Gatlin wint in toptijd bij return dopeur Gay

Justin Gatlin heeft in Lausanne opnieuw een 100 meter in de Diamond League gewonnen. De Amerikaan kwam dit keer tot 9,80 seconden, de snelste tijd van het jaar. Zijn landgenoot Tyson Gay keerde in Zwitserland terug na een verkorte dopingschorsing en werd direct tweede met een tijd van 9,93 seconden. Daarmee was hij vijf honderdsten sneller dan de nummer drie, Michael Rodgers.

Dafne Schippers en Jamile Samuel konden op de 100 meter niet overtuigen. De Nederlandse vrouwen zagen de Nigeriaanse favoriete Blessing Okagbare na de start opgeven, maar kwamen niet verder dan plek vijf en zeven. Schippers liep naar 11,28 seconden, Samuel werd met 11,37 laatste. 

Met 10,98 seconden ging de zege naar Michelle-Lee Ahye uit Trinidad & Tobago. Ze liep dezelfde tijd als de Ivoriaanse Murielle Ahouré, maar de finishfoto wees Ahye als winnares aan.

Mercy Cherono wist op de 3000 meter de Ethiopische favoriete Genzebe Dibaba te verslaan. De Keniaanse liep een moeizame race, maar in de laatste 100 meter wist ze Dibaba er toch nog uit te sprinten en in 8:50,24 minuten over de finish te lopen. 

Javier Culson ging aan de haal met de overwinning op de 400 meter horden. De Puerto Ricaan kende een fantastische start, maar zag Michael Tinsley snel dichtbij komen. De Amerikaan kwam echter 0,08 seconden tekort voor de zege, die in 48,32 seconden naar Culson ging.

Ronald Kwemoi zorgde op de 1500 meter voor een sensatie. De pas achttienjarige Keniaan kwam met een persoonlijk record van 3:34,6 minuten naar Lausanne, gelopen tijdens het door hem gewonnen Keniaans kampioenschap. Donderdag deed hij het echter veel beter door dankzij een goede eindsprint naar 3:31,48 te snellen. Favoriet Silas Kiplagat zag zijn landgenoot vlak voor hem eindigen, James Magut werd derde.