Supertijd James op 400 meter

heywoodu

Tijdens de Diamond League in Lausanne hebben LaShawn Merritt en Kirani James hun rivaliteit op de 400 meter naar een nieuw niveau getild. In een zindere wedstrijd nam James uit Grenada afstand van zijn Amerikaanse concurrent en snelde hij naar een ongekende tijd van 43,74 seconden. 

Vorig jaar was dat precies de winnende tijd van Merritt op het WK in Moskou, terwijl verder alleen Jeremy Warner in deze eeuw sneller was. Naast Wariner (drie keer) hebben alleen Quincy Watts (twee keer), Butch Reynolds (één keer) en wereldrecordhouder Michael Johson (negen keer) sneller gelopen dan de tijd van James in Lausanne.

Piotr Malachowski schreef het discuswerpen bij de mannen op zijn naam. De Pool kwam tot 66,63 meter, bij afwezigheid van Robert Harting was dat genoeg voor de zege. Alleen de Cubaan Jorge Fernández kon met 66,50 meter in de buurt blijven. Caterine Ibargüen was met 14,87 meter de beste bij het hinkstapspringen. De Colombiaanse bleef daardoor ongeslagen in 2014.

De Tsjechische Barbora Spotakova was bij het speerwerpen met 66,72 meter veruit de beste. Het is al de vierde zege in vier competities sinds ze terugkeerde van haar zwangerschap. Valerie Adams won zoals altijd het kogelstoten. De Nieuw-Zeelandse kende een kleine vormdip en zag Christina Schwanitz in de buurt komen. In Lausanne was de Duitse er echter niet bij en dus was de 20,42 meter ruim genoeg voor de zege.