Verkoopdagen vuurwerk mogelijk weer ter discussie

Het kabinet handhaaft de drie verkoopdagen waarop vuurwerk mag worden verkocht, maar stelt de inperking van het aantal dagen komend jaar mogelijk wel opnieuw ter discussie. Dat zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) donderdag tijdens een debat over vuurwerk.

Mansveld wil komend jaar nagaan wat de effecten van haar maatregelen zijn nu het 'evenwicht van het totaalpakket' is doorbroken. De tijdspanne dat vuurwerk afgestoken mag wordt wel ingeperkt, maar het aantal verkoopdagen niet.

Coalitiepartijen VVD en PvdA keerden zich tijdens het debat tegen een voorstel van het eigen kabinet om het aantal verkoopdagen voor vuurwerk terug te brengen van drie naar twee. "Ik ga monitoren wat het effect is van wel drie dagen verkoop en beperking van de afsteektijden."

Mansveld lichtte tijdens het debat een reeks maatregelen toe die het aantal incidenten met vuurwerk moeten terugdringen. Zo gaat Mansveld met de vuurwerkbranche om de tafel om te kijken welk legaal vuurwerk veel letsel veroorzaakt. De branche heeft volgens de staatssecretaris al toegezegd deze producten van de markt te halen.

Ook komen er nieuwe voorlichtingscampagnes over zwaar knalvuurwerk en wordt meer aandacht besteed aan veiligheidsbrillen. In Europees verband organiseert Nederland in september bovendien een 'expertmeeting' waarin wordt besproken hoe landen elkaar kunnen ondersteunen. Bovendien komt er een Europees paspoort voor vuurwerkprofessionals.