Demonstraties Hong Kong kalven af

Een week van verhitte en energieke pro-democratieprotesten in Hong Kong is maandag goeddeels ten einde gekomen. De meeste burgers die de afgelopen week nog vol passie de straat opgingen zijn inmiddels weer aan het werk gegaan. Een paar honderd betogers gingen maandag door met demonstreren.

Scholen en bedrijven gingen weer open nadat demonstranten het gebied rondom het hoofdkwartier van de overheid van Hong Kong hadden ontruimd. Enkele leiders van het door de studenten geleide protest zeggen te gaan onderhandelen met regeringsvertegenwoordigers. Tot nu toe hebben nog geen besprekingen plaatsgevonden en is de onenigheid tussen demonstranten en politici er niet minder op geworden.

Zo'n 25 betogers weigerden het gebied rondom het regeringsgebouw te verlaten. Zij beloofden zo lang als ze kunnen stand te houden. In een andere wijk houden zich nog honderden demonstranten op. Afgelopen week gingen tienduizenden mensen de straat op.

In 2017 moet voor het eerst een hoogste bestuurder voor Hong Kong worden gekozen. De demonstranten willen dat China terugkomt op het besluit om de kandidaten voor deze post te laten selecteren en goedkeuren door een commissie onder leiding van de Communistische Partij. De betogers vinden dat zij het recht hebben om zelf een nieuwe leider te kiezen.