Benno L. moet enkelband blijven dragen

De veroordeelde pedoseksuele zwemleraar Benno L. moet zijn enkelband om houden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald in een door L. tegen de staat aangespannen kort geding. De enkelband is nodig omdat de rechtbank twijfels heeft bij L.'s belofte dat hij niet meer in voor hem verboden gebied komt.

Met de enkelband wordt gecontroleerd of L. zich houdt aan een gebiedsverbod voor elf gemeenten rondom Den Bosch, waar zijn slachtoffers wonen. De rechtbank perkt het gebied wel voor een deel in. Om technische redenen vallen ook gebieden buiten de gemeenten waar slachtoffers wonen, zoals Waalwijk, onder het verbod, maar de rechtbank vindt dat niet kunnen. "Technische haalbaarheid geeft geen rechtvaardiging voor een gebiedsverbod", vindt de rechtbank.

Ook snijdt de rechter in de extra voorwaarden die L. van de reclassering kreeg opgelegd toen hij in Leiden kwam wonen. Rondom die verhuizing ontstond veel ophef. Een van die extra voorwaarden is een verbod voor het park achter zijn woning en voor speelplaatsen en schoolpleinen in Leiden. Dit verbod wordt door de reclassering via de enkelband in de gaten gehouden, maar de rechter oordeelt dat dit niet mag, omdat deze voorwaarden niet door het Openbaar Ministerie zijn opgelegd.

Met de burgemeester van Leiden heeft de oud-zwemleraar afgesproken dat hij alleen onder begeleiding van vrijwilligers de stad in gaat. Ook de naleving hiervan controleert de reclassering. Wil L. dat deze afspraak wordt aangepast, dan moet hij van de rechtbank om tafel met de burgemeester.

Het OM legde L. na zijn komst naar Leiden ook nog een verbod op: hij mag in zijn woonplaats niet praten met minderjarigen. Dat verbod is volgens de rechter onzorgvuldig geformuleerd en moet zodanig worden aangepast dat L. bijvoorbeeld in een winkel gewoon inkopen kan doen.

L. eiste verder een tegemoetkoming van tienduizend euro omdat hem zijn 'leefgenot' zou zijn afgenomen, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Ook zijn eis dat de staat moet meewerken aan zijn verhuizing naar een plek in de buurt van de Duitse grens willigt de rechtbank niet in.

Benno L. werd in 2011 tot zes jaar cel veroordeeld voor 39 gevallen van ontucht met minderjarigen en het maken en bezitten van kinderporno. In juni vorig jaar kwam hij vrij na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Bij zijn vrijlating werd een aantal voorwaarden opgelegd, waaronder het locatieverbod voor de elf gemeenten waarin zijn slachtoffers wonen. Nadat de 62-jarige L. een aantal van die voorwaarden had overtreden, moest hij toch weer negentig dagen de cel in. In december kwam hij opnieuw op vrije voeten en in februari kwam hij in Leiden wonen.