FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 juli 2014

Hitman GO krijgt 15 levels in update

Een update voor de mobiele game Hitman GO is vanaf vandaag te downloaden via de Apple App Store. De update komt binnenkort ook naar Android. Met deze update krijg je 15 nieuwe levels erbij, een 'civilian mode' en de mogelijkheid om beurten over te slaan.

Je krijgt automatisch de levels erbij zodra je een bepaald punt bereikt in de game. Voor spelers die niet eerst het hele spel willen doorlopen is er ook de optie om de update te kopen voor 0,99 euro.

Hitman GO is een turn-based puzzelspel voor iOS en Android en kwam afgelopen april uit.

[1/4 finale] Uitslag Brazilië - Colombia

Brazilië is er in geslaagd om de halve finales van het wereldkampioenschap voetbal te bereiken. Het versloeg vanavond Colombia met 2-1.

De Brazilianen kenden een droomstart. Na een paar minuten van aftasten was het na zeven minuten Thiago Silva uit een corner de 1-0 kon binnentikken nadat hij bijna helemaal vrijgelaten werd. Ook na de goal bleven de Brazilianen de baas op het veld. Vooral Hulk was nog dichtbij een goal, maar hij stuitte tot tweemaal toe op keeper Ospina. De Colombianen konden het fraaie spel van eerdere duels geen vervolg geven. Een schot van Cuadrado wat net naast ging was de enige mogelijkheid in de eerste helft.

Na iets meer dan uur spelen leek Colombia op gelijke hoogte te komen, maar de goal werd afgekeurd. Een paar minuten later kreeg Brazilië een twijfelachtige vrije trap, en dat buitenkansje werd door Luiz ten volle benut. Hij scoorde op fraaie wijze de 2-0.

Colombia moest nu alles of niets gaan spelen en dat leverde tien minuten voor tijd een strafschop op, die door James Rodriguez werd benut, zijn zesde goal van dit WK. Daarna begon de jacht op de gelijkmaker, maar de Brazilianen hielden stand en mogen zich komende dinsdag melden voor de halve finale tegen Duitsland.


Paulinho in duel met Colombia's Pablo Armero (Foto: Pro Shots)

Brazilië

2 - 1

Colombia

 7' Silva
 69' Luiz
   80' Rodriguez (pen) 
 
 Gele kaart: Silva, Júlio César, (Brazilië), Rodriguez, Yepes, (Colombia)
 
Stadion: Castelão, Fortaleza
Toeschouwers: 60.342
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Maicon
Silva
Luiz
Marcelo
Oscar
Paulinho (Hernanes/86)
Neymar (Henrique/88)
Fernandinho
Hulk (Ramires/83)
Fred
  Ospina
Zúniga
Zapata
Yepes
Armero
Cuadrado (Quintero/80)
Sánchez
Rodríguez
Guarín
Ibarbo (Ramos/46)
Gutiérrez (Bacca/70)


Nieuwe bombardementen Gazastrook

Israël heeft vrijdagavond opnieuw de dichtbevolkte Gazastrook gebombardeerd. Een woordvoerster van het leger zei dat "drie installaties" van de beweging Hamas doelwit waren.

De luchtaanvallen zijn een reactie op raketbeschietingen door Palestijnse strijders in de Gazastrook. Die hebben vrijdag weer 14 projectielen afgevuurd die in het zuiden van Israël terechtkwamen. Israël bestookte vervolgens de Gazastrook met artillerie.

Palestijnse media meldden dat Hamas en Israël via Egyptische bemiddeling zouden hebben afgesproken op te houden met de beschietingen.

FOK!toen: The Prodigy - Music For the Jilted Generation

Het is vandaag op de kop af 20 jaar geleden dat Music For the Jilted Generation, het tweede album van de groep The Prodigy, in de winkels verscheen. Een plaat die voor de grote doorbraak van de Britse dancegroep zou zorgen. In FOK!toen vandaag aandacht voor dit fijne album, dat als één van de eersten op onnavolgbare wijze breakbeat en rockmuziek wist te combineren.

Music For the Jilted Generation

The Prodigy
Voor het ontstaan van The Prodigy moeten we terug naar 1990. Liam Howlett was in die tijd een dj in een club in Essex en heeft op zekere avond een ontmoeting met Keith Flint en Leeroy Thornhill. Flint en Thornhill zijn zwaar onder de indruk van het werk van Howlett en stellen hem voor om samen met Sharky, de toenmalige vriendin van Flint, op zijn muziek te gaan dansen. Howlett heeft daar wel oren naar maar geeft aan dat hij er dan wel een MC bij wil hebben. Deze wordt al snel gevonden in de persoon van Keith Palmer, die vanaf dat moment naam zal maken als Maxim Reality. Niet lang daarna doet het gezelschap hun eerste optreden in de club The Labyrinth.

Om aan een platencontract te komen neemt Howlett in zijn thuisstudio een demo op met 10 tracks. Deze komt op de burelen van XL Recordings terecht en The Prodigy krijgt al snel een contract van hun aangeboden. Rond dezelfde tijd besluit Sharky om de groep te verlaten. In 1991 verschijnt de What Evil Lurks-EP van The Prodigy. Op de EP treffen we een viertal opnames van de demo van Howlett aan, waarvan vooral 'Android' en 'Everybody in the Place' het erg goed doen in de rave-scene. Omdat de plaat slechts in een gelimiteerde oplage wordt uitgebracht is het vooral een hit in de underground.

Een half jaar later scoort The Prodigy haar eerste grote hit in Groot Brittannië met de single 'Charly'. Het echte grote succes bleef nog uit maar de groep begon ondertussen behoorlijk naam te maken in de Britse dans-scene.


Experience
In september 1992 volgt het debuutalbum van The Prodigy. Experience is een ijzersterke rave-plaat vol heftige drum 'n bass-ritmes, freaky samples en catchy melodielijnen. Naast de hitsingle 'Charly' worden ook 'Everybody in the Place', 'Fire/Jericho', 'Wind It Up (Rewound)' en 'Out of Space' op single uitgebracht. Laatstgenoemde nummer, opgebouwd rond het nummer 'I Chase the Devil' van Max Romeo, is de eerste hit voor de groep in Nederland. Experience zou in de Britse albumcharts de 12e plaats bereiken, maar in andere landen wist de groep nog niet echt door te breken.

Music For the Jilted Generation inside

Music For The Jilted Generation
In 1993 brengt Howlett een maxi-single uit met witte labels, waarop alleen de titel 'Earthbound I' staat geschreven. Later blijkt het gewoon een vroege versie te zijn van het nummer 'One Love', dat later in hetzelfde jaar op single wordt uitgebracht en de 8e plaats in de Britse hitlijsten haalt.

In het daaropvolgende jaar verschijnt het tweede album van The Prodigy. Net als Experience wordt ook het album Music For The Jilted Generation opgenomen in de Earthbound Studios in Braintree, Essex en de Strongroom Studios in Londen. Met het album wilde Howlett reageren op de strenge Britse wetgeving rondom het organiseren van rave-feesten. Vooral in het nummer 'Their Law' uit Howlett al zijn frustraties over deze kwestie.

What we're dealing with here
is a total lack of respect for the law.
Fuck the law, but you can't beat the law. (7x)
Fuck 'em, and their law. Halt!

Filmgek
Het eerste wat opvalt bij het beluisteren van Music For The Jilted Generation is het veelvuldige gebruik van samples uit allerlei films. Zo doet het intro van de plaat meteen denken aan de Stephen King-film The Lawnmower Man. In 'Their Law' horen we fragmenten uit de film Smokey and the Bandit, in 'Full Throttle' komt een achterstevoren afgespeelde sample uit de film Star Wars IV: A New Hope en in 'The Heat (The Energy)' horen we stukjes uit de film Poltergeist III voorbijkomen. 'Claustrophobic Sting' doet vervolgens weer denken aan de kwaadaardige robot Hal 9000 uit de film 2001: A Space Odyssey.

Nadat Howlett al zijn liedjes had opgenomen kwam hij tot de ontdekking dat hij teveel materiaal had opgenomen. 'One Love' werd behoorlijk onder handen genomen en met zo'n anderhalve minuut ingekort. Ook 'The Heat (The Energy)' werd een beetje ingekort en het nummer 'We Eat Rhythm' werd helemaal geschrapt. 'We Eat Rhythm' zou later alsnog worden uitgebracht op een cassettebandje bij het blad Select Magazine in oktober 1994.

Music For the Jilted Generation back

Het album

Music For the Jilted Generation A

Kant A:
01 Intro
02 Break & Enter
03 Their Law
04 Full Throttle

Music For the Jilted Generation B

Kant B:
01 Voodoo People
02 Speedway (Theme From 'Fastlane')
03 The Heat (The Energy)

Music For the Jilted Generation C

Kant C:
01 Poison
02 No Good (Start The Dance)
03 One Love (Edit)

Music For the Jilted Generation D

Kant D:
The Narcotic Suite
01 3 Kilos
02 Skylined
03 Claustrophobic Sting

Amerikaanse tennisster Duval (18) heeft lymfeklierkanker

Bij de 18-jarige tennisster Victoria Duval is de ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker, geconstateerd. De Amerikaanse laat in een verklaring weten dat de ziekte in een vroeg stadium is vastgesteld. "Met pijn in het hart moet ik de komende periode afstand nemen van het tennis", schrijft ze.

De verwachting is dat Duval door haar goede conditie met een paar maanden hersteld zal zijn. De mondiale nummer 114 kreeg het nieuws na haar zege op Sorana Cirstea in de eerste kwalificatieronde van Wimbledon, maar besloot desondanks verder te spelen. Een ronde verder ging ze onderuit tegen de Zwitserse Belinda Brencic.

Duval zette zichzelf vorig jaar op de kaart door in de eerste ronde van de US Open oud-kampioene Samantha Stosur te verslaan. Ze is al de derde tennisser in korte tijd die de diagnose lymfeklierkanker krijgt. De Russin Alisa Kleybanova en de Brit Ross Hutchins, die respectievelijk in 2011 en 2012 werden getroffen, zijn inmiddels weer actief op de proftour.

In mei van dit jaar overleed Elena Baltacha op 30-jarige leeftijd aan leverkanker. Bij de Britse werd de ziekte kort na het beëindigen van haar loopbaan vastgesteld.

Deschamps: "Neuer deed het goed"

Didier Deschamps vond Frankrijk niet minder dan Duitsland ondanks de uitschakeling in de kwartfinales. Les Bleus gingen in Rio de Janeiro met 0-1 onderuit.

Mats Hummels maakte het enige doelpunt in Maracana. De verdediger kopte Die Nationalelf naar de halve finale. Deschamps vond dat Frankrijk een goed niveau haalde. "We hebben ons eindpunt bereikt. Ik heb nergens spijt van, ook al hadden we de ambitie en de drang om verder te komen", zei de Fransman.

"We liggen eruit, ook al was er weinig verschil tussen de teams. Duitsland heeft een ploeg met meer ervaring. De Duitsers scoorden uit een standaardsituatie en dat is ons zwakke punt", aldus de bondscoach van Frankrijk. Deschamps zag de Duitse doelman Manuel Neuer zijn doel schoon houden.

"We hebben onze kansen op de gelijkmaker gehad. We hebben alles gegeven om terug te komen en op het einde kreeg Karim Benzema nog een grote kans. Maar Manuel Neuer deed het goed in het Duitse doel", aldus de oud-international, sinds 2012 de oefenmeester van de Franse nationale ploeg.

Duitsland speelt volgende week dinsdag in de halve finale tegen de winnaar van de kwartfinale tussen gastland Brazilië en Colombia. De Zuid-Amerikaanse treffen elkaar om 22.00 uur Nederlandse tijd in Fortaleza. De andere halve finale gaat tussen Argentinië/België en Nederland/Costa Rica.

Bondscoach Costa Rica bang voor schwalbes Robben

Bondscoach Jorge Luis Pinto van Costa Rica hoopt dat arbiter Ravshan Irmatov Arjen Robben in de gaten houdt zaterdag. Pinto wijst op de 'fopduiken' van de aanvaller van Oranje. Costa Rica is zaterdag in Salvador de tegenstander van Nederland.

Pinto beseft dat het een zware wedstrijd wordt in de Arena Fonte Nova. "We hebben veel respect voor Nederland. Ze hebben een geweldige historie en haalden op het laatste WK de finale. We weten dat ze aanvallend heel sterk zijn", aldus de Colombiaan op een persconferentie.

"Dit is een unieke kans voor ons. We gaan er alles aan doen om te winnen. De tegenstander is heel sterk met spelers als Robben, Van Persie en Sneijder. Ze hebben ook een geweldige coach", zei Pinto. De bondscoach van Costa Rica vond dat Robben zich in de achtste finale tegen Mexico een aantal keer erg makkelijk liet vallen.

"Ik vind schwalbes één van de kwalijkste punten op dit WK. Daar maken we ons zorgen over. Ik hoop dat de scheidsrechter en de FIFA Robben goed in de gaten houden. Hij behoort tot de vier beste spelers van de wereld, maar er zijn arbitrale fouten gemaakt. Hij heeft zelfs bevestigd een fopduik te hebben gemaakt", verklaart de oefenmeester.

"Het meest logische zou zijn om hem geel te geven. Misschien zou hij dan uiteindelijk van het veld moeten vanwege zijn duikelingen. Dat zou kunnen", aldus Pinto, die zich niet laat verrassen. "Ik denk dat Nederland hetzelfde blijft spelen. De Jong doet dan wel niet mee, maar het speelsysteem zullen ze niet gaan veranderen."

Van Gaal: "Wij zijn zonder bal een van de beste teams"

Louis van Gaal geniet tot nu toe volop van het WK. De bondscoach van Oranje weet dat hij met zijn ploeg een gooi kan doen naar de wereldtitel. Van Gaal sprak voor het laatst voor het duel met Costa Rica tegen de pers.

Oranje speelt zaterdag in Salvador, waar eerder wereldkampioen Spanje te kijk werd gezet. "Er zijn wel verschillen met toen. Want toen was iedereen fit en nu niet. Maar het vertrouwen is enorm toegenomen. We wisten destijds ook niet dat we eerste in de groep zouden worden en dit speelschema zouden krijgen."

Nigel de Jong en Leroy Fer zijn niet inzetbaar tegen de Costa Ricanen. Voor de rest staat zijn ploeg er goed voor. "Wat betreft de fitheid hoeven we niet zo bang te zijn. Daar hebben we zelf voor gezorgd en voor gewerkt. We hebben steeds wedstrijden in de tweede helft beslist en dat heeft daar zeker mee te maken."

Veel wedstrijden in de achtste finale werden pas na verlenging beslist. Volgens Van Gaal heeft dat een reden. "Er zit weinig verschil tussen de ploegen. Ik vind dit het mooiste WK van de afgelopen dertig jaar, omdat er zoveel strijdbaarheid is bij de teams. Iedereen is uitstekend voorbereid en daar zal het mee te maken hebben."

Ook ging de keuzeheer in op de kritiek die sommige Nederlandse media hebben op het spel van Oranje. "Natuurlijk is het zo dat wij in balbezit minder hebben gespeeld. Maar bij balbezit van de tegenstander zijn wij een van de beste landen op dit WK, zo niet het beste. Daarnaast hebben we individuele kwaliteit waarmee we wedstrijden kunnen beslissen."

In de wedstrijden tegen Australië en Mexico werd Oranje dominanter toen het in een 4-3-3-formatie ging spelen. "Dat heeft te maken met het feit dat de tegenstander 60/70 minuten tegen een ander systeem speelt. Zij moeten dan ook omschakelen en wij kunnen dat beter. Als je dan ook gaat wisselen op lengte en creativiteit, dan kunnen zij daar niet goed mee omgaan. Daar heeft het mee te maken."

Van Gaal geeft zijn ploeg een prima kans om wereldkampioen te worden. "Wij zijn geen fantastisch team, maar een moeilijk verslaanbare ploeg. Ik hoop dat vol te houden tot en met de finale. Misschien dat Costa Rica door de media wordt onderschat, maar dat doen wij niet."

"Het beste team gaat het WK winnen, niet het beste elftal", vervolgt Van Gaal. "Dat betekent dus dat 23 spelers aan hetzelfde touwtje trekken. De spelers moeten elkaar complementeren. Daarmee hebben we ongekende resultaten behaald. Ook al worden we uitgeschakeld, we zullen tot het laatste moment blijven knokken om wereldkampioen te worden."

Suárez mag niet trainen volgens FIFA

De wereldvoetbalbond FIFA benadrukt dat Luis Suárez niet mag trainen gedurende zijn schorsing, maar dat een transfer wel mogelijk is. Suárez moet een schorsing van negen wedstrijden en een stadionverbod van vier maanden uitzitten.

Claudio Sulser, hoofd van de disciplinaire commissie van de FIFA, gaf eerder aan dat het ondoenlijk zou zijn als Suárez niet zou mogen trainen bij een club of zijn land. Een woordvoerder van de bond verklaart echter dat die uitspraken inaccuraat waren.

"Claudio Sulser heeft alleen gezegd dat Suárez toestemming heeft om ergens een medische keuring te ondergaan. Hij heeft duidelijk aangegeven dat het verboden is om een voetbalactiviteit te ondernemen in de komende maanden. Dat betekent dat hij ook niet mag trainen bij een club of zijn land", aldus de woordvoerder.

Een vertrek van Suárez bij zijn club Liverpool ligt op de loer. De Uruguayaanse spits staat volgens bronnen van Goal op het punt om naar FC Barcelona te vertrekken. De Spaanse grootmacht is van zins om 88 miljoen euro neer te tellen voor zijn komst.

Directeur Andoni Zubizarreta flirtte al openlijk in de media met Suárez door hem complimenten te geven voor zijn gedrag na een bijtincident op het WK. De speler bood zijn excuses aan bij Giorgio Chiellini, in wiens schouder hij zijn gebit plantte in de interland tegen Italië.

Uruguay wacht nog steeds op een gerechterlijke uitspraak, nadat de nationale voetbalbond in beroep is gegaan tegen de loodzware straf voor Suárez. Naast de verbanning van het voetbalveld moet hij ook een boete van 88.000 euro betalen voor zijn wangedrag.

"Geen speciale tactiek om Messi aan te pakken"

De Belgische nationale ploeg stelt zich niet al te veel in op de komst van Lionel Messi met Argentinië in de kwartfinale van het WK voetbal. Messi staat bekend als een van de beste spelers ter wereld.

De Belgen laten zich door die reputatie niet afleiden, al erkent centrale verdediger Daniel van Buyten dat het een lastige wedstrijd zal worden. "Voor mij is hij de beste, maar dat is juist een motivatie om hem uit te schakelen", zegt hij tegen de pers.

"We gaan geen speciale tactiek gebruiken om Messi aan te pakken", verklaart Van Buyten. "Er zijn voldoende andere Argentijnen die het verschil kunnen maken. Di María heeft een uitmuntend seizoen achter de rug bij Real Madrid. En dan heb je ook nog spelers als Higuaín en Lavezzi. We gaan ze proberen collectief uit te schakelen."

Middenvelder Axel Witsel zal regelmatig met Messi te maken krijgen als België tegenover Argentinië staat. Hij hoopt dat de topspits van FC Barcelona een slechte dag heeft. "Iedereen weet dat Messi op elk moment in een wedstrijd het verschil kan maken voor Argentinië."

België en Argentinië spelen zaterdagavond tegenover elkaar. De Rode Duivels bereikten de kwartfinale van het WK door de Verenigde Staten in de achtste finale uit te schakelen. De Argentijnen wonnen van Zwitserland en plaatsten zich voor de volgende ronde. Allebei de landen moesten de beslissing brengen tijdens de verlenging.

FOK!sport foto-onderschrift week 27

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Sant. met het volgende onderschrift: "Kuijt en Vlaar bedreigen jury FOK!sport foto-onderschrift vanwege baggerwinnaars."

De opgave van deze week:

Louis van Gaal is de spelers van het Nederlands elftal iets aan het uitleggen. Maar wat probeert hij de jongens hier duidelijk te maken? (PRO SHOTS/Action Images)
Louis van Gaal is de spelers van het Nederlands elftal iets aan het uitleggen. Maar wat probeert hij de jongens hier duidelijk te maken? (PRO SHOTS/Action Images)

Van Gaal houdt opstelling geheim

Louis van Gaal wilde een dag voor het kwartfinaleduel tegen Costa Rica niets loslaten over de strijdwijze van Oranje. "Die is strikt geheim", zei de bondscoach op een persconferentie. "Ik ben blij dat we donderdag voor de eerste keer in beslotenheid hebben getraind. Als mij die kans wordt geboden, maak ik daar gebruik van."

Van Gaal verwacht niet dat er bij het Nederlands elftal sprake is van onderschatting nu het de op papier gemakkelijkste tegenstander treft in de kwartfinale. "Het doel is nu veel te groot, dus ik kan mij niet voorstellen dat er spelers zijn die Costa Rica onderschatten. Wij hebben ook vijf oudere spelers. Zij waken over de jonge spelers, in de geest van de trainer. Daar ben ik heel blij mee."

Volgens Van Gaal is Costa Rica te vergelijken met eerdere tegenstanders van Oranje. "Ze proberen op dezelfde manier te spelen als Chili en Mexico. Er zijn veel overeenkomsten, alleen hebben ze natuurlijk andere spelers. Het is aan ons om daar op in te spelen."

In de Arena Fonta Nova in Salvador mist Nederland de geblesseerde Nigel de Jong. Van Gaal baalt van de absentie van de middenvelder. "Hij is een belangrijke speler en ook chef van de incidentele pressie. Hij heeft karakteristieken die de anderen allemaal niet hebben."

'Costa Rica heeft hitte Salvador mee'

De temperaturen van boven de 27 graden Celsius in Salvador zijn een voordeel voor Costa Rica omdat dit overeenkomt met de gemiddelde hitte in het Midden-Amerikaanse land. Dat schrijft de Costa Ricaanse krant Al Día vrijdag.

Fysiotherapeut van de selectie Erick Sánchez stelt dat de Costa Ricanen door hun ervaring met het spelen in hoge temperaturen goed zullen gedijen in Salvador. Nederland had tegen Mexico last van de hoge temperaturen in Fortaleza, die rond de 30 graden Celsius lagen. "'La Sele' heeft een bondgenoot", schrijft Al Día.

Costa Rica had in Fortaleza onder gelijke weersomstandigheden weinig moeite met Uruguay dat met 3-1 werd verslagen.

[WBD] Federer tegen Djokovic in finale

Roger Federer heeft voor de negende keer in zijn loopbaan de finale van Wimbledon bereikt. De zevenvoudig winnaar uit Zwitserland versloeg vrijdag in de halve eindstrijd de Canadees Milos Raonic met driemaal 6-4. Zondag staat Federer tegenover Novak Djokovic, die eerder op de dag afrekende met Grigor Dimitrov.

Federer, als vierde geplaatst, profiteerde in de eerste set meteen van een zwakke servicegame van Raonic (8), een erkend servicekanon. Die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. Ook in het tweede en derde bedrijf was een matige opslagbeurt van Raonic bepalend. De 32-jarige Zwitser besliste de wedstrijd na iets meer dan anderhalf uur.

Tegen Djokovic (1) kan Federer bogen op een positieve balans. Hij won achttien van de 34 onderlinge ontmoetingen. Beide spelers troffen elkaar twee keer eerder in een grandslamfinale. In 2007 en 2009 pakte Federer ten koste van de Serviër de titel op de US Open.

Ajacied Van Rhijn heeft scheurtje in hamstring

Ajax-verdediger Ricardo van Rhijn heeft donderdag tijdens de training een scheurtje in zijn linkerhamstring opgelopen. Dat bleek vrijdag tijdens een mri-scan in een Oostenrijks ziekenhuis, meldt Ajax. De Amsterdammers zijn op trainingskamp in Oostenrijk.

Hoelang de 23-jarige Leidenaar is uitgeschakeld, is nog niet duidelijk. Na terugkomst in Nederland volgt nader onderzoek. Ajax is sinds maandag op trainingskamp in Oostenrijk. Zaterdag speelt de landskampioen afsluitend een oefenwedstrijd tegen FC Wacker Innsbruck.

[1/4 finale] Uitslag Frankrijk - Duitsland

Duitsland heeft zich vrij eenvoudig geplaatst voor de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal. In een weinig hoogstaand duel werd in de kwartfinale Frankrijk dankzij een doelpunt van Hummels met 0-1 opzij geschoven. In de halve eindstrijd wacht de winnaar van het duel tussen Brazilië en Colombia.

Duitsland begon goed aan de wedstrijd en kwam er meteen enkele malen dreigend uit. Net op het moment dat Frankrijk in de wedstrijd leek te komen sloeg de ploeg van bondcoach Löw toe. Kroos mocht na ruim tien minuten een vrije trap nemen en vond daarbij het hoofd van Hummels die via de onderzijde van de lat de 0-1 binnen kon koppen.

Frankrijk kon er bitter weinig tegenover stellen en pas na een half uur spelen werd het gevaarlijk voor het Duitse doel. Neuer stopte een goede inzet van Valbuena en Hummels lag dwars toen Benzema de afvallende bal voor zijn voeten kreeg. Duitsland stelde er enkele speldenprikjes tegenover, maar gevaarlijk werd het tot de pauze niet meer.

Na rust moest Frankrijk komen en het zette Duitsland meteen onder druk. Het zorgde ervoor dat de Duitse aanvallers meer ruimte kregen, maar zij speelden de mogelijkheden niet goed uit. Na een uur kreeg Frankrijk via Matuidi een goede mogelijkheid, maar zijn schot stuitte op de vuisten van Neuer. Duitsland had via Schürrle tot tweemaal toe de mogelijkheid om de 0-2 aan te tekenen, maar hij faalde. In de slotminuut van de blessuretijd had Benzema nog de kans op de gelijkmaker, maar de Franse spits stuitte op een hand van Neuer, waardoor Duitsland de eerste halve finalist is.

Frankrijk

0 - 1

Duitsland

     12' Hummels
 
 Gele kaart: Khedira, Schweinsteiger, (Duitsland)
 
Stadion: Maracanã, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 74.240
Arbiter: Pitana (Arg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Debuchy
Varane
Sakho (Koscielny/71)
Evra
Pogba
Cabaye (Remy/73)
Matuidi
Valbuena (Giroud/85)
Benzema
Griezmann
  Neuer
Lahm
J.Boateng
Hummels
Höwedes
Khedira
Schweinsteiger
Kroos (Kramer/90 2)
Müller
Klose (Schürrle/69)
Özil (Götze/83)

'Critici snappen Transformers niet'

Critici van Transformers: Age of Extinction snappen dat soort grote publieksfilms gewoon niet. Dat zegt producent Lorenzo di Bonaventura tegen MTV. "Het is elke keer hetzelfde liedje. Ze verwachten steeds een film als van Martin Scorsese in de jaren zeventig en dat is dit natuurlijk niet."

Op enkele toonaangevende sites zijn de becijferingen niet mals. Zo geeft Rotten Tomatoes, waar veel filmcritici hun bevindingen publiceren, de film een cijfer van 17 procent. Aan de andere kant weet het publiek de grootse spektakelfilm te vinden. Terwijl de vierde Transformers-film nog niet eens overal draait, is de wereldopbrengst al ruim driehonderd miljoen dollar. De film draait sinds donderdag in de Nederlandse bioscopen.

"Die zure critici durven volgens mij ook niet te genieten", gaat Di Bonaventura verder. "Kom op jongens, we hebben het hier over een film met reusachtige robots."

"Daarnaast deugt de huidige manier van films keuren lang niet altijd", gaat Di Bonaventura verder. "Als je alleen maar een duimpje omhoog of omlaag kunt geven, komt bijna geen enkele film er goed vanaf."

Als belangrijkste tip denkt Di Bonaventura dat critici de film moeten kijken met publiek in de zaal. "Dan zouden ze zien wat goed valt bij het publiek, welke grappen werken en voor wie we die film nu werkelijk hebben gemaakt."

FOK!film heeft uiteraard ook een review van deze film; je vindt hem hier!

Van Rouwendaal zwemt stokoud record uit de boeken

Sharon van Rouwendaal heeft vrijdag een stokoud Nederlands record op de 800 meter vrije slag verbeterd. Bij de open Franse kampioenschappen in Vichy snelde de 20-jarige zwemster naar een tijd van acht minuten en 29,69 seconden. Daarmee werd ze tweede, achter de Australische Lauren Boyle (8.22,93).

Kirsten Vlieghuis had sinds de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 de nationale toptijd in handen met 8.30,84. "Heel blij met mijn Nederlands record", liet Rouwendaal, die in Frankrijk traint, weten op Instagram. "Dit is ook meteen mijn negende NR."

Hennis: introductie JSF niet in gevaar

Nederland kan in 2019 gewoon beschikken over de Joint Strike Fighter. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad. Alle Amerikaanse en Nederlandse teststraaljagers staan momenteel uit voorzorg aan de grond.

"De JSF's staan aan de grond omdat er een inspectie wordt uitgevoerd. Er is een brand geweest bij de staart van een toestel," aldus Hennis. "Better safe than sorry. Men heeft nog niet de precieze oorzaak kunnen achterhalen, dat wordt nu onderzocht."

De bewindsvrouw kan wel met zekerheid zeggen dat de inspectie niet zal leiden tot vertraging bij de introductie in 2019. "We zitten in een testfase. Een auto moet ook weleens naar de garage."

Het Amerikaanse leger maakte vrijdag bekend alle F-35 Joint Strike Fighters voorlopig aan de grond te houden naar aanleiding van een brand in een toestel in Florida. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het incident. Uit voorzorg worden ook de twee Nederlandse testtoestellen aan een inspectie onderworpen.

Vorig jaar werd de hele vloot ook al aan de grond gehouden toen bij een routinecontrole bleek dat bij een van de toestellen een turbineblad in de motor was gescheurd.

Zweefvliegtuigje crasht bij landing

Op een vliegveldje in de buurt van het Overijsselse Dalmsholte is vrijdagmiddag een zweefvliegtuigje gecrasht. De inzittende is met rugklachten naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het toestel crashte door nog onbekende oorzaak vlakbij de landingsbaan en belandde in een maïsveld. De brandweer kon het slachtoffer even later uit het toestel bevrijden. Hij was op dat moment aanspreekbaar. De politie onderzoekt wat er is gebeurd.

Asscher: loon niet meer cash betalen

Het salaris mag niet meer volledig contant worden uitbetaald. Op die manier kan de ontduiking van het minimumloon effectiever worden aangepakt, schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Per 1 januari 2015 moet het gedeelte van het salaris dat overeenkomt met het minimumloon giraal worden overgemaakt. Ook mogen werkgevers huisvesting of ziektekostenpremies niet meer met het minimumloon verrekenen. Deze bekende constructie om de regels te omzeilen pakt het kabinet nu aan.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel Aanpak Schijnconstructies, waardoor een aantal van deze ongewenste constructies voortaan niet meer mogelijk zijn. De nieuwe wet is volgens Asscher een belangrijk wapen in de strijd tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt.

"Fatsoenlijk werk is in ons land niet altijd een vanzelfsprekendheid. Schijnconstructies zijn het onkruid van onze arbeidsmarkt en een klap in het gezicht van hardwerkende werknemers en eerlijke ondernemers", zegt Asscher daarover. "De concurrentie met China zullen we nooit winnen op loonkosten, wel op slimheid en toegevoegde waarde, dat moet het doel zijn."

De Inspectie SZW krijgt verder meer mogelijkheden om de regels te handhaven. Ook worden boetes die de inspectie oplegt voortaan openbaar gemaakt. Daarvan moet een preventieve werking uitgaan. Verder wordt een zogeheten ketenaansprakelijkheid voor de uitbetaling van loon ingevoerd, wat ervoor moet zorgen dat werknemers niet langer de dupe kunnen worden van foute onderaannemers of tussenpersonen, omdat de opdrachtgever aansprakelijk wordt voor het loon.

Daarvan gaat ook een preventieve werking uit. "Als je als opdrachtgever een tussenpersoon in de arm neemt, moet je goede afspraken maken en weten welk vlees je in de kuip hebt. We laten niet meer toe dat de werknemer de rekening gepresenteerd krijgt en kan fluiten naar zijn geld", aldus Asscher.

Werkstraf voor rellende ADO-supporters

Vijf mannen uit Den Haag, Zoetermeer en Leiden zijn vrijdag veroordeeld tot werkstraffen van zestig en honderd uur voor ongeregeldheden rond de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Heracles Almelo in februari. Ook krijgen ze een stadionverbod van een jaar en moeten ze de gemaakte schade van bijna 1500 euro vergoeden. Dat heeft de Haagse politierechter besloten.

De ADO-supporters misdroegen zich toen hun club op achterstand kwam. In de rust van de wedstrijd probeerden ze in de buurt van het bestuur te komen. Daarvoor moesten ze naar de andere kant van het stadion. De hooligans sloopten daarbij hekken en bekogelden de politie met onder meer stenen en flessen.

Donderdag stonden ook al zes verdachten voor de rechter. Zij werden veroordeeld tot werkstraffen van veertig of zestig uur en kregen eveneens een stadionverbod.

NAVO en Rusland oefenen beide op Zwarte Zee

Oorlogsschepen van de NAVO voeren in de wateren voor de kust van Bulgarije trainingsmissies uit. Dat heeft het Bulgaarse ministerie van defensie vrijdag gezegd. Het bondgenootschap breidt zijn aanwezigheid in de regio uit op een moment dat de Russische Zwarte Zeevloot ook trainingsmanoeuvres verricht.

De oefeningen in het westelijk deel van de Zwarte Zee duren van vrijdag tot zondag 13 juli. Bulgarije, Griekenland, Roemenië, Turkije en de Verenigde Staten hebben oorlogsbodems gestuurd, terwijl de NAVO zelf vier mijnenvegers afvaardigt.

De Russische marineoefeningen zijn eveneens vrijdag begonnen, liet het Russische ministerie van defensie weten. Aan de oefeningen nemen twintig schepen en twintig vliegtuigen deel.

Positie van slachtoffers sterk verbeterd'

De positie van slachtoffers is de afgelopen jaren 'sterk verbeterd'. Dat blijkt uit de beleidsdoorlichting van de jaren 2007-2013 die vrijdag in de ministerraad is besproken, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Steeds meer slachtoffers maken gebruik van de regelingen die voor hen beschikbaar zijn. Ook staat het slachtoffer centraal bij de politie en Openbaar Ministerie, is er meer geld gekomen voor slachtofferzorg en hebben slachtoffers meer rechten gekregen. Slachtofferorganisaties werken op een steeds effectievere manier.

De ambities zijn dan ook 'ruimschoots gehaald', concludeert staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Hij wil dat de 'dienstverlening' aan slachtoffers een vanzelfsprekend onderdeel blijft binnen justitie.

Finale WK toch te zien op Museumplein

Als Nederland de finale van het WK voetbal haalt, kan de wedstrijd volgende week zondag toch op het Museumplein in Amsterdam worden bekeken. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam vrijdag. De mogelijke halve finale is woensdag te zien op een veld naast de Amsterdam Arena.

Na de achtste finale tegen Mexico zei burgemeester Eberhard van der Laan dat op het Museumplein geen wedstrijden meer te zien zouden zijn. Het aanvangstijdstip van 22.00 uur was te laat, waardoor de overlast voor de omwonenden te groot zou zijn.

De burgemeester heeft met de omwonenden gesproken, aldus de woordvoerder. "De wedstrijd begint om 21.00 uur, waardoor we genoeg tijd hebben om mensen van het plein te leiden. De buurt stond niet te springen, maar begrepen wat de burgemeester bedoelde", aldus de woordvoerder. Er worden extra handhavers ingezet om te voorkomen dat supporters overlast veroorzaken.

Beide evenementen worden georganiseerd door Radio 538. De plannen zijn nog onder voorbehoud. Eerst moet Nederland de kwartfinale overleven, zaterdag om 22.00 uur tegen Costa Rica. Deze wedstrijd is in Amsterdam niet in het openbaar op een groot scherm te zien.

[WBD] Djokovic via Dimitrov naar finale

Novak Djokovic heeft vrijdag voor de derde keer in zijn carrière de finale van Wimbledon bereikt. De Serviër (1) was in de halve eindstrijd in vier sets te sterk voor Grigor Dimitrov (11): 6-3, 4-6, 7-6 (2) en 7-6 (7). Later op de dag strijden Roger Federer (4) en Milos Raonic (8) om de tweede finaleplek. Djokovic zegevierde in 2011. Vorig jaar verloor hij de finale van Andy Murray.

Dimitrov debuteerde in de halve finale van een Grand Slam en leek in het begin last te hebben van plankenkoorts. Hij verloor de eerste set met 6-3 en werd ook in de tweede al vroeg gebroken. Halverwege de tweede set richtte Dimitrov zich plots op. Hij sleepte vijf games op rij binnen en won het tweede bedrijf met 6-3.

In het derde bedrijf steeg het niveau van beide spelers en was het bij vlagen genieten. Djokovic gaf een break voorsprong uit handen, maar stelde in de tiebreak orde op zaken.

De vierde set verliep volledig op serve. Bij 5-4 liet Dimitrov op de service van Djokovic een setpunt onbenut. In de tiebreak leek de Bulgaar orde op zaken te stellen, toen hij een 6-3 voorsprong nam en dus drie setpunten had. Wederom bleef Dimitrov niet koelbloedig. Djokovic kwam terug en benutte uiteindelijk bij 8-7 zijn tweede matchpoint.

Djokovic jaagt zondag op zijn zevende grandslamzege. Hij won vier keer de Australian Open, en eenmaal de US Open en Wimbledon.

Elche huurt Tyton van PSV

De Pool Przemyslaw Tyton vertrekt bij PSV en gaat in Spanje aan de slag. Elche huurt de keeper voor een seizoen met een optie tot koop, melden de clubs. Bij PSV was de 27-jarige Tyton tweede keeper achter Jeroen Zoet. De 27-jarige Pools international kwam in 2011 over van Roda JC.

In Eindhoven kwam Tyton in drie seizoen tot 24 competitiewedstrijden in het eerste van PSV. Het laatste seizoen speelde hij met Jong PSV ook zeven wedstrijden in de Jupiler League. Voor Roda JC kwam Tyton tot vijftig wedstrijden in de Eredivisie. Elche speelt sinds een jaar weer in de Primera División. Vorig seizoen eindigde de club als zestiende.

Uitslag tweede vrije training Groot-Brittannië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Mercedes-coureur was twee tienden sneller dan zijn teamgenoot Nico Rosberg, die in de eerste sessie nog het snelst was. Fernando Alonso zette de derde tijd op de klokken.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:34.508   14
2 N. Rosberg Mercedes 1:34.736 +0:00.228 35
3 F. Alonso Ferrari 1:35.244 +0:00.736 32
4 D. Ricciardo Red Bull 1:35.511 +0:01.003 11
5 S. Vettel Red Bull 1:35.627 +0:01.119 27
6 V. Bottas Williams 1:36.016 +0:01.508 33
7 J. Button McLaren 1:36.228 +0:01.720 34
8 K. Magnussen McLaren 1:36.299 +0:01.791 35
9 K. Räikkönen Ferrari 1:36.554 +0:02.046 29
10 J. Vergne Toro Rosso 1:36.583 +0:02.075 26
11 F. Massa Williams 1:36.671 +0:02.163 29
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:36.778 +0:02.270 31
13 E. Gutierrez Sauber 1:36.951 +0:02.443 35
14 P. Maldonado Lotus 1:37.064 +0:02.556 35
15 R. Grosjean Lotus 1:37.097 +0:02.589 33
16 S. Perez Force India 1:37.236 +0:02.728 37
17 N. Hülkenberg Force India 1:37.449 +0:02.941 27
18 A. Sutil Sauber 1:37.520 +0:03.012 25
19 J. Bianchi Marussia 1:38.658 +0:04.150 11
20 K. Kobayashi Caterham 1:39.068 +0:04.560 31
21 M. Chilton Marussia 1:39.224 +0:04.716 28
22 M. Ericsson Caterham 1:39.762 +0:05.254 21

'Patiënt beheert digitaal dossier'

Patiënten moeten digitaal een eigen medisch dossier krijgen dat ze zelf kunnen beheren. Op deze manier wordt de patiënt zich bewuster van zijn gezondheid en kan hij beter worden geholpen. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Als eerste stap moet het voor patiënten eenvoudiger worden hun medische gegevens in te zien. Met 'één druk op de knop' zouden ze hun dossier via een website moeten kunnen opvragen, aldus de RVZ.

Uiteindelijk moet er een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) komen dat patiënten zelf kunnen aanvullen of wijzigen. Het dossier bevat kopieën van medische dossiers en gegevens die de patiënt zelf toevoegt. Uit een enquête onder ruim tweeduizend mensen blijkt dat zestig procent voorstander is van een PGD, aldus de RVZ. De patiëntenfederatie NPCF pleitte vorig jaar al voor een soortgelijk systeem.

Eerdere pogingen om een elektronisch patiëntendossier op te starten liepen vast om privacyredenen. De RVZ pleit voor een 'patiëntgeheim', dat vergelijkbaar is met het beroepsgeheim van artsen en doktoren.

De RVZ wil dat dat het ministerie van Volksgezondheid het voortouw neemt bij het vormgeven van het patiëntendossier. "Met de decentralisatie van zorgtaken krijgen gemeenten de kans de informatievoorziening van begin af aan rondom de patiënt op te bouwen", aldus de RVZ.

Via de Vereniging Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) kunnen huisartsen of apothekers met het Landelijke Schakelpunt (LSP) al informatie over een patiënt online zetten, die andere zorgverleners vervolgens kunnen inzien. Dit is een ander systeem dan nu wordt voorgesteld, aldus een woordvoerder van de VZVZ. "De patiënt geeft toestemming om informatie van een huisarts of apotheker te delen. Hij of zij kan niets zelf toevoegen. In een persoonlijk dossier kan dat wel. Een PGD en een LSP bijten elkaar niet."

Met het persoonlijke dossier kan een patiënt zelf aangeven wat hij aan gegevens wil prijsgeven en welke informatie hij in het dossier wil toevoegen. Een zorgaanbieder kan met het PGD een compleet medisch overzicht van een patiënt inzien. Een persoonlijk dossier is daarom gunstig voor beide partijen, aldus de RVZ.

Massa's haatmail om Zwarte Piet voor Shepherd

De Universiteit van West-Indië op Jamaica heeft het e-mailaccount van VN-onderzoekster Verene Shepherd moeten sluiten omdat ze te veel haatmail kreeg. Dat zei Shepherd vrijdag tijdens de presentatie van de voorlopige bevindingen van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar racisme in Nederland.

Het beeld dat mensen van haar hebben is verkeerd, benadrukte Shepherd. "Laat ik me daarom nog maar eens voorstellen," zei de Jamaicaanse. "Ik ben een professor, ik heb zestien boeken geschreven, de meeste over slavernij, genderstudies en de relatie tussen Europa en de Caraïben. Hopelijk zien jullie nu dat ik een heel aardig persoon ben."

Shepherd benadrukte dat ze niets tegen het Sinterklaasfeest heeft, dat ze de gevoeligheden in Nederland begrijpt, maar niet anders is gaan denken over de figuur van Zwarte Piet. "Het gaat mij niet om het festival, het gaat mij om de relatie tussen Sinterklaas en de figuur van Zwarte Piet. Die relatie is problematisch." Ze vindt dat de traditie moet veranderen en het zwarte figuur moet worden uitgebannen. Dat kan het beste via het onderwijs, vindt de werkgroep.

'Mali-missie niet onpartijdig'

Het is onaanvaardbaar als Nederlandse VN-militairen in Mali inlichtingen verstrekken aan het Malinese leger, die daarmee de Touareg-rebellen kan bestrijden. Dat laat Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) vrijdag weten. Hij heeft de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) om opheldering gevraagd.

Van Dijk wil weten of het klopt dat het Malinese leger inlichtingen van Nederland krijgt, zoals dagblad Trouw vrijdag schreef. De SP'er verzet zich daartegen. Als deelnemer aan de VN-missie zou Nederland geen kant moeten kiezen tussen de strijdende partijen. Deze werkwijze is daarom niet acceptabel, aldus de socialist.

"Deelt u de mening dat Nederlandse steun aan het Malinese leger contraproductief is omdat het de strijd verergert en het de doelstellingen van de VN-missie ondermijnt?", vraagt hij. Van Dijk wil van de ministers weten of zij hier een eind aan gaan maken. "Zo nee, hoe kunt u verwachten dat de Toearegs meewerken aan VN-bemiddeling, als Nederland tegelijk steun verleent aan het Malinese leger?"

Van Dijk wil verder weten of het klopt dat de Malinese machthebbers niets zien in de bemiddeling van VN-gezant Bert Koenders tussen de regering en de Toearegs en wat dat voor het verzoeningsproces betekent.

Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp maakte donderdag bekend dat de Nederlandse troepen in Mali de afgelopen weken een eerste grote verkenningstocht hebben gemaakt, waarbij zo'n duizend kilometer is afgelegd. Ook zijn inlichtingen verzameld, wat de hoofdtaak moet worden van de Nederlanders in Mali.

Asielzoekers moeten Vluchthaven uit

De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchthaven moeten de voormalige gevangenis in Amsterdam binnen vier dagen verlaten. De gemeente hoeft de groep niet collectief op te vangen, maar de asielzoekers kunnen individueel een aanvraag indienen bij de gemeente om mogelijk alternatief onderdak te krijgen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.

De gemeente moet mogelijk meer asielzoekers individueel woonruimte aanbieden dan verwacht. Volgens de rechtbank volgt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, waaruit blijkt dat asielzoekers onder bijzondere omstandigheden moeten worden opgevangen, dat Amsterdam te strenge regels heeft gesteld voor mensen die in aanmerking kunnen komen voor opvang.

De rechter kan niet beoordelen of dat het geval is, omdat de benodigde informatie over de individuele bewoners ontbreekt en omdat een kort geding zich niet voor verder onderzoek leent.

De vluchtelingen werden een halfjaar geleden opgevangen in de Vluchthaven. Ze mochten tot 1 juni blijven, maar weigerden weg te gaan omdat ze anders op straat kwamen te staan. De gemeente moest het pand op 1 juli opleveren. Omdat dat nog niet is gebeurd, moet de gemeente elke dag een boete van vijfduizend euro betalen.

De gemeente had de bewoners van de voormalige gevangenis in de Havenstraat gedaagd om ontruiming af te dwingen. De rechter besloot een beslissing uit te stellen, omdat hij wilde weten of de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van belang was voor de uitspraak.

De rechtbank bepaalde donderdag al dat enkele tientallen asielzoekers een andere locatie, de Vluchtmarkt in Amsterdam, moeten verlaten. Ook zij kunnen zich individueel bij de gemeente melden voor een mogelijke andere verblijfplaats.

Kromowidjojo slaat EK zwemmen over

Ranomi Kromowidjojo zal volgende maand niet mee aan de Europese Kampioenschappen zwemmen in Berlijn. Ze richt zich voorlopig op de wereldkampioenschappen zwemmen in 2015 in Kazan en de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, een jaar later.

De beslissing om het EK over te slaan, komt twee weken nadat Kromowidjojo's coach Christiaan Sloof besloot te stoppen met de coaching van de tweevoudig olympisch kampioen. Na overleg met technisch directeur Joop Alberda heeft ze besloten haar focus te verleggen naar de WK korte en lange baan en de Olympische Spelen.

"Het is een turbulent jaar geweest en dat heeft me veel energie gekost. Ik wil investeren voor de komende mondiale toernooien. Daar is een diepte-investering en een intensief trainingsprogramma voor nodig. Ik vind het jammer dat ik het EK aan mij voorbij moet laten gaan. Ook voor mijn teamgenoten. Mijn droom is om naast de individuele nummers ook met de estafettemeiden goud na te jagen in Kazan en Rio de Janiero", aldus Kromowidjojo.

Technisch directeur van de zwembond Joop Alberda vult aan: "De conclusie is dat het beter is dat Ranomi niet naar de EK gaat. Ze gaat deze zomer nog met een nieuw trainingsprogramma starten en zich richten op de WK korte baan in Doha in december 2014 en de WK lange baan in Kazan 2015. Dit past beter in haar voorbereidingen op weg naar Olympisch succes in Rio in 2016. Het is goed even weer te resetten na de afgelopen periode en een hernieuwde focus te pakken."

Arctic Sunrise mogelijk naar Amsterdam gesleept

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise dat driekwart jaar aan de ketting heeft gelegen in het ijzige Russische Moermansk moet mogelijk naar Amsterdam worden gesleept. Het schip is flink beschadigd en of het zelfstandig kan varen is nog onduidelijk. Dat meldt de milieuorganisatie vrijdag.

Veel apparatuur die nodig is om veilig te navigeren en te communiceren is verdwenen of kapot, laat Greenpeace weten. Een woordvoerder vertelt dat de Arctic Sunrise een zware ijsbreker is, die dagelijks onderhoud nodig heeft. Onderhoud is door de Russische autoriteiten echter niet of onvoldoende geregeld. Ook zijn bij het enteren van het schip spullen meegenomen voor onderzoek, vertelt de zegsvrouw. "Daarbij zijn ook spullen vernield."

Of de milieuorganisatie stappen gaat ondernemen om de schade vergoed te krijgen van de Russische autoriteiten, is nog onduidelijk. "We hebben een onafhankelijk inspectieteam onderzoek laten doen, maar de totale omvang van de schade is nog onbekend. Als we stappen gaan ondernemen, moeten we dat wel weten."

Het schip moet hoe dan ook vertrekken uit Moermansk, vertelt de woordvoerder. Kapitein Daniel Rizzotti laat weten dat hij en zijn crew de komende weken de systemen aan boord weer optuigen en het schip voorbereiden voor een vertrek uit Moermansk. "Uiteindelijk is het ons doel om de ijsbreker weer helemaal zeewaardig te krijgen, zodat hij weer deel kan gaan uitmaken van onze wereldwijde milieucampagnes, en dan vooral onze missie om de Noordpool te beschermen."

De bestemming van het schip is een scheepswerf in Amsterdam. "Zodra kan worden vertrokken uit de Russische havenstad, doen we dat", aldus de milieuorganisatie.

De Arctic Sunrise werd vorig jaar door Rusland aan de ketting gelegd na een actie van de milieuorganisatie tegen het boren naar olie in de Barentszzee. Begin juni werd bekend dat Greenpeace het schip terugkrijgt.

Voor miljoenen aan harddrugs gevonden

Bij een groot drugsonderzoek zijn donderdag grote hoeveelheden chemicaliën, xtc-pillen en MDMA met een waarde van enkele miljoenen euro's aangetroffen. Vijf mannen en een vrouw zijn opgepakt. Tijdens de actie zijn veertien invallen gedaan, waarbij diverse laboratoria voor synthetische drugs zijn opgerold, meldt de politie vrijdag.

De zaak kwam in november aan het rollen na het aantreffen van een drugslaboratorium in Borculo. De invallen vonden donderdag plaats in loodsen, schuren en een aantal woningen in Midden-Nederland, Friesland en Gelderland.

De zes arrestanten worden verdacht van de productie van en handel in harddrugs. Een van hen is een 40-jarige voortvluchtige man, die in 2011 is veroordeeld tot vijf jaar cel voor soortgelijke delicten. Ook moet hij nog een boete van tien miljoen euro betalen. De man is opgepakt in Utrecht. Ook drie mannen uit Gelderland van 54, 27 en 24 en een 70-jarige man en 75-jarige vrouw uit Friesland zijn aangehouden. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Bij de actie zijn ook een boot en trailer, een busje en forse hoeveelheden contant geld in beslag genomen.

David Luiz: "We móéten het WK winnen"

Het nationale team van Brazilië staat niet alleen meer bekend om zijn geweldige aanvallers. Dat zegt verdediger David Luiz. De Goddelijke Kanaries worden dit WK bekritiseerd, omdat het vertoonde spel nogal tegenvalt.

"Ik weet wat iedereen altijd zei, namelijk dat iedere speler Pelé of Zico wilde zijn en dat er niet veel wordt nagedacht over verdedigen en tactiek. Maar het mondiale voetbal is veranderd", sprak Luiz tegen Times of India.

"Veel Brazilianen voetballen nu in Europa. Zij zijn gewend aan verschillende formaties en verschillende speelstijlen. We hebben veel kwaliteit in onze defensie. Dat betekent dat Brazilië niet meer alleen bekend is vanwege de aanvallers."

Na de moeizame zege op Chili staat het gastland vrijdagavond tegenover Colombia. "We móéten het WK winnen, het is ons leven. Iedereen in Brazilië verwacht het, dus moeten we het nu laten zien", aldus Luiz.

"Gelukkig hebben we met Luiz Felipe Scolari een bondscoach die het toernooi al eens heeft gewonnen en dat helpt enorm. Hij is fantastisch voor ons." Scolari leidde Brazilië in 2002 naar de wereldtitel in Japan en Zuid-Korea.

'PSV verkoopt Matavz aan Augsburg'

PSV heeft Tim Matavz verkocht aan FC Augsburg. De transfer is bijna rond, meldt het Eindhovens Dagblad vrijdag. Het zou gaan om een transfersom van vier miljoen euro.

De Sloveense spits speelde sinds 2011 voor PSV. Het laatste seizoen scoorde hij slechts twee keer in vijftien wedstrijden. In Duitsland wordt Matavz ploeggenoot van Paul Verhaegh. Afgelopen winter leek Matavz al te vertrekken naar Rubin Kazan. Tijdens de medische keuring in Rusland werd een knie van Matavz echter te zwak bevonden. In Nederland brak Matavz door bij FC Groningen.

VN: Zwarte Piet is racistisch

De figuur van Zwarte Piet is een uiting van racisme die bestreden moet worden via het onderwijs. De traditie is achterhaald. Dat concludeert de VN-werkgroep voor Mensen van Afrikaanse Afkomst, bleek vrijdag tijdens de presentatie van voorlopige bevindingen op een persconferentie in Den Haag.

De vijfkoppige onderzoekscommissie trok de afgelopen dagen door Nederland om te onderzoeken hoe het is gesteld met de discriminatie van mensen van Afrikaanse afkomst. In dat onderzoek is ook de rol van Zwarte Piet meegenomen.

"We zijn verrast dat veel mensen niet inzien waar het probleem ligt", zei voorzitter Mireille Fanon-Mendes-France. "We zijn ons ervan bewust dat Zwarte Piet deel uitmaakt van een lange culturele traditie, maar we zijn van mening dat er aandacht moet komen voor dit fenomeen in het onderwijs."

Een van de andere onderzoekers is Verene Shepherd, die vorig jaar stevige kritiek uitte op het fenomeen Zwarte Piet. Ze zei dat het Sinterklaasfeest neerkomt op een 'terugkeer van de slavernij'. Daarom kan het feest beter worden afgeschaft, stelde de Jamaicaanse. De uitspraken over het kinderfeest leidden tot een nationale discussie.

Tijdens de persconferentie vertelde Shepherd, sociaal historicus aan de Universiteit van West-Indië op Jamaica, dat ze 'verrast' is over het gebrek aan kennis bij de Nederlanders over het eigen slavernijverleden. "Dit gebrek aan kennis over de geschiedenis voedt racisme en intolerantie en draagt bij aan het gegeven dat mensen de gevoelens van mensen van Afrikaanse afkomst over Zwarte Piet niet begrijpen."

Shepherd benadrukt dat ze geen problemen heeft met het feest Sinterklaas. Ze noemt de relatie tussen Sinterklaas en Zwarte Piet problematisch. "Dat moet veranderen." Ze hoopt dat haar woorden ertoe bijdragen dat mensen de traditie anders gaan bezien. "Onwetendheid voedt haat, dat hebben we in het verleden gezien."

De Franse voorzitter van de werkgroep drukte de aanwezig pers op het hart dat de werkgroep een veel breder mandaat heeft dan alleen het onderzoeken van Zwarte Piet. "Racisme is een probleem door heel het koninkrijk," zei Fanon-Mendes-France, die ook aandacht vroeg voor de situatie op Curaçao. Op het gebied van racisme jegens mensen van Afrikaanse afkomst is daar helemaal veel werk aan de winkel.

De aanbevelingen worden verwerkt in een rapport dat nog dit jaar voor commentaar aan het kabinet wordt verstuurd. Naar verwachting kan het rapport begin volgend jaar worden gepresenteerd binnen de Verenigde Naties.

[Tour] Sprinter Matthews haakt af

De Australische sprinter Michael Matthews doet niet mee aan de Tour de France. De renner van de Australische formatie Orica-Greenedge kwam deze week hard ten val en is niet op tijd hersteld om zaterdag aan de start te verschijnen. De Canadees Christian Meier neemt zijn plek in, zo laat de ploeg weten.

De 23-jarige Matthews zou zijn debuut gaan maken in de Tour. Dit jaar won de Australiër een etappe in de Giro en droeg hij vier dagen de roze leiderstrui. Vorig jaar won hij al twee etappes in de Ronde van Spanje.

Door het wegvallen van Matthews maakt de 29-jarige Meier zijn debuut in de Tour de France. Eerder reed hij tweemaal de Giro en een keer de Ronde van Spanje. Zijn grootste wapenfeit is het winnen van het Canadese kampioenschap op de weg in 2008.

[Tour] De statistieken

Zaterdag gaat in Leeds de 101e Tour de France van start. Op FOK!sport blikken we daarom aan de hand van verschillende statistieken vooruit op drie weken Tour, zoals we dat al zes jaar lang doen. We beginnen dit jaar met de herkomst van de 198 renners die aan de start zullen verschijnen.

Dit jaar komen de deelnemers uit maar liefst 34 verschillende landen, waarmee het vorig jaar gevestigde record geëvenaard wordt. Niet geheel verrassend is Frankrijk hofleverancier met 44 renners. Met twintig renners staat Spanje op de tweede plek, terwijl 'wij' de derde plaats delen met Italië: Zeventien renners verdedigen de Nederlandse eer. Er zijn natuurlijk ook landen met slechts één deelnemer. Ji Cheng zal namens Giant-Shimano de geschiedenis in gaan als eerste Chinees in de Tour de France.

Ji Cheng op kop van het Giropeloton in 2013. Hij wordt de eerste Chinees in de Tour (PRO SHOTS/Citypress24)
Ji Cheng op kop van het Giropeloton in 2013. Hij wordt dit jaar de eerste Chinees in de Tour (PRO SHOTS/Citypress24)

Opvallend is dat meer dan de helft van de Fransen geleverd wordt door slechts drie ploegen. FDJ.fr en wildcardteam Bretagne hebben louter Fransen geselecteerd - ze zijn de enige ploegen die uit één nationaliteit bestaan - terwijl Europcar alleen Japanner Yukiya Arashiro als vreemde eend in de Franse bijt heeft.

De meest internationale ploeg is overigens BMC met acht nationaliteiten. De ploeg rondom Tejay van Garderen bestaat uit twee Amerikanen en verder één rijder uit Colombia, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, België en Slowakije. De zeventien Nederlanders zijn verdeeld over zes ploegen: De Nederlandse teams Belkin (7) en Giant-Shimano (5) zijn hofleverancier, maar ook bij Garmin-Sharp (2), Astana, Omega-Pharma - Quick-Step en Trek (ieder 1) rijden Nederlanders.

Met acht nationaliteiten is BMC, de ploeg rondom Tejay van Garderen, de meest internationale van deze Tour (PRO SHOTS/Dppi)
Met acht nationaliteiten is BMC, de ploeg rondom Tejay van Garderen, de meest internationale van deze Tour (PRO SHOTS/Dppi)

Zes renners hebben de Tour de France al tien of meer keer gereden: Jens Voigt, Sylvain Chavanel, Haimar Zubeldia, Jérome Pineau, Thomas Voeckler en Samuel Dumoulin. Bernhard Eisel, Michael Rogers en Matteo Tosatto zullen zich dit jaar bij die club voegen. De oude Voigt, erkend hardrijder, zal zich overigens in de top van een andere lijst nestelen. De Duitse vader van zes kinderen start aan Tour nummer zeventien en komt daarmee op gelijke hoogte met recordhouders George Hincapie en Stuart O'Grady.

Dit jaar maken 48 renners hun debuut in la Grande Boucle, met Tom-Jelte Slagter als enige Nederlander. De 151 overige renners zijn samen al 540 keer van start gegaan in de Tour. Dertig van deze renners hebben al minstens één dagzege op hun naam staan. Bij elkaar wonnen zij liefst 98 touretappes. Opvallend is dat slechts één van deze renners meer dan zeven etappes won: Mark Cavendish was zelfs 25 keer de beste. Hij staat daarmee met André Leducq gedeeld derde aller tijden, terwijl Bernard Hinault (28) en Eddy Merckx (34) nog voor de Brit staan. 

Erkend hardrijder Jens Voigt tijdens de Tour van 2013. Zoals Herbert ons jaar na jaar verteld is hij vader van zes kinderen (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Erkend hardrijder Jens Voigt tijdens de Tour van vorig jaar. Zoals Herbert ons jaar na jaar vertelt is 'Jensie' de vader van zes kinderen (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Alessandro Petacchi is de renner met de meeste dagzeges in grote rondes. De Italiaan won slechts zes keer in de Tour, maar met de Giro en Vuelta erbij haalde hij 53 overwinningen, tien meer dan Cavendish, voor wie hij tegenwoordig de sprints aantrekt. Met Alejandro Valverde, Chris Froome, Alberto Contador, Chris Horner, Vincenzo Nibali, Andy Schleck en Michele Scarponi doen er zeven renners mee die al een grote ronde hebben gewonnen, totaal twaalf keer.

De oudste renners in het peloton zijn Voigt en Horner, die allebei 42 jaar oud zijn - de Duitser is een ruime maand ouder. Ook Petacchi en Tosatto zijn de veertig al gepasseerd. Evenals vorig jaar is Danny van Poppel de jongste van het stel. Als hij zover komt zal hij tijdens de twintigste etappe zijn 21e verjaardag vieren. Opvallend is dat zijn ploeggenoot Voigt dus meer dan twee keer zo oud is.

De gemiddelde leeftijd in het peloton is 29 jaar en ongeveer 300 dagen. Trek, de ploeg van de jongste én oudste renner, is met bijna 33 jaar gemiddeld het oudste team. De jongste equipe is Garmin-Sharp: de ploeg van Sebastian Langeveld en Slagter is gemiddeld 27 jaar en ruim 260 dagen jong. 

Danny van Poppel is met zijn twintig jaar amper droog achter de oren, maar heeft al een knappe sprint in de benen (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Danny van Poppel is met zijn twintig jaar amper droog achter de oren, maar heeft al een bijzonder rappe sprint in de benen (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Voor ervaren volgers van het wielrennen en de Tour in het bijzonder zal het niet als een verrassing komen dat Samuel Dumoulin de kleinste van het stel is. Regelmatig horen we ons aller Herbert het hebben over 'de kleine Dumoulin' en dat is niet zonder reden: Met zijn 1,59 meter is de renner van Ag2r liefst acht centimeter kleiner dan nummer twee Darwin Atapuma. Met zijn 1,69 meter scoort ook onze eigen Slagter hoge, of lage, ogen in deze lijst.

Naast de kleine Dumoulin gaat het minstens net zo vaak over 'de lange Vansummeren'. De Belg is echter niet de langste van het stel, want met 1,98 meter zijn de Duitser Marcel Sieberg en de Zwitser Michael Schär, beiden erkend hardrijders, één centimeter langer dan onze Belgische vriend. 

De lange Vansummeren zal weer vaak genoemd worden, ook al is hij niet de allerlangste (PRO SHOTS/Wouter Roosenboom)
De lange Vansummeren zal weer veelvuldig genoemd worden, ook al is hij niet de allerlangste (PRO SHOTS/Wouter Roosenboom)

Met 86 kilogram is Marcel Kittel de zwaarste rijder in het peloton. De renner van Giant-Shimano zal dat gewicht de bergen op moeten slepen, maar hij kan zijn spieren als geen ander in de strijd gooien in de massasprints. Zijn locomotief Tom Veelers is met 82 kilogram eveneens een echte zwaargewicht. De Kroaat Kristijan Durasek (56 kilogram) en de één kilo zwaardere Dumoulin zijn de lichtgewichten van dit jaar.

Van alle 198 renners hebben er slechts veertien al eens het geel gedragen. Fabian Cancellara is absoluut recordhouder in het huidige startveld: De Zwitser droeg 28 dagen de leiderstrui. Om het record van Eddy Merckx af te pakken moet hij nog even doorrijden. De 111 dagen van de Belgische legende betekenen dat Cancellara zo'n vier keer de Tour van start tot finish in het geel moet rijden om het record te pakken.

Fabian 'Spartacus' Cancellara na één van zijn 28 etappes in de gele trui (PRO SHOTS/Gepa)
Fabian 'Spartacus' Cancellara na één van zijn 28 etappes in de gele trui (PRO SHOTS/Gepa)

Er zullen in Leeds drie renners aan de start verschijnen die al meer dan negenduizend wedstrijdkilometers in de benen hebben in 2014. Matteo Montaguti gaat met 9172 kilometer voorop, gevolgd door Luca Paolini en Perrig Quémeneur. Aan de andere kant hebben alleen Horner (3017) en Giovanni Visconti (3088) minder dan 3500 kilometers gemaakt. 

[WBD] Van Rijthoven strandt in kwartfinales juniorentoernooi

Het is Tim van Rijthoven niet gelukt om de halve finale te bereiken van het juniorentoernooi op Wimbledon. De 17-jarige speler uit Roosendaal verloor de partij tegen de Amerikaan Noah Rubin met twee tiebreaks. Het werd 7-6(6) en 7-6(5). 

Het was voor Van Rijthoven zijn eerste deelname aan een Grand Slam-toenooi. De nummer 57 van de wereld bij de junioren begon goed aan de wedstrijd en kwam 4-1 voor in de eerste set. Hij kon deze voorsprong niet vasthouden en het werd een tiebreak. Daarin ging het gelijk op, maar bij 7-6 benutte Rubin op eigen service zijn tweede setpunt.

In het tweede bedrijf waren er geen breaks. Van Rijthoven kreeg nog wel twee kansen om de service van zijn opponent af te snoepen, maar het lukte hem niet om Rubin te breken. Opnieuw moest een tiebreak dus de beslissing brengen en daarin was de de Amerikaan beter.

Van Rijthoven, zorgde in de vorige ronde nog voor een sensatie door van het 16-jarige supertalent Andrey Rublev te winnen. De Rus is nummer één van de wereld bij de junioren en won vorige maand het juniorentoernooi van Roland Garros.

Thiago Silva: "Huilen en emoties zijn normaal"

Thiago Silva is het niet eens met critici die beweren dat de Braziliaanse spelers minder moeten huilen. Zelf houdt hij het soms ook niet droog. Teamgenoot Neymar barstte in tranen uit nadat Brazilië tegen Chili ontsnapte aan uitschakeling en ook Thiago Silva verbergt soms zijn emoties niet.

Voetbalkenners in Brazilië vragen zich daarom af of de spelers de grote druk wel aankunnen. "Psychologisch zijn we sterk, we doen waar we van houden om te doen", reageert Silva.

"Er lag veel druk op de wedstrijd tegen Chili en we wisten dat we alles moesten geven. Als je er alles aan doet en je doet het met passie, dan is het normaal dat je emoties hebt."

Ook bij het zingen van het volkslied houden de Goddelijke Kanaries zich niet in. Menig Braziliaan staat met tranen in de ogen mee te zingen. Thiago Silva vindt het echter heel normaal dat de spelers hun emoties laten zien.

"Het belemmert me ook niet in mijn taak op het veld. Daarnaast heb ik eerder bewezen dat ik goed om kan gaan met lastige situaties." Het gastland staat vrijdagavond in de kwartfinales tegenover Colombia.

Berlusconi door falen Balotelli grootste verliezer van WK

Silvio Berlusconi is naar eigen zeggen de grootste verliezer van het WK. Als de schuldige voor zijn verlies wijst hij Mario Balotelli aan. De veelbesproken voorzitter van AC Milan was van plan om Balotelli deze zomer van de hand te doen, zo onthulde hij aan La Gazzetta dello Sport. Na de teleurstellende prestaties van de Italiaanse spits op het WK vreest Berlusconi hem niet meer kwijt te raken.

Volgens Berlusconi had hij zelfs al een akkoord bereikt met een Engelse club over een transfer van de voormalige aanvaller van Internazionale en Manchester City. De betreffende club heeft zich teruggetrokken op basis van het WK.

"Naast Italië ben ik de grote verliezer van het WK", zo liet hij de roze sportkrant optekenen. "Ik zou Balotelli voor miljoenen verkopen aan een Engelse club, maar vanwege het WK gaat dat niet meer door. En wie wil hem nu nog hebben?"

Om welke club uit de Premier League het gaat wilde Berlusconi niet zeggen. Wel gaf hij aan dat het een club uit het topsegment betrof. "Ik zou hem verkopen aan een Engelse topclub voor 35 miljoen euro." Naar verluidt had Arsenal serieuze belangstelling.

Schweinsteiger: "We moeten alert zijn"

De kwartfinale tussen Frankrijk en Duitsland van vrijdagavond is een affiche om van te likkebaarden. Bastian Schweinsteiger heeft er zin in. De ervaren middenvelder van Die Nationalelf beseft dat Duitsland in de achtste finale door het oog van de naald is gekropen, door Algerije pas in de verlenging te laten buigen.

Frankrijk, daarentegen, is een van de weinige ploegen die aan negentig minuten genoeg hadden. Het zal dan ook een hele klus worden om de Fransen te verslaan, verwacht Schweinsteiger. "Als twee voormalige wereldkampioenen elkaar ontmoeten in de achtste finale van het WK, dan weet je dat het een zware wedstrijd gaat worden", zo steekt hij van wal in The Times of India.

"Frankrijk heeft een sterk team en speelt bovendien erg goed. In de achtste finale, waar bijna ieder team een verlenging nodig had, wonnen alleen Frankrijk, Nederland en Colombia hun wedstrijd binnen negentig minuten."

Het grootste wapen aan Franse zijde is Karim Benzema. De aanvaller van Real Madrid is op dreef op het WK en heeft reeds drie doelpunten achter zijn naam. "We moeten alert zijn, want Frankrijk speelt vloeiend voetbal, met Benzema in topvorm", weet ook Schweinsteiger.

Ondanks de indrukwekkende vorm van Les Bleus zit het met het vertrouwen wel goed bij Duitsland. "We zijn een meer zelfverzekerd team dan voorheen. In het voetbal kun je niets voorspellen, maar we zullen ons best doen om overal op voorbereid te zijn."

Ruiz: "Duel met Oranje belangrijkste ooit"

Bryan Ruiz staat aan de vooravond van de wedstrijd van zijn leven. Zo noemt hij de aanstaande ontmoeting met Nederland. Costa Rica verraste vriend en vijand door als eerste te eindigen in de poule des doods, met Uruguay, Italië en Engeland als tegenstanders. Vervolgens rekenden de Centraal-Amerikanen in de achtste finale na strafschoppen af met Griekenland.

"De wedstrijd tegen Griekenland was de belangrijkste van ons leven, maar nu is dat die tegen Nederland", zo meldde Ruiz tijdens een persconferentie. "Het voelt als een finale voor ons. We hebben al een prachtig WK gespeeld, maar nu willen we meer."

Voor Ruiz is de kwartfinale extra bijzonder, aangezien hij afgelopen seizoen in Nederland zijn brood verdiende. "Nederland is een goed team waar we respect voor hebben, maar we hebben het gevoel dat we van ze kunnen winnen."

"Dat het tegen Nederland is, maakt het een beetje speciaal. Maar tegen iedere andere tegenstander was het ook speciaal geweest", aldus Ruiz, die afgelopen seizoen door Fulham op huurbasis bij PSV werd gestald.

In Eindhoven stond hij dagelijks op het trainingsveld met twee tegenstanders van zaterdagavond. "Ik heb geen contact gehad met Memphis Depay en Georginio Wijnaldum, maar op het veld zullen we elkaar begroeten en even bijpraten", zei hij daarover.

AZ-topscorer Johansson mist competitiestart

Aaron Johansson mist de start van de Eredivisie. De spits ondergaat een operatie aan zijn enkel en staat zes tot acht weken aan de kant. Dat heeft werkgever AZ vrijdag gemeld. Johansson kampte al langer met klachten aan het gewricht.

Johannsson was de afgelopen weken met de Verenigde Staten actief op het WK in Brazilië. Dinsdag sneuvelden de Amerikanen na verlenging tegen België in de achtste finale. Johannsson kreeg alleen in het eerste groepsduel tegen Ghana als invaller speeltijd.

AZ begint de competitie op 9 augustus met een uitwedstrijd bij Heracles Almelo. Johannsson was afgelopen seizoen met zeventien goals clubtopscorer van de Alkmaarders.

Trainer Nuno wil Valencia terug naar de top

Nuno Espírito Santo wil Valencia weer terugbrengen in de Spaanse top. Dat zei de Portugese trainer vrijdag bij zijn presentatie. "Ik ben ervan overtuigd dat we mooie dingen gaan bereiken." Afgelopen seizoen eindigde Valencia op de teleurstellende achtste plaats in de competitie. De vorige trainer, Juan Antonio Pizzi, moest al na een halfjaar het veld ruimen.

Door de tegenvallende prestaties is Valencia voor volgend seizoen niet geplaatst voor Europees voetbal. Nuno wil de club terugbrengen naar de Champions League. "Ik heb er vertrouwen in dat we dat gaan halen. Het is mijn verantwoordelijkheid om een team te bouwen dat elke wedstrijd kan winnen." Met zijn vorige club Rio Ave bereikte Nuno het laatste jaar twee bekerfinales.

Nuno heeft voor een jaar getekend met een optie voor nog een seizoen. Hij denkt dat het niet makkelijk zal zijn om de zesvoudig landskampioen weer kleur op de wangen terug te geven. "We moeten ervoor vechten, want alleen het heden telt in het voetbal."

Brandstofsensor in F1 verbeterd

De brandstofsensor waarover de Formule 1-teams beschikken is verbeterd. Voor de race in Groot-Brittannië heeft Gill Sensors nieuwe firmware uitgerold, zo heeft autosportfederatie FIA laten weten. Op de sensor was veel kritiek omdat deze de stroomsnelheid van de brandstof niet altijd accuraat zou meten.

FIA-directeur Charlie Whiting: "Zoals met elk nieuw systeem heb je kinderziektes en bij de eerste race hadden we ook wat problemen. Maar sindsdien is het aanzienlijk beter geworden. Hier in Silverstone introduceren we nieuwe firmware om de foutmarge, waarvan koude brandstof vermoedelijk de oorzaak was, verder te verkleinen. Hopelijk behoren die problemen met deze upgrade tot het verleden."

Whiting ging ook nog even in op Sentronics dat ook een sensor ontwikkelt voor de stroomsnelheid van de brandstof. "Of er plannen bestaan om volgend jaar een nieuwe sensor te introduceren? We weten van één bedrijf dat ze een eigen variant maken. Als het aan onze eisen voldoet kunnen we het homologeren en dan hebben de teams voortaan de keuze."

Treinverkeer rond Leiden plat door stroomstoring

Van en naar Leiden rijden vrijdagmiddag geen treinen door een stroomstoring. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een uur. De NS verwacht dat de storing rond 16.00 uur is verholpen.

Tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk rijden ook nog steeds minder treinen doordat een vrachtwagen vrijdagochtend vanaf de A4 op het spoor belandde. De NS weet nog niet wanneer het spoor daar weer wordt vrijgegeven.

Leger Irak claimt successen in strijd tegen ISIS

Het Iraakse leger heeft vrijdag successen geboekt in de strijd tegen de soennitische terreurbeweging ISIS. Met hulp van de luchtmacht is een aanval op de belangrijke olieraffinaderij in Beiji afgeslagen. Ook wist het leger een vergadering van lokale ISIS-commandanten in Qaim te treffen, aldus een woordvoerder.

Een gevechtsvliegtuig bestookte volgens het leger vrijdagochtend acht ISIS-voertuigen die optrokken naar de raffinaderij van Beiji. Tot wel dertig ISIS-strijders zouden zijn gesneuveld.

De opstandelingen hadden de aanval geopend op de regeringstroepen die Beiji verdedigen. De 'Islamitische Staat', voorheen de Islamitische Staat van Irak en de Levant, probeert de raffinaderij al weken in handen te krijgen. De raffinage-installatie in Beiji, dat ongeveer 250 kilometer ten noordwesten van Bagdad ligt, is de grootste van het land.

Een week of wat geleden leek het een kwestie van tijd voor de zwarte vlag van de terreurbeweging boven de raffinaderij zou wapperen, maar de kansen zijn gekeerd. Het garnizoen heeft sindsdien versterking gekregen.

In de grensplaats Qaim heeft een gevechtshelikopter een huis beschoten waar een vergadering van plaatselijke ISIS-commandanten plaatsvond, liet het leger weten. Er zouden meerdere ISIS-leden zijn gesneuveld. Een ambtenaar van het bestuur van de provincie Anbar, die aan Syrië grenst, bevestigde de aanval.

BBC-ster Rolf Harris ruim vijf jaar de bak in

Rolf Harris is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en negen maanden. De 84-jarige entertainer, een tv-grootheid in Groot-Brittannië, werd maandag al schuldig bevonden aan het plegen van handtastelijkheden bij vier meisjes tussen 1968 en 1986, van wie het oudste slachtoffer destijds 19 jaar was. Vrijdag hoorde hij zijn straf.

De advocaat van Harris vindt dat haar cliënt al genoeg is gestraft, wijzend op onder meer diens broze gezondheid. De rechter kende echter geen mededogen. Aanklagers omschreven Harris eerder al als een man met twee gezichten, die door zijn roem in staat was toe te geven aan zijn duistere kant.

De vergrijpen van de tv-ster kwamen aan het licht naar aanleiding van onderzoek na het schandaal rond Jimmy Savile. De in 2011 overleden BBC-presentator kon zijn handen ook niet thuishouden. Harris was tientallen jaren een vast gezicht op de Britse televisie en trad onder meer op met The Beatles. Tijdens de rechtszaak tegen hem, de afgelopen weken in Londen, kwamen nog meer vermeende slachtoffers naar voren.

Opstandelingen Egypte blazen zich per ongeluk op

Drie opstandelingen hebben zich vrijdag per ongeluk opgeblazen op een boerderij in de buurt van de Egyptische stad Fayoum. Door de explosie zeeg ook een gebouw ineen. Dat heeft een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd.

Donderdag stonden aanhangers van de Moslimbroederschap in Egypte stil bij de coup van vorig jaar tegen hun president, Mohammed Morsi. Dat ging gepaard met demonstraties en geweld. Op diverse plekken in het land werden kleine bomaanslagen gepleegd, onder andere bij politiebureaus. In een woning dichtbij Caïro ging per ongeluk een bom af. Die kostte aan twee opstandelingen het leven.

In de stad Gizeh, niet ver van de beroemde piramides, gingen Morsi-aanhangers en veiligheidstroepen met elkaar op de vuist. Daarbij vond een betoger de dood.

Gevechten in Jeruzalem om begrafenis dode tiener

De Israëlische politie is vrijdag slaags geraakt met honderden Palestijnen die in Jeruzalem de straat op waren gegaan vanwege de begrafenis van een tiener. De tiener kwam eerder deze week om het leven. Volgens Palestijnen is hij omgebracht door Israëlische extremisten.

Duizenden mensen scandeerden leuzen en zwaaiden met Palestijnse vlaggen, terwijl het lichaam, gewikkeld in een shawl, naar een moskee werd gebracht op een draagbaar. De Israëlische politie had eerder al stevige veiligheidsmaatregelen genomen in en rond Jeruzalem.

Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld raakten agenten in het oosten van Jeruzalem slaags met Palestijnse betogers. De demonstranten gooiden met stenen en de politie reageerde met schokgranaten. Ook bij Tempelberg was het onrustig en werd met stenen gegooid.

Botten Gronsveld niet van vermiste studente

De botten die vorige maand in het Limburgse Gronsveld werden gevonden zijn niet van de sinds 1993 vermiste studente Tanja Groen. Dat heeft dna-onderzoek uitgewezen, laat de politie vrijdag weten. Van wie de skeletresten dan wel zijn is nog niet duidelijk.

Een wandelaar vond twee weken geleden resten van een menselijk been in een akker. In de buurt van de plaats bij Maastricht verdween de destijds 18-jarige Groen ruim twintig jaar geleden. Meer botten werden niet gevonden op het landbouwveld.

De politie heeft de familie van Groen op de hoogte gebracht van de uitslag van het onderzoek. Het Nederlands Forensisch Instituut gaat nu uitzoeken hoe oud de botten zijn, of ze afkomstig zijn van een man of een vrouw en hoe oud diegene was toen hij overleed.

Battlefield 4: Dragon's Teeth komt 15 juli

In een poging reclame te maken voor hun Battlefield 4 Premium-aanbieding, heeft Origin de releasedatum verklapt van Battlefield 4: Dragon’s Teeth. De dlc is 15 juli beschikbaar voor Premiumleden en 29 juli voor Jan en alleman. En wat Origin eigenlijk wilde zeggen: Premium is nu 20% goedkoper.

Battlefield 4: Dragon’s Teeth speelt zich af in Azië. Er zitten onder andere vier multiplayermaps in, een R.A.W.R. (een op afstand bestuurbaar pantservoertuig) en een kogelschild. Je kunt een drijvend restaurant opleuken met kogels of meteen een heel meer droogleggen.
Dragon’s Teeth is de vierde dlc voor Battlefield 4. De vijfde heet Final Stand.

Bij aanschaf van het Premiumlidmaatschap krijg je de drie al uitgebrachte dlc meteen. De laatste twee ontvang je twee weken eerder dan de goegemeente. Premium is nu €39,99 in plaats van €49,99. Let op: het spel zelf zit hier niet bij. Het hele pakket met spel kost bij Origin €76,48.

twitter

Battlefield 4 Dragon’s Teeth

Battlefield 4 Dragon’s Teeth hoes

Baas neukt 35 vrouwen tegelijk

De Saoedische islampolitie heeft een ultieme eindbaas opgepakt. De beste man heeft namelijk een relatie gehad met maar liefst 35 vrouwen tegelijk.

De Syriër werd door de religieuze politie op heterdaad betrapt toen hij een vrouwtje wilde oppikken bij een kroeg. Hierop werd hij direct in de boeien geslagen.

Volgens de vrouw leerde zij de de geile kerel kennen via social media, waar hij zich voordeed als een Arabier die wilde trouwen. Volgens haar heeft hij haar er ingeluisd en troggelde hij haar geld af.

Volgens onderzoek bleek de beste man er nog 34 vrouwen op na te houden. Sommige van hen zeggen door hem te zijn betoverd.

Duitse inlichtingenman verdacht van dubbelspel

Een medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND is opgepakt op verdenking van spionage voor de Verenigde Staten. De 31-jarige man zou de VS informatie hebben doorgespeeld over het Duitse onderzoek naar de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, meldt het Duitse persbureau dpa.

De verdachte is woensdag aangehouden. Hij werkte volgens dpa voor de Bundesnachrichtendienst, de buitenlandse veiligheidsdienst van Duitsland. De NSA-onderzoekscommissie van de Bondsdag is op de hoogte gebracht, liet de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel vrijdag weten.

Bondskanselier Angela Merkel is donderdag op de hoogte gebracht van de arrestatie. Of ze de zaak heeft aangesneden tijdens het telefoongesprek dat ze donderdag voerde met de Amerikaanse president Barack Obama wilde haar woordvoerder niet zeggen.

FDP-kopstuk Wolfgang Kubicki acht het onvermijdelijk dat de spionageaffaire koppen doet rollen, schrijft opinieblad Der Spiegel. Als de verdenking gegrond blijkt moet dat niet alleen voor de leiding van de BND, maar ook voor de staf van de bondskanselier gevolgen hebben, zei de tweede man van de Duitse liberalen vrijdag. De BND ressorteert onder de bondskanselier.

Taakstraf voor man Barbie

De man van Barbie heeft vrijdag een taakstraf van zestig uur opgelegd gekregen. Michael van der Plas, zoals de realityster heet, krijgt de straf voor zijn aandeel in het afleveren van zeventien kilo wietresten.

Het Openbaar Ministerie had tien maanden celstraf geëist voor wapenbezit en wiet- en harddrugshandel. De rechters achten alleen wiethandel bewezen. Van handel in harddrugs en het vervoeren van een automatisch vuurwapen is Van der Plas vrijgesproken.

De politie viel vorig jaar na een anonieme tip de bar van het stel in Scheveningen binnen. Van der Plas werd aangehouden op verdenking van het aanschaffen van een automatisch vuurwapen en handel in verdovende middelen. Hij zat toen drie dagen vast.

Volgens de rechtbank roept de bewering van Van der Plas dat hij niet wist dat er een wapen in zijn auto lag vragen op. Toch kon niet worden bewezen dat hij ervan op de hoogte was. Ook stelt de rechtbank 'ernstig te vermoeden' dat Van der Plas en zijn medeverdachten begin 2012 handelden in harddrugs. "Maar de rechtbank kan niet met zekerheid vaststellen dat het echt om harddrugs ging, vooral omdat er geen handel is onderschept."

De twee zijn bekend van hun realityseries op RTL 5. De recentste reeks heet Samantha & Michael: Doe Effe Paranormaal. Of de veroordeling gevolgen heeft voor de serie kon een woordvoerder van de zender vrijdagmiddag nog niet zeggen.

Festival Dancefloat op de valreep opgedoekt

Het festival Dancefloat in Rotterdam gaat niet door. Het dansfestijn zou zaterdag voor de eerste keer worden gehouden aan de Parkkade, maar de organisatie laat op haar website weten dat de kaartverkoop tegenvalt en het onverantwoord is het evenement door te laten gaan. Dancefloat B.V. vraagt volgende week faillissement aan.

Het is nog niet duidelijk of danceliefhebbers die al kaartjes hebben gekocht voor het festival hun geld terugkrijgen. Een curator handelt de zaak af. Het dancefestival zou plaatsvinden op twee boten en aan de kade. Artiesten als René Amesz, The Opposites en dj Chuckie zouden optreden.

Valdes vecht terug tegen AS Monaco

Victor Valdes legt zich niet zomaar neer bij het afketsen van zijn overstap naar AS Monaco. De Spaanse keeper wordt door de Monegasken niet fit geacht en kwam woensdag niet door de medische keuring. "We hebben een contract voor vier jaar getekend en gaan kijken wat dat waard is", vertelt zaakwaarnemer Gines Carvajal vrijdag in de Spaanse krant Marca.

De 32-jarige goalie stond al lange tijd op het wensenlijstje van Monaco. Het kamp Valdes heeft daarom weinig begrip voor de beslissing van Monaco. "Het herstel van Victor verliep precies binnen de door de artsen gestelde termijn", vertelt Carvajal. Valdes scheurde in maart de voorste kruisband van zijn rechterknie af.

Valdes kondigde in januari aan te vertrekken bij FC Barcelona. Hij speelt al sinds zijn jeugd bij de Spaanse club en grossierde in prijzen. Valdes werd onder meer zes keer landskampioen en won driemaal de Champions League.

Anderhalf jaar cel voor NotW-hoofdredacteur Coulson

Voormalig hoofdredacteur Andy Coulson van de Britse schandaalkrant News of the World is vrijdag anderhalf jaar gevangenisstraf opgelegd. Coulson werd vorige week veroordeeld voor samenzwering met als doel het onderscheppen van communicatie.

Drie andere oud-journalisten en privédetective Glenn Mulcaire kregen lagere straffen. Een andere ex-hoofdredacteur, Rebekah Brooks, werd vorige week met vier medeverdachten vrijgesproken. Verslaggevers van de boulevardkrant luisterden jarenlang de telefoons van beroemdheden, politici en de nabestaanden van slachtoffers van misdaden af. Volgens de Britse politie zijn in totaal duizenden mensen afgeluisterd.

De verdachten hielden in de rechtszaal vol dat zij niet wisten dat het afluisteren van telefoons strafbaar was. De rechter oordeelde echter dat ze wel degelijk beseften dat ze 'moreel verkeerd' handelden.

Bij de bekendmaking van de strafmaat vrijdag zei rechter John Saunders zich te kunnen voorstellen dat 'er mensen in woede zullen ontsteken' omdat de straffen te laag zouden zijn uitgevallen. Maar hij wees erop dat op afluisteren nu eenmaal een maximumstraf van twee jaar cel staat - hoeveel slachtoffers de dader ook heeft gemaakt. Dat Coulson niet de maximale twee jaar achter de tralies verdwijnt dankt hij volgens de rechter aan de 'goede inborst' die hij aan de dag heeft gelegd door anderen bij te staan en aan de buitengewoon lange duur van de strafzaak.

Coulson, die nog moet terechtstaan voor omkoping van politieagenten, werkte na zijn hoofdredacteurschap als woordvoerder van premier David Cameron. Hij en Brooks staan voor veel Britten symbool voor de bedenkelijk nauwe banden tussen het media-imperium van krantenmagnaat Rupert Murdoch, waarvan het inmiddels opgedoekte News of the World deel uitmaakte, en de Britse politiek.

Räikkönen denkt aan stoppen eind 2015

Kimi Räikkönen denkt er sterk over na om eind 2015 de Formule 1 weer te gaan verlaten. De 34-jarige Fin staat momenteel onder contract bij Ferrari en zal dat uit gaan dienen. Daarna overstappen naar een ander team ziet The Iceman niet zitten.

Räikkönen is bezig aan zijn tweede periode in de Formule 1. De Fin kwam in 2001 de sport binnen bij Sauber en verdiende na een goed seizoen een contract bij McLaren. In 2007 stapte hij over naar Ferrari waarmee hij direct de wereldtitel pakte. Eind 2009 werd de coureur door de Italianen ontslagen, waarna hij zich richtte op rally's en de NASCAR.

The Iceman keerde in 2012 terug in de Formule 1 en kende twee goede seizoenen bij Lotus. Dit jaar racet Räikkönen weer voor Ferrari, maar kan vooralsnog weinig potten breken. Ook volgend jaar rijdt hij voor de rode brigade uit Maranello. "Als mijn contract afloopt, stop ik er waarschijnlijk mee."

Räikkönen denkt na zijn F1-carrière aan rallycross of de 24 uur van Le Mans, maar ook weer het rallyrijden. "Het kan geen kwaad om van alles uit te proberen. Het kan alleen maar helpen. Maar de teams zijn bang dat we geblesseerd raken. Daarom kon ik in het verleden bij Ferrari geen rally's rijden. Het zou leuk zijn als dat wel zou kunnen, zowel voor de coureurs als de fans. Dat heeft echter geen invloed op mijn beslissing om wel of niet in de Formule 1 te blijven."

PVV: Zwarte Piet is zwart!

Tijdens de Statenvergadering in Limburg dient de PVV vrijdag een motie in over Zwarte Piet. De motie is kort maar krachtig: "Provinciale Staten stellen vast dat Zwarte Piet gewoon zwart is."

Fractievoorzitter Michael Heemels wil niet dat de traditie van Zwarte Piet verloren gaat voor toekomstige generaties. Dat er überhaupt over de vrolijke knecht van Sinterklaas gediscussieerd wordt, vindt hij 'onbegrijpelijk'.  "Een aantal multicul-extremisten proberen dit oer-Nederlandse kinderfeest om zeep te helpen. Sinterklaas komt al decennialang met zijn Pieten naar ons land en maken deel uit van de vaderlandse cultuur."

De PVV hoopt met de motie te bereiken dat de Limburgse politiek zich pal achter Zwarte Piet schaart, meldt omroep L1.

Vriendin Peter Jan Rens moet onder het mes

De vriendin van Peter Jan Rens wordt geteisterd door galstenen. Virginia, die vorige maand nog een dochter op de wereld zette, moet onder het mes. Dat laat de 63-jarige presentator vrijdag weten.

"Virginia werd vannacht wakker van de pijn", schrijft Rens op Facebook over zijn 42 jaar jongere vriendin. "Wat blijkt: dat ze galstenen heeft. Dus die wordt weer geopereerd. hopelijk is daarna de ellende voorbij." De dochter van het koppel kwam 11 juni ter wereld via een keizersnede.

Virginia maakt het inmiddels een stuk beter. "Gaat lekker nu", schrijft ze op Facebook. "Ben slap van de morfine." Volgende week gaat ze onder het mes.

Moeder steekt lerares dood voor ogen kinderen

De moeder van een leerling van een Franse kleuterschool heeft vrijdag een leerkracht voor de ogen van haar klas doodgestoken. Dat heeft de Franse politie gezegd. Het was de laatste schooldag van het jaar.

De Franse president François Hollande sprak van een 'afschuwelijk drama' en heeft zijn minister van onderwijs naar de school in Albi, in het zuiden van Frankrijk, gestuurd. De politie van Albi zei dat de moeder de 34-jarige lerares in de ochtenduren aanviel.

Vrachtwagen van spoor langs A4 getakeld

De vrachtwagen die vrijdagochtend na een aanrijding op de A4 op het spoor langs de snelweg belandde, is daar rond 12.30 uur vanaf getakeld.

De weg is sinds het ongeluk vrijwel volledig afgesloten. Alleen de vluchtstrook is open. Vanwege files wordt het verkeer echter geadviseerd om te rijden via de A9 of de A2. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg rond 15.00 uur weer volledig is geopend.

Treinverkeer is inmiddels 'mondjesmaat' weer mogelijk, meldt ProRail. Er zijn twee sporen vrijgegeven. Door het incident is verstoring ontstaan op het traject Schiphol - Amsterdam Sloterdijk.

Het ongeluk gebeurde rond 06.30 uur, toen de vrachtwagen in botsing kwam met een personenauto.

FOK!ker zet gejatte auto te koop

Het is vrijdagmiddag, bijna vakantie en zinderend heet. En daar worden wij allemaal best een beetje melig van, zo blijkt vandaag op het FOK!forum. In V&A biedt een user namelijk een Golf GTI aan, die onlangs van een kennis van een andere FOK!ker werd gestolen.

Vanochtend opende ZakcentNL in het KLB-forum een topic over de Golf GTI van vrienden, die vorige week in Leidschendam werd gejat. Dit leidde al snel tot hilarische gekkigheid. De auto werd al snel 'een lelijke tokkiebak' genoemd, en er werd zelfs geopperd dat de twee kinderzitjes in de auto meer waard zijn dan de auto zelf.

De meligheid werd compleet toen user spijkerbroek een topic opende in het V&A-forum. Hierin biedt de FOK!ker exact dezelfde Golf GTI aan als in het andere topic werd beschreven. Compleet met foto's. Voor de vraagprijs hoef je het niet te laten, want die bedraagt slechts honderd euro.

Feyenoord verhuurt Lamprou aan Willem II

Kostas Lamprou verdedigt komend seizoen het doel van Willem II. De Tilburgse club en Feyenoord hebben dat bevestigd. 

"Vanwege de grote concurrentie bij Feyenoord, is er voor Kostas dit seizoen weinig uitzicht op speeltijd bij Feyenoord. Toch is het juist op zijn leeftijd heel belangrijk om veel speelminuten te maken en die kans krijgt hij bij Willem II", zegt technisch directeur Martin van Geel op de officiële website van Feyenoord.

Lamprou, die op zijn veertiende vanuit Griekenland naar Nederland kwam, werd eerder al eens verhuurd aan Excelsior. De 22-jarige doelman keepte twaalf duels in het seizoen 2012/13. Vorig seizoen kwam hij echter niet verder dan twee optredens.

De sluitpost is daarom blij dat hij een kans krijgt bij promovendus Willem II. "Ik heb een goed gevoel overgehouden aan de gesprekken die we hebben gevoerd. Ik hoop dat we er een mooi seizoen van kunnen maken en ik mezelf kan laten zien en verder kan ontwikkelen."

Bij Willem II zal Lamprou de concurrentiestrijd aangaan met David Meul en Mattijs Branderhorst. De Tricolores beginnen het seizoen in de Eredivisie op 10 augustus met een thuiswedstrijd tegen PSV.

Kroos ontkent akkoord met Real Madrid

Toni Kroos wil pas na het WK in Brazilië een beslissing nemen over zijn toekomst. De Duitser wordt gelinkt aan Real Madrid. Kroos heeft bij Bayern München een contract tot en met komend seizoen. Hij zou al akkoord zijn met Real Madrid, maar dat ontkent hij.

"Ik heb al meerdere keren gezegd dat ik tijdens het WK geen beslissing neem over mijn toekomst", zei de middenvelder volgens Sky Sports. "Ik kan niet op iedere artikel in de media reageren. Maar als het WK voorbij is, zal ik iets besluiten en dan wordt er wel wat bekendgemaakt. Tijdens het toernooi niet. Ik onderteken niets zolang ik bij de Duitse ploeg ben."

Toni Kroos maakt sinds 2007 deel uit van de eerste selectie van Bayern. De 24-jarige speler werd vanaf januari 2009 voor anderhalf jaar verhuurd aan Bayer Leverkusen, en daarna brak hij echt door bij de Rekordmeister. Hij speelde voor Bayern inmiddels 176 officiële duels.

Afgelopen seizoen wa Kroos goed voor vier doelpunten in 51 officiële wedstrijden. De middenvelder heeft nu 48 interlands (vijf doelpunten) voor Duitsland achter zijn naam staan.

Zanger r&b-groep Hi-Five verdacht van moord

De Amerikaanse zanger Russell Neal is gearresteerd op verdenking van moord. Het 40-jarige ex-lid van de jaren negentig r&b-groep Hi-Five werd donderdag in de boeien geslagen nadat zijn vrouw dood werd gevonden in hun appartement in Houston, meldt de lokale omroep KHOU.

Neal gaf zichzelf aan bij de politie. Hij liep een politiebureau binnen en vertelde dat zijn 24-jarige echtgenote levenloos in hun appartement lag. Dat verhaal bleek te kloppen. Catherine Martinez was meerdere keren gestoken. Neal wilde alleen kwijt dat hij een woordenwisseling had met zijn vrouw.

De zanger maakte begin jaren negentig deel uit van Hi-Five, dat hits scoorde met I Like the Way (The Kissing Game) en She's Playing Hard to Get. De groep werkte samen met onder anderen R. Kelly en Blackstreet- en Micheal Jackson-producent Teddy Riley.

Vijf mensen in Hongarije mogelijk besmet met miltvuur

Vijf mensen zijn in Hongarije opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze mogelijk vlees hebben gegeten dat besmet is met antrax. Dat hebben de Hongaarse gezondheidsautoriteiten vrijdag gezegd.

Sporen van de dodelijk bacterie werden aangetroffen in vlees van twee illegaal geslachte runderen dat niet op de juiste wijze was ingevroren. Een deel van het vlees is geleverd aan een bedrijf dat hotels en restaurants uitbaat. De keuken van dit bedrijf is gesloten.

De autoriteiten hebben mensen die mogelijk het besmette vlees hebben gegeten gevraagd om zo snel mogelijk langs een arts te gaan. Als een besmetting met antrax op tijd wordt opgemerkt, kan met antibiotica de infectie nog worden genezen. Volgens deskundigen is er geen direct risico op verspreiding van de infectieziekte.

Twee mannen opgepakt voor dood kickbokser

Twee mannen zijn vrijdagochtend opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van de 26-jarige kickbokser Volkan D. in juli vorig jaar in Veghel. Dat meldt de politie. In september werd in de zaak al een 20-jarige man uit Den Bosch aangehouden. Hij zit nog vast.

Het slachtoffer werd net als zijn oudere broer Ali verdacht van geweldpleging bij een kickboksgala in Zijtaart vorig jaar. Een vechtpartij mondde daar uit in een schietpartij, waarbij de 37-jarige kickbokspromotor Youssef Sabbahi omkwam. Diens broer raakte gewond.

De aanleiding zou een vete zijn tussen een groep Marokkanen en een groep Turken in de Brabantse plaats. De schutter op het kickboksgala kreeg eerder zestien jaar cel opgelegd. Het beroep in deze zaak loopt nog. De nabestaanden zouden altijd het vermoeden hebben gehouden dat de schutter in opdracht van D. handelde, meldde Omroep Brabant eerder.

D. werd in juli vorig jaar dood in zijn auto voor zijn woning aan de Scheifelaar in Veghel aangetroffen. Hij was doodgeschoten. De twee mannen die vrijdag zijn aangehouden, zijn een 43-jarige man uit Veghel en een 32-jarige man uit Vught.

'VVD naait fietsenboeren'

Het besluit om de gunstige fiscale regeling voor de 'fiets van de zaak' te schrappen draait veel fietsenwinkels de nek om. De beslissing is bovendien volstrekt in tegenspraak met het voornemen om meer mensen aan het bewegen te krijgen. Daarover beklagen de Fietsersbond en de brancheorganisaties voor fietsenwinkels zich vrijdag.

Tot voor kort was twintig procent van de fietsverkoop gebaseerd op de gunstige fiscale regeling, stelt Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt in een verklaring. Samen met de RAI en de Fietsersbond roept hij de Tweede Kamer dan ook op de plannen van staatssecretaris van Financiën Wiebes (VVD) te wijzigen.

Het voornemen van Wiebes is volgens de drie volstrekt in tegenspraak met de afspraak die is gemaakt met het ministerie van Infrastructuur en Milieu om het fietsverkeer van en naar werk binnen vijf jaar met vijf procent te laten stijgen. Naast het verminderen van files heeft dat volgens Hugo van der Steenhoven nog meer gunstige effecten. "Mensen die hun oude fiets inruilen voor een goede fiets, merken hoe lekker en snel het fietsen is en gebruiken hem ook voor andere doeleinden."

Wiebes wil de werkkostenregeling, waar de fietsen van de zaak onder vallen, versimpelen. Hierdoor kunnen alleen nog laptops, tablets, telefoons en gereedschap worden verstrekt door werkgevers, concluderen de drie organisaties.

Betalen voor EA-demo's

Een demo is een voorproefje van een game. Je kunt gratis een klein gedeelte van het spel spelen, om zo te ontdekken of het leuk genoeg is om te kopen. EA vraagt nu geld op de Xbox One voor demo’s van FIFA 14 en EA Sports UFC. Foutje of toch niet?

Volgens een vertegenwoordiger van Electronic Arts in Australië is het een systeemfout en is dit binnen 24 uur hersteld. Electronic Arts heeft verder geen reactie gegeven. Opmerkelijk, want het probleem komt in meerdere landen voor. Het is gezien in Australië, de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië. De fout is in de VS alweer hersteld.

Onbekend is, of er mensen zijn die betaald hebben voor deze demo’s. Ook is het een raadsel of de fout bij EA ligt of bij Microsoft. Uiteraard zijn er samenzweringstheorieën die zeggen dat dit een voorproefje is en dat wij voortaan moeten betalen voor demo’s.

ea demo

ea demo

ea demo

Weekers niet in onderzoekscommissie Aruba

Oud-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers krijgt geen rol in de commissie die de begroting van Aruba onder de loep gaat nemen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door 'mensen die vaker dit soort onderzoeken' doen, zei minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

Plasterk wilde niet zeggen waarom Weekers gepasseerd is. "Uiteindelijk in gesprek met de regering van Aruba besloten om deze taak te beleggen bij mensen afkomstig uit het secretariaat van organisaties die dat soort werk vaker doen," zei Plasterk. Hij verwees onder meer naar het College Financieel Toezicht. Weekers zelfs bevestigde donderdag in NRC Handelsblad dat hij benaderd was voor de functie.

Plasterk en premier Mark Rutte (VVD) maakten donderdag bekend dat een commissie de begroting van Aruba gaat onderzoeken op mogelijke risico's. Aruba kampt met financiële problemen en hoopt permanent financieel toezicht van Nederland af te wenden. Binnen twee weken moet een voorlopig onderzoeksrapport worden gepresenteerd.

Frans Weekers trad begin dit jaar af na aanhoudende problemen bij de belastingdienst. VVD'er Eric Wiebes is inmiddels belast met dit taaie dossier.

Raad adviseert voorlopig behoud vaste boekenprijs

De Raad voor Cultuur adviseert minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) de wet op de vaste boekenprijs nog vier jaar te handhaven. De raad ziet een groot cultureel en maatschappelijk belang voor de brede beschikbaarheid van boeken. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport. De raad erkent wel dat de effectiviteit van de vaste prijs niet is bewezen en stelt daarom wel een aantal voorwaarden op.

Door de vaste boekenprijs kan niet worden gestunt met boeken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) hield vorige maand in een opiniestuk een pleidooi voor afschaffing van de vaste boekenprijs. Dat zou de 'culturele prestaties van de boekenmarkt' ten goede komen. Volgens de raad is het afschaffen van de wet op korte termijn echter onverantwoord.

De wet zorgt volgens het adviesorgaan voor een 'vorm van inkomstenzekerheid' voor de boekensector. Die is nodig voor vernieuwing in het boekenvak, omdat lezen 'minder belangstelling geniet'. De raad is kritisch over de digitalisering van de boekensector, die 'moeilijk gerekend kan worden tot de meest innovatieve'. Op dit terrein is een rol weggelegd voor het Nederlands Letterenfonds, dat zich volgens de raad kan ontwikkelen tot een expertisecentrum voor digitalisering.

De raad adviseert de vaste boekenprijs voor wetenschappelijke boeken af te schaffen en de wet minder vrijblijvend uit te voeren. De boekensector moet meer openheid geven over financiën en culturele ambities. "Duidelijk moet worden hoe en hoeveel van de inkomsten in het perspectief van de interne kruissubsidie precies worden aangewend ten behoeve van de cultuurpolitieke doelen die de overheid met de wet nastreeft", schrijft de raad.

De vaste boekenprijs werd tien jaar geleden ingevoerd en houdt in dat de uitgever de prijs van een boek bepaalt. Daar mag een boekhandel, supermarkt of internetwinkel niet van afwijken. De wet wordt iedere vijf jaar geëvalueerd op effectiviteit. Bussemaker neemt na de zomer een definitief besluit.

Huis beschoten in Etten-Leur

Een onbekende man heeft donderdagavond een huis in Etten-Leur beschoten. Niemand raakte gewond. De politie is op zoek naar de schutter.

De schietpartij vond plaats in de Brederolaan in de Brabantse plaats. Buurtbewoners hoorden rond 22.00 uur harde knallen en dachten eerst dat het om vuurwerk ging. Later zagen ze echter een gewapende man in de straat lopen.

De schutter ging er in een auto vandoor. Het is niet duidelijk waarom hij het huis onder vuur nam.

Motörhead-fan loopt hersenletsel op door headbangen

Een fan van heavymetalband Motörhead heeft hersenletsel opgelopen na veelvuldig headbangen. Dat zeggen Duitse dokters, die de man behandelden. Volgens hen hoeven andere headbangers zich geen zorgen te maken omdat het risico op letsel in het algemeen erg klein is.

De 50-jarige man klopte begin dit jaar aan bij dokters in Hannover omdat hij last had van steeds erger wordende hoofdpijn. De patiënt had geen verleden met hoofdwonden of drugsproblemen, maar vertelde wel dat hij regelmatig woest met zijn hoofd schudde bij concerten. Het laatste optreden dat hij had bijgewoond was dat van Motörhead.

Na een scan ontdekten artsen een bloeding in de hersenen van de man, waarna een gaatje werd geboord om het bloed te kunnen wegvoeren. De hoofdpijnen van het slachtoffer verdwenen spoedig. Mogelijk was de man extra gevoelig voor een bloeding wegens een kleine cyste.

"Wij zijn niet tegen headbangen", zegt Ariyan Pirayesh Islamian, een van de dokters die de man behandelden. "Het risico op een verwonding is erg laag. Maar ik denk dat dit niet was gebeurd als de patiënt naar een klassiek concert was gegaan."

Uitslag eerste vrije training Groot-Brittannië

Nico Rosberg heeft tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië de snelste tijd op de klokken gezet. De Duitser was ruim zeven tienden sneller dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton. De derde tijd werd gereden door Fernando Alonso, gevolgd door Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen.

Tijdens deze training kwamen er maar liefst twee Nederlanders in actie: Giedo van der Garde reed in de Sauber de vijftiende tijd en Robin Frijns kwam met zijn Caterham niet verder dan de twintigste tijd. Ook was er voor het eerst in 22 jaar weer een vrouw actief tijdens een Grand Prix-weekend: Susie Wolff kwam in actie voor het team van Williams. Helaas voor haar was het na vier ronden al voorbij door een probleem met de oliedruk.

Ook Williams-teamgenoot Felipe Massa kende geen succesvolle training: hij verloor de controle over zijn bolide en eindigde hard in de bandenstapels. De sessie werd lange tijd onderbroken, maar de Braziliaan kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:35.424   25
2 L. Hamilton Mercedes 1:36.155 +0:00.731 22
3 F. Alonso Ferrari 1:36.263 +0:00.839 23
4 D. Ricciardo Red Bull 1:36.623 +0:01.199 21
5 K. Räikkönen Ferrari 1:36.703 +0:01.279 23
6 S. Vettel Red Bull 1:36.921 +0:01.497 20
7 J. Button McLaren 1:36.963 +0:01.539 25
8 D. Kwjat Toro Rosso 1:37.175 +0:01.751 29
9 J. Vergne Toro Rosso 1:37.227 +0:01.803 25
10 K. Magnussen McLaren 1:37.231 +0:01.807 30
11 S. Perez Force India 1:37.720 +0:02.296 22
12 R. Grosjean Lotus 1:37.910 +0:02.486 21
13 E. Gutierrez Sauber 1:38.056 +0:02.632 18
14 D. Juncadella Force India 1:38.083 +0:02.659 23
15 G. van der Garde Sauber 1:38.328 +0:02.904 19
16 J. Bianchi Marussia 1:38.917 +0:03.493 12
17 F. Massa Williams 1:39.461 +0:04.037 7
18 M. Chilton Marussia 1:39.814 +0:04.390 24
19 M. Ericsson Caterham 1:40.597 +0:05.173 19
20 R. Frijns Caterham 1:42.261 +0:06.837 11
21 S. Wolff Williams 1:44.212 +0:08.788 4
22 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 2

Poetin wil betere betrekkingen met VS

De Russische president Vladimir Poetin wil de banden met de Verenigde Staten aanhalen. Dat heeft hij geschreven in een verklaring gericht aan de Amerikaanse president Barack Obama ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag.

In de verklaring, die op de website van het Kremlin werd geplaatst, schrijft Poetin dat hij 'ongeacht onze verschillen en onenigheid' hoopt dat Rusland en de VS 'met succes betrekkingen kunnen aanknopen op pragmatische en gelijke gronden'.

De betrekkingen tussen Moskou en Washington zijn onder druk komen te staan als gevolg van de crisis in Oekraïne. Rusland annexeerde in maart het schiereiland de Krim en de aanhoudende onrust in het oosten van Oekraïne heeft al aan vierhonderd mensen het leven gekost. De VS hebben Rusland al sancties opgelegd en hebben gedreigd met meer strafmaatregelen.

HSV legt Lasogga definitief vast

Hamburger SV heeft Pierre-Michel Lasogga voor vijf jaar vastgelegd. De spits, die het afgelopen seizoen al werd gehuurd, komt over van Hertha BSC. De 22-jarige Duitser scoorde dertien keer in twintig wedstrijden voor HSV. De club doet geen uitspraken over wat er betaald is voor de speler.

Lasogga was vorig jaar erg belangrijk voor HSV in de strijd tegen degradatie. Uit een voorzet van Rafael van der Vaart scoorde Lasogga in de tweede wedstrijd van de nacompetitie waardoor HSV zich handhaafde in de Bundesliga.

Gasten Zomergasten bekend

Freek de Jonge en Saskia Noort schuiven dit jaar aan in Zomergasten. Naast de cabaretier en de schrijfster behoren regisseur Jim Taihuttu, dirigent Reinbert de Leeuw, wetenschapsjournalist Ionica Smeets en schrijver David Van Reybrouck tot de genodigden, heeft de VPRO vrijdag laten weten.

De 69-jarige De Jonge presenteerde het programma ook eens. Hij deed dat één seizoen, in de zomer van 1996. Alleen Adriaan van Dis was ook zowel als presentator als gast.

De 47-jarige Noort schreef bestsellers als De Eetclub en Terug naar de Kust. Taihuttu tekende voor de regie van de films Rabat en Wolf. Voor laatstgenoemde film werd hij onderscheiden met een Goude Kalf. Hij is bovendien actief als dj. De 32-jarige Taihuttu maakt deel uit van het collectief Yellow Claw, onder zijn artiestennaam Jim Aasgier.

Reinbert de Leeuw is een Nederlandse dirigent en pianist. De 75-jarige Amsterdammer is bekend van ensembles als het Rondom Kwartet en het Schönberg Ensemble dat hij met studenten van het conservatorium in Den Haag oprichtte. Zijn 75-jarige verjaardag werd vorig jaar in Den Haag en Amsterdam gevierd met een driedaags festival.

De 34-jarige Smeets vormt samen met Jeanine Daems de wiskundemeisjes. De twee leerden elkaar kennen als promovendi wiskunde aan de Universiteit Leiden. Ze schrijven columns voor de Volkskrant en houden een blog bij over wiskundeweetjes.

Schrijver en archeoloog David Van Reybrouck promoveerde in 2000 in Leiden. Een jaar later schreef hij het boek De Plaag, Het Stille Knagen van Schrijvers, Termieten en Zuid-Afrika, waarvoor hij werd genomineerd voor de Gouden Uil Literatuurprijs. De 42-jarige Vlaming kreeg in Nederland grote bekendheid door zijn omvangrijke boek Congo uit 2010, waarmee hij de AKO Literatuurprijs en de Libris Geschiedenis Prijs won.

Zomergasten is van 20 juli tot en met 24 augustus op de buis. De Jonge bijt het spits af. De presentatie is dit seizoen, net als vorig jaar, in handen van Wilfried de Jong.

Wereldkampioen Rui Costa verlengt bij Lampre

Wielrenner Rui Costa blijft langer verbonden aan Lampre. De Portugese wereldkampioen heeft voor twee jaar bijgetekend, waardoor hij nu tot eind 2016 vastligt. Dat heeft de Italiaanse wielerformatie vrijdag gemeld. Rui Costa is bezig aan zijn eerste seizoen bij Lampre. Daarvoor reed hij bij Movistar en voorloper Caisse d'Epargne.

Costa maakte twee weken geleden een einde aan 'de vloek van de regenboogtrui' door toch iets te winnen. Costa pakte een ritzege in de Ronde van Zwitserland en wist het eindklassement te winnen. Het waren zijn eerste overwinningen van het seizoen. Costa staat momenteel derde op de wereldranglijst van de UCI.

De Portugees gaat zaterdag voor het eerst als kopman in een grote ronde van start. Bij Movistar moest hij Alejandro Valverde en later ook Nairo Quintana voor zich dulden.

Europese bankenwaakhond raadt bitcoin voorlopig af

Banken in Europa zouden het gebruik van virtuele valuta als bitcoins niet moeten faciliteren zolang er geen goede regels zijn. Dat adviseert de Europese Bankenautoriteit (EBA) vrijdag.

De nationale toezichthouders moeten volgens de EBA voorlopig banken en andere betalingsinstellingen ervan weerhouden om de virtuele munten te kopen, bewaren of verkopen. De EBA adviseert de leiders van de Europese Unie tegelijkertijd snel te komen met 'stevige' richtlijnen om virtuele valuta te reguleren.

Langer overlast op weg en spoor door ongeluk A4

De overlast op het spoor tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk en op de A4 en omliggende wegen duurt langer dan verwacht. Dat melden Rijkswaterstaat en de NS. Op de snelweg gebeurde vrijdagochtend een bizar ongeluk waarbij een vrachtwagen door de vangrail reed en op het spoor terechtkwam.

Tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk rijden door de aanrijding geen treinen. De extra reistijd is meer dan een uur. De NS geeft aan niet te weten hoelang het duurt voor het spoor weer wordt vrijgegeven. Volgens spoorbeheerder Prorail gebeurt dat om 16.00 uur.

Het spoorbedrijf heeft 55 bussen ingezet om passagiers naar de luchthaven te vervoeren. Helemaal soepel verloopt dat echter niet, omdat het door de afsluiting van de A4 extra druk is op omliggende wegen. "We moeten het vooral hebben van ons aangepaste reisadvies. Schiphol is bereikbaar, maar mensen moeten omreizen, extra overstappen en het duurt allemaal langer", zegt een woordvoerder. Hij noemt de situatie 'uitermate vervelend' nu vrijdag de vakantie begint in het noorden van het land.

Automobilisten op de A4 lopen ook vertraging op. De weg is tussen Badhoevedorp en Sloten afgesloten wegens bergingswerkzaamheden. Het verkeer wordt omgeleid via de A9 en de A2. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg rond 14.00 uur weer opengaat.

Bij het ongeluk waren twee vrachtwagens en twee personenauto's betrokken. Er zijn geen slachtoffers gevallen, alle bestuurders zijn met de schrik vrijgekomen, meldde de politie eerder al.

Luchtvaartdienst laat Justin Bieber vrijuitgaan

De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA onderneemt geen stappen tegen Justin Bieber. De zanger en zijn aanhang zouden zich eerder dit jaar ernstig hebben misdragen tijdens een vlucht. "De FAA heeft niet kunnen bewijzen dat de passagiers de federale luchtvaartdienstregels hebben geschonden", luidt een verklaring van de organisatie aan entertainmentzender E!

Bieber en zijn entourage, onder wie zijn vader, zouden eind januari een stewardess hebben lastiggevallen in de privéjet. Ze moest zich naar eigen zeggen opsluiten in de cockpit om met rust te worden gelaten. Daarnaast zou het gezelschap zo veel joints hebben gerookt dat de piloten hun zuurstofmasker moesten opzetten.

De zanger en zijn aanhang vlogen van Canada, Biebers geboorteland, naar New Jersey om de Super Bowl bij te wonen. Bij aankomst in de Verenigde Staten werd het vliegtuig doorzocht met drugshonden. Bovendien werd Bieber urenlang ondervraagd.

Bieber is dan wel af van de FAA, hij heeft nog genoeg andere zaken tegen hem lopen. Zo is hij aangeklaagd omdat hij een limousinechauffeur meerdere keren zou hebben geslagen. Hij is ook voor de rechter gesleept omdat hij de woning van zijn buurman met eieren had bekogeld.

Meer toezicht op oefenterrein defensie om hangjeugd

De marechaussee gaat de komende maanden strenger controleren op de militaire oefenterreinen in de regio West-Brabant. Tijdens de zomervakantie veroorzaakt rondhangende jeugd er volgens de marechaussee veel overlast.

De scholieren veroorzaken geluidsoverlast, gebruiken alcohol en drugs op de terreinen en maken troep. Marechaussees gaan op de Rucphense, de Ossendrechtse en de Woensdrechtse heide ook optreden tegen baasjes van loslopende honden, wildkampeerders, motorcrossers.

Overtreders kunnen een boete krijgen die varieert tussen de veertig en 370 euro, waarschuwt de marechaussee vrijdag.

Grote politieactie tegen Brabantse coffeeshopketen

De politie en vier teams van de landmacht zijn vrijdag bezig met een grote actie tegen coffeeshopketen Grass Company in Tilburg en Den Bosch. Het bedrijf wordt verdacht van georganiseerde wietteelt, witwassen, corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude, zegt een politiewoordvoerder. Twintig panden worden doorzocht.

Het zwaartepunt van de actie ligt bij een bedrijfspand aan de Valkenjachtstraat in Tilburg, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd. Ook worden vier coffeeshops doorzocht en vijftien andere woon- en werkpanden. Het onderzoek naar de volgens de politie criminele organisatie begon in 2011.

De actie begon om 10.00 uur. De politie krijgt hulp van de landmacht. "Vier teams zijn ons komen versterken", aldus de woordvoerder. "Zij zijn gespecialiseerd in het vinden van verborgen ruimtes."

Eerder deze week zijn in het buitenland ook al panden doorzocht en is beslag gelegd op bankrekeningen. "We willen daar niet veel over zeggen, maar in het buitenland lopen ook onderzoeken", aldus de woordvoerder.

Het is nog niet duidelijk wat er in beslag is genomen en of er aanhoudingen zijn verricht. De verwachting is dat het onderzoek in sommige panden de hele dag duurt.

Vorig jaar nam de Belastingdienst het bedrijf al op de korrel. Daarbij werden elf mensen aangehouden en werd voor zestig miljoen aan aanslagen opgelegd. Die actie stond volgens de politie los van de actie van vrijdag.

Deschamps ziet Duitsers niet als angstgegner

De Franse bondscoach Didier Deschamps leeft ontspannen toe naar de kwartfinale tegen Duitsland vrijdag. "Er is geen reden om bang te zijn", zegt de trainer tegen L'Équipe. "Ik voel geen spanning. Het is een genot om hier te zijn."

In 1982 en 1986 werd Frankrijk door Duitsland uitgeschakeld in de knock-outfase van het WK. Deschamps hecht daar weinig waarde aan. "De geschiedenis tussen de twee teams is wat het is. Het is aan ons om een nieuwe pagina te schrijven."

Volgens Deschamps spelen de Duitsers altijd hun eigen spel. "Ze hebben sterke individuele kwaliteiten en hebben graag de bal zodat ze het spel kunnen maken. Sinds het begin van het WK spelen ze met hetzelfde systeem, maar het kan dat ze vrijdag anders spelen. Als dat gebeurt moeten wij daar voorbereid op zijn."

De Duitse bondscoach Joachim Löw ziet Duitsland niet als favoriet. Deschamps ziet dat anders. "Hij kan zeggen wat hij wil, maar als je van te voren de favorieten moest aanwijzen zat Duitsland daarbij. Zij hebben meer ervaring in de eindfase van grote toernooien, maar we zijn niet bang voor ze."

Vandaag in 1998: Dennis Bergkamp..Dennis Bergkamp..2-1!

Het is vandaag zestien jaar geleden dat misschien wel het meest legendarische (althans voor de huidige generatie) Nederlandse moment op het WK plaatsvond. Op 4 juli 1998 scoorde Dennis Bergkamp het beslissende doelpunt in de kwartfinale tegen Argentinië. 

Het was de 89e minuut van het duel. Vlak ervoor kreeg Ariel Ortega een rode kaart vanwege het uitdelen van een kopstoot aan Edwin van der Sar. Daardoor stonden beide landen met tien man op het veld, aangezien Arthur Numan eerder al twee keer geel had gekregen. Het leek uit te draaien op een verlenging, maar toen was daar een prachtige pass van Frank de Boer op Dennis Bergkamp..

 
De goal van Bergkamp, met het even legendarische commentaar van Jack van Gelder. (Bron: YouTube)



Samenvatting van het hele duel (Bron: YouTube)

KPN vult 4G aan met wifi-netwerk

KPN begint een eigen wifi-netwerk als aanvulling op het snellere internet via 4G. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend. Klanten die een stukje van hun eigen wifi-netwerk delen met andere gebruikers kunnen gratis internetten op alle HotSpots wereldwijd.

Met het uitrollen van het netwerk gaat KPN de concurrentie aan met Ziggo, dat al een eigen wifi-netwerk heeft via de routers van klanten.

De nieuwe wifi-verbindingen worden geleverd door het bedrijf Fon. KPN verwacht dat er eind dit jaar al in totaal een miljoen hotspots zijn waar klanten gratis gebruik van kunnen maken. Nu zijn dat er 250.000.

Fon heeft wereldwijd 13 miljoen HotSpots. De ambitie van het bedrijf is om eind 2016 gegroeid te zijn naar 35 miljoen.

KPN vult 4G aan met wifi-netwerk
KPN vult 4G aan met wifi-netwerk (Foto: ANP)

Ronaldo ziet traditionele spitsen uitsterven

De Braziliaanse oud-voetballer Ronaldo constateert tot zijn ongenoegen dat de ouderwetse spits, de nummer negen, langzamerhand uitsterft. Op het WK in eigen land ziet hij vooral spelmakers uitblinken. "Ik weet niet of ze ophouden te bestaan of al zijn verdwenen, maar we missen de grote spitsen, die doelpunten maken", stelt de voormalig PSV'er, zelf ooit een vermaard goaltjesdief.

Ondanks het gemis van de traditionele spits vermaakt Ronaldo zich wel op het WK. "Natuurlijk genieten we van de nummer 10's, die veel talent hebben en geweldige wedstrijden speelden. Het is een heel technisch WK. Ik denk dat iedereen tevreden is."

Zelf pakte Ronaldo in 2002 de wereldtitel. Hij hoopt op de vijfde wereldtitel van de Goddelijke Kanaries. "Ik droom van een finale tussen Brazilië en Argentinië, hoewel ik vind dat Duitsland zeer goed heeft gespeeld en een van de favorieten is. Mocht Duitsland van Frankrijk winnen en Brazilië van Colombia, dan denk ik dat Brazilië meer kans heeft om de finale te bereiken dan Duitsland."

Ophef in ziekenhuis over filmen personeel

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft onder valse voorwendselen opnamen gemaakt van medewerkers om te laten zien hoe zij hygiëneregels negeerden. Er werd gezegd dat de opnamen werden gemaakt voor een bekend journalistiek televisieprogramma.

De beelden werden getoond op een personeelsbijeenkomst en pas dagen later werd onthuld dat het ging om interne opnamen. Volgens het ziekenhuis reageerde een deel van het personeel erg negatief.

Bestuursvoorzitter Piet Batenburg biedt vrijdag in een verklaring zijn excuses aan als medewerkers en specialisten gekwetst zijn. Hij heeft het personeel om begrip gevraagd. "Wij vonden deze ongebruikelijke methode noodzakelijk om alle 3500 medewerkers en de medisch specialisten te bereiken, waar andere methoden tot op heden faalden. Achteraf gezien hebben wij de organisatie te lang in onzekerheid gehouden over de oorsprong van de beelden."

Het ziekenhuis laat het vrijdag bij de verklaring en gaat niet in op vragen.

Bayer Leverkusen neemt Turk Calhanoglu over van HSV

Bayer Leverkusen heeft de Turkse international Hakan Calhanoglu gecontracteerd. De 20-jarige middenvelder komt over van Hamburger SV en tekende een contract tot medio 2019. Calhanoglu is bij de nummer vier van de Bundesliga de opvolger van de naar Liverpool vertrokken Emre Can.

Calhanoglu speelde een seizoen bij HSV, waarmee hij via de nacompetitie degradatie wist af te wenden. Daarvoor kwam hij uit voor Karlsruher SC. Calhanoglu ziet Leverkusen als een duidelijke stap voorwaarts. "Bayer heeft een geweldig team, dat regelmatig in Europa speelt. Spelen in de Champions League en bovenin meedraaien in de Bundesliga is een grote uitdaging voor mij."

Sportief directeur Rudi Völler is blij met de komst van Calhanoglu. "We hebben met Hakan onze gewenste speler binnen. Met zijn vaardigheden als spelmaker en drang naar het doel is hij een verrijking voor ons team."

Opnieuw radioactief materiaal weg in Mexico

Voor de derde keer binnen 6 maanden zijn dieven in Mexico aan de haal gegaan met gevaarlijk radioactief materiaal. De Mexicaanse autoriteiten hebben weer alarm geslagen. Het nucleaire alarm geldt in 12 van de 31 deelstaten voornamelijk in het midden, zuiden en oosten van land.

In Atizapán de Zaragoza, niet ver de hoofdstad Mexico-Stad, stalen onbekenden een vrachtauto met een apparaat waarin iridium-192 zit. "De stralingsbron kan gevaarlijk zijn als het apparaat niet onder stabiele omstandigheden wordt bediend", aldus de Mexicaanse autoriteiten. De straling kan blijvende en ernstige schade aanrichten bij mensen. Blijft het apparaat in de beveiligde verpakking zitten, is er geen gevaar.

Grootste crèchebedrijf bankroet

Het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, Estro, gaat faillissement aanvragen. Een investeerder is bereid een groot deel van de locaties over te nemen. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van een brief die naar alle klanten is gestuurd.

Een woordvoerder van het bedrijf laat weten nog niet in te kunnen gaan op de berichtgeving. Estro komt later op de dag met een nadere mededeling.

Estro, moederbedrijf van onder meer Catalpa, B4KIDS, Eigenwijz en Astrid Lindgren Kinderopvang, zou nog tot eind juli garant staan voor de opvang van alle kinderen. "Door de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en de overheidsbezuinigingen, is deze beslissing helaas onvermijdelijk gebleken", citeert de krant uit de brief.

Een stille curator is ingeschakeld om de overgang naar de nieuwe investeerder te regelen. Een groot deel van de overgenomen kinderopvanglocaties zou doorgaan onder de naam Smallsteps.

Estro kondigde vorig jaar mei nog aan op grote schaal te gaan reorganiseren in een poging het hoofd boven water te houden. Het bedrijf zette daarbij een kleine vijfhonderd van de 3300 medewerkers op straat. Dat was nodig om niet ten onder te gaan aan de dalende vraag naar kinderopvang.

Het crèchebedrijf sprak destijds over een afname in het aantal op te vangen kinderen 'die zijn weerga niet kent'. Bij een eerdere reorganisatie zette Estro al 750 medewerkers op straat, vooral personeel met een flexcontract.

Abvakabo FNV noemt het faillissement een 'grote klap', niet alleen voor de medewerkers en kinderen, maar ook voor de kinderopvang in het algemeen. De vakbond is kritisch over de reorganisatie van vorig jaar, die volgens bestuurder Wilma Berendsen 'een misvatting met grote gevolgen' was.

VVD wil dat PvdA banenplan bonden van tafel haalt

De PvdA moet afstand nemen van het banenplan van de vakcentrales. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in De Telegraaf van vrijdag. Volgens de regeringspartij creëert het plan geen banen, maar vernietigt het ze juist. "Als je 'Partij van de Arbeid' heet, kan je niet voor dit plan zijn".

Als de PvdA de plannen van de bonden omarmt, gaat dat volgens de VVD in tegen de gezamenlijke lijn van de twee regeringspartijen om werk te creëren. "Dan gaan we het niet eens worden, want de VVD gaat dit niet doen."

De bonden maakten woensdag bekend dat ze de komende zes jaar driehonderdduizend banen willen creëren. Dat moet gebeuren door ouderen een kortere werkweek te geven, de belasting op arbeid te verlagen en door de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd te schrappen. Om het banenplan te betalen moet de belasting op vermogens omhoog.

Volgens Zijlstra ontbreekt het de bonden aan realiteitszin. "Het is allemaal vanuit de gedachte dat we nooit meer economische groei gaan hebben, dat de koek blijft zoals die is", citeert de krant de fractievoorzitter. "Onze inspanning is er juist op gericht om de koek weer groter te maken." Volgens de VVD'er is dat alleen te bewerkstelligen door juist meer te gaan werken. "Minder werken tegen hetzelfde loon betekent dat de productiviteit afneemt."

Drent vast voor zware mishandeling bejaarde moeder

Een 46-jarige man uit Hoogeveen heeft zijn moeder donderdag een gebroken heup bezorgd. De Drent zou zijn 76-jarige moeder bij een ruzie hebben geslagen en omver hebben geduwd, laat de politie vrijdag weten. Hij is aangehouden voor zware mishandeling.

Moeder een zoon wonen naast elkaar, maar leven volgens de politie al jaren in onmin. Een woordenwisseling ging donderdag vooraf aan het handgemeen waarbij de vrouw ten val kwam.

Frankrijk treft veiligheidsmaatregelen vluchten VS

Frankrijk gaat de veiligheidsmaatregelen op vluchten naar de Verenigde Staten opschroeven. De Amerikanen maken zich grote zorgen dat terreurorganisatie Al-Qaida probeert een nieuw soort bom te ontwikkelen die niet kan worden gedetecteerd. De Amerikaanse regering heeft daarom landen waar directe vluchten naar de VS vertrekken opgeroepen om strengere veiligheidsmaatregelen te nemen. Donderdag besloot Groot-Brittannië daarom ook al maatregelen te nemen.

De Franse luchtvaartautoriteiten maakte vrijdag bekend dat de maatregelen in ieder geval voor deze zomer gaan gelden. Dat kan leiden tot vertragingen. Welke stappen precies worden genomen, wilde de dienst uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

In Nederland liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding donderdag nog weten 'in gesprek te zijn' met de VS over het opschroeven van de beveiliging op Schiphol. "Aan de hand van die gesprekken, bepalen we of op Schiphol extra maatregelen moeten worden genomen", aldus de zegsman.

Ook Nederlandse JSF's blijven aan de grond

Ook de twee Nederlandse straaljagers van het type F-35 Joint Strike Fighter gaan voorlopig niet meer de lucht in. De testtoestellen blijven uit 'voorzorg' aan de grond, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Zij noemt dit een 'logische stap in deze fase van het proces'.

"De toestellen zijn nog niet volledig ontwikkeld, maar bevinden zich in de testfase", aldus de zegsvrouw. Ze vertelt dat de twee straaljagers al uit het reguliere programma waren gehaald. "De een stond al aan de grond wegens onderhoud en de ander omdat die een aanpassing krijgt naar aanleiding van de tests. Ze blijven nu dus wat langer staan."

Het Amerikaanse leger maakte vrijdag bekend alle F-35's voorlopig aan de grond te houden. Dit naar aanleiding van een brand in een toestel op een luchtmachtbasis in Florida. Er wordt onderzoek gedaan naar het incident. Wat de gevolgen zijn voor het testprogramma is nog niet duidelijk. Defensie wacht de inspectie van de Amerikanen af.

Het is niet de eerste keer dat het prijzige project averij oploopt. Vorig jaar werd de hele vloot ook al aan de grond gehouden toen bij een routinecontrole bleek dat bij een van de toestellen een turbineblad in de motor was gescheurd. Nederland schaft naar verwachting uiteindelijk 34 toestellen aan.

Destiny ook op pc

In de Steam-database staat dat Destiny in maart 2015 naar pc komt. Dat is aanzienlijk later dan 9 september 2014, wanneer de game uitkomt voor PlayStation en Xbox. Ook is er een mega-raid aangekondigd genaamd 'The Vault of Glass'. Een topguild van Halo lukte het na 16 uur nog steeds niet deze uit te spelen.

De guild is waarschijnlijk Tied The Leader (TTL), maar Bungie en TTL laten niets los. Waar het aan ligt dat de guild 'The Vault of Glass' niet uit kon spelen is onbekend. Ook zijn er geen beelden van. Bungie noemt het wel 'the ultimate challenge'.

Bungie heeft verder verklaard dat het hoogst haalbare level 20 zal zijn. Hierna kan de speler zich horizontaal ontwikkelen door middel van betere spullen, skills en stats.

Helaas zijn er geen filmpjes te vinden van The Vault of Glass. Daarom als troost een aantal panorama screenshots van Destiny.

destiny-Hellmouth-Citadel

destiny-Mars

destiny-Shattered-Coast-of-Venus

destiny-The-Cosmodrome

destiny-The-Tower

Mogelijke Suárez-transfer lucratief voor Ajax

Een transfer van Luis Suárez naar Barcelona zou voor Ajax financieel erg interessant uitpakken. De Amsterdammers hebben recht op ongeveer vijf procent van de transfersom, schrijft Het Parool vrijdag. Ajax en Liverpool kwamen die clausule overeen bij de transfer van Suárez naar Engeland in januari 2011.

Britse media berichtten donderdag dat Barcelona 88 miljoen euro heeft geboden op Suárez, die tot eind oktober is geschorst vanwege het bijten van Giorgio Chiellini op het WK. Bij dat transferbedrag kan Ajax een kleine 4,5 miljoen euro tegemoetzien. Ajax verkocht Suarez aan Liverpool voor 26,5 miljoen euro.

Volgens de laatste berichten is Liverpool bereid Suárez te verkopen. Enerzijds vanwege het astronomische bedrag, anderzijds vanwege de imagoschade die de Uruguayaan op het WK opliep.

NVWA waarschuwt voor gevaarlijke WK-gadgets

Ouders moeten hun kroost niet laten spelen met WK-gadgets. Het is geen speelgoed en daarom zijn de artikelen niet veilig voor jonge kinderen, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

In een advertentie wordt vrijdag gewaarschuwd voor een oranje toeterfles, die onder meer is verkocht bij Bart Smit, Dirk van den Broek en Etos. Het mondstuk kan loslaten, wat verstikkingsgevaar oplevert. Eerder waarschuwde Albert Heijn al voor 'verstikkende' Oranjehamsters en de HEMA voor gevaarlijke sambaballen.

De NVWA concludeerde uit tests dat de meeste Oranjeartikelen voor volwassenen veilig te gebruiken zijn. De meeste gadgets worden niet als speelgoed verkocht, maar kunnen er wel voor worden aangezien. Omdat de artikelen echter niet aan de Speelgoedrichtlijn voldoen, adviseert de waakhond jonge kinderen er niet mee te laten spelen.

De NVWA heeft resultaten van de tests doorgegeven aan de betrokken bedrijven, zodat die hun klanten op de hoogte kunnen brengen en het product eventueel van de markt kunnen halen. Een aantal bedrijven heeft dat dus inmiddels gedaan. De waakhond ziet erop toe dat alle bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) noemt de waarschuwing van de NVWA een 'publiciteitsstunt'. Het is 'profileringsdrang van een inspectiedienst die zijn autoriteit op andere manieren moet invullen' en het voegt niets toe aan de maatregelen die bedrijven genomen hebben, foetert de branchevereniging in een verklaring. "In voetbaltermen gesproken is de NVWA een thuisfluiter en verdient hiervoor een gele kaart", zegt directeur Marc Jansen.

'Hamas bereid tot wapenstilstand'

Als Israël stopt met de luchtaanvallen op de Gazastrook is Hamas bereid tot een staakt-het-vuren. Dat meldt op de BBC op basis van ingewijden.

Het aanbod voor een wapenstilstnad is volgens een bron bij Hamas tot stand gekomen na bemiddeling door Egypte. Israël heeft vooralsnog nog niet gereageerd op de berichten.

De afgelopen dagen heeft Israël veel luchtaanvallen uitgevoerd als vergelding voor de aanvallen met raketten vanuit Gaza. De afgelopen dagen zijn de spanningen opgelopen na de moord op een Palestijnse tiener. Hij wordt vrijdag begraven.

'Eerste klachten oudere auto's GM 17 jaar geleden'

De eerste klachten over het contactsleuteldefect in de Chevrolet Cobalt en andere middenklasse auto's van General Motors (GM) van voor 2000 werden zeventien jaar geleden ingediend. Dat concludeert persbureau Reuters op basis van een openbaar register van klachten van de Amerikaanse inspectiedienst. GM riep de eerste auto's met het probleem pas maandag terug.

In de klachten staat dat de sleutel er soms uitgetrokken kon worden, terwijl de auto reed. Ook blokkeerden er sleutels en stopte in een aantal gevallen de motor. Onder de 7,6 miljoen teruggeroepen auto's zitten het Malibu-model uit 1997 en de Impala uit 2000.

De problemen lijken erg op de contactsleutelproblemen waardoor GM dit jaar al vijftien miljoenen auto's van na 2000 heeft teruggeroepen. Die kunnen ertoe leiden dat de auto - als de sleutelbos te zwaar is - weer terugspringt in de uit-stand. Daardoor kan de motor uitvallen, de versnellingsbak vastlopen en kunnen de airbags dienst weigeren.

Volgens een schatting van Reuters zijn in de VS zeker 74 mensen om het leven gekomen bij ongelukken door het sleutelprobleem. GM heeft toegegeven dat er dertien doden zijn gevallen.

Robbie Williams breekt arm fan tijdens concert

Robbie Williams heeft de arm van een fan gebroken. Dat gebeurde vorige maand tijdens een concert in de Metro Radio Arena in Newcastle, is nu naar buiten gekomen. De zanger besloot op een moment in de show enkele fans op de eerste rij te begroeten, maar kwam ten val. Hij botste daarbij tegen de ongelukkige fan, Margaret Nash.

Nash moest na de val, die door een andere fan is gefilmd en op internet is gezet, een nacht in een ziekenhuis doorbrengen en loopt nog steeds rond met haar arm in het gips, schrijft de Britse krant Daily Mirror. "Ze heeft nog steeds veel pijn", zegt een van haar vriendinnen. Het management van de zanger heeft inmiddels contact gehad met Nash.

Valencia strikt Portugese hoofdtrainer

Valencia heeft niet stilgezeten na het ontslag van trainer Juan Antonio Pizzi. Twee dagen na zijn vertrek is zijn opvolger al binnen: Nuno Espirito Santo. Pizzi werd afgelopen woensdag verrassend op straat gezet, omdat de nieuwe eigenaar van Valencia, Peter Lim, met een nieuw gezicht verder wilde.

Hij liet zich niet leiden door de acceptabele prestaties van de achtste plaats in de Primera División en het bereiken van de halve finale van de Europa League. Lim zet met Nuno een Portugese trainer voor de groep. De 40-jarige oefenmeester hing vier jaar geleden zijn keepershandschoenen aan de wilgen, en stond de voorbije twee seizoenen aan het roer bij het Portugese Rio Ave.

Bij Valencia krijgt hij één seizoen de kans om te overtuigen. In zijn eenjarige contract is een verbintenis opgenomen die het mogelijk maakt om zijn verblijf met een jaar te verlengen indien Valencia bij de beste vier van La Liga eindigt.

"Valencia heeft overeenstemming bereikt over het aantrekken van Nuno Espirito Santo, over een contract tot 30 juni 2015", luidt een officiële verklaring. "Daarbij is een optie voor een extra seizoen opgenomen, afhankelijk van de prestaties onder de Portugese trainer."

Het grootste succes van zijn carrière boekte Nuno onder de lat van FC Porto. Onder leiding van José Mourinho won hij de Champions League. Als trainer loodste hij Rio Ave vorig seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis naar Europees voetbal.

Openingsbod PSV op L. De Jong te laag

Eerder trapte Luuk de Jong zelf al op de rem, en inmiddels heeft ook Marcel Brands aangegeven dat een transfer van de 23-jarige spits naar PSV verre van rond is. PSV wordt al geruime tijd met de komst van de spits van Borussia Mönchengladbach in verband gebracht, maar van witte rook is in Mönchengladbach nog geen sprake.

Anders dan eerdere berichtgevingen doen vermoeden, zijn er nog veel obstakels te nemen. Technisch manager Marcel Brands noemt de berichtgeving vanuit de media voorbarig. "Jullie maken er allemaal meer van dan er is. We zijn geïnteresseerd en hebben laten weten wat we bij een transfer zouden kunnen betalen", zo liet hij het Eindhovens Dagblad optekenen.

Borussia Mönchengladbach stalde De Jong het voorbije half jaar op huurbasis bij Newcastle United, maar voelt inmiddels meer voor verkoop dan verhuur. Het openingsbod van PSV kon de Duitsers echter niet bekoren. "Dat ligt nog ver af van wat Borussia Mönchengladbach wil hebben", licht Brands toe.

Eerder deze week liet De Jong aan Omroep Brabant weten dat hij in het duister tast over zijn toekomst. "Het kan snel gaan in het voetbal, maar soms duurt het wat langer. Ik ben sinds maandag weer terug op de club en ik weet voor de rest ook niet wat er precies gaat gebeuren."

Wel zei hij toen dat PSV niet de enige gegadigde is voor zijn handtekening. Ook vanuit Duitsland en Engeland is belangstelling. "En ik sluit ook niet uit dat ik bij Mönchengladbach blijf. Misschien raakt er hier nog een spits geblesseerd of wordt hij verkocht. Je weet het niet. Ik acht de kans klein dat ik hier blijf, maar je weet het nooit."

Mollema in beeld bij Trek

Bauke Mollema mag zich verheugen in de belangstelling van Trek. "We zijn op zoek naar een klassementsrenner voor de komende jaren. Mollema is inderdaad een van onze belangrijkste kandidaten", zegt manager Luca Guercilina vrijdag in De Telegraaf. Mollema staat nu nog onder contract bij Belkin, dat aan het einde van het seizoen stopt als sponsor.

Trek gooide ook een lijntje uit naar Andrew Talansky, maar die tekende bij bij Garmin-Sharp. Bij Trek zijn nu Andy en Fränk Schleck de belangrijkste pijlers voor het klassement, maar hun contracten lopen af.

Mollema vestigde vorig jaar definitief zijn naam als klassementsrenner met een zesde plaats in de Tour de France. Dit jaar hoopt hij die prestatie te verbeteren. De Tour start zaterdag in Leeds.

Rob Pardo verlaat Blizzard

Rob Pardo heeft op de Blizzard-forums aangekondigd dat hij Blizzard gaat verlaten. Wat hij hierna gaat doen is nog niet bekend.

Rob Pardo is een Blizzard-veteraan en is onder andere bekend als lead designer van World of Warcraft, de uitbreiding The Burning Crusade en Starcraft Broodwar. Daarna is hij overgestapt in de rol als Executive Vice President of Game Design bij Blizzard.

Lead Designer
• World of Warcraft: The Burning Crusade
• World of Warcraft
• Warcraft III: The Frozen Throne
• Warcraft III: Reign of Chaos
• StarCraft: Brood War

Designer
• World of Warcraft: Warlords of Draenor[5]
• Diablo II
• Warcraft II: Battle.net Edition
• StarCraft
• Diablo III

Producer
• Mortal Kombat Trilogy
• Tempest X3
• Whiplash

Executive producer
• Diablo III

WK vandaag - vrijdag 4 juli

Na twee dagen rust gaat het WK voetbal in Brazilië weer verder. Vandaag staan de eerste twee kwartfinales op het programma. De winnaars van de duels treffen elkaar volgende week dinsdag in de eerste halve finale.

Programma

Tijd Thuis Uit Stad
18.00 Frankrijk Duitsland Rio de Janairo
22.00 Brazilië Colombia Fortaleza


Frankrijk - Duitsland 

De eerste kwartfinale op het WK is direct een mooie kraker tussen de Europese grootmachten Frankrijk en Duitsland. Beide landen begonnen overtuigend aan deze eindronde, maar de laatste wedstrijden loopt het net allemaal wat minder. Beide landen hadden alle moeite in de achtste finale met een Afrikaanse opponent en alleen Frankrijk wist een verlenging te voorkomen met een late 2-0 zege op Nigeria. Duitsland had een verlenging nodig om Algerije van zich af te schudden. Op papier zeker een interessante ontmoeting, waarbij Duitsland vooraf als favoriet gezien wordt. 

De onderlinge balans is in het voordeel van de Fransen. In de 26 eerdere ontmoetingen gingen zij er 11 keer met de zege vandoor en werd er 6 keer gelijkgespeeld. Op eindrondes is het voordeel echter voor de Duitsers, die in 1982 en 1986 de Fransen wisten te verslaan. De enige Franse zege op een WK eindronde dateert van 1958, toen de Duitsers met 6-3 werden geklopt. 

Brazilië - Colombia

Colombia kan, samen met Costa Rica, misschien wel als revelatie van dit WK genoemd worden. Met uitblinker James Rodríguez kwamen ze makkelijk de groepsfase door en werd Uruguay in de achtste finale met 2-0 aan de kant gezet. Daardoor zijn de Zuid-Amerikanen uitgegroeid tot één van de favorieten op de titel. Vandaag moeten ze het echter wel opnemen tegen het thuisland. Brazilië overtuigt nog allerminst op dit WK en had in de vorige ronde tegen Chili alle geluk dat ze niet werden uitgeschakeld. De ploeg van sterspeler Neymar zal echt beter moeten spelen dan afgelopen zaterdag om kans te maken op de volgende ronde.

De landen troffen elkaar in het verleden al veelvuldig en dan vooral tijdens kwalificaties voor de verschillende WK eindrondes en voor de Copa América. De Brazilianen hadden in het verleden een duidelijk overwicht, met vijftien zeges, tegen twee Colombiaanse overwinningen. Daarvan dateert de laatste alweer van 1991. De laatste vier ontmoetingen eindigden louter in gelijke spelen, waarbij door beide ploegen slechts één doelpunt werd gemaakt.

Opmerkelijk

Tijdens dit WK zijn er al opmerkelijk veel verlengingen geweest. Van de acht achtste finale-wedstrijden eindigden er liefst vijf na negentig minuten onbeslist. Sinds 1986, toen de achtste finales werden ingevoerd, werden er nooit zoveel verlengingen gespeeld in de eerste knock-out ronde. 

Het recordaantal verlengingen tijdens een complete eindronde staat op acht. Dat gebeurde in 1990 tijdens het WK in Italië, Tijdens het vorige WK eindigde vier wedstrijden na 90 minuten onbeslist en in 2006 waren dat er zes. Met nog acht wedstrijden te gaan lijkt het record van 1990 er wel eens aan te kunnen gaan. Zolang het allemaal spectakel oplevert zoals we tot nu toe hebben gehad bij dit wereldkampioenschap, vinden wij dat allemaal best.

Israël waarschuwt Hamas

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamas gewaarschuwd tegen nieuwe raketaanvallen op het zuiden van Israël. Als ze doorgaan en de rust niet terugkeert in de regio, zullen Israëlische troepen krachtig optreden, zei de premier aldus de Israëlische krant The Jerusalem Post.

Netanyahu uitte de waarschuwing donderdagavond tijdens een receptie op de Amerikaanse ambassade, ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. "De veiligheid van onze burgers gaat voor alles", zei hij.

De situatie tussen Israël en de Palestijnen is zeer gespannen sinds drie Israëlische tieners dood werden gevonden in de buurt van Hebron. Zij werden bijna drie weken geleden ontvoerd in de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Israël denkt dat Hamas achter de moord op de jongens zit.

Israël waarschuwt Hamas
Israël waarschuwt Hamas (Foto: ANP)

'Chinese inspecties fabrieken maken melk duur'

De strengere eisen voor de import van melk die sinds mei in China gelden, zorgen voor problemen voor fabrikanten. De inspecties die het land oplegt zorgen voor een hogere melkprijs, waardoor de producten minder aantrekkelijk worden in China. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag na gesprekken met melkimporteurs.

China kondigde eerder dit jaar aan dat de regels voor melkproducten, zoals babyvoeding, worden aangescherpt. Alleen producten op een lijst van de Chinese autoriteiten mogen het land in. Volgens het land is de maatregel bedoeld om de voedselveiligheid te verbeteren. China maakt echter tegelijkertijd plannen om de binnenlandse zuivelindustrie een impuls te geven.

Wereldwijd hebben 51 zuivelfabrieken een exportcertificaat ontvangen. Volgens topman van Ausnutria Hyproca Bart van der Meer is hierdoor het aantal bedrijven dat melk mag invoeren gehalveerd. Twee of drie Nederlandse bedrijven zouden ook de deksel op de neus hebben gekregen. Van der Meer wil in het FD geen namen noemen.

De zuivelbedrijven noemen de eisen van China 'stringent'. Ze hebben flink wat investeringen moeten doen om te kunnen voldoen. Zo moeten importeurs van flesvoeding zes keer meer laboratoriumtesten doen dan voorheen, zegt FrieslandCampina. "Anders dan in Europa kijkt China veel meer naar de bedrijfsprocessen dan naar het einddoel, het waarbogen van kwaliteit."

Volgens FrieslandCampina is het ook een probleem voor China dat de eigen inspecties in Nederland worden uitgevoerd door private partijen. "In China kijkt over elke boerenschouder een ambtenaar neer", zegt Werner Buck van de marktleider. Onbegrip hierover leverde vanuit Rusland ook een melkban op. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) besloot daarop de inspecties voor de naar Rusland importerende bedrijven onder te brengen bij de Voedsel- en Warenautoriteit.

'Ontwikkelingshulp levert vijftienduizend banen op'

Van elke euro bilaterale ontwikkelingshulp die Nederland geeft, komt 70 tot 90 cent terug door een stijging van de export. Daarvan blijft 40 tot 55 cent hangen in Nederland en dat levert rond de vijftienduizend banen op, zo meldt de Volkskrant vrijdag.

De krant baseert zich op een onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat vrijdag wordt gepubliceerd. De studie gaat over een kwart van de ontwikkelingshulp: de bilaterale, hulp tussen de regering van het ontwikkelingsland en de regering van het donorland.

Vroeger moest het ontvangend land het gekregen geld in Nederland besteden. Dat wordt vrijwel niet meer geëist. Toch komen de euro's grotendeels in Nederland terecht schrijft de Volkskrant. Elke euro die de overheid uitgeeft, levert een bijdrage aan het nationaal inkomen. Wel is het zo dat hoe armer het ontvangende land is, hoe minder er terugkomt.

'Vrouw Joran moet direct weg na huwelijk'

Leidy Figueroa (24), die vrijdag met Joran van der Sloot (26) trouwt, moet na de huwelijksceremonie direct de Piedras-Gordas-gevangenis in Lima verlaten. Dat zegt de advocaat van de Nederlander, Máximo Altez, die tevens zijn getuige is bij de plechtigheid die om 12.00 uur lokale tijd begint.

Het burgerlijk huwelijk, dat wordt gesloten door een ambtenaar uit het district Ancón, waar de gevangenis zich bevindt, duurt volgens Altez niet langer dan tien minuten. "Het is allemaal heel eenvoudig", zegt de raadsman. Bij de plechtigheid is naast Altez enkel nog een onbekende getuige van Figueroa aanwezig.

Van een mogelijkheid om het huwelijk te vieren is geen sprake. Aangezien Figueroa al langer samen met hem is, heeft zij doorgaans bepaalde privileges, stelt Altez. Zo mag zij geregeld tijd doorbrengen met de Nederlander in een privéruimte. Onlangs is Figueroa, die een kind van Van der Sloot verwacht, in de buurt van de gevangenis gaan wonen.

Het huwelijk tussen de twee liet lang op zich wachten, aangezien de gevangenisautoriteiten niet direct toestemming wilden geven. Een psychologische test bij Van der Sloot in juni, die gunstig uitviel, heeft volgens Altez geholpen om de gevangenisdirecteur over de streep te trekken. "Hij wilde voorkomen dat er nog een vrouw omgebracht zou worden", zegt de advocaat.

Van der Sloot zit in Peru een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de studente Stephany Flores in mei 2010. In lokale media werd gesuggereerd dat de Nederlander zou trouwen om de Peruaanse nationaliteit te verkrijgen teneinde uitlevering aan de VS te voorkomen. Volgens de huidige regelgeving in Peru zou een andere nationaliteit hem echter geen voordeel opleveren.

In de VS wordt Van der Sloot verdacht van afpersing van de moeder van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway. Hij is hoofdverdachte in haar verdwijningszaak op Aruba in 2005. In ruil voor een kwart miljoen dollar zou hij hierover cruciale informatie verstrekken. Hij hield echter geen woord en vertrok met een fractie van het bedrag naar Peru voor een pokertoernooi.

Ernstig ongeval op A4 bij Sloten

Op de A4 van Den Haag naar Amsterdam is vrijdagochtend bij Sloten een ernstig ongeval gebeurd. Dat meldt de ANWB. Twee vrachtwagens zijn in aanrijding gekomen met een personenauto. Een van de vrachtwagens is door de klap op het spoor beland. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Tussen Schiphol en Amsterdam Lelylaan rijden door het ongeval geen treinen. De extra reistijd is meer dan een uur. De NS verwacht dat rond 08.30 uur het spoor weer is vrijgegeven.

Automobilisten op de A4 lopen ook vertraging op. De weg is tussen Badhoevedorp en Sloten dicht. Het verkeer wordt omgeleid via de A9 en de A2. Volgens de ANWB kan het uren duren voor de weg weer wordt vrijgegeven.

JSF's in VS aan de grond na brand

Het Amerikaanse leger houdt voorlopig alle straaljagers van de F-35 Joint Strike Fighter aan de grond. Er wordt onderzoek gedaan naar een brand in een van de toestellen op een luchtmachtbasis in Florida.

Het incident vond plaats op 23 juni. De straaljager vloog in brand toen de piloot wilde opstijgen. Niemand is gewond geraakt. Eerder in juni kampte een ander toestel al met problemen. In de lucht werden motorproblemen geconstateerd. Het bleek om een olielek te gaan.

Vorig jaar besloot het Pentagon de hele vloot eveneens aan de grond te houden toen bij een routinecontrole bleek dat bij een van de toestellen een turbineblad in de motor was gescheurd.

De straaljagers worden geproduceerd door Lockheed Martin en het programma is het duurste dat het Pentagon heeft lopen. Het project wordt al jaren geteisterd door kostenoverschrijdingen en vertragingen. Nederland neemt ook deel aan het JSF-programma en schaft 34 toestellen aan.

Meer verdachten van kinderporno opgepakt

De politie heeft vorig jaar meer verdachten van kinderporno opgepakt in vergelijking met 2012. Dat blijkt uit cijfers die Nu.nl heeft ontvangen. Vorig jaar werden 563 verdachte personen gearresteerd, een jaar eerder waren dat nog 507.

Ook het aantal meldingen van kinderporno steeg. De politie kreeg 535 meldingen binnen over personen die kinderporno produceren, verspreiden of downloaden. In 2012 werd 496 keer melding gemaakt van kinderporno.

In Rotterdam kwam kinderporno het vaakst voor. Daar ontving de politie 29 meldingen. De havenstad wordt gevolgd door Amsterdam met 27 meldingen en Den Haag met 21 meldingen.

Belastingdienst onderschept 72 miljoen cash

De Belastingdienst heeft het afgelopen jaar 72 miljoen euro cash onderschept op Schiphol en andere plekken waar mensen Nederland binnenkomen. Dat meldt het AD vrijdag. Het geld werd aangetroffen bij tweeduizend personen, van wie vierhonderd uit Europese landen afkomstig waren. Het hoogste onderschepte bedrag was 2,3 miljoen euro.

De fiscus heeft begin dit jaar de jacht geopend op mensen die met een koffer vol geld de grens overgaan, schrijft de krant. Bevriende landen worden geïnformeerd als hun inwoners met grote bedragen cash Nederland verlaten of binnenkomen. De Belastingdienst hoopt dat de landen dat omgekeerd ook doen en wil dit jaar nog afspraken in EU-verband maken.

Overigens trof de fiscus niet alleen bij buitenlanders grote bedragen cash aan. Ook 985 Nederlanders gingen met tienduizend euro of meer de grens over.

Orkaan Arthur trekt langs Amerikaanse oostkust

Orkaan Arthur is donderdagavond aan land gegaan in de Verenigde Staten. De orkaan van de tweede categorie, waarbij windsnelheden van 155 kilometer per uur mogelijk zijn, trekt nu langs de Amerikaanse oostkust. De verwachting is dat de storm vrijdag in de loop van de avond in kracht afneemt.

Als gevolg van de orkaan hebben duizenden mensen die in de staat North Carolina Onafhankelijkheidsdag wilden vieren, hun plannen moeten omgooien. Elders langs de oostkust is besloten vuurwerkshows ter gelegenheid van 4 juli af te gelasten.

Arthur is de eerste orkaan van het seizoen.

Obama en Merkel overleggen over Oekraïne

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben donderdagavond telefonisch overleg gevoerd over de situatie in Oekraïne en over de vraag hoe het vredesoverleg in het land op de rails kan worden gezet.

Volgens het Witte Huis hebben beide regeringsleiders overlegd hoe op diplomatieke wijze een duurzaam staakt-het-vuren tot stand kan worden gebracht. Een eerdere wapenstilstand, eenzijdig uitgeroepen door Kiev, verliep na tien dagen, omdat pro-Russische separatisten het bestand herhaaldelijk schonden. Als Rusland niet snel helpt om de situatie in Oekraïne tot bedaren te brengen, dan moeten de VS en Europa verdere sancties treffen, aldus Merkel en Obama.

'Costa Rica niet geïntimideerd door Robben'

Het Costa Ricaanse elftal is niet geïntimideerd door Arjen Robben, Robin Van Persie of Wesley Sneijder. Dat zegt Róger Flores, die aanvoerder was van het succesvolle elftal van Costa Rica tijdens het WK in Italië in 1990, tegen de lokale krant Al Día.

Flores stelt dat het ontzag voor de Nederlandse sterspelers 'op dit niveau van het WK' niet meer opgaat voor het elftal van het Midden-Amerikaanse land. "De spelers zijn zich ervan bewust dat zij geschiedenis willen schrijven. Zij begrijpen dat het verschil in kwaliteit vooral mentaal is", zegt Flores.

Volgens de technisch assistent van 'La Sele', Geovanny Alfaro, is Nederland dan wel de favoriet, maar is Costa Rica na de groepswinst en de overwinning op Uruguay, hongerig naar meer succes. "De wedstrijd zal gelijk opgaan en tactisch gespeeld worden. Ik geloof niet dat Nederland veel risico zal nemen of dat Costa Rica anders dan gebruikelijk zal spelen", voorspelt Alfaro.

Weer Oranjeplein in Salvador

In Salvador, waar het Nederlands elftal tegen Costa Rica speelt, wordt zaterdag weer een Oranjeplein georganiseerd. Daar zijn donderdag afspraken over gemaakt met alle betrokken partijen, meldt de KNVB.

Het feest wordt op hetzelfde plein gehouden als het feest voorafgaand aan de wedstrijd die tegen Spanje werd gespeeld, het Largo Terreiro de Jesus. Het feest duurt van 08.00 tot 14.00 uur, waarna een parade wordt gelopen.

De route wordt nog besproken, maar de organisatie hoopt dat die via de stad naar het stadion gaat. De KNVB verwacht dat zo'n drieduizend Oranjefans naar Salvador komen om het elftal aan te moedigen.

Zelda Wii U geen klassieke open-wereld

Shigeru Myamoto, de maker van onder andere Super Mario en The Legend of Zelda hekelt het woord 'open-wereld' voor het nieuwe deel in de Zelda-franchise.

Nou werd het open-wereld genoemd bij de E3 2014, maar ondertussen krabbelt Shigeru wat terug. In een vraaggesprek met aandeelhouders tijdens een aandeelhoudersvergadering gaf Shigeru Miyamoto aan dat de term open-wereld niet te vrij moet worden gebruikt bij de nieuwe The Legend of Zelda.

"Ik geef de voorkeur de algemeen gebruikte term 'open wereld' niet te gebruiken bij de ontwikkeling van software. Deze term suggereert dat er een grote wereld is waarin spelers dagelijks veel dingen kunnen doen", geeft Miyamota aan. "In de traditionele The Legend of Zelda-games zou de speler één dungeon per keer spelen. Bijvoorbeeld, als er acht dungeons zijn, zouden sommige spelers denken dat ze al op de helft zijn, terwijl andere denken dat ze nog een andere helft te gaan hebben."

"Wij proberen dit mechanisme geleidelijk af te breken en ontwikkelen een spelstijl waarin u kunt genieten van The Legend of Zelda in een enorme vrije wereld, wanneer je de tijd vindt om dit te doen."

The Legend of Zelda voor Wii U is alleen getoond in gameplaybeelden tijdens de E3 Nintendo Direct. Helaas was het niet speelbaar om te zien wat Miyamoto nu eigenlijk bedoelt met de nieuwe mechanieken voor dit nieuwe deel van The Legend of Zelda.

the legend of zelda wii u screenhsot 2

Tips voor Borderlands: The Pre-Sequel

2K Games heeft een trailer uitgegeven waarin Handsome Jack ons alvast wat tips geeft voor Borderlands: The Pre-Sequel. Hetzelfde filmpje werd gebruikt bij de E3 om de spelers aldaar alvast op het juiste pad te zetten.

In de game zijn we dit keer op de maan, met alle zweverigheid die erbij hoort. Dit zorgt voor nieuwe vaardigheden, vijanden en natuurlijk zijn er heel veel wapens. Wat wij ervan vinden kun je hier lezen.

Borderlands: The Pre-Sequel komt 14 oktober uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Ramkraak op winkel in Terneuzen

In het Zeeuwse Terneuzen is de politie naarstig opzoek naar mensen die in de nacht van donderdag op vrijdag een ramkraak hebben gepleegd op een winkel. Dat meldde de politie op Twitter.

Het incident gebeurde rond 04.15 uur aan de Alvarezlaan. De omgeving is afgezet. Ook roept de politie getuigen op zich te melden. Wat er precies is gebeurd en om welke winkel het gaat, is onduidelijk.

Ramkraak op winkel in Terneuzen
Ramkraak op winkel in Terneuzen (Foto: ANP)

Zomervakantie begonnen in Noord-Nederland

In Noord-Nederland is vrijdag de zomervakantie begonnen. Kinderen van de basis- en middelbare scholen in de regio zijn tot 18 augustus vrij. Officieel begint de schoolvakantie pas zaterdag, maar veel scholen zijn vrijdag al gesloten. Noord-Nederland is dit jaar de eerste regio in Nederland die vakantie krijgt.

Vakantiegangers hoeven waarschijnlijk niet bang te zijn dat ze in Nederland in de file terechtkomen. De ANWB verwacht weinig extra drukte op de snelwegen. De grote vakantie-uittocht wordt pas verwacht vanaf vrijdag 18 juli, de week nadat het WK is afgelopen.

In het buitenland is het komend weekeinde mogelijk wel druk op de weg, omdat ook in buurlanden de schoolvakantie begint. In België kan het druk worden rond het muziekfestival Rock Werchter bij Leuven, in Frankrijk vooral op de rondweg van Parijs.

Mensen in de regio Zuid-Nederland moeten nog een week wachten voor ze op vakantie kunnen. In Midden-Nederland moet nog twee weken worden doorgewerkt. Zij krijgen op 19 juli vrij.

Zo'n 10,5 miljoen Nederlanders gaan dit jaar op vakantie, verwacht de ANWB. Ongeveer 7,8 miljoen Nederlanders zoeken de zon in het buitenland, 2,7 miljoen viert vakantie in eigen land. Dat is een half procent lager dan vorig jaar.

Frankrijk wordt dit jaar wederom de populairste vakantiebestemming, zo verwacht de ANWB. Ook gaan veel vakantiegangers naar Spanje en Duitsland. Zoals altijd wordt veel file verwacht op de Franse snelwegen richting het zuiden.

Echt druk wordt het op de Franse wegen op de zaterdagen 12 en 26 juli. De zwarte zaterdagen, dagen met absolute topdrukte, worden verwacht op 2 en 9 augustus.

Onbekend persoon doneert duizenden dollars aan streamers

Een mysterieuze kijker op Twitch heeft het afgelopen jaar meer dan honderdduizend dollar aan donaties gegeven aan Twitch-streamers. Een selecte groep streamers ontving bakken met geld van deze persoon, die bekend staat als Amhai. Donaties in de duizenden, soms tienduizenden dollars per keer zijn waargenomen en het is niet bekend wie de donateur nu echt is.

Amhai heeft aan diverse streamers al flink wat geld gedoneerd. Zo kreeg streamer Sodapoppin maar liefst 50.000 dollar via Paypal toegestuurd van Amhai en kreeg hij 35.000 dollar van een andere donateur genaamd Obaid. Een andere streamer, Egazael, kreeg al 22.000 dollar van Amhai en 16.000 dollar van Obaid. Egazael weet overigens wel wie Amhai is.

Er gaan veel geruchten dat Amhai een rijke Arabier is die van gekkigheid niet weet wat hij met zijn geld moet doen, maar dat ontkracht Egazael. Volgens hem is Amhai een rijk persoon die ervan houdt om reacties van anderen te zien als hij het geld doneert. Hij begint met lage bedragen om te kijken hoe de streamer reageert en geleidelijk verhoogt hij deze bedragen tot in de duizenden dollars.

Indrukwekkende trailer voor horrorfilm Melody

Er is een eerste trailer verschenen voor de korte horrorfilm Melody. In de door Hunter Johnson geschreven en geregisseerde korte film draait het om Melody, een jong meisje die door een psychopaat gevangen wordt gehouden in haar appartement.

Melody

Ondanks het feit dat de film zowat zonder enig budget werd gemaakt ziet de trailer er veelbelovend uit. De volledige versie van Melody is vanaf 13 september te zien op de website LAHorror.com. Voor meer informatie over deze smakelijke korte film kun je ook terecht op Facebook en op de website van de film.


Hunter Johnson's Melody

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.