Asscher: Sinterklaas moet kinderfeest blijven

Sinterklaas moet een kinderfeest blijven. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdagmiddag gezegd in een reactie op de uitspraak van de Amsterdamse rechter over Zwarte Piet.

"Wat mij betreft is en blijft het een kinderfeest", zei Asscher. "We moeten er met zijn allen voor zorgen dat het een feest voor alle kinderen is." Wat de minister betreft ontwikkelt het feest zich zo dat in de toekomst iedereen ervan kan genieten.

Er ligt vooral een taak voor de betrokken partijen. Die moeten met elkaar om de tafel gaan zitten om een oplossing te bedenken. Dat is geen taak van het kabinet of de rechter, zei Asscher. Hij doet de oproep om die discussie op een fatsoenlijke en beschaafde manier te voeren. "Niet iedereen die Sinterklaas viert is meteen een racist, en niet iedereen die zich gekwetst voelt is meteen kinderachtig."

Het debat over Zwarte Piet is nu voor een deel ontspoord. Het is daarom goed om het er nu, in de zomer, over te hebben. Als straks de goedheiligman weer in Nederland arriveert, is het dan weer een feest voor de kinderen, aldus Asscher.

De rechtbank bepaalde donderdagochtend dat Van der Laan niet zorgvuldig heeft gehandeld bij het verlenen van de vergunning voor de intocht van de Sint vorig jaar. Verder oordeelde de rechtbank dat Zwarte Piet discriminerend is voor zwarte mensen. Er is sprake van een 'negatieve stereotypering van zwarte mensen'. Dit omdat de figuur van Zwarte Piet wordt neergezet als knecht, dom en met dikke rode lippen.