FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 juli 2014

[EL] Uitslagen eerste voorronde (03/07/2014)

Er werd volop gevoetbald in Europa. De Europa League is begonnen. Er werden vandaag 36 wedstrijden gespeeld in de eerste voorronde. Er doen nog geen Nederlandse clubs mee. De returns zijn volgende week. 

FC Groningen zal als eerste Nederlandse ploeg in de tweede ronde instromen. Ze spelen dan zeer waarschijnlijk tegen Aberdeen, dat thuis met 5-0 van Daugaa Rīga won.  

Uitslagen eerste voorronde Europa League. 

Thuis Uit Uitslag
FC Sioni Bolnisi (Geo) KS Flamurtari (Alb) 2-1 
FC Tiraspol (Mol) İnter Bakı PİK (Aze) 2-3 
Hibernians FC (Mal) FC Spartak Trnava (Slw) 2-4 
FK Čukarički (Ser) UE Sant Julià (And) 4-0 
FK Čelik Nikšić (Mon) FC Koper (Slv) 0-5 
FK Turnovo (Mac) FC Chikhura Sachkhere (Geo) 0-1 
FC Shirak (Arm) FC Shakhter Karagandy (Kaz) 1-2
Qäbälä FK (Aze) NK Široki Brijeg (Bos) 0-2 
Diósgyőri VTK (Hun) Birkirkara FC (Mal) 2-1 
FC Vaduz (Lie) College Europa FC (Gib) 3-0 
FC Veris (Mol) PFC Litex Lovech (Bul) 0-0 
UE Santa Coloma (And) FK Metalurg Skopje (Mac) 0-3 
FC Kairat Almaty (Kaz) FK Kukësi (Alb) 1-0 
SS Folgore/Falciano (San) FK Budućnost Podgorica (Mon) 1-2 
RNK Split (Kro) FC Mika (Arm) 2-0 
PFC Botev Plovdiv (Bul) AC Libertas (San) 4-0 
FK Zeljezničar (Bos) FK Lovćen (Mom) 0-0 
FK Shkëndija 79 (Mac) FC Zimbru Chisinau (Mol) 2-1 
Sliema Wanderers FC (Mal) Ferencvárisi TC (Hon) 1-1 
FC Pyunik (Arm) FC Astana (Kaz) 1-4 
NK Rudar Velenje (Slv) KF Laçi (Alb) 1-1 
FC Differdange 03 (Lux) FK Atlantas (Lit) 1-0 
VPS Vaasa (Fin) IF Brommapojkarna (Zwe) 2-1 
B36 Tórshavn (Fro) Linfield FC (NIe) 1-2 
Fram Reykjavik (IJs) JK Nõmme Kalju (Est) 0-1 
Rosenborg BK (Noo) FK Jelgava (Let) 4-0 
Derry City FC (Ier) Aberystwyth Town FC (Wal) 4-0 
Aberdeen FC (Sch) FK Daugaa Rīga (Let) 5-0 
Tartu FC Santos (Est) Tromsø IL (Noo) 0-7 
Crusaders FC (NIe) FK Ekranas (Lit) 3-1 
Stjarnan (IJs) Bangor City FC (Wal) 4-0 
AS Jeunesse Esch (Lux) Dundalk FC (NIe) 0-2 
Myllykosken Pallo-47 (Fin) ÍF Fuglafjørdur (Far) 1-0 
FH Hafnarfjördur (IJs) Glenavon FC (NIe) 3-0 
JK Sillamäe Kalev (Est) FC Honko Espoo (Fin) 2-1 
FK Banga (Lit) Sligo Rovers (Ier) 0-0 
Víkingur (Far) FC Daugava Daugavpils (Let) 2-1 
IFK Göteborg (Zwe) CS Fola Esch (Lux) 0-0 
AUK Broughton FC (Wal) FK Haugesund (Noo) 1-1 

Actie om Lelystad terug te geven aan het water

DJ Alex Oosterveen van Radio Veronica is een actie begonnen om de Flevolandse hoofdstad Lelystad weer onder water te zetten. Hiervoor heeft de DJ op de sociale media pagina's aangemaakt voor mensen die dit initiatief steunen.

"Laten we Nederland mooier maken en mislukte stukjes afstoten. Het is tijd om Lelystad terug te geven aan de zee", zo luidt de omschrijving van de Facebook-pagina welke inmiddels op het moment van schrijven al vijfhonderd likes heeft ontvangen.

Volgens Oosterveen zijn er al veel positieve reacties ontvangen op de actie, zelfs van mensen uit Lelystad. Ook is er al een tegenactie ontstaan, namelijk de Facebook-pagina Verzetsgroep Lelystad.

Het Diner genomineerd voor beste boekverfilming

De Nederlandse film Het Diner heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Parel, een nieuwe publieksprijs voor de beste boekverfilming. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek dinsdag bekendgemaakt.

Naast Het Diner dingen ook de buitenlandse producties De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, 12 Years a Slave, Philomena, The Hunger Games: Catching Fire en The Wolf of Wall Street mee naar de prijs. De zes films zijn de populairste boekverfilmingen die tussen 1 juli 2013 en 30 juni 2014 in de bioscoop te zien waren.

Filmliefhebbers die hun stem uit willen brengen kunnen in juli terecht op besteboekverfilming.nl. Wie de Parel wint, wordt op 7 augustus bekend. De winnaar mag de prijs dan op 19 september tijdens het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen in ontvangst nemen. Daar worden alle genomineerde films vertoond.

Kamer doet aangifte wegens lek ombudsman

De Tweede Kamer doet aangifte bij de Rijksrecherche wegens het lekken van vertrouwelijke informatie naar de media. Dat heeft het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, deze week besloten.

De aankondiging volgt op het besluit van vorige week om de Rijksrecherche onderzoek te laten doen naar het uitlekken van de kandidaten die hebben gesolliciteerd voor de functie van Nationale Ombudsman. Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks werd vorige week voor een maand geschorst in verband met het lekken van de namen.

Zij had vertrouwelijke stukken ingezien en daarover gesproken in de fractie. Dat had niet mogen gebeuren, waarop Voortman door fractieleider Bram van Ojik werd geschorst. Die stelt overigens dat niemand van zijn fractie naar de pers heeft gelekt.

Twee weken geleden werd bekend dat behalve vertrekkend ANWB-directeur Guido van Woerkom ook directeur Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis en voorzitter Adriana van Dooijeweerd van de Adviescommisie voor Vreemdelingenzaken hadden gesolliciteerd. De NOS meldde hun namen op basis van een anonieme bron. Toen kondigde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg al aan de zaak tot op de bodem te willen uitzoeken.

Van Woerkom trok zich twee weken geleden alsnog terug als nieuwe ombudsman, na commotie over uitspraken over Marokkaanse taxichauffeurs en zijn vertrekpremie van de ANWB.

Fast & Furious 7 eerder in bioscopen

De release van het zevende deel in de Fast & Furious-reeks is vervroegd. De film verschijnt niet meer op 10, maar 3 april volgend jaar. De verantwoordelijke maatschappij wil Fast & Furious 7 wereldwijd gelijktijdig uitbrengen. De nieuwe datum schikt internationaal beter, schrijft het Amerikaanse blad The Hollywood Reporter.

De film zou oorspronkelijk deze zomer verschijnen, maar de productie belandde in zwaar weer na het overlijden van hoofdrolspeler Paul Walker. Hij kwam in september om het leven bij een auto-ongeluk. Het script werd vervolgens aangepast en Walkers scènes werden voltooid met zijn broers als stand-ins.

In Fast & Furious 7 zijn onder anderen ook Vin Diesel, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Jason Statham en Kurt Russell te zien.

Lily Allen op pad met Miley Cyrus

Lily Allen gaat bij een aantal shows van Miley Cyrus in de Verenigde Staten het voorprogramma verzorgen. "Bangerz", twitterde Allen, daarmee verwijzend naar het album en de toer van Cyrus. "Ik kan niet wachten."

Volgens muziekblad NME gaat het om zeven optredens in augustus, in onder meer Pittsburgh, Nashville en Louisville. Net als de 21-jarige Cyrus weet ook de 29-jarige Allen, bekend van het nummer Fuck You, geregeld ophef te veroorzaken met haar gedrag en beledigende opmerkingen.

Definitief akkoord over cao PostNL

De vakbonden en PostNL hebben een definitief akkoord bereikt over de cao voor postbodes en andere medewerkers. Dat meldt PostNL donderdag.

In mei was al een principeakkoord bereikt. Dat moesten de bonden nog voorleggen aan de leden. Dat nu van een definitief akkoord wordt gesproken betekent dat de leden met het akkoord hebben ingestemd.

Bekend was al dat de werknemers er ruim drie procent loon bij krijgen. De cao gaat met terugwerkende kracht in per april vorig jaar en geldt tot begin volgend jaar. De lonen gaan gefaseerd omhoog met een half procent per 1 april 2013, met 2,1 procent per 1 januari van dit jaar en met een half procent per 1 juli.

De bond en PostNL onderhandelden van januari tot mei over een nieuwe regeling. Dat ging niet soepel, uiteindelijk kwam het in april tot acties.

Begroting Aruba onder de loep genomen

Ambtelijke begrotingsexperts gaan de begroting van Aruba napluizen op mogelijke risico's. Ook de plannen op lange termijn worden onderzocht. Dat hebben premier Mark Rutte (VVD), minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) en premier van Aruba Mike Eman donderdag afgesproken, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De regering heeft volgens het kabinet veel werk verzet om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Daarmee zou Aruba veel vertrouwen hebben gewonnen. Om het vertrouwen te versterken komt er nu op vrijwillige basis een onafhankelijk onderzoek naar de begroting.

Binnen twee weken moet een voorlopig onderzoeksrapport worden gepresenteerd. Over twee maanden moet het definitieve rapport klaar zijn. De regering van Aruba heeft toegezegd eventuele aanbevelingen uit het rapport over te nemen.

Aruba kampt met een slechte financiële situatie en hoopt permanent financieel toezicht van Nederland af te wenden. Dat kan met de toetsing van de begroting worden bereikt. Het onderzoek wordt waarschijnlijk niet uitgevoerd door oud-politici, maar eerder door ambtenaren van bijvoorbeeld het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Voormalig hoofdkwartier Dutchbat wordt museum

Het voormalig hoofdkwartier van Dutchbat in Srebrenica wordt ingericht als museum. Met behulp van Dutchbatveteranen worden een oude wachttoren op het terrein en een in de bergen gelegen observatiepost hersteld, meldt vredesorganisatie Pax donderdag.

Voor de renovatie krijgt de organisatie financiële steun van de Nederlandse ambassade in Sarajevo. Een aantal kamers van het hoofdkwartier wordt hetzelfde ingericht als in 1995, toen Dutchbat het gebouw in Potocari, een plaats in de gemeente Srebrenica, in gebruik had.

In andere kamers komen tentoonstellingen met foto's van Dutchbatveteranen en Bosnische en Nederlandse fotografen. Ook worden verhalen van veteranen in het Nederlands, Engels en Bosnisch gepresenteerd.

Naast de ambassade werken de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken mee, onder meer door het beschikbaar stellen van kaarten en documenten. De gidsen van het Potocari Memorial Centre worden getraind in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De organisatie benadrukt dat niet wordt geprobeerd 'de ultieme waarheid' over Srebrenica te vinden. Conflicterende visies moeten naast elkaar worden gepresenteerd.

Servische troepen vielen Srebrenica in 1995 binnen. Zij deporteerden en vermoordden ongeveer achtduizend mannelijke moslims. De rol van de Nederlandse militairen, die de enclave hadden moeten beschermen, is omstreden. Volgens sommigen konden zij alleen toekijken omdat ze machteloos stonden tegenover het grote aantal troepen. Anderen stellen dat de militairen zich te afwachtend hebben opgesteld en dat Dutchbat zelfs diesel leverde voor de bussen waarmee de moslims werden afgevoerd.

Löw: "Ik lees bijna geen kranten"

Joachim Löw is niet bezig met de kritiek vanuit Duitsland op het spel van zijn ploeg. De bondscoach hoopt via Frankrijk de halve finales van het WK te halen. De Duitsers treffen de Fransen vrijdag in Rio de Janeiro.

Met de berichtgeving over het spel van Duitsland, met name in de achtste finale tegen Algerije (2-1 zege na verlenging), is Löw niet bezig. "Ik ben ver weg, tijdens het WK lees ik bijna geen kranten. Als er iets belangrijks is hoor ik het wel van de persvoorlichter."

"Ik heb dit wel vaker meegemaakt bij toernooien, waar de druk hoog is en waar er veel verschillende meningen zijn. We hebben drie wedstrijden gewonnen en één helft gespeeld tegen Algerije die niet goed was. Maar door de zege in de verlenging hebben de fans toch lol gehad", aldus Löw op een persconferentie.

De bondscoach verwacht dat alle spelers fit zijn voor de kwartfinale tegen Frankrijk. "'Eenderde van ons team klaagde over keelpijn. Dat kwam door de airconditioning en verschillende temperaturen. Maar alles spelers zijn in staat om te trainen. Ze zijn wat verkouden, maar er is geen sprake van koorts of uitputting."

Over de positie van Philipp Lahm bestaat veel discussie in Duitsland. "Ach, dat is al zo lang de discussie. Eigenlijk al zo lang ik met hem werk. Ik neem geen beslissingen die voor eeuwig zijn. We hebben alle mogelijkheden, morgen kunt u redelijk snel herkennen waar hij speelt", aldus Löw, die uitkijkt naar de kwartfinale.

"We meten ons met een goede ploeg in een stadion met een geweldige historie. We zijn dit toernooi niet heel constant geweest. Tegen Ghana en de VS speel je duels met teams die niets te verliezen hebben, dat maakt het niet eenvoudig. Het WK is geen computermodel waar je rekenmodellen op los kan laten."

"Tegen Algerije waren we in de tweede helft echt niet zo slecht, toen hebben we een stuk of zeven grote kansen gehad. Met strijdlust hebben we die wedstrijden gewonnen, voetballend gezien is er geen enkel land dat er echt bovenuit steekt. Veel landen zitten thuis al vakantie te vieren. Wij zijn er nog steeds", besluit Löw.

Drenthe wil groot wild in natuurgebieden

De provincie Drenthe wil groot wild in haar natuurgebieden laten rondlopen. Daarom stopt de provincie met het afschieten van bijvoorbeeld edelherten en damherten die de provincie op eigen houtje weten te bereiken. Ook krijgen particuliere beheerders van natuurgebieden in een plan van Gedeputeerde Staten de mogelijkheid om groot wild uit te zetten, bevestigt gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) woensdag.

Voordat iemand groot wild mag uitzetten, moet hij wel laten onderzoeken welke effecten het uitzetten van een bepaald soort in zijn gebied heeft. "Het moet niet zo zijn dat iemand wel de lusten heeft en niet de lasten. Hij moet dus een plan hebben om de dieren binnen zijn eigen gebied te houden en ook moet duidelijk zijn hoe groot de kans is dat landbouwers in de regio schade lijden door deze dieren. Verder moet duidelijk zijn hoe landbouwers bij eventuele schade worden gecompenseerd", zegt Munniksma.

De gedeputeerde stelt dat de deur niet wagenwijd open gaat voor groot wild, maar op een verantwoorde manier niet angstvallig dicht wordt gehouden. "Het mag duidelijk zijn dat jacht nodig blijft om de populaties in toom te houden. We kennen allemaal de situatie rond ganzen, daar zijn soms draconische maatregelen nodig om de schade die zij veroorzaken terug te brengen. Daar zitten wij niet om te springen."

Het introduceren van groot wild in Drenthe kan volgens Munniksma goed uitpakken voor het toerisme en de economie van de provincie. Momenteel worden volgens hem de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Als de plannen doorgaan, verwacht Munniksma op korte termijn een aanvraag van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, de beheerders van het Drents-Friese Wold, voor het uitzetten van groot wild.

Het plan moet ook duidelijk maken hoe de provincie moet handelen als de wolf zich er laat zien. "Die zit nu niet ver over de grens in Duitsland. Je mag wolven niet afschieten dus moet je wel weten hoe te handelen als ze er straks zijn", zegt Munniksma. Dieren die van nature niet in Drenthe thuishoren, mogen er straks ook niet worden uitgezet. "Het uitzetten van apen is bijvoorbeeld geen optie."

Deschamps: "Wij voelen geen druk"

Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk gaat de kwartfinale tegen Duitsland met vertrouwen tegemoet. De clash tussen de Europese grootmachten is vrijdag in Rio de Janeiro.

Frankrijk plaatste zich ten koste van Nigeria voor de kwartfinale. Duitsland versloeg Algerije in de vorige ronde na verlenging. Die Nationalelf werd voor de start van het WK door velen gezien als een grote favoriet voor de wereldtitel. Op de laatste drie WK's bereikten de Duitsers (minimaal) de halve finales.

Deschamps hoopt die reeks te doorbreken. "Niemand is bang. Iedereen weet dat het Duitse team sterk is met veel ervaring, zeker in kwartfinales", aldus de ex-international, die met Frankrijk in 1998 wereldkampioen werd in eigen land. Twee jaar later won Deschamps met Les Bleus ook de Europese titel.

De voorgaande ontmoetingen tussen Frankrijk en Duitsland op een WK liepen niet goed af voor de Fransen. "Wij voelen geen druk. De historie is geweest, morgen schrijven we een nieuwe pagina", aldus Deschamps. De bondscoach heeft een goed beeld van de sterke en zwakke punten van Duitsland.

"Tegen Ghana en Algerije waren hun wedstrijden iets gecompliceerder, maar het is een kalm en solide team met sterke individuele spelers. Ze houden van balbezit met een duidelijke manier van spelen. Duitsland heeft in de wedstrijden wel spelers gewisseld in hun opstelling, maar hun systeem is hetzelfde gebleven."

"Ook tegen Algerije hielden ze de controle en waren ze beter in conditie, waardoor ze het in de verlenging konden afmaken. Thomas Müller is daarin erg belangrijk. Ik zie hem als een van de belangrijkste spelers in het Duitse team", besluit Deschamps, die sinds 2012 bondscoach is van Frankrijk.

Minister: Oekraïne zal Krim heroveren

Het Oekraïense leger zal uiteindelijk de Krim heroveren en daarmee de territoriale integriteit van het land herstellen. Dat heeft de nieuwe Oekraïense minister van defensie woensdag gezegd, meldt de BBC.

"Er zal een overwinningsparade komen (...) in het Oekraïense Sebastopol", aldus Valerij Heletej. Heletej was voorgedragen voor de post door president Petro Porosjenko en werd woensdag beëdigd in het parlement. Rusland annexeerde de Krim, een schiereiland in het zuidoosten van Oekraïne, in maart na een omstreden referendum.

De meerderheid van de inwoners op de Krim is Russischtalig en hebben van oudsher meer op met Rusland dan met de autoriteiten in Kiev.

'NSA bespioneert Duitse webpiraat'

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft de computer afgetapt van een Duitse online piraat. Dat melden de Duitse omroepen WDR en NDR donderdag.

Volgens de berichten is in de code voor een plug-in voor analysesoftware van het NSA-programma XKeyscore het internetadres aangetroffen van een server van de piraat, student Sebastian Hahn. Hahn verschaft samen met een handvol andere internetactivisten wereldwijd zogenoemde Tor-servers, die mensen in staat stelt hun eigen online activiteiten aan het zicht te ontnemen.

Een voormalige Amerikaanse medewerker van de NSA, William Binney, vertelde de Duitse Bondsdag donderdag dat de berichten plausibel zijn. De Bondsdag hoort mensen over de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten in Duitsland.

Excuusbenelux rijdt straks weer tot Amsterdam

De Beneluxtrein rijdt straks weer tot Amsterdam. De trein gaat ook vaker rijden, concludeert de VRT uit de nieuwe dienstregeling van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS.

Momenteel rijdt de Beneluxtrein twaalf keer per dag tussen Brussel en Den Haag. Wie naar Amsterdam wil, moet daar overstappen. Vanaf eind dit jaar zijn er zestien IC-verbindingen per dag tussen Brussel en Amsterdam. De trein stopt dan ook bij Brussels Airport.

De klassieke Beneluxtrein was geschrapt omdat de Fyra voor een snelle grensoverschrijdende verbinding moest zorgen. De hogesnelheidstrein kampte echter met tal van gebreken en werd al snel weer afgevoerd, waarop de Beneluxtrein in aangepaste versie terugkeerde.

Hoofdrol Locadia bij eerste oefenduel PSV

PSV heeft de eerste oefenwedstrijd in voorbereiding op het nieuwe seizoen simpel gewonnen. Op bezoek bij hoofdklasser RKSV Schijndel zegevierde de ploeg van trainer Phillip Cocu met 7-1. Jürgen Locadia liet zien vroeg in vorm te zijn. De spits nam drie doelpunten voor zijn rekening.

Adam Maher, Aleksandar Boljevic, Matthias Zanka Jørgensen en Bram van Vlerken pikten alle vier een doelpuntje mee. Dirk van Eck scoorde namens de amateurs.

PSV werkte precies een week geleden de eerste training van het nieuwe seizoen af. Omdat een aantal spelers actief zijn op het WK, werkt Cocu voorlopig met een uitgedunde selectie. Zaterdag wordt koers gezet naar Oostenrijk voor een trainingskamp.

Dode na instorten viaduct in aanbouw Brazilië

Een viaduct in aanbouw in de Braziliaanse stad Belo Horizonte is donderdag ingestort en meerdere voertuigen zijn begraven onder het puin. Zeker een persoon kwam om, tien anderen raakten gewond. Het viaduct werd gebouwd voor het wereldkampioenschap voetbal, maar was niet op tijd af.

Het viaduct liep boven een zeer drukke doorgaande weg. Een bus, twee trucks en een auto liggen onder het puin begraven, zeiden de autoriteiten. Alle gewonden zijn bouwvakkers. Hoeveel mensen er nog onder het puin vastzitten is vooralsnog onduidelijk. Gevreesd wordt voor meer doden.

Gutierrez vindt gridstraf te zwaar

Esteban Gutierrez vindt dat hij tijdens de Grand Prix van Oostenrijk een te zware straf opgelegd heeft gekregen. De Sauber-coureur werd voor het te vroeg uit de pits wegsturen niet alleen bestraft met een stop-and-go van vijf seconden maar ook voor Groot-Brittannië met een gridstraf van tien posities.

Gutierrez: "Ik denk dat mijn straf te zwaar is, aangezien het wiel niet is losgekomen van de auto. Ik stopte meteen toen ik voelde dat het niet in orde was. Het was allemaal redelijk veilig, we hebben goed op het probleem gereageerd. Je verliest al veel tijd bij het herstellen van het probleem, daarna volgt nog een vijf seconden stop-and-go-penalty en nu ook nog een gridstraf van tien plaatsen."

De Mexicaan vindt die dubbele straf dan ook veel te zwaar. Hij kan leven met de stop-and-go en een boete die opgelegd wordt, maar dat er overheen nog een gridstraf van tien plaatsen volgt is wat hem betreft te zwaar. Dit omdat hij er als coureur weinig aan kon doen.

Nederlands record 4x100 meter vrouwen in Lausanne

Tijdens de Diamond League in Lausanne heeft het Nederlandse vrouwenteam op de 4x100 meter een nieuw Nederlands record gelopen. Madiea Ghafoor, Tessa van Schagen, Dafne Schippers en Jamile Samuel snelden in Zwitserland naar 42,40 seconden, waarmee ze 0,05 seconden afhaalden van het oude nationale record. Dat werd in 2012 gelopen tijdens de olympische finale in Londen.

Het leverde de Nederlandse vrouwen ook de overwinning op, voor Duitsland en Zwitserland. Eerder op de avond pakte de Keniaanse Eunice Sum haar vierde overwinning in de vierde Diamond League-race van het jaar over 800 meter. 

De Fransman Pascal Martinot-Lagarde liep met 13,06 seconden opnieuw een persoonlijk record op de 110 meter horden, goed voor een nieuwe zege. De pas 21-jarige Keniaan Jairus Kipchoge Birech boekte al zijn derde zege op rij op de 3000 meter steeplechase. Net als in Rome en Oslo deed hij dat door al vroeg afstand te nemen van het veld.

Yohan Blake kende een beroerd optreden op de 200 meter, zijn eerste internationale race over die afstand sinds september 2012. Met 20,48 seconden werd de op een na snelste mens op aarde slechts zesde. Alonso Edward uit Panama ging in 19,84 seconden met de overwinning aan de haal, voor Nickel Ashmeade.

Het hoogspringen leverde opnieuw spektakel op, met uiteindelijk weer Bohdan Bondarenko als winnaar. De Oekraïner sprong net als zijn landgenoot Andrey Protsenko over 2,40 meter, maar op basis van foutsprongen won Bondarenko. Protsenko is wel al de zesde atleet dit jaar die over 2,40 springt, een absoluut record.

Toenemend gebruik Ritalin baart zorgen

Steeds vaker krijgen kinderen en jongeren met de diagnose ADHD het geneesmiddel Ritalin voorgeschreven. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het middel de afgelopen jaren verviervoudigd en dat baart de raad zorgen.

"Er moet veel meer gekeken worden naar wat zorgverleners, scholen en werkgevers kunnen doen om de problemen van jongeren het hoofd te bieden", schrijft de Gezondheidsraad in twee adviezen aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volgens de raad is de hulpvraag sterk gestegen door toegenomen prestatiedruk en afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag.

Monza pompt tien miljoen in F1-circuit

Monza zal tien miljoen euro investeren in renovatie van het circuit en de faciliteiten, zo meldt Sport Business. Het werk moet later dit jaar al aan gaan vangen en moet ervoor zorgen dat Autodromo Nazionale di Monza ook na 2016 op de F1-kalender staat.

Eerder deze week dreigde Formule 1-baas Bernie Ecclestone de Italiaanse race te schrappen, maar circuitdirecteur Federico Bendinelli zegt van niets te weten. "Dat heeft hij niet bij ons aangegeven. We zijn dus niet op de hoogte van nieuwe verzoeken voor de Italiaanse Grand Prix vanuit economisch of commercieel oogpunt. We vangen dit jaar wel aan met een opwaardering van het circuit ter waarde van tien miljoen euro. Dat is een proces dat de komende vier, vijf jaar in beslag neemt."

De regionale president van Lombardije Roberto Maroni ziet de bui wel hangen. Hij roept de nationale overheid van Italië op om de Formule 1 te steunen. Alleen zo kan de race op Monza behouden blijven.

De Silvestro test op Circuit of the Americas

Simona de Silvestro zal volgende maand voor de tweede maal in een Formule 1-auto stoppen. De Zwitserse zal na haar test van april op Fiorano nu een twee jaar oude Sauber C31 de sporen geven op Circuit of the Americas in Austin, Texas.

De Silvestro wordt voorbereid om in 2015 haar racedebuut in de Formule 1 te kunnen maken. Nu mag ze rijden in de Verenigde Staten waar ze in de IndyCars successen boekte. "Mijn carrière is in de Verenigde Staten tot wasdom gekomen en ik kan mij geen betere plek bedenken dan te trainen op Circuit of the Americas. Deze baan heeft werkelijk topfaciliteiten en is een van de beste op de Formule 1-kalender. Ik kan niet wachten om erop te rijden."

Meer steun Ecclestone in omkoopproces

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft een goede week achter de rug in het proces dat in Duitsland tegen hem loopt. De 83-jarige Brit wordt beschuldigd van het omkopen van voormalig BayernLB-bankier Gerhard Gribkowsky, maar krijgt steeds meer steun voor zijn lezing van het verhaal.

Vaststaat dat Ecclestone Gribkowsky een bedrag van 44 miljoen dollar heeft betaald, maar de vraag is of het omkoping is of afpersing zoals het kamp Ecclestone stelt. Een voormalig medewerker van BayernLB bevestigde dinsdag deze laatste lezing en ook vandaag kreeg de Brit steun. Frederique Flournoy, een Zwitserse advocaat en directeur van Bambino, het familiefonds van Ecclestone, nam het voor de F1-baas op.

Flournoy: "Gribkowsky had naar de Britse belastingdienst kunnen stappen die hierdoor het onderzoek had kunnen heropenen of een belastingaanslag tegen iemand uit kunnen vaardigen gebaseerd op zijn getuigenis."

Rechter Peter Noll vroeg zich hierop af of Ecclestone deze bedreiging wel serieus hoefde te nemen gezien zijn positie. Flournoy antwoordde hierop dat de Britse belastingdienst machtig is en dat Ecclestone nerveus werd van een mogelijk onderzoek. "Je kunt er nooit helemaal zeker van zijn wat het resultaat uiteindelijk zal zijn. Wij advocaten weten dat het heel erg lastig is om te bewijzen dat iets niet waar is."

Noll heeft tijdens het proces laten weten dat Ecclestone, als hij veroordeeld wordt van het omkopen van Gribkowsky, hij niet had kunnen weten dat hij een ambtenaar omkocht. Volgens persbureau DPA gaat Noll er vanuit dat Ecclestone, net als vele anderen, dacht dat BayernLB een normale commerciële bank was en niet staatseigendom. Op het omkopen van ambtenaren staan in Duitsland fors hogere straffen dan het omkopen van niet-ambtenaren.

Joran van der Sloot trouwt vrijdag

Joran van der Sloot trouwt vrijdagmiddag met zijn zwangere Peruaanse vriendin Leidy Figueroa. Dat gebeurt tijdens een kleine plechtigheid in de gevangenis in Lima waar Van der Sloot zijn straf van 28 jaar uitzit, deelde zijn advocaat Máxim Altez donderdag mee. Altez zal als getuige optreden.

Van der Sloot (26) is begin 2012 veroordeeld voor de roofmoord op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010. Hij heeft zijn 24-jarige vriendin in de gevangenis leren kennen, waar zij kaarsen en sigaretten verkocht. Hun kind wordt in september verwacht.

Peruaanse media meldden vorige week dat het huwelijk nog in juni zou worden gesloten, maar dat is niet gehaald.

Joran van der Sloot trouwt vrijdag
Joran van der Sloot trouwt vrijdag (Foto: ANP)

[Tour] Mollema ziet kansen in tweede etappe

Bauke Mollema gaat deze Tour de France voor een goed klassement, maar hoopt stiekem ook op een etappezege. Daarvoor ziet hij al kansen op de tweede dag, een rit die veel lijkt op Luik-Bastenaken-Luik.

"We hebben het parcours vandaag verkend", aldus Mollema vandaag tijdens de ploegenpresentatie. "De tweede etappe ligt me volgens mij goed. Als team gaan we proberen de koers hard te maken."

Mollema zelf, vorig jaar goed voor een zesde plek in het eindklassement, lijkt goed in vorm. Hij werd vorige week nog derde in de Ronde van Zwitserland.

Gatlin wint in toptijd bij return dopeur Gay

Justin Gatlin heeft in Lausanne opnieuw een 100 meter in de Diamond League gewonnen. De Amerikaan kwam dit keer tot 9,80 seconden, de snelste tijd van het jaar. Zijn landgenoot Tyson Gay keerde in Zwitserland terug na een verkorte dopingschorsing en werd direct tweede met een tijd van 9,93 seconden. Daarmee was hij vijf honderdsten sneller dan de nummer drie, Michael Rodgers.

Dafne Schippers en Jamile Samuel konden op de 100 meter niet overtuigen. De Nederlandse vrouwen zagen de Nigeriaanse favoriete Blessing Okagbare na de start opgeven, maar kwamen niet verder dan plek vijf en zeven. Schippers liep naar 11,28 seconden, Samuel werd met 11,37 laatste. 

Met 10,98 seconden ging de zege naar Michelle-Lee Ahye uit Trinidad & Tobago. Ze liep dezelfde tijd als de Ivoriaanse Murielle Ahouré, maar de finishfoto wees Ahye als winnares aan.

Mercy Cherono wist op de 3000 meter de Ethiopische favoriete Genzebe Dibaba te verslaan. De Keniaanse liep een moeizame race, maar in de laatste 100 meter wist ze Dibaba er toch nog uit te sprinten en in 8:50,24 minuten over de finish te lopen. 

Javier Culson ging aan de haal met de overwinning op de 400 meter horden. De Puerto Ricaan kende een fantastische start, maar zag Michael Tinsley snel dichtbij komen. De Amerikaan kwam echter 0,08 seconden tekort voor de zege, die in 48,32 seconden naar Culson ging.

Ronald Kwemoi zorgde op de 1500 meter voor een sensatie. De pas achttienjarige Keniaan kwam met een persoonlijk record van 3:34,6 minuten naar Lausanne, gelopen tijdens het door hem gewonnen Keniaans kampioenschap. Donderdag deed hij het echter veel beter door dankzij een goede eindsprint naar 3:31,48 te snellen. Favoriet Silas Kiplagat zag zijn landgenoot vlak voor hem eindigen, James Magut werd derde.

Meer details van PES 2015

Konami heeft de eerste details voor PES 2015 aangekondigd. Met de Fox-engine, ondertussen bekend van Metal Gear Solid V, willen ze de PES-franchise een nieuw gezicht geven.

Door naar drie belangrijke pijlers te kijken van voetbal heeft het ontwikkelteam de mechanieken van het schieten en het keepen aangepast. Het nieuwe schotsysteem zorgt voor nog meer precisie en controle over de richting en kracht waarmee getrapt wordt. Ook het hebben van verschillende pass-mogelijkheden bij het afleveren van een laatste pas is uitgebreid. Een-op-een duels zijn aangepakt door ook meer controle bij het dribbelen te hebben. Aan de verdedigende kant zijn er natuurlijk ook verbeteringen, zodat je deze drie aanvallende pijlers soms letterlijk kunt tackelen.

Nieuwe features in PES 2015 zijn online matches met myClub, wekelijkse updates van voetbalteams zodat transfers en line-ups up-to-date zijn. Het meest aparte is wel dat je het stadion zelf kunt beheren, zodat je de ondergrond kunt laten sproeien om sneller te kunnen passen of juist je snelpassende tegenstander dwars te zitten door het gras wat langer te laten groeien. Die Japanners denken ook aan alles.

PES 2015

PES 2015

PES 2015

PES 2015

Supertijd James op 400 meter

Tijdens de Diamond League in Lausanne hebben LaShawn Merritt en Kirani James hun rivaliteit op de 400 meter naar een nieuw niveau getild. In een zindere wedstrijd nam James uit Grenada afstand van zijn Amerikaanse concurrent en snelde hij naar een ongekende tijd van 43,74 seconden. 

Vorig jaar was dat precies de winnende tijd van Merritt op het WK in Moskou, terwijl verder alleen Jeremy Warner in deze eeuw sneller was. Naast Wariner (drie keer) hebben alleen Quincy Watts (twee keer), Butch Reynolds (één keer) en wereldrecordhouder Michael Johson (negen keer) sneller gelopen dan de tijd van James in Lausanne.

Piotr Malachowski schreef het discuswerpen bij de mannen op zijn naam. De Pool kwam tot 66,63 meter, bij afwezigheid van Robert Harting was dat genoeg voor de zege. Alleen de Cubaan Jorge Fernández kon met 66,50 meter in de buurt blijven. Caterine Ibargüen was met 14,87 meter de beste bij het hinkstapspringen. De Colombiaanse bleef daardoor ongeslagen in 2014.

De Tsjechische Barbora Spotakova was bij het speerwerpen met 66,72 meter veruit de beste. Het is al de vierde zege in vier competities sinds ze terugkeerde van haar zwangerschap. Valerie Adams won zoals altijd het kogelstoten. De Nieuw-Zeelandse kende een kleine vormdip en zag Christina Schwanitz in de buurt komen. In Lausanne was de Duitse er echter niet bij en dus was de 20,42 meter ruim genoeg voor de zege. 

Wilmots: "Het wordt fifty-fifty zaterdag"

België gaat zaterdag in de kwartfinale van het WK de strijd aan met Argentinië. Bondscoach Marc Wilmots van de Rode Duivels verwacht een mooie wedstrijd in Brasilia.

België trainde donderdag nog in de standplaats Mogi das Cruzes. De Belgen vliegen later op de avond naar Brasilia. Wilmots kon tijdens de oefensessie geen beroep doen op Moussa Dembélé. De middenvelder hield een blessure over aan het laatste groepsduel met Zuid-Korea.

Thomas Vermaelen trainde weer volop mee. De verdediger miste het duel met de Verenigde Staten (2-1). Toby Alderwereld en Jan Vertonghen zijn ondanks lichte klachten zaterdag tegen Argentinië inzetbaar. "Het duel met de VS heeft krachten gekost, dat is zeker", zei Wilmots op een persconferentie.

De bondscoach van België beseft dat zijn spelers Lionel Messi van scoren moeten houden. "Een klassespeler. De beste van de wereld? Tja, kun je hem vergelijken met Cristiano Ronaldo en Neymar? We respecteren iedereen, maar zijn voor niemand bang. We zullen hem als groep moeten opvangen."

"Ik beschik liever over een sterke groep dan een sterk individu. Messi kan een wedstrijd in een flits beslissen, maar dat kunnen Kevin De Bruyne en Eden Hazard ook. Zij hebben ook nog jongens als Sergio Agüero en Ángel di María voorin lopen, maar het probleem bij Argentinië is dat ze maar moeilijk een goed evenwicht kunnen vinden."

"Wat mij betreft wordt het fifty-fifty", aldus Wilmots, die waakt voor euforie na het behalen van de kwartfinales. "We feesten soms te snel, dat moet veranderen. Iedereen is nu gefocust op Argentinië en we bekijken het wedstrijd voor wedstrijd, maar we willen zo ver mogelijk komen. Daarvoor zijn we hier."

Colombiaan Armero: "We moeten Neymar afstoppen"

Pablo Armero hoopt met Colombia ten koste van Brazilië naar de halve finale van het WK te gaan. De verdediger benadrukt dat de Colombianen Neymar in de gaten moeten houden.

Colombia plaatste zich overtuigend voor de kwartfinale. Los Cafeteros rekenden dankzij twee doelpunten van James Rodríguez in de achtste finales af met Uruguay (2-0). Tegenstander Brazilië had beduidend meer moeite met Chili. Het gastland overleefde een strafschoppenserie in Belo Horizonte.

Brazilië treft Colombia vrijdag (22.00 uur Nederlandse tijd) in Fortaleza. Linksback Armero weet waar het gevaar schuilt. "We moeten Neymar afstoppen. Om dat te doen moeten alle spelers een handje helpen. Ook om andere speler te dekken", zei de verdediger van Colombia en Udinese tegen FIFA.com.

"We moeten een eenheid vormen en geconcentreerd spelen. Als we compact spelen en alles voor elkaar geven, dan kunnen we een goed resultaat neerzetten", aldus Armero (27), die in het verleden in de Braziliaanse competitie uitkwam voor Caldas en Palmeiras.

"We willen zo ver mogelijk komen op dit WK. Vanaf de eerste wedstrijd wisten we dat het niet eenvoudig zou worden. Wij bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. We zijn hier niet om alleen maar plezier te maken. We zijn strijdbaar en willen zegevieren", besluit de Colombiaans international.

Fransman Matuidi ziet Duitsland als favoriet

Frankrijk speelt vrijdag in Rio de Janeiro tegen Duitsland om een plek in de halve finale. Blaise Matuidi duwt Die Nationalelf in de favorietenrol voor de kwartfinale. Frankrijk en Duitsland wisten de groepsfase zonder veel problemen te overleven.

In de achtste finales rekenden de Fransen af met Nigeria (2-0) en de Duitsers knokten zich in een verlenging langs Algerije (2-1). De Europese grootmachten gaan in Maracanã de strijd aan om een plek bij de laatste vier op het WK.

"Duitsland is de favoriet als je kijkt naar het recente verleden", zegt Matuidi (27) tegen Franse media. "Maar in één wedstrijd kan alles gebeuren. Dat heeft iedereen wel gezien in de wedstrijden in de achtste finales. Ik zie op dit moment geen uitgesproken favoriet voor de wereldtitel. De concurrentie is heel groot."

"We gaan ervoor zorgen dat Duitsland in de problemen komt en wij gaan er alles aan doen om de halve finale te breiken", aldus de middenvelder van Frankrijk en Paris Saint-Germain. Matuidi vindt voorlopig twee spelers van de Duitsers uitblinken op het WK in Brazilië.

"Duitsland heeft in alle linies sterke spelers, maar ze hebben vooral een hele goede keeper. Op dit moment misschien wel de allerbeste. Ze hebben met Thomas Müller ook een speler die veel scoort op WK's. Maar alle teams hebben zwakke punten. Een perfect team bestaat niet."

Matuidi vormt bij Les Bleus een middenveld met Yohan Cabaye en Paul Pogba. De prestaties van Pogba vallen vooral op. "Het is indrukwekkend hoe hij speelt. Vooral omdat hij pas 21 jaar is. Hij speelt al heel volwassen en blijft rustig aan de bal. Hij luistert ook goed. Ik had graag een deel van zijn talent in mij gehad", besluit Matuidi.

Oranje aangekomen in Salvador

Het Nederlands elftal is donderdag aangekomen in Salvador, waar over twee dagen de kwartfinale tegen Costa Rica wordt gespeeld. De selectie van trainer Louis van Gaal arriveerde iets voor 18.30 uur Nederlandse tijd bij het Catussaba Hotel. Eerder op de dag was Oranje vertrokken uit Rio de Janeiro, de uitvalsbasis tijdens het WK.

Voor Nederland is het al het tweede bezoek aan Salvador. De met 5-1 gewonnen groepswedstrijd tegen Spanje vond eveneens plaats in de stad in het noordoosten van Brazilië.

Donderdagavond staat er voor de spelers nog een besloten training op het programma. Vrijdag vindt de afsluitende training plaats en is er een persconferentie van Van Gaal en een van de internationals.

NAC Breda haalt spits van AC Milan

NAC Breda heeft zich versterkt met de 20-jarige Kingsley Boateng van AC Milan. De geboren Ghanees, met ook een Italiaans paspoort, tekent een contract voor 3 seizoenen.

Boateng doorliep bij de Italianen de jeugdacademie en werd aan het begin van het vorig seizoen bij de A selectie gehaald. Al snel werd hij echter uitgeleend aan het bescheidenere Catania, al waar hij in zes duels mocht meespelen. Daarnaast kwam hij ook uit voor verschillende jeugdelftallen van Italië.

Technisch Directeur Graeme Rutjes roemt de aanvaller, die bekend staat om zijn snelheid, kracht en doelgerichtheid: 'Kingsley is een speler die bij AC Milan niet echt is doorgebroken, maar die wel heeft laten zien op het hoogste niveau mee te kunnen'.

6 jaar en tbs in zedenzaak Cuijk

De rechtbank in Assen heeft Frank R. uit Cuijk (49) donderdag veroordeeld tot 6 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank staat vast dat R. 20 minderjarige meisjes via internet heeft aangezet tot ontuchtige handelingen en een aantal ook fysiek heeft misbruikt.

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat R. zo'n 300 slachtoffers heeft gemaakt en eiste 4 weken geleden 10 jaar cel en tbs. Na uitgebreid onderzoek deden uiteindelijk 21 meisjes aangifte. De rechtbank vindt 20 zaken bewezen. Inéén geval kwam het tot vrijspraak, omdat niet duidelijk is geworden of het slachtoffer ten tijde van het misbruik jonger dan 16 jaar was.

De rechters verwijten R. dat hij zijn slachtoffers heeft aangezet tot 'vergaande seksuele handelingen', vaak via de webcam. Seksueel misbruik heeft een grote impact, zeker op meisjes die 12 tot 15 jaar oud zijn, benadrukken ze. Bovendien manipuleerde en bedreigde R. zijn slachtoffers om zijn zin te krijgen. Dat leidde in enkele gevallen ook tot fysiek seksueel contact 'van een aard en omvang die niet passend is bij heel jonge meisjes'. Vanwege R.'s 'dwingende gedragingen' is dan ook sprake van verkrachting, oordeelde de rechtbank.

6 jaar en tbs in zedenzaak Cuijk
6 jaar en tbs in zedenzaak Cuijk (Foto: ANP)

Oezbeek Irmatov fluit Nederland - Costa Rica

De kwartfinale op het WK tussen het Nederlands elftal en Costa Rica wordt gefloten door Ravshan Irmatov. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA donderdag bekendgemaakt. Irmatov staat te boek als een ervaren scheidsrechter en leidde eerder dit WK de groepsduels Mexico - Kroatië en Duitsland - Verenigde Staten in goede banen.

Oranje bewaart goede herinneringen aan Irmatov. De 36-jarige Oezbeek floot vier jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika de wedstrijd tegen Uruguay. Door een 3-2 zege plaatste Nederland zich toen voor de finale.

Uitspraak Zwarte Piet gaat wereld over

De uitspraak van de rechter dat Zwarte Piet leidt tot een negatieve stereotypering van zwarte mensen, is donderdag wereldnieuws. "Zwarte sinterklaashelper is racistisch", kopt het Duitse Der Spiegel op de website over 'Schwarzer Peter'.

In Franse media wordt ook geschreven over de uitspraak over 'boeman' Pierre Noir, net als in Spaanse media waar het hulpje van de sint Pedro Negro heet.

Amerikaanse media proberen het debat in Nederland te duiden. Het Amerikaanse internetblog Gawker stelt dat "een verrassend aantal Nederlanders denkt dat Zwarte Piet een onschuldig figuur is.' "Ze begrijpen nog steeds niet wat het punt is".

Het Amerikaanse persbureau AP schrijft: "De meeste Nederlanders, van wie 90 procent blank en 80 procent van Europese afkomst is, houden heftig vast aan hun traditie. De tegenstand is volgens hen een teken van politieke correctheid die al overboord is gezet".

Uitspraak Zwarte Piet gaat wereld over
Uitspraak Zwarte Piet gaat wereld over (Foto: ANP)

Asscher: Sinterklaas moet kinderfeest blijven

Sinterklaas moet een kinderfeest blijven. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdagmiddag gezegd in een reactie op de uitspraak van de Amsterdamse rechter over Zwarte Piet.

"Wat mij betreft is en blijft het een kinderfeest", zei Asscher. "We moeten er met zijn allen voor zorgen dat het een feest voor alle kinderen is." Wat de minister betreft ontwikkelt het feest zich zo dat in de toekomst iedereen ervan kan genieten.

Er ligt vooral een taak voor de betrokken partijen. Die moeten met elkaar om de tafel gaan zitten om een oplossing te bedenken. Dat is geen taak van het kabinet of de rechter, zei Asscher. Hij doet de oproep om die discussie op een fatsoenlijke en beschaafde manier te voeren. "Niet iedereen die Sinterklaas viert is meteen een racist, en niet iedereen die zich gekwetst voelt is meteen kinderachtig."

Het debat over Zwarte Piet is nu voor een deel ontspoord. Het is daarom goed om het er nu, in de zomer, over te hebben. Als straks de goedheiligman weer in Nederland arriveert, is het dan weer een feest voor de kinderen, aldus Asscher.

De rechtbank bepaalde donderdagochtend dat Van der Laan niet zorgvuldig heeft gehandeld bij het verlenen van de vergunning voor de intocht van de Sint vorig jaar. Verder oordeelde de rechtbank dat Zwarte Piet discriminerend is voor zwarte mensen. Er is sprake van een 'negatieve stereotypering van zwarte mensen'. Dit omdat de figuur van Zwarte Piet wordt neergezet als knecht, dom en met dikke rode lippen.

Shepherd: Ik ben een zeurpiet, nou en?

VN-onderzoekster Verene Shepherd heeft donderdagmiddag een gesprek gehad met de Tweede Kamer. Na afloop was ze weinig mededeelzaam en verwees naar de persconferentie van vrijdag.

Shepherd wilde niet zeggen of ze met de Kamerleden over Zwarte Piet heeft gesproken. "Over al die onderwerpen praten we vrijdag." Wel benadrukte Shepherd dat de VN-werkgroep waar ze deel van uitmaakt zich met 'veel meer' bezighoudt dan alleen met Zwarte Piet.

De bevindingen van de werkgroep worden vrijdag gepresenteerd tijdens een persconferentie in Den Haag. De VN-delegatie praatte ruim een halfuur met enkele Kamerleden. Ook was een gesprek gepland met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Shepherd was veelvuldig in het nieuws nadat ze vorig jaar had gezegd dat het sinterklaasfeest neerkomt op een 'terugkeer van de slavernij'. Daarom kan het feest beter worden afgeschaft, stelde de Jamaicaanse. Dat leidde tot nationale verontwaardiging over het kinderfeest.

"Ik wil wel de media bedanken voor alle aandacht", wilde Sheperd donderdagmiddag nog wel kwijt. Ze vindt het ook niet erg om 'zeurpiet' te worden genoemd.

Van der Laan beraadt zich op hoger beroep

Burgemeester Eberhard van der Laan beraadt zich op de mogelijkheid om tegen de uitspraak van de bestuursrechter over de sinterklaasintocht in beroep te gaan bij de Raad van State.

Dat zei de burgemeester donderdag. De rechter oordeelde eerder op de dag dat Van der Laan zorgvuldiger had moeten zijn bij de verstrekking van de vergunning voor de sinterklaasintocht vorig jaar.

Van der Laan beraadt zich op hoger beroep
Van der Laan beraadt zich op hoger beroep (Foto: ANP)

[WBD] Bouchard bereikt eerste grandslamfinale

Eugenie Bouchard heeft zich geplaatst voor de finale van Wimbledon. De 20-jarige Canadese, als dertiende geplaatst, was donderdag in de halve eindstrijd in twee sets te sterk voor Simona Halep (3): 7-6 (5) en 6-2. Voor Bouchard wordt het zaterdag haar eerste grandslamfinale. Ze speelt daarin tegen de Tsjechische Petra Kvitova, die Lucie Safarova in twee sets versloeg.

Halep, vorig maand verliezend finaliste op Roland Garros, kon Bouchard aanvankelijk prima bijbenen. De Roemeense moest zich na een ongelukkige actie wel even laten behandelen aan haar enkel, maar veel hinder leek ze daar niet van te ondervinden. In de tiebreak, die kort werd onderbroken nadat iemand uit het publiek onwel was geworden, trok Bouchard echter toch aan het langste eind.

In de tweede set liet Bouchard, die eerder dit jaar al de halve finale bereikte bij de Australian Open en Roland Garros, er geen gras over groeien. De voormalig Wimbledon-kampioene bij de junioren liep uit naar 5-2, had nog even moeite om de partij uit te serveren, maar sloeg op haar zesde matchpoint uiteindelijk toe.

AS Monaco ziet af van komst Valdés

De transfer van Víctor Valdés naar AS Monaco is van de baan. De Spaanse doelman is niet door de medische keuring gekomen, vertelde vicevoorzitter Vadim Vasilyev donderdag op een persconferentie. "Víctor is geblesseerd en zal niet naar ons komen."

Monaco houdt vertrouwen in huidige keeper Danijel Subasic en gaat de situatie met reservekeeper Sergio Romero opnieuw bekijken. De Argentijn wordt gehuurd van Sampdoria en kan voor een gelimiteerd bedrag worden overgenomen.

Valdés werd lange tijd gekoppeld aan Monaco maar zijn fysieke gesteldheid gooit roet in het eten. In maart scheurde de 32-jarige Spanjaard de voorste kruisband van zijn rechterknie. Valdés kondigde in januari aan dat hij bezig was aan zijn laatste seizoen bij FC Barcelona. Hij speelt al sinds zijn jeugd bij de Spaanse club.

Milieuramp dreigt in Paraguay

Een ecologische ramp dreigt in Paraguay omdat overstromingen een dumpplek voor giftig materiaal dreigen te bereiken. Daar waarschuwt de Paraguayaanse overheid donderdag voor.

De waterstand in de rivier de Paraguay is de afgelopen tijd tot twee meter boven het normale peil gestegen. Het ligt vooralsnog wel zo'n tachtig centimeter onder het niveau van de dump. Volgens Marina Cristina Morales dreigt er een ramp als het water dat peil bereikt.

Zo'n driehonderdduizend mensen in Paraguay zijn al geëvacueerd vanwege het wassende water.

In oktober gaat Civilization de ruimte in

2K en Firaxis Games hebben vandaag aangekondigd dat Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth, de nieuwste aanvulling in sciencefiction thema van de Civilization-franchise, wereldwijd wordt uitgebracht op vrijdag 24 oktober 2014 voor pc.

Gamers die bij geselecteerde retailers een pre-order van Civilization: Beyond Earth plaatsen ontvangen bij lancering ook het Exoplanets Map Pack, met zes custom kaarten die geïnspireerd zijn op echte exoplaneten.

De ultieme editie van Far Cry 4

Ubisoft onthult de Far Cry 4 Ultimate Kyrat Edition, die vanaf nu te pre-orderen is. De Ultimate Kyrat Edition bevat alle elementen van de Kyrat Edition, de Limited Edition en de Season Pass, die toegang geeft tot alle toekomstige DLC-pakketten. De Ultimate Edition is enkel verkrijgbaar via de Uplay Shop voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

De Ultimate Kyrat Edition bevat:

  • Hurk’s Redemption: Drie actievolle singleplayer missies met Hurk, een populair personage uit Far Cry 3, in de hoofdrol
  • Hurk’s exclusieve harpoengeweer, de ‘Impaler’
  • Een 20 cm hoge figurine van Pagan Min op een olifantentroon
  • Een reisdagboek om je eigen avonturen in op te schrijven
  • Een Pagan Min propaganda poster
  • Een landkaart van Kyrat
  • De Far Cry 4 Season Pass
  • De exclusieve future pack™ Metal Box
  • Een exclusieve case voor verzamelaars.

Far Cry 4 wordt ontwikkeld door Ubisoft Montréal in samenwerking met andere Ubisoft studios, en is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 18 november 2014 voor de PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc. De Ultimate Edition kost 109,99 euro.

Japanse regering verlicht sancties Noord-Korea

De Japanse regering gaat enkele strafmaatregelen tegen Noord-Korea verzachten. Dat heeft premier Shinzo Abe donderdag gezegd. De sanctieverlichting is een beloning omdat Noord-Korea een onderzoek heeft geopend naar de vermiste Japanse burgers die in de jaren zeventig en tachtig door het communistische land werden ontvoerd.

Abe zei tevreden te zijn dat een commissie een serieus onderzoek naar de gevoelige kwestie gaat uitvoeren. De sanctieverlichting die hij voorstelt houdt in dat Noord-Koreanen niet langer worden geweerd uit Japan en dat sommige Noord-Koreaanse schepen weer in het land mogen aanmeren. Ook hoeven niet alle bedragen hoger dan honderdduizend yen (718 euro) die worden overgemaakt naar Noord-Korea meer worden aangegeven.

Het besluit van Abe moet vrijdag nog door het kabinet worden goedgekeurd. De beslissing volgt op besprekingen die Japan en Noord-Korea eerder deze week organiseerden in China. Japan gaat wel door met de strafmaatregelen die de Verenigde Naties hebben ingesteld vanwege het Noord-Koreaanse raket- en kernwapenprogramma.

In de jaren zeventig en tachtig werden meerdere Japanners door Pyongyang gekidnapt om in Noord-Korea spionnen op te leiden en gevoelige informatie te achterhalen. Toen de Japanse premier Junichiro Koizumi in 2002 Pyongyang bezocht, bood toenmalig Noord-Koreaans leider Kim Jong-il zijn excuses aan voor de ontvoeringen en beloofde de vijf nog levende Japanners hun thuisland mochten bezoeken, op voorwaarde dat ze zouden terugkeren naar Noord-Korea.

Maar de strategie pakte niet uit zoals Kim gehoopt had. Door toe te geven dat Pyongyang schuldig was aan dertien ontvoeringen, wat het regime tot dan altijd had ontkend, dacht Kim Jong-il dat de sancties tegen Noord-Korea konden worden opgeheven. Japan wees er echter op dat er wel heel wat meer dan dertien burgers onder verdachte omstandigheden van zuidelijk gelegen stranden van Japan waren verdwenen. Tokyo liet bovendien weten dat de vijf gerepatrieerde Japanners niet zouden terugkeren naar Noord-Korea.

Hierna verslechterden de betrekkingen. De gesprekken die onlangs werden gevoerd zijn de eerste vooruitgang die Japan en Noord-Korea sindsdien boekten over de kwestie. De Japanse kabinetssecretaris Yoshihide Suga zei dat hij wil dat Noord-Korea het onderzoek binnen een jaar afrondt. Hij is erg tevreden met de geboekte resultaten. "We waren in staat om de Noord-Koreaanse deur die al jaren gesloten was weer te openen", zei Suga. "Dit is iets wat nog niet eerder is gebeurd. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten."

'Wolfsen gaf weggepest gezin veiligheidsgarantie'

Aleid Wolfsen heeft als burgemeester van Utrecht persoonlijk een veiligheidsgarantie gegeven aan het gezin Bouthala. Dat verklaarde de moeder van het weggepeste Marokkaanse gezin donderdag onder ede tijdens een getuigenverhoor in de rechtbank in Utrecht. Het gezin eist een schadevergoeding van de gemeente Utrecht.

Het Marokkaanse gezin werd drie jaar geleden in de wijk Leidsche Rijn getreiterd door een groepje Marokkaanse jongeren in een periode dat toenmalig burgemeester Wolfsen veel problemen kende in Utrecht. Zo werd in die tijd een homostel uit dezelfde wijk weggepest.

Namens de familie Bouthala eist hun advocaat Yehudi Moszkowicz zeventigduizend euro schadevergoeding. Sommige pesters zijn al veroordeeld. Volgens Moszkowicz zegde Wolfsen in mei 2011 telefonisch toe dat het gezin veilig kon blijven.

De moeder vertelde tijdens het verhoor dat zij, toen ze met Wolfsen sprak, al op zoek was naar een andere woning. Ze had haar kinderen zelfs al ingeschreven op een andere school, maar heeft zich naar eigen zeggen door de burgemeester laten overhalen om te blijven. Toen de pesterijen niet stopten vertrok het gezin alsnog.

Wolfsen ontkende drie maanden geleden, toen hij zelf onder ede werd gehoord, dat hij iets heeft beloofd. Een gepensioneerde beleidsadviseur van Wolfsen die ook werd gehoord, bevestigde de lezing van de burgemeester. Volgens deze ambtenaar, die betrokken was bij de problemen met het gezin, heeft Wolfsen alleen geprobeerd om het gezin te steunen.

Deze ambtenaar was er echter niet bij toen Wolfsen het telefoongesprek voerde. De burgemeester zat toen in de auto. Moszkowicz wil nu graag die chauffeur van Wolfsen als volgende getuige horen. De rechter-commissaris beslist over twee weken of de chauffeur wordt opgeroepen.

Mensenhandelaars veroordeeld in Londen

Vijf leden van een bende mensenhandelaars zijn donderdag in Londen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van drie tot twaalf jaar. De bende lokte meer dan 120 vrouwen naar Groot-Brittannië, die werden gedwongen in de prostitutie te werken. De meeste slachtoffers kwamen uit Hongarije, andere kwamen uit Polen en Tsjechië.

De bende werd geleid door een 35-jarige Indiër, die 12 jaar cel kreeg. De vrouwen dachten dat ze in Groot-Brittannië legaal werk zouden gaan doen, maar moesten in Londense bordelen werken, waar ze volgens de politie soms wel twintig klanten per dag moesten afwerken. De Londense politie sprak van een van de grootste, best georganiseerde en hardvochtigste bendes waarmee ze ooit te maken heeft gehad.

"Er was sprake van een hoge mate van geweld en seksuele uitbuiting", zei inspecteur Mick Forteath. Een van de vrouwen werd gedwongen 'gewelddadige seksuele handelingen te verrichten als straf', omdat ze het bordeel had verlaten om eten te halen.

De politie kreeg de mensenhandelaars in 2012 in de gaten, maar het is niet duidelijk hoe lang ze toen al actief waren.

Algerije doneert WK-geld aan Gaza

De spelers van Algerije werden in eigen land onthaald als helden, na de uitschakeling in de achtste finale tegen Duitsland. Bij aankomst in Algerije liet sterspeler Islam Slimani weten dat het prijzengeld en de bonussen die de spelers hebben verdiend, worden geschonken aan de minderbedeelden in de Gazastrook.

"Zij hebben het een stuk meer nodig dan wij", sprak Slimani tegen Algerijnse media. Het is niet bekend om hoeveel geld het exact gaat.

Dit grootse gebaar staat in schril contrast met de nationale ploeg van Ghana. Tijdens dit WK weigerden spelers van The Black Stars te trainen, omdat bonussen niet betaald waren. De president van Ghana stuurde daarop een vliegtuig met 2,3 miljoen euro aan cash naar Brazilië.

Ook bij Nigeria was een dergelijk verhaal. Nadat ze de tweede ronde op dit WK haalden, spraken zij hun zorgen uit over de bonussen, aangezien deze op de Confederations Cup ook al niet op tijd werden betaald. Ook hier greep de president in, en belde hij aanvoerder John Obi Mikel om ze gerust te stellen.

Bondscoach Costa Rica geïnspireerd door Michels

De Costa Ricaanse bondscoach, Jorge Luis Pinto, is geïnspireerd geraakt voor het trainersvak door wijlen Rinus Michels. Toen de Nederlandse trainer begin jaren tachtig trainer was bij FC Köln, bestudeerde de Colombiaan hem aandachtig. Pinto studeerde destijds aan de universiteit van Keulen.

"In die jaren ging ik, als ik geen college had, vaak naar de training kijken en met Michels praten", stelt Pinto. "Ik heb veel dingen gezien en veel geleerd." Pinto staat zaterdag met Costa Rica tegenover Oranje in de kwartfinale van het WK.

Michels geniet wereldwijd een grootse reputatie als uitvinder van het totaalvoetbal. Hij won in 1988 de Europese titel met Oranje en veroverde in 1971 de Europacup I met Ajax. In 1974 verloor hij de WK-finale van Duitsland. Michels overleed in 2005.

Duarte wil bij Ajax leren van WK-gangers

Lerin Duarte hoopt komend seizoen veel te leren van de Ajacieden die deze zomer actief zijn op het WK in Brazilië, zegt Duarte op de clubwebsite van Ajax. "Het WK is het allerhoogste voetbalpodium. Inmiddels staat Oranje al in de kwartfinales. Daley, Jasper en Joël komen straks hoe dan ook met een schat aan ervaring uit Brazilië terug. Al die indrukken nemen ze uiteindelijk mee naar Ajax. Daar moeten wij als medespelers ons voordeel mee kunnen doen.”

Duarte gaat zijn tweede seizoen in bij Ajax en hoopt dit seizoen fit te blijven en zo veel mogelijk minuten te maken. Vorig seizoen werd hij vlak voor het sluiten van de transferwindow gehaald als vervanger van Christian Eriksen. "Het is mooi dat ik nu alles vanaf het eerste moment kan meemaken. Vorig seizoen maakte ik de opbouw bij Heracles Almelo mee en kwam ik pas op het laatste moment naar Ajax toen de competitie al was begonnen. Na een goede start raakte ik helaas een paar keer geblesseerd waardoor ik telkens een stukje werd teruggeworpen. Ik moest steeds knokken om weer aan te haken."

"Natuurlijk had ik het liever anders gezien, maar ondanks dat ik een tijdlang niet heb kunnen spelen ben ik in mijn eerste jaar bij Ajax wel kampioen geworden en heb ik een paar wedstrijden in de Champions League gespeeld", vervolgt de Ajacied. "Dat was fantastisch om mee te maken."

Duarte hoopt dit seizoen een grote bijdrage te leveren aan opnieuw een succesvol jaar. "Voordat ik geblesseerd raakte kreeg ik het vertrouwen van de trainer. Het is nu zaak om direct vanaf het begin fit te blijven en voor een basisplaats te gaan. Ik wil zoveel mogelijk minuten gaan maken en mezelf verder ontwikkelen."

Neymar: "Willen winnen, niet vermaken"

Neymar heeft gereageerd op de kritiek die de Braziliaanse ploeg te verduren krijgt. De aanvaller laat weten dat winnen voorop staat. Het gastland heeft nog niet het beste voetbal laten zien. Vooraf waren de verwachtingen torenhoog en hoewel de Brazilianen ongeslagen de kwartfinales bereikten, is er kritiek op het vertoonde spel.

"Je kan niet altijd sprankelend spelen en met 4-0 of 5-0 winnen", zegt Neymar tegen Braziliaanse media. "Voetbal is tegenwoordig een moeilijke spelletje geworden. Het gaat zo gelijkop, dat de ploeg die het meest wil winnen uiteindelijk vaak zegeviert."

"Ik wil helemaal geen show, dat is het laatste wat we willen laten zien", vervolgt de Braziliaanse aanvaller. "We zijn hier niet per se om spektakel neer te zetten of om mensen te vermaken. We zijn hier om tot het einde te strijden en als winnaar boven te komen."

Deze benadering is nogal in strijd met die van Braziliaanse supporters, die hun Seleção het liefst constant zien aanvallen. 'Ik zou tevreden zijn als ik de hele wedstrijd niets doe, maar dat Brazilië wel met 1-0 wint. Dat zou uitstekend zijn."

Neymar heeft in de Braziliaanse ploeg al op een aantal posities gespeeld. De technicus maakt het zelf niet veel uit waar of in welk systeem hij speelt. "Ik kan overal spelen. We hebben een geweldige coach die de taak heeft om ons op de goede plek te zetten. Met of zonder echte spits, we zullen moeten voetballen."

Derde doelman Graafland verlengt bij Feyenoord

Ronald Graafland heeft zijn contract bij Feyenoord met een jaar verlengd tot 2015. Dat melden de Rotterdammers donderdag. De 35-jarige derde doelman is sinds 2011 verbonden aan Feyenoord. Graafland begon zijn carrière in 1998 ook bij de club, maar kwam toen in twee seizoenen niet aan spelen toe.

Pas afgelopen seizoen maakte Graafland zijn debuut in het shirt van Feyenoord. In de laatste wedstrijd van het seizoen tegen AZ liet trainer Ronald Koeman de keeper invallen. In het verleden stond Graafland verder onder contract bij Excelsior, Vitesse en Ajax.

Ajax bindt talenten Becker en Bousbiba

Ajax heeft talenten Sheraldo Becker en Daoud Bousbiba aan zich gebonden. Becker verlengde zijn aflopende verbintenis tot de zomer van 2017. Bousbiba tekende zijn eerste contract, dat loopt tot medio 2016. Er is bovendien een optie voor een extra jaar opgenomen.

De 19-jarige Becker speelt sinds 2004 in de opleiding van Ajax. De jeugdinternational kwam afgelopen seizoen tot veertien duels voor Jong Ajax.

Leeftijdsgenoot Bousbiba sluit komend seizoen aan bij de Amsterdamse beloften. Hij is afkomstig uit de A-junioren.

Verdachten fatale overval Winterswijk nog spoorloos

De verdachten van de fatale woningoverval in Winterswijk zijn nog spoorloos. De politie zoekt naar aanwijzingen rond het huis waar woensdagavond de 52-jarige bewoner dood in de tuin werd aangetroffen. Het is niet uitgesloten dat in de omgeving een vluchtauto klaarstond, aldus een woordvoerder van de politie donderdag.

Het onderzoek richt zich vooralsnog vooral op de directe omgeving van het huis aan de Groenloseweg, aan de rand van de Gelderse plaats. Een hockeyclub werd donderdag afgezet en een politiehelikopter maakt foto's van het gebied. De weg tussen Winterswijk en Groenlo was de hele nacht afgesloten voor onderzoek, maar is inmiddels weer vrij.

Volgens de politie zijn de overvallers drie blanke twintigers die buitenlands spraken. Ze droegen tijdens de overval capuchons. Meer informatie heeft de politie vooralsnog niet, aldus de woordvoerder.

De politie kreeg woensdag rond 20.15 uur een melding van de bewoonster van het huis. Ze was door de overvallers vastgebonden maar had zich kunnen bevrijden. Na onderzoek vonden de agenten in de tuin het lichaam van de 52-jarige bewoner.

Het is nog niet duidelijk wat de daders uit het huis hebben meegenomen. Het onderzoek richt zich volgens de politie eerst op de dode man, de echtgenoot van de vrouw. De politie hoopt in de loop van de dag meer informatie te kunnen geven en roept getuigen op zich te melden.

Vier buitenlandse zedendelinquenten geweerd

Vier mensen uit andere EU-landen die in Nederland met kinderen wilden gaan werken, is sinds oktober 2012 een verklaring van goed gedrag geweigerd. Dat gebeurde omdat ze in eigen land waren veroordeeld wegens een zedendelict, heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag gemeld aan de Tweede Kamer.

Opstelten meldt verder dat voor zover bekend zes Nederlanders in landen buiten de EU zijn aangeklaagd voor seksueel misbruik van een minderjarige. De zaken spelen in Australië, Filipijnen, Suriname, Thailand en de Verenigde Staten.

[upd] Gratis drankje voor een pijpbeurt

Twee kroegen op het Spaanse eiland Mallorca liggen hevig onder vuur. Personeel van de kroegen aldaar geeft gratis drankjes weg aan jonge vrouwen in ruil voor een korte pijpbeurt.

In ons land is het fenomeen 'breezersletjes' al over haar hoogtepunt heen, maar in Spanje blijkbaar nog niet. Daar wordt nu een onderzoek ingesteld nadat een filmpje op internet opdook over de praktijken in bars op Mallorca.

Op de beelden is te zien hoe een jonge vrouw in een kroeg in Magalouf een zogeheten 'mini-fellatio' uitvoert bij een jonge knaap. Tijdens deze seksuele uitspatting heeft de dame in kwestie slechts enkele seconden de kloppende roede van de vakantieganger in haar mond. Vervolgens krijgt de vrouw een gratis drankje.

De autoriteiten overwegen nu stappen te ondernemen tegen beide etablissementen. Hoewel er eigenlijks niets strafbaars gebeurt, is het wel 'moreel verwerpelijk'. Kroegeigenaren in Magalouf zijn juist boos dat de zaak zo wordt opgeblazen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update 14.15 uur:
Inmiddels is er, met dank aan S.lappepiemel, een filmpje opgedoken van zo'n breezahslet. Op de hevig gecensureerde beelden is te zien hoe een blondje een tiental jonge knapen allemaal voor slechts twee seconden pijpt. Te kort om er überhaupt een stijfje te krijgen, maar goed.

Update 17.00 uur:
Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om, uiteraard, een Britse jongedame, zo weet Mirror Online. Ze heeft maar liefst 24 jonge knapen kortstondig gepijpt. De beloning: een flesje Spaanse wijn van 3 euro. Haar moeder zal wel erg trots zijn...

Taliban schieten raketten op vliegveld Kabul

Talibanstrijders hebben donderdag drie raketten afgevuurd op de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat heeft de politie gezegd, meldt AFP. Bij de beschieting vloog een hangar in brand, maar niemand raakte gewond.

"Drie raketten kwamen vanaf een onbekende locatie neer op het militaire deel van het vliegveld van Kabul", luidde een politieverklaring. "Hierbij vatte een deel van het gebied dat werd getroffen vlam."

De projectielen landden in een gebied waar een grote NAVO-basis is gelegen. Ook is daar een afzonderlijke terminal gevestigd vanwaar burgervluchten naar onder meer Dubai, New Delhi en Istanbul vertrekken. De brandweer haastte zich naar de hangar om de brand te blussen. Militaire vluchten werden opgeschort.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De luchthaven werd de afgelopen jaren meerdere malen aangevallen. Een dag eerder pleegden de Taliban een zelfmoordaanslag op een bus met militaire officieren, waarbij elf mensen omkwamen.

Verkoopdagen vuurwerk mogelijk weer ter discussie

Het kabinet handhaaft de drie verkoopdagen waarop vuurwerk mag worden verkocht, maar stelt de inperking van het aantal dagen komend jaar mogelijk wel opnieuw ter discussie. Dat zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) donderdag tijdens een debat over vuurwerk.

Mansveld wil komend jaar nagaan wat de effecten van haar maatregelen zijn nu het 'evenwicht van het totaalpakket' is doorbroken. De tijdspanne dat vuurwerk afgestoken mag wordt wel ingeperkt, maar het aantal verkoopdagen niet.

Coalitiepartijen VVD en PvdA keerden zich tijdens het debat tegen een voorstel van het eigen kabinet om het aantal verkoopdagen voor vuurwerk terug te brengen van drie naar twee. "Ik ga monitoren wat het effect is van wel drie dagen verkoop en beperking van de afsteektijden."

Mansveld lichtte tijdens het debat een reeks maatregelen toe die het aantal incidenten met vuurwerk moeten terugdringen. Zo gaat Mansveld met de vuurwerkbranche om de tafel om te kijken welk legaal vuurwerk veel letsel veroorzaakt. De branche heeft volgens de staatssecretaris al toegezegd deze producten van de markt te halen.

Ook komen er nieuwe voorlichtingscampagnes over zwaar knalvuurwerk en wordt meer aandacht besteed aan veiligheidsbrillen. In Europees verband organiseert Nederland in september bovendien een 'expertmeeting' waarin wordt besproken hoe landen elkaar kunnen ondersteunen. Bovendien komt er een Europees paspoort voor vuurwerkprofessionals.

[WBD] Kvitova via landgenote Safarova naar finale

Tennisster Petra Kvitova heeft voor de tweede keer in haar carrière de finale van Wimbledon bereikt. De mondiale nummer zes was vrijdag in een Tsjechisch onderonsje te sterk voor Lucie Safarova (23): 7-6, (6) en 6-1. Kvitova stuit in de finale op Eugenie Bouchard uit Canada (13) of de Roemeense Simona Halep (3). De Tsjechische won Wimbledon al eens in 2011.

Kvitova had alle vijf de eerdere ontmoetingen met Safarova gewonnen en liet er in de zesde geen gras over groeien. Ze brak meteen in de openingsgame. Safarova had echter een knap antwoord paraat en brak terug. Een spannende en gelijkopgaande strijd ontvouwde zich. De tiebreak moest vervolgens uitkomst bieden. Daarin was Kvitova het koelbloedigst.

In de tweede set ging Kvitova opnieuw meteen door de service van haar opponente heen. Ditmaal was Safarova niet bij machte terug te komen. De geknakte Tsjechische zag hoe haar landgenote bij 5-1 de wedstrijd met een lovegame uitmaakte.

Ondanks het verlies kan Safarova terugkijken op een goed toernooi. Ze bereikte voor het eerst de halve finale van een Grand Slam. Op Wimbledon was ze nooit verder dan de derde ronde gekomen.

[Vid] Huilende politicus internethit in Japan

Een filmpje van een grienende politicus is in Japan viral gegaan. Veel Japanners zijn boos of verbaasd over de reactie van de man, die beschuldigd wordt van dubieus declaratiegedrag.

Honderdduizenden zagen in de video hoe Ryutaro Nonomura, een 47-jarig lid van de assemblee in de prefectuur Hyogo, in tranen uitbarst. Hij slaakt onzinnige kreten en slaat met zijn handen op zijn bureau.

"Om Japan en de samenleving te veranderen", zegt hij met een brok in zijn keel, terwijl hij halverwege zijn zin stopt en soms zo hard huilt dat hij begint te schreeuwen, "riskeer ik mijn leven."

De krant Kobe Shimbun berichtte eerder deze week dat Nonoumura vorig jaar met publiek geld 106 keer een bezoek heeft gebracht aan warmwaterbronnen. De bezoekjes zijn toegestaan en geregistreerd bij het bestuur van de assemblee, maar de kosten bedroegen 3 miljoen yen, omgerekend ruim twintigduizend euro. Volksvertegenwoordigers krijgen in Hyogo vijfhonderdduizend yen per maand voor onkosten, maar dat geld moet wel gebruikt worden voor reiskosten, onderzoek en andere kosten die gemaakt worden om het werk uit te kunnen voeren. Nonomura ging er 195 dagen tussenuit.

In Japan zijn politici over het algemeen bescheiden. Uitspattingen worden afgekeurd in de conservatieve cultuur die een kalme, gereserveerde leefstijl voorstaat. Het gedrag van Nonomura wordt gezien als extreem en mogelijk zelfs een teken van ziekte.

'Kwart elektronica binnen twee jaar weggegooid'

Een kwart van de consumentenelektronica wordt binnen twee jaar weggegooid, terwijl ruim een derde van de afgedankte producten nog goed werkt. Dat meldt de Consumentenbond, die duizend mensen ondervroeg.

Van tablets komt de helft binnen twee jaar aan zijn einde. Bijna een vier op de tien smartphones wordt korter dan twee jaar gebruikt, hoewel de helft daarvan nog goed werkt.

In de enquête werd gevraagd naar mobiele telefoons en smartphones, tablets, e-readers, desktopcomputers laptops, inktjetprinters en digitale fotocamera's. Meer dan veertig procent van de weggegooide apparaten functioneert niet goed meer. Van de consumenten vindt 22 procent reparatie te duur en 18 procent stelt dat een nieuw product aanschaffen goedkoper is.

Duitsers krijgen vanaf januari minimumloon

Werknemers in Duitsland krijgen vanaf januari voor het eerst een minimumloon. Per uur kunnen ze in het vervolg rekenen op een loon van 8,50 euro bruto, ongeveer evenveel als werknemers in Nederland minimaal verdienen. Daarmee stemde het Duitse parlement donderdag met een overgrote meerderheid in.

Niet iedereen kan echter direct rekenen op een minimumloon, aangezien sommige werkgevers twee jaar de tijd krijgen om de nieuwe afspraken in hun arbeidsvoorwaarden op te nemen. Volgens het Duitse dagblad Bild heeft de nieuwe wet directe gevolgen voor zo'n 3,7 miljoen Duitse werknemers.

Het goedkeuren van het wetsvoorstel lag in de lijn der verwachtingen, aangezien coalitiepartijen CDU en SPD de meerderheid in de Bondsdag in handen hebben. Het CDU van bondskanselier Angela Merkel was overigens lang gekant tegen de invoering van een minimumloon, maar ging overstag in een poging de SPD te verleiden om tot het kabinet toe te treden.

'Graaiende' zorgadviseur ook dit jaar nog actief

De omstreden interim-adviseur Maarten van der Vorst heeft ook de eerste helft van dit jaar nog werkzaamheden verricht voor het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigt donderdag een bericht hierover van RTL Nieuws.

Woensdag werd bekend dat Van der Vorst vorig jaar ruim 382.000 euro van het ziekenhuis kreeg voor zijn werkzaamheden als interim-adviseur. Om excessieve beloningen in de semipublieke sector tegen te gaan mogen interim-bestuurders sinds vorig jaar maximaal 230.000 euro krijgen. Het ziekenhuis heeft de regels omzeild door Van der Vorst niet als interim-bestuurder, maar als interim-adviseur aan te nemen. Voor adviseurs gelden de regels namelijk niet.

Van der Vorst was de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment en het is hem gelukt het ziekenhuis weer financieel gezond te maken, verdedigde het Kennemer Gasthuis zich woensdagavond na alle commotie. Hij werkte, ook in zijn rol als adviseur, afgelopen halfjaar nog aan een paar losse projecten, laat een woordvoerder van het ziekenhuis donderdag weten. Hoeveel hij daarvoor kreeg, wil zij donderdag niet zeggen. "Daar verantwoorden wij ons volgend jaar over", verwijst ze naar het jaarverslag van dit jaar dat in 2015 verschijnt.

In het kielzog van Van der Vorst is een reeks andere duurbetaalde interim-managers bij het ziekenhuis binnengekomen, meldt RTL Nieuws verder. Zo zou een financieel stafdirecteur zijn vervangen door een interimmer. Het ziekenhuis heeft hier niet direct een reactie op paraat. "We gaan er commentaar op geven, maar dat stemmen we eerst af."

Een overzicht van de totale kosten voor interim-managers wil de woordvoerder donderdag in ieder geval niet geven. Dat kostenplaatje komt volgens haar te staan in het jaarverslag over vorig jaar, dat eind dit jaar klaar moet zijn.

Rusland gaat miljarden in de Krim investeren

De Russische regering investeert in 2015 omgerekend 2,14 miljard euro (100 miljard roebel) in het geannexeerde schiereiland de Krim. Dat heeft minister van financiën Anton Siloeanov donderdag gezegd, meldt het Russische persbureau ITAR-TASS.

Van dit geld wordt onder meer een brug gebouwd over de Straat van Kertsj die de Krim met het Russische vasteland verbindt. Het programma voor de ontwikkeling van de Krim ligt volgens Siloeanov momenteel bij de relevante ministeries om te worden goedgekeurd en wordt daarna overgedragen aan de regering.

Rusland lijfde in maart de Oekraïense regio de Krim in. Dit kwam Moskou op een reeks sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten te staan.

Action stopt verkoop oplader na ontploffing

Action stopt met de verkoop van een oplader voor mobiele telefoons nadat op sociale media berichten zijn verschenen over een ontploft exemplaar. De budgetketen laat donderdag weten het voorval 'ten zeerste' te betreuren.

Het bedrijf heeft na de berichtgeving contact opgenomen met de klant en de leverancier van de zogeheten Soundlogic back-up Battery. Hoewel niet eerder soortgelijke meldingen zijn binnengekomen over de oplader, heeft Action 'uit voorzorg' toch besloten te stoppen met de verkoop.

De batterij van de accu wordt op dit moment getest. "Indien de resultaten hiertoe aanleiding geven zullen nadere maatregelen genomen worden", meldt het bedrijf.

Onverpakt drugsafval op Brabantse zandweg

Een voorbijganger heeft donderdagmiddag in het Brabantse Hilvarenbeek een dumpplek van vermoedelijk drugsafval gevonden. De vloeistof is onverpakt gedumpt, meldt een politiewoordvoerder. De brandweer verricht metingen.

De voorbijganger deed de ontdekking op een zandpad bij de Hoevense Kanaaldijk. Drugsafval wordt normaal in vaten aangetroffen, maar in dit geval is enkel vloeistof zelf gedumpt. De grond was door de stof oranjerood gekleurd en er hing een chemische lucht. Hoeveel van de chemische stof is vrijgekomen, is nog onduidelijk.

In Noord-Brabant en Limburg wordt de afgelopen jaren steeds vaker drugsafval gedumpt. Vorig jaar verdubbelde het totale aantal dumpingen naar 150, van 69 in 2012. In het Brabantse Den Hout werden vorige week nog achttien vaten met vermoedelijk drugsafval gevonden.

Eerste blik op Superman in Batman v Superman

Zack Snyder en het team dat ons de komende jaren een shitload aan DC Comics-verfilmingen gaat brengen zijn druk bezig met de productie van het eerstvolgende deel in de reeks: Batman v Superman: Dawn of Justice. Opnames zijn momenteel bezig in Detroit voor het verhaal dat de verdere ontwikkeling van Clark Kent als Superman toont en Bruce Wayne als Batman introduceert in de continuïteit.

"Het is geen onprettige taak, dat kan ik je wel zeggen," meldt Snyder vanaf de set aan USA Today. De regisseur heeft voor de tweede maal Henry Cavill voor de camera als Kal-El en beiden zijn nu meer gewend aan de situatie dan ze waren bij Man of Steel. "We hebben hem samen gevormd en nu kunnen we er een beetje mee spelen," geeft Snyder aan. "Hoe meer ik met Henry bezig ben, hoe meer hij Superman voor me wordt."

Henry Cavill als Superman in Batman v Superman: Dawn of Justice
Henry Cavill als Superman in Batman v Superman: Dawn of Justice

Tijdens de productie van Man of Steel had Snyder niet echt het idee dat hij snel zou toekomen aan het verfilmen van Batman; wellicht zou hij ooit eens een keer een verfilming kunnen maken van Frank Millers klassieker The Dark Knight Returns, waarin Batman een door de overheid ingehuurde Superman verslaat. Het vervolg op Man of Steel en de DC-plannen van Warner Bros. brachten de detective echter al snel in beeld. Snyder meldt dat hij door de recente Dark Knight-trilogie niet direct stond te springen om Batman meteen alweer te verfilmen, "maar tegelijk voelde het ook wel heel natuurlijk om hem op dit punt in het verhaal in te brengen." Volgens Snyder heeft de bekendheid van de 75-jarige held ertoe bijgedragen dat Batman niet geïntroduceerd hoeft te worden in deze film, en kan gewoon een wat oudere Dark Knight worden getoond. "Plus, het is leuk om een oude, knorrige Batman anderen in elkaar te zien slaan."

De regisseur kan nog niet echt toelichten wat de relatie tussen de twee helden gaat zijn, "maar het voldoet om te zeggen dat er een 'v' tussen hun namen staat," legt Snyder uit. Het is een 'v' en geen 'vs', volgens hem, "om te voorkomen dat het echt een 'versus' wordt tussen de twee." Het blijft dus nog gissen naar in hoeverre er een conflict ontstaat tussen Bruce en Clark, die uiteindelijk de beste vrienden zouden worden als de lijn in de comics wordt gevolgd.

Er zijn nog maar een paar scènes met Affleck en Cavill samen opgenomen, maar Snyder ziet de historische significantie er wel van in. "Het is nog niet eerder gedaan, en dat is wel cool." Over de anticipatie van de fans is Snyder een beetje verbaasd, maar hij snapt het enthousiasme wel: "Je kunt lullen wat je wilt over andere superheldenfilms, maar dit is wel Batman en Superman, laten we wel wezen. Ik weet niet hoe je dat kunt overtreffen."

Batman v Superman: Dawn of Justice verschijnt in mei 2016 in de bioscoop. Verwacht wordt dat over drie weken, op Comic-Con International, de eerste teaser wordt getoond.

Luchtmachtsquadron voldoet niet aan eisen

Transporteenheid 336 Squadron voldoet niet aan de door defensie zelf opgestelde militaire luchtvaarteisen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een onderzoek over vermoedelijke misstanden bij dit squadron. De eenheid is gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven en vliegt met vier Hercules transportvliegtuigen.

De raad constateert dat door de druk van vele uitzendingen de afgelopen jaren 'de grenzen van veilig werken zijn gezocht'. "Vliegers van het squadron voldeden bij uitzending niet altijd aan de eisen en er kan niet uitgesloten worden dat ze onbevoegd en (te) onervaren zijn ingezet bij tactische vluchten." De militaire eisen zijn nog niet volledig ingevoerd, stelt de Onderzoeksraad vast.

Luchtmachtsquadron voldoet niet aan eisen
Luchtmachtsquadron voldoet niet aan eisen (Foto: ANP)

Luhukay haalt spits Schieber naar Hertha

Julian Schieber verruilt Borussia Dortmund voor Hertha BSC. De 25-jarige Duitser tekende in Berlijn voor vier seizoenen. Schieber valt komend seizoen onder de hoede van de Nederlandse coach Jos Luhukay. Twee weken geleden werd John Heitinga al vastgelegd.

Schieber is toe aan zijn vierde club in de Bundesliga. Hij diende eerder ook VfB Stuttgart en FC Nürnberg. De voormalig jeugdinternational speelde 113 duels op het hoogste niveau en scoorde daarin zestien goals. Bij Dortmund moest hij topschutter Robert Lewandowski voor zich dulden.

Abidal en Carvalho langer bij AS Monaco

De ervaren verdedigers Eric Abidal en Ricardo Carvalho blijven nog een jaar bij AS Monaco. De Fransman en Portugees hebben hun aflopende contract verlengd tot 2015. Het duo had afgelopen seizoen een belangrijk aandeel in het behalen van de tweede plaats in de Franse competitie.

De 34-jarige Abidal kwam vorig jaar, kort nadat hij was hersteld van leverkanker, over van FC Barcelona. Afgelopen seizoen kwam hij tot 26 wedstrijden. Van 2000 tot en met 2002 speelde Abidal ook al voor Monaco. De 36-jarige Carvalho kwam vorig seizoen over van Real Madrid en speelde 37 wedstrijden voor Monaco.

Galatasaray onderhandelt met Prandelli

Galatasaray wil Cesare Prandelli als nieuwe coach. De Turkse club heeft woensdag bevestigd in onderhandeling te zijn met de Italiaan. Prandelli stapte begin vorige week op bij het Italiaanse nationale team na de uitschakeling in de groepsfase van het WK. Prandelli moet bij Galatasaray zijn landgenoot Roberto Mancini opvolgen.

Mancini vertrok vorige maand bij de club van Wesley Sneijder. De trainer had nog een contract voor twee jaar, maar na een seizoen stapte hij al op. Afgelopen seizoen eindigde de club als tweede in de Turkse competitie.

Prandelli was vier jaar actief als bondscoach van Italië. Hij bereikte met de ploeg de finale van het EK in 2012. In het verleden was hij onder meer actief bij Fiorentina, AS Roma en Parma.

Teaser trailer voor Horrible Bosses 2

De opvallend grappige wijze waarop drie gasten besluiten hun bazen een kopje kleiner te maken, in Horrible Bosses uit 2011, is blijkbaar bevallen, want er is een vervolg op komst.

In Horrible Bosses 2 hebben Nick (Jason Bateman), Dale (Charlie Day) en Kurt (Jason Sudeikis) er genoeg van om gecommandeerd te worden en besluiten ze voor zichzelf te beginnen. Maar al snel raken ze hun bedrijf kwijt aan een gladde investeerder. De wanhoop nabij, en zonder enige juridische poot om op te staan, bedenken de drie beginnend ondernemers een plan om de zoon van de investeerder te ontvoeren om zo hun bedrijf weer terug te krijgen. 

In dit vervolg keren ook Jennifer Aniston, Jamie Foxx en Kevin Spacey terug. De cast wordt verder aangevuld met Chris Pine en Christoph Waltz. Horrible Bosses 2 is vanaf 27 november te zien.

'Functioneren bankentoezicht EU niet getoetst'

Wanneer Europa dit najaar verantwoordelijk wordt voor het toezicht op grote banken is er niemand die kan controleren of de nieuwe bankentoezichthouder wel op de juiste manier te werk gaat. Daarvoor waarschuwt de Algemene Rekenkamer - in Nederland de onafhankelijke externe controleur - donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De invoering van een Europese toezichthouder op banken leidt er indirect namelijk toe dat de rekenkamer 'beperktere mogelijkheden' krijgt om de kwaliteit van het toezicht te controleren. Zo heeft het orgaan dan 'geen mogelijkheid meer tot het verrichten van onderzoek naar het functioneren van toezicht op de grote Nederlandse banken'.

Het toezicht op grote Nederlandse banken is nu nog in handen van De Nederlandsche Bank (DNB), die wordt gecontroleerd door de Algemene Rekenkamer. In november draagt DNB die taken echter over naar de bankenwaakhond van de Europese Centrale Bank (ECB) en kan de Nederlandse rekenkamer niet langer meekijken.

Tegelijkertijd heeft de Europese Rekenkamer niet expliciet de taak gekregen om het bankentoezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) te toetsen. Daardoor dreigt een 'controlegat', schrijft rekenkamerlid Arno Visser in de brief. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) moet dat volgens hem onder de aandacht brengen bij andere lidstaten.

Dijsselbloem laat in een reactie weten te beseffen dat het grotere, Europese broertje van de Algemene Rekenkamer te weinig bevoegdheden heeft om de prestaties van de ECB-toezichthouder goed door te kunnen lichten. Hij gaat er daarom in de EU voor pleiten het takenpakket van de Europese Rekenkamer uit te breiden.

Porosjenko haalt bezem door defensietop

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft op een aantal hoge defensieposten nieuwe mensen benoemd. Dat staat in een verklaring die woensdagavond is gepubliceerd. Het staatshoofd hoopt hiermee de corruptie binnen het defensieapparaat uit te bannen.

De president stelde kolonel-generaal Valeri Heletej aan als nieuwe minister van defensie. Luitenant-generaal Viktor Moezjenko neemt het stokje over als chef van de generale staf. Een van de rijkste Oekraïners, Joeri Kosjoek, mag voortaan defensiekwesties binnen de regering overzien. Hij beloofde het leger te 'zuiveren van dieven en zwendelaars'.

Corruptie komt in Oekraïne in talloze sectoren veel voor en het leger is hier geen uitzondering op. Sinds het begin van de antiterreuroperatie in april tegen de pro-Russische separatisten zijn veel hoogwaardigheidsbekleders van corruptie beschuldigd. Bij het offensief zijn al meer dan vierhonderd mensen om het leven gekomen.

Dode bij woningoverval in Winterswijk

Bij een overval op een woning in Winterswijk is een dode gevallen. Het gaat vermoedelijk om de bewoner, meldt de politie. Het lichaam van de man werd in de tuin gevonden.

De politie had een melding gekregen van de vrouw die in het huis aan de Groenloseweg woont. Ze werd rond 20.15 uur geconfronteerd met meerdere onbekende mannen. Ze bonden haar vast en gingen er met een onbekende buit vandoor.

De vrouw wist zichzelf na een tijdje te bevrijden waarna ze de politie waarschuwde. Agenten stuitten vervolgens op het lichaam van de man. De politie onderzoekt wat er is gebeurd.

De verdachten waren vermoedelijk drie blanke mannen die een buitenlandse taal spraken. De politie is op zoek naar getuigen.

Kamer akkoord met inperken afsteektijd vuurwerk

De periode dat vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de jaarwisseling wordt ingeperkt. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft daar donderdag mee ingestemd.

Voortaan mag vuurwerk van 18.00 tot 02.00 uur worden afgestoken, nu is dat nog van 10.00 tot 02.00 uur. Coalitiepartijen VVD en PvdA keren zich wel tegen het voorstel om het aantal verkoopdagen voor vuurwerk terug te brengen van drie naar twee.

[KNVB Beker] PSV loot FC Utrecht, Feyenoord naar GAE

In Zeist wordt geloot voor de eerste en tweede ronde van de KNVB-beker. De clubs uit de Eredivisie, Jupiler League, kampioenen topklasse en enkele andere amateurclubs zijn vrijgeloot voor de eerste ronde. 

Titelverdediger PEC Zwolle is gekoppeld aan FC Oss. Ajax mag op bezoek bij JOS Watergraafsmeer of vv Noordwijk en PSV treft FC Utrecht. De eerste ronde heeft plaats op 27 augustus. De tweede ronde volgt op 23/24/25 september. 

Loting eerste ronde

Thuis Uit
IJsselmeervogels JVC Cuijk
ASWH HSC'21
Ajax (av) De Valk
FCV Sportlust '46
Deltasport Leonidas
Oude Maas DOSKO
Capelle EHC/Heuts
WKC Pelikaan
DOS'37 WAVV
FC Lienden Excelsior Maassluis
Kozakken Boys Stormvogels '28
Flevo Boys Haaglandia/Winston
BVV Barendrecht De Ster
Feyenoord (av) asv De Dijk
MSC ONS Boso Sneek
ZVS FC Lisse
De Bataven Urk
ADO '20 Scheveningen
JOS Watergraafsmeer vv Noordwijk
HBS Juliana '31
EVV Echt Spirit '30

Loting tweede ronde 

Thuis Uit
PEC Zwolle FC Oss
JOS/Noordwijk Ajax
Go Ahead Eagles Feyenoord
PSV FC Utrecht
Achilles '29 FC Twente
Barendrecht/De Ster FC Groningen
Ijsselmeervogels/JVC Cuijk GVVV
HBS/Juliana '31 Heracles Almelo
Roda JC sc Heerenveen
MSC/ONS FC Dordrecht
Flevo Boys/Haaglandia DOS '37/WAVV
HHC Hardenberg RKC Waalwijk
FC Lienden/Excelsior M. FC Emmen
VVV Venlo FC Eindhoven
Kozakken Boys/Stormvogels '29 FVC/Sportlust'46
Deltasport/Leonidas Willem II
De Treffers Telstar
ADO'20/Scheveningen ZVS/FC Lisse
Feyenoord(av)/De Dijk Fortuna Sittard
Ajax(av)/De Valk N.E.C.
Cappelle/EHC FC Volendam
FC Den Bosch sc Cambuur
Oude Maas/DOSKO De Graafschap
VVSB Vitesse
Bataven/Urk UNA
ASWH/HSC'21 WKE/Pelikaan
Rijnsburgse Boys Sparta
Spakenburg NAC Breda
AFC Excelsior
Almere City ADO Den Haag
EVV/Spirit '30 AZ
MVV Helmond Sport

Twee op drie Fransen tegen terugkeer Sarkozy

Bijna twee op de drie Fransen zijn tegen de terugkeer van Nicolas Sarkozy als president. Dat blijkt uit een opiniepeiling die BFMTV donderdag heeft gepubliceerd. Dinsdag werd bekend dat het oud-staatshoofd wordt verdacht van corruptie en machtsmisbruik.

De peiling werd dinsdag en woensdag uitgevoerd en meer dan duizend volwassenen werden ondervraagd. In totaal bleek 65 procent tegen een nieuwe termijn voor Sarkozy, die tot 2012 president was. Sarkozy hoopt in 2017 een politieke comeback te maken. Wel steunde 72 procent van de aanhangers van Sarkozy's UMP-partij de terugkeer van de voormalige president.

Woensdag verklaarde Sarkozy tegenover Franse media dat de zaak tegen hem politiek gemotiveerd is. Hij zei de wet nooit te hebben overtreden.

Ambulances vaak vertraagd door slagboom

Ambulances komen bij honderden vakantieparken, campings en bedrijven geregeld voor een dichte slagboom te staan. De hulpverlening loopt daardoor onnodige vertraging op, meldt het Witte Kruis donderdag. In ongeveer de helft van de gevallen bedraagt het oponthoud een tot tien minuten.

Hoewel steeds meer ondernemers zich bewust zijn van de risico's en een speciaal systeem installeren waarmee ambulances in een noodsituatie direct toegang krijgen, kan het volgens het Witte Kruis beter.

De organisatie wil ondernemers stimuleren het zogenoemde SOS Toegang-systeem te installeren zodat ambulancebroeders sneller kunnen doen waarvoor ze komen. Dit jaar zijn al 450 terreinen voorzien van het systeem. "Dat is echter slechts een fractie van wat uit oogpunt van veiligheid absoluut wenselijk is", stelt het Witte Kruis.

Het gevolg van een vertraagde ambulance is 'lastig meetbaar', laat een woordvoerder van de ambulancevereniging weten. "Maar wanneer hulpdiensten bijvoorbeeld bij een hart- of herseninfarct al een minuut later komen, maakt dat al het verschil tussen in een verpleeghuis belanden of na een week weer vrolijk naar huis gaan."

Hoewel de zegsman geen cijfers heeft, weet hij wel te melden dat er zelfs situaties bekend zijn waarin mensen zijn overleden omdat de ambulance voor een dichte poort moest wachten. "Die verkeerden dan ook al in kritieke toestand, maar dan nog, het maakt wel degelijk verschil. Iedere minuut telt."

Het Witte Kruis is een ambulancevereniging die jaarlijks 115.000 ritten verzorgt in de regio's Haaglanden, Zuid-Kennemerland, Noord-Holland Noord, Noord- en Oost Gelderland en Zeeland.

Uitspraak over Zwarte Piet 'historisch'

De uitspraak die de Amsterdamse rechtbank donderdag deed over het discriminerende karakter van Zwarte Piet en de intocht van Sinterklaas in Amsterdam is 'historisch'. Dat heeft activist en kunstenaar Quinsy Gario op Radio 1 gezegd.

"Yes, we gaan ervoor, dit is het. Vandaag is historisch", zei hij op de vraag wat hij van het oordeel van de rechters vindt. Gario was met zes andere bezwaarmakers, onder wie documentairemaakster Sunny Bergman, verwikkeld in een rechtszaak met de gemeente Amsterdam over Zwarte Piet.

De zaak ging over de vraag of burgemeester Eberhard van der Laan een 'zorgvuldige afweging van belangen' heeft gemaakt toen hij vorig jaar, ondanks protesten tegen Zwarte Piet, besloot een vergunning af te geven voor de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad.

De rechtbank oordeelde dat Van der Laan niet zorgvuldig heeft gehandeld. Hij heeft nagelaten zijn besluit te toetsen aan het mensenrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De burgemeester moet daarom opnieuw een afweging maken en binnen zes weken met een besluit komen.

Bergman zei op Radio 1 dat de burgemeester het oordeel van de rechtbank 'moeilijk naast zich neer kan leggen'. "Maar het zou natuurlijk wel kunnen dat hij zegt dat het belang van zwarte burgers minder zwaar weegt dan het belang van het in stand houden van de traditie."

De documentairemaakster was donderdagochtend bij de uitspraak aanwezig en was naar eigen zeggen heel emotioneel. "Ik zat helemaal te huilen daar. Ik ben echt een sentimentele dweil. Op een gegeven moment dacht ik: dit gaat helemaal fout", aldus Bergman.

Uiteindelijk kwam het echter goed voor de groep bezwaarmakers en werden ze in het gelijk gesteld door de rechtbank. "Iedereen is blij. We zitten nu samen op het terras om het te vieren", zei Bergman.

Gario is ook blij met de uitspraak, maar vindt wel dat de rechtbank een fout heeft gemaakt. "Ze plaatsen het weer als een privéprobleem terwijl dit een heel groot en structureel probleem is", zei hij. De kunstenaar zit binnenkort met de gemeente aan tafel om te praten over het karakter van de intocht van de Sint van dit jaar.

Hij wilde daar echter niet veel over kwijt. "We moeten nadenken over de koloniale context en of we een figuur als Zwarte Piet wel nodig hebben. We moeten dit samen aanpakken." Bergman, die werkt aan een documentaire over de discussie rond Zwarte Piet, ziet een oplossing in gekleurde pieten of pieten met enkel wat vegen roet. "De uitspraak zal er in ieder geval voor zorgen dat de gesprekken en de situatie serieuzer worden genomen", besloot Gario.

Advocaat noemt vonnis Frank R. 'gulden middenweg'

In de veroordeling van 'webcampedo' Frank R. heeft de rechtbank gekozen voor een 'gulden middenweg'. Dat vindt zijn advocaat Tjalling van der Goot, die niet ontevreden is over het vonnis. De zedendelinquent is veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het Openbaar Ministerie had eind mei tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

"De rechtbank heeft met verschillende omstandigheden rekening gehouden en van de celstraf een behoorlijke hap genomen", aldus de raadsman. De rechtbank hield onder meer rekening met de openheid die R. tijdens het onderzoek heeft getoond en woog ook mee dat hij zich coöperatief heeft opgesteld. "Dit werd in feite ook beloond door de rechtbank. In tegenstelling tot de Amsterdamse zedenzaak Robert M. Die groef door zich zo op te stellen zijn eigen graf."

Van der Goot noemt het spijtig dat de 49-jarige R. tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd. "Mijn cliënt wil graag behandeld worden en de psychiatrische kliniek FPK in Assen is de uitgelezen plek. De rechtbank zegt dat de behandeling snel moet worden opgestart, maar dit komt niet tot uitdrukking in het vonnis", aldus de advocaat. "De rechtbank kiest voor een langere celstraf waaraan geen tbs met voorwaarden kan worden gekoppeld."

De jurist heeft nog niet kunnen overleggen met zijn cliënt over een mogelijk hoger beroep. "Ik ben niet ontevreden over deze gulden middenweg. In de praktijk betekent dit dat mijn cliënt over drie jaar met zijn behandeltraject kan starten."

'Tablets binnen vijf jaar gemeengoed op school'

Scholieren hoeven straks niet meer met een zware tas vol schoolboeken te zeulen. Binnen vijf jaar hebben de meeste brugklassers alleen nog een tablet bij zich. Dat is veel sneller dan verwacht, zeggen grote uitgevers van schoolboeken donderdag in het AD.

"Er is sprake van een flinke versnelling in de markt doordat er beter en goedkoper wifi op scholen beschikbaar is. En de apparaten, de tablets, zijn nu ook geschikt", zegt Mark van Hussen van uitgeverij Malmberg in de krant.

Van Hussen juicht de komst van tablets toe. Zeker omdat dat allerlei nieuwe digitale lesmethoden oplevert. "Digitaal onderwijs was te veel boeken achter glas. Nu kunnen we nadenken wanneer we tekst vervangen door audiofragmenten of beeld. Dat zijn heel nieuwe didactische concepten. Je kunt opnieuw uitvinden hoe je het best een vreemde taal leert."

Educatieve uitgeverijen als Malmberg en Wolters-Noordhoff hebben inmiddels al hun boeken digitaal beschikbaar.

Full House-komiek Dave Coulier getrouwd

Komiek Dave Coulier is in het huwelijk getreden. De 54-jarige Amerikaan, die vooral bekend is van de comedyserie Full House, heeft woensdag eeuwige trouw beloofd aan vriendin Melissa Bring. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift People.

De bruiloft van Coulier was een ware Full House-reünie. Zijn oud-collega's Bob Saget, John Stamos, Candance Cameron Bure en Andrea Barber waren van de partij. Coulier speelde Joey in de serie, die was te zien van eind jaren tachtig tot halverwege de jaren negentig.

Fotoverbod in zwembaden uit angst voor pedo

In een groeiend aantal zwembaden is het verboden om filmpjes of foto's te maken uit angst voor pedofielen. Dat zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Recron Zwembaden donderdag in het AD. Volgens hem nemen steeds meer zwembaden dergelijke verboden op in de gedragsregels.

De branchevereniging noemt een verbod 'slim'. "Want je kunt beter vooraf duidelijk zijn dan achteraf moeilijkheden krijgen", aldus de woordvoerder. In hoeveel zwembaden er nu zo'n verbod is, is niet bekend. In de gemeente Utrecht geldt het inmiddels voor alle baden.

Hoogleraar privacyrecht Dirk Visser vindt het beter als er een compleet verbod komt. "Er gebeuren zoveel rare dingen met foto's op internet, dat het heel legitiem is dat zwembaden een filmverbod hebben. Je bent toch bijna bloot in een zwembad. Het is niet prettig als mensen daar ongevraagd foto's van maken", zegt hij in de krant.

Percentage soa's daalt voor eerst in jaren

Het percentage mensen met een seksueel overdraagbare aandoening dat zich heeft gemeld bij een soapoli is vorig jaar voor het eerst sinds 2007 licht gedaald. Het aantal mensen dat zich bij soapoli's heeft laten testen op een soa is wel gestegen. Dat staat in rapport over soa's van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het percentage bezoekers bij wie een soa is vastgesteld daalde van 15,1 in 2012 naar 14,7 vorig jaar. Ondanks de daling blijft het percentage positieve tests volgens het RIVM hoog. Daarom is het 'essentieel om een vinger aan de pols te houden om zicht te houden op trends, opkomende soa's binnen groepen die een grotere kans hebben er een op te lopen, en de effectiviteit van preventieprogramma's'.

In 2013 werden in totaal 133.585 soaconsulten uitgevoerd bij de Centra Seksuele Gezondheid, een stijging van tien procent ten opzichte van 2012. De centra, voorheen soapoli's, bieden zogenoemde hoogrisicogroepen, zoals mannen die seks hebben met mannen, mensen uit gebieden waar soa's en hiv veel voorkomen en jongeren tot 25 jaar, de mogelijkheid zich gratis te laten testen op soa's en verstrekken medicatie als er een wordt vastgesteld.

Net als voorgaande jaren was chlamydia de meest vastgestelde soa. Het percentage mensen met chlamydia daalde van 12,2 procent in 2012 naar 11,8 procent vorig jaar. De aandoening werd het meest vastgesteld bij heteroseksuele mannen en vrouwen onder de 25 jaar.

Het percentage vastgestelde gonorroe-infecties bedroeg 3,4 procent, tegenover 3,6 procent het jaar daarvoor. In voorgaande jaren was nog sprake van een lichte stijging. Deze soa kwam het meest voor onder mannen die seks hebben met mannen. Het aantal personen met een hivinfectie bedroeg 358, versus 356 in 2012.

Tweede aanhouding voor drugslab Panningen

De politie heeft donderdag een tweede verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij een vorige week ontmanteld drugslaboratorium in Panningen. Het gaat om een 46-jarige man uit Neer, meldt de politie.

De verdachte werd gearresteerd in zijn woning. Eerder werd al een 45-jarige man uit Panningen opgepakt. Hij zit nog vast.

Het illegale lab in het Limburgse plaatsje kwam aan het licht na een melding van stankoverlast. In een afgelegen schuur werden vervolgens alle benodigde attributen om xtc mee te maken, waaronder chemicaliën, aangetroffen.

Hongaar doodt chihuahuapuppy in Brabant

De politie in Brabant heeft een 24-jarige man uit Hongarije opgepakt voor het doden van een jonge chihuahua. Hij zou met de puppy hebben gegooid, meldt de politie.

Agenten waren woensdagavond afgekomen op een melding dat vier Hongaren ruzie hadden gekregen met de bewoners van een huis in Hapert. Het conflict was ontstaan nadat ze daar verschillende puppy's te koop hadden aangeboden.

Toen de politie poolshoogte kwam nemen, stond het Hongaarse viertal buiten. Hun auto was vernield en ze hadden elf chihuahua's bij zich, waarvan er een was overleden. De politie onderzoekt nu wat er precies is gebeurd. De honden zijn in beslag genomen.

Zeven griepgevallen in Duitse selectie

Joachim Löw leeft met twijfels het WK-duel van Duitsland tegen Frankrijk tegemoet. De Duitse bondscoach heeft de nodige griepgevallen binnen zijn selectie. "Zeven spelers zijn licht grieperig, ook keelpijn. De airconditioning, het reizen, en de verschillende temperaturen, dat heeft er allemaal mee te maken", vertelde Löw tegen de ARD.

Een van de geplaagden is Christoph Kramer. De namen van de anderen wilde Löw niet onthullen. De Duitse coach zei de situatie niet te willen traumatiseren, maar maakte wel een kanttekening. "Bij Mats Hummels is het op de tweede dag alleen maar erger geworden."

Hummels miste de wedstrijd tegen Algerije vanwege een infectie, maar is inmiddels weer fit. Datzelfde geldt voor Lukas Podolski. Duitsland speelt vrijdag in Rio de Janeiro de kraker tegen Frankrijk, de eerste kwartfinale van het WK.

Vacansoleil sponsort voetbalclub Lille

Vacansoleil wordt sponsor van de Franse voetbalclub Lille OSC. De reisorganisatie prijkt vanaf komend seizoen op de rug van het shirt, meldt het Nederlandse bedrijf donderdag. Het bedrijf, dat vijf jaar hoofdsponsor was van wielerploeg Vacansoleil-DCM, stapte vorig jaar uit het wielrennen omdat de Europese doelstellingen waren bereikt en de Duitse markt achterbleef.

De sponsoring van Lille heeft als doel de naamsbekendheid te vergroten in Frankrijk. Op dit moment is Vacansoleil hoofdsponsor van het Nederlandse rallyteam en shirtsponsor van een Italiaans volleybalteam.

Lille Olympique Sporting Club werd drie keer landskampioen van Frankrijk. Afgelopen seizoen eindigde de club als derde, waardoor de Noord-Franse club mag uitkomen in de voorronde van de Champions League.

'Real akkoord met Bayern over transfer Kroos'

Toni Kroos vervolgt zijn voetbalcarrière bij Real Madrid. De Madrilenen hebben met Bayern München een akkoord bereikt over een transfersom van 25 miljoen euro. Voor Kroos ligt in Bernabeu een contract voor vijf seizoenen klaar. Dat meldt de Spaanse krant Marca donderdag. De transfer zou na het WK in Brazilië wereldkundig worden gemaakt.

Kroos doorliep de jeugdopleiding van Bayern en werd na een huurperiode van twee jaar bij Bayer Leverkusen in de zomer van 2010 een vaste waarde in München. De Rekordmeister deed nog een alles-of-nietspoging om de Duits international te behouden, maar kreeg nul op het rekest. Kroos wordt na Sami Khedira de tweede Duitser bij Real.

[Upd] Vrouwen (niet) welkom bij Hearthstone-toernooi

Vrouwen zijn niet welkom om deel te nemen aan een aankomend internationaal Hearthstone-toernooi. Vrouwen en mannen hebben ieder aparte toernooien en voor vrouwen is er geen Hearthstone-toernooi beschikbaar. Hearthstone is een kaartspel van ontwikkelaar Blizzard.

Vrouwen hebben dus geen kans om te laten zien hoe goed zij zijn en een eventuele prijs mee naar huis te nemen. Onder het mom, bij andere sporten gebeurt het ook dus hier ook, zijn eSporten van het IeSF verdeeld in twee categorieën, mannen en vrouwen. Het IeSF, het International eSports Federation, stelt voor beide geslachten toernooien beschikbaar. Zij zeggen dit te doen om eSports te promoten en geven hiervoor twee redenen.

ESports wordt gedomineerd door mannen, vrouwelijke gamers zijn slechts een klein deel van het totaal. Door toernooien enkel voor vrouwen te organiseren wil het IeSF zorgen voor een groei bij het aantal vrouwelijke gamers. Daarnaast geven zij de internationale normen als reden. Om eSports als een officiële sport te krijgen, moeten wij net zo zijn als andere sporten. Hierbij wordt schaken als voorbeeld genoemd, waar mannen en vrouwen ook aparte competities hebben.

In een volgend statement zegt een woordvoerder dat het de hoogste prioriteit is om eSports te promoten, en dat het IeSF zal luisteren naar wat spelers te zeggen hebben.

Hearthstone

Update 13:03
De IeSF heeft haar beleid gewijzigd na een spoedzitting. Alle toernooien die eerst alleen voor mannen waren, staan nu open voor iedereen. De toernooien voor alleen vrouwen blijven daarnaast gewoon bestaan. En er is nu ook een Tekken Tag Tournament 2-toernooi waar mannen aan mee kunnen doen.

Daarnaast biedt Alex Lim, de algemeen directeur voor internationale relaties van IeSF, zijn excuses aan op de volgende wijze: “As we strive to do the best we can to promote eSports as a true sport beyond any barriers, mistakes might happen along the way, but it is our duty as a community of eSports fans and enthusiasts to learn from those mistakes and to make sure they remain in the past.

Google censureert kritische berichten

Google heeft, na de uitspraak van het EU-hof met betrekking tot het recht om vergeten te worden in zoekmachines, de mogelijkheid geopend voor personen om hun naam en zoekresultaten te verwijderen. Hoewel de maatregel volgens het hof expliciet niet op gaat voor informatie over personen die een rol spelen in het publieke leven. Dat meldt Webwereld.

Ondanks de kritiek op het vonnis van het Europese hof lijkt Google alsnog ruimhartig om te gaan met verwijderverzoeken. Zo verdwenen van de sites van de BBC en The Guardian al artikelen over de Spanjaard Mario Costeja González die werd achtervolgd door een overheidsmelding in een krant over een veiling die werd georganiseerd vanwege zijn uitstaande schulden 16 jaar geleden.

De artikelen, die nu 'vergeten' zijn zijn kritische artikelen over onder meer de ex-baas van Merill Lynch, die werd ontslagen nadat de zakenbank implodeerde aan het begin van de bankencrisis in 2007.

Dit laat volgens Webwereld echter de deur wagenwijd open voor het onvindbaar maken van kritische journalistiek. Google biedt geen procedure of mogelijkheden je te verzetten tegen het wissen, zodat The Guardian en BBC zich genoodzaakt zien de artikelen opnieuw te plaatsen.

Voor eindgebruikers heeft Webwereld nog een simpele maar doeltreffende tip: ga naar de homepage van Google en klik helemaal rechtsonderaan de pagina op 'Google.com gebruiken'. Omdat de wet alleen geldt voor Europa vind je daar alsnog alle resultaten, inclusief de sites die in Nederland verwijderd zijn. 

Kamp sluit kolencentrales met truc

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil met een truc alsnog de sluiting van vijf kolencentrales afdwingen. Voor kolencentrales gaan namelijk strengere eisen gelden. Dat heeft minister Kamp met de sector afgesproken nadat duidelijk werd dat een eerdere afspraak om vijf centrales te sluiten in strijd is met mededingingsregels.

De centrales waar het om gaat, de oudste en minst schone van Nederland, voldoen niet aan de nieuwe regels. De kans dat ze alsnog zullen sluiten, is nu dus groot. De beslissing daarover is echter aan de energiebedrijven die ze in eigendom hebben.

'Porno in de volgende Yakuza-game'

Dat er een nieuwe Yakuza-game uitkomt voor PlayStation 4 is geen geheim, maar om de game nog wat extra aandacht te geven kunnen Japanners vanaf heden kiezen welke porno-actrices hun opwachting mogen gaan maken in de game.

In een recent interview met Famitsu vertelde Masayoshi Yokoyama, ontwikkelaar bij SEGA, namelijk dat de nieuwe game, een game zal zijn waar voornamelijk mannen veel plezier aan zullen beleven. "The upcoming title will be a game that men can most enjoy,"  aldus Yokoyama.

Het was in de voorgaande delen ook al mogelijk om een bezoekje te brengen aan hostess- of stripclub. Echter, gooit SEGA er dus nu nog schepje boven op om, doormiddel van een speciale site, echte Japanse porno-actrices in de game terug te laten komen. Het zal straks zelfs mogelijk om een speciaal filmpje vrij te spelen. 

Mocht jezelf ook willen stemmen dan kun je dat hier doen. De site bevat honderd actrices en de tien populairste zullen digitaal hun opwachting mogen maken.

Yakuza Porn Actress

Advies: onderzoek bij signaal marteling asielzoeker

Asielzoekers moeten medisch worden onderzocht als er aanwijzingen zijn dat ze in het verleden zijn gemarteld. Dat schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) donderdag in een advies aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Littekens, fysieke en psychische klachten kunnen volgens het ACVZ aanwijzingen zijn dat een asielzoeker in het verleden slachtoffer is geweest van marteling, verkrachting of andere vormen van geweld. Bij dergelijke signalen moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst verplicht worden een medisch onderzoek in te stellen. Dit kan relevant zijn voor de beoordeling van de asielaanvraag.

De Nederlandse overheid heeft tot nog toe verkondigd dat 'medisch gezien geen zekere uitspraken kunnen worden gedaan over de oorzaak van deze sporen'. Volgens het ACVZ is dit standpunt niet langer houdbaar. De adviescommissie baseert zich ook op een nieuwe Europese richtlijn, die volgend jaar juli moet zijn ingevoerd in de Nederlandse wetgeving.

Doden na tweede gewelddadige nacht in Birma

Bij een tweede gewelddadige nacht met boeddhistische bendes op motorfietsen zijn in Birma zeker twee doden gevallen. Dat hebben de autoriteiten donderdag bekendgemaakt. De boeddhisten gooiden in de stad Mandalay stenen naar moskeeën en winkels van moslims.

Een van de slachtoffers was een moslim, zegt een functionaris die de begrafenis voor de man regelt. Volgens omwonenden was het slachtoffer voor zonsopkomst op weg naar de moskee toen hij door de bende werd aangevallen en dood achtergelaten op straat.

Het andere slachtoffer is volgens een bron bij de politie een boeddhist. Hoe hij om het leven is gekomen wordt onderzocht.

Birma, een overwegend boeddhistisch land, worstelt sinds 2012 met sektarisch geweld. Zeker 280 mensen zijn om het leven gekomen, 140.000 mensen zijn dakloos geworden. De meeste slachtoffers zijn moslims die zijn aangevallen door boeddhistische extremisten, voornamelijk in de westelijke staat Rakhine.

Het geweld dat dinsdagnacht uitbrak in Mandalay, in het hart van Birma, is het zwaarste dat de stad tot nu toe getroffen heeft. Gevreesd wordt dat het bloedvergieten verergert. In de stad zijn zowel grote boeddhistische als islamitische gemeenschappen, die van oudsher vreedzaam samenleven.

Het geweld brak uit na geruchten dat de islamitische eigenaar van een theezaak een boeddhistische vrouw had verkracht, zegt Khin Maung Oo van het Religieuze Conventiecentrum voor Moslimjeugd in Birma. De politie wil die verklaring ontkennen noch bevestigen, maar wil wel kwijt dat de eigenaar van de theezaak zijn zaak gesloten heeft na een tip dat er mogelijk een aanval op handen was.

De politie greep in toen driehonderd boeddhisten in een mars naar de theezaak op weg waren. Nadat agenten de groep met rubberen kogel uiteen hadden gedreven onstond een kat-en-muisspel tussen agenten en kleinere groepjes betogers. Er werden vernieligen aangericht en winkels van islamitische eigenaars werden geplunderd. Vier mensen raakten lichtgewond.

Woensdagavond laaide het conflict opnieuw op. Volgens critici gaat de politie te lichtzinnig met de boeddhistische bendes om.

Van de zestig miljoen Birmezen is ongeveer vier procent moslim.

'Voorzieningen ook zonder bezuinigingen op niveau'

De overheid hoeft niet verder te bezuinigen om het huidige niveau van voorzieningen op peil te houden. Op lange termijn heeft de overheid geen tekort meer, maar een klein overschot, stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een donderdag verschenen publicatie.

Dat het zogeheten houdbaarheidssaldo is veranderd van een tekort in een overschot komt door de ingrijpende bezuinigingen van de afgelopen jaren, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd en de hervormingen in de zorg. "Hierdoor kan het huidige niveau van overheidsvoorzieningen betaalbaar blijven, zonder verdere aanpassingen in collectieve inkomsten en uitgaven."

De vergrijzing heeft bovendien ook een positief effect voor de schatkist, hebben de CPB-onderzoekers uitgerekend. Doordat het aantal mensen dat pensioen ontvangt stijgt, lopen ook de belastingen op die daarover worden geheven. Ondanks het teruglopen van de inkomsten uit aardgas ontstaat zo toch een overschot.

Het CPB waarschuwt wel dat de berekeningen 'met onzekerheid omgeven' zijn. Vooral van de zorguitgaven is het goed denkbaar dat ze meer stijgen dan nu wordt verondersteld, aldus de rekenmeesters.

Bram van der Vlugt toch weer even Sinterklaas

Bram van der Vlugt kan het niet laten om zich weer in zijn sinterklaaskostuum te hijsen. De acteur legde zijn rol van de kindervriend drie jaar geleden neer, maar verschijnt in de romantische komedie Pak van Mijn Hart toch weer even als goedheiligman, meldt distributeur A-Film Benelux donderdagochtend.

Van der Vlugt maakt deel uit van de cast, die wordt aangevoerd door Chantal Janzen. De blondine wordt in de film van Kees van Nieuwkerk vergezeld door onder anderen Benja Bruijning en Fedja van Huêt.

Ook Halina Reijn, Loes Haverkort, Manuel Broekman, Carolien Spoor en Geza Weisz zijn te zien in in de film. "Het is fantastisch dat zo'n ijzersterke cast en crew aan mijn nieuwe speelfilm voor Eyeworks heeft meegewerkt", reageert Van Nieuwkerk in een verklaring.

Pak van Mijn Hart draait om twee broers die een sinterklaascentrale runnen. Als Janzens personage Julia hun familiebedrijf binnenloopt met een aanbod komt er voor de twee wel heel veel op het spel te staan. De film verschijnt 6 november in de bioscopen.

Lesauto in vlammen op door lichtkogel

In Rotterdam is vorige maand een lesauto in brand gevlogen toen iemand een lichtkogel op het voertuig had afgevuurd. De leerling die op dat moment achter het stuur zat raakte lichtgewond. Dat meldt de politie donderdag.

De lichtkogel, die normaal gesproken in de scheepvaart wordt gebruikt, ging dwars door de zijruit van de auto. Het voertuig brandde vervolgens gedeeltelijk uit.

Het incident gebeurde op de stoep van een café tijdens de wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Australië. Zeker tien mensen waren getuige van het voorval. De politie is naar hen op zoek.

[Tour] Van den Broeck gaat voor derde plaats

Jurgen Van den Broeck heeft zijn vizier gericht op een podiumplaats in de Tour de France. "Als ik niet val, eindig ik normaal in de top tien. Maar ik ga voor de derde plaats. Ik weet dat dat mijn absolute limiet is", zegt de Belg vrijdag tegen Sporza. Van Den Broeck eindigde in 2010 en 2012 als vierde in de Tour.

De klassementsman verwacht een brede subtop en dus veel concurrentie voor de derde plaats. "Het wordt weer Froome tegen Contador en ik denk ook dat Nibali meespeelt. Je hebt altijd de grote twee, maar daarachter komt een groepje van een tiental renners in aanmerking voor de derde plaats. Valverde zal ook goed zijn. Hij staat er al een heel seizoen."

Van Den Broeck heeft een duidelijk strijdplan. "De Tour is iets wat ik goed kan. Ik moet drie weken lang met mijn verstand koersen en niet als een gek aanvallen."

De 31-jarige Van Den Broeck kende ook veel tegenspoed in de Tour. In 2011 en vorig jaar gaf hij geblesseerd op. De 101e editie van la Grande Boucle gaat zaterdag van start in Leeds.

Mortal Kombat X-fatalities

In het onderstaande filmpje zijn de meeste fatalities van Mortal Kombat X te zien. Sommige komen twee keer voorbij, met andere tegenstanders. Heb je een zwakke maag, ben je minderjarig, zit je op een druk kantoor of iets dergelijks, denk dan goed na voor je op play drukt.

De fatality van Scorpion is niet helemaal te zien, dus daarom volgt deze op het volgende filmpje. De kwaliteit is belabberd, de fatality is vet. Tijdens de gevechten loop je ook schade op. Dat wordt duidelijk in beeld gebracht.

schade

mkx

mkx

mkx

mkx

mkx

Amsterdam moet vergunning Sintintocht herzien

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan moet de vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw bekijken. Volgens de bestuursrechter leidt Zwarte Piet inderdaad tot een negatieve stereotypering van de zwarte mens. De burgemeester heeft bij het verstrekken van de vergunning niet alle belangen afgewogen, zo oordeelde de rechter donderdag.

De uitspraak volgt in een bodemprocedure die tegenstanders van Zwarte Piet hadden aangespannen. Ze vinden de geschminkte knecht van de goedheiligman racistisch en vinden dat hij het slavernijverleden benadrukt. Ze wilden vorig jaar november al in een kort geding de intocht tegenhouden, maar de voorzieningenrechter wees dat verzoek toen af.

Bij het besluit baseert de rechter zich op een recente uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens en een onderzoek van de gemeente Amsterdam. Daaruit bleek dat veel zwarte Amsterdammers zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet en dat veel mensen het zich kunnen voorstellen.

Volgens de bestuursrechter maakt de intocht met daarin een belangrijke rol voor Zwarte Piet een inbreuk op het privéleven van zwarte mensen. Dat had de burgemeester moeten meewegen toen hij de vergunning verstrekte. Van der Laan moet zijn besluit binnen 6 weken herzien.

Cambuur test verdediger Sparta

SC Cambuur heeft Crescendo van Berkel op proef. De linkerverdediger van Sparta traint tot zondag mee, melden de Leeuwarders. De 22-jarige Van Berkel doorliep de jeugdopleiding van Sparta en speelde de afgelopen twee seizoenen in het eerste van de Rotterdammers.

Van Berkel had al eerder te horen gekregen dat hij ondanks zijn doorlopende contract mag vertrekken bij Sparta. Het laatste halfjaar kwam Van Berkel slechts tot één invalbeurt voor de Rotterdammers. In totaal speelde hij dertig competitiewedstrijden.

Cambuur trok eerder al de verdedigers Etiënne Reijnen en Calvin Mac-Intosch aan. De Friezen eindigden afgelopen seizoen bij hun rentree in de Eredivisie op een verdienstelijke twaalfde plek.

Film van Thief in voorbereiding

Er wordt gewerkt door Vertigo en Prime Universe aan een film gebaseerd op het spel Thief. Prime Universe was ook verantwoordelijk voor de game-film Hitman. Vertigo heeft ervaring met The Lego Movie. Er is geen datum bekend wanneer de film af moet zijn.

De producers die zijn aangetrokken zijn Adrian Askarieh en Roy Lee. Askarieh heeft de Hitman-film gemaakt en is nu bezig met Agent 47. Lee heeft films als The Grudge-serie, The Ring en The Lego Movie op zijn conto staan.

Games die ook op de nominatie staan verfilmd te worden, zijn onder andere Metal Gear Solid, Splinter Cell en Assassin’s Creed.

thief

[upd] FOK!kers hebben bord voor kop

Wil ook jij het liefst de gansjes van oma's Ganzenbord de nek omdraaien? Dan hoef je binnenkort niet langer meer op je zolderkamer te blijven zitten. Een paar handige FOK!kers van het ONZ-forum zijn namelijk bezig een eigen Ganzenbord te ontwikkelen.

Exact een maand geleden startte FOK!ker Vlad_Benet een bijzonder topic. Hij nodigde medeforummers uit om samen aan de slag te gaan met een eigen versie van het Ganzenbord: FOK!BORD. "Wat is er nou gezelliger dan 's avonds met je vrienden een fijn spelletje FOK!BORD te spelen?", aldus de TS.

Nu, een maand later, krijgt FOK!BORD eindelijk een beetje vorm. FOK!babe Yvonne, topposter Tong80 en Kees Kankerkachel komen allemaal voorbij. En kijk eens wie er op vakje 23 te zien is?

Zoals gezegd, FOK!BORD is nog niet af.  Nog negentien van de 36 vakjes wachten nog om te worden ingevuld. Je kunt meeklussen in dit topic. Wie helpt mee om te zorgen dat deze op Pakjesavond in de zak belandt?

FOK!bordFOK!BORD heeft ook jouw steun nodig!

Update 10.35 uur:
Dankzij extra aandacht voor dit briljante initiatief, zijn veel meer FOK!kers aan de slag gegaan met FOK!BORD. Hulde! Slechts dertien vakjes dienen nog te worden opgevuld. Hopelijk wordt het bord snel gevuld, en kan een bedrijf worden gevonden om dit spel daadwerkelijk uit te brengen.

FOK!BORD

Het geüpdatete bord

Sluiting kost helft banen bij kenniscentra

De sluiting van de zeventien kenniscentra voor het beroepsonderwijs gaat ten koste van ongeveer de helft van de arbeidsplekken bij die instellingen. Van de ongeveer duizend banen gaan er 450 over naar de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), die de taken overneemt van de kenniscentra. Dat bevestigen de SBB en de koepelorganisatie van de kenniscentra donderdag, na berichtgeving in de Volkskrant.

De 550 banen die moeten worden geschrapt bij de kenniscentra worden ingevuld door ongeveer achthonderd mensen, zegt Wim Streumer van de koepelorganisatie WKBB. Omdat de bezuiniging al een tijdje bekend is, heeft ongeveer de helft van hen al een nieuwe betrekking gevonden, aldus Streumer.

De WKBB is in overleg met het ministerie van Onderwijs over de knelpunten van de sluiting. Streumer hoopt in ieder geval te bewerkstelligen dat de kenniscentra later sluiten dan 1 januari, omdat de SBB pas een halfjaar later begint. Hij heeft er geen fiducie in dat minister Jet Bussemaker (PvdA) de totale bezuiniging nog terugdraait.

"De sluiting is natuurlijk niet slim", wil Streumer nog wel kwijt. Door de bezuiniging zijn er veel minder mensen over om contact te leggen met bedrijven over leerwerkplekken. "Er wordt nu heel veel geld gestoken in de schoolkant van het beroepsonderwijs. Maar aan de bedrijfskant wordt beknot. Terwijl sommige leerlingen wel 75 procent van hun tijd bij bedrijven werkzaam zijn." Hij wijst erop dat de tijd dat leerlingen niet in de schoolbanken zitten maar bij bedrijven zijn ondergebracht juist goedkope opleidingsuren zijn.

De sluiting van de centra per 1 januari is onderdeel van het regeerakkoord. Het kabinet rekent erop dat dit volgend jaar een bezuiniging van veertig miljoen euro oplevert en tachtig miljoen euro structureel vanaf 2016. Voor de SBB blijft hierdoor in principe dertig miljoen euro over. Omdat de instantie in overleg meer taken overneemt, heeft Bussemaker in december besloten nog twintig miljoen euro beschikbaar te stellen.

Bas Muijs en Winston Post in Fort Boyard

Bas Muijs en Winston Post zijn te zien in het nieuwe seizoen van Fort Boyard. De twee vormen een team met Sebastiaan Labrie en Koert Jan de Bruijn. De voormalige Goede Tijden, Slechte Tijden-sterren nemen als het tv-mannenteam deel aan het avonturenprogramma van AvroTros, schrijft dagblad Metro donderdag.

Fort Boyard was in 2012 voor het laatst op de buis. De nieuwe reeks wordt in het najaar uitgezonden, met Lauren Verster en Freek Bartels als presentatieduo. Laatstgenoemde vervangt Gerard Ekdom. In het programma nemen teams bestaande uit BN'ers het tegen elkaar op in het fort aan de Franse kust.

TivoliVredenburg haakt in op 'festivalisering'

TivoliVredenburg springt met vijf zalen die zijn ingericht op uiteenlopende muziekstijlen in op de 'festivalisering' van Nederland. "Niet alleen Nederland, de hele wereld festivaliseert", zegt directeur Frans Vreeke. "Mensen willen kennelijk graag zappen." De festiviteiten rond de opening van TivoliVredenburg worden donderdag afgesloten met het bezoek van koning Willem-Alexander.

Diverse grote Nederlandse festivals hebben al contact gezocht om nieuwe edities te organiseren in Utrecht, zegt Vreeke. "Ik kan daar nog niet veel over zeggen, maar die belangstelling is er zeker." In september rolt TivoliVredenburg de rode loper uit voor het Nederlands Film Festival. Drie zalen worden voor die gelegenheid omgebouwd tot filmzalen.

Het 150 miljoen euro kostende nieuwe muziekgebouw in Utrecht heeft grote ambities. Niet alleen moeten er veel festivals komen, ook gaat TivoliVredenburg de concurrentie aan met de talloze poppodia in Nederland. "Dat blijft spannend. De tendens is om dure gebouwen te bouwen en dan blijft er te weinig over om een goede programmering neer te zetten."

Toch vreest Vreeke niet voor zijn muziekgebouw in het centrum van de stad. "We hebben al grote namen gehad. Madness heeft opgetreden en Marilyn Manson, dat zijn geen kleine namen." Vreeke was betrokken bij vele poppodia, van Doornroosje tot de Melkweg en de Effenaar. Hij begon in januari als directeur in Utrecht, toen de grootste beslissingen al waren genomen. "Bij 99,5 procent van de besluitvorming ben ik niet betrokken geweest."

"TivoliVredenburg was op zoek naar een crisismanager. De problemen die het hardst schreeuwden, kregen de eerste aandacht", vertelt Vreeke. "Eigenlijk heeft ieder gebouw een jaar de tijd nodig om ingericht te kunnen worden."

Vorig maand werd bekend dat twee zalen geluid lekten. Het gaat volgens Vreeke om een klein lek. "Als je heel stil bent, hoor je in de kamermuziekzaal zachtjes een beat". Een onderzoek naar de oorzaak van het lek is in volle gang. Eind augustus komt er een rapport. "We verwachten dat een ingreep nodig is, misschien een kleine verbouwing. Die voeren we dan in januari uit, dan is het relatief rustig."

Eerst wordt koning Willem-Alexander nog rondgeleid door het gebouw. "En daarna wordt het dansen."

Tekort aan Oranjeproducten drukt omzet

De beperkte voorraad aan Oranjeproducten hebben er vorige week voor gezorgd dat supermarkten ondanks het succes van het Nederlandse elftal minder extra omzet hebben gedraaid. Dat concluderen de marktonderzoekers van GfK donderdag in een wekelijks onderzoek naar de verkoop van supermarkten.

Bijna 972.000 huishoudens hebben vorige week een Oranjegerelateerd product gekocht, volgens het onderzoekersbureau. Dat komt neer op 12,7 procent van de Nederlandse huishoudens. Een week eerder, na de drie overwinningen van Oranje in de poule, bedroeg dat percentage 14,5 procent.

De extra supermarktomzet vanwege het WK bedroeg vorige week dertien miljoen euro. De totale Oranjeomzet is daarmee opgelopen tot 42 miljoen euro. Hiermee is de extra omzet al twee keer zo hoog als tijdens het EK twee jaar geleden, toen Oranje in de poulefase werd uitgeschakeld.

Tijdens het vorige WK, toen het Nederlands elftal tot de finale reikte, kwam de extra omzet uiteindelijk uit op 72 miljoen euro. Ook toen liep de extra omzet in de laatste weken terug vanwege de lagere voorraden van supermarkten. Producenten beperken vaak hun voorraad, zodat er bij vroege uitschakeling niet te veel Oranjeproducten in de schappen blijven liggen.

"Schijnbaar is het lastig om er op korte termijn op in te spelen dat Oranje toch doorgaat", licht Joop Holla van GfK toe. "Wellicht speelt de ervaring mee van het vorige EK." Volgens Holla proberen supermarkten in hun reclames mee te liften op het succes van Oranje. Zo adverteert Dirk in Oranje in plaats van rood. "Maar als je Oranjevla wil, zul je toch echt zelf aan de slag moeten gaan met sinaasappellimonade."

De totale supermarktomzet lag vorige week op 684 miljoen, een stijging van 4,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De totale omzet in juni lag vier procent hoger, op 2,64 miljard euro. Naast het WK-succes komt dat volgens GfK ook doordat Pinksteren dit jaar in juni viel.

Bayern-fans benoemen Robben tot beste speler

Arjen Robben is door de supporters van Bayern München uitgeroepen tot speler van het jaar. De Duitse grootmacht heeft dat donderdag via Twitter bekendgemaakt. Robben kreeg met overmacht de voorkeur boven spelers als Franck Ribéry, Toni Kroos en Philipp Lahm.

Afgelopen seizoen was Robben in dienst van Bayern München goed voor 21 doelpunten in 45 officiële wedstrijden. Bovendien was hij trefzeker in de finale van de DFB Pokal, die door de Rekordmeister met 0-2 werd gewonnen van Borussia Dortmund.

Mede dankzij de snelle Oranje-international kroonde Bayern zich eind maart al tot kampioen van Duitsland. Uiteindelijk eindigde de ploeg van coach Pep Guardiola liefst negentien punten boven nummer twee Borussia Dortmund. Bayern begint het nieuwe competitieseizoen op 22 augustus tegen VfL Wolfsburg (thuis).

De titelverdediger speelt echter op 9 augustus al de wedstrijd om de Duitse Super Cup tegen Dortmund. Op maandag 18 augustus staat de eerste bekerwedstrijd op het programma, tegen Preußen Münster.

Koning betaalt privégebruik Griekse steiger zelf

Koning Willem-Alexander moet betalen als hij de nieuwe steiger bij zijn vakantievilla in Griekenland privé wil gebruiken. De kosten voor de beveiliging komen voor rekening van de staat. Dat schrijft premier Mark Rutte (VVD) in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Rutte herhaalt verder de woorden van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de maatregelen die zijn getroffen rondom de villa volgens de regels zijn gegaan. Zo is er onder meer een bijgebouw en beveiligingshek gekomen en is de houten steiger vervangen door een betonnen versie. "Voor deze activiteiten zijn de benodigde vergunningen en toestemmingen verleend door de Griekse overheden", aldus Rutte.

De premier benadrukt verder dat de aan- en verkoop van een vakantiewoning door een lid van het Koninklijk Huis een privéaangelegenheid is die 'in principe het openbaar belang niet raakt'. Dat de koning en zijn gezin ook in Griekenland worden beveiligd is niet zo bijzonder. "Deze verantwoordelijkheid wordt ook ingevuld bij privéverblijven in het buitenland in afstemming van het gastland."

In Griekenland zou ophef zijn ontstaan over de vakantiewoning van de koning. Voor de bouw van de nieuwe steiger zouden onder meer de regels voor bebouwing van de kustlijn opzij zijn gezet. Ook is een stuk strand nu niet meer toegankelijk voor publiek.

Bevolkingsonderzoek darmkanker bijgesteld na drukte

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is op een aantal punten gewijzigd omdat de ziekenhuizen het grote aantal doorverwijzingen niet aankonden. Het criterium voor een vervolgonderzoek wordt aangescherpt. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De ontlastingstest die bij het onderzoek hoort is gevoeliger dan gedacht. Daardoor werden een stuk meer mensen dan verwacht naar ziekenhuizen doorgestuurd. Dat leidde weer tot lange wachttijden.

De grenswaarde voor zo'n doorverwijzing is opgerekt. Nu worden mensen met 88 nanogram bloed per milligram ontlasting doorverwezen. Dat wordt straks 275 nanogram.

Het bevolkingsonderzoek ging in januari van start. Ruim 875.000 mensen kregen een uitnodiging om deel te nemen aan de test. Het onderzoek moet op langere termijn jaarlijks 2400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.

De poeptest van het RIVM is niet onomstreden. Critici zijn onder meer bang voor nodeloze onrust en voor darmperforaties.

Vrees voor geweld bij begrafenis Palestijn

Israël maakt zich op voor gewelddadige protesten rond de begrafenis van een jonge Palestijn in Jeruzalem. De familie van de 17-jarige Mohammed Abu Khdeir beschuldigt extremistische joden ervan hem te hebben ontvoerd en vermoord uit wraak voor de dood van drie ontvoerde jonge Israëliërs op de Westelijke Jordaanoever.

Honderden jonge Palestijnen gingen woensdagavond in Oost-Jeruzalem de straat op om hun woede over de dood van Abu Khdeir te uiten. Ze staken treinstations in brand en gooiden of slingerden stenen naar de Israëlische politie, die reageerde met schokgranaten en rubberkogels. De onrust duurde tot middernacht voort. Twee personen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, zei de politie.

Vanuit de Gazastrook werden woensdagnacht meer dan tien raketten naar Israël afgeschoten. Een trof een huis in de Israëlische grensplaats Sderot, maar niemand raakte gewond. Het Israëlische leger zei in reactie vijftien doelen in de Gazastrook te hebben aangevallen, waaronder verborgen raketlanceerinrichtingen, wapenopslagplaatsen en plekken waar 'terreuractiviteiten' werden ontplooid. Volgens Palestijnse bronnen raakten tien mensen, allen burgers, gewond.

Borges: "Cool om tegen Oranje te spelen"

Costa Rica bereidt zich voor op misschien wel de grootste wedstrijd uit zijn voetbalhistorie. Celso Borges kan niet wachten op de aftrap. Na Uruguay, Italië, Engeland en Griekenland is het Nederlands elftal de volgende opponent van Costa Rica. "Ik ben gelukkig  dat we de kans krijgen om tegen zo'n geweldige ploeg te spelen. Ik denk dat het ons niveau alleen maar omhoog zal stuwen", sprak Borges volgens De Telegraaf.

"Ik heb heel veel respect voor wat Nederland heeft gepresteerd. Al zo lang op een zo hoog niveau presteren, is helemaal niet gemakkelijk. Maar wij voetballen graag tegen dit soort teams. Ik vind het eigenlijk heel cool om tegen Nederland te spelen."

Borges is vooral op zijn hoede voor Arjen Robben en Robin van Persie. "Zij zijn ongelofelijk gevaarlijk. Je mag hen geen enkele ruimte geven, want dat straffen ze meedogenloos af. Ik vind Nederland heel sterk dit toernooi, maar dat verbaast me niks, want dat is Nederland in het verleden ook altijd geweest."

Costa Rica en Nederland trappen zaterdagavond om 22.00 uur af. De winnaar staat in de halve finales van het WK tegenover België of Argentinië, die elkaar eerder op de avond al ontmoeten.

Blatter prijst Suárez voor excuses bijtincident

Sepp Blatter heeft Luis Suárez geprezen voor diens excuses vanwege het bijten van tegenstander Giorgio Chiellini op het WK. "Hij heeft sorry gezegd tegen de voetbalfamilie en dat is ook fairplay", tekende persbureau Reuters op uit de mond van de FIFA-voorzitter. "Dat toont aan dat hij een geweldige speler is. Ik hoop dat hij zijn voetbalcarrière terugkrijgt."

Suárez' schorsing werd in Uruguay met woede ontvangen. President Jose Mujica noemde de straf 'fascistisch' en typeerde de FIFA 'als een stelletje oude hoerenzonen'. Blatter wilde niet ingaan op de beledigingen. "Deze president is volledig onafhankelijk. Ik kan geen commentaar geven op wat hij zei."

Suárez werd voor het derde bijtincident uit zijn loopbaan voor vier maanden geschorst. Hij mag daarom eind oktober pas weer in actie komen. Mogelijk draagt hij dan de clubkleuren van Barcelona. De Spaanse grootmacht heeft naar verluidt 88 miljoen euro geboden op de topscorer van de Premier League.

Zuid-Koreaanse bondscoach mag blijven na echec

Ondanks de vroegtijdige uitschakeling op het WK voetbal mag Hong Myung-Bo aanblijven als bondscoach van Zuid-Korea. Dat heeft de Zuid-Koreaanse voetbalbond gemeld. Hong blijft in ieder geval aan tot de Azië Cup in januari. Hij haalde met Zuid-Korea in Brazilië slechts een punt in de groepsfase.

Volgens de bond lost een vertrek van Hong de problemen niet op, zo staat opgetekend in een verklaring. De voormalig verdediger heeft een grote staat van dienst in Zuid-Korea. Hij is met 135 caps recordinternational voor het Aziatische land. Hong staat sinds januari aan het roer.

'Barcelona biedt 88 miljoen euro op Suárez'

Barcelona heeft een bod van 88 miljoen euro op Luis Suárez uitgebracht. Dat bericht The Guardian. Volgens de Britse krant worden de onderhandelingen de komende dagen voortgezet. Liverpool zou een bedrag van honderd miljoen euro willen ontvangen voor de Uruguayaan, die door de FIFA tot eind oktober is geschorst wegens het bijten van de Italiaan Giorgio Chiellini op het WK.

Mogelijk wordt de Chileen Alexis Sanchez in de deal betrokken. Liverpool toonde reeds belangstelling voor de aanvaller. Sanchez werd zondag met Chili door Brazilie uitgeschakeld in de achtste finale van het WK.

Suárez verlengde in december zijn contract tot 2018, waardoor Barcelona een fikse transfersom op tafel moet leggen. De Spaanse grootmacht liet eerder al weten dat het bijtincident, al de derde uit Suárez' carrière, geen belemmering is. Dat Suarez zijn excuses heeft aangeboden noemde sportief directeur Andoni Zubizarreta erg belangrijk.

Oranjeomzet supermarkten al 42 miljoen euro

Het WK voetbal heeft al 42 miljoen euro aan extra omzet opgeleverd voor Nederlandse supermarkten. Dat meldt onderzoeksbureau GfK donderdag. Een week geleden stond de teller nog op 29 miljoen euro.

Afgelopen week kochten bijna 972.000 huishoudens (12,7 procent) een Oranjegerelateerd product. Dat waren er wel iets minder dan een week eerder. Volgens GfK komt dat echter niet door een afnemende Oranjekoorts, maar juist doordat supermarkten de Oranjeproducten maar beperkt op voorraad hebben. Vooral Pringles Hup Holland Hup-chips, Albert Heijn Oranje tompoucen en Lay's WK-chips werden veel afgerekend aan de kassa.

Uit de zogeheten tompouce-index van GfK blijkt dat 4,5 procent van de Nederlandse huishoudens tompoucen heeft gekocht. Dit is meer dan tijdens dezelfde week tijdens het WK van 2010. Tompoucen worden tijdens grote voetbaltoernooien altijd veel verkocht wanneer Nederland net een wedstrijd gewonnen heeft of de verwachtingen hooggespannen zijn.

De totale omzet in de supermarktbranche kwam afgelopen week uit op 684 miljoen euro. Dat is een stijging van 4,6 procent vergeleken met dezelfde week vorig jaar. In heel juni bedroeg de supermarktomzet 2,74 miljard euro, 4 procent meer dan een jaar eerder. De supermarkten behaalden vorige maand ook extra omzet door Pinksteren. Dat feest viel dit jaar in juni en vorig jaar in mei.

Oranjeomzet supermarkten al 42 miljoen euro
Oranjeomzet supermarkten al 42 miljoen euro (Foto: ANP)

'Batman: Arkham Knight pre-order bonus bekend'

Bij een pre-order van Batman: Arkham Knight kun je ook spelen als Harley Quinn. Dat wisten we al. Maar je krijgt ook vier upgrades voor Batman en zijn Batmobiel erbij in het Waynetech Booster pack.  Het gerucht gaat dat je, los van de pre-order, zowel Bruce Wayne als Batman kan spelen.

De extra bonus van het Waynetech Booster pack zou alleen gelden bij pre-orders van Best Buy. Of deze exclusief blijft voor Best Buy, of dat iets soortgelijks ook voor Europeanen wordt aangeboden, het blijven geruchten. De upgrades van het Waynetech Booster pack kun je ook in de game verdienen. Met de pre-order heb je dus alleen tijdswinst.

Als Bruce Wayne heb je de beschikking over een penthouse kantoor. Wat je daar precies kunt doen en hoe vaak je als Bruce zal spelen voor de missies, is nog niet bekend.

.

preorder

WK vandaag - donderdag 3 juli

Weer een voetballoze dag vandaag op het WK voetbal. Over slechts acht duels weten we wie zich de opvolger van Spanje mag noemen. De strijd lijkt volledig open te liggen om de titel en dus belooft het nog een spannend toernooi te worden. Vandaag kijken we nog naar enkele statistieken tot nu.

Reserves scoren veel, Oranje en Belgen hebben veel doelpuntenmakers

Bij het WK zijn nu al 28 goals door reservespelers gemaakt. Dat is een sterke verbetering van het record, dat in 2006 in Duitsland na het hele WK op 23 doelpunten van invallers uitkwam. Slechts één speler kwam als wisselspeler twee keer tot scoren; dat was Memphis Depay, die zowel tegen Australië en Chili als invaller wist te scoren.

Sowieso is Oranje erg succesvol gebleken met zijn wissels, want naast Depay wisten ook Klaas-Jan Huntelaar en Leroy Fer te scoren nadat zij gedurende de wedstrijd ingevallen. Louis van Gaal blijkt dus echt een 'gouden pik' te hebben wat betreft het wisselen. Ook zijn Belgische collega Marc Wilmots kan dat zeggen, aangezien ook vier van zijn wissels wisten te scoren.

Ook in een andere statistiek staan Nederland en België bovenaan. Nederland heeft op dit moment zeven verschillende doelpuntenmakers gehad op dit WK voor twaalf doelpunten. België heeft op dit moment zes keer gescoord en telkens stond er een andere naam op het wedstrijdformulier als doelpuntenmaker. 

Kwartfinales

Nogmaals het schema van de kwartfinales, die morgen en overmorgen worden gespeeld.

Tijd Thuis Uit Plaats
Vrijdag 18.00 uur Frankrijk Duitsland Rio de Janeiro
Vrijdag 22.00 uur Brazilië Colombia Fortaleza
Zaterdag 18.00 uur Argentinië België Brasilia
Zaterdag 22.00 uur Nederland Costa Rica Salvador

De winnaars van de eerste twee duels treffen elkaar in de eerste halve finale op dinsdag 8 juli om 22.00 uur in Belo Horizonte. De andere twee winnaars spelen op woensdag 9 juli ook om 22.00 uur in Sao Paulo tegen elkaar om een finaleplaats.

WK pool - *herinnering*

Het is nog steeds mogelijk om de kwartfinale wedstrijden in te vullen in de FOK! WK pool. Let op! De uitslagen die ingevuld worden zijn de uitslagen na 90 (!) minuten, evenals het aantal kaarten De winnaar is de winnaar na verlenging of strafschoppen. De voorspellingen kunnen worden ingevuld totdat een wedstrijd begint.  Dit kan worden gedaan via de speelpagina in de FOK! WK pool.

NOS moet klaarheid bieden over sportrechten

De NOS moet inzage bieden in de rekeningen die jaarlijks betaald worden voor het uitzenden van samenvattingen van eredivisiewedstrijden. Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) heeft dat donderdag laten weten in antwoorden op vragen van VVD-Kamerlid Ton Elias.

De bedragen die de NOS betaalt zijn vertrouwelijk als gevolg van een afspraak met de Eredivisie. Maar Dekker wil ze toch kunnen bekijken. Hij noemt de geheimhoudingsbepaling 'onbevredigend'. Het gaat immers om publiek geld. Dekker zal de informatie vertrouwelijk aan Kamerleden ter beschikking stellen.

Elias reageert tevreden op de antwoorden van de staatssecretaris. "Nu kan de Kamer de feiten inzien om te beoordelen of er nu wel of niet met belastinggeld gesmeten is. Commerciële omroepen die zich benadeeld voelen, kunnen een klacht bij de toezichthouder (Autoriteit Consument en Markt) neerleggen met steun van de staatssecretaris."

Elias noemt het verstandig om de mediawet aan te scherpen over wat precies de taak is van de publieke omroep. "Dit geeft commerciële omroepen een betere kans op eerlijke concurrentie."

NOS moet klaarheid bieden over sportrechten
NOS moet klaarheid bieden over sportrechten (Foto: ANP)

Brazilië schakelt hulp in van psycholoog

Luiz Felipe Scolari maakt zich zorgen om de mentale gesteldheid van zijn spelers. Brazilië ontsnapte in de achtste finales tegen Chili aan een vroege uitschakeling. Na afloop van de bloedstollende wedstrijd barstten verschillende spelers in huilen uit, zoals Neymar en David Luiz.

Niet iedereen in Brazilië vindt die emoties een goed teken. De spelers zouden de druk van het WK in eigen land niet aankunnen. Bondscoach Scolari heeft daarom de hulp ingeroepen van een psycholoog, melden vaderlandse media. Die kan meteen aan de slag, want vrijdag staan de Goddelijke Kanaries al in de kwartfinales tegenover het verrassend sterke Colombia.

Neymar wilde na de penaltyserie tegen Chili overigens niets weten van emotionele problemen bij het gastland. "We willen allemaal het beste en het beste is winnen. Dat het dan lukt is geweldig", aldus de aanvaller, die zelf de laatste Braziliaanse strafschop nam.

Brazilië en Chili stonden na twee uur voetballen op 1-1. Het scheelde echter weinig, of de Chilenen waren in de slotfase met de winst weggegaan. Invaller Mauricio Pinilla knalde namelijk keihard tegen de lat.

Russische politici woedend op 'dief' Capello

Fabio Capello krijgt veel kritiek over zich heen vanuit de Russische politiek. De Italiaan wist zich met Rusland niet te plaatsen voor de tweede ronde op het WK.  Kamerlid Vladimir Zhirinovsky pleit voor een vertrek van Capello bij de Russische voetbalbond. Hij verwacht echter niet dat dat gebeurt.

"Het team heeft verloren en het heeft geen invloed op zijn salaris. Dief!" Capello verdient ongeveer 8,5 miljoen euro per jaar. Igor Anansich, het hoofd van het sportcomité van de Staatsdoema, wil dat Capello zich komt verantwoorden voor de zwakke prestaties van Rusland. "De huidige nationale ploeg is de zwakste in de laatste 15 tot 20 jaar", meent hij.

Rusland wist in Brazilië geen enkele wedstrijd te winnen. Met twee punten eindigde het team van Capello als derde in groep H, achter België en Algerije. Capello werd in juli 2012 de opvolger van Dick Advocaat.

De kans dat Capello opstapt als bondscoach, lijkt inderdaad niet heel groot. Hij verlengde kort voor aanvang van het WK zijn contract namelijk nog tot medio 2018. Dan wordt de mondiale eindronde in Rusland gespeeld.

Boek: LEEF! - Laura Maaskant

Je bent 15 jaar en hebt nog een heel leven voor je. Naakt voor de spiegel valt je, ter hoogte van je linkerborst, een verdikking op. Je voelt even onder beide oksels, en inderdaad: de linkerkant is iets dikker dan de rechterkant. Je stapt in de douche en denkt er verder niet meer aan. Als de verdikking je 3 weken later weer opvalt, en je tijdens het voelen een harde bobbel opmerkt, besluit je toch maar even langs de huisarts te gaan. Gewoon, voor de zekerheid. Na weken van onderzoeken, scans en een punctie blijk je mesenchymaal chondrosarcoom te hebben: een zeldzame vorm van kanker. Dit overkomt Laura Maaskant. Over haar ziektebed, haar familie, haar gedachten en vooral over haar wil om te leven schrijft ze een ontroerend boek.

Gadget: Zonoki B80

Je ziet tegenwoordig steeds meer producten op de markt met bluetooth functionaliteit. Draadloze apparatuur is niet meer weg te denken uit de maatschappij en de draadloze ontwikkeling groeit gestaag. Hoofdtelefoons zijn waarschijnlijk de apparaten waarbij het meest op bedrading gevloekt wordt: de kabel is te kort, de draden blijven ergens achter haken en daarnaast zijn de kabels tevens gevoelig voor breuken. Draadloze hoofdtelefoons worden daarom steeds populairder, zeker nu de technologie voor draadloze communicatie tussen apparaten beter wordt. FOK! kreeg van Dealextreme de bluetooth hoofdtelefoon Zonoki B80 om te testen. 

'Monarchie is belediging voor de mensheid'

De Boliviaanse president Evo Morales heeft woensdag uitgehaald naar landen met een monarchie. Een regeringsvorm waarin een monarch aan het hoofd staat, is volgens Morales 'een belediging voor de mensheid' en voor 'het leven'. Hij zei dat tijdens een vergadering van een internationale vakbond.

"Met excuses aan sommige leiders in Europa en andere continenten, maar hoe is het mogelijk dat er in deze tijden monarchieën zijn", vroeg Morales zich af. Maar, zo voegde hij er nog aan toe, hij respecteert monarchiën wel. Bolivia is zelf een republiek.

Morales is sinds 2006 aan de macht in het Zuid-Amerikaanse land. Aan het eind van dat jaar kwam hij naar Nederland voor een staatsbezoek, waar hij onder meer prinses Beatrix ontmoette, die toen nog koningin was. Dit jaar loopt de tweede termijn van Morales als president af. In oktober zijn er weer verkiezingen. Morales wil dan voor de derde keer gekozen worden.

'Monarchie is belediging voor de mensheid'
'Monarchie is belediging voor de mensheid' (Foto: ANP)

Rechter oordeelt over Zwarte Piet

Zwarte Piet hoort donderdagochtend of hij mee mag blijven lopen bij intochten van Sinterklaas. De rechtbank in Amsterdam bepaalt dan of de knecht van de goedheiligman racistisch is en of hij op basis daarvan nog wel bij komende intochten mag zijn.

De rechtszaak gaat vooral over de vraag of de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vorig jaar een 'zorgvuldige afweging van belangen' heeft gemaakt toen hij ondanks protesten een vergunning afgaf voor een intocht waarbij Zwarte Pieten meeliepen. De bezwaarmakers vinden dat de burgemeester het in hun ogen racistische karakter van het fenomeen Zwarte Piet te weinig heeft meegewogen.

Als de rechter deze conclusie onderschrijft, dan is de knecht van de Sint discriminerend. Nederland moet dan als ondertekenaar van het mensenrechtenverdrag van de Verenigde Naties voortaan optreden tegen elke vorm van racisme, waardoor Sinterklaas dit jaar mogelijk alleen aankomt in Nederland.

Zeven bezwaarmakers, onder andere documentairemaker Sunny Bergman en 'activist' Quinsy Gario, spanden in november een kort geding aan tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet bij de intocht in Amsterdam, omdat ze vonden dat Zwarte Piet een racistisch fenomeen is. De voorzieningenrechter wees hun verzoek destijds af. Volgens de rechter was het niet aan de burgemeester van Amsterdam om een 'voorschot te nemen' op een maatschappelijk debat over racisme. De tegenstanders van Zwarte Piet startten daarna een bodemprocedure.

Tijdens de rechtszitting bleek eind mei dat de gemeente Amsterdam wel nadenkt over een andere invulling van het sinterklaasfeest. Bovendien gaf Van der Laan in oktober al aan dat een Zwarte Piet zonder rode lippen en kroeshaar wat hem betreft tot de mogelijkheden behoort. "Als blijkt dat Amsterdammers pijn ervaren als gevolg van een aspect van een traditie, is dat een goede reden voor een nieuwe ontwikkeling", stelde de burgemeester toen.

In mei bleek het aantal klachten over Zwarte Piet in Amsterdam vorig jaar te zijn gedaald. Bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam kwamen 55 klachten binnen, tegenover 240 in 2012. Van die 55 waren 23 bovendien 'pro-piet'. Het College van de Rechten van de Mens constateerde in een woensdag uitgebracht rapport dat de discussie over Zwarte Piet het besef van racisme in Nederland heeft doen groeien.

Sony heeft Vita-voorraadproblemen

Een PlayStation Vita kopen in de Verenigde Staten lijkt tegenwoordig wat lastiger dan voorheen. Zo wilde geen hond het apparaat kopen, nu is de handheld niet meer aan te slepen.

Een woordvoerder van Sony geeft aan dat de vraag groter is geworden, niet dat Sony minder Vita's maakt. "We zien wereldwijd een gezonde vraag voor PlayStation Vita, helemaal in markten zoals Japan. De Amerikaanse release van de dunnere en lichtere PlayStation Vita heeft een sterke interesse opgewekt bij gamers en we werken eraan om het aanbod hier te vullen om verdere aanbod tot aan de vakantieperiode te garanderen."

In Nederland is de handheld nog goed verkrijgbaar. PlayStation 4-voorraden zijn ook al een probleem voor Sony, maar daar begint na een half jaar verbetering in te komen.

PlayStation Vita

Zie het verschil in Kingdom Hearts 2.5

Square Enix heeft een vergelijkingsfilmpje online gezet van Kingdom Hearts 2.5 ReMix, waarin we telkens de verschillen tussen SD- en HD-beelden te zien krijgen.

In deze remake krijg je HD-versies van Kingdom Hearts 2 Final Mix en Kingdom Hearts Birth by Sleep Final Mix, en Kingdom Hearts Re:coded met geremasterde filmpjes. Als je dan niet meer klaar bent voor het aangekondigde Kingdom Hearts 3 dan weten wij het ook niet meer.

In onderstaande video kun je gebruikmaken van de knoppen SD en HD om zelf de regisseur te zijn van deze 'zoek-de vele-verschillen'-trailer. Kingdom Hearts 2.5 ReMIX komt in december uit voor PlayStation 3.

Kim Kardashian heeft een 'AAA'-game

Hoe wij dit hebben gemist is een raadsel, maar het is zover. KIM KARDASHIAN: HOLLYWOOD is vorige week uitgekomen. Deze 'triple A'-titel, gemaakt door Glu Games, is een hit op de iTunes-store en Google Play-store. De gemiddelde aardbewoner kan nu eindelijk het geweldige leven van een celeb ervaren.

Het spel is twee jaar in ontwikkeling geweest (langer dan een gemiddelde EA-titel). Dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Het spel is razend populair, vooral onder de dames. De statistieken liegen er ook niet om, het spel is binnen één week al 53.000 keer gedownload en staat op plek vijf in de Google Play-store. Met een score van vijf van de vijf sterren kun je onmogelijk zeggen dat dit spel gemaakt is om geld uit de zakken te kloppen van onzekere tienermeisjes.

Bij de omschrijving staat het volgende: Join KIM KARDASHIAN on a red carpet adventure in Kim Kardashian: Hollywood! Create your own aspiring celebrity and rise to fame and fortune!

  • CREATE YOUR OWN STAR and customize your look with hundreds of style options, including Kim Kardashian’s personal picks!
  • STAR in a huge interactive adventure as you encounter other celebs, dedicated fans, persistent paparazzi… and even hang out with Kim herself!
  • RULE THE RED CARPET as an A-list movie actor, cover model, fashion designer and more – what you do is up to you!
  • TAKE OVER L.A. in a virtual world complete with exclusive clubs, upscale boutiques, and luxury homes! Travel to New York City and Miami!
  • DATE AND DUMP CELEBS at the best parties and hottest clubs! Flirt and become the next huge celebrity power-couple!
  • BRING YOUR FRIENDS ALONG FOR THE RIDE using Facebook – help each other rise to fame, compare styles, send gifts, and see who can be the biggest star!

High-end, immersive tablet gameplay!

Vooral de laatste zin geeft aan dat Glu Games dit spel hoog in het vaandel heeft staan. Het spel is zo goed dat Glu Games de investering zo heeft terugverdiend. Dit komt onder ander doordat je in-game items kunt kopen. Mevrouw Tracie Egan Morrissey heeft al vijfhonderd dollar besteed aan dit spel: “I'd like to say that Kim Kardashian: Hollywood is so fucking fun. Sure, in a really terrible, anxiety-ridden, OCD-triggering kind of way, but fun nonetheless.”

Het spel is waarschijnlijk de spirituele opvolger van STARDOM: HOLLYWOOD. De spellen lijken erg op elkaar afgezien van de titel. Maar wij vertrouwen op Glu Games dat dit een waardige opvolger is, en dat ze niet de naam van Kim Kardashian hebben gebruikt om geld te verdienen.

Dus waar wachten jullie op? Download dit spel zo snel mogelijk op je Android of Apple tablet/telefoon!

Kim Kardashian

Onthulling DOOM exclusief op QuakeCon

Bethesda Softworks en id Software hebben besloten om het laatste nieuws inzake de nieuwe Doom-game uitsluitend te delen met het publiek van de komende QuakeCon. Dat werd bekendgemaakt op de blog van Bethesda.

De blog vermeldt dat de scoop een gebaar is richting de doom-community en prijst daarbij hun trouw aan de serie. In de trailer die op de E3 werd getoond dit jaar werd al een en ander verklapt met 'QuakeCon 2014' als afsluitende tekst. Mensen die niet deelnemen aan QuakeCon zullen dus nog even moeten wachten tot er info gelekt is.

De ontwikkeling van de vierde officiële Doom-game, die recentelijk als DOOM wordt aangeduid, is omstreden. De game werd al in 2008 aangekondigd en kende sindsdien vele vertragingen waardoor uiteindelijk in 2011 de ontwikkeling volledig opnieuw begon. Ook stapte frontman van id Software John Carmack onlangs op om voor Oculus VR te gaan werken.

QuakeCon begint op zeventien juli en duurt drie dagen. Het vindt plaats in Dallas, Texas.

EA Sports UFC

Iiiiiit’s time!!!! De sport MMA wordt ieder jaar steeds bekender en dan vooral in het buitenland. In Nederland zal het nog wel even duren omdat de kooi hier verboden is. Toch heeft Nederland al wat grote namen in de MMA-wereld rondlopen en zijn er dus ook hier genoeg fans. Toen in 2012 bekend werd dat EA de UFC-licentie had overgenomen van THQ was niet iedereen even blij. UFC Undisputed 3 was een goed spel met veel mogelijkheden en opties. EA Sports MMA daarentegen viel toch tegen bij een hoop mensen, maar met de aankondiging dat het Fight Night-team de game ging maken werd ik behoorlijk enthousiast.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.