Japanse regering verlicht sancties Noord-Korea

De Japanse regering gaat enkele strafmaatregelen tegen Noord-Korea verzachten. Dat heeft premier Shinzo Abe donderdag gezegd. De sanctieverlichting is een beloning omdat Noord-Korea een onderzoek heeft geopend naar de vermiste Japanse burgers die in de jaren zeventig en tachtig door het communistische land werden ontvoerd.

Abe zei tevreden te zijn dat een commissie een serieus onderzoek naar de gevoelige kwestie gaat uitvoeren. De sanctieverlichting die hij voorstelt houdt in dat Noord-Koreanen niet langer worden geweerd uit Japan en dat sommige Noord-Koreaanse schepen weer in het land mogen aanmeren. Ook hoeven niet alle bedragen hoger dan honderdduizend yen (718 euro) die worden overgemaakt naar Noord-Korea meer worden aangegeven.

Het besluit van Abe moet vrijdag nog door het kabinet worden goedgekeurd. De beslissing volgt op besprekingen die Japan en Noord-Korea eerder deze week organiseerden in China. Japan gaat wel door met de strafmaatregelen die de Verenigde Naties hebben ingesteld vanwege het Noord-Koreaanse raket- en kernwapenprogramma.

In de jaren zeventig en tachtig werden meerdere Japanners door Pyongyang gekidnapt om in Noord-Korea spionnen op te leiden en gevoelige informatie te achterhalen. Toen de Japanse premier Junichiro Koizumi in 2002 Pyongyang bezocht, bood toenmalig Noord-Koreaans leider Kim Jong-il zijn excuses aan voor de ontvoeringen en beloofde de vijf nog levende Japanners hun thuisland mochten bezoeken, op voorwaarde dat ze zouden terugkeren naar Noord-Korea.

Maar de strategie pakte niet uit zoals Kim gehoopt had. Door toe te geven dat Pyongyang schuldig was aan dertien ontvoeringen, wat het regime tot dan altijd had ontkend, dacht Kim Jong-il dat de sancties tegen Noord-Korea konden worden opgeheven. Japan wees er echter op dat er wel heel wat meer dan dertien burgers onder verdachte omstandigheden van zuidelijk gelegen stranden van Japan waren verdwenen. Tokyo liet bovendien weten dat de vijf gerepatrieerde Japanners niet zouden terugkeren naar Noord-Korea.

Hierna verslechterden de betrekkingen. De gesprekken die onlangs werden gevoerd zijn de eerste vooruitgang die Japan en Noord-Korea sindsdien boekten over de kwestie. De Japanse kabinetssecretaris Yoshihide Suga zei dat hij wil dat Noord-Korea het onderzoek binnen een jaar afrondt. Hij is erg tevreden met de geboekte resultaten. "We waren in staat om de Noord-Koreaanse deur die al jaren gesloten was weer te openen", zei Suga. "Dit is iets wat nog niet eerder is gebeurd. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten."