HP splitst computer- en printertak

Hewlett-Packard koppelt zijn printer- en pc-divisies los van de afdeling voor technologische diensten en zakelijke hardware. Door de scheiding ontstaan twee op zichzelf staande bedrijven. Het Amerikaanse techbedrijf meldde dat maandag.

HP hoopt met de maatregel de winstgevendheid van beide nieuwe bedrijven te vergroten doordat de bedrijven flexibeler worden. Het concern heeft zijn verkoopcijfers in de pc- en printermarkt de afgelopen jaren flink zien afnemen, waardoor die afdelingen een flinke stempel drukken op de cijfers. De nieuwe bedrijven heten HP Inc. en Hewlett-Packard Enterprise.

In het afgelopen kwartaal groeide de omzet van HP met een procent naar 27,6 miljard dollar (22 miljard euro). Het was de eerste keer sinds het derde kwartaal van 2011 dat HP meer omzet noteerde. Het bedrijf schrapte de afgelopen jaren wereldwijd duizenden banen.

Dion Weisler, nu al baas van de print- en pc-afdelingen, gaat het printer- en pc-bedrijf HP Inc. leiden. De huidige bestuursvoorzitter bij HP Meg Whitman neemt de leiding bij Hewlett-Packard Enterprise. In het najaar van 2015 moet de splitsing zijn afgerond.

De afgelopen weken besloten Ebay en Philips ook al tot een splitsing. Ebay verzelfstandigt Paypal, terwijl Philips zijn lampendivisie losweekt van de gezondheids- en consumententak. De bedrijven denken dat de onderdelen los van elkaar meer winst kunnen maken.