geschrapt, schrijven Asscher en Teeven dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wilde het aantal uren naar beneden bijstellen omdat au pairs vaak als werknemer zouden worden gezien of als fulltime oppas fungeren. Au pairs krijgen volgens de bewindslieden ook vaak zware taken. Uitgangspunt is echter culturele uitwisseling.

Op de vorige maand aangekondigde plannen kwam kritiek van onder meer de VVD. 'Mal en betuttelend', noemde Kamerlid Malik Azmani de plannen. Ook de brancheorganisatie voor au-pairbureaus Bonapa was niet blij.

Teeven en Asscher willen de andere maatregelen die ze hebben aangekondigd wel doorvoeren. Zo moet volgens de twee strenger worden gecontroleerd op naleving van de regels. Ook willen de bewindslieden meer bewustzijn van het 'culturele karakter van de au-pairregeling' creëren. Ze gaan daarover met Bonapa in gesprek.

Ernstig hersenletsel voor F1-coureur Bianchi

Formule 1-coureur Jules Bianchi heeft ernstig hersenletsel overgehouden aan zijn zware crash tijdens de Grand Prix van Japan. Dat heeft zijn team Marussia dinsdag bekendgemaakt.

In een eerste statement over de huidige conditie van hun coureur spreekt Marussia van een 'diffuse axonale beschadiging' aan de hersenen. De vooruitzichten lijken slecht, want dit is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij mensen met een hersenbeschadiging. Zo'n 90% van de mensen met een ernstige diffuse axonale beschadiging komen niet meer bij bewustzijn.

Volgens Marussia verkeert Bianchi nog altijd in een 'kritieke, stabiele toestand'. "De medici in het ziekenhuis geven hem de allerbeste zorg en we zijn dankbaar voor alles wat zij sinds het ongeval van Jules gedaan hebben voor hem", aldus het team. 

Ook bedankt Marussia de aanwezige professor Gérard Saillant, president van de medische commissie van autosportbond FIA, en professor Alessandro Frati, hersenchirurg aan de universiteit van Rome. Frati is door het team van Ferrari gevraagd om naar Japan af te reizen. Saillant en Frati hebben uitgebreid gesproken met het medisch team dat zich met de gezondheid van Bianchi bezighoudt, zodat zij de familie zo goed mogelijk kunnen adviseren.

Verdere updates worden volgens Marussia naar buiten gebracht wanneer dit gepast is.

Naaktfoto's Doutzen zijn nep

Doutzen Kroes heeft inmiddels gereageerd op haar vermeende kutfoto's. Het boeit haar namelijk niets. Het is niet haar punani, zo laat ze via haar manager weten.

Gisteren zouden er namelijk pornografische kiekjes van 's werelds mooiste Friezin zijn uitgelekt. Dankzij de zichtbare trouwring dachten we allemaal dat het Doutzen wel moest zijn.

Niets lijkt minder waar. "Het is duidelijk dat ik het niet ben. Als het echt was, dan had ik een advocaat ingeschakeld", aldus Doutzen.

"Alleen de bikinifoto is echt, maar die heeft Doutzen zelf al meerdere keren rondgestuurd", zo weet haar manager nog te melden. Het topmodel is overigens zelf met vakantie. De trouwring zou op de foto zijn geshopt, zo vermoedt haar manager.

Koerden eisen hulp Europa in strijd IS

Koerdische betogers zijn dinsdag binnengedrongen in het Europees Parlement en ook elders in Europa zijn Koerden de straat opgegaan. Ze eisen hulp van Europa in de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat. In de stad Kobani, aan de Turks-Syrische grens, leveren Koerdische strijders al dagenlang slag met IS-strijders.

Sommige Europese landen hebben de Koerdische strijders bewapend of voeren luchtaanvallen uit op doelwitten van IS. De betogers menen dat dit echter onvoldoende is. "Ze hebben iets nodig om zichzelf en de burgers te kunnen verdedigen", aldus Hakan Cifci van het Koerdische Nationale Congres.

Vooral in Turkije, dat grenst aan Syrië, is de spanning om te snijden. Eerder dinsdag raakten Koerdische betogers en de Turkse politie slaags. De politie gebruikte waterkanonnen en traangas in een poging de demonstranten uiteen te jagen. En ook maandagavond was het raak.

In Brussel ramden ongeveer vijftig Koerden een deur in om zich toegang te verschaffen tot het Europees Parlement. Eenmaal binnen werd een delegatie ontvangen door voorzitter van het parlement Martin Schulz.

In de Duitse hoofdstad Berlijn waren zo'n zeshonderd Koerden op de been en in Frankfurt hielden enkele honderden Koerden een protestmars van het Turkse consulaat naar het Amerikaanse consulaat. Ook in de steden Bremen, Hamburg, Göttingen werd gedemonstreerd.

Hoewel Frankrijk luchtaanvallen uitvoert op posities van IS in Irak, wil het land vooralsnog geen aanvallen in Syrië uitvoeren, uit vrees de internationale pogingen de rust te doen terugkeren in Syrië in de wielen te rijden. "We begrijpen niet waarom Frankrijk wel optreedt in Iraaks-Koerdistan, maar niet in Syrisch-Koerdistan", aldus Fidan Unlubayir van de Federatie van Koerdische Verenigingen in Frankrijk. In de nacht van maandag op dinsdag werd bij het Franse parlement gedemonstreerd en het plan is om ook dinsdag weer te protesteren.

FOK!toen: Slayer - Reign In Blood

Het is vandaag op de kop af 28 jaar geleden dat de Amerikaanse thrash metalband Slayer haar grote doorbraak maakte met het legendarische album Reign In Blood. De band, die in 1981 werd opgericht, had al een tweetal fijne elpees op haar naam staan, maar kreeg dankzij het label Def Jam de kans om bij een veel groter publiek naam te maken. In deze aflevering van FOK!toen blikken we terug op de vroege jaren van de band die door velen als één van de pioniers van de thrashmetal wordt beschouwd.

Slayer - Reign In Blood
Slayer - Reign In Blood

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Slayer moeten we terug naar het jaar 1981. In Huntington Park, een buitenwijk van Los Angeles, heeft gitarist Kerry Ray King een ontmoeting met pizzabezorger en drummer David Vincent Lombardo. Niet alleen delen de twee mannen hun voorliefde voor harde muziek, ook zijn ze beiden op zoek naar een band om in te spelen. King werd eerder afgewezen bij een auditie voor The Misfits maar had daarbij wel kennisgemaakt met gitarist Jeffrey John Hanneman. Als de band daarna ook nog eens wordt uitgebreid met de Chileense bassist Tom Araya is Slayer compleet.

Bij de eerste optredens speelt Slayer voornamelijk covers van bands zoals Judas Priest en Iron Maiden maar als snel verschijnen er ook eigen nummers op het repertoire. Als de groep een optreden doet in de Woodstock Club in Anaheim is ook de voormalige muziekjournalist Brian Slagel aanwezig. Slagel heeft net zijn label Metal Blade Records opgericht en vraagt Slayer om een track op te nemen voor de verzamel-elpee Metal Massacre III. Slayer opent de elpee met 'Aggressive Perfector' en kreeg dankzij hun bijdrage een platencontract bij Metal Blade Records.

Hell Awaits

Slayer - Show No Mercy
Slayer - Show No Mercy

Omdat de band bij een nog beginnend label heeft getekend is er geen budget om opnames te kunnen maken. King weet echter geld te lenen van zijn vader en zo kunnen de mannen in november 1983 de studio in om haar eerste elpee op te nemen. In de Track Record Studios in Los Angeles worden de tien tracks voor Show No Mercy op de gevoelige band vastgelegd en nog geen drie weken later ligt de plaat al in de winkels. Het debuutalbum van Slayer slaat in als een bom en het label, dat normaliter slechts 5000 exemplaren van een elpee uitbracht, weet ook niet wat haar overkomt. Show No Mercy gaat alleen in Amerika al meer dan 20.000 keer over de toonbank en ook in Europa worden meer dan 15.000 exemplaren van de elpee verkocht.

Na de Show No Mercy-tour vertrok gitarist Kerry King om zich tijdelijk aan te sluiten bij de band Megadeth. Na een vijftal optredens keerde King echter snel weer terug op zijn oude nest. De band gaat op tournee met Exodus en Venom en brengt haar eerste live-album uit, getiteld Live Undead. In september 1984 gaan de mannen naar de Eldorado Studios in Hollywood, Los Angeles om daar te gaan werken aan de opvolger van Show No Mercy. Vanwege het immense succes van de eerste elpee heeft Metal Blade Records ditmaal wel een budget voor de studio en huurt zelfs producer Ron Fair in voor de opnames van de tweede elpee.

Slayer - Hell Awaits
Slayer - Hell Awaits

Hell Awaits, die wereldwijd meer dan 1 miljoen keer zou worden verkocht, was een grote inspiratiebron voor bands als Pantera en Phil Anselmo (Pantera/Down) benoemde Slayer zelfs tot de allerbeste metalband uit Californië. In het Britse metalblad Metal Forces zou Slayer door de lezers worden uitgeroepen tot beste band en beste liveband, werd Hell Awaits bekroond tot beste album van 1985 en mocht Dave Lombardo een prijs ontvangen als beste drummer van dat jaar. In mei 1985 speelt Slayer voor het eerst op Europese bodem. Zo is de band te zien in onder meer Eindhoven (Dynamo), Apeldoorn (De Gigant), Groningen (Vera), Katwijk (Scum) en Amsterdam (Paradiso).

Slayer - Reign In Blood (Japanse persing)
Slayer - Reign In Blood (Japanse persing)

Reign in Blood
Na het enorme succes van Hell Awaits krijgt de band een platencontract aangeboden van Rick Rubin die de baas is van het label Def Jam Records, een platenlabel dat zich tot op dat moment vooral richtte op hip hop-acts zoals Run DMC, Beastie Boys en Public Enemy. Veel mensen dachten dat Rubin niet in staat zou zijn om een metal-album te produceren, maar daar vergisten ze zich behoorlijk in. Met Rubin achter de schuiven werd een tiental tracks opgenomen, waarbij duidelijk te horen was dat de groep afstand had genomen van haar oude satanische imago. Ook waren de composities opvallend korter en waren er ook invloeden uit de hardcore-punk in de muziek van Slayer terug te vinden.

Reign in Blood werd opgenomen in een studio in Los Angeles. Vanwege de nogal confronterende hoes en teksten liet Def Jam's distributeur Columbia Records weten dat ze de plaat niet wilden uitgeven. Geffen Records had daar duidelijk minder problemen mee al zou de plaat nooit op hun distributielijst te vinden zijn. Op Reign In Blood stonden liedjes met een anti-religieus thema ('Jesus Saves'), dood en verderf ('Necrophobic', 'Postmortem') en beruchte seriemoordenaars ('Criminally Insane'). De elpee wekte echter de meeste controverse met het nummer 'Angel Of Death' over de wandaden van de beruchte nazidokter Joseph Mengele. Er waren zelfs idioten die de band beschuldigden van het verheerlijken van de nazi's en ook de welbekende racismekaart werd uit de kast gehaald.

Slayer - Reign In Blood back

Ondanks het feit dat er niks van de plaat op de radio te horen was, was Reign In Blood de eerste elpee van Slayer die de Billboard Top 200 zou halen. In een dikke maand had de elpee zelfs al de gouden status behaald. Zowel door de fans als de pers werd Reign In Blood de hemel ingeprezen. De plaat wordt door velen omschreven als een blauwdruk voor de extreme thrash metal en death metal.

Een her-uitgave van Slayer's Reign In Blood
Een her-uitgave van Slayer's Reign In Blood

De plaat

Slayer - Reign In Blood A

Kant A
01 Angel Of Death 4:50
02 Piece By Piece 2:02
03 Necrophobic 1:38
04 Altar Of Sacrifice 2:49
05 Jesus Saves 2:49

Slayer - Reign In Blood B

Kant B
01 Criminally Insane 2:13
02 Reborn 2:20
03 Epidemic 2:12
04 Postmortem 2:44
05 Raining Blood 4:23

Veolia boos op Limburgse student

De 21-jarige Jesper Fassotte uit Venlo heeft zich de woede van openbaarvervoerbedrijf Veolia op de hals gehaald. De student haalde het in zijn hoofd om op Facebook een protestpagina tegen het bedrijf op te richten. Volgens nieuwssite 1Limburg kan de vervoerder hier 'niet mee lachen'.

De Facebookpagina is sinds vrijdag in de lucht en heeft al bijna 2000 'likes' gekregen. Het probleem van overvolle treinen op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen is klaarblijkelijk voor velen een ergernis.

Volgens Veolia heeft Fassotte het intellectueel eigendom geschaad door gebruik te maken van een foto van een Veolia-trein. Dagblad De Telegraaf meldde dat de vervoerder gedreigd had met een rechtszaak, maar volgens Veolia klopt dat niet. De vervoerder heeft 'slechts' gedreigd met 'verdere stappen'.

Veolia eist verwijdering van de pagina en wil daartoe in gesprek treden met Fassotte. Deze heeft echter al gemeld dat hij niet van plan is de pagina offline te halen.

Zwangere Kelly Rowland uit de kleren voor fotoshoot

De hoogzwangere Kelly Rowland schaamt zich niet voor haar lichaam. De zangeres, die over een paar weken bevalt van haar eerste kind, trok voor de huidige Amerikaanse editie van Elle al haar kleren uit, maar bedekte op een foto haar borsten en geslachtsdeel met haar handen.

De 33-jarige Rowland wil met de naaktfoto's haar zwangere lichaam eren. "Het is prachtig om te zien dat een lichaam een baby in zich heeft. Tijdens zwangerschapsgym was ik compleet onder de indruk van alle dingen die me werden verteld over zwangerschap en wat het lichaam doet. Waarom zou je dat niet vieren? Het lichaam moet gevierd worden."

Dat de zangeres trots is op haar lichaam, heeft ook te maken met het feit dat ze nog steeds sport en goed voor zichzelf zorgt. "Alle vrouwen die ik heb gesproken die tijdens hun zwangerschap sportten, hadden veel makkelijkere en kortere bevallingen."

Rowland kan niet wachten tot haar baby wordt geboren. "Ik hoef nog maar een paar weken. Ik vind het erg leuk om een kind op de wereld te zetten", zegt de zangeres, die in mei trouwde met haar manager Tim Witherspoon. "Dat ik die ervaring kan delen met mijn man is denk ik nog het allermooist."

Deelnemer theorie-examen betrapt op fraude

Een 50-jarige Amsterdammer is dinsdag bij het CBR aangehouden voor fraude met het theorie-examen voor het rijbewijs. Hij gaf zich uit voor iemand anders, meldt de politie.

De man probeerde onder een valse identiteit mee te doen aan het examen. Het legitimatiebewijs waarmee hij zich identificeerde was van iemand die al een paar keer voor het theorie-examen was gezakt.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor oplichting. Het examen is ongeldig verklaard.

Naast het inzetten van een dubbelgangers worden er ook geregeld kandidaten betrapt op afkijken. Het CBR wil de examens daarom voortaan individueel afnemen in plaats van klassikaal.

Kamer debatteert over situatie Kobani

De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk nog deze week over de situatie in het Syrische Kobani, dat al weken onder vuur ligt van de terreurorbeweging Islamitische Staat. Dat gebeurt op verzoek van Joël Voordewind (ChristenUnie). Verschillende partijen pleiten voor de instelling van een humanitaire corridor.

Het kabinet stuurde dinsdag weliswaar een brief over de situatie, maar die kwalificeert Voordewind als onvoldoende. In het schrijven staat 'geen enkele suggestie' over wat Nederland nog meer kan doen, zoals bijvoorbeeld het creëren van een humanitaire corridor. "Het getuigt niet van een gevoel van urgentie van de mogelijke slachting die zou kunnen gebeuren."

Voordewind verwacht een 'actievere houding' van het kabinet. Het Kamerlid houdt de mogelijkheid om alsnog militair te kunnen ingrijpen open. Het kabinet gooit vooralsnog geen bommen op Syrië, om dat daarvoor een volkenrechtelijk mandaat onderbreekt.

Han ten Broeke van regeringspartij VVD steunt het pleidooi van Voordewind voor een humanitaire corridor. "Daar kunnen we vanzelfsprekend over spreken." De inzet van wapentuig gaat hem te ver. Voordewind gaat daarmee 'verregaand op de stoel van de minister van Defensie zitten', aldus de liberaal. "Dat is een vorm van artikel 100-hooliganisme."

Michiel Servaes van de andere coalitiepartij PvdA vraagt zich af of met bombardementen überhaupt iets kan worden bereikt. De Amerikanen doen momenteel weinig rond Kobani, zei hij. "Vanuit de lucht zijn de mogelijkheden beperkt." De sociaaldemocraat wil wel kijken of de bevolking van Kobani op een andere manier kan worden geholpen. Maar het is 'heel lastig'.

"Het is vreselijk moeilijk om vanuit Den Haag in te schatten met welke interventie we het verschil kunnen maken", zei Servaes. Het kabinet moet van hem actief op zoek naar de mogelijkheden om alsnog een volkenrechtelijk mandaat tot stand te brengen. Verder vindt ook Servaes dat er een humanitaire corridor moet komen.

[pic] Geest gefotografeerd in oud kasteel

Amy Harper uit Birmingham heeft onlangs een paar bijzondere kiekjes gemaakt met haar telefoon. In het eeuwenoude Dudley Castle heeft de 28-jarige Engelse namelijk een heuse geest op de foto gezet.

Harper bezocht samen met haar man en drie koters het kasteel uit 1071. Hier nam zij snel enkele foto's. Pas thuis besloot ze de kiekjes eens nader te inspecteren.

Ze was geschokt. Op een van de plaatjes was duidelijk een vrouw in een grijze jurk te zien. Harper, die eerder niets van het paranormale moest weten, is nu overtuigd van het bestaan van geesten.

Dudley Castle is een van de bekendste spookkastelen van Engeland. Harper vermoedt dan ook dat zij de Grey Lady op beeld heeft vastgelegd. Volgens de legende spookt deze vrouw, Dorothy Parker, nog altijd rond omdat haar laatste wens nooit is ingewilligd.

Bertens verliest eerste ronde in Linz

Kiki Bertens is in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Linz uitgeschakeld. De Wateringse verloor met 6-3 en 6-1 van Mona Barthel. Bertens mocht als lucky loser alsnog aan het hoofdtoernooi in Linz meedoen na Carla Suárez Navarro zich op het laatste moment had afgemeld. 

Barthel, de nummer 47 van de wereld, had aan één break genoeg voor de eerste set. Bertens leverde in de tweede set direct twee keer haar opslagbeurt in. Op 3-0 en 4-1 kreeg Bertens kansen om terug te breaken, maar ze benutte de breakpoints niet. Barthel benutte op 5-1 haar eerste matchpoint.

Het was van beide spelers een matige wedstrijd. Beide dames hadden een eerste servicepercentage van onder de vijftig procent. Bertens wist echter weinig te doen met de service van Berthel en maakte veel onnodige fouten. 

Vrijspraak voor fatale brand in winkel Leeuwarden

De man uit Drachten die vorig jaar in Leeuwarden betrokken was bij een brand waarbij een man om het leven kwam is dinsdag vrijgesproken. De rechtbank in Leeuwarden is van mening dat er niet genoeg bewijs is om te kunnen stellen dat de kledingverkoper schuldig is aan het veroorzaken van de brand. Justitie had een halfjaar cel tegen de man geëist.

De 39-jarige man werkte in een kledingwinkel aan de Kelders in het centrum van de Friese stad. Op 19 oktober vorig jaar brak er brand uit toen hij een gasfles op de kachel wilde aansluiten. Er ontstond een steekvlam waardoor kleding in de winkel vlam vatte.

Het OM houdt de man verantwoordelijk voor het ontstaan van de brand. Volgens justitie heeft hij onvoorzichtig en onachtzaam gehandeld.

Het 24-jarige slachtoffer woonde in een van de appartementen boven de panden aan de Kelders. Hij raakte ingesloten door de vuurzee. Bij de brand raakten ook elf woningen en vijf winkels beschadigd.

Uit onderzoek bleek eerder dat het pand niet voldeed aan de wettelijke veiligheidseisen. De eigenaren van het pand worden echter niet vervolgd. Ook naar de rol van de gemeente is geen nader onderzoek ingesteld. De eigenaren en de gemeente zijn echter niet schuldig aan het ontstaan van de brand, oordeelde justitie eerder al.

Oud-F1-dokter: "Bianchi reed veel te hard"

Voormalig Formule 1-arts Gary Hartstein heeft in een dinsdag gepubliceerd artikel aangegeven dat Jules Bianchi veel te hard gereden moet hebben voor zijn crash. De Fransman raakte tijdens de Grand Prix van Japan van de baan en kwam daarbij hard in aanraking met een bergingsvoertuig dat bezig was met de wagen van Adrian Sutil. Bianchi ligt nog altijd in slechte toestand in het ziekenhuis.

"We moeten ten eerste wat perspectief hebben", begint Hartstein. "Met grote regelmaat zien we tegenwoordig ongelukken die in een niet al te ver verleden dodelijk zouden zijn geweest. Veel dingen die rijders konden doden zijn er vrijwel niet meer of zijn niet meer zo gevaarlijk. Vuur? Dat zien we eigenlijk niet meer en anders is het razendsnel geblust. Frontale botsingen? Daar loopt de coureur van nu gewoon van weg. Zijwaarts in de muur knallen of over de kop vliegen? Even schrikken, maar niet meer."

Ook geeft Hartstein aan dat de organisatie van de Formule 1 absoluut in staat is om te reageren op bizarre ongelukken. Zo kreeg Felipe Massa in Hongarije in 2009 een losgeraakte springveer tegen zijn hoofd. De Formule 1 reageerde door gelijk het vizier van de helmen van sterker materiaal te laten maken. "De crash van Jules was ongelooflijk 'gewelddadig'. Het is heel simpel een absoluut wonder dat hij nog leeft. Tegelijkertijd geeft dat aan hoe veilig de Formule 1 eigenlijk is."

Hartstein schrijft vooral over de gele vlaggen en het gebrek aan discipline onder de coureurs wat betreft het gehoorzamen van de vlaggen. "Ik wil nog maar eens duidelijk maken dat zogenaamd dubbel geel betekent dat er mensen aan de 'circuitkant' van de vangrails werken en dat coureurs een dusdanige snelheid in acht moeten nemen dat ze direct kunnen stoppen."

"Ik heb als passagier in een Formule 1-auto gezeten en ik kan zeggen dat de remmen fenomenaal zijn. Echter, gezien de hoeveelheid water op de baan, de kracht die er in die bochten op de auto komt en de snelheid van Jules' Marussia tijdens de crash, is het overduidelijk dat Bianchi per definitie met een veel te hoge snelheid aan de bocht begon. De vlaggen vertelden hem dat hij genoeg af moest remmen om direct te kunnen stoppen, maar toch reed hij snel genoeg om te gaan aquaplanen. Dat zijn twee dingen die elkaar opheffen. Hij ging aquaplanen en dus reed hij te hard. Punt", aldus de duidelijke taal van Hartstein.

De voormalig dokter zegt al jaren aan te geven dat de discipline wat betreft de vlaggen alsmaar slechter wordt. "En niemand doet ook maar een poging om het te verbeteren. Tijdens de briefing voor een race zitten de coureurs constant bij Charlie (wedstrijdleider Charlie Whiting, red.) te zeuren om een getal. "Hoe snel mag ik tijdens geel?", "Hoe snel mag ik tijdens dubbel geel?" en zelfs "Krijg ik een straf als ik 0,2 seconden langzamer ga dan de vorige ronde?". Ze missen het punt volledig. En omdat er niet genoeg op gehamerd wordt, gebeuren er slechte dingen."

"Het punt is dat de vereiste snelheid tijdens dubbel geel variabel is, het is een waarschuwing en geen snelheidslimiet. Even verderop is er geen uitloopmogelijkheid. Of, even verderop is iemand's oom, broer of vader de auto van een van jouw collega's van de baan aan het duwen", waarbij Hartstein hard uithaalt naar Pastor Maldonado. De Venezolaan weigerde in Monaco tijdens een race in de World Series by Renault in 2005 gas terug te nemen terwijl er driftig met vlaggen gezwaaid werd. Het gevolg was dat een baancommissaris ernstig gewond raakte, waarna Maldonado vier races aan de kant moest zitten.

"Disrespect voor de discipline omtrent vlaggen tijdens races is geen klein probleem. Het verwondt en doodt mensen. Als vlaggen gerespecteerd worden, wordt de hele sport gelijk een stuk veiliger. Als de vlaggen in het geval van Bianchi gerespecteerd waren is het moeilijk om je voor te stellen dat deze crash überhaupt plaatsgevonden had, in elk geval niet met deze kracht", sluit Hartstein af.

Rabobank schorst twee valutahandelaren

Twee valutahandelaren van de Rabobank in Londen zijn door hun werkgever op non-actief gezet. Dat bevestigt een woordvoerder van de coöperatieve bank dinsdag na berichten van persbureau Bloomberg. De schorsing volgt op een intern onderzoek van de bank.

Sinds de Libor-fraude een jaar geleden aan het licht kwam, heeft Rabobank de toetsing op de integriteit van medewerkers aangescherpt. Rabobank kreeg vanwege de manipulatie van de Libor-benchmark en de bij het onderzoek ontdekte gebrekkige controlemechanismen 774 miljoen euro aan boetes.

Verschillende financiële waakhonden doen momenteel onderzoek naar fraude met valutakoersen. Zes banken zouden al dicht bij een schikking zijn met de Britse FCA. Tot nu toe zijn bij de onderzoeken geen Nederlandse banken genoemd.

Man Spaanse verpleegkundige in quarantaine om ebola

De echtgenoot van een verpleegkundige in Spanje die besmet is geraakt met ebola is in quarantaine geplaatst. Ook een tweede verpleegkundige zit in quarantaine. Dat hebben de Spaanse autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Beide verpleegkundigen verzorgden de Spaanse priester Manuel Garcia Viejo, die in Sierra Leone het virus had opgelopen en op 25 september overleed.

De autoriteiten zijn nu bezig een lijst op te stellen met mensen die met de verpleegkundige in contact zijn geweest. Het zou gaan om meer dan vijftig mensen. Met 22 mensen is al contact geweest.

Volgens Fernando Simon, coördinator noodgevallen van het Spaanse ministerie van volksgezondheid, is de toestand van de verpleegkundige stabiel en is ze op dit moment niet in levensgevaar. Buiten koorts vertoont de vrouw geen symptomen. Haar man vertoont vooralsnog geen tekenen van besmetting. Volgens Simon is de kans dat de verpleegkundige ook anderen heeft besmet klein. Hij benadrukte dan ook dat de volksgezondheid niet in gevaar is.

Het is de eerste keer dat iemand buiten West-Afrika besmet is geraakt met het virus. Ebola wordt overgedragen door contact met lichaamssappen van besmette patiënten. De verpleegkundige die besmet is geraakt had een luier van de priester verschoond. Duidelijk is dat niet alleen in de slecht uitgeruste medische centra in West-Afrika mensen besmet kunnen raken, maar ook in de modernere ziekenhuizen in Europa en de Verenigde Staten.

De ebola-uitbraak heeft inmiddels al aan meer dan 3400 mensen in West-Afrika het leven gekost, schat de Wereldgezondheidsorganisatie. Vooral Sierra Leonie, Guinee en Liberia zijn zwaar getroffen. Er bestaat grote vrees dat de uitbraak verder om zich heen blijft grijpen.

'Mila Kunis is beste moeder ooit'

De kersverse dochter van Mila Kunis heeft het getroffen. Volgens een ingewijde is de actrice een geboren moeder. "Ze is zelf nog een kind en zal daarom de beste moeder ooit worden", zegt een ingewijde in het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Us Weekly. De actrice en haar verloofde Ashton Kutcher kregen vorige week dochter Wyatt.

Naar verluidt is het koppel goed voorbereid op het ouderschap. "Hun leven zal wel veranderen, maar niet zo drastisch als dat van andere stellen, omdat ze er heel erg klaar voor waren om ouders te worden en omdat ze wisten welke verantwoordelijkheden daarbij horen."

Volgens een andere ingewijde brachten de 31-jarige actrice en de 36-jarige acteur, die sinds 2012 samen zijn, afgelopen weekeinde thuis met hun dochter door. "Het hele weekend kwamen er gasten langs om de baby te zien. Ze hebben veel bloemen en geschenkdozen gekregen."

Protesten Hong Kong verder uitgedund

Het aantal demonstranten dat de afgelopen week de straten van Hong Kong vulde is dinsdag opnieuw afgenomen. Studentenleiders, die de aanjagers van de protesten waren, hebben er maandagavond mee ingestemd om in overleg te gaan met de regering over hervormingen van het kiesstelsel.

Enkele dagen geleden blokkeerden nog tienduizenden betogers drukke wegen, maar inmiddels is dat aantal afgenomen tot enkele tientallen. Ondanks het afnemende aantal betogers houden de studentenleiders vol dat de beweging niet verslagen is. Ze hebben al gezegd direct de gesprekken met de regering te staken als de politie de laatste betogers met geweld probeert te verdrijven.

"Het is aan de regering nu. Dit is een eerste stap, maar de druk moet erop worden gehouden", zei Alex Chow, een van de studentenleiders.

Hoewel er maandag overeenstemming werd bereikt over de voorwaarden voor de gesprekken is er nog geen datum vastgesteld. Ook is nog niet duidelijk welke punten er precies worden besproken. Leung Chun-ying, de hoogste bestuurder van Hong Kong, zei maandag dat de regering 'een oprechte dialoog over politieke hervorming' wil voeren. Tegelijkertijd wil hij dat er een eind wordt gemaakt aan de straatprotesten. Hij liet in bedekte termen weten dat de autoriteiten op zeker moment ook kunnen ingrijpen om 'de maatschappelijke rust' terug te brengen.

Valdés in gesprek met Liverpool

Liverpool is dicht bij het vastleggen van Victor Valdés. De oud-doelman van FC Barcelona zal binnen enkele dagen een medische keuring ondergaan, weet Goal.  Valdés zit momenteel zonder club, nadat zijn contract bij Barcelona ten einde was. Het was de bedoeling dat de sluitpost deze zomer een transfer zou maken, maar door een zware kruisbandblessure staat hij al sinds maart van dit jaar aan de kant.

Liverpool heeft echter alle vertrouwen in een sterke comeback van de 32-jarige Valdés. De Spaans international zit momenteel in de laatste fase van zijn revalidatie en zijn vertegenwoordigers zijn vrij zeker dat hij dit keer wel een medische keuring kan doorstaan.

In de zomer leek Valdés namelijk een contract te tekenen bij AS Monaco, maar bij de club uit het prinsdom kwam hij niet door de medische keuring. De Monegasken kozen er daarom voor om Maarten Stekelenburg van Fulham te huren.

Stemherkenning is gevaar op de weg

Autoradio's en smartphones met stemherkenning maken het er op de weg niet veiliger op. Integendeel: ze leiden chauffeurs alleen maar af. Dat is gebleken uit twee wetenschappelijke onderzoeken die dinsdag werden gepubliceerd.

Een ander radiostation kiezen, een sms'je sturen of iemand opbellen kan allemaal met de ogen op de weg en de handen aan het stuur. De systemen zijn echter dermate ingewikkeld of gevoelig voor fouten dat ze van bestuurders niet minder maar meer concentratie vereisen.

De AAA Foundation for Safety en de Universiteit van Utah voerden de onderzoeken uit. Een studie keek naar de infotainmentsystemen van de merken Chevrolet, Chrysler, Ford, Hyundai en Mercedes. De andere groep onderzocht Siri van Apple, waarmee onder meer gesms't, genavigeerd, gefacebookt en getwitterd kan worden. Apple werkt, net als Google, samen met autofabrikanten aan systemen om smartphones te integreren in de entertainmentsystemen van auto's.

De stembedieningssystemen kregen een cijfer tussen 1 en 5, waarbij 1 geen enkele afleiding betekent en 5 vergelijkbaar is met het oplossen van ingewikkelde wiskundige problemen of het onthouden van woorden. De systemen werden uitgeprobeerd door 162 studenten in drie omgevingen: een laboratorium, een rijsimulator en in een auto terwijl ze door een wijk in Salt Lake City reden.

Siri kwam er het slechtst van af met een 4,14. Twee keer klapten de testchauffeurs achterop een andere auto terwijl ze het systeem gebruikten. Van de systemen die met auto's worden meegeleverd scoorde MyLink van Chevrolet met een 3,7 het slechtst. Ook de systemen van Mercedes, Ford en Chrysler bleken een sterkere afleiding te vormen dan niet-handsfree mobiel bellen.

Chevrolet zegt de systemen toch in te bouwen omdat klanten er behoefte aan hebben. Apple verdedigt zich door te zeggen dat de onderzoekers geen gebruik hebben gemaakt van CarPlay of Siri Eyes Free, diensten die beide speciaal ontworpen zijn voor in de auto. De onderzoekers merken echter op dat er vooraf contact geweest is met Apple en dat het geteste systeem min of meer identiek was aan de nieuwste besturingssoftware voor de iPhone en iPad: iOS 8.

Het grootste probleem is dat systemen de gebruikers ondanks duidelijke stemcommando's verkeerd begrijpen, zegt onderzoeker David Strayer van de Universiteit van Utah. Daardoor moesten chauffeurs goed op hun woorden passen om de juiste respons van hun radio of telefoon te krijgen. Dat leidt tot veel frustratie. "Naarmate deze systemen geavanceerder worden en bijvoorbeeld in staat zijn sms'jes te verzenden of berichten te plaatsen op Facebook komt de werkbelasting op een tamelijk hoog niveau en vormt die mogelijk een gevaar op de weg", aldus Strayer.

Twee systemen leiden de gebruiker bijna niet af: Entune van Toyota scoorde een 1,7, vergelijkbaar met luisteren naar een audioboek, en Blue Lin van Hyundai scoorde een 2,2. "Het goede nieuws is dat zeer goed ontworpen systemen ons in de gelegenheid stellen om ermee te communiceren op een manier die niet zo afleidt", zei Strayer.

Shell Moerdijk rest van het jaar stil

De fabrieken van Shell in Moerdijk liggen naar verwachting tot het einde van het jaar plat om een lek in het stoomsysteem te repareren. Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten.

De lekkage ontstond donderdag door nog onbekende oorzaak in een van de fabrieken op het Brabantse industrieterrein. Omdat de overige fabrieken niet kunnen draaien zonder het stoomsysteem zijn alle productieprocessen stilgelegd.

Het stilvallen van het bedrijf heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de achthonderd werknemers. "De fabriek staat niet koud. Het levert soms juist meer werk op", aldus de woordvoerder. Over de financiële gevolgen wilde hij geen uitspraken doen.

Shell produceert in Moerdijk basisstoffen voor de chemische industrie. Andere bedrijven kunnen daar weer allerlei chemicaliën en kunststoffen van maken.

Oogartsen slaan alarm om laserpennen

Laserpennen kunnen onherstelbare oogschade veroorzaken. Daarvoor waarschuwen Nederlandse oogartsen dinsdag in EénVandaag. In twee jaar tijd liepen zeventien mensen, voornamelijk kinderen, oogschade op door laserpennen.

De pennen zien er volgens de artsen onschuldig uit, maar de lichtjes worden steeds krachtiger. "Laserpennen zijn geen speelgoed. Het zijn gevaarlijke wapens aan het worden," zegt Jan Keunen van het Radboudumc in Nijmegen in de uitzending. Ogen kunnen al beschadigd raken als er een paar seconden in wordt geschenen.

Het gebruik van zeer krachtige laserpennen is in Nederland verboden maar mensen kunnen er via internet toch eenvoudig aan komen. Ook worden ze vaak meegenomen na een vakantie.

Dood Els Borst weer in Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond weer aandacht aan de moord op oud-minister Els Borst. De politie wil voorafgaand aan de uitzending niet inhoudelijk op de stand van zaken ingaan.

In de uitzending worden onder meer verschillende scenario's doorgenomen, laat de politie wel alvast weten. Ook wordt kijkers opnieuw gevraagd om informatie.

Het programma besteedde eerder ook al aandacht aan de dood van de oud-minister, die op 10 februari dood werd gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Ze lag er toen waarschijnlijk al twee dagen. De politica bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

Ruim een maand na het misdrijf vroeg het opsporingsprogramma ook aandacht voor de zaak, waarna honderden tips binnenkwamen.

Watford vervangt coach al na acht dagen

De Engelse voetbalclub Watford heeft trainer Billy McKinlay al na acht dagen vervangen. McKinlay was eind vorige maand aangesteld als vervanger van Oscar Garcia toen de Spanjaard om gezondheidsredenen vertrok. Clubeigenaar Gino Pozzo besloot dinsdag echter Slavisa Jokanovic in dienst te nemen.

Met de komst van Jokanovic hoopt Pozzo een meer ervaren coach aan het roer te hebben. Die heeft Watford, de nummer drie van het Championship volgens Pozzo nodig. McKinlay was in de twee wedstrijden dat hij de scepter zwaaide bij de ploeg ongeslagen.

Criminaliteit grootste bedreiging topsport

De criminaliteit is momenteel de grootste bedreiging voor de topsport. Dit stelt David Howman, secretaris-generaal van het mondiale antidopingbureau WADA. Volgens hem hebben criminelen al een kwart van de beroepssport in handen.

Het WADA meldt dat het gaat om onder meer matchfixing, omkoping en de handel in verboden middelen. Volgens Howman moet er dan ook ingegrepen worden. "Georganiseerde misdaad vormt de grootste bedreiging voor de sportwereld. We zullen in de strijd tegen de corruptie gezamenlijk moeten optrekken, opdat de boosdoeners niet gaan winnen. De goedwillende mensen dienen nu op te staan en met een uitgewerkt plan deze grote bedreiging terug te dringen."

Nederlander 25 jaar cel in voor drugssmokkel

Een 68-jarige Nederlander is vorige week in Engeland veroordeeld tot 25 jaar cel voor het smokkelen van duizend tot zesduizend kilo drugs in pakken waspoeder. Hij leverde de drugs, met een waarde van vele miljoenen euro's, af aan verschillende criminele bendes, meldt de Britse opsporingsdienst NCA.

De man, die in Liverpool woont, liep vorig jaar september tegen de lamp toen een lading coke werd onderschept. De politie nam de drugs in beslag en liet het transport passeren. Toen de Nederlander de pakken 'waspoeder' kwam ophalen, kon hij worden ingerekend.

De partner van de man werd in april al veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid.

Giraf geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen is maandagnacht een giraf geboren. Het dier heeft de naam Noah gekregen, wat 'zij die rust en troost brengt' betekent. Dat maakt het dierenpark dinsdag bekend.

Noah dronk al snel bij moeder Amber. Beide maken het goed. De boreling en zijn moeder blijven voorlopig in de stal waar bezoekers ze 's middags kunnen bewonderen.

De babygiraf komt voort uit een fokprogramma van het dierenpark.

AIVD de fout in bij afluisteren verdachten

De AIVD heeft tussen september 2012 en augustus 2013 een aantal mensen afgeluisterd terwijl daar geen toestemming voor was. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

In vier gevallen werden familieleden of kennissen afgeluisterd om zo het echte doelwit te pakken te krijgen. Daarnaast is de AIVD in twee operaties te lang doorgegaan met afluisteren terwijl dat niet nodig was. Ook is twee keer het telefoon- en internetverkeer van mensen met een vertrouwensfunctie, zoals een arts of een notaris, bekeken.

Verder is de AIVD drie keer de mist ingegaan bij het onderscheppen van satelliet- en radiocommunicatie. De inlichtingendienst had niet voldoende gemotiveerd waarom de informatie werd doorzocht aan de hand van bepaalde namen en nummers.

De toezichthouder wilde dinsdag eigenlijk ook bekendmaken hoeveel mensen er worden afgeluisterd, maar daar stak minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) een stokje voor. Volgens hem is die informatie geheim en zou het bovendien zicht geven op de actuele werkwijze van de AIVD.

Illegale Chinese koks in restaurants

Bij controles in restaurants in de regio Den Haag zijn zondagavond zes illegale Chinezen aangetroffen. Dat heeft de Inspectie SZW dinsdag bekendgemaakt. De mannen waren op het moment van de controle aan het werk en beschikten niet over een werkvergunning.

De restaurants in kwestie hebben hiermee de wet overtreden en kunnen per overtreding een boete krijgen van maximaal twaalfduizend euro. Een restaurant waar drie Chinezen illegaal aan het werk waren, riskeert daarmee een boete van 36.000 euro.

Vorige week nog maakte minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) bekend dat restaurants de komende twee jaar 3150 Aziatische koks in dienst mogen nemen. Dit werd vastgelegd in het 'wokakkoord'. De bedoeling is dat zij Nederlandse koks en leerling-koks gaan omscholen in het werken met de Aziatische keuken.

Sinds januari is het voor Aziatische koks moeilijker om een werkvergunning te krijgen. Dit leverde problemen op, omdat Nederlandse koks de benodigde ervaring bleken te missen. Restaurants liepen omzet mis of moesten hun deuren sluiten. Het wokakkoord moet daar verandering in brengen.

Arrestatieteam in actie op Amsterdamse ring

Een man is dinsdagochtend op de A10 West klemgereden en aangehouden. De man werd op de Amsterdamse ring door een arrestatieteam opgepakt in een lopend onderzoek, meldt een politiewoordvoerder. Met het liquidatieproces heeft de aanhouding volgens de politie echter niets te maken.

Waarvoor de man dan wel is aangehouden, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook wil zij niet zeggen hoe oud de arrestant is en waar de man woont.

Tijdens de poging van de politie de auto met daarin de verdachte aan de kant te krijgen, is volgens de politiewoordvoerder overigens een politiewagen 'doorgegleden'. Daardoor werd de auto met de verdachte aangetikt, wat lichte schade heeft veroorzaakt.

Kabinet heeft 'grote zorgen' over Kobani

Het kabinet heeft 'grote zorgen' over de situatie in de Noord-Syrische stad Kobani. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer. De bewindsman meldt dat de regering ook 'begrip' heeft voor de emotionele betrokkenheid die veel Koerden voelen bij de situatie in de stad op de grens met Turkije.

Timmermans verwijst daarmee naar de groep Koerdische demonstranten die maandagavond het Kamergebouw binnendrong. "De protesten die plaatsvonden in de Tweede Kamer, evenals in onder andere Wenen, Bern, Brussel, Kopenhagen, Stockholm en Berlijn, benadrukken het gevoel van verontrusting die de tragische berichten uit Kobani ook in onze samenleving teweegbrengen."

Timmermans schrijft dat het kabinet 'voortdurend' in gesprek is over 'mogelijke te nemen stappen ter bescherming van de burgerbevolking in Kobani en elders in Syrië en Irak'. Die gesprekken worden met name binnen de internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gevoerd.

Volgens de minister vormen de gesprekken een 'waardevolle bijdrage' voor het duiden van de gebeurtenissen. "Het kabinet acht het van groot belang dat gedegen analyse en duiding de basis vormen voor het Nederlandse beleid." Hij schrijft verder dat de ontwikkelingen in en rondom Kobani zich in snel tempo voltrekken en dat inmiddels 341 luchtaanvallen zijn uitgevoerd op IS, waarvan 86 in Syrië.

"Zowel vorige week als in de afgelopen 24 uur maakten IS-stellingen in en rond Kobani deel uit van de doelen van de coalitie. Ook dinsdagochtend vinden luchtbombardementen plaats", aldus Timmermans. Het kabinet bespreekt de situatie volgens hem in coalitieverband en 'beoordeelt op basis van gezamenlijke analyse eventueel te nemen vervolgactie'.

De brief van Timmermans is een reactie op een spoedverzoek van bijna de gehele oppositie en coalitiepartijen VVD en PvdA. Zij vroegen het kabinet maandagavond opheldering te verschaffen over de stappen die worden genomen om de burgers van Kobani te beschermen.

Marokkanen overwegen legaliseren wietteelt

Marokko denkt na over een wetsontwerp dat de teelt van cannabis deels legaliseert. Hoewel volgens het ontwerp alleen de kweek voor medicinaal en industrieel gebruik geregeld wordt, is het een grensverleggend idee voor het islamitische land.

De Marokkaanse marihuanaboeren leven in grote onduidelijkheid. Terwijl hun groene velden met rust gelaten, worden de telers constant lastiggevallen door de politie.

Hoewel legalisatie zou kunnen helpen bij het verlichten van armoede en sociale onrust, is de conservatieve oppositie in het land fel tegen. Ook de boeren zelf hebben hun twijfels. Ze denken niet dat politici ze werkelijk kunnen helpen.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties leven in het noordelijke Rifgebergte zo'n tachtigduizend gezinnen van de wietteelt. De regio voorziet vrijwel heel Europa van hasj en is met Afghanistan de grootste marihuanaproducent ter wereld. In 2013 was 65 procent van hasj die wereldwijd door douanebeambten in beslag werd genomen afkomstig uit Marokko, blijkt uit cijfers van de Wereld Douaneautoriteit. Schattingen over de opbrengsten van cannabisteelt in Marokko lopen sterk uiteen, maar duidelijk is dat legalisatie een enorme impuls zou geven de economie in het land.

De winsten van de wietteelt gaan nu nog naar de inkopers en smokkelaars. Ze betalen de boeren vrijwel niets en maken gigantische winsten in Europa. Het Rifgebergte profiteert amper van de drugshandel. Boeren zeggen voor een kilo kif, zoals ze de wietplant noemen, omgerekend ruim zes euro te krijgen. Zo verdienen ze gemiddeld per jaar twee- tot drieduizend euro. Verder voelen ze zich door de staat totaal genegeerd. Behalve door de politie.

Veel mensen in de Rif hebben geen keus anders dan wiet telen. In de rotsachtige bodem groeit verder niets. Lange tijd hadden de boeren koninklijke toestemming om cannabis te verbouwen, tot de regering in 1974 alle productie en gebruik van drugs verbood.

Marokko overweegt legaliseren wietteelt (Foto: Novum)
Marokko overweegt legaliseren wietteelt (Foto: Novum)

Say Anything-film krijgt vervolg in serie

De Amerikaanse tv-zender NBC is bezig met een tv-serie die is gebaseerd op de jarentachtigfilm Say Anything. De show speelt zich tien jaar af na het einde van de film. Dat meldt entertainmentzender E!

Say Anything, waarin John Cusack en Ione Skye de hoofdrollen spelen, eindigde met een breuk tussen de personages Lloyd en Diane. In de serie keert Diane terug in Seattle en probeert Lloyd haar weer weer voor zich te winnen. Het is niet duidelijk wanneer de show op televisie moet komen en of ook acteurs uit de film een rol spelen.

De film verscheen in 1989 en werd geregisseerd door Cameron Crowe. Say Anything is vooral bekend van de scène waarin Lloyd een gettoblaster omhooghoudt om zijn liefde voor Diane te betuigen.

Wii U-versie Smash Bros. komt 5 december

Sinds afgelopen vrijdag kunnen gamers over de hele wereld aan de slag met de 3DS-versie van Super Smash Bros. Vandaag heeft Nintendo bekendgemaakt dat we in Europavanaf 5 december aan de slag kunnen met de Wii U-versie.

De Wii U-versie kent dezelfde personages als de 3DS-versie. De game zal wel (deels) andere muziek, levels en modussen kennen. Meer details zullen ongetwijfeld nog voor 5 december volgen. Bovendien krijgt de Wii U-versie standaard ondersteuning voor Amiibo. Deze beeldjes werken hetzelfde als in bijvoorbeeld Skylanders en zorgen ervoor dat je de Amiibo in het spel kunt trainen. Bekijk hieronder ook een nieuwe trailer van Super Smash Bros. voor Wii U.

Hiddink traint met fitte selectie in Katwijk

Bondscoach Guus Hiddink heeft dinsdag met een fitte selectie van 25 man de eerste training afgewerkt in aanloop naar de EK-kwalificatieduels tegen Kazachstan en IJsland. Alleen aanvallers Robin van Persie en Arjen Robben hielden het uit voorzorg na het eerste deel van de groepstraining voor gezien. Zij werkten daarna een individueel programma af.

Woensdag staat voor de internationals een besloten training in de Amsterdam Arena op het programma. Donderdag wordt weer gewoon getraind op het veld van Quick Boys in Katwijk.

Het Nederlands elftal speelt vrijdag in Amsterdam tegen Kazachstan. Drie dagen later is in Reykjavik IJsland de tegenstander. Oranje maakte vorige maand een valse start in de kwalificatie door met 2-1 van Tsjechië te verliezen.

Ecclestone wil onderzoek naar crash Bianchi

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil dat een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de zware crash van Jules Bianchi zondag bij de Grand Prix van Japan. De Brit heeft de internationale autosportfederatie FIA gevraagd alle gegevens over te dragen aan een team van deskundigen, dat moet onderzoeken wat er precies fout is gegaan.

"Het is voor mij moeilijk in te schatten wat er exact is gebeurd en het is de taak van een onderzoekscommissie om dat uit te zoeken", vertelde Ecclestone, die zelf niet aanwezig was op het circuit van Suzuka, dinsdag in een interview met The Times. "We hebben zo veel gedaan voor de veiligheid in de sport. Maar er is toch iets gebeurd en we moeten op zoek naar de oorzaak."

Bianchi raakte zwaargewond toen hij uit de bocht vloog en daarbij onder een takelwagen schoot, die juist bezig was de bolide van de eerder gecrashte Adrian Sutil weg te halen. Na afloop klonk er kritiek dat de race door de zware regenval niet eerder was stilgelegd. Ook zijn er al langer geluiden om geen takelwagens toe te laten in situaties zonder een safetycar en een rode vlag.

Neuken? 30 euro

Voor dertig euro kan je redelijk wat dingen doen. Je kan met z’n tweeën een daghap in een restaurant eten, schoenen kopen bij Van Haren, een auto tanken, boodschappen doen, of blijkbaar ook een wijf neuken. Inclusief gratis condoom. Het kan allemaal in het mooie centrum van Leeuwarden. Aan de voorkant van de McDonalds prop je een hamburger naar binnen, aan de achterkant stop je er een worst in. En uit. En in. En uit. Op een rustige avond zijn de wijven zelfs nog goedkoper. Hoe meer vrouwen verveeld met hun mobiel spelen, hoe lager de prijs. Een Oost-Europees vrouwenlichaam kost minder dan dertig euro. Lekker hoor, die liberale marktwerking!

'Amanda Bynes heeft verloving verzonnen'

Amanda Bynes is helemaal niet verloofd. Volgens vrienden heeft de actrice verzonnen dat ze gaat trouwen met haar vriendje Caleb. "Ze heeft waanideeën. Dit bewijst weer dat het psychisch slecht met haar gaat", zegt een vriend tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

De 28-jarige Bynes zei maandag in het roddelblad In Touch dat ze verloofd is. "Ik wil graag een vriendschap en ik haat mannen. Ik wil met ze naar bed, maar ik kan nu zeggen dat ik verloofd ben. Laat me met rust", zei de getroebleerde actrice in het tijdschrift.

De actrice worstelt al jaren met psychische problemen. De laatste maanden leek Bynes haar leven weer op de rit te hebben, maar werd eind vorige maand opgepakt omdat ze onder invloed achter het stuur zat.

De ouders van de actrice hadden tot voor kort zeggenschap over hun dochter vanwege haar gesteldheid, maar die liep onlangs af. Sindsdien zou Bynes weer op zichzelf wonen en haar medicijnen niet meer innemen.

Bliksem doodt elf Colombiaanse indianen

Elf leden van een inheemse Colombiaanse stam zijn maandag om het leven gekomen toen hun hut werd getroffen door de bliksem. Vijftien anderen liepen brandwonden op, meldt het leger.

Het onweer trok maandag over het woongebied van de Wiwa, hoog in de Sierra Nevada aan de Caribische kust van Colombia. De getroffen stamleden waren in de hut verzameld voor een traditionele ceremonie in aanwezigheid van stamoudsten.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft zijn medeleven betuigd. Hij droeg het leger op de gewonden met helikopters op te halen, omdat ze anders zes uur zouden moeten lopen naar de dichtstbijzijnde weg.

Consumentenbond eist einde 'gratis' telefoons

Telecombedrijven moeten onmiddellijk stoppen met reclame maken voor 'gratis' mobiele telefoons. Dat eist de Consumentenbond naar aanleiding van uitspraken van de Hoge Raad en de Reclame Code Commissie. Providers bieden bij abonnementen nog altijd gratis telefoons aan die feitelijk gewoon betaald worden via de abonnementskosten.

De Consumentenbond is naar financiële waakhond AFM gestapt om telecombedrijven de les te laten lezen. De Hoge Raad oordeelde namelijk in juni dat telefoons bij een abonnement onder de regels voor kopen op afbetaling vallen. De Reclame Code Commissie oordeelde al in 2011 dat de advertenties met gratis telefoons misleidend zijn.

Adverteren met een gratis telefoon mag dus alleen als het toestel écht gratis is, zonder extra abonnementskosten, benadrukt de Consumentenbond.

Koreaanse marines wisselen waarschuwingsschoten

Noord- en Zuid-Koreaanse oorlogsschepen hebben dinsdag waarschuwingsschoten gewisseld nadat een Noord-Koreaans vaartuig de omstreden zeegrens was overgestoken. Dat zegt een bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie.

De schoten belandden in zee en veroorzaakten geen schade of verwondingen. Het Noord-Koreaanse schip voer zo'n tien minuten in Zuid-Koreaanse wateren eer het zich terugtrok. De Zuid-Koreaanse marine zond eerst een waarschuwingssignaal uit en loste daarna waarschuwingsschoten. Hierna bestookten beide marines elkaar voor korte tijd.

Het afgelopen jaar wisselden de rivaliserende Koreaanse marines vaker schoten. Ook hierbij vielen voor zover bekend geen doden of gewonden. Het laatste dodelijke incident vond plaats in 2010, toen de Noord-Koreaanse marine met een torpedo een Zuid-Koreaans korvet tot zinken bracht. Hierbij kwamen 46 matrozen om het leven. Later dat jaar bestookte Noord-Korea het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong met artillerie, waarbij vier mensen het leven lieten.

De zeegrens tussen beide Korea's is omstreden. Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden de Noordelijke Limietlijn (NLL) aan die in de jaren vijftig aan het einde van de Koreaanse Oorlog door troepen van de Verenigde Naties werd getrokken. Noord-Korea heeft deze grens nooit erkend. Het communistische land wordt door de NLL afgesneden van visrijke wateren.

Het incident komt drie dagen nadat Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleders Seoul hadden bezocht en met Zuid-Koreaanse regeringsfunctionarissen hadden gesproken. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye zei maandag dat ze het belangrijk vindt om regelmatig overleg te voeren met Pyongyang, maar dat het communistische land wel eerst moet bewijzen de onderlinge betrekkingen echt te willen verbeteren.

Nobelprijs natuurkunde voor uitvinders LED-lampen

De Nobelprijs voor natuurkunde is dinsdag toegekend aan de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Ze worden onderscheiden voor de uitvinding van blauwe LED's, een nieuwe energiezuinige en milieuvriendelijke lichtbron.

De uitvinding is pas twintig jaar oud, 'maar draagt nu al bij aan het scheppen van wit licht op een geheel nieuwe manier die voordelig is voor ons allemaal', zegt de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschap.

Gulbis in eerste ronde uitgeschakeld in Shanghai

Ernests Gulbis is op het masterstoernooi van Shanghai al in de eerste ronde gesneuveld. De als twaalfde geplaatste Let was op het hardcourt in China volstrekt kansloos tegen de Rus Michail Joezjny: 4-6 en 1-6. De wedstrijd nam slechts iets meer dan een uur in beslag.

Gulbis is na Marin Cilic (9) de tweede geplaatste speler die al in de eerste ronde onderuitgaat. De winnaar van de US Open verloor maandag met 5-7, 6-2 en 6-7 (2) van Ivo Karlovic. De beste acht spelers van de plaatsingslijst komen pas in de tweede ronde voor het eerst in actie.

Destiny dlc-zone met dead ghosts ontdekt

Destiny krijgt nog aardg wat dlc. Hiervoor zijn alvast voorbereidingen getroffen in het spel. Handige gamers hebben al meerdere gebieden gevonden die bestemd zijn voor dlc. Bungie brengt in 2015 de dlc ‘The House of Wolves’ uit voor Destiny. Deze speelt zich af in het gebied ‘The Terminus’ op Venus. YouTuber Nowise10 heeft een manier gevonden om The Terminus te betreden. Daarbij heeft hij ook drie dead ghosts ontdekt.

Routebeschrijving van Nowise10:

 1. Start Patrol on Venus, and head to "The Citadel".
 2. Once at the Citadel, head in "The Juncture".
 3. Kill every enemy in "The Juncture"
 4. On the left wall, jump your way up using the Vex architect.
 5. Once high enough up, jump into the center beam and land on the invisible floor.
 6. Jump into the gravity lift, and explore "The Terminus".

De laatste ghost kun je hier vinden:

Derde ghost

Man uit Schijndel rukt rijdend op brommer

De politie van Veghel heeft een 56-jarige man uit Schijndel in de boeien geslagen. De beste man werd betrapt terwijl hij al rijdende op een bromscooter de hand aan zichzelf sloeg.

De bromfietser werd bij zijn verrichtingen gadegeslagen door een 16-jarig meisje. Toen zij zag hoe de kerel op zijn brommer zijn glimmende brommerhelm door zijn knuisten liet gaan, belde ze de politie.

Omdat het tienermeisje haar ogen goed de kost had gegeven, kon ze een duidelijk signalement afgeven. Bromsnor wist de rukkende brommerbaas dan ook al snel in de kraag te vatten. Hij heeft inmiddels een volledige bekentenis afgelegd.

Dat moet wel de pa van Dave zijn geweest...

Verrassing: Geen gratis vrije dag!

De werkgevers zijn geen voorstander van het pleidooi van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor een vrije dag op Bevrijdingsdag. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn er al te veel vrije dagen.

"De huidige situatie, waarin elke vijf jaar zoveel mogelijk vrij wordt gegeven, is wat ons betreft goed genoeg. Werknemers kunnen altijd vrij nemen. Veel mensen doen dat misschien al", aldus een woordvoerder van VNO-NCW namens beide organisaties.

De organisaties staan ook niet open voor een gesprek met het comité en vakbonden. FNV-voorzitter Ton Heerts wilde juist wel om tafel, zei hij eerder dinsdag op Radio 1. Wat hem betreft is jaarlijks stilstaan bij de bevrijding helemaal niet verkeerd.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt het belangrijk dat op een dag in het jaar gemeenschappelijk echt stil wordt gestaan bij vrijheid. Een vrije dag zou daarbij helpen. Het is een van de voorstellen uit een rapport over de toekomst van de invulling van dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Fiscus richt pijlen op saldosjoemelaars

De Belastingdienst heeft honderden mensen in het vizier die jaarlijks vlak voor de jaarwisseling geld van hun bankrekening halen om het uit het zicht van de fiscus te houden. Voor de inkomstenbelasting wordt het banktegoed op 1 januari meegerekend, dus een paar dagen later storten deze zogenoemde saldinisten hun geld weer terug.

De FIOD heeft zes onderzoeken lopen naar elf saldinisten die bij elkaar miljoenen euro's buiten beeld wilden houden. Ze worden verdacht van witwassen en belastingfraude. De fiscus kreeg ze alsnog in beeld omdat banken verdachte transacties moeten melden. De bedragen zijn opvallend hoog voor hun inkomens. Het gaat vermoedelijk om crimineel geld.

De verdachten uit de gemeenten Almere, Zoetermeer, Roosendaal, Dongen, Opsterland en een plaats in Gelderland halen al jaren achter elkaar tussen de honderdduizend en achthonderdduizend euro van hun rekening voor oud en nieuw, om het daarna weer terug te storten. Ze worden deze week verhoord.

Andere mogelijke saldinisten krijgen een brief van de Belastingdienst. Daarin staat dat contant geld ook gewoon meetelt voor de inkomstenbelasting, hoewel dat lastiger te meten is.

'Nieuwe cd Kanye West klinkt weer totaal anders'

Het zevende studioalbum van Kanye West is niet te vergelijken met zijn voorgaande platen. Dat zegt liedjesschrijver en rapper Malik Yusef, die samen met West teksten schrijft voor het album, in het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone. "Dit album is anders."

West nam zich net als bij eerdere albums voor om weer iets nieuws neer te zetten. Als Yusef de nieuwe cd met iets moet vergelijken, dan is het een paar Timberland-schoenen. "Hoe Timberlands niet echt van leer zijn, maar ook niet van suède. Het is niet het gladde geluid uit Chicago dat je nu hoort, maar ook niet van die stevige hiphop." De rappers werken nog steeds hard aan het nog titelloze schijfje dat bijna af is. "We hebben overal ter wereld opnames."

Die opnames gaan volgens Yusef, die bij Wests platenlabel GOOD Music zit, een stuk vrediger dan die van voorganger Yeezus. "We hadden elke dag ruzie over Yeezus", blikt hij terug op de plaat die vorig jaar verscheen. "Het waren geen kleine discussies. Het was een oorlog. Hij zei: het kan me niks schelen wat jij zegt, Malik. Het is een Kanye-plaat, geen album van Malik Yusef. Kanye heeft me acht keer uit zijn platenmaatschappij geschopt."

Koevermans weg als bondscoach van India

Wim Koevermans stopt aan het eind van de maand als bondscoach van India. Het aflopende contract van de 54-jarige oud-international wordt niet verlengd, maakte hij bekend op de persconferentie na een met 3-2 verloren vriendschappelijke interland tegen Palestina. Een functie om aan de slag te gaan als technisch directeur van de Indiase voetbalbond heeft hij afgewezen.

"Ik heb van mijn mijn verblijf in India genoten", zei Koevermans, die twee jaar geleden werd aangesteld. "Sinds mijn komst is onze speelstijl enorm verbeterd. We hebben kansen gecreëerd in al onze wedstrijden en vaak goed voetbal gespeeld, maar helaas was dat niet altijd genoeg." India boekte onder Koevermans een lichte winst van 164 naar 158 op de FIFA-ranglijst.

Paralympisch debuut triatlon Rio 2016 kent zes onderdelen

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft bekendgemaakt in welke classificaties tijdens de paratriatlon op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro gestreden gaat worden om de medailles. Drie onderdelen waren al bekend, maandag werden de overige drie vastgesteld.

Eerder was al bekend dat de mannen in de klassen PT1 en PT4 zouden starten, terwijl voor de vrouwen alleen de PT4 bekend was. Daar kwamen maandag de PT5 voor vrouwen en PT2 voor zowel mannen als vrouwen bij. Dat betekent dat er voor zowel mannen als vrouwen drie gouden medailles vergeven worden. Paratriatlon maakt tijdens de Spelen in Rio haar paralympische debuut, samen met parakanoën.

De classificaties PT1 tot en met PT4 zijn voor fysiek beperkte atleten, terwijl er in de klasse PT5 gestreden wordt door visueel beperkte tot blinde atleten. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld het alpineskiën zijn er geen verschillende klassen die afhankelijk zijn van de zwaarte van de visuele beperking.

Oswald Kydd uit Zuid-Afrika finisht tijdens het WK van 2012 (Foto: Getty)

PT1 is de classificatie voor de meest beperkte atleten. Zij zijn niet in staat om op een veilige manier te hardlopen of te fietsen en gebruiken dus hulpmiddelen. Het 'hardlopen' doen zij met een speciale 'racerolstoel' - zoals die ook in de atletiek gebruikt wordt - terwijl ze een handbike gebruiken voor het fietsen. PT2, 3 en 4 maakt gebruik van bijvoorbeeld protheses, afhankelijk van de zwaarte van de beperking.

In de categorie voor visueel beperkte atleten, PT5, moeten sporters tijdens de wedstrijd altijd een 'guide' van hetzelfde geslacht en dezelfde nationaliteit bij zich hebben. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld alpineskiën of langlaufen, waar een vrouw ook een man als guide mag hebben - of andersom. Het fietsen wordt door de atleten in PT5 met een tandem gedaan.

Voor Nederland is de indeling van de klasses niet ongunstig: Geert Schipper won in augustus nog brons op het wereldkampioenschap in Edmonton in de PT1. Maarten Peters en Sjaak van den Berg werden in de PT4 respectievelijk negende en zestiende. Joleen Hakker werd voor Nederland vijfde in de PT5 bij de vrouwen.

AC Unity draait op 900p en 30 fps

Assassin's Creed Unity gaat bij release draaien op 900p en 30 fps op zowel PlayStation 4 als Xbox One. Gamestudio Ubisoft heeft besloten om de game op beide platformen met gelijke resolutie te laten spelen. Dit om, zo zegt senior producer Vincent Pontbriand, 'om alle discussie en dergelijke te voorkomen'.

Het is overigens niet zo dat Ubisoft de resolutie van de PlayStation 4-versie naar beneden heeft gehaald om deze gelijk te trekken met de Xbox One-broer. Doordat ontwikkelaars het meest gelimiteerd worden door de cpu, heeft Ubisoft besloten om de game te maken op het niveau van de Xbox One en deze één-op-één door te zetten naar PlayStation 4.

Het is niet de eerste keer dat Ubisoft een dergelijke beslissing neemt. Een jaar geleden werd Assassin's Creed IV: Black Flag ook op beide consoles uitgebracht op 900p en 30 fps. Bij een updatepatch is later de PS4-versie alsnog naar 1080p geüpgraded. Of dit in de toekomst ook bij Assassin's Creed Unity gaat gebeuren is nog onbekend.

Assassin's Creed Unity komt 13 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Assassin's Creed Unity

Prijzengeld Australian Open verhoogd

Het prijzengeld voor deelnemers aan de Australian Open is met tien procent verhoogd. In totaal is er nu omgerekend ruim 25 miljoen euro beschikbaar voor de tennissers. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend. Voor de winnaar en de winnares in het enkelspel ligt een cheque van ruim twee miljoen euro klaar.

Ook de faciliteiten op Melbourne Park worden verbeterd. Dinsdag werd de gerenoveerde Margaret Court Arena met schuifdak officieel in gebruik genomen. De Australian Open is nu het eerste grandslamtoernooi met drie overdekte stadions. Ook in de Rod Laver Arena en de Hisense Arena kan het dak bij regen of extreme hitte dicht.

De Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. De komende editie vindt plaats van 19 januari tot en met 1 februari 2015.

Destiny's Vault of Glass met 3 spelers uitgespeeld

In de aanloop naar de release van Destiny toe berichtten wij dat een topguild van Halo de ‘Vault of Glass’-raid niet kon uitspelen na 16 uur proberen. Misschien heeft Bungie de raid makkelijker gemaakt, misschien speelde de guild op moeilijkheidsgraadje ‘hard’, misschien hadden ze te weinig geoefend.

De Destiny-clan “The Legend Himself” is het gelukt om ‘Vault of Glass’ uit te spelen in iets meer dan een uur met slechts drie spelers op moeilijkheidsgraad ‘normaal’. ‘Vault of Glass’ is bedoeld voor zes spelers van level 26 of hoger. Eric Osbourne, community manager van Bungie, heeft verklaard dat het zijn team 45 minuten kostte om slechts binnen de Vault te komen.

Voor zover bekend staat het record om Vault of Glass uit te spelen op 31 minuten en 51 seconden, maar dat is uiteraard gewoon met zes spelers.

De verschillen in Driveclub

Er is nogal wat verwarring ontstaan omtrent Driveclub: Wat zit er nou in de gratis versie en in de betaalde versie van Driveclub? Nu is er eindelijk duidelijkheid over de wie/wat/waar en hoe!

Om alle verwarring te voorkomen is er nu een infographic gemaakt die laat zien wat nou in welke versie zit. In de gratis versie zitten negen automobielen, elf tracks en een nieuwe locatie. De betaalde versie heeft 50 auto’s, 55 tracks  en vijf locaties. Daarnaast krijg je de DLC gratis bij de betaalde versie en moet je bij de gratis versie er uiteraard voor betalen. 

Refo-school dwarsboomt sexy tienermeisjes

Het is uit met de pret op het Van Lodenstein College in Kesteren. De reformatorische school strijdt vanaf heden tegen scholieres in korte rokjes.

De schoolleiding van de middelbare school in de strenggelovige gemeenschap in de Betuwe heeft een brief naar alle ouders gestuurd. Hierin wordt meegedeeld dat de school vier kledingcoaches in de arm heeft genomen. Zij zullen moeten zorgen voor 'een stukje bewustwording'.

De rokjes van tienermeisjes in het algemeen worden namelijk steeds korter. Niets mis mee natuurlijk, tenzij je van het geloof jezelf niet uitdagend mag kleden en zwarte (net)kousen moet dragen. De kortere rokjes zijn het Van Lodenstein College dan ook een doorn in het oog.

De kledingcoaches zullen nu sexy scholieres aanspreken op hun 'hoerige' kledij. Weigeren zij echter kuise kleding te dragen, dan zullen hun ouders ter verantwoording worden geroepen.

Ook zal de school 'bezinningsmomenten en -dagen' organiseren over kleding. Hier zullen 'sprekers uit de achterban' hun licht laten schijnen over 'de positieve kant van kleding'. Ook geven moeders tips over gristelijke alternatieven voor te korte rokjes.

Baanvooruitzicht hbo'ers ongunstig

Bijna driekwart van de huidige eerstejaars hbo'ers krijgt straks moeite met het vinden van een baan. Maar liefst 45 procent volgt een opleiding met ongunstige verwachtingen. Dat staat in de dinsdag gepubliceerde Keuzegids HBO 2015 van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI).

De minste kans op een baan maken studenten informatica, communicatie, toerisme en bedrijfskunde. Ook fysiotherapie en veiligheidskunde zijn riskante studies. De studenten zullen waarschijnlijk veel vaker werk op mbo-niveau of zelfs daaronder moeten accepteren.

De situatie is verslechterd ten opzichte van de vorige gids. Dat komt vooral door recente overheidsbezuinigingen, zeggen onderzoekers. Ook blijven ouderen langer werken waardoor er minder banen vrijkomen voor jongeren.

CHOI-directeur Frank Steenkamp stelt dat de invoering van het leenstelsel op een erg ongunstig moment komt. "Al die studenten gaan lenen, velen vinden nooit die droombaan en hikken nog 35 jaar tegen een fikse studieschuld aan", zo schetst hij het vooruitzicht van de huidige generatie hbo'ers.

In de Keuzegids zijn zoals altijd ook de onderwijsinstellingen op kwaliteit beoordeeld. De nummer drie van vorig jaar, de internationale hogeschool NHTV in Breda, is dit jaar als beste gekwalificeerd. Inholland valt opnieuw in de categorie slechtste instellingen.

Dengue rukt op naar zuiden van China

Knokkelkoorts rukt op naar het zuiden van China. Oorzaak is het uitzonderlijk warme en vochtige weer en toegenomen reizen naar gebieden waar het denguevirus endemisch is, met name Zuidoost-Azië. Dit jaar zijn al meer dan 21 duizend gevallen gemeld en er komen er iedere dag meer dan duizend bij, zeggen de autoriteiten in de provincie Guangdong. Zes patiënten zijn overleden.

In de hoofdstad Guangzhou zijn bestrijdingsteams eropuit gestuurd om de muggen die het virus verspreiden te verdelgen, meldt het staatspersbureau Xinhua.

Dengue veroorzaakt op griep lijkende symptomen en uitslag. De ziekte is in de regel niet dodelijk, maar kan bijzonder ernstig verlopen bij jonge kinderen.

Brussel onderzoekt ook belastingdeal Amazon

Luxemburg moet zich mogelijk tegenover Brussel verantwoorden over de belastingdeal die gesloten is met de Amerikaanse webwinkelgigant Amazon. De Europese Commissie zou op het punt staan een formeel diepgravend onderzoek te starten, schrijft The Financial Times dinsdag.

Volgens een eerste onderzoek zou Luxemburg Amazon in 2003 een veel te gunstige fiscale regeling hebben gegeven. Volgens de krant zou hierdoor sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun.

Vorige week vroeg de commissie Ierland om meer informatie over de soortgelijke belastingdeal met Apple. De besprekingen over het onderzoek naar de deal tussen Nederland en Starbucks zijn nog gaande. De commissie dreigt de bedrijven miljardenboetes op te leggen.

Het onderzoek naar Amazon komt bovenop het onderzoek dat al gaande is naar de regeling die Luxemburg trof met Fiat. De onderzoeken van de aftredende eurocommissaris Joaquin Almunia (mededinging) zijn pikant, omdat de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, ten tijde van het sluiten van de belastingdeals premier was van Luxemburg.

'Spitsstrook goudmijn voor staatskas'

Automobilisten maken veel vaker snelheidsovertredingen als de spitsstroken open zijn. Gemiddeld wordt 3,3 procent van het verkeer op snelwegen beboet, maar op spitsstroken is dat 5,4 procent. Dat schrijft het AD dinsdag op basis van niet eerder gepubliceerde gegevens van de politie.

Als de spitsstrook open is, komt er een rijbaan bij maar gaat de maximumsnelheid omlaag van 120 naar 100 kilometer per uur. Volgens de ANWB is dat niet logisch en snappen veel mensen het daarom ook niet. "Dat verklaart ook het hoge aantal overtredingen", zegt een woordvoerder in de krant.

De politie stelt dat er nog onvoldoende gegevens zijn verzameld om de conclusie te trekken dat er meer snelheidsovertredingen plaatsvinden als spitsstroken open zijn. De politie doet op dit moment aanvullend onderzoek.

Vorig jaar werd met ruim een miljard euro een recordbedrag aan verkeersboetes geïnd. De ANWB vindt dat de politie beter kan controleren op bijvoorbeeld onveilige provinciale wegen.

Van Aartsen wil geen Kamerbestormingen meer

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen wil geen spontane demonstraties meer in de Tweede Kamer. Dat zei hij dinsdagochtend op Radio 1 naar aanleiding van het protest van ruim honderd Koerdische betogers maandagavond.

"Dit moeten we niet meer hebben. Hier moeten afspraken over worden gemaakt", reageerde Van Aartsen, die verrast was door de plotselinge betoging. Hij vindt dat de Koerden kunnen demonstreren wat ze willen, maar dat moeten ze van tevoren wel keurig melden. "Dat hebben ze eerder ook een aantal keer gedaan en zo moet het."

Overigens had Van Aartsen niet het idee dat de demonstranten de Kamer bestormden. "De deuren zijn wellicht keurig opengegaan. Ze hebben niets verstoord." Toch vindt de burgemeester dat het op deze manier niet meer moet. Hij stelt wel dat ook rekening moet worden gehouden met alle emoties van de Koerden.

Van Aartsen hield de ontwikkelingen vanuit het commandocentrum van de gemeente samen met de politieleiding in de gaten. Ook hield hij contact met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Het was volgens hem een logische zet om haar naar de Kamer te sturen. "Het is vrij belangrijk dat een burgemeester aanwezig is waar het beleid wordt gemaakt. Een burgemeester moet zich zelden of nooit in het gewoel begeven."

PVV-leider Geert Wilders reageert kritisch op de demonstratie. Voor hem is het bestormen van de Tweede Kamer 'door wie dan ook' onacceptabel. "Beveiliging lijkt zo lek als een mandje. Waarom doet Kamervoorzitter toezeggingen?", twittert hij maandagochtend.

Ook de Haagse Groep de Mos-Ouderenpartij vindt het binnendringen van het parlement 'onaanvaardbaar'. Ze eisen tekst en uitleg van Van Aartsen.

Federale politie Mexico naar Iguala

De federale autoriteiten in Mexico hebben maandag de lokale politie in de stad Iguala naar huis gestuurd. Aanleiding voor de maatregel zijn de vondst van een massagraf en beschuldigingen dat de politie met een misdaadbende in de deelstaat Guerrero heeft samengespannen om tientallen studenten te vermoorden en laten verdwijnen.

De pas opgerichte 'preventie-eenheid' van de federale politie moet de orde in Iguala handhaven. Ook moet zij helpen bij het onderzoek naar de verdwijning van 43 studenten. In een massagraf werden afgelopen zaterdag 28 zwaar gehavende lijken gevonden. Hoewel hun identiteit nog niet met zekerheid is vastgesteld, wordt aangenomen dat het gaat om een deel van de vermiste studenten.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto noemt de zaak 'waanzinnig, pijnlijk en onacceptabel'.

Het motief voor de aanval op de studenten die op 26 september plaatsvond is nog onduidelijk, zegt justitie. Volgens onderzoekers was op videobeelden te zien hoe politiemensen een aantal studenten afvoerden nadat zij van een lerarenopleiding op het platteland naar de stad getrokken waren om fondsen te werven.

Geruchten over betrokkenheid van de politie namen onder de bevolking een vlucht toen een spandoek opdook, getekend door Guerreros Unidos. Daarop wordt geëist dat de 22 agenten die werden vastgezet binnen 24 uur worden vrijgelaten. 'De oorlog is begonnen', valt te lezen.

In Mexico lopen meer zaken waarbij mogelijk agenten en militairen betrokken zijn. Zo is een onderzoek gaande naar een moordpartij op 30 juni waarbij 22 vermoedelijke bendeleden door soldaten om het leven zijn gebracht.

'Verhaal nieuwe afleveringen Twin Peaks al af'

Het verhaal van de negen nieuwe afleveringen van Twin Peaks ligt al vast. Dat zegt Mark Frost, die de serie samen met regisseur David Lynch bedacht, in het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter. Maandag werd bekend dat de mysterieuze serie, die in 1991 afliep, in 2016 terugkeert op de Amerikaanse zender Showtime.

"Toen we met Showtime gingen praten, hadden we het verhaal al bijna helemaal in ons hoofd. We hebben ze niet alles verteld, maar genoeg zodat ze ja zeiden", legt Frost uit. Toch staat nog niet alles op papier. "We zijn bezig en we hopen dat we volgend jaar in de productiefase komen en ergens in 2016 op tv komen."

Volgens Frost zijn negen afleveringen genoeg om een verhaal te vertellen. "De show moet niet langer duren dan de tijd die je nodig hebt om iets te vertellen", legt hij uit. "Wat we wilden doen, past in dit aantal uur. Het was geen moeilijke beslissing." Wel sluit de schrijver en producent niet uit dat er meer afleveringen komen. "Alles is mogelijk. We blijven openstaan voor alle mogelijkheden en zien wel waar we uitkomen."

Over de details van de nieuwe reeks is nog weinig bekend. Ook is onduidelijk of acteurs uit de eerste twee seizoenen terugkeren. Wel leek Kyle MacLachlan, die de hoofdrol van FBI-agent Dale Cooper speelde, er maandag op Twitter op te hinten dat hij weer meedoet. "Laat ik die percolator maar aanzetten en mijn zwarte pak vinden", doelde hij op Coopers liefde voor koffie en maatpakken.

Twin Peaks gaat over de moord van de tiener Laura Palmer in het fictieve dorpje Twin Peaks. Cooper komt naar het dorp om de moord en de vreemde omstandigheden daaromheen te onderzoeken. Lynch maakte na twee reeksen van de serie nog de film Twin Peaks: Fire Walk with Me, waarin Palmer wordt gevolgd tijdens de week voor haar dood.

Fors minder faillissementen dit jaar

Het aantal faillissementen is de eerste drie kwartalen van dit jaar met bijna een kwart gedaald. In vergelijking met de eerste negen maanden van vorig jaar ging 23 procent minder bedrijven op de fles. Daarmee ligt het aantal faillissementen terug op het niveau van 2010, maar nog altijd fors boven dat van voor de crisis.

In de eerste drie kwartalen van 2014 gingen 7635 bedrijven bankroet, zo meldt Faillissementsdossier.nl dinsdag. Een jaar eerder waren dat er in een vergelijkbare periode 9885.

De daling komt volgens de faillissementensite vooral doordat het herstel van de economie voorzichtig op gang begint te komen en consumenten meer vertrouwen krijgen. Vooral meer timmerbedrijven, loodgieters, elektriciens, schilders, dakbedekkers en andere gespecialiseerde bouwbedrijven hielden het hoofd boven water. De afgelopen jaren hadden juist deze specialisten het zwaar te verduren.

Akkoord over nieuwe cao uitzendkrachten

Uitzendkrachten krijgen voortaan direct het uurloon uitbetaald dat hun collega's in vaste dienst ook krijgen. Dat zijn de bonden in een nieuwe cao overeengekomen met uitzendkoepel ABU, maakten zij dinsdag bekend. Over de nieuwe cao is intensief onderhandeld.

De nieuwe regeling waarbij uitzendkrachten onder de arbeidsvoorwaarden van de inlener vallen, gaat in op 30 maart. Om uitzendkrachten te helpen bij het controleren van hun loon wordt een database aangelegd waarin gecontroleerd kan worden op hoeveel loon een uitzendkracht recht heeft bij een inlenend bedrijf.

Groepen met meer afstand tot de arbeidsmarkt houden wel aparte salarisschalen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die vroeger voor sociale werkplaatsen werkten. Uitzendkrachten in vaste dienst van bureaus, omdat zij bijvoorbeeld gedetacheerd worden, houden ook hun eigen cao.

Onder de nieuwe cao krijgen de werknemers begin 2015 er 1,8 procent bij, hebben de bonden en werkgevers afgesproken. Het ministerie van Sociale Zaken wordt gevraagd om de cao algemeen verbindend te verklaren. Als dat gebeurt, gelden de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer negentig procent van alle uitzendkrachten.

Niet meer woningen onder water

Het aantal huishoudens met een woning waarvan de waarde lager is dan de hypotheekschuld is niet verder gestegen. De trend van een steeds groeiend aandeel woningen dat onder water staat lijkt daarmee tot staan gebracht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Begin dit jaar was bij anderhalf miljoen huishoudens de waarde van de eigen woning lager dan de fiscale hypotheekschuld. Dat is nagenoeg evenveel als in 2013. Vooral mensen die vlak voor het begin van de crisis in 2008 een woning hebben gekocht zitten nu met onderwaarde.

De werkelijke restschuld kan lager zijn dan uit de cijfers blijkt. Woningbezitters kunnen bij het kopen van hun huis een hypotheek hebben afgesloten met een spaar- of beleggingsrekening, waarvan de opbrengt op een bepaald moment wordt gebruikt voor aflossing van een deel van de hypotheekschuld. Het CBS kan deze tegoeden niet zien.

In Flevoland staat bijna de helft van de koopwoningen onder water. Daarmee is de provincie koploper. Dat komt doordat er relatief veel jongere huishoudens wonen die recent een hypotheek hebben afgesloten. Het zijn vooral de jonge woningbezitters die met onderwaarde kampen. In Noord-Brabant, Friesland en Zeeland komt onderwaarde het minst voor.

Schalke 04 ontslaat Keller en haalt Di Matteo

Schalke 04 heeft trainer Jens Keller dinsdag aan de kant gezet. De Duitse oefenmeester wordt verantwoordelijk gehouden voor de teleurstellende resultaten. Schalke 04 is dit seizoen nog niet in goede doen. Die Königsblauen staan na zeven speelronden op de elfde plaats in de Bundesliga.

De club uit Gelsenkirchen won twee van de zeven duels in de competitie. In de Champions League speelde Schalke 04 gelijk tegen Chelsea (1-1) en Maribor (1-1). De derde competitienederlaag bij 1899 Hoffenheim was voor de clubleiding van Schalke 04 de druppel. De werkgever van Klaas-Jan Huntelaar besloot dinsdag om Keller (43) op straat te zetten. De coach uit Stuttgart stond sinds december 2012 aan het roer, na het ontslag van Huub Stevens.

Duitse media meldden dat Schalke 04 inmiddels ook een vervanger heeft vastgelegd. Roberto Di Matteo (44) moet het elftal naar betere tijden leiden. De in Zwitserland geboren Italiaan was in het verleden trainer van West Bromwich Albion en Chelsea. Met The Blues won hij in mei 2012 de Champions League.

Di Matteo werd in november 2012 aan de kant gezet bij de Engelse topclub en zat sindsdien zonder club. De oud-speler van Lazio en Chelsea zit over twee weken voor het eerst op de bank bij Schalke 04. Hertha BSC komt dan naar de Veltins Arena. Schalke 04 heeft de trainerswissel nog niet bevestigd.

Van de Looi grijpt in bij FC Groningen

De trip van FC Groningen naar het Duitse Erfurt komt trainer Erwin van de Looi goed uit na de 4-0 nederlaag tegen Feyenoord. In de stad is de club eregast bij het afscheid van het oude stadion van Rot Weiss Erfurt.

Van de Looi wil de trip gebruiken om eens stevig met zijn spelers te praten. Dit naar aanleiding van de zwakke start van het seizoen. Afgelopen zondag ging de Trots van het Noorden nog kansloos met 4-0 ten onder op bezoek bij Feyenoord. “Het wordt namelijk een hele klus om ons spel weer op peil te krijgen.”

“Het resultaat in Rotterdam was verschrikkelijk teleurstellend”, zegt Van de Looi in gesprek met Voetbal International. “Daar hebben we een goede tik van gekregen, daar moeten we niet moeilijk over doen. Maar we zijn al langer niet tevreden.”

FC Groningen verloor vier van de laatste zes competitiewedstrijden. “Van één of twee nederlagen raken we hier niet in paniek, maar na acht wedstrijden waarin we absoluut niet constant zijn geweest, vind ik het tijd iets anders te proberen. Ik hou ervan om spelers het vertrouwen te geven, maar het spel ontwikkelt zich niet ten positieve. Dan moet je als trainer ingrijpen.”

Van de Looi na het teleurstellende optreden bij Feyenoord. (PRO SHOTS/Joep Leenen)Van de Looi na het teleurstellende optreden bij Feyenoord. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

The Crew last extra pitstop in

Gamestudio Ubisoft heeft bekendgemaakt dat haar open wereld-racegame The Crew later in de winkel ligt dan gepland. In plaats van 11 november kunnen gamers nu pas op 2 december door de Verenigde Staten racen. Wat de precieze reden van het uitstel is is niet bekend.

Naast het uitstel heeft Ubisoft ook aangekondigd dat er na twee pc-bèta's en een consolebèta in november nog een extra bèta komt voor de consoleversie van de game. Hierbij hoopt de studio op 'waardevolle spelerfeedback om de spelervaring nóg beter te maken'. Het heeft er dus alle schijn van dat er te veel bugs zijn gevonden in de afgelopen bèta, die uiteindelijk hebben geleid tot een maand uitstel en een tweede oefenronde.

The Crew komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

The Crew preview september (Foto: Ubisoft)

Samsung ziet winst stevig inzakken

Samsung heeft vorig kwartaal aanmerkelijk minder winst geboekt dan in dezelfde maanden van vorig jaar. De Zuid-Koreaanse technologiereus hield onder de streep bijna zestig procent minder over, zo maakte Samsung dinsdag in zijn voorlopige derdekwartaalcijfers bekend. De operationele winst kwam daardoor uit op 4,1 biljoen won (ruim drie miljard euro).

De producent van onder meer de Galaxy-telefoons presteert ver beneden de verwachting van de financiële markten. Analisten gepeild door Factset hadden voor het publiceren van de cijfers namelijk ingezet op een operationele winst van 5,2 biljoen won. In het derde kwartaal van vorig jaar boekte Samsung nog 10,2 biljoen won winst.

De neergang van de resultaten is voor een belangrijk deel te wijten aan de snel inzakkende verkoop van telefoons. Op dat gebied heeft Samsung veel last van Apple, maar ook goedkope Chinese merken. Ook de hoge marketingkosten en lagere omzet dragen bij aan het inzakken van de winst. De inkomsten van het bedrijf daalden naar schatting met ruim twintig procent naar 47 biljoen won.

'Turn-oma' meldt zich geblesseerd af voor WK

Turnster Oksana Chusovitina heeft zich geblesseerd af moeten melden voor het WK in het Chinese Nanning. Ze heeft nog teveel last van een voetblessure die ze onlangs opliep tijdens de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon. Ondanks haar blessure pakte de 39-jarige daar zilver op sprong.

Chusovitina is een ware legende in de turnsport. In haar enorme loopbaan kwam ze achtereenvolgens uit voor de Sovjet-Unie, het gezamenlijke team van voormalige Sovjet-staten, Oezbekistan, Duitsland - waar ze naartoe verhuisde zodat haar zoontje aan kanker behandeld kon worden - en nu wederom Oezbekistan, waar ze geboren is. Voor elk land heeft Chusovitina, door haar fans gekscherend 'turn-oma' genoemd, meerdere medailles gewonnen op de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen.

De specialiste op sprong zou zich in Nanning gaan richten op de all-roundcompetitie, wat ongewoon is voor de wat oudere turnsters. Meestal specialiseren atletes zich halverwege de twintig of eerder al op een enkel onderdeel. Dat deed Chusovitina dus ook, maar daar wilde ze in Nanning vanaf stappen. De zesvoudig olympiër heeft zich tijdens de Spelen van Beijing in 2008 niet meer met all-rounden bezig gehouden.

Chusovitina pakte in 2011 nog WK-zilver op sprong, voorlopig haar laatste medaille op de Spelen of het WK (Foto: Getty)

SNES spelen op iOS8 zonder jailbreak

Knosrocks van iNati0n had al een Gameboy Advance emulator voor iOS ontwikkeld waarbij je geen jailbreak nodig hebt, maar hij gaat nu een stapje verder. Hij heeft zijn Super Nintendo Entertainment System (SNES) emulator voor iOS 7 ook geschikt gemaakt voor iOS 8 zonder een jailbreak toe te passen.

De handleiding:

 1. Go to iemulators.com in your Safari Browser.
 2. Select the “Apps” tab and select the SiOS icon.
 3. Select “Install” but it will not install right away.
 4. Back out of Safari and toggle the date back a few months by the following: Settings –> General –> Date & Time —> (Toggle Off “Set Automatically) –> Change the Date in the Month section
 5. Go to the SiOS icon on your mobile desktop and retry the download. Select “Trust” to complete the download of the emulator.

Giel Beelen laat Glazen Huis schieten

Giel Beelen wil zichzelf dit jaar niet laten opsluiten in het Glazen Huis in Haarlem voor Serious Request. "Ik heb er lang over nagedacht en ken als Haarlemmer alle leuke plekjes van de stad. Ik denk dus dat ik meer van waarde kan zijn voor het goede doel als ik niet in het Glazen Huis zit", licht de dj zijn keuze dinsdag toe op zijn website.

De 37-jarige Beelen gaat op zoek naar acties die in de stad worden georganiseerd. Ook is de dj al bezig zelf dingen op te zetten. "Zo heb ik al met het Patronaat gebeld. Ik mag in de week van 18 december iedere avond een show organiseren." Hoe die shows eruit gaan zien, weet Beelen nog niet precies. "Daar heb ik al heel veel ideetjes voor."

De actie vindt dit jaar van 18 tot en met 24 december plaats. De dj's van NPO 3FM, die later bekend worden gemaakt, proberen dit jaar voor het Rode Kruis geld binnen te halen voor slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Vorig jaar stond het Glazen Huis in Leeuwarden en werd ruim 12,3 miljoen euro binnengeharkt voor kindersterfte door diarree.

Beelen liet zich ook vorig jaar opsluiten zonder eten. De dj was alleen in 2007 en 2011 niet in het Glazen Huis te vinden. De eerste Serious Request vond in 2004 plaats, toen verbleven de dj's in Utrecht.

'Bevrijdingsdag moet vrije dag worden'

Bevrijdingsdag moet vanaf 2016 altijd een vrije dag worden. Dat is een van de conclusies van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in een rapport over de nieuwe invulling van dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

"Het is belangrijk om op één dag in het jaar gemeenschappelijk stil te staan bij het belang en de herkomst van onze vrijheid", stelt het comité. Bevrijdingsdag is sinds 1990 en nationale feestdag maar geen verplichte vrije dag. In sommige gevallen wordt om de vijf jaar een vrije dag gegeven.

In het rapport staat verder dat de Tweede Wereldoorlog centraal moet blijven staan bij het herdenken op 4 mei en het vieren van de bevrijding op 5 mei. Naast Nederlandse oorlogsslachtoffers moeten daarbij ook cruciale gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog expliciet worden benoemd, vindt het comité. Dat moet ervoor zorgen dat het verhaal verteld blijft. Het plan wordt volgend jaar aan het kabinet aangeboden.

Kamer wil openheid over kosten koningshuis

Premier Mark Rutte (VVD) moet duidelijker zijn over de kosten van het Koninklijk Huis. Koning Willem-Alexander wordt onnodig kwetsbaar door 'al te hoge kosten en te weinig openheid'. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in een opiniestuk in de Volkskrant. Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter zijn opvatting.

Pechtold stoort zich eraan dat berichten over de kosten van het koningshuis vaak via de media naar buiten komen in plaats van via het kabinet. Hij wil dat de kosten inzichtelijker worden gemaakt en niet onduidelijk worden uitgesmeerd over meerdere begrotingen.

"Wees waar mogelijk constructief bij verzoeken vanuit de Kamer om informatie", tipt Pechtold. "Geef geen halve antwoorden in de hoop dat niet doorgevraagd wordt. Communiceer open in plaats van met verhullend taalgebruik." Pechtold krijgt in de krant bijval van de PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en het CDA.

De kosten van het koningshuis zijn regelmatig een punt van discussie in de Tweede Kamer. Recent waren er onder meer vragen over de hoge kosten van een hek, steiger en botenhuis bij de Griekse vakantievilla van Willem-Alexander. Vorige week werd duidelijk dat er onder meer voor vier ton een tijdelijke werkruimte in de achtertuin van de koning komt. Ook worden de paleizen verbouwd.

Ex moet uit de buurt van Sarah Hyland blijven

Matthew Prokop mag niet meer in de buurt van zijn ex-vriendin Sarah Hyland komen. Een rechter gaf de acteur maandag een permanent straatverbod. Als Prokop zich er niet aan houdt, moet hij de bak in. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De Modern Family-actrice sleepte haar ex, met wie ze vier jaar samen was, voor de rechter omdat hij haar lichamelijk en mentaal zou hebben mishandeld. Zo zou Prokop haar onder meer tegen een auto hebben geduwd, haar hebben geprobeerd te wurgen en gedreigd hebben haar hond af te pakken. Vorige maand kreeg Prokop al een tijdelijk straatverbod opgelegd.

Achter de schermen van een seksscène

Het kan er soms zo mooi, opwindend, geil of anderszins entertainend uitzien: een seksscène tussen twee personages in een film of tv-serie. Maar hoe wild de acteurs ook tekeer gaan en hoe naakt ze ook in beeld zijn, ze doen hun ding nog steeds temidden van een filmcrew.

Een seksscène is vooraf gegaan door "action!", wordt afgesloten met "cut!" en een aantal keer opnieuw gedaan. Gelukkig zie je daar nooit wat van. Voor de film Stretch echter is nu een behind the scenes-video vrijgegeven van een scène tussen Brooklyn Decker (Battleship) en Patrick Wilson (Watchmen, The Conjuring). En daarin is prima te zien dat het allemaal slechts werk is. 

In de scène zorgen Decker en Wilson dat ze elkaar gerust stellen, en alles moet, zo zullen we maar zeggen, goed op z'n plaats liggen. En na een take roept de regisseur dat je geweldig geneukt hebt. Welja.

Stretch vertelt over een chauffeur van een limousine (Wilson), die betrokken raakt bij criminele activiteiten. De film komt volgende week uit in de VS; een Nederlandse datum is nog niet bekend.

Darters Taylor en Wade door op World Grand Prix

In het Ierse Dublin is maandagavond de zeventiende editie van de World Grand Prix begonnen. Het darttoernooi met het format dubbel in en dubbel uit. Spelers dienen een leg te beginnen en eindigen met een dubbel. Er kwamen nog geen Nederlanders in actie. Vincent van der Voort, Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen komen dinsdag pas in actie. 

De avond begon tussen Darren Webster en Andrew Gilding. Beide spelers debuteren in Dublin. Gilding won met 2-0 (setstanden 3-1 en 3-2) de wedstrijd. Justin Pipe, die afgelopen zaterdag nog een Player Championship won, moest buigen voor Robert Thornton. Het werd 2-0 (3-1 en 3-2). 

Kevin Painter was in set één en drie oppermachtig tegen Andy Hamilton. In de tweede set wist Painter nauwelijks een dubbel te vinden, maar won de partij wel met 2-1 (3-1, 0-3 en 3-0). James Wade gooide prima tegen Andy Smith. Hij gunde Smith slechts één leg. Ook titelverdediger Phil Taylor gunde zijn tegenstander slechts één leg. Hij won met 2-0 (3-0 en 3-1) van Steve Beaton. 

Gary Anderson gooide tegen Brendan Dolan het hoogste gemiddelde van de avond. Hij won met 2-0 (2x 3-1) van Brendan Dolan. Hij had een gemiddelde van 98,54. 

Dinsdag verschijnen zestien andere darters aan de oche. Van Gerwen speelt tegen Van der Voort en Barney zal aantreden tegen Dave Chisnall. 

Uitslagen World Grand Prix Ronde I - 06/10/2014

Darter Darter Uitslag (sets)
Darren Webster Andrew Gilding 0-2 
Robert Thornton Justin Pipe 2-0 
Mickey Mansell Ian White 2-0 
Kevin Painter Andy Hamilton 2-1 
James Wade Andy Smith 2-0 
Phil Taylor Steve Beaton 2-0 
Gary Anderson Brendan Dolan 2-1 
Adrian Lewis Daryl Gurney  2-1

Palestijns eenheidskabinet bijeen in Gaza

De Palestijnse eenheidsregering komt donderdag voor het eerst bijeen in Gaza. Dat heeft vicepremier Mohammed Mustafa maandag gezegd. Het is een belangrijke stap richting de wederopbouw van het gebied.

Doel van de bijeenkomst is een 'inschatting te maken van de situatie op de grond'. Tevens moet het dienen als een 'signaal' aan landen die zondag deelnemen aan een donorconferentie voor Gaza dat de Palestijnen klaar zijn voor de wederopbouw.

De meeste donorlanden zien een goed functionerende eenheidsregering als de basis voor alle wederopbouwplannen. Met Hamas, dat de afgelopen zeven jaar aan de macht was in Gaza, willen veel landen niet samenwerken, omdat de beweging door velen wordt gezien als een terreurorganisatie.

Hoewel Hamas eerder dit jaar de macht heeft overgedragen aan een tijdelijke regering, weigerde de beweging zich te ontwapenen. Bovendien bleef een reeks kwesties onbesproken. De nieuwe eenheidsregering is tot dusver nog niet actief in Gaza, maar dat gaat volgens Mustafa snel veranderen. "De regering is er voor de Westoever én Gaza en het is tijd om in Gaza aan het werk te gaan, ondanks alle problemen."

De eenheidsregering, die onder leiding staat van premier Rami Hamdallah, komt bijeen in de voormalige ambtswoning van president Mahmoud Abbas in Gaza. Sinds Hamas in 2007 de macht overnam in de Westoever heeft Abbas geen voet meer in het gebied gezet. Of hij dat nog van plan is, is niet duidelijk.

Leden FNV Bouw stemmen in met vakbondsfusie

De leden van vakbond FNV Bouw hebben maandag op een congres in Den Haag met ruime meerderheid voor de fusie van een aantal FNV-bonden gestemd. Ruim negentig procent stemde voor, liet vakcentrale FNV weten. De stemming wordt nu als positief advies voorgelegd aan de bondsraad, die donderdag een definitief besluit neemt.

Met het positieve advies hebben de leden van twee van de vier betrokken bonden zich nu achter de fusie geschaard. FNV Sport was de eerste FNV-bond die maandag voor de vakbondsfusie stemde, even voordat de leden van het grotere FNV Bouw groen licht gaven. Dinsdag volgt de stemming bij Abvakabo FNV en woensdag stemmen de leden van FNV Bondgenoten. Vrijdag staat het slotcongres van de vakcentrale op de agenda.

"Dit is een goede aftrap van deze belangrijke fusieweek, stelt FNV-voorman Ton Heerts in een verklaring. "Het doel van het samengaan in een sterke vakbond is weer een stap dichter bij met het instemmen van FNV Sport en het positieve advies van het congres van FNV Bouw. We kijken nu uit naar het Abvakabo-congres van morgen."

Als de fusie wordt goedgekeurd, gaan FNV Bondgenoten, FNV Bouw, Abvakabo FNV en FNV Sport op 1 januari op in de FNV. De andere FNV-bonden blijven als bond zelfstandig lid van de FNV. De bondsbesturen willen graag samen verder omdat ze dan een sterkere positie hebben.

Vorige week berichtte Het Financieele Dagblad dat met name bij FNV Bondgenoten weerzin tegen de fusie bestaat. De ondernemingsraad zou tegen zijn omdat na de samensmelting banen verdwijnen.

Wall Street sluit nipt lager

(Novum/ABM FN) - De Amerikaanse beurzen zijn de handelsweek met een klein verlies van start gegaan, waarbij beleggers het moesten stellen met een lege agenda en de aandacht daarom werd verlegd naar splitsingsplannen van Hewlett-Packard. De S&P 500 index daalde 0,2 procent naar 1.964,86 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 16.991,97 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 4.454,80 punten.

In aanloop naar het cijferseizoen bleef de beursagenda maandag inhoudsloos, terwijl ook in het vervolg van de beursweek slechts weinig agendapunten de revue passeren. De belangrijkste macro-economische gebeurtenis volgt woensdag met de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Op dezelfde dag trapt Alcoa traditioneel het Amerikaanse cijferseizoen af. Ook Costco Wholesale en PepsiCo openen deze week de boeken.

De aandacht op de financiële markten ging vanwege de lege beursagenda evenwel vooral uit naar Hewlett-Packard, dat een splitsing van het eigen bedrijf aankondigde en 4,7 procent hoger sloot. HP gaat verder als een maker van PC's en printers onder de naam HP Inc en een bedrijf gericht op technologische infrastructuur en zakelijke software en dienstverlening onder de naam Hewlett-Packard Enterprise. Door een opsplitsing meent HP dat de twee bedrijven beter en sneller kunnen inspelen op de snel veranderende markt en zo op de lange termijn waarde creëren voor aandeelhouders.

Facebook rondde de overname van berichtendienst WhatsApp af en vlagde 0,2 procent hoger af. Afgelopen week ontving het sociale media bedrijf al goedkeuring voor de overname van Europese toezichthouders, terwijl nu ook de Amerikaanse waakhond akkoord ging. Facebook betaalt 22 miljard dollar voor berichtendienst WhatsApp, deels in contanten en deels in aandelen. Oprichter Jan Koum van WhatsApp krijgt een plek in de board van Facebook.

De Amerikaanse producent van medische apparatuur Becton, Dickinson and Co won 7,9 procent nadat het de overname van sectorgenoot CareFusion aankondigde voor een bedrag van 12,2 miljard dollar. CareFusion sloot meer dan 23 procent in het groen. De overname betekende een nieuwe stap in een reeks van consolidaties in de medische sector, waar dit jaar al voor bijna 500 miljard dollar aan overnames werden afgerond of aangekondigd.

GT Advanced Technologies verloor liefst 92,8 procent, nadat de maker van saffieren schermen een faillissementsaanvraag indiende. GT Advanced Technologies werkt samen met technologiebedrijf Apple om schermen met een zeer hoge krasbestendigheid en hardheid te produceren voor onder meer de nieuwe Apple Watch.

Miss Montreal krijgt na vijf jaar gouden plaat

Miss Montreal heeft vijf jaar na het verschijnen van haar gelijknamige debuutalbum een gouden plaat gekregen. Het schijfje ging de afgelopen jaren meer dan twintigduizend keer over de toonbank. "Eindelijk een gouden plaat voor ons eerste album uit april 2009", twitterde de zangeres maandag. "Eerlijkheid duurt het langst."

De 30-jarige Miss Montreal, die eigenlijk Sanne Hans heet, kreeg in april haar eerste eigen gouden plaat voor haar single Say Heaven, Say Hell. Eerder werd haar duet met Nielson meer dan tienduizend keer verkocht.

Uitbater sauna vrijgesproken van dood klant

Een 55-jarige exploitant van een sauna in Ridderkerk is niet verantwoordelijk voor de dood van een bezoeker. De man uit Nieuwerkerk aan den IJssel hoeft daarom ook niet de gevangenis in, heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. Tegen de sauna-uitbater was anderhalf jaar cel geëist.

Het Openbaar Ministerie verweet de man dat de sauna in 2007 voor klanten en werknemers zeer onveilig was. Als gevolg van een legionellabesmetting overleed een klant en werd een andere bezoeker ernstig ziek. De twee slachtoffers liepen in november 2007 de veteranenziekte op na een bezoek aan de sauna. Het OM stelt dat de sauna jarenlang niet in orde was en de exploitant ondanks talloze waarschuwingen keer op keer geen of onvoldoende maatregelen nam.

De overleden man moet de legionellabesmetting volgens de rechtbank hebben opgelopen in de Ridderkerkse sauna. In de periode rondom de besmetting is volgens de rechtbank echter voldoende gedaan om de groei van legionellabacteriën tegen te gaan. Zo zijn er voldoende controles geweest en is op basis van de uitkomsten daarvan juist gehandeld. Van de vrouwelijke bezoeker die ook ziek werd is volgens de rechtbank niet vast komen te staan dat zij de besmetting in de sauna opliep.

De exploitant kreeg wel een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een voorwaardelijke boete van duizend euro opgelegd voor een administratieve overtreding, valsheid in geschrifte en het niet voldoen aan een bevel om te sluiten. De burgemeester van Ridderkerk sloot de sauna in december 2007, maar dat besluit negeerde de man.

Van Gogh Museum schaft werken Denis en Rodin aan

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft werk van Maurice Denis en Auguste Rodin gekocht. Van Denis verwierf het museum het doek De Emmaüsgangers en van Rodin het bronzen beeld Celle Qui Fut la Belle Heaulmière, vrij vertaald: zij die vroeger de mooie vrouw van de helmenmaker was. Dat heeft het museum maandag bekendgemaakt.

De twee werken zijn vorig jaar en dit jaar gekocht op kunstbeurs Tefaf in Maastricht met steun van de Bankgiroloterij. Het schilderij en het beeld zijn vanaf eind november in het museum te zien zijn. "In deze vernieuwde inrichting zal Van Gogh in de context van zijn tijd worden geplaatst, zodat direct te zien is hoe zijn kunst zich tot die van zijn tijdgenoten verhield", zegt directeur Axel Rüger.

De sculptuur van Rodin, generatiegenoot van Van Gogh, staat samen met werk van Edgar Degas en Paul Gauguin symbool voor de moderne experimenten in Parijs. Denis is een vertegenwoordiger van de Nabis, een kunststroming tussen die na de dood van Van Gogh in 1890 ontstond in lijn met het werk van de Nederlandse schilder.

Juve en Napoli naar Doha voor Italiaanse Supercup

De Italiaanse Supercup tussen landskampioen Juventus en bekerwinnaar Napoli wordt dit jaar in Qatar gespeeld. Beide clubs staan op 22 december tegenover elkaar in Doha. De voorzitter van de Serie A, Maurizio Beretta, maakte de ongetwijfeld lucratieve deal maandag bekend.

Het is niet de eerste keer dat het duel om de Italiaanse Supercup buiten de landsgrenzen wordt afgewerkt. Eerder werd in Washington (1993), Tripoli (2002), New York (2003) en Beijing (2009, 2011 en 2012) om de prijs gestreden.

Koerden verlaten Tweede Kamergebouw

De Koerdische demonstranten hebben het gebouw van de Tweede Kamer in de nacht van maandag op dinsdag even na half twee verlaten. De demonstranten voerden gesprekken met onder anderen Kamervoorzitter Van Miltenburg, waarna ze rustig vertrokken, zegt de politie.

"Ik deel uw zorgen en snap de afschuw die u voelt'', zei Anouchka van Miltenburg in een toespraak voor de Koerdische demonstranten. De Kamervoorzitter sprak de demonstranten rond twee uur toe nadat zij het Kamergebouw hadden verlaten. Eerder sprak zij binnen met een afvaardiging van de Koerden. "Ik begrijp jullie behoefte om hiernaartoe te komen'', aldus Van Miltenburg.

De ruim 100 demonstranten die zich ophielden in het Kamergebouw werden met luid gejuich onthaald door de medebetogers op het plein. "We konden gewoon naar binnen lopen, er was nauwelijks bewaking'', zei een van de demonstranten bij het verlaten van het gebouw. "We zijn trots dat het eindelijk gelukt is aandacht te krijgen voor de situatie van de Koerden.''

Koerden verlaten Tweede Kamergebouw
Koerden verlaten Tweede Kamergebouw (Foto: ANP)

Europarlement weigert Hongaarse kandidaat voor EC

Het Europees Parlement weigert de Hongaar Tibor Navracsics te accepteren als nieuwe eurocommissaris van onderwijs, cultuur, jeugd en burgerschap. De EP-commissie onderwijs en cultuur wil Navracsics die portefeuille niet toevertrouwen, omdat hij als Hongaars minister onder meer een door de Europese Unie gehekelde mediawet heeft ingevoerd. Dat schrijft onder meer nieuwssite European Voice.

De afwijzing van Navracsics brengt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in de problemen. Zijn beoogde ploeg eurocommissarissen is met uiterste precisie samengesteld na zware onderhandelingen met de lidstaten. Als hij Navracsics laat vallen komt er in die net passende puzzel weer beweging.

Wellicht kan Juncker de opening aangrijpen die de EP-commissie hem bood om de kwestie op te lossen. Navracsics zou volgens de Europarlementariërs toch tot de EC kunnen toetreden, mits hij de portefeuille burgerschap aan een ander laat.

Omdat het EP niet over individuele commissarissen, maar over de gehele Europese Commissie oordeelt, kan Juncker het er in principe ook op aan laten komen. Het Brusselse parlement moet dan kiezen of het Navracsics toch slikt of liever Junckers hele ploeg weg stemt.

'Demonstratie Koerden spontane actie'

De demonstratie waarbij ruim 100 Koerden zich toegang verschaften tot het gebouw van de Tweede Kamer was vooraf niet aangekondigd bij de gemeente. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

Burgemeester Jozias van Aartsen bevindt zich samen met de politieleiding in het commandocentrum in de Haagse wijk Ypenburg. Of Van Aartsen later vannacht nog naar het Binnenhof gaat, is afhankelijk van de situatie.

Inmiddels heeft de politie meer demonstranten toegelaten tot het Plein.

'Demonstratie Koerden spontane actie'
'Demonstratie Koerden spontane actie' (Foto: ANP)

Meer Koerdische protesten in Europa

Niet alleen in Nederland protesteren Koerden tegen de belegering van de Noord-Syrische stad Kobani door Islamitische Staat. Zo'n 120 Koerden voeren maandagavond actie op het vliegveld van Brussel. Volgens de politie verloopt het protest rustig.

Op andere Europese luchthavens, zoals in Parijs, worden soortgelijke acties gevoerd.

Op Twitter wordt ook melding gemaakt van Koerdische protesten in Duitsland, Denemarken en Zweden.

In Turkije zijn naar verluidt duizenden Koerden de straten opgegaan om te protesteren tegen de situatie in Kobani. Op Twitter zijn foto's te zien van protesten in de Turkse hoofdstad Istanbul. Er staan auto's in brand. De politie zou de menigte met waterkanonnen en traangas uiteen proberen te drijven.

In Den Haag drongen maandagavond enkele honderden Koerden het Tweede Kamergebouw binnen.

Zeldzame gitaar John Lennon onder de hamer

Een zeldzame gitaar van John Lennon wordt volgende maand geveild. Het Britse online veilinghuis Tracksauction organiseert op 22 november een veiling in Londen waarbij verschillende spullen van artiesten onder de hamer gaan.

De Beatle, die in 1980 op 40-jarige leeftijd werd doodgeschoten, gebruikte de Gretsch 6120 gitaar enkel tijdens opnames van het liedje Paperback Writer in 1966. Het veilinghuis verwacht dat het instrument tussen de vierhonderdduizend en zeshonderdduizend pond gaat opbrengen.

Lennon gaf de gitaar een jaar na de opnames aan zijn neef en het instrument bleef al die jaren in zijn bezit. Tijdens de veiling worden meer dan honderd andere spullen van The Beatles geveild. Zo gaan er een gesigneerd exemplaar van de plaat Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, persoonlijke items en een banjo onder de hamer.

Nieuwe chef NAVO bezoekt Warschau

De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, is op zijn eerste buitenlandse trip in zijn nieuwe functie naar Polen gereisd. Zijn bezoek is bedoeld om een zenuwachtige bondgenoot aan de oostflank van de alliantie gerust te stellen.

In een toespraak in Warschau benadrukte Stoltenberg dat de NAVO elk van de aangesloten bondgenoten zal beschermen en verdedigen. Ook prees hij Polen voor zijn bijdrage aan het bondgenootschap, waaronder de plannen om het defensiebudget tot twee procent van het bruto binnenlands product te verhogen en het aanbod om in 2016 een NAVO-conferentie te organiseren.

Sinds het begin van het conflict tussen Oekraïne en Rusland hebben Poolse leiders er herhaaldelijk bij de NAVO op aangedrongen meer te doen om hun land te beschermen.

Stoltenberg zal besprekingen voeren met Poolse politici. Ook zal hij een luchtmachtbasis bezoeken waar NAVO-militairen trainen en oefenen.

Tinkov biedt Contador en rivalen een miljoen

Oleg Tinkov biedt Alberto Contador en zijn belangrijkste rivalen een miljoen euro als ze volgend jaar aan alle drie de grote wielerrondes meedoen. Dat zegt de spraakmakende eigenaar van Tinkoff-Saxo maandag tegen Cyclingnews.

Tinkov daagde Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana eerder al uit om net als de kopman van zijn ploeg zowel de Giro als de Tour te rijden. Daar komt nu dus de Vuelta bij. "Ze kunnen elk 250.000 euro krijgen als extra stimulans. Ik denk dat het een goed idee is", laat de Rus weten.

"Het is positief dat Alberto voor de dubbel Giro-Tour gaat, maar ik vind dat de beste renners het in alle drie de grote rondes tegen elkaar moeten opnemen", besluit Tinkov.

Feyenoorder Boulahrouz maakt rentree bij beloften

Feyenoorder Khalid Bouhlarouz heeft na weken blessureleed zijn rentree gemaakt. De verdediger speelde mee in het duel van Jong Feyenoord/Excelsior tegen Jong ADO Den Haag (2-1). Hij deed zoals afgesproken alleen de eerste helft mee. Boulahrouz kwam sinds zijn komst deze zomer nog geen competitieduel in actie voor de Rotterdammers.

De 35-voudig international speelde eind juli nog wel in de voorronde van de Champions League tegen Besiktas, maar kwam sindsdien niet meer in actie vanwege een knieblessure. "Het was even wennen. Ik begon redelijk goed, al had ik een paar momentjes van twijfel waarop ik benieuwd was hoe mijn knie zou voelen. Gedurende de wedstrijd groeide het vertrouwen en ging ik weer beter de duels in."

Boulahrouz hoopt snel zijn rentree in het eerste elftal te kunnen maken. "We moeten eerst de reactie afwachten na deze wedstrijd. Het gevoel is in elk geval goed, dus ik hoop dat ik snel door kan schakelen", zegt de 32-jarige mandekker op de website van Feyenoord.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
review
WWE 2K23
special
Random Pics van de Dag #891
©FOK.nl e.a.