Militairen VS gearriveerd in ebolagebied Liberia

Een handvol militairen van een luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger is aangekomen in Liberia om daar te helpen in de strijd tegen het ebolavirus. Nog eens drie- tot vierduizend manschappen van de 101st Airborne Division volgen volgende week, heeft hun bevelhebber maandag gezegd.

De soldaten gaan klinieken bouwen voor mensen die het dodelijke virus hebben opgelopen en medisch personeel opleiden om de ziekteverwekker te kunnen bestrijden. Ze hebben een training doorlopen van het Centrum voor Ziektebeheersing (CDC) en krijgen les in methoden om zich tegen het virus te beschermen. De militairen krijgen onder meer te verstaan dat ze in Liberia geen handen mogen schudden en hun handen vaak moeten wassen.

Vooral Liberia, Sierra Leone en Guinee hebben alle mogelijke moeite de ebola-uitbraak in West-Afrika de baas te worden. Aan artsen en verpleegkundigen, die zelf ook groot gevaar lopen, is groot gebrek.

Een Noorse medewerker van Artsen zonder Grenzen is ook besmet geraakt, maakte de hulporganisatie maandag bekend. De hulpverlener kreeg zondag koorts, is daarop in quarantaine geplaatst en bleek het virus onder de leden te hebben. De AzG-medewerker wordt overgebracht naar Oslo.