Koning betaalt privégebruik Griekse steiger zelf

Koning Willem-Alexander moet betalen als hij de nieuwe steiger bij zijn vakantievilla in Griekenland privé wil gebruiken. De kosten voor de beveiliging komen voor rekening van de staat. Dat schrijft premier Mark Rutte (VVD) in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Rutte herhaalt verder de woorden van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de maatregelen die zijn getroffen rondom de villa volgens de regels zijn gegaan. Zo is er onder meer een bijgebouw en beveiligingshek gekomen en is de houten steiger vervangen door een betonnen versie. "Voor deze activiteiten zijn de benodigde vergunningen en toestemmingen verleend door de Griekse overheden", aldus Rutte.

De premier benadrukt verder dat de aan- en verkoop van een vakantiewoning door een lid van het Koninklijk Huis een privéaangelegenheid is die 'in principe het openbaar belang niet raakt'. Dat de koning en zijn gezin ook in Griekenland worden beveiligd is niet zo bijzonder. "Deze verantwoordelijkheid wordt ook ingevuld bij privéverblijven in het buitenland in afstemming van het gastland."

In Griekenland zou ophef zijn ontstaan over de vakantiewoning van de koning. Voor de bouw van de nieuwe steiger zouden onder meer de regels voor bebouwing van de kustlijn opzij zijn gezet. Ook is een stuk strand nu niet meer toegankelijk voor publiek.