'Familie nieuwe kroongetuige bedreigd'

Justitie heeft voor de nieuwe kroongetuige in het beruchte Passage-proces veiligheidsmaatregelen getroffen. Onder anderen de moeder van Fred R. wordt beveiligd omdat ze op een dodenlijst zou staan. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van informanten.

Bronnen binnen de politie bevestigen tegenover de krant dat de veiligheid van deze mensen 'een punt van zorg' is. Of er familieleden in speciale beschermingsprogramma's zijn opgenomen, wil de politie echter niet zeggen.

Willem Jan Ausma, advocaat van R., stelt in de krant dat er achter de schermen 'het nodige speelt'. "Het team getuigenbescherming heeft ons echter uitdrukkelijk verzocht daarover geen mededelingen te doen."

R. sloot vorig jaar een deal met justitie in ruil voor een forse strafvermindering. Hij was eerder door de rechtbank veroordeeld voor dertig jaar cel. Daar zou nu de helft vanaf gaan.

Vorige week bepaalde de rechter dat het OM de verklaringen van R. mag toevoegen aan het dossier. De advocaten van enkele kopstukken in het grote liquidatieproces wilden voorkomen dat de nieuwe informatie zou worden toegevoegd.