EA Sports UFC

Rob (Fathom)

EA UFC

Iiiiiit’s time!!!! De sport MMA wordt ieder jaar steeds bekender en dan vooral in het buitenland. In Nederland zal het nog wel even duren omdat de kooi hier verboden is. Toch heeft Nederland al wat grote namen in de MMA wereld rondlopen en zijn er dus ook hier genoeg fans. Toen in 2012 bekend werd dat EA de UFC licentie had overgenomen van THQ was niet iedereen even blij. UFC Undisputed 3 was een goed spel met veel mogelijkheden en opties. EA Sports MMA daarentegen viel toch tegen bij een hoop mensen. Maar met de aankondiging dat het Fight Night team de game ging maken werd ik behoorlijk enthousiast.

Bruce Lee

Het vechten
MMA is een lastige sport om als game te ontwikkelen en dit merk je ook terug in deze game. Door de vele verschillende stijlen zijn er veel dingen waarop gelet moet worden. Staand vechten werkt goed. De verschillende combinaties die mogelijk zijn werken soepel en lopen vloeiend over in elkaar. Grondgevechten daarentegen lopen nog niet goed. Het systeem wat ze hebben bedacht voor submissions is in eerste instantie erg leuk en uitdagend, maar blijkt al snel meerdere dingen te hebben die niet kloppen. Een grondgevecht kan in het echt ook lang duren, maar in dit spel ben je meer bezig met stuivertje te wisselen van positie dan dat je echt technisch aan het vechten bent. Ik heb op pro nu een carrière gespeeld waarbij ik twintig winsten heb door alleen maar in de clinch te gaan en met knieën mijn tegenstander KO te krijgen. Het vreemde hierbij was dat ik soms wel dertig keer mijn knie moest gebruiken om iemand KO te krijgen, terwijl dit in het echt toch wel sneller zou zijn. De lijst met vaardigheden is groot en het kost enige tijd om jouw type vechter goed onder de knie te krijgen. Een combinatie van veel R/L knoppen te gebruiken met een bepaalde richting komt vooral in het begin nogal over als erg complex.

EA UFC

Je carrière in de UFC
Je begint als beginnende vechter in The Ultimate Fighter. Dit is een bestaande TV show waarbij vechters ingedeeld worden in teams en een toernooi vechten met als prijs een contract bij de UFC. Tussen de gevechten door krijg je steeds drie trainingen waarbij je vaardigheidspunten kan verdienen om bepaalde aspecten van je vechter te verbeteren. Na twintig potjes gespeeld te hebben was de lol hier compleet vanaf. Ik skipte de trainingen om vervolgens alleen nog maar wedstrijden te spelen. In Undisputed 3 had je tijdens je carrière nog wat uitstapjes naar Pride en kon je met sponsors ook echt geld verdienen om hier wat mee te doen. Bij EA Sports UFC is dit allemaal niet. Je hebt wel sponsors maar meer dan eye candy is dit niet. Tussen de gevechten en trainingen door ontstond er op den duur ook veel frustratie over de lange laadtijden. Ik had gehoopt dat met de komst van de PlayStation 4 en Xbox One dit nu wel voorbij zou zijn, maar helaas is dit niet het geval. Een leuke toevoeging is dat je tijdens je carrière veel klappen en trappen ontvangt welke zorgen voor permanente schade en deze schade wordt gedurende je carrière bij elkaar opgeteld en als dit een maximum bereikt is je carrière voorbij.

EA UFC

Bloed, zweet en tranen
EA kondigde in het begin al aan dat het spel alleen voor de nieuwe consoles zou uitkomen. Ik moet ook zeggen dat het grafisch er heel mooi uitziet. Bij het binnenkomen van de arena met alle toeters en bellen die daar bij horen krijg je al een gevoel van opwinding. Uitdrukkingen en pijn bij contact tussen vechters is goed zichtbaar en schade in het gezicht wordt steeds meer zichtbaar naarmate het gevecht vordert. Het komt allemaal heel realistisch over en dat zorgt er voor dat je soms het idee hebt dat je naar een echt UFC event zit te kijken. De nieuwe Ignite Engine van EA komt hier goed uit de verf.

EA UFC

Echte tegenstanders
Online merk je gelijk het verschil qua moeilijkheidsgraad. Je wordt ingedeeld in een bepaalde divisie die wordt aangeduid door kleur band. Je begint met een witte band en gaat zo steeds hoger naarmate je meer punten vergaart. Nog steeds speelt de factor geluk een hele grote rol. Zo heb ik een paar keer gehad dat ik mijn tegenstander drie rondes compleet de hoeken van de octagon liet zien en ineens een headkick kreeg en KO ging. Nu kan dit natuurlijk altijd gebeuren, maar de manier waarop dit online gebeurt voelt niet goed. Buiten dat is online spelen een leuke en uitdagende ervaring.

 

Conclusie
Ik ben groot fan van UFC en heb zelf een aantal jaren BJJ gedaan en werd erg enthousiast dat deze game voor de nieuwe generatie zou uitkomen. Nu ik er een flink aantal uren in heb zitten ben ik best teleurgesteld. Carrièremodus wordt saai na verloop van tijd en er zit veel te weinig diversiteit in om je vast te houden in het spel. Trainen kunnen ze veel meer mee doen om dit leuk te houden. Met mini-games en wat meer sparren zou het al een stuk de goede richting op zijn. Het vechten op zich scoort een voldoende en ik snap goed dat het bijna onmogelijk is om een goede balans tussen geluk en die one shot KO te vinden. Voor wat betreft de grondgevechten hoop ik dat ze hier in de toekomst een betere oplossing voor vinden. Nu heb je daar wel voordeel als jouw vechter betere stats heeft dan de andere, maar soms ben je minuten bezig op je analoge stick te draaien zonder dat er echt iets gebeurt. Grafisch is het echt een lust voor het oog en mogen ze wat mij betreft op de zelfde voet verder gaan. EA Sports UFC is in mijn ogen een gemiste kans en mist veel dingen die in delen van THQ wel zaten. Ook mis ik wat vechters zoals TJ Dillashaw, Stefan Struve, Josh Barnett en meer. Daartegenover staat wel dat je Bruce Lee en Royce Gracie kunt vrij spelen. Voor fans van de UFC zal deze game leuk zijn om te spelen, maar voor mensen die er geen affiniteit mee hebben zal de verveling snel toe slaan. Jammer, want in de basis is het spel goed.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+Grafisch -Carrière modus saai 6.5
+Veel moves -Laadtijden
+Online -Geen Stevan Struve


Gespeeld op PlayStation 4, ook beschikbaar op Xbox One.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.