Kishna: "Simpel, die moet erin"

Ricardo Kishna kreeg zondagavond de grootste kans om Ajax voorbij PEC Zwolle te schieten. De zelfbewuste aanvaller trok direct het boetekleed aan. Voor de vierde maal op rij slaagde Ajax er niet in om van PEC Zwolle te winnen. Na rust was de regerend landskampioen zeker de betere ploeg, maar het creëren van kansen ging vrij moeizaam.

Na de pauze gooide Frank de Boer namelijk het roer om en besloot hij om Ricardo Kishna in de ploeg te brengen. Lucas Andersen zakte een linie terug en later kwam ook Anwar El Ghazi binnen de lijnen. Ajax in een klassieke 4-3-3 met echte buitenspelers, die op de flank staan van hun goede voet.

Toch was het lastig voor de Ajacieden om het doel van Zwolle te vinden. "Ze spelen zo ontzettend compact. Dan komt er normaal wel ruimte op de flank, maar ook daar stonden wij vaak tegenover twee verdedigers", zegt Kishna na afloop tegen Goal. "Elke keer als Anwar of ik een actie wilde maken, hadden we daar mee te maken. Dat is niet lekker voetballen."

De 19-jarige Kishna kreeg zelf in de slotfase de grootste mogelijkheid om een doelpunt te maken. Davy Klaassen speelde hem in de zestien aan, maar zijn schot ging over het doel van Warner Hahn. "Heel simpel: die bal moet er gewoon in", zegt de jongeling schuldbewust. "Ik gleed niet eens echt uit, maar na mijn aanname verloor ik mijn balans. Daardoor raakte ik de bal niet lekker. Maar laat het duidelijk zijn dat die bal sowieso moet zitten."

Kishna over zijn gemiste kans: "Die moet er in" (PRO SHOTS)
Kishna over zijn gemiste kans: "Die moet er in" (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

De rappe vleugelspeler maakt een zelfbewuste indruk tijdens het interview. "De afgelopen twee wedstrijden tegen NAC en APOEL viel ik prima in, maar vandaag gewoon niet. Je kan kijken naar de dingen die goed gingen, maar dat schiet niet op. Mijn voorzetten en acties waren niet top, dan moet je eerlijk naar jezelf zijn."

Kishna zit in elk geval wel weer dicht tegen de basis aan, nadat hij de voorbije weken vaak niet verder kwam dan warmlopen. "Dat klopt, het gaat nu weer een stuk beter. Een tijdje terug moest ik met de beloften meedoen tegen Sparta en in die wedstrijd begon het weer te lopen. Daarna heb ik twee goede invalbeurten gehad en nu deze wedstrijd, die ik dus niet goed vond gaan."

De aanvaller laat weten dat hij veel met zijn eigen spel bezig is. "Met mijn vader en mijn zaakwaarnemer (Mino Raiola, red.) bespreek ik alles. We kijken dan heel kritisch naar mijn spel. Mijn vader heeft veel verstand van voetbal en ook Mino heeft wel kijk op het spelletje", zegt Kishna lachend. "We zijn dan bezig met hoe het beter kan, ook als ik wel een goede wedstrijd heb gespeeld. Ik denk dat ik wel een berichtje krijg van Mino, dat die laatste kans er gewoon in moet. Maar gelukkig weer ik dat zelf ook wel."

De kritische blik van zijn naasten is erg nuttig, vervolgt Kishna zijn uitleg. "Van andere mensen krijg ik straks misschien een berichtje dat het jammer is dat ik die kans heb gemist, maar daar heb je niet zoveel aan. Het is veel beter als je omgeving direct en eerlijk tegen je is. Natuurlijk is dat soms hard, maar uiteindelijk is dat het enige waar je beter van wordt."